Tagovi

Privremeno zatvaranje pregovora, uspjeh ili …

Kao i svako jutro, jučer listam stranice teleteksta. I nailazim na vijest. Jučer su otvoreni i odmah privremeno zatvoreni pregovori s EU za poglavlje kulture. Ministar Biškupić izrazio zadovoljstvo zatvaranjem pregovora. Ministrica Kitarović izjavila da je zatvaranjem pregovora jasno razdvojen postupak prijema Turske i Hrvatske. U nastavku se ističe kako je nedavno isto učinjeno i s poglavljem znanosti i obrazovanja. I onda sam ostao zbunjen.

Pomislio sam ja u prvi mah kako smo tako dobri na tim područjima da se tu nema što pregovarati. Vidjeli ljudi da je kod nas sve OK, pa odmah zatvoriše pregovore. A onda pažljivije pročitam tekst. Pažnju mi je privukla riječ privremeno. Zašto privremeno ako je sve u redu? I, kakve to veze ima s tijekom pregovora EU s Turskom?

Odgovore nisam našao jer privremeno bi zatvaranje trebalo značiti i naknadno ponovno otvaranje. Pa će se ipak pregovarati. A neznam ni zašto mi nebi mogli pregovarati neovisno o Turskoj.

Hoćeš nećeš, moraš razmišljati i o tome da vijest zapravo znači nešto drugo. Može li to značiti da stanje na polju znanosti, obrazovanja i kulture nije dovoljno dobro da bi se moglo pregovarati i da prvo moramo popraviti stanje? Kao ono s korupcijom, pravosuđem, povratkom izbjeglica i sl. Može li to imati veze s proglašenjem i namjerom primjene ZERP-a? Ono kao vrsta pritiska.

Mislim da može.

Da li je privremeno zatvaranje zapravo prekid pregovora dok se ne riješi pitanje ZERP-a? Faktički jest.
Da li je proglašavanje privremenog prekida pregovora uspjehom, pravi uspjeh ili rezultat dobrog PR-a? A da je navodno razdvanjanje naših pregovora od Turskih samo dobar izgovor? Ne znam, ali može biti.

Može li se raditi o još jednom pokušaju aktuelne vlasti da prikrije diplomatski neuspjeh?

Molimo pojašnjenje onih koji razumiju.

Komentari

Siguran sam da bi ovaj

Siguran sam da bi ovaj komentar mogli ispraviti oni koji o tome nešto više znaju, ali ovo je my two cents.

"Zatvorivost" pregovora ovisi o broju benchmarka koje određeno poglavlje ima. Benchmarks u pregovaranju zapravo znače da se umjesto od dna prema gore ("bottom-up approach") u pregovorima zauzima obrnuta pozicija, čime se smanjuje fleksibilnost drugog pregovarača. Poglavlja koja su zatvorena su poglavlja u kojima nije bilo puno visoko postavljenih ograničenja/minimuma. Kada poglavlje ima malo benchmarks onda zemlja kandidat daje svojevrsnu listu podkategorija za određeno poglavlje u koje želi biti uključena i na neki način "diktira" pregovore. Kad su postavljeni benchmarks onda EU postavlja minimalne uvjete koji moraju biti zadovoljeni, a druga strana mora tome udovoljiti.

Za ocjenu radi li se o diplomatskom uspjehu ili neuspjehu nedostaje informacija pa mislim da ju nije moguće donijeti. S jedne strane, privremeno zatvaranje može biti protumačeno kao otezanje pregovora radi pritiska oko ZERP-a, ali i ne mora jer privremeno zatvaranje je skoro isto kao i zatvaranje. S druge strane, može biti protumačeno i kao kakav-takav uspjeh s obzirom na istek vremena.

Naime, ako Hrvatska želi ući u EU do kraja desetljeća, sva poglavlja moraju biti zatvorena u 2008. ili ranoj 2009. jer je potrebna barem godina za potpisivanje i ratifikaciju pristupnog ugovora.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Hvala na pojašnjenju.

Hvala na pojašnjenju. Međutim, ipak mi je nešto čudno.

Naša Vlada ima običaj pohvaliti se i s onim što za pohvalu nije.
Ekspresno i u istom danu otvoreno i privremeno zatvoreno poglavlje znači da se nije pregovaralo, odnosno da je screeningom ustanovljeno zadovoljavajuće stanje. To bi bila izvrsna vijest.

Upravo zato mi je čudno. Vijest se mogla formulirati i na način da je tijekom screeninga ustanovljeno da Hrvatska ima potpuno uređeno područje znanosti, obrazovanja i kulture zbog čega su pregovori otvoreni i odmah zatvoreni, a svakako bi se dodalo i ono kako je to potvrda da su reformski potezi Vlade i nadležnih ministarstava dali odlične rezultate i na tim područjima Hrvatsku svrstali uz bok zemalja EU.

E sad, da to Sanader u situaciji u kojoj se nalazi nebi tako iskoristio?

Prihvaćam sva pojašnjenja (i ovo od M.), ali mi je još uvijek čudno.

B-52

Tko je glasao

Gle ovak, procedura

Gle ovak, procedura pregovaranja je sljedeća: pregovara se po poglavljima. I kad se završi neko poglavlje, pregovori za to poglavlje se privremeno zatvaraju (to si točno napisao), ali stoga što tako nalaže procedura pregovaranja koju je EU ustvrdila i rije nego što je počela s RH pregovarati. Naime, pregovori po poglavljima se konačno zatvaraju kada završe pregovori po svim poglavljima, tj. po okončanju svih pregovora. Tako da je sve OK s pregovorima (barem u tom dijelu).A Turska se spominjala, jer smo do sada išli paralelno sa Turkom (jer je to za RU jeftinije bilo), ali kako je EU privremeno prekinula pregovaranje s Turskom zbog Cipra (ili tako nešto), mi smo poglavlje Obrazovanje i kultura otvorili i zatvorili sami, tako da se sad i faktično razdojio pregovarači postupak.

U ovoj proceduri fakat nema mjesta za paranoju.

Tko je glasao

To znači da su pregovori i

To znači da su pregovori i prije bili razdvojeni, samo što su tekli paralelno. Sada njihovi stoje, a mi možemo sami dalje. Interesantno mi je otvaranje i odmah zatvaranje (privremeno, isti dan.

Da li nam je doista stanje na području znanosti, obrazovanja i kulture tako dobro i da nema potrebe pregovarati niočemu?

To mi zvuči gotovo nevjerojatno.

B-52

Tko je glasao

Gle, kvaka 22 je u tome da

Gle, kvaka 22 je u tome da su područja obrazovanja, znanosti i kulture dosta bitna pa su ostavljena na nacionalnim razinama. To znači da EU ima neke kriterije, ali nema neke velike pravne stečevine (acqis) pa se naprosto nemaš s čime usklađivati. Dakle, ta područja su ostavljena nacionalnim vladama. To, naravno ne znači da nam tamo dobro ide, samo ta područja nemaju zajedničku EU politiku (formalnu).

Usput, najviše je tu (i gotovo jedinog) usklađivanja bilo u području intelektualnog vlasništva, žigova, patenata i sl. Tu imaju europske direktive, ostalo nema, pa su zato i ta dva poglavlja bila prva i najlakša za pregovaranje.

Jasnije?

Tko je glasao

Ne da je jasnije, nego je

Ne da je jasnije, nego je jasno.

Blagodarim na informacijama i pojašnjenju.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci