Tagovi

Prirodni plin iz Rusije u EU ići će proširenim “Sjevernim tokom” (osim ako možda ipak ne)

Prenosim tekst originalno objavljen u subotu na blogu Ekološka ekonomija.

Sažetak: Ruska državna kompanija Gazprom i četiri velike europske energetske kompanije najavile su udvostručenje kapaciteta plinovoda "Sjeverni tok" na Baltiku. Time bi se definitivno prekinuo transport ruskog prirodnog plina preko Ukrajine. Globalni ekonomski i regionalni geostrateški odnosi komplicirani su i nejasni.

Zbunjujući odnosi Europske unije i Rusije u trgovini prirodnim plinom, ratu u Ukrajini i u geostrateškom nadigravanju. Mnogo toga u velikoj "igri šaha" (ili pokera - to je možda bolja metafora) događa se daleko od očiju javnosti.

Europe Doubles Down on Russian Gas

Nort European Gas PipelinePlinovod iz Rusije prema Srednjoj Europi, koji vodi kroz Belarus, uredno radi. Bilo je nekih manjih natezanja između Rusije i Belarusa, ali nekih trajnih problema nema.

Već 15-ak godina stalno su problemi s onim kroz Ukrajinu. Pa je Rusija planirala zaobići Ukrajinu južno ("Južni tok" kroz Bugarsku i Srbiju ili "Turski tok", još većim zaobilaženjem prema jugu, kroz Tursku i Grčku ). Prvi je EU stopirala, za drugi je Rusija nedavno najavila da ga počinje graditi iako pregovori nisu završeni. Grčka se ponadala tu nešto zaraditi (Cipras bio u Moskvi, navodno dobio neka obećanja - a možda i ne).

EU želi smanjiti ovisnost o Ruskom prirodnom plinu, ali ne može eliminirati taj uvoz. Rusija povećava izvoz u Kinu, ali to nisu količine koje bi mogle nadomjestiti izvoz u EU.

Ameri navijaju za povećani izvoz LNG iz svojeg i kanadskog šejla u Europu, ali to je i skuplje i nedovoljno (a primarno tržište će im vjerojatno biti Japan i Kina).

Moguće je povećanje uvoza iz središnje Azije i sada iz Iraka, nakon ukidanja sankcija, ali potrebe su velike investicije, plinovodi bi išli preko nesigurnih predjela (uključivo Tursku i Grčku), a ni to nije dovoljno za potražnju u EU.

Proizvodnja prirodnoga plina u Norveškoj već će krajem ovog desetljeća početi opadati.

Na dulji rok, europski Energiewende (energetski zaokret) može dovesti do pada potražnje za prirodnim plinom, ali ne u slijedećih 15-20 godina; prvo ugljen, onda nafta, pa tek zatim prirodni plin.

Tako dakle Rusija ima robu koju nudi i koju EU treba. Tu su razne igre i igrice.

Početkom godine bilo je negirano, a sad je izgleda, neobično brzo, sklopljen dogovor između Gazproma i zapadnh energetskih multinacionalki Shell, E.On, BASF i Engie (bivši GDF Suez) o udvostručenja kapaciteta plinovoda "Sjeverni tok" na Baltiku. Sadašnji North European Gas Pipeline (NSGP) sagrađen je nedavno, 2011.-2012. (komentar iz 2011: A recent game of chess in the world natural gas market).

Projekt bi trebao biti realiziran u četiri godine uz ulaganje 10 milijardi eura. Njegovom realizacijom, projekti na jugu postali bi nepotrebni (osim za izvoz ruskog plina na rastuće tursko tržište).

Sklapaju se golemi poslovi - jel' netko spomenuo sankcije protiv Rusije? Velike europske kompanije gledaju desetljećima unaprijed, sklapaju poslove s Gazpromom i Putinom osobno, ne vodeći mnogo raćuna o trenutnim političkim tenzijama; osim ako ipak ne.

Kako se kaže u komentaru, europska energetska politika je uvelike u rukama velikih kompanija, ne vlada (na stranu sad u čijim su rukama vlade).

Europska unija ponavlja da im je cilj smanjiti ovisnost od Rusije i da im je na srcu interes Ukrajine, pa da će rigorozno provjeriti projekt.

Tko zna, možda ga na kraju i zaustave, kao i Južni tok; izgleda da instrumenata za to imaju.(Je li ipak sve velika predstava, te sukob europskih kompanija i EK prividan? Rusija je ipak slabija u toj igri, jer ekonomija joj je u cjelini slaba i vrlo jako ovisi o prihodu od izvoza energenata.)

Plin će ići u Njemačku, pa preko nje dalje. Stvorit će se problem za istočnoeuropske zemlje koje ga sad primaju preko Ukrajine. Vjerojatno i za Hrvatsku.

Novi sukob između EU15+EFTA (stare članice, iz 1995, plus Norveška, Švicarska i Island) i EU11 (novije članice, do 1990. pod komuhnističkim vladama). Ukrajinski predsjednik vlade nazvao je projekt "antieuropskim i antiukrajinskim", a slovački "izdajom".

Priča, sigurno, nije završena.

Komentari

veliki i mali

Mislim da se o tome već pričalo.

Ono što je dopušteno velikima nije dopušteno malima.

S jedne strane Njemačka će dobiti najjeftiniji mogući plin za svoju industriju od Rusije, a s druge strane Hrvatska će dobiti najskuplji mogući plin za svoju industriju putem terminala na Krku jer "Europa mora ostvariti energetsku neovisnost od Rusije".

Tko je glasao

@Zlatni:

Mislim da od LNG terminala na Krku na kraju neće biti ništa, jer naprosto nema dovoljno potražnje. Sigurno naša potrošnja, čak i ako projeciramo rast uvoza (proizvodnja u Hrvatskoj znatno pada, 2007. je bila 2,4 bcm a 2013. 1,5 bcm, a hoće li biti novih polja u južnom Jadranu - tek suželje) nije dovoljna da opravda tu investiciju. Mi ćemo pretpostavljam i dalje dobivati prirodni plin preko Mađarske, samo će možda ići okolo preko Njemačke, a ne Ukrajine..

S druge strane, tu je i pitanje cijene - posvje nejasno i ja tu ni ne pokušavam shvatiti, jer s plinom danas nema svjetskog i regionalnog tržišta, vrlo su različiti angažmani, cio cijena vezan uz cijenu nafte, dio nije. Sve u svemu, možda plin bude i jeftiniji.

Tu je još i projekt Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP), a i to mi izgleda sumnjivo isplati li se i hoće li biti dovoljno plina da se odvoji od toka TAP koji ide u Italiju. U ovom radu: Elvis Morfat: "Tržište prirodnog plina u Hrvatskoj i Europi: Perspektive daljnjeg razvoja" ima o tome.

Tko je glasao

Mislim da od LNG terminala na

Mislim da od LNG terminala na Krku na kraju neće biti ništa

Nisu Rusi bili u Sloveniji bezveze i ne traži Slovenija izlaz na otvoreno more bezveze. Luka Rijeka i Krk su već odavno slipo crivo pa ako Slovenci dobiju ono šta tražidu onda će to slipo crivo bit amputirano, a ime kirurga je luka Koper.

Tko je glasao

biti će

Ja sam 99 % siguran da ćemo izgraditi terminal na Krku jer njega zahtjevaju EU i SAD. Ovo je politički,a ne ekonomski projekt.

Sve ostalo je nevažno. Među to ostalo spada i cijena plina jer "sve će to narod platiti"

Spremni za dubinsko snimanje: Za LNG terminal na Krku zainteresirano 14 kompanija

Tko je glasao

Ja sam 99 % siguran da ćemo

Ja sam 99 % siguran da ćemo izgraditi terminal na Krku jer njega zahtjevaju EU i SAD. Ovo je politički,a ne ekonomski projekt.
Ameri ne znaju šta je "politički" projekt. Obama ne može Chenieru narediti da svoj LNG (kad ga bude) prodaje na Krk, ako su cijene na ogromnom japanskom tržištu veće nego u jugoistočnij Europi i Baltiku, a potražnja nakon Fukushima katastrofe je ogromna. A EU ne zahtijeva ništa konkretno (izvan političkih okvira), jer nešto što se zove "zajedničha europska energetska politika" ne postoji. Energetsku politiku kroje velike energetske kompanije, a ne nekakva EU institucija. To se vidi i po ovom Oštrićevom dnevniku. Svojevremeno su "big gas" kompanije bile i u prvom konzorciju za terminal na Krku, ali su ga napustile kad se vidjelo da se u cjenovnom ratu s Gazpromom na tržištu jugoistočne i istočne Europe ne može pobijediti, a ruku na srce, zašto bi oni i izazivali rat s gazpromom kad s njim svi zajedno odlično surađuju na bogatom europskom tržištu zemnog plina.

Tko je glasao

@zlatni: a čuj, tko doživi, vidjet će. :-)

Vidjeli smo kako je ispalo s onim slavim koncesijama za istraživačka polja.

Ne pratim ovu temeatiu stalno i sistematski, ali koliko vidimu, velike kopmapnije stalno najavljuju razne projetke po svijetu, od kojih se mnogi ne realiziraju. Što je valjda normalno, planiraju na više strana da bude konkurencije. Hrvatska je sitni igrač, to se slažemo.

Nije kome je rečeno, nego kome je suđeno. :-P

Tko je glasao

Goldman Sachs says oil could

Goldman Sachs says oil could fall to $20 a barrel
http://www.theguardian.com/business/2015/sep/11/goldman-sachs-says-oil-c...
Sa ovakvim cijenama nafte i cijene plina moraju značajno pasti, a onda se nikakvi plinovodi niti LNG likvefakcije, niti terminali, ne isplate graditi

Tko je glasao

eh, baš iznenađujuće to s tim Nord Streamom, jel´,

As Chancellor, Gerhard Schröder was a strong advocate of the Nord Stream pipeline project, which aims to supply Russian gas directly to Germany, thereby bypassing transit countries. The agreement to build the pipeline was signed two weeks before the German parliamentary election. On 24 October 2005, just a few weeks before Schröder stepped down as Chancellor, the German government guaranteed to cover 1 billion euros of the Nord Stream project cost, should Gazprom default on a loan. However, this guarantee had never been used.[23] Soon after stepping down as chancellor, Schröder accepted Gazprom's nomination for the post of the head of the shareholders' committee of Nord Stream AG,

Tko je glasao

Mi Hrvati

pardon MI HRVATI...imamo dosta plina za svoje potrebe....samo treba ušutkati..ako treba i čizmom po zubima..kojekakve strane plaćenike koji se prikazuju zelenima..zabiti slamke u podmorske i podzemne bazene i..sisati..

sve dobro...

Tko je glasao

@drvo: Na stranu čizme i zubi...

(jer si ti nemoćni stari prdonja kojem se može oprostiti blebetanje), neke važne stvari:

1. ovaj dnevnik nije o Hrvatskoj

2. nova nalazišta plina u hrvatskom podmorju su zasad još samo nada.

3. zelelni se protive uglavnom samo naftinm platformama

4. vidjeli smo pak što se s koncesijama desilo. Zapravo, kao protivnik ove nade, trebao bi se tome veselit... :-)

Tko je glasao

MI HRVATI… je kovanica za domoljubne kretene

Tko je glasao

ak ti ne kužiš

sve dobro...

Tko je glasao

Bubedalo be

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Skeniraj potvrdu da si normalan

Tko je glasao

Skeniraj potvrdu da imaš 3 razreda škole, jer cigo be ja vama

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Koliko ja vidim u ovoj

Koliko ja vidim u ovoj plinskoj igri Nijemci su naguzili Balkance i istočno Europske zemlje.
To je odlično i za Njemački i za ove Istočne Europske zemlje. Generalno bolje da Nijemci dodatno zarađuju na transportu plina u istočnu Europu nego li da istočno Europske zemlje zarađuju na transportu plina u Njemačku.
Ovako ćemo barem svi imati sigurnu isporuku plina jer su Njemačka i Rusija dvije pouzdane zemlje.
Tko se dovraga može pouzdati u Bugarsku, Srbiju ili Makedoniju, ( Južni tok ) ili u Ukrajinu te zemlje su jednostavno nepouzdane a vlasti im svake godine kako kome političaru dune kroje nove strateške politike.
Primjerice bila je dovoljna posjeta Američko ambasadora da Bugarska odustane od Južnog toka, pa se ti sad pouzdaj u takvu zemlju i takvu vladu.
Uglavnom ako se Rusi i Nijemci dogovore sjeverni tok će biti napravljen a Balkanci, Ukrajinci i Europska Komisija tu mogu samo brbljati i ništa drugo a ubiti za ništa drugo osim brbljanja i nisu.

Tko je glasao

najprije treba imati plina za

najprije treba imati plina za transport do kupaca, a onda se grade plinovodi. Ruska plinska polja nisu neiscrpna, kako se to ponekada voli prikazati. Za Južni potok Gazprom nikada nije objavio konkretne rezerve plina s kojima se takav magistralni plinovod puni i šalje prema europskim zemljama i Turskoj. Računali su s plinom iz Turkmenistana, ali izgleda da se tamo nešto poremetilo.
Većina ovih grandioznih power point projekata su politički blefovi, koji tu i tamo ugledaju svjetlo dana da se malo ispipa teren i da se vidi koliko zaista ima realnih interesa na pojedinim trasama plinovoda. Bez velikih banaka oni se i ne mogu realizirati, a banke je zaista teško privoliti da kreditiraju projekte koji se vuku kroz nekoliko država sa različitim i nestabilnim političkim garniturama.
Planovi o Nord Streamu broj 2 su vjerojatno potaknuti promjenama vlasničkim režima nad infrastrukturom za transport plina u Zapadnoj Ukrajini. Ako je ona prešla u američko vlasništvo, a to je bio cilj američke "intervencije" u Ukrajini, onda je logično da europske multinacionalke bajpasiraju cijeli pravac kroz Ukrajinu, koliko je to moguće. Nemoguće je sav plin, koji ide kroz postrojenja u Zapadnoj Ukrajini supstituirati s sjevernim pravcem, jer ne postoji regionalna plinska transportna infrastruktura za opskrbu jugoistočne Europe.
Sve u svemu, dobar propagandni potez, otprilike na razini američkog blefa kako će oni opskrbljivati baltičke zemlje i srednju Europu ukapljenim plinom sa Krka.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci