Tagovi

Principi vs Banditi

Hrvatska je na dnu! Koji su razlozi potpunog kolapsa (i devastacije) države s nevjerojatnim potencijalom? Većina će se složiti da je to pljačka. I bit će u krivu, potpuno u krivu! Pljačka je posljedica, uzrok su principi! Nedostatak morala i principa osnovni je uzrok posvemašnje patnje većine građana Hrvatske! Procesuiranje pojedinaca i ignoriranje uzroka zbog kojih se oni uopće usude pljačkati i nagovarati druge na pljačku je kao da gasimo male šumske vatrice, a ignoriramo one koji ih pale, kao i one koji natapaju šumu benzinom! I dokle tako? Do potpunog sloma, to je očigledno!

Hrvatska je izgubila ono osnovno, moral! Nedostatkom morala nestao je princip, nedostatak principa vodi u posvemašnji nihilizam, i to onaj vulgarni.
Nedostatak principa vidljiv je u svim segmentima društva, od najnižih do najviših instanci, nitko, ali baš nitko nije pošteđen tog moralnog pada.

Nije ni ostatak svijeta baš nešto moralan ili principijelan, ali smo mi to digli na jednu razinu koju nitko nikada neće dostići, nikada! Jer kako objasniti brutalnu pljačku svoje zemlje, pljačku kakva nije bila poznata ni za vrijeme najvećih barbarskih osvajača? "Spaljena zemlja" najbolji je opis rada vodećih političkih stranaka u Lijepoj našoj. I tu nitko nije nevin!

Vratimo se u sadašnjost, "Nismo svi isti!" uskliknu premijer Milanović, aludirajući na Sanaderov krimen ( i još nekih HDZ junaka). No, je li to uistinu tako? Zar se Sanaderovo kokošarenje može usporediti sa malverzacijama tipa: Riječka banka, Viktor Lenac, Riječke tržnice, grad Zagreb, milijarde opljačkane na autoputevima, jedan hotel Excelsior nadmašio je sve poznate pljačke zbog kojih su neki procesuirani, dalje da ne pričamo! Što je sa desetcima (stotinama) procesuiranih i osuđenih pripadnika vladajućih stranaka, a nisu HDZ?

Danas imamo nastavak brutalne pljačke, nepotizam, korupciju, kriminal svih vrsta. Nismo bezveze na vrhu liste korumpiranih zemalja, mi smo tamo s razlogom, jer smo svi isti!

Nije dovoljno reći "nismo svi isti", djela su bitna, po djelima se sudi, ne po demagoškim i lažnim izjavama! A kakva su im djela: zar ne postavljaju samo svoje poslušnike na sve moguće pozicije? Zar ne zarađuju po 25 milijuna preko noći? Zar nas nisu doveli do ruba, a uskoro i preko ruba? Zar nisu svako malo u sukobu interesa, odnosno krše zakone i pljačkaju nas? Zar se aktualni premijer ne bori protiv pravosuđa otkad je na vlasti? Zar taj isti premijer i javno ne podržava pljačku tvrdeći da sukob interesa nije kazneno djelo, već neke "sive zone", iako postoji Zakon o sprječavanju sukoba interesa, s jednim jedinim ciljem: da se ne zloupotrebljava položaj i ne pljačka vlastiti narod?

Primjera neprincipijelnosti ima nebrojeno, kad se hvatalo generala Gotovinu, tvrdili su da je narod njegov taoc, a kad su zaratili sa EU (zbog Perkovića) onda nije bilo bitno što je narod taoc? Dok su bili u oporbi (SDP) Milanović se čudio i skanjivao zbog zakona o verbalnom deliktu, taj zakon je i danas na snazi, ne čudi mu se više! Kad se spremaju za izbore naprave popis onoga što narod želi, a onda redom sve i jednu točku zaborave, čak dapače, rade suprotno! Nitko nije primjetio da u ovoj Vladi nema Srba dragovoljaca (u ratu ih je bilo na tisuće), o Hrvatima da i ne pričamo, ali su zato dobrodošli oni koji su bili na suprotnoj strani, čak se hvale i prijateljstvom s onima koji su likovali nad poklanim ranjenicima vukovarske bolnice, zar su to principi? Kakvi su to principi klečati pred četničkim vojvodom Nikolićem (koji se aktivno borio protiv nas u našoj zemlji), moliti ga da bude na derneku za ulazak u EU, a ne pozvati bar jednog stopostotnog invalida na taj isti dernek za ulazak u EU?

Majka neprincipijelnosti je i fama da je samo HDZ krao, pa samo u INI se pokralo više nego u svim HDZ-ovim aferama zajedno, zbog te iste INE se prije i ubijalo (Đureković, ubijen jer je imao dokaze o pljački), danas one koji dođu s dokazima spremaju u ludnice, a King Kong pljačka i dalje! Principi po kojima država oprašta dugove su: kumstvo, rođačke veze, prijateljstvo, pripadnost stranci, čak je i sud srušio princip predstečajnih nagodbi, "jer pogoduju bogatima!" Zar su to principi?

A što reći o principu po kojem se smanjio doprinos za zdravstveno osiguranje, da bi se potaklo otvaranje radnih mjesta, rekoše oni? Prema službenim podacima, svaki od 95000 malih poduzetnika godišnje prosječno ušpara 681 kunu, da sa tim novcima nitko neće otvoriti niti jedno radno mjesto valjda je jasno i gljivama! Ali zato oni najveći šparaju stotine milijuna, dugoročno milijarde, to što radnih mjesta nema više nego još manje nikoga ne zanima, bitno da su bogati još bogatiji, a to pretakanje iz džepova građana u dzepove onih koji su osvojili najviše firmi i robova je i bio jedan od ciljeva. I onda država zarati sa liječnicima, a narodu diže participacije, je l' jasan princip? Superhik na djelu!

Kakvi principi stoje iza uvođenja spolnog odgoja u osnovne škole, dok za logiku i etiku nema mjesta? Što je cilj? Kad bi uveli logiku i etiku mogli bismo reći da je cilj podignuti nivo svijesti i inteligencije, a što je cilj nastave na kojoj mala djeca uče navlačiti kondome na banane svatko neka zaključi sam!

Nisu samo političke stranke takve, takva je danas većina! Pravilo (svih protiv sviju) je: diskvalificirati sve koji se ne slažu s nama, i najmanje neslaganje vodi u primitivnu mržnju, vrijeđanje i ignoriranje neistomišljenika, a sve pod motom – mi smo moderni, a vi zaostali! Aha, jeste!

Uskogrudnost, primitivizam, jednoumlje, zločinački um, ideološka ograničenost do retardiranosti, sve to možemo podvesti pod nedostatak morala, odnosno - nedostatak principa! Kako se možemo boriti protiv toga? Teško! Skoro nikako, prosječan čovjek zna ono što mu serviraju mediji. A što mu serviraju mediji? Ono što im paše (ponekad i istinu). Dobar primjer su ove dvije naslovnice:

Jutarni list: "ŠEF UPRAVE HBOR-a 'Policija je bila u banci zbog jednog slučaja. Šegonov kredit nije sporan"

Index.hr: Kriminalistička policija u HBOR-u istražuje samo kredit Branka Šegona!

Pa ti sad znaj što je istina!

Mediji su, dakle, drugi dio priče o neprincipijelnosti. I sve dok se u medijskom prostoru ne profilira određena kvaliteta pomaka neće biti! Mogli bismo zamisliti utopijsku sliku u kojoj mediji rade svoj posao časno i pošteno, gdje se razmijenjuju informacije, gdje je ideja vodilja dobrobit svih građana, prosperitet čitave zajednice, gdje se kriminal i kriminalci ne bi podržavali, gdje bi vladali viši principi. Da, mogli bismo, ali...

Državni organi gonjenja su treći dio priče, što reći o njima? Što reći o slučajevima teškima stotine milijuna ili milijardi nečega, a koji gnjiju po ladicama, što reći o selektivnim gonjenjima i ignoriranjima dokaza? Ništa, nema tu pomoći!

Zbog nedostatka principa smo tu gdje jesmo, u očaju i bijedi i nije mi jasan toliki strah od istih? Principi nam ne mogu nanijeti štetu, ali nam mogu na tisuću načina poboljšati život, kao da zidovima pričamo??? A i ovo je sigurno, principima bismo se u potpunosti riješili raznih Šegona, Milanovića, Pusićki, Vidoševića, Sanadera, Merzelica, Čobankovića i čobana svih vrsta; i živjeli život dostojan čovjeka!

“Život bez principa je brod bez kormilara.”
Mahatma Gandi

Komentari

Izrekao si dosta toga

što ja mislim, to jest, osjećam, ali ne mogu pronaći pravu riječ da izgovorim..... ti si pronašao mnogo boljih riječi nego što bih ih pronašla ja.....

Samo, za ono što nazivaš "moralom", ili "principom" treba pronaći neki drugi izraz.....

Kao što si rekao, govore djela, postupci, ponašanje ljudi, a ne ono čime se hvale, što govore, u što se riječima zaklinju.....

Sudeći po poraznom rezultatu ljudskih djela, NAŠIH DJELA u proteklih dvadeset pet godina, rekla bih da Hrvati uopće NE VJERUJU da imaju neko "povijesno pravo na svoju državu"... Rekla bih da je njihov (naš) "balkansko-krčmarski" mentalitet (Krleža) ostao silno zatečen vlastitom državom, i da se jezivo loše osjeća u tome..... Stekli smo DRŽAVU, a i dalje imamo krčmarske manire..... I ponašamo se, logično, kao slon u staklarskoj radnji - rušimo sve čega se dotaknemo......

I to se jednako odnosi (kad se gleda PONAŠANJE, a ne verbalni izljevi "ideologije", "svjetonazora" i sl.), i na one "desne" koji se furt drže za srce i pjevaju hrvatsku himnu sa suzama u očima, kao i na one što ih se optužuje da su "komunjare", "jugonostalgičari", "udbaši", i sl.

Mi smo zajedničkim snagama zgazili tu neku "ideju", iz čega bi onda slijedilo da je ta ideja bila totalno "prisiljena", isforsirana, nezrela, neodgovorna, neprimjerena.....

Taj zaključak je jezivo porazan.....

Pa ako svi zajedno živimo jednu veliku kolektivnu iluziju, kakvog li smisla ima da zapadamo u još veću farsu time što se ljutito dijelimo na "desne" i "lijeve"?

Ppetra i njezino društvo će se pobuniti, i reći da to nije iluzija, da je to nešto što smo sanjali od stoljeća sedmog, reći će da smo mi koji to govorimo došli iz "jugo-komunističko-udbaških" obdaništa..... Međutim, kao što ti kažeš, to bi moralo biti potvrđeno djelom, rezultatom - a ne pjenom na ustima......

Ali, djelom se to ne potvrđuje..... I ne samo to: djelom se to svakodnevno negira......

Svaka čast "herojima" i "mučenicima" hrvatstva, ali čini se da sami Hrvati ne znaju ni tko su, ni odakle su, ni zašto su, ni kamo idu, ni što žele......

I što im onda preostaje nego da - kolektivno pljačkaju tu zemlju..... Kad je već "zemlja" - priznata od svijeta......

Tko je glasao

Etika

je možda tražena riječ? :) E sad, ovo dalje je malo složenije, no pokušat ću ukratko:koliko sam shvatio ti si ljevičarka i drago mi je da si prepoznala neke razumne misli u mom tekstu, usput, malo me i čudi, jer sam navikao na index tip ljevice, gdje su uvrede argumenti i argumenti uvrede. Ja sebe volim doživljavati kao centar, malo konzervativan, no ipak centar. No na nekim drugim portalima me doživljavaju kao tvrdog desničara, jer ne shvaćaju da su oni abnormalno predaleko lijevo, na toj nekakvoj imaginarnoj liniji, te im sve dođe desno. Što se tiče ovoga dalje, slažem se da se ponašamo po principu zdrpi i bježi i kao da ne vjerujemo da će država opstati pa samo gledamo pokrasti. No problem je u sljedećem: Tko smo to MI?

Za početak zamislimo da je narod MI, a političari ONI

Mi nismo političko-oligarhijska bulumenta!

Mi nismo kradljivci, teško i krvavo radimo za svoje plaće

Mi nemamo ništa od ovih silnih kredita, koje moramo MI vraćati

Mi više nemamo ni za normalan život

MI, naša djeca i naši bližnji nikad nećemo vladati i nećemo imati čak ni priliku da vladamo, jer se ONI međusobno guraju i potpomažu, Merzel ulazi u Sabor iako je pod teškim optužbama, no MI NIKAD nećemo tamo ući

Mi znamo tko smo, što želimo, no činjenica je da još ne znamo kuda idemo

Mi volimo svoju zemlju, krvarili smo za nju i opet ćemo ako bude trebalo

Mi nismo željeli da nam država bude ovakva kakva je sada, slomljena

Mi nismo glasali za to da budemo članica NATO saveza, niti da naša djeca budu topovsko meso zbog tuđih interesa

And finally

Mi ne krademo, ne pljačkamo, ne izdajemo, kad smo potrebni tu smo

A ONI

ONI su političko-oligarhijska bulumenta

ONI su sve naše opljačkali i ništa ne rade za svoje enormne plaće, primjer majstora koji se jednom pojavio u Saboru i ubrao skoro 550 000 kuna, MI to ne možemo promijeniti, a oni neće, ONI su životinje

ONI su dizali kredite, MI ih otplaćujemo

Oni žive ko bubreg u loju, sprdaju se s milijunima, grade vile, kupuju stanove, golf igrališta, jahte... To su ONI, Mi nemamo ništa

ONI vladaju, vladali su prije, vladaju sad, vladat će i u budućnosti, vladat će i njihova djeca, tu MI i naša djeca nemamo nikakve šanse, funkcije su rasprodane 100 godina unaprijed

ONI nemaju osjećaj pripadnosti svojoj zemlji, ONI služe strane gospodare, ONI su pobjegli ili su bili jako zaposleni kad se umiralo za Hrvatsku, MI smo se vraćali braniti domovinu iz inozemstva, ostajali smo bez poslova, ali smo znali zašto!

ONI su državu slomili, mada moram priznati da smo i MI malo krivi, jer nismo shvaćali što rade, dakle, vjerovali smo im (osobno im nisam vjerovao, niti jednima)

ONI su nas uveli u NATO i zaratili s pola svijeta

And finally

MI smo narod, imamo sce i dušu

ONI su profesionalni političari, ljudi bez srca, duše i karaktera, zvjerad je osjećajnija od njih

Ljudi često znaju pobrkati nas i njih, no mislim da sam dao dovoljno dokaza o tome koliko smo dva različita svijeta MI i ONI.

Nedostatak talenta često se nadoknađuje nedostatkom karaktera.

Tko je glasao

nisi do kraja u pravu

znam ih nekoliko ...koji su bili MI a sada su ONI tj. sjede u saboru i to tako da su se sami izborili, provukli, zgurali neke druge

tako to ide u demokraciji...

sve dobro...

Tko je glasao

Izuzetak potvrđuje pravilo!

Naravno da povremeno bude malih promjena, no 99,999% ONI ostaju do smrti tamo, a MI ovamo. A kad i dolaze smjenom generacija ili ako netko završi u zatvoru pa moraju promaknuti novoga i ti dolaze samo kroz filtere svojih stranki, tako da opet važi pravilo ONI su ONI, a MI MI, taman da i ja sutra uđem u Sabor. Naravno da se uvijek mogu naći izuzetci, (nezavisni, ovo, ono...) no zato se i zovu izuzetci. Zauvijek ćemo MI i ONI biti dva beskrajno udaljena svijeta.

Nedostatak talenta često se nadoknađuje nedostatkom karaktera.

Tko je glasao

jebajga

bolje je nego kmetovi i feudalci ili robovi i robovlasnici

ovi bar ne traže pravo prve bračne noći ;-)))

Za Yuge smo imali kakti ravnopravnost ..ali i tzv.crvenu buržoaziju

danas ako kažeš nekom popu da nije u redu da vozi tako skup auto...on odgovori da...neće valjda jahati na magarcu

ti zapravo kritiziraš elite..što je sasvim ok...ako ne pređe u boljševizam

sve dobro...

Tko je glasao

Kako, o kako

samo možeš pomisliti da bih mogao biti boljševik??? :) Ne ne, ja samo hoću reći da ovo nije elita, ovo što mi imamo je šljam i najgori ološ društva, smeće. Elita je Orban i takvi. U principu, nije uopće problem jesu li ONI i koliko bogati, problem je pokazuju li minimum odgovornosti za narod, za ono što rade, za ono što govore, ne, ne i ne! Najajči primjer tog ljudskog šljama (a ne elite) je Merzel, bez obzira na sve optužnice ona ide u Sabor, ona će odlučivati o zakonima, ona je naš mudrac koji odlučuje o sudbini države? To je nevjerojatno i neshvatljivo. ONI su potpuni imbecili i šljam šljamova, tu nema pomoći. A protiv prave elite (obrazovani, kulturni, karakterni, suosjećajni, mudri...) nemam ništa. Dovoljne bi bile i dvije od ovih osobina, no imamo li takvog, u velikim strankama?
Da elita? Ne'š ti elite. :)

Nedostatak talenta često se nadoknađuje nedostatkom karaktera.

Tko je glasao

Meni je žao Marine

kad je već spominješ. Kad je bila mlada cura samo se snalazila..kao i mnoge..a onda je upala u loše društvo...

https://www.google.hr/search?q=Marina+Lovri%C4%87+i+Mesi%C4%87&espv=2&bi...

pogledaj.......

kumovi

od Mesića preko Linića do Josipovića i Milanovića.....

da domaće ne spominjem

dok se samo snalazila ...bila je čist simpatična....ali uhvatilo je....

sve dobro...

Tko je glasao

Principi kao virtualni krimen - obična zabluda

Isto kao da si rekao mentalitet je kriv za propast hrvatskog društva, a to jednostavno nije istina...
Uzroci su puno jednostavnije i konkretnije prirode a opisani su ovdje zajedno s terapijom.
Klasičan problem novih sudionika na portalu da su lijeni prolistati arhivu portala pa da onda na eventualnoj kritici takvih tekstova argumentirano donose nove poglede. Ovako izgleda kao da povijest počinje upravo sada i s njima...

Predlažem pročitati;

http://pollitika.com/pol-stranke-u-rh-kao-faktor-destrukcije-sustava-i-n...

http://pollitika.com/stranacki-sustav-rh-e-kao-zlocinacka-organizacija

http://pollitika.com/politicki-i-de-sustav-rh-je-krahirao-zbog-stranacko...

http://pollitika.com/pol-stranke-u-rh-kao-faktor-destrukcije-sustava-i-n...

http://pollitika.com/moze-li-revolucija-osloboditi-narod-iz-stoljeca-7

http://pollitika.com/krvavi-spin-hrvatske-kleptomanske-hobotnice

http://pollitika.com/jel-crkva-kurvinska-ako-je-kler-kurvinski

http://pollitika.com/kaptol-kao-neustavni-4stup-vlasti

Tko je glasao

Kolumnama protiv znanosti, je l?

Da, upravo sam to i rekao, mentalitet je kriv. Nijemci imaju drukčiji mentalitet, iz toga proizlazi i poprilično bolji život, istina broj 1. Od mentaliteta (principa i principijelnog života) nema jednostavnijeg objašnjenja, prema naslovima ovih kolumni koje si predložio vidim da se ipak radi o partikularnim objašnjenjima, djelomičnim, a svatko ima svoju teoriju tko je kriv, istina broj 2. Klasičan problem onih koji su relativno duže na nekom portalu je misao da oni sve znaju, a ovi novi dolaze potpuno neiformirani, portalski neobrazovani i neuljudni što se uopće usude pisati, a pogotovo pisati protiv dominirajućeg mišljenja. Takve bi komentare doživio i svaki svjetski poznati analitičar kad bi prvi put pisao na nekom portalu, pod pseudonimam, istina broj 3.

Nadalje, da bi se pisalo na nekom portalu nije uopće inteligentno pročitati sve komentare pa pisati onako kakva je trenutno struja ili pisati da bi se nekome svidio! Usput, bilo bi malo i čudno doći pisati na političkom portalu a da nemaš pojma ni o čemu! Isto tako mi nije najvažnija stvar na svijetu sviđam li se kome ili ne, bitno mi je da iznesem ono što smatram dokazivom istinom.

No, da se krivo ne shvati; čitam kolumne i u svakoj pronađem nešto zanimljivo ili nešto što nisam znao, hoću reći, poštujem svačiji trud i znanje, čak i ako se s nečim i ne slažem često me je upravo to potaklo da razmislim o nečemu o čemu nisam razmišljao, dakle ništa i nikad nije potpuno uzalud.

I najbitnije, umjesto potpuno pogrešne ideje da je sva mudrost svijeta i sva moguća istina pokrivena sa par kolumni ja smatram da je pravi izvor znanja ipak sadržan u znanosti, knjigama! Malo je pretenciozno reći da ovih par kolumni (uključujući i moju) sadržava sva znanja do kojih je došla sociologija, filozofija, etika kao dio filozofije, pravo, psihologija i nebrojeno puno ostalih "logija", te da čitanjem samo ovih kolumni možemo shvatiti bit čovjeka i izvor svih svjetskih problema.

Dakle, nisam došao ovdje kao tabula rasa (kao ni ostali), također nemam namjeru pokušavati shvatiti što je trenutno u modi i plivati niz struju, jer zbog plivanja niz struju smo i ovdje gdje jesmo, nigdje! Pa kome se sviđa sviđa, a kome ne što ja tu mogu!

S poštovanjem!

Novak na ovom portalu, no nipošto ne u znanosti i životu.

Nedostatak talenta često se nadoknađuje nedostatkom karaktera.

Tko je glasao

opet prežvakana tema

@Buddha
Obično novim ljudima na portalu kažem ne ponavljajte već sto puta prežvakano.
Bilo bi lijepo da si pročitao samo nekoliko daleko kvalitetnijih dnevnika od nekih kolega s pollitike.com koji su tu temu obradili daleko kvalitetnije od tebe.
Poput mnogih komentiraš što i kako se dogodilo. Zapravo podsjeća me na obdukciju preminulog pacijenta, i sad treba utvrditi zašto je umro a nije trebao umrijeti.
Nigdje ne donosiš rješenja. Misliš da su ona u principima ? Principa se drže i lijevi i desni, ateisti i vjernici, zli i dobri, a svijet i dalje ide jednim uhodanim ritmom koji nekome odgovara. I sad ja neka pogodim tko su banditi. Svi ? Ovi ? Oni ?
Ukratko tema zastarjela stotinu puta prežvakana a rezultata nema.
PS Pošto si novi nisam pisao materinjim jezikom, kajkavštinom. No to bum ispravil jer nemam tak dobru lokaciju kak ti. - 3rd Rock from the Sun.

Tko je glasao

A koja to nije?

Što se tiče pežvakanih tema, ja odavno ne vidjeh neku koja to nije? :D Npr. sve ove u popisu "Novi dnevnici" su prežvakane, pa opet svatko donese neki novi uvid ili uvid iz drugog kuta. Tako i ja. Nisam vidio teme koje su slične mojoj pa ne mogu suditi o kvaliteti, no siguran sam da nisu baš iz potpunog istog kuta obrađene! Također, možemo za sve i jedan dnevnik na ovom portalu reći da je obdukcija mrtvaca, jer se svi bave onim što je već bilo, a kad bi se bavili onim što nije bilo onda bi spadali u "Vidoviti Milan! tip zabave ili sf. Nadalje, principa se ne drže niti jedni od onih što si ih pobrojao, u tome i jest problem. A nije mi ni jasno da nisi da nisi uspio pogoditi tko su banditi, a dobar broj sam ih i imenom nabrojao? Također sam naveo i da je rješenje držati se principa, dakle rezultata bi u tom slučaju bilo. Kad bi se svi držali principijelno zakona rezultata bi bilo, kad bi se svi držali pravila "što ne bih želio da drugi meni radi neću ni ja drugima raditi... E u tom sluaju bi svijet bio puno bolji. I naposlijetku, nemam ja nekih pretenzija biti apsolutno u pravu, jedino što mi je zanimljivo je postaviti neku tezu pa vidjeti hoće li me netko argumentirano razuvjeriti. Sve u svemu, opušteno, bit će sve u redu, a i ako neće nije bitno. :D

Nedostatak talenta često se nadoknađuje nedostatkom karaktera.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci