Tagovi

Prijevremeni izbori za gradonačelnika u Zagrebu?

Gradonačelnih Zagreba je uhićen. Neminovno, slijede nam izbori. Što mislite, tko će biti kandidati?

* Hoće li Milanović opet pokušati izgurati Bernardića?
* Koga će kandidirati HDZ?
* Hoće li ORaH istaknuti kandidata/kandidatkinju?
* Hoće li se pojaviti neki nezavisni?

Izbori Zagreb 2013 plakat SDP protiv BandićaPar mojih prvih hipoteza, ovako u noći (malo sam se konzultirao i sa fb prijateljima).

– Teško zamislivo, da bi Milanović ponovo pokušao izgurati Bernardića kao kandidata SDP-a. Gradska organizacija, koliko znam, stoji iza Bernardića cijelo vrijeme. Doduše, Milanović je dokazano iracionalan, tko zna što mu sve može pasti na pamet... Bernardić ima šanse na izborima.

– HDZ ovoga puta mora pronaći kandidata najvišeg kalibra, koji ima šanse na pobjedu. Posljednji put s onim malim kako-se-zvaše, to je bila žrtva pješaka da se ne izgubi figura. Smiješi im se fantastičan dobitak, sad kad je SDP u komi, ali bi poraz bio vrlo neugodan.

– Mirela Holy je usmjerena na gradnju stranke za ono najvažnije, nastup na izborima za Sabor iduće godine. Vjerojatno je, da će ocijeniti kako bi ući u ovu utakmicu u ovom trenutku značilo odvojiti previše oskudnih stranačkih resursa, i njenih osobnih snaga, od glavnog cilja. (Holy je ujesen 2012. u jednom kratkom razdoblju figurirala kao potencijalni nezavisni kandidat uz podršku laburista, iako je još bila u SDP-u, te je u jednoj anketi bila dobila gotovo koliko i Bernardić.) Međutim, ORaH bi možda mogao pronaći valjanog kandidata ili kandidatkinju, koji bi osvojio 15 do 20% glasova u prvom krugu i tako potvrdio snagu stranke.

– Mislim da drugih mogućih relevatnih stranačkih kandidata nema.

– Spomenut je Kregar kao mogući nezavisni, on je prikupio lijep broj glasova 2009.. Ali on ima zdravstvenih problema zbog kojih bi mu kampanja i vršenje dužnosti gradonačelnika možda bili prenaporni.

– Ima prostora da se pojavi neki respektabilni nezavisni kandidat, možda uz potporu nekih manjih stranaka.

Komentari

"* Hoće li se pojaviti neki nezavisni?"

ili će pak Vesna Pusić doći na ideju da za kraj karijere ipak ostvari svoju žarku želju i postane gradonačelnica Zagreba. Do sada su je njeni bjelosvjetski mentori uspjeli ugurati i na mjesto podpredsjednice vlade i ministrice vanjskih poslova, a znajući da je na prošlim izborima i fotelja na Pantovčaku sponzorirana zagovorniku balkanskog jedinstva, nebi se čudio da i Vesna Pusić dobije isti vjetar u leđa za svoju kandidaturu. S tim prije štosmatram da je Zoki što se tiče izbora kandidata samo puka marioneta i lutka na koncu evropskih moćnika!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

nije zlato sve što sija

u cijeloj ovoj priči o aferi 'Agram' mi je najgore što dobar dio građana Zagreba govori kako je Bandić puno napravio za Zagreb a pri tome zaboravljaju kako je sbve to plaćeno i preplačeno njihovim novcem. Zagreb ima najveći prirez - 18% . ima dosta firmi koje rade s druge strane on, Zagreb je dužan milijardu eura. ne smijemo zaboraviti ni priču oko skupštine holdinga u kojoj je on bio jedini član.

w. ;)

Tko je glasao

Fascinantno je, ali nimalno

Fascinantno je, ali nimalno neočekivano, kako brojni ljudi, i na facebook stranici "Podrška našem gradonačelniku" ponavljaju sintagmu "On je krao, al' i nama dao". To se negdje 1990-ih počelo govoriti "Druže Tito ti si krao,al si nama dao,ovi kradu al nama ne dadu!". To je bio iskaz tjeskobe, koja je nastala kad se raspao stari sustav, zasnovan na mreži patronsko-klijentelističkih odnosa.

Josip Županov je uočio osnovni obrazac odnosa 1980-ih godina, kad je socijalnu stabilnost objašnjavao savezom između političke birokracije i nižih slojeva radništva (a žrtveni jarac su bili "tehnomenadžeri"). Taj je savez došao u krizu 1990-ih, kad je "politička elita" izvršila eksproprijaciju formalno zajedničke imovine, te se kronistički vrh počeo odvajati od baze. Međutim su te patronsko-klijentelističke veze bile odvojene.

Tipična su pojava lokalni "šerifi", dugogodišnji načelnici i gradonačelnici i drugi lokalni "gazde", kojih ima širom Hrvatske. Za sve vrijedi ista parola. Neki su pali u ralje sudskih institucija (Vlado Zec, Ivan Čehok...), većina nije. Rijetko se narod nekog odrekao (Metković - a to je bilo, kad Jambo zbog krize više nije mogao dovoljno zadovoljiti zahtjeve klijentele).

Milan Bandić je paradigma - ne "tipičan" u smislu "prosječan", nego osobit, ali osobit u okviru jednog tipa, jedne vrlo uobičajene društvene pojave (kao kad kažemo da je Dražen Petrović "paradigmatski" košarkaš).

Tito, kao što svi znamo, nije umro. Sjećamo se srpske pjesmice iz vremena uspona Slobodana Miloševića: "Sad se narod uvelike pita / Tko će nama da zameni Tita. / Sad se znade tko je novi Tito (...)".

Stvara se ponovo prostor za masovnu mobilizaciju, za "narodni pokret" koji podupire nekog autoritarnog lidera ili organizaciju, prelaz od "partitokracije" na "demokraciju s vođom" ili "narodnu (monističku) demokraciju". Takav sustav danas u Rusiji, Ukrajini, Bjelorusiji. (Čitao sam biografiju N. Nazarbajeva, koji vodi Kazahastan već 25 godina, dobivajući 95% glasova na izborima za predsjednika; on je bliski tip, ali gledano u povijesnim obrascima, mislim jedna prethodna pojava, naime "modernizirajuća diktatura". Mi smo to već prošli, kao i Rusija i Bjelorusija.)

Međutim, za takve težnje zasad nedostaje pravi kandidat za karizmatskog vođu. Možda bi Bandiću ovo moglo pomoći, da izraste u takvog lidera i na nacionalnom nivou (ali možda bi stvar mogla biti suprotna: vođa mora pokazati snagu - kad ju gubi, pristaše mogu početi odustajati, prvo pomalo, a onda rapidno). Desnica nije iznjedrila neku takvu muškarčinu, a teško da bi to mogla biti Željka Markić.

Drugi je problem da je za takvo fokusiranje volje demosa na jednu špicu (delegitimiranje manjina) zahtijeva, dijalektički, jasnu špicu mobilizacije protiv jednog neprijatelja. Tu za desnicu postoji problem, da jedan tako očit i stvarno ili naizgled moćan i opasan neprijatelj ne postoji. Relativno je uspjela mobilizacija protiv "rodne ideologije" (ili jednostavnije "pedera" - relativno, jer su dobili većinu na referendumu, ali je izlazak bio slab), galami se i mobilizira određena podrška i pažnja protiv ćirilice i Srba općenito (ali to nije dovoljno - Srbi očito nisu prva opasnost), protiv briselskih eurokrata, protiv "jugoslavena"... Sve to nije dovoljno za pravu mobilizaciju.

Tko je glasao
Tko je glasao

"Spomenut je Kregar kao mogući nezavisni, "

Kregar je svoje naplatio kao kukavičje jaje na SDP-ovoj listi čime je dobro unovčio svoje političko djelovanje!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Smijeh je lijek! Što bi bilo da Mirela postane gradonačelnica

stavljam ovdje, da ne otvaram novi dnevnik za to.

Uvijek me iznova čini smijat, kako se desničari cendravo dure na Mirelu Holy, otkad je na izborima za EP išamarala osmoricu Rvatina. Piše sad jedan od takvih u diskusiji na forum.hr, povodom mojih razmišljanja o tome tko bi mogao biti slijedeći gradonačelnik Zagreba.

Milica Dabović

Netko je spomenuo Mirelu Holy kao gradonacelnicu... Pakiram kofere i selim u Goricu ili Samobor ako se ta tragedija dogodi... I ono malo industrije sto nije unisteno, bit ce... Sve investicije u proizvodnju mozemo zaboraviti Sport? Dinamo ide u sredinu Lige 10, Zagreb i Lokomotiva iz iste ispadaju, Cibona ce se sa Splitom i Krizevcima boriti za ostanak u kosarkaskoj Ligi A1... Na Trgu Josipa Broza po rijeckom receptu ce se nasuprot srednje skole koju je pohadjala naprlitana darkerica vijoriti zastava duginih boja, a mozda budi i proglasene ulice Margite Stefanovic i Ivana Fecea Fircia, Gorana Cavajde i ostalih junaka novovalne scene iz regiona...
Meni zvuči super! :smokin: Čovjek je očito još deprimiran gore navedenim šamaranjem, pa dalje zaključuje:

HDZ, koga god suprotstavio u tom slucaju iz svojih redova naprlitanoj darkerici (Tulipana Mesica, Andriju Mikulica, Margaritu Madjeric...) ce izgubiti izbore za gradonacelnika, jer jednostavno svojim imenom ne moze privuci toliko desnog birackog tijela, koliko Cehinja moze lijevog
E viš, Čehinja... A sad mi pade napamet, jedan od važnih ljudi u stranci preziva se Lay... Boginje mi, pa to je češka zavjera! :nut:

Česi su jedan od rijetkih europskih naroda koji nas nikad nisu okupirali. :zujo:

Javljaju se moji fb prijatelji kojima se gore oslikana vizija dopada, pa daju svoje prijedloge za jednostavne i pametne stvari, koje bi se u Zagrebu mogle napravit.

Ma znaš, prvo bi maknuo nekakvog konjanika proglasi Trg Republike i zasadio travu... drugo, EKV bi stvarno mogli dobiti kipove i to na Trg Francuske Republike, zatim bi porušili sve nelegalne objekte i na njihovom mjestu bi ljudima dali da sade bašte...

Staviti spomenik Zagorke na Trg.Ta žena je veći domoljub od svih muških junaka.Ko li je imao muda pjevat pod prozorom banskih dvora.

Dvoranu Dražena Petrovića preimenovati u Dvoranu Milice Dabović.

Ma evo, tri četvrtine izbornog programa već smo napravili! :

Tko je glasao

Komentar jedno mojeg fb prijatelja

Poznata je osoba, ali kako je faceboog ipak u načelu privatni medij, ne navodim ime. Osobno je nabrijan protiv Bandića i to se vidi u stilu, ali mislim da je u bitnom u pravu.

Poznajući ga, sumnjam da će Milan Bandić podnijeti ostavku, bar ne u kraćem roku do predsjedničkih izbora. Također vjerujem da će dr Sandra Švaljek uspjeti nagovoriti Gradsku skupštinu da usvoje proračun i da neće doći do raspuštanja Skupštine i izvanrednih izbora za gradonačelnika. Ne zato što je kompetentna kao bivša ravnateljica Ekonomskog instituta nego zato što svi sadašnji zastupnici na čelu s predsjednikom Gradska skupština Grada Zagreba Darinkom Kosorom gube. Osim možda HDZ. HSLS, HSS i HNS bi vjerojatno nestali, Bandićeva lista prorijeđena, SDP bi bio dodatno oslabljen, ali bi zato novi saziv imao mnogo zastupnika Orah Stranka.

Izbori za novog gradonačelnika bi bili krajnje neizvjesni. Šanse Davor Bernardić-a su nikakve dokle god je predsjednik SDP-a i premijer Zoran Milanović koji će opet pokušati sve da ga uništi. I koji bi radije vidio gradonačelnika iz HDZ nego Beru. Jedini način da Davor Bernardić izgradi političku staturu i postane "heroj ulice" je da sruši Milanovića sa vrha stranke. Iluzija je očekivati da bi Mirela Holy riskirala ugled ORaH stranke i izglede na parlamentarnim izborima podržavajući njegovu klimavu kandidaturu. SDP-u Zagreba bi pametnije bilo da podrži nekog Mirelinog kandidata.

Cijeli ovaj cirkus u Gradu Zagrebu je pokeraški i inicirao Zoran Milanović preko Ranka i svojih ljudi u policiji i službama jer je u bezizlaznoj situaciji: izgubio saborsku većinu, u velikoj manjini je unutar stranke, vlada mu se raspada, s pojedinim ministrima na porti Remetinca, Predsjednik republike se odmiče, oko njega se šuljaju najbliži suradnici s isukanim nožem u ruci, a bjesomučna građanska akcija "Ne damo naše autoceste" prijeti da skupi više potpisa protiv monetizacije cesta nego što je Kukuriku koalicija ukupno dobila na parlamentarnim izborima. Priznajem mu da je hrabar igrajući Va-Bank, ali će na taj čovjek s očiglednim narcisoidnim psihičkim poremećajem na kraju izgubiti bitku i završiti kod prof dr Jukića na psihijatriji.

Tko je glasao

pametan čovo

Da priznam, mislim isto što i on. Vidi prvi moj komentar gore.

Ja bih dodao da bi Mirelin kandidat trebao biti upravo ona, te da je SDP moguće podrži. I to iz više razloga:

OraH je u trenutnoj situaciji da se ne smije izjasniti o koaliranju poslije parlamentarnih izbora. A ako se stubokom ne promijeni nešto u SDP-u, niti neće. Dapače, neće biti ni potrebe jer s nastavkom lošeg rada SDP može ne samo biti lošiji od OraHa, već može i toliko skrahirati da ni s OraHom ne bi imali dovoljno podrške za formirati Vladu. Stoga se Mirela itekako priprema za biti u opoziciji, ili samo eventualno u manjinskoj podršci (bez ulaska u Vladu) budućoj izvršnoj vlasti.

Znači, i dalje nije u situaciji preuzimati izvršnu vlast i dokazivati se kako bi povećala rating za buduće izbore. No situacija, u ipak načelno lijevom i progresivnom Zagrebu, je takva da je nastala ogromna rupa u izvršnoj vlasti. SDP nema realne mogućnosti makar Bero drži gradski odbor, ali raja za njega neće glasati. Niti će glasati za Milanovićevog eventualnog pulena. No za Holy, u ovom trenutku, hoće.

- ako se Bero spusti na realne grane, najbolji izbor mu je 4 godine Holy kao gradonačelnica. Ona kasnije svakako ide na državni nivo te Beri preostaje Zagreb. Varijanta B mu je izlazak na izbore kao kandidat, pušiona i gotov je i u svojem ogranku.
- Milanović je na izlasku tako i tako. Sam puši, nitko ne želi s njim. Ako se spusti sa svojih bahatih grana stigne predati SDP nekome kvalitetnom, koji se može dogovoriti s Holy za podršku (minimalnu) te opstati kao kvalitetna opozicija u Saboru, eventualno raditi i na rušenju HDZ koalicije (koja će opet biti izrazito preširoka).
- Holy uzme izvršnu vlast u Zagrebu i sprema se za viši rang za 5 godina. Ne nužno premijersku poziciju, ali za koaliciju na jednakom nivou. Poštenije od HNS-a.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Aj` da i to vidimo

@z00ey @ Zoran Oštrić
Bez toga da puno palamudim spreman sam se kladiti u visini moje skromne penzijice 3.700,00 kn naspram vaših plaćica, da buju i Bernardić i Holica na izborima tak tresnuli na zemljicu da se budete začudili. Još Mirelini mogu uć u skupštinu grada a sve ostalo iduće godine biti će jedan veliki pad. Samo mi nije jasno od kud ti mediji tog slinavca Bernardića izvlače ?

Tko je glasao

@boltek:

Ja sam napisao da Bernardić "ima šanse". Ne usuđujem se reći više od toga. Zasad je situacija previše nejasna. Npr. i sam Bandić bi se mogao pojaviti kao kandidat, iako je u pritvoru (ili, recimo, da ostavku, pa ga puste iz pritvora - ako se ne varam, nema načina da ga spriječe da se ponovo kandira).

spreman sam se kladiti u visini moje skromne penzijice 3.700,00 kn naspram vaših plaćica
Ja uopće nemam nikakvu plaću, tako da ti to ne bi bila baš pametna odluka. :-)

Još Mirelini mogu uć u skupštinu grada a sve ostalo iduće godine biti će jedan veliki pad.
Mogli bi se desiti izbori i za gradsku skupštinu, ako ne izglasaju proračun. Tada bi oni mogli biti već u veljači. Nije sigurno da će se taj scenarij ostvariti.

Međutim, stvarno je tvoja prognoza da SDP neće dobiti ni pet posto glasova? Čini mi se pretjeranim i ne bih ti savjetovao da na to staviš novac.

Samo mi nije jasno od kud ti mediji tog slinavca Bernardića izvlače ?
Otuda, što je predsjednik Gradskog odbora SDP-a, koji je ipak u Zagrebu značajna politička snaga. Kad je bio imenovan kao SDP-ov kandidat za gradonačelnika, u listopadu 2012., po anketi javnog mnjenja bio bi u drugom krugu vrlo blizu Bandića.

Tko je glasao

Buš videl

@Zoran Oštrić

Otuda, što je predsjednik Gradskog odbora SDP-a, koji je ipak u Zagrebu značajna politička snaga.

Upravo zbog toga ne bu izabran. Rodil sam se v Zagrebu, živim v Zagrebu ( mada penzionerske dane provodim u miru kuće u Jamničkoj jer je jeftinije) i znam kak zagrepčanci dišu. Bernardić je SDP-ovac a večina zagrepčancov s pravom ili ne optužuje SDP da političko hapšenje. Moremo ti i ja dokazivati ovo ili ono no ljudi vele.
- Kaj hoćete. On je delal i delal. Nekaj je i napravil.
Ne pitaju se pri tome s čijim penezima i kome je daval posleke da delaju.
Pak red je da si i čovek malo i otpočine. Sad mu je prilika.

Tko je glasao

ako se ne varam, nema načina

ako se ne varam, nema načina da ga spriječe da se ponovo kandira).
Za osnaživanje ove izjave podsjećam na čl. 28 Ustava RH:
Svatko je nedužan i nitko ga ne može smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se
pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja.

Postupak je tek započeo i bez obzira što mi mislimo ili što pišu mediji, Bandić je u očima zakona još uvijek nedužna osoba što znači da ima sva građanska prava, uključujući i pravo "birati i biti izabran"! Kako će postupiti, to je stvar njegove savjesti i moralnog integriteta.

Tko je glasao

da kako će postupiti nego 'vako?

@ boltek: molim te pročitaj moj dio malo bolje - mislim da je trenutni vakuum u Zagrebu toliki da postoje ogromne realne šanse osobama koje nisu ni SDP ni HDZ jer baš te stranke nemaju nikakve šanse. Naravno ovdje spada Bernardić.

Mirela Holy se poprilično distancirala od SDP-a, ima zasad (pre)veliku podršku za dosad pokazano, ali realno nije niti bila na poziciji da se iskaže. U Saboru najavljuje da neće sudjelovati u izvršnoj vlasti ukoliko joj je jedina opcija koalicija s HDZ ili SDP. Stoga je svaki glas za nju na parlamentarnim izborima direktni glas za opoziciju. U nastalom vakuumu u Zagrebu ona ima određene šanse se postaviti kao mogućnost za vršenje izvršne vlasti, što joj je (u slučaju da bude dovoljno uspješna) odskočna daska za puno bolju poziciju na nekim slijedećim parlamentarnim izborima (govorim za 5 godina). I inače su gradonačelnička mjesta glavnog grada česte pozicije za kasniju propulziju u državnoj vlasti, često i za najvišu. Ona bi čak mogla dobiti određenu podršku SDP-a u slučaju prolaza u drugi krug (ili neisticanja SDP kandidata, ipak malo vjerojatno) jer će joj se umiljavati radi predstojećih parlamentarnih izbora.

Ako neće ona, ili paralalno s njom, ima mjesta za druge kandidate. Sandra Švaljek, kako dobro hlad veli, nema stranačku pripadnost pa joj to fali. No sad joj je uletila izvršna vlast u ruke, ima 2 mjeseca do proračuna a iz medija se čini da je dobro prihvaćena od skupštine, što je već pozitivno. Ako krene raskrstiti s Bandićevštinom u gradskim strukturama, i bude uspješna u komunikaciji sa Skupštinom, nema bolje reklame. U tom slučaju će se stranke tući da im upravo ona bude kandidat. Ili neke druge vanstranačke udruge građana. Ukoliko izađe i prođe u drugi krug dobiti će potporu one stranke (HDZ ili SDP) koja u drugi krug ne uđe, kao protukandidatkinja "najvećem" rivalu.

Što se mene tiče, postoji jedna HDZ-ovska frakcija koja također ima šanse, ali samo van Karamarkovog HDZ-a. Znači, trebali bi istupiti i ići na svoju ruku, možda s Martinom Dalić kao eksponiranim kandidatom. I za nju bi bilo dosta glasova, ljudi vjeruju onima koji istupaju iz stranaka SDP i HDZ jer u strankama nema sluha za kvalitetne predložene reforme ili provađanje predizbornih programa. Pošto je raskrstila s HDZ-om prilično žestoko, pitanje da li bi dobila potporu HDZ-a u drugom krugu.

Sve tri su žene, što bi im po meni bio plus u ovom trenu. Malo je dosta mačo delanja, možda prođe upotreba mozga jednom i u Zagrebu...

No da vidimo koja još opcija postoje za Bandića: pod pretpostavkom da Milan neće dati ostavku kako bi bio pušten iz pritvora (u što duboko vjerujem), ponoviti će se postupak produženja pritvora za 30 dana. Ako dotad ima čvršćih indicija zadržat će ga u pritvoru zasigurno. Opet, ako ostane ovo što je dosad pokazano, i nema pjevača koji ga direktno impliciraju, lahko i izađe i dalje kao gradonačelnik. Politika će uraditi svoje, Milanović će stisnuti maksimalno da ga se zadrži pod svakom cijenom, čak i na rubu zakona.

U toj situaciji dolazi do predstavljanja proračuna Skupštini od strane Švaljek. Mislim da štagod ona napravi proračun će biti prihvaćen ili odbijen na dnevnopolitičkom nivou a ne na realnim mogućnostima i prijedlozima, stoga mi je već žao posla koji će ona napraviti u slijedećih mjesec i pol da formira proračun - pogotovo ako mi se učini dobar i realno izvediv, te ako predloži kvalitetnu reformu odnosa Holdinga i Grada.

Ako proračun dnevnopolitički padne (čitaj: strane u Skupštini žele nove izbore jer vide svoje šanse) krećemo prema novim izborima i to kroz legalni opoziv Gradonačelnika. Kad se takav opoziv izglasa i Bandić više ne bude gradonačelnik, pada i zadnji rezon tužiteljstva za zadržavanjem u pritvoru i Bandić uskoro izlazi van.

Ukoliko se takav scenarij dogodi, onda vjerujem da će se on opet kandidirati i to na isto mjesto. I dobiti ukoliko ga ne osude po hitnom postupku u međuvremenu. Nešto poput ovoga (što valjda ima samo u Hrvatskoj i ostalim politički banana državama): načelnik Karlobaga, nakon ostavke radi pritvora, prije točno godinu dana ponovno izabran kao jedini kandidat na vanrednim izborima

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Ja bih dodao da bi Mirelin

Ja bih dodao da bi Mirelin kandidat trebao biti upravo ona...
zOOey, ti si malo izgubio kriterije
Gradonačelnik(ca) je izvršna vlast, gradska vlada, koja treba potrošiti nekoliko milijardi kuna gradskog proračuna, plus efikasno upravljati gradskim komunalnim službama, jer smeće mora ići, a tramvaji moraju voziti....
Gospođu Holi je teško zamisliti u okruženju gdje bi se, osim ekološkog feminizma, mogla zahtijevati i znanja i umijeća iz upravljanja složenim komunalnim sustavima opskre vodom, plinom, javnim prijevozom, urbanizmom velikih gradova itd....

Tko je glasao

Pa nije Holli dorasla ni izazovu euro-parlamentarke

@hlad točno tako! Jedno je populistički mlatiti praznu slamu i prodavati muda pod bubrege, a drugo dorasti poslu koji bi ju čekao kao gradonačelnicu.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Ovo je jedan glup i seksistički komentar

Spadaš dakle među one kojima je lakše zamisliti lošeg politologa koji se prekalio kao "stručno-politički radnik za ONO i DSZ" na mjestu terenskog operativca (što ionako nije uloga gradonačelnika), nego nekoga poput Holy.

Bandićevo "delanje" nanijelo je više nepopravljive štete nego da nije radio ništa, ali šta ćeš kad naš čovjek voli imati svoga "babu".

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ako se komentar odnosi na

ako se komentar odnosi na mene, onda mogu reći da Bandić nije moj tip, a najmanje netko tko bi trebao biti nekakav pozitivni standard u politici. Loš politilog je isto što i loš ekološki feminist.
Da sam seksist, to sigurno nisam, jer mislim da bi trebali pomoći i podržati Sandru Švaljek. Ona je ambiciozna i kompetetna osoba, mada mislim da u ovoj maloj bari s puno krokodila nema puno šansi s obzirom na njezin tanak politički profil. Ipak je mnogo bolja od onih koje stranka digne s ceste i za par godina ga instalira u nekakav ministarski kabinet.

Tko je glasao

hlad, ček ček malo. Mirela

hlad, ček ček malo. Mirela Holy nije u stanju biti gradonačelnik (lokalna izvršna vlast) a u stanju je bila biti ministar (državna izvršna vlast)?

Inače, jasno je vidljivo da Bandić, Jasen Mesić ili Bernardić imaju golemo iskustvo u upravljanju složenim komunalnim sustavima opskrbe... a još više urbanizmom... Zadnjeg gradonačelnika koji bi udovoljio tvojim oštrim kriterijima smo imali još davno, sredinom prošloga veka ;)

Preduvjet za biti gradonačelnik je:
1. biti sposoban za kandidaturu (čitaj: ne biti kažnjavan po određenim točkama zakona i skupiti određen broj potpisa na kandidaturi)
2. biti izabran na izborima

Oba preduvjeta smatram da Holy može ispuniti, i to upravo u ovom trenutku. A SDP-u bi bilo bolje da to shvati i bar prođe minimalno ranjen. Ako jako pametno odigraju, može im i pomoći.

Inače sam ono gore napisao gledajući s političke pozicije Holy u ovom trenutku, a ne kao građanin Zagreba. No osobno bih je podupro, jer dovoljno znanja zasigurno ima, a zasad vidim da racionalno razmišlja te konzultira struku puno više od populističkog Bandića. Ne vidim je kao graditelja fontana niti kao mecene ostarjelim kvaziurbanistima te bez stručne valorizacije bageriram unutar cjeline gornjeg grada. Niti je vidim kao muljatora na prenamjeni zemljišta niti zamjenama zemljišta tipa muda pod bubrege. Što jest jest, i ona je jednom poslala mail, za razliku od Bandića bar se zna služiti mail klijentom. Dok on to radi konkretnije...

Ako je tvoja vizija gradonačelnika da se razumije u sve, onda ti je Bandić super. Najbolje bi bilo da svi u gradskim službama šute u strahu da nešto krivo ne odluče dok on ne dođe i sve odradi sam samcat. Uh, zaboravih pa to je tak zadnjih deset godina.

Najpametniji je onaj koji razumije što ne zna, i koji pita one koji znaju. Tak da je najbitnija politika kadrovska politika. A Bandić je radio isto što i Tuđman - upravo obrnuto od toga.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

"hlad, ček ček malo. Mirela

"hlad, ček ček malo. Mirela Holy nije u stanju biti gradonačelnik (lokalna izvršna vlast) a u stanju je bila biti ministar (državna izvršna vlast)?"

He, he dobro pitanje, a odgovora ko u prić, da počnem: Pusićka, Jakovina, Vrdoljak, Matić, ..................... a da glavog luzera nad luzerima Zokija, koji im kao ovan predvodnik stoji na čelu poslušnog stada, ni ne spominjem!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

ha je, po meni pitanje je na

ha je, po meni pitanje je na mjestu.

Holy je postavljena za ministra u Vladi, i to većinskom odlukom Sabora. Kakav god da je bio, taj je Sabor vrhunsko tijelo izabrano na (legitimnim?) izborima, i to od naroda. Ona je politički upravitelj svojeg resora, oni koji su je postavili su politički odlučili da je ona najbolja za to mjesto. Ako je bila loš ministar, Sabor ju je trebao razriješiti dužnosti i postaviti novoga. To se nije dogodilo, ona je sama dala ostavku (nevoljko) i to ne zbog lošeg obavljanja svoje osnovne dužnosti već zbog poticanja pogodovanju u zapošljavanju u tuđem resoru. Naglasak: tuđem resoru! Znači, čak nije ona donijela odluku da nekoga zaposli bez kvalifikacija kod sebe, već je koristila svoje ime kod nekoga drugoga, nad kojim realno nema nikakvu nadležnost.

Dok je bila u Vladi, davala je dojam da pokušava provađati Vladin predizborni Plan 21 u svojim poljima djelatnosti. Nikakve loše radnje (pogotovo namjerne) u njenom djelovanju nisam vidio, dapače određene mjere planirane Planom 21 a i zakonom i preporukama EU su bile blokirane upravo iz drugih resora koji su imali drugačija gledišta. Prihvatila je razdvajanje jednog ministarstva na dva, ali nije ona o tome odlučivala. Odluka po meni nije bila dobra, jedinu mogućnost je imala ne prihvaćanje okljaštrenog ministarstva. I onda bi odmah Zmajlović bio na čelu, kao što sad vidimo to je baš super.

Da je Holy bila ministrica vjerujem da Sven Muller ne bi bio direktor Fonda za zaštitu okoliša. Čovjek koji je bio direktor Stipić grupe, koja je višegodišnjim radom ostala dužna stotinama podizvođača pa cijelom zagrebu i šire, je svakako pokazao svo znanje i uvjete za preuzeti javno financiran fond koji kontrolira subvencije sredstava za održivi energetski razvoj. Također je vodio gradnju i investicije Zagreb Towera, u koji sad useljava i njegov Fond i cjelokupno Ministarstvo pod blago rečeno dubioznim uvjetima. Osim toga, uspio je na najnetransparentniji mogući način organizirati subvencije za energetsko certificiranje, projektiranje energetske obnove i izvođenje radova na energetskoj obnovi. Za sve ove subvencije je on jedini odgovoran i potpisnik svih odluka, a natječaj za sve tri dodjele je napravljen po principu tko se prvi prijavi (ograničen fond novaca, on sam odlučuje kome će dati, za certifikat i izvedbu 40% a za projekte čak do 100%). S tim da je za dodjelu sredstava za projektiranje do 35.000kn po projektu (pazi: 100% subvencije!) nije preduvjet energetski pregled. Isti projektant ponuđač se može naći na 100 takvih projekata, koji su prilično tipski. Pomnoži pa vidi cifre.

Znači predaš bilo kakav zahtjev za subvencijom projekta, podkrijepljen nikakvim dokazima (niti minimalno: opis projekta, procjena troška izgradnje naspram projicirane uštede, bazirano bar na energetskom pregledu) da će se projektom išta poboljšati, a Sven Muller osobno, bez ikakvog kriterija, odlučuje kojem projektu (čitaj projektantu) će dati pare a kojem neće.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

dobro govoriš ti, ali i hlad

mirela nije u stanju bila od početka zadržati prostorno planiranje
a prostorno planiranje je bit svega

ako u jednoj Rijeci je iz gupa smijerno izbačena gospodarska zona to znači da je ova zemlja i njeni gradovi na dulje bila planirana za devastaciju gospodarsku, intelektualnu, zdravstvenu ....

tu mirela nemože ništa ako ćemo mi arhitekti i dalje biti u rukavicama i puštati onakav sastav hka koji omogućava sve političke odluke štetne za ovu zemlju i građane (eto imamo blagoslovljenu aaaaapolitiku, ah).

koliko na prste možeš nabrojati kolega koji mogu bilo kome suvislo nešto savjetovati a ne biti samo spremni za uguzivanje i dobijanje posla "javnom nabavom" (čitaj debljanju infrastrukture uhodanih stranki promjenama planova na naglo i projektima koji spretno isperu 2/3 svakog proračuna)

rekao bi milanović: orah nema infrastrukturu

ako mogu ponuditi program holici: infrastruktura se njoj nalazi na računima mnogih, kao što se na tim istim računima nalaze povelike količine love koje su trebale završiti u razvoj gospodarskih zona, sanacijama smetlišta (prvo molit ću jakuševac i karepovac), zdravstvu (da nam u ovih par mjeseci ne pobjegne doti jedan liječnik), za škole, vrtiće - tu je lovu izmeđuostalih poharačila crkva (neka joj Bog oprosti ako može) - holici će trebati jedana blindirana staklena kugla da se uopće može kretati - pa ako neka svi plaćaju jamčevinju kao pripuz - ima se milijunče eura vamte tamte, sića za te krimose

Tko je glasao

ja nigdje nisam rekao da je

ja nigdje nisam rekao da je Bandić dobar gradonačelnik, niti itko od ovih koje si nabrojio.
mi smo upravo u nekakvim previranjima izbornog zakonodavstva, koje bi u konačnici trebalo rezultirati selekcijom dokazano sposobnih ljudi, za razliku od karijernih partijskih apartčika.
Za dokazano sposobne trebaju valjda nekakvi profesionalni kriteriji, osim cjeloživotnog sjedenja u saborskim klupama, ili stranačkog kadroviranja u izmišljenim, i manje više nepotrebnim ministarstvima.

Pazi koji su tvoji kriteriji:
u stanju je bila biti ministar
Preduvjet za biti gradonačelnik je:
1. biti sposoban za kandidaturu (čitaj: ne biti kažnjavan po određenim točkama zakona i skupiti određen broj potpisa na kandidaturi)
2. biti izabran na izborima

No osobno bih je podupro, jer dovoljno znanja zasigurno ima

kakva znanja to ona ima?
Entuzijazam oko drugačijeg izbornog izbornog zakonodavstva brzo kopni kad dođemo na praktični teren.
Čak nitko ne primjećuje da je jedna zanimljiva i obrazovana osoba kao Sandra Švaljek, sadašnja zamjenica gradonačelnika tu negdje, da, ali cura nema stranački pedigre....
Proguglaj malo njezinu karijeru kao suradnice i ravnateljice Ekonomskog instituta, pa usporedi sa "radovima" gđe Holi, pa da vidimo tko bi onda spadao u "sposobne", a tko u "stranački podobne"....

Tko je glasao

Ima znanja upotrijebiti

Ima znanja upotrijebiti stručnjake za određena polja, jer dobro zna što sve ne zna. Pametnom dosta.

Izvršna vlast je čista kadrovska stvar, postavljanje ljudi koji će kvalitetno upravljati sustavom. Nikakvo ekonomsko znanje nije potrebno kao takvo, gradonačelnik troši lovu građana na namjenu koju propisuje gradska skupština (koja također kaže i koliko će se love uzeti). Niti se smije previše zadužiti, niti smije isplaćivati lovu mimo javne nabave, niti smije zapošljavati mimo natječaja, niti smije kršiti zakone, gradske akte ili urbanističke planove.

A Sandra Švaljek je odmah po postavljanju na mjesto zamjenice uvalila svog muža u direktora upravljanja sportskih objekata. Mda, bila bi odlični Bandić nakon Bandića, sam da ima još i stranku...

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

svi partijski aparatčici

svi partijski aparatčici pjevaju tu pjesmicu " Ima znanja upotrijebiti stručnjake za određena polja, jer dobro zna što sve ne zna."
oni sami ne moraju ništa znati, i za ništa nisu odgovorni,
naravno, shema funkcionira dok god ima raje koja u to vjeruje...

Tko je glasao

koje li konstrukcije.. a sto

koje li konstrukcije.. a sto sa 150.000 optuzbi koje su do sada lezale u ladici? gdje su ti aktivisti iz varsavske i ostale grupacije agramerske pobune, strasno ljuti na bandica? znas kaj ostricu, ak nis drugo, frend ti je pravi hrvat.. pase mu i agramerski background obyirom na sadryaj napisanog, onaj z lokalne birtije...ni zadovoljan kad pravna drzava ne radi, bar pretpostavljam, a kad radi opet nije zadovoljan, jer bi tu ipak moglo biti nesto... kao sto je i prije bilo nesto.. itd i tak bolje.. a ak nije tak, mozda je stvar u perkovicu, hrvatu, ljubomori sportskim drzanjem ili obradivanjem vrta tj. mahuna.. a ak nije to mozda je sve zbog lampasa iz mesnicke ili onih s kineskog placa..

ovo su dani koje treba posebno zapamtiti.. ne zbog bandicevog hapsenja zajedno sa svom svitom vec zbog kolicine gluposti koja se moze procitati po tiskovinama, sto od novinara sto od komentatora... posve neprikladno, i nadasve bezukusno

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Kak misliš, di su?

Osim što marljivo skupljaju potpise za referendum "Ne damo naše autoceste" (Teo C. jedan od gavnih organizatora), protiv Bandića idu cijelo vrijeme (a druga je sad enigma, zašto je ta tema gotovo potpuno pala u zaborav za vrijeme lokalnih izbora prošle godine) i odmah su se i sad javili.

Uhićenje Bandića – građani su bili godinama brži od nadležnih institucija!

Kao razlog uhićenja gradonačelnika Bandića, Slobodana Ljubičića, Petra Pripuza, Ivana Tolića i ostale Bandićeve „klike“, mediji među ostalim navode zamjene zemljišta, spalionicu i gospodarenje otpadom. Zelena akcija i Pravo na grad već su deset godina upozoravali na sumnjive prenamjene zemljišta, netransparentne izmjene Generalnog urbanističkog plana, problematičan sustav gospodarenja otpadom i pogodovanje kontroverznim investitorima. (...)

Tko je glasao

neki padaju zbog poreza a neki zbog otpada

Andrija Mikulić, predsjednik gradskog HDZ-a je u lipnju prognozirao
citat iz Jutarnjeg lista, srpanj 2014.: " Prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, sva kućanstva moraju razvrstavati i odvojeno odlagati komunalni, odnosno kuhinjski otpad, zatim papir, metal, staklo, plastiku i tekstil, te krupni (glomazni) otpad. Svaku od navedenih vrsta otpada valja odlagati u poseban spremnik (kontejner), koje građanima u blizini njihovih kuća trebaju osigurati jedinice lokalne samopurave. Zakon, međutim, ne propisuje koliko će ti spremnici biti blizu nečijem kućnom pragu, nego će o tome odlučiti struka.

A za sve one koji možda i nisu sigurni bi li krenuli s odvajanjem otpada, treba napomenuti kako Zakon propisuje i kazne od 3000 do 10.000 kuna za građane koji to ne budu radili. Još uvijek nije još definirano na koji način će se kontrole na terenu provoditi, pa je za sada jedini način naplaćivanja kazni da komunalni redar na licu mjesta, pokraj kontejnera, utvrdi kako građanin nije razvrstao otpad i ispiše mu kaznu." (kraj citata)
u Zagrebu su rijetki kontejneri za papir, plastiku staklo. kontejneri u kojima je odlaže plastični ili papirnati otpad stoje okićeni grozdovima odgovarajućeg otpada koji se spuštaju po vanjskoj strani do poda i zatim okružuju kontejner. prekrasna slika za turiste koji su došli u Zagreb. kontejenre za bio otpad možete povećalom tražiti po centru grada. reciklažna dvorišta, barem ono u Prilesju, je tako maleno da se nema gdje smjestiti doveženi otpad. ne znam gdje se odlaže drveni otpad.
ministar Zmajlović je izjavio Srpanj je krajnji rok za odvajanje otpada na kućnom pragu. sada je već listopad pri kraju a u Zagrebu nije riešeno potpuno odvajanje otpada. o odalgalištu za otpad da se ne govori. obzirom da je uz Bandića priveden i Petar Pripuz mislim da će poprilićno dugo biti u pritvoru.

w. ;)

Tko je glasao

Kudi si navro ?

@Zoran Oštrić
Dok nije izrečena pravomoćna presuda Bandidos može biti gradonačelnik.
Naravno da može i sam ponuditi ostavku, što mi se ne čini da bi bilo u njegovu stilu.
Mene ne interesira koliko je i da li je čorisalm muljal i delal ostale huncutarije.
Daleko mi je važnije da oni zagrepčanci kaj bi i danas glasali za njega jednom za navek shvate koliko nas je zadužil kao građane Zagreba. Da li bumo ikada vidjeli peneze oduzete onima kaj su već osuđeni ili tek buju ? To isto ne znam.
Vrh hapšenja (političkih i kriminalnih ) očekujem iduće godine kada su parlamentarni izbori.
A sada pustimo izbore i nagađanja jer sve je moguće i nemoguće u scenariju.

Tko je glasao

Jadan hrvatski napaćeni narod

Jadan hrvatski napaćeni narod , odveli mu junaka ... Sada će maksimirski stadion ostati bez love za obnovu i totalno oronuti :(...

Šta da odvedu sve junake (Karamarko, Zmajlović, Milanović, Pusić, Čuljak..) , pa hrvatski narod više ne bi mogao živjeti nego bi izveo masovni harakiri... Nemojte stranci tako uznemiravati narod...

Vidite uspjehe u Zagrebu od spašenih firmi do Cibone , Mladosti , Dinama koji ima najveću posjećenost u Europi i šire...

Justice for all !

Tko je glasao

I da danas mi se pokvario

I da danas mi se pokvario televizor , to je sigurno spin onog vraga Perkovića , tj. tajnih službi da ne mogu pratiti njegovo suđenje u Njemačkoj...

Justice for all !

Tko je glasao

čemu žurba?

Pustimo da organi pravne države rade svoj posao... ;)

Vidim da nema baš komentara, sve je još friško a ekipa ne voli davati hipoteze. Ja osobno nisam siguran da će ovo rezultirati nečim na kratke staze. Vjerujem da bi ga pokupili puno ranije da su ikako mogli, tako da će ga vrlo vjerojatno morati uskoro pustiti. Naravno, nakon izuzeća svega živoga što bi ikako pomoglo u optužnim prijedlozima.

Naravno, iz toga proizlazi da neće niti morati podnijeti ostavku, pa eto ni novih izbora. A ako trakavica bude dovoljno produžena za slijedeće lokalne izbore, ovisiti će o načinu prezentiranja da li će se poljuljati njegova pozicija u širokim masama ili će ga dapače osnažiti.

Logično bi bilo da slijedi veliki val privađanja, od studenata Krašograda nadalje, jer ne vidim da je samo jedna osoba privedena van gradskog poglavarstva i drugih javnih službi iole dovoljno za složiti kvalitetnu optužnicu. Jedino činjenica da je Kikaš priveden sa granice i da je krenuo dignuti "ušteđevinu" sa banaka mi daje povoda za veselje: naime mora da je imao dobru dojavu o velikoj i realnoj frci ovaj put. Držimo fige.

Ipak ja predviđam status quo, Bandić i ekipa 14 dana u istrazi i onda puštanje na slobodu, te nastavak "delanja". Ukoliko pak nešto jače izroni, tj. netko "propjeva", onda HDZ ima puno mjesta. Osim kao se baš ne implicira vrh državnog ili gradskog HDZ-a usput, a i to je moguće...

SDP po meni, što zbog neaktivnosti prvih Milanovićevih godina prema Bandiću dok je bio u SDP-u pa čak i kad je izbačen, nema mjesta u slijedećim izborima. Bernardić nije lider. Kratko vrijeme za profilirati nekog novog a da se ne osjeti Milanovićev dah u pozadini.

A Mirela Holy bi po mnogočemu mogla više napraviti pa i profitirati politički kao gradonačelnica Zagreba, nego da muku muči hoće li ili neće koalirati s SDP-HDZ nakon parlamentarnih izbora. Preuzeti izvršnu vlast u petini Hrvatske i pročistiti talog, ako uspije više nema dvojbi oko pozicije na ljevici.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Sumnjam da će Bandiću dati ono, što nisu Merzelici!

Vjerujem da bi ga pokupili puno ranije da su ikako mogli, tako da će ga vrlo vjerojatno morati uskoro pustiti.
u slučaju da se vrati na mjesto gradonačelnika ,gdje ima sve ovlasti, postoji mogućnst ponavljanja kaznenoga djela. Tako sisačku županicu nisu pustili iz pritvora dok nije dala ostavku. tako će biti i s njim. sigurno će ga držati u pritvoru mjesecima.

Tko je glasao

Iz tvojih riječi u (odaberi

Iz tvojih riječi u (odaberi preferiranu nadnaravnu silu) uši!

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Ispričala se Zagrebu za sve loše stvari koje mu je napravio SDP!

Mirelu su Zagrepčani zapamtili, jer se u ime SDp-a ispriačla za sve loše stvari koje su radili u ime SDP-a!

I sada bi bila dobra gradonačelnica istoga toga Zagreba!?
Svašta!

Vjerojatnije je da Novapravda ne želi konkurenciju, pa sada miču Bandića.

Ne treba biti naivan: kada je Ustavni sud donio onakvu skandaloznu odluku o referendumu, da hrvatsko pravosuđe išta vrijedi. Ono je čisti eksponent politike, a samo časne iznimke- pojedini suci (Kolakušiić, Turudić i još nešto nepoznatih nepoznati javnosti)-pokazuju kakvi bi suci trebali biti- pravedni i neovisni o političkoj vlasti! Sve pokazuje da su drugi motivi ovoga igrokaza-politički- A i prevbelika pozornost okrenula se suđenju u Njemačkoj. Čisti spinovi propadajućih.

Politička vlast i ministarstvo je namjerno zabranjivalo odlaganje otpada na Jakuševcu, ne bi li isprovociralo nered u Zagrebu, a sada kada je Bandić za posao odabrao poduzeće koje se time bavi i jedno od rijetkih ima sve dozvole, javljaju se da bi ga zbog toga hapsili.

Prozirno!

Jesu li provjerili čiji je ono broj tajnoga računa u Italiji?
Što čekaju?
Ta tu se radi o puno više novca.
A novi udžbenici bez veze i potreba, oko 500 milijuna kuna? Što ej to u odnosu na ovih oko 8 milijuna kuna!

Dvostruki kriteriji pokazuju da se radi o čistoj političkoj "smicalici" ", a ne o pravnoj državi!

Tko je glasao

udžbenici???

"A novi udžbenici bez veze i potreba, oko 500 milijuna kuna? Što ej to u odnosu na ovih oko 8 milijuna kuna!"

Želiš reći da je netko ukrao 500 miliona na tome? Tko? Kojih 500 miliona?

Tko je glasao

Trol!

Tko je glasao

Zbog nervoze djeluju selektivno

Što je to u odnosu na ovih oko 8 milijuna kuna!"U tvome stilu: Ti želiš reći da je netko ukrao 8 milijuna na tome?
Valjda su napravili neku uslugu- odvoz glomaznoga otpada, plaćeni radnici,..., kao i u slučaju knjiga.

Novi udžbenici su projekt osmišljen za čistu pljačku hrvatskih građana (roditelja učenika), a Vlada i ministar prosvjete pogoduju izdavačima tim mjerama i odlukama (ništa drugačije nego ovo s otpadom), reketareći roditelje, - i uzimaju dio za svoje potrebe- potrebe proračuna 25%.
Nikakvih opravdanja nema tiskanje novih udžbenika niti svake 4 godine- to je čisto reketarenje, ne građana Zagreba, nego cijele RH i pogodovanje tiskarskome lobiju!

Pa ako na tome principu posluje cijela država, i sama Vlada, što jej sporno u odvozu glomaznoga otpada i posala od oko 8 milijuna kuna.

Do toga posla nastala je potreba, akcijama Ministarstva koje je zabranilo odvoz krupnoga otpada na Jakuševac, uz istodobno tužakanje zbog toga što je taj posao onda povjeren onima koji imaju dozvole.
Kadija te tuži- kadija ti sudi.

Nervoza je kod onih koji su izgubili blagajnu Zagreba- kod SDP-a, pa zato podređeni im djeluju selektivno!

Što ne krenu od tajnoga računa u Italiji- imaju i dokaza i svjedoka!

Ali, ne, oni to preskaču i namještaju pomoću zabrana Ministarstva za okoliš.

Mislim da bi ih vlastiti birači mogli još gore kazniti.
Čudan je rezultat u Rijeci? Ili nije?

Tko je glasao

bla bla...

Kada bi išta znala o poslovanju, onda bi znala da izdavači mole da NE mijenjaju udžbenike. Prilikom svake promjene udžbenika, provodi se i ponovni izbor po školama. Izdavačima to znači zapošljavanje gomile suradnika na terenu i uvijek im je godina reizbora - najgora i najskuplja godina. Da ne spominjemo i to da svaka izmjena košta.

U masovnoj proizvodnji (kakvo je tiskarstvo) se najviše zarađuje u NEmijenjaju, kao i bilo kojem industrijskom proizvodu.

Ne bih dalje, samo sam htio pojasniti koliko ti je primjer "tu 8, a tamo 500" potpuno promašen.

Dakle, policija ne bi smjela kažnjavati za pijanu vožnju dok ima slučajeve neriješenog ubojstva, to želiš reći?

Tko je glasao

Trol!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci