Tagovi

Prisavski masakr bez motorne pile

U malo je emisija Nedjeljom u dva Aleksandar Stanković tako dobro odradio svoj voditeljski i novinarski posao. Malo puta je tako dobro zastupao interes i pravo javnosti da zna. Nikada Stanković nije tako dobro spojio svoju profesiju i sport kojim se amaterski bavi. Damir Kajin je naprosto bio nemoćan i morao je pokleknuti pred serijom vrlo preciznih direkata, lijevih i desnih krošea a ništa se bolje nije obranio ni od iznenadnih aperkata logičnih ali zato još nezgodnijih pitanja. Iako je meč završio oslonjen na konopce i spuštenih ruku, od toga da u dubokoj nesvjesti završi na podu ga je spasila samo dobra izdržljivost koja je posjedica dugogodišnje vježbe u političkom ringu. Da emisija nije išla uživo, vjerojatno bi Kajinov trener u ring bacio ručnik i pokušao spriječiti da se meč uopće prikaže.

Teško je iz mase odličnih izdvojiti najbolji udarac. Je li to onaj o povlaštenoj saborskoj mirovini, dugogodišnjem „držanju svijeće“ Ivanu Jakovčiću za kojeg sad insinuira da je mafijaš ili o suzbijanju totalitarizma i autokracije u Istri istim takvim alatom iz Zagreba, teško je reći. Je li to Stankovićeva varka tijelom kada je Kajina natjerao na prljavi udarac po demokratski izabranim čelništvima istarskih organizacija SDP-a ili fingirani udarci kojima je Kajina natjerao da ocjenama odnosa Milanovićeve vlade prema Istri sam sebe nekoliko puta opali u nos, teško je izabrati. Odličnim radom nogu je Stanković poput leptira svo vrijeme oblijetao oko Kajina i ubadao ga poput ose. Tko zna, možda je meč već na početku riješen preciznim i jakim udarcem u pleksus uvodničara Renata Baretića. Obzirom na poznatu rječitost Damira Kajina, ispada kako je od tada svo vrijeme bio u knock downu. Nije uspio suvislo izreći niti jednu misao niti je uspio poslati makar jednu predizbornu poruku. Što je zasigurno kanio.

Sudeći prema gomili papira ispred njega, Kajin se pripremio za početak svoje predizborne kampanje no ispalo je drugačije. Gostovanje u udarnom terminu javne televizije i jednoj od najgledanijih emisija je prilika koju ni manje iskusan političar ne bi propustio. Nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora, takva se prilika samo može poželjeti. Zato, Kajin je sigurno imao planove o tome što i kako reći ali ih je ovaj put vrlo raspoloženi Stanković izuzetno lako i gotovo rutinski osujetio. Malo kad je neki od poznatijih političara bio toliko inferioran.

Ako je Zoran Milanović Bernardića doista smijenio zbog neiskustva i nedoraslosti funkciji za koju se kandidirao, Kajinov debakl na HTV-u je signal da još danas treba razmisliti o promjeni kandata i za Istarskog župana. U bilo kojem obliku sučeljavanja s Jakovčićevim, iako ovaj neće biti izravan protukandidat, i drugim kandidatima za župana, Kajin neće imati šanse. Ako od sučeljavanja bude bježao, sam će gaziti po mitu o sebi. Za njega će to biti lose-lose situacija. U kampanji, naime, neće biti dovoljni samo unaprijed dogovoreni intervjui. Trebat će odgovarati i na pitanja poput ovih koja su mu danas zavezala jezik.

Građani Istre zaslužuju bolje(g).

Komentari

Kajin vs. Jakovčić

Jedan moj prijatelj to kaže ovako:

Kajin je pošten čovjek, a Jakovčić je lopina

To doduše ništa ne govori o političkoj (ne)vještini, povremenim nedosljednostima i slabostima i još nekim drugim osobinama po kojima percipramo političare, ali ja mislim da u osnovi nije daleko od istine.

The Observer

Tko je glasao

Kajin je sve samo ne pošten.

Kajin je sve samo ne pošten. On se inače stalno na to poziva - no znamo da postoji poštenje i "poštenje"
To što Kajin nema selo ne znači da ga ne bi imao samo da je znao kako.

Svi su oni "u okviru zakona" koji su upravo s tim ciljem i izglasani, zagrabili za sebe sve što su mogli.
Jakovčić sela - Kajin penziju.

Razlika je samo u iznosu (no i to ovisi koliko će dugo Kajin tu povlaštenu penziju uživati kada počne. Ako poživi 95 godina ni ta cifra neće biti mala, a plaćat će je naša djeca koja su zahvaljujući njima ostala bez budućnosti.

Suštinski - razlike nema.
Osobito zato jer je Kajin preko 20. godina držao Jakovčiću lojtru.
Dakle il su oba poštena il su oba lopovi.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Je, ali kad poštenog

Je, ali kad poštenog političara na vlast guraju nepošteni, i njegovo poštenje postaje relativno.

B-52

Tko je glasao

pošteni političar

postoje li danas pošteni političari u Hrvatskoj ili su oni postali rijetkost koju bi pod hitno trebalo zaštiti ?

w. ;)

Tko je glasao

Sad si ga malkice ipak pretjerao...

... mislim, relativno uzevši ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Sigurno si primijetila da ja

Sigurno si primijetila da ja već prilično vremena u prvi plan stavljam aršin etike, morala i sličnih kod nas (u politici) nepoznatih pojmova, nešto ala Grubišić. ;)

Objektivno mjerim i nisam kriv za rezultat.

Pa kad Kajin kaže da je IDS kriminalna organizacija, meni je i prije nego Jakovčiću na pamet pao point - pa nije valjda mafija Milanovića izgurala za premijera. :)

Nekako slutim da će muzička pozadina kampanje u Istri biti "Krasna zemljo, Istro mila, ...". Nešto kao u Slavoniji i Baranji "Inati se Slavonijo".

Milanović potcjenjuje lokalpatriotske osjećaje građana. A oni se učas pobude.

B-52

Tko je glasao

Da, dobro uočeno

Jučer je Porezna uprava napravila nadzor uvođenja fiskalnih blagajni na terenu i samo kratki pogled na broj inspektora i broj nadzora pokazuje velike nelogičnosti. Ured u Pazinu šalje 36 inspektora koji odrađuju 180 nadzora, Split 12 ?!! i 35 nadzora....
http://www.porezna-uprava.hr/DugackaVijest.asp?idVijesti=1414

Zatim, izmjenom Statuta Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) Područna služba HZMO-a u Puli pretvorena je u Područni ured.
http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/sluzba-hzmo-a-u-puli-postala-...

Ovih dana sam češće čuo "ma gle ća nam delaju oni zgora iz Zagreba". I još kad se plasira priča o "slabim" Hrvatima u Istri....voda ide na mlin IDS-u. Baš me zanima tko je od PR-a zadužen od SDP-a da obrađuje Istru. Od mene odmah otkaz ugovora jer očito nesvjesno ili svjesno rade za drugu, treću stranu.

Tko je glasao

Iredentu u Istri

treba razbijati svim (političkim ) sredstvima ,pa ukoliko to radi Milanović pomoću Kajina ,tako i treba ,ajd da bar nešto dobro radi.

Jakovčić jaše na tom valu već dva desetljeća. Na tome se i obogatio ,a "slabi " Hrvati u Istri ga trpe samo stoga što je bio ,kao otpor Zagrebu.

Dok ga Ivo nije kupio preko Hypo banke ,čini mi se .

Ne bi me čudilo da ,kad osjeti da mu tlo ispod nogu izmiče ,Jakovčić benigni lokalpatriotizam ne zamjeni s čistim autonomašenjem po onoj poznatoj:

Nacionalizam je zadnje pribježište hulja.

Zasigurno bi bio podržan i od mnogih ovdje nazočnih ,jer ne zaboravimo da je i Šešelj nudio Istri autonomiju ,pa ako je hoće Talijani ,nek si ju uzmu.

sve dobro...

Tko je glasao

Jakovćić mi se nikad nije sviđao, ali

treba razbijati svim (političkim ) sredstvima ,pa ukoliko to radi Milanović pomoću Kajina ,tako i treba ,ajd da bar nešto dobro radi.

Milanović bi trebao imati pametnija posla od razbijanja "iredente" u Istri koja je zanemariva, ali uvijek postaje sve izraženija kad se Istru pokuša "razbijati".

Jakovčić jaše na tom valu već dva desetljeća. Na tome se i obogatio ,a "slabi " Hrvati u Istri ga trpe samo stoga što je bio ,kao otpor Zagrebu..

Jakovčić je u politiku ušao kao relativno bogat čovjek. Jakovčić je uvijek u svakom trenutku najprije biznismen, a tek onda političar. I kod kupnje sela pripremio si je "teren" da to zapušteno selo kupi što jeftinije. Uhvaćen sa "rukama u pekmezu" morao je platiti razliku u cijeni o čemu je odluku donijelo pravosuđe. U RH ima mnogo onih koji su imali ili su si najprije kupili poljoprivredno zemljište za bagatelu, a onda ga prenamijenili u građevinsko. Prodali i zaradili milijune, a da pri tom ništa nisu gradili ili obnavljali. Niti će se pravosuđe njima baviti.

Zasigurno bi bio podržan i od mnogih ovdje nazočnih ,jer ne zaboravimo da je i Šešelj nudio Istri autonomiju ,pa ako je hoće Talijani ,nek si ju uzmu..

Kad bi se Istra borila za autonomiju to sigurno ne bi radila da bi pripala Italiji, niti nas talijani mogu samo tako "uzeti".

Vrijeme će pokazati čemu služe trenutni igrokazi. Vjerujem da Milanoviću nije stalo ni do Jakovčića ni do Kajina, ali mu trenutačno odgovara da bar netko iz Istre podržava nesposobnog Premijera još nesposobnije Vlade. Spreman je žrtvovati i očito sposobnog ministra iz Istre, jer mu možda treba još koje mjesto da zadovolji Čačićeve apetite. Milanoviću ( SDP-u i HNS-u ) IDS nije odlučujući faktor stabilnosti koalicije. I bez njih imaju dosta glasova u Saboru. Ako Kajin postane župan, a Herak mu bude zamjenik imati ćemo sreću ili nesreću da županiju i dalje vodi "prva liga" političara. Očekujem rasplet u kojem bi Kajin postao župan, a IDS će biti glavni u županiji. I da, vjerujem da bi me Kajin kao župan smjestio na neku poziciju da ga lijepo zamolim.

Tko je glasao

Dajte najte,Spreman je žrtvovati i očito sposobnog ministra iz I

Ministarstvo turizma je jedno od onih izmišljenih uhljebljivačkih ministarstava.

To uopće ne treba. Mazanje vrata debele guske.

Vjeruj mi da bi bilo tko bio uspješan ministar turizma ako je situacija u svijetu i Europi povoljna.

Npr. dovoljno je da nekoliko bombi eksplodira na području Dalmacije ,Primorja i Istre i sve ode u MP3.

Za turizam je važnije jedno drugo ministarstvo ( MUP ) nego to izmišljeno.

Smanjivanje poreza u turizmu je isto izlobirano ,također mazanje vrata debeloj guski.

Nekakav ceh turističkih djelatnika ,koji ne bi visio na proračunu bi to isto sasvim lijepo odradio ,ono što treba u turizmu ,bez nepotrbne birokratizacije i sl.

Ministarstvo vanjskih poslova ,ambasadori , konzuli ,to im ubaciti u opis posla i gotovo.

Predstavljanje vani i reklamiranje ,to preko udruge zainteresiranih i - basta.

Naime ,ne može se bogato živjeti cijelu godinu od turističke sezone koja traje 3-4 mjeseca.

Osim hotela (pa i hoteli ) turizam bi trebao biti dopunska djelatnost , a razvijati marikulturu ,pakovati ribe u konzerve, proizvoditi nešto ,jel.

sve dobro...

Tko je glasao

Hvala na izravnom i

Hvala na izravnom i objektivnom uvidu u problematiku. Ovdje je inače problem kad se s više strana sagledava osoba ili događaj. Hoću reći, već dugo se uglavnom sagledava jednostrano i zauzima isključiv stav, ovaj put prema Jakovčiću i Kajinu.

Interesantno mi je ovo tvoje očekivanje, da Kajin bude župan a IDS da ima većinu u skupštini. U određenim je okolnostima to vrlo moguće ali još uvijek daleko od sigurnog. Pogledajmo kako bi funkcionirala ta kohabitacija.

Kajin ruši mostove prema IDS-u, ili IDS prema njemu, makar koliko se trudio stvar prikazati drugačije. S druge strane, SDP otvara front prema IDS-u i ne želi više koaliciju koja funkcionira godinama. Jasno je da preko IDS-a više neće imati utjecaj. Ostaje dakle preko Kajina što izravno vodi u tzv. zagrebačku situaciju, odnosno sukobljavanje nadležnosti župana i skupštine. To u određenim uvjetima doista može destabilizirati Istru i pitanje je, nije li sve ovo prevelika cijena da se zadovolje pojedini apetiti.

Ti tamo živiš i bolje osjećaš bilo građana, ali se meni čini da će Kajinov ugled opadati a ne rasti. Kampanjom se može štošta postići, pa i popraviti rejting ali, isto tako, situaciju prikazati kao sukob Kajin-IDS i SDP-IDS. S tim da je IDS=Istra. Za takvu kampanju Jakovčić i IDS imaju dosta argumenata. S druge pak strane, neće moći izbjeći bijeg određenog broja glasova prema Kajinu i SDP-u. No osobno se ne bih kladio da će ti biti dovoljni za Kajinov izbor.

B-52

Tko je glasao

Kajin je već izgubio

Još uvijek mi nije jasna Kajinova strategija kada je krenuo u otvoreni rat sa strankom i ljudima koji su ga "stvorili". Okupio je oko sebe potrošene kadrove ( Herak, Cvek...) i raspalio kao Bajićev mogući pokajnik po "mafijaškom" vođi Jakovčiću kojemu je do jučer držao ljestve. Harakiri potrošenog narodnog tribuna.
Još čudnija je strategija SDP-a kojom su praktično odigrali najbolju promidžbu za IDS tako da predviđam za Kajina max 15% glasova ( stavio sam jučer 500 kn na internu okladu :)).

Interesantno je kako još uvijek nitko ne primjećuje kako protukandidat Kajinu nije Jakovčić već Valter Flego gradonačelnik Buzeta koji u miru priprema svoje aktivnosti i utvrđuje dogovore sa bitnim partnerima.
http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/flego-za-mene-postoji-samo-je...

Tko je glasao

Interesantno je kako još

Interesantno je kako još uvijek nitko ne primjećuje kako protukandidat Kajinu nije Jakovčić već Valter Flego gradonačelnik Buzeta koji u miru priprema svoje aktivnosti i utvrđuje dogovore sa bitnim partnerima.

Interesantno je i što ti nisi primijetio da u zaključku dnevnika piše ovo:

U bilo kojem obliku sučeljavanja s Jakovčićevim, iako ovaj neće biti izravan protukandidat, i drugim kandidatima za župana, Kajin neće imati šanse.

Dakle, ja od samog početka percipiram tu činjenicu ali i jednu drugu, Jakovčić se predomislio u vezi napuštanja politike. Baš zbog takvog načina Kajinove kandidature je rekao da ostaje "pomoći Istri" pa je za očekivati da će ipak aktivno sudjelovati u kampanji.

Kajin je vjerojatno računao da Jakovčića neće biti i da će se lako obračunati s manje iskusnim protivnicima (Flego, Miletić), no prevario se. Bio mu je to račun bez krčmara. No i bez toga, nama sa strane daleko bolji dojam ostavljaju ti mlađi i manje iskusni, ali ipak operativci kakvi baš trebaju za obnašanje izvršne vlasti, nego već isluženi i na više načina kompromitirani saborski zastupnik.

B-52

Tko je glasao

Eh..

Nisam ja mislio na tebe . Primjetio sam jako dobro kako upozoravaš da neće Jakovčić biti izravni protukandidat. Interesantno je kako to neposredno zainteresirani ne vide ili ne žele vidjeti.
Otpadaju i sve kalkulacije kako bi neka optužnica prema Jakovčiću mogla pomoći SDP-u da preko Kajina osvoji neki značajniji uspjeh. Problem je veliki i u tome što su za "stečajnog upravitelja" postavili jednog neiskusnog Ferića koji treba konsolidirati stranku u Istri a u isto vrijeme su ga instalirali u Lutriju Hrvatske. Nemoguća misija.
Svjedočimo potpunom raspadu Milanovićeve politike prema Istri, skoro preslikani način djelovanja Hdz-a u prošlosti davnoj i nedavnom slomu Ladonje sa političkim netalentom Cuccurinom.
Nepotrebni politički pritisci idu i dalje....
http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/vlada-jos-nije-poslala-jamstv...

Tko je glasao

"Neka nas jednostavno već jedanput prestane Jakovčić vrijeđati"

Treba uočiti još i sljedeće. Kako sam i najavio, Kajin se poistovijetio s SDP-om.. Sad sve više koristi "mi", on i SDP. Nema više Kajina u trećem licu jednine, sad se opet kolektivizirao. Otišao iz IDS-a i utopio u SDP-u.

Oni koji se nagađali o njegovim motivima za kandidiranje, neka obrate pažnju na ovo:

Na pitanje što ako ne dobije lokalne izbore Kajin odgovara:
.
– Ne preostaje mi ništa drugo nego odraditi mandat saborskog zastupnika, a nakon toga se povući, ta moja priča u tom trenutku će biti okončana.

Eto zbog čega se ovo radi. Zna on dobro da ga IDS ekopa nakon Jakovčićevog odlaska ne bi više kandidirala, dolaze mlađi, obrazovaniji i političari drugog profila, Ne ubaci li se sad u izvršnu vlast, njegova je politička karijera gotova. Nije baš "ono bijelo" koje Kajin u posljednje vrijeme često spominje ali je također jaka droga. A Kajin se na politiku tokom dvadesetak godina i tek kako navukao.

Kako bi se ipak održao na sceni, odlučio je ponuditi se onome tko ga (još) hoće. Kao što je narkoman za drogu spreman poniziti se do krajnjih granica, tako su i neki političari spremni to isto za još koji trenutak sjaja reflektora na političkoj pozornici.

P.S.

Zapamtimo si ovu njegovu mantru. Do izbora će isto beskonačno ponavljati, kao da čita s papira. Moguće su samo sitne varijacije na temu.

B-52

Tko je glasao

Pa i

Tito i Ranković su se posvađali.
Tiro i Đilas.
Bakarić i Savka i Tripalo
Tuđman i Mesić
Tuđman i Manolić
Milanović i Antunovićka
Milanović i Vidović
Sanader i Pašalić
Sanader i Krpina
Staljin i ...puno njih

čudiš se ko pura dreku ,hehe

sve dobro...

Tko je glasao

Meni bi bilo draze da je

Meni bi bilo draze da je Stankovic na takav nacin razbio Sanadera. Kajin nije velika politicka figura a vidi se i da nije dorastao velikim politickim igrama. Jednostavno. Njegovi kapaciteti ograniceni su za lijevo smetalo hrvatskog sabora. Za njega bi bilo najbolje da se drzao svojih mogucnosti nego sto je uhvatio zalet prema mjestu koje mu je neuhvatljivo. Ono sto sam skoro siguran jest da i ukoliko uspije postati veliki zupan zupanije istarske u samom nacinu rada ne bi se nista bitno promijenilo. Jednog autokratu zamijenio bi drugi autokrata samo s manjim kapacitetom upravljanja.

Tko je glasao

ne može se razbiti svatko

Stanković se očito vraća u one stare vode po kojima je emisija ' Nedjeljom u 2' postala jedna od najgledanijih emisija na HRT-u. dosta dugo vremena je njegova oštrica bila otupljena - što je bila cijena da zadrži emisiju kako ne bi kao Latin odlepršao sa HRT-a.
što se tiče Sanadera - kolik se sjećam te emisije sva pažnja Stankovića je bila usmjerana da Sanader ne kaže nešto sebi u reklamu. Sanader je dobar govornik i lijepo u šareni celofan zamota sve što želi da narod proguta. da nije bilo u Austriji afere s Hypo bankom velika je vjerojatnost kako bi ga na tv ekranima gledali umjesto Milanovića.
Kajin nije bio spreman na starog/novog Stankovića

w. ;)

Tko je glasao

O pa da, volio bih ja da

O pa da, volio bih ja da Stanković tako razbucava sve svoje goste političare, ne samo Sanadera. Ne hvalim ja ovdje Stankovića već način razgovora s političarima koji aspiriraju prema značajnim funkcijama. Eh, koji bi to užitak bio da je na isti način razgovarao s Josipovićem. Gledatelji bi uživali.

Na slabim mi je temeljima teorija prema kojoj je Stanković samo odradio zadatak. U čije ime i tko mu ga je dao? Kako znamo, HTV-om upravlja vlast, to je Milanović. Da bi on naložio Stankoviću da razbuca svog favorita Kajina, ne vjerujem.

Ne mogu se oteti dojmu kako je Kajinova kandidatura dio jedne veće igre a on samo pijun.

B-52

Tko je glasao

Na slabim mi je temeljima

Na slabim mi je temeljima teorija prema kojoj je Stanković samo odradio zadatak.
To nisam niti napisao. Kajin je jednostavno slab politicar niskih dometa. Samim time Stankovic je imao lagani posao dokazivanja Kajinove nevjerodostojnosti. Malo ga je propustio kroz zrvanj na sto je ovaj izgubio prisebnost i mirnoci a sto se najvise vidjelo crvenim usima. Jos je nedostajalo da Kajin pocne pustati paru na usi.
Ne mogu se oteti dojmu kako je Kajinova kandidatura dio jedne veće igre a on samo pijun.
Ovdje mozemo nagadjati na razne nacine. Jedan od scenarija. Milanovic u dogovoru s Jakovcicem rijesava se kajina i od njega pravi politickog mrtvaca a pri tome IDS dobija politicke poene s odmakom prema losoj centralnoj vlasti. S time opet gradi otporasku sliku te smanjje negativan dojam centralne vlasti koji je tako poguban za recimo HNS. Kajin izgori a IDS ostvari dobar izborni rezultat i svi sretni i zadovoljni. Tu su gubitnici Laburisti i nekakvi ostaci HDZ-a u Istri. To bi se u sahu zvalo recimo zrtva konja za dobitak dame. ili tako nekako.
Naravno ovo je samo scenario ki bi da bi.

Tko je glasao

Ne bih se kladio da je igra

Ne bih se kladio da je igra usmjerena specijalno prema laburistima. Već na nižim raznama dogovornom kolaicijom IDS/SDP se vlast u Istri može sačuvati. Laburisti bi porasli ali ipak nedovoljno za osvojiti vlast. Mada u nekakvom ludom scenariju, "dosta nam je i ovih i onih", ni laburisti nisu bez šanse. Koliko ja mogu procijeniti, oni će upravo i igrati na tu kartu.

Vrlo je vjerojatno da Milanović spašava SDP-ov rejting kakav je do sada, odnosno da se bori protiv strmoglavog pada. Kako SDP ne može sam, a u podjeli s Jakovčićem ne bi mogli zadovoljiti baš sve apetite, ostaje čuvanje rejtinga, možda i mali napredak s Kajinom. No na generalnui pobjedu mislim da SDP ni ne računa.

Ali, ima ona izreka "ako izgleda kao pas i glasa se kao pas, mora da je ipak pas", pa će prije biti riječ o pokušaju da se jednim udarcem ubiju dvije muhe. Evo, i SDP-ov riječki Novi list piše "Kajinova šaputanja Bajiću":

A priče o bolnicama, kružnim tokovima, malim i velikim hotelima, baš kao i one o genijalnim gospodarskim programima, nikada nisu bile presudne. I prošli parlamentarni izbori su donijeli težak poraz HDZ-a ne zbog Plana 21 Kukuriku koalicije, već zbog kriminala i korupcije u koje su u 8 godina vladavine ogrezli. Stoga je i Damir Kajin već sada najavio svoj predizborni program, jedini na kojem može uspjeti: prokazati Jakovčića javnosti kao kriminalca i šefa zločinačke organizacije, utjeloviti ga nekakvim »istarskim Sanaderom«.

Odradi li Bajić što mu se više nego primjetno sugerira, SDP će s Kajinom eliminirati i IDS i sve popularnije laburiste.

Naravno, ukoliko građani Istre ne kažu "ma nek` se nose i jedni i drugi, glasamo za treće!.

B-52

Tko je glasao

Kajin kao ogledalo hrvatske močvare

Kajin i Abel bez gomile papira i na tv i u Saboru ne zna datum rođenja. To je slika i ostalih kajina i abela koje uporni građani Hrvatske budući robovi smatraju i predstavljaju kao poželjne vođe svojih tjelesa ma kolko ih ovi patološki parazitirali sve u ime demokracije koja to nije i razvoja afirmacije općeg dobra, a koja je obična destrukcija...

http://www.index.hr/vijesti/clanak/tebi-debilcino-baraka-a-meni-vila-od-...

Tko je glasao

Kajin neće

Kajin neće dobiti ovu bitku jer je previše osoban prema dojučerašnjem šefu Jakovčiću. Jasno, to ne znači da nije u pravu, ali takav način jednostavno ne prolazi u javnosti. Manje više svi koji nešto znaju o našim političarima znaju da Oni imaju putra na glavi koliko se hoće, no, neka se Kajin sjeti Plana 21. Izmisliti ljepilo za birače, pa proći za Župana, pa Onda kao prvi neka pokaže da je bolji ili pozitivno drugačiji za Istrane.Cilj opravdava sredstvo.

Tko je glasao

Prst i nokat

Kajin je prema Jakovčiću osoban jer su mu PR savjetnic rekli da jedino na taj način ima nekakve šanse suprotstaviti se više nego opravdanoj opasci da je cca 22 godine čvrsto stajao uz njega. Toliko je godina inače dovoljno da se čovjek rodi, visoko obrazuje, zasnuje obitelj i ima djecu. Ovo samo da se shvati koliko je to puno vremena.

Kad smo cijelu prošlu godinu, i malo one prije, slušali u dlaku ista obrazloženja viđenih HDZ-ovaca kojima su se nastojali udaljiti od politike te lika i djela Ive Sanadera, složno smo se zgražali i tvrdili kako je nemoguće nekome biti tako blizu a ne znati ništa. Osuđujući pojavu, licemjerno je istovremeno zatvarati oči pred svim njenim nositeljima. U konkretnom slučaju to znači da Kajina moramo "izmjeriti" istim metrom kojim mjerimo Jadranku Kosor, Šeksa, Šukera, Kalmetu, Jarnjaka i brojne druge "uglednike" nekada najjače političke stranke.

A činjenica jest, Kajin je do jučer bio potpredsjednik te stranke i njen najviđeniji član. Amnestirati ga od bilo čega što se sad tovari Jakovčiću je čin vrhunskog licemjerja. To ni u kom slučaju ne znači da dijeli jednaku odgovornost za možda i kriminalne čini, on sam danas za Jakovčića insinuira da je mafijaš, ali od prozivanja da je dvadesetak godina bio u najmanju ruku Jakovčićev jatak, neće se moći obraniti.

I pored sve svijesti o zlima koja je HDZ na čelu sa Sanaderom nanio Hrvatskoj, gnušao sam se i gnušam licemjernog distanciranja od dojučerašnjeg Velikog vođe i davanja amnestije baš svakom "noktu" koji u politički pogodnom trenutku pristane "otvoriti oči" i raskrinkati dojučerašnji "prst".

Priče o "borbi protiv sustava iznutra" smo, nadam se, apsolvirali i nećemo sad valjda opet nasjesti. Pričao Kajinovom sukobu s Jakovčićem "od njegovog slizavanja sa Sanaderom" ne drži vodu. Koliko ono godina Sanadera više nema? A gdje su još godine u kojima je žario i palio.

Ne, ne, nasjesti na tu priču je politički naivno. Ako si ušao u sukob, onda u njemu ili pobijediš ili se povučeš ili "hrabro pogineš". Razrješenje sukoba dolazi za svakako manje vremena nego što ga je Kajin proveo rame uz rame s Jakovčićem. Mislim da sukoba nije bilo, barem ne ovakvog kako nam ga sad opisuje Kajin. Otvoren je nedavno i to ne zbog nekakvih principa i načina vođenja politike. Uvjeren sam da su razlozi puno prizemniji.

B-52

Tko je glasao

Natrag u jednoumlje! Šansa za SRP!

Ako hrvatska pseudoelita nastavi s grozomornim strančarenjem - u tome je vrlo mala razlika između Jakovčića i Kajina - javit će se u Hrvatskoj pokret za povratak u jednopartijski sustav! Ni u snu nisam pretpostavljao 1989. na osnivačkoj skupštini HSLS-a, u što će se pretvoriti utakmica političkih stranaka u nas. Častiti suparnika Kalabrijom i Sicilijom uvredljivo je za te dvije talijanske pokrajine!
U svemu vidim šansu za - Socijalističku radničku partiju Hrvatske!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Što Ti je

Ljubo što Ti je? Gdje bi se to Ti vratio, a svi u svijetu idu naprijed?

Tko je glasao

@Fantom47

Što je čovjek stariji to je manje crven (kažu da je to logičan razvoj političke svijesti prosječnog čovjeka), ali ovaj turbo ili brutalni kapitalizam svakim danom sve više vapi za socijalističkim idejama. Ne pišem komunističkim, lenjinističkim, a najmanje staljinističkim, već socijalističkim. I sve sam sigurniji, ako ne mi, ali naša djeca doživjet će renesansu socijalističkih ideja, na tragu Marxa i Engelsa koji su pisali i objašnjavali fenomen eksploatacije i alijenacije. U 23 godine hrvatsko višestranačje je uglavnom kompromitirano najgorim strančarenjem koje je moguće zamisliti, a od radničke klase stvoren je - lumpenproletarijat kojim gospodari uglavnom sloj gramzivih, nekompetentnih i nemoralnih ljudi.
Ova Kajinova izjava da je branio Jakovčića jer mu je to bio posao diskreditira njega (ono malo vjerodostojnosti koje je ostalo nakon jednodnevnog umirovljenja da bi se dočepao saborske povlaštene mirovine), IDS, ali i gotovo sve druge političke stranke u Hrvatskoj, jer ne primjećujem da ijedna drugačije funkcionira! Unutarstranački život ne postoji, radi se na forumski način kakav jedva da je zabilježen u povijesti SKH - SKJ!
Hrvatska pseudo - odnosno kvazi elita jaše i dalje!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Jakovčić je

Ivo Sanader Istre.

Daleko bilo da mi je Kajin nešto drag ,ali između njega i Jakovčića u svakom slučaju je bolji Kajin.

Što se tiče bezobraznog Stankovića ,bio je iritantan i Kajin se dobro nosio s tim u granicama pristojnosti.

Uostalom ,čudim se da tako iskusan analitičar nasjedne na spin ,što je bila cijela ova emisija .

sve dobro...

Tko je glasao

Jakovčić je Ivo Sanader

Jakovčić je Ivo Sanader Istre.

Savršeno rečeno.

Daleko bilo da mi je Kajin nešto drag ,ali između njega i Jakovčića u svakom slučaju je bolji Kajin.

I opet :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Jakovčić jest Ivo Sanader

Jakovčić jest Ivo Sanader Istre. Ali onda i IDS jest HDZ Istre.

Kajin je u tom istarskom HDZ-u dvadesetak godina jedan od najbližih suradnika tog istarskog Ive Sanadera.

Ne bismo trebali baš olako prelaziti preko te činjenice.

B-52

Tko je glasao

Zaboravljaš "sitnice" da je

Zaboravljaš "sitnice" da je HDZ-ov dragi dr. Ivo u zatvoru, a da ti njegovog IDS-ovog istarskog pandana - usrdno braniš :-)

Koliko znam, kakav god bio, Kajin nije ni tajkun, ni bogataš. Za tih dvadesetak godina, ako i jest bio u društvu onih koji su jamili, osobno to nije činio, iako je nedvojbeno mogao. Dakle, od dva zla, ovdje nije teško izabrati manje.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Možda rezultat doista iznenadi.

Možda rezultat doista iznenadi.

luka

Tko je glasao

Dragi Ivo je u zatvoru tek od

Dragi Ivo je u zatvoru tek od prošle godine. Ja govorim o dugom periodu prije toga. Nije isključeno da se Bajić trgne i prije ovih lokalnih izbora pa još netko završi iza rešetaka.

Također, ja ne govorim što Kajin nije. Za temu je relevantno ono što on jest.

Molim te da ovdje citiraš rečenice u kojima ja Jakovčića na bilo koji način branim.

Potpuno isti spin u javnosti pokušavaju prodati i oni s Iblerovog trga. Tko kritizira Ostojića i način Bernardićeve likvidacije, brani Bandića. Tko kritizira Kajina i način na koji je postao SDP-ov kandidat, brani Jakovčića. Tko kritizira Milanovićevu vladu, mora da je za povratak na vlast HDZ-a.

Najveći hrvatski problem nije gospodarstvo već otsustvo bilo kakvih kriterija, principa ili morala koji bi vrijedio za sve jednako. Desetljećima se kod nas to ad hoc mijenja, od prilike do prilike i kako kad zatreba našim političkim favoritima. Pa onda ispadne kako je apsolutizam neki put pogrešan i za stup srama (jakovčić) a neki put ispravan i čak poželjan (Milanović) jer vodi smjeni omrznutih političara (Sanader, Jakovčić, Bandić).

Neće biti sreće i Kurta će se vječito mijenjati s Murtom sve dok kao javnost ne postanemo dosljedni u zahtjevima i ne počnemo te zahtjeve primijenjivati na sve političare jednako. Curenje vode kroz rešeto ne možemo zaustaviti začepljivanjem tu i tamo koje rupe prstom, samo preko cijele površine postavljanjem vodonepropusne brane. Principi, nekakav moral i otsustvo svakog licemjerja su jedina funkcionalna brana za političko rešeto. Ali, samo ukoliko je demokratska javnost cijelo vrijeme zajednički pridržava. Nastavi li je vući svaki na kraj svog političkog ljubimca, popustit će i ništa se neće promijeniti.

B-52

Tko je glasao

Također, ja ne govorim što

Također, ja ne govorim što Kajin nije. Za temu je relevantno ono što on jest.
Molim te da ovdje citiraš rečenice u kojima ja Jakovčića na bilo koji način branim.

A zbog čega inače predatorskog tajkuna & buržuja Jakovčića - koji ne samo da vlada Istrom sto godina k'o drug Tito, jebote, nego ju je bukvalno se može reći kupio - preferiraš sitnom proleteru Kajinu? Žalim, ali ne vidim drugog razloga.

Potpuno isti spin u javnosti pokušavaju prodati i oni s Iblerovog trga. Tko kritizira Ostojića i način Bernardićeve likvidacije, brani Bandića. Tko kritizira Kajina i način na koji je postao SDP-ov kandidat, brani Jakovčića. Tko kritizira Milanovićevu vladu, mora da je za povratak na vlast HDZ-a.

U srazu Jakovčića i Kajina ne šljivim ni jednog, i zato sam pokušao racionalizirati - Kajin mi je bolji kandidat već samo zato što ni nakon desetljeća u vlasti nije postao osobno bogat, iako je mogao. Dakle, kakav god bio, dojam je da su mu ipak važnije druge stvari od vlastitog materijalnog probitka, a to je kod naših političara, nažalost, teška iznimka.

Najveći hrvatski problem nije gospodarstvo već otsustvo bilo kakvih kriterija, principa ili morala koji bi vrijedio za sve jednako. Desetljećima se kod nas to ad hoc mijenja, od prilike do prilike i kako kad zatreba našim političkim favoritima. Pa onda ispadne kako je apsolutizam neki put pogrešan i za stup srama (jakovčić) a neki put ispravan i čak poželjan (Milanović) jer vodi smjeni omrznutih političara (Sanader, Jakovčić, Bandić).

Točno, ali to meni ne možeš predbacivati. Inače bi ispalo da branim - Milanovića, 'ej... :-)

Neće biti sreće i Kurta će se vječito mijenjati s Murtom sve dok kao javnost ne postanemo dosljedni u zahtjevima i ne počnemo te zahtjeve primijenjivati na sve političare jednako. Curenje vode kroz rešeto ne možemo zaustaviti začepljivanjem tu i tamo koje rupe prstom, samo preko cijele površine postavljanjem vodonepropusne brane. Principi, nekakav moral i otsustvo svakog licemjerja su jedina funkcionalna brana za političko rešeto. Ali, samo ukoliko je demokratska javnost cijelo vrijeme zajednički pridržava. Nastavi li je vući svaki na kraj svog političkog ljubimca, popustit će i ništa se neće promijeniti.

Opet točno, ali ne bih rekao da ovaj dnevnik tome doprinosi. Kao i mnogo puta dosad, lepi Aca je dobio zadatak i obavio ga, a ti si to, ahm, progutao... ne ljuti se, svima se događa :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Iz dnevnika je jasno da ne

Iz dnevnika je jasno da ne preferiram njednog kandidata. Uostalom, Jakovčić niti nije kandidat. Jedino mjesto u dnevniku gdje se spominje Jakovčić, odnosno njegova ekipa je sraz na nekakvom budućem sučeljavanju. Zar je grijeh izreći stav da u takvom sučeljavanju Kajin gubi? To je sagledavanje realnosti a ne izraz političkih simpatija.

Kajin je uvijek bio mitraljezac, i za saborskom govornicom i drugdje. Jesi li ga nekad i negdje vidio da briljira u polemici? Ja nisam.

Što se tiče bogaćenja, ne bih se baš okladio da je crkveni miš. Moglo se svojedobno pročitati nešto o teškoćama u poslovanju nekakve ženine firme, nekakvim kreditima ili što već. Nisam se posebno bavio time jer za temu nije ni važno.

U konkretnoj situaciji i natjecanju za župana, ispaljivanje serija napisanih parola ne smatram ni dovoljnim ni garancijom uspješnosti čak ni u istarskim uvjetima gdje gospodarstvo gura po inerciji. Spomenuo je on i nekakve investicije, istarski ipsilon, bolnicu i još nešto, no sve uz "ako bude ...". Ali što ako ne bude?

No niti to nije sve.

Po meni, najviše će štetiti način na koji se isforsirala ova najava kandidature. Političkim predatorima je možda i u redu da se partnerske stranke ovako nadmeću i razbijaju jedna drugu ali biraju ipak građani. Cijenim da će bez Bajića ova kombinacija jako teško proći. Rušit će je ne samo IDS-ovci već i dobar dio SDP-ovaca, posebno onih mlađih na kojima počiva tehnički dio kampanje. Nije bez utjecaja ni naobrazba, za kvalitetno obavljanje funkcije župana je ipak potrebno i nekakvo znanje i nekakvo iskustvo u upravljanju. Kajin je tu vrlo deficitaran. Čak kad bi i sve to stavili na stranu, osobno ne bih volio imati župana koji postavlja rekorde u brzini i broju izgovorenih riječi gotovo bez uzimanja daha i često bez razmišljanja. Ja bih nekakvog koji iza sebe ima rezultat veći od sjedenja u Saboru kroz više mandata.

Uostalom, nećemo dugo čekati ni na rezultate anketa ni na prave izbore.

B-52

Tko je glasao

Što se tiče bogaćenja, ne bih

Što se tiče bogaćenja, ne bih se baš okladio da je crkveni miš. Moglo se svojedobno pročitati nešto o teškoćama u poslovanju nekakve ženine firme, nekakvim kreditima ili što već. Nisam se posebno bavio time jer za temu nije ni važno.

Tbh nigdje dosad nisam vidio informaciju da se Kajin obogatio ili upleo u neku gospodarsku muljažu. Ako netko zna za drugo, molim da me demantira.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Svaka takva emisija s gostima

Svaka takva emisija s gostima političarima je spin. Ova se nimalo ne razlikuje. Činjenica je da Kajin nije uspio izreći sve što je namjeravao.

Je li ga Stanković ispreskakao pitanjima po nečijoj narudžbi ili samostalno, teško je tvrditi. No jedno znam, ja bih mu postavio ista. I još neka.

Govorio sam ranije u niz slučajeva, čak i ispravan cilj ne odobrava svaku metodu za njegovo ostvarivanje. Ovako kako je zamišljeno u Istri, nije dobro.

Osim ako se ne radi o tipu predizborne kampanje s kakvim se još nismo susretali, nekoj genijalnoj zamisli tko zna kojih i kakvih PR savjetnika. Bit će mi zadovoljstvo pratiti i možda naučiti kako to rade kukuriku majstori. Da bi razbio tuđu, istovremeno razbiješ i dio svoje stranke. Cost-benefit? Možda rezultat doista iznenadi.

B-52

Tko je glasao

P.S. Što se tiče ocjene da je

P.S.

Što se tiče ocjene da je "Stanković bio bezobrazan a Kajin da se dobro nosio u granicama pristojnosti", pripremit ću jedan dnevnik o javnom mijenju, ponašanju vlasti i općenito ponašanju naših političara, uključno metodama političke borbe.

Solženjicin je izvrsno pronikao u vjerojatno glavni razlog zbog kojeg je bilo moguće da se u Sovjetskom Savezu dogode sve one "blagodati" kojima je drug Staljin velikodušno podario Sovjete.

I njima je na početku revolucije nekakav njihov Kajin bio bolji od nekakvog njihovog Jakovčića. Kad su skužili, već je bilo kasno. No neću duljiti jer nije tema ovog dnevnika.

B-52

Tko je glasao

ne slažem se uopće

Staknović je prebrzo rezao teme koje je dobio zadatak odrezati
recimo kad Kajin govori da je uspio odgodit porez na imovina
i da njegov otac nije isto što i otac Milanovića

to da li je sad združeno krenula hajka - možda

Tko je glasao

Radi se o impresiji pa je

Radi se o impresiji pa je normalno da je emisiju svatko doživio na svoj način. Ja sam opisao vlastiti doživljaj.

Što se tiče rezanja, slažem se. Nagađam da je iz razloga što je Stanković, kao i svi, dobro upoznat s načinom kako Kajin govori i kad se "zatjera" da ga je teško zaustaviti. Pamtim moment s početka kad je spustio pogled na papir pred sobom na kojem su, opet nagađam, bile zapisane već poznate parole koje je kanio ispaliti. Da ga Stanković nije sjeckao pitanjima i potpitanjima, pa i vraćanjem na ono što je Kajin svjesno preskočio ili samo ovlaš dotakao, siguran sam da bi se emisija svela na jedan dugi ili nekoliko tek mrvicu kraćih Kajinovih rafala nanizanh parola kojima je prije mjesec-dva krenuo u kampanju za župana.

Što se tiče ostalog, opet se slažem. Reakcije će biti, dobro organizirane i još bolje orkestrirane. Jakovčić ima resurse i bez otvorenog uključenja poznatijih SDP-ovaca, Kajin će izgoriti i prije nego se zapali. U igri su puno veće stvari od samo fotelje župana, to je jasno svima.

No čini se da svime ne jednako jasno. Način koji je Milanović izabrao da "pokori" Istru, po meni, nije dobar. Kao uostalom i mnogo toga drugog što poduzima otkako je došao na vlast. Lako se može desiti, kao i drugdje gdje se išlo sličnim metodama, da se plan izjalovi. U Istri, ne zato što je Jakovčić dobar već zato što su "napadači" slabi, nedovoljno organizirani, kadrovski potkapacitirani i, u osnovi, ništa bolja od onoga što već imamo.

Kao u Zagrebu, ako se ne umiješa Bajić, ništa se neće promijeniti.

P.S.

Dobro je Jakovčić poentirao s onim da Kajin valjda ne misli tvrditi kako je Milanovića mafija dovela na vlast.

B-52

Tko je glasao

zanimljivo

postoje dvije snimke
jednu upravo skidaju sa intereneta -onu gdje je stanković u plavoj košulji, Kajin u bijeloj, obojica bez kravate
i ova koja ostaje za javnost - uljuđena
sa krvatama
http://danas.net.hr/hrvatska/ako-postanemo-klimavci-to-ce-biti-slaba-vlast
http://plima.info/index.php?option=com_content&task=view&id=14088&Itemid=88
http://www.istarski.hr/node/6428

Tko je glasao

Dvije snimke

od prije godinu dana i danas...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

točno, greškom su dali onu od prije 48 tjedana

zapravo onda je potpuno dosljedan

Tko je glasao

Osim ako se ne radi o dvije

Osim ako se ne radi o dvije emisije, prvo i ovo gostovanje, doista je zanimljivo. Bumo vidjeli. :)

B-52

Tko je glasao

produkcija: balkan expres

režija: .....
glavne uloge:
............
...........
sporedne uloge:
.........., .............., .............., ............ ,...............
statisti:
mi svi

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci