Tagovi

Pripremite se za inventuru

Sjećate li se izborne kampanje 2003.? I Sanaderove „jamstvene kartice“? Ako ste kojim slučajem zaboravili jamstva Sanadera iz 2003. godine otvorite http://www.pollitika.com/razmisli-sjeti-se-nastavak. Bloger Mithrandir vam omogućuje naplatiti jamstva.

Nakon „jamstvene kartice“ koja danas ne vrijedi ni kao tramvajski pokaz Sanader je 23. prosinca 2003. u Saboru predstavio „Program Vlade Republike Hrvatske za razdoblje 2003. do 2007.“ Pošto je „jamstvena kartica“ nestala s web stranica HDZ-a a u želji da vam pomognem u inventuri uspjeha Sanaderove vlade u prilogu ovog posta nalazi se taj mandatni program. Zlu ne trebalo, da i on ne nestane s web stranica Vlade.

Uvjeren sam da će te s dužnom pažnjom pruočiti program i tako dodatno ojačati svoju odluku, s novim argumentima potkrepljenu, izaći na izbore i paziti da sljučajno greškom ne glasate za HDZ. I sada sigurno očekujete moju kritičku analizu izvršenja programa. E, neću to učiniti. Još ne. Pažljivo proučavam ono pod naslovom „DRUŠTVO“ na stranici 24., posebno dijelove označene kao 9.3 – položaj umirovljenika i 9.8 – državna uprava. Kod umirovljenika nikako ne mogu izračunati prosjećnu mirovinu koja je 70% od prosjećne plaće a kod lokalne samouprave ne mogu pronaći zakone kojima je izvršena financijska decentralizacija. E da, i nikako ne mogu shvatiti kamo je nestala korupcija.

Komentari

Pa niste ni vi ispunili

Pa niste ni vi ispunili svoja predizborna obecanja, zasto bih ja onda zaokruzio HNS? E pa necu zaokruziti ni HDZ, ni HNS. Ipak dajem bod, jer to sto ni vi niste ispunili svoja obecanja ne opravdava ove iz HDZ-a.

Tko je glasao

"Prije mnogo i mnogo godina,

"Prije mnogo i mnogo godina, u carstvu kraj mora to bi, živjela djeva koju su zvali imenom Annabell Lee..."

Ovim prigodnim citatom započinjem svoj povratak na pollitika.com scenu. Nije me bilo mjesecima a to sam vrijeme (bes)korisno utrošio skitajući se Hrvatskom i snimajući ono što se događa oko nas. Razlog? Pa izbori su pred vratima ljudi, a ja volim donositi odluke na temelju kvalitetnih informacija. Što mislite tko je rekao Joži da probije obruč preko Prozora?

No dobro, malo sam zastranio prisjećajući se starih dana a sada me drlesar podsjetio i na famoznu "jamstvenu karticu". Od kada je Sanader (uz Kosoricu s desne strane) mahao tim komadićem kartona govorio sam protiv te jeftine obmane. Ne želim sada pričati o neispunjenim obećanjima ovih ili onih vlada. Bilo pa prošlo... obećavalo se, obećavati će se, (ne)ispunjavalo se i (ne)ispunjavati će se. Tako se vodi kampanja, tako se približava (dodvorava?) biračima. Stari Grci su to izmislili skupa s demokracijom, a mi do sada nismo uspjeli naći ništa pametnije...

Uostalom pogledajte najnoviji primjer - predsjedničke izbore u Francuskoj. Kada obećanja nisu uspjela, počele su optužbe. Kod nas je situacija obrnuta, prvo se optužuje a onda obećava.

U našoj situaciji nije problem u neispunjenim obećanjima. Problem je u nesposobnosti! Nesposobnosti sadašnje Vlade i nespremnosti da se uhvati u koštac sa svakodnevnim problemima. Ova Vlada i ova stranka (da, mislim na HDZ) izgubili su svaki kredibilitet kod birača (čitaj: građana) i nikakvi manevri neće spasiti njihove fotelje.

Za koga ću glasati, ostaje moja osobna stvar. Na moje opredjeljenje neće utjecati lažna obećanja, nadrealni projekti i rasplakana ministrica svega i svačega. Na moj glas će utjecati činjenica da svako jutro sa svojeg balkona gledam umirovljenike kako preturaju vreće od smeća tražeći plastične boce. Povratu duga, prodaji HT-a (pardon, T-a), rasplakanoj Jaci i komadu kartona zvanom "jamstvena kartica", usprkos!

Tko je glasao

U našoj situaciji nije

U našoj situaciji nije problem u neispunjenim obećanjima. Problem je u nesposobnosti! Nesposobnosti sadašnje Vlade i nespremnosti da se uhvati u koštac sa svakodnevnim problemima. Ova Vlada i ova stranka (da, mislim na HDZ) izgubili su svaki kredibilitet kod birača (čitaj: građana)

Ovakvi kroničari su mi omiljeni. Kao teški intelektualci i analitičari a onda izbace ovakvu novinsku/političku frazu "nesposobni", "u koštac s svakodnevnim problemima" itd itd itd... Da baš kreativno analiziraš što se događa, što je promašaj što je krivo kad sve što možeš reći ponoviti ove novinske/političke floskule...

Pa blago meni, sve sposobni oko mene (valjda uspoređuješ vladu sa svojim sposobnostima pa ti je zbog toga nesposobna) koji će ovu državu napraviti najsocijalnijom, najbogatijom na svijetu.

A ja ću samo surfati i pretipkavati i flejmati se s kritičarima na pollitika.com dok se država popravlja od toliko sposobnih, moralnih i genijalnih - samo ovdje ih ima na stotine, a što tek da prošećem malo ulicama ili ako zavirimo u onih 90+ stranaka koje još nisu bile na vlasti a sve znaju...

Tko je glasao

Ali ovaj program nije

Ali ovaj program nije predizborni.
On je Saboru predstavljen NAKON izbora, 23. prosinca 2003.
Dakle, ne radi se o predizbornim nego o postizbornim obećanjima.

Tko je glasao

Vladin program prilikom

Vladin program prilikom izglasavanja povjerenja u Saboru??

Tko je glasao

DA. Između ostaloga, i zbog

DA. Između ostaloga, i zbog njega nisu dobili naše glasove.

Tko je glasao

Za Hrvatsku su možda

Za Hrvatsku su možda svanula bolja vremena jer se na političkoj sceni pojavila Gospodarska stranka, registrirana u Zadru u ožujku kao 103. po redu, ali osnivači tvrde da je zapravo prva i jedina koja može donijeti bolju budućnost. Njihov program, kao i u mnogih drugih je bolji život, ali GS-ovci obećavaju da će, dobiju li šansu za ostvariti svoja obećanja, a ne ostvare ih, platiti dug biračima. A pritom ne misle na gubitak vlasti nego na - novčane iznose!
- "Dat ćemo svojim biračima jamstva, i to napismeno i ovjereno da će biti obeštećeni novčanim iznosom ako mi dobijemo šansu za ostvariti obećani program, a ne učinimo ništa! Naravno, ako nas ne prepoznaju, nećemo moći ništa ni učiniti! U protivnom pristajemo da nam se s naših primanja skida zakonom predviđeni iznos dok ne isplatimo sva obećanja svojim biračima - kazao nam je jučer zamjenik predsjednika novoosnovane stranke Stjepan Gnječ, poznatiji kao neovisni predsjednički kandidat iz Krvavca na posljednjim predsjedničkim izborima.

Zasto sam postavio gornji citat? Zato sto mi je zao da HDZ nije 2003 dosao na slicnu ideju jer bi danas svi bili bogati ljudi. Inace radi se o jednoj marginalnoj stranci iz Zadra pod imenom gospodarska stranka.

Tko je glasao

još jedan mikšić

još jedan mikšić

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci