Tagovi

Prijetnju smrću policja (ponekad) ne shvaća ozbiljno

Miro Laco, photo by Damjan Tadić/CROPIX

Miro Laco, pomoćnik pročelnika zagrebačkog ureda za zdravstvo Zvonimira Šostara, zaprijetio je novinarki Jutarnjeg lista smrću. Kako prenosi Jutarnji list Laco je izgovorio slijedeće: „Bacit ću te u Savu i ondje ću te potopiti. Ne pojavljuj mi se pred očima jer će biti problema. Ti si meni uništila ugled.“ Prva reakcija Šostara bila je da ne vjeruje da je Laco prijetio. Drugim riječima, Šostar očito misli da novinarka laže, ali je ipak dodao da je Laco posljednjih dana pod velikim pritiskom zbog slučaja zatrovane vode na Vrbanima III.

No ovog puta nećemo se baviti katastrofalnim kadrovskim rješenjima u poglavarstvu grada Zagreba već jednom drugom stvari, koja je puno gora. Naime novinarka je nakon prijetnji Lacu prijavila policiji koja je s njom obavila i razgovor. Nakon više od pola sata što je davala iskaz, policija joj je rekla da se Lacina prijetnja ne shvaća ozbiljno jer je prijetio samo jedanput. Hm… Što to znači?

Hoće li policija isto tako okarakterizirati svakog drugog građanina koji recimo jedanput nazove u Banske dvore i zaprijeti da će ubiti premijera? Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi policija postupila da recimo nazove tisuću građana i svaki zaprijeti samo jednom. Ako ćemo po slučaju gore spomenute novinarke, ne bi se trebalo ništa dogoditi, ali na to ne treba računati. Političari su posebna zaštićena vrsta i budite sigurno da bi vas vrlo brzo locirali, uhitili i po kratkom postupku osudili zbog „vrlo ozbiljnih prijetnji“.

cnn.blog.hr

Komentari

Podnijet optužni prijedlog

Podnijet optužni prijedlog protiv M. L. zbog prijetnje

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu optužni prijedlog protiv hrvatskog državljanina M. L. (1968.) zbog kaznenog djela prijetnje iz čl. 129 st. 3. Kaznenog zakona. (7. 12. 2007.) Optužnim prijedlogom okrivljeniku se stavlja na teret da je 14. rujna 2007. u Zagrebu, sa svog mobilnog telefona nazvao I. K., inače novinarku jednog dnevnog lista te joj zaprijetio kako "će ju baciti u Savu i tamo utopiti, odnosno da mu se ista ne treba pojavljivati pred očima jer će biti problema." Tereti ga se da joj je također rekao kako "ga nije briga i ako će zvati policiju te da mu je objavljivanjem članka uništila ugled budući je on nešto u ovom gradu i da je sve to notorna laž." Sve izrečeno kod oštećene I. K. je izazvalo osjećaj straha, ugroženosti i zabrinutosti za vlastiti život.

Kao što ste iz teksta i sami mogli zaključiti iza inicijala "M.L." skriva se čovjek uništenog ugleda, samozvani "nešto" u gradu Zagrebu, dobro nam znani Miro Laco.

Tko je glasao

Dobivao sam ozbiljne

Dobivao sam ozbiljne prijetnje u Njemačkoj. Najčešće se nisam na to obazirao. Ali, jednom je baš moja supruga bila na telefonu, čula prijetnju i nije bilo druge, morao sam prijaviti policiji. Rekli su mi da ne mogu ništa poduzeti dok se "nešto ne dogodi". Znači, rekao sam ja, dok me ne ubiju ili barem pokušaju. Upravo tako, mirno je komentirao načelnik Državne policije u Muenchenu.

Tko je glasao
Tko je glasao

Da, mogli su samo čekati da

Da, mogli su samo čekati da me netko ubije i onda početi istragu. A ja bih za to vrijeme bio mrtav hladan.

Tko je glasao

Osim pojedinih značenja,

Osim pojedinih značenja, postoje i globalna značenja.

Dugogodišnji razvoj situacije u Zagrebu (i u drugim gradovima) je sve više a ne sve manje napet, sa sve više i više mogućih sustavnijih incidenata, ekscesa i pravih opasnosti. Nakon 1971.g. su pometene sve profesionalne prakse i vodeći ljudi. Cca 40 godina razvoja bez pameti i sa veoma liberlnim plesom milijardi u rukama treće i četvrte lige je predugo. Obzirom da je na čelu zagrebačke policije sada profesionalni policajac od ugleda, trebalo bi skretati pažnju na tu globalno pojačanu opasnost u strukturama Grada Zagreba i s time povezanih interesa. Pogrešno je to gledati kroz bitne osobe, pa i samog Bandića, to bitno nadilazi mogućnosti bilo kakvih lidera i nadilaziti će sve više iako se tako nastavi.

Bilo bi bolje da se što šire strukture počnu zanimati za zbiljsku genezu i razvoj toga. Iako se navodno sve više ljudi zanima, to zasad je jako zamagljivanje, jer rasvjetljivanje kapljica u tom moru samom odvraća pažnju da mora nema. I ta velika uloga ovdje oko Vrbana III je kap u moru, čak za modele kao Vrbani III, kakvih je puno, sve više.

Tko je glasao

A što ću ja s vama nekima?

A što ću ja s vama nekima? Malo prije sam bio prozvan kao HDZ-ovac. :)

I što bi se tu trebalo očitovati? Prijetnja smrću je kažnjivo djelo i kao takvo podložno reakciji policije i ostalih organa.

U tom smislu čestitam policiji na brzoj reakciji i obećanju da će ga privesti na informativni razgovor.

Čestitam im i na nagloj agilnosti kad se radi o naguravanju u gospićkom lokalu.

Možda je to dobar znak za funkcioniranje pravne države? Možda se konačno odluče npr. barem zamoliti ministra Vukelića da dođe na razgovor i kaže što zna o 6 milijuna dolara iz Brodosplita ili Polančeca i kompaniju o kriminalu u HFP? Možda i Đakića da kaže nešto o premlaćivanju stranačkog kolege?

Sve u svemu, policija je "proradila". To je dobro.

B-52

Tko je glasao

Bolje ikad nego nikad. Nakon

Bolje ikad nego nikad. Nakon što sam objavio jedan od prvih tekstova o mogućem Gotovininom skrovištu Informacije o Gotovininu skrovištu proslijedile Haagu europske obavještajne službe?! nazvao me na Vjesnikov telefon Marin Sopta, Šuškov kum, opsovao mi sve po spisku i da ću najebati kad HDZ ponovo osvoji vlast, a on postane ministar policije. Rekao je da ga nije briga snimam li razgovor (nisam) i da on pozna mog tadašnjeg glavnog urednika Krešimira Fijačka. Prijavio sam prijetnju 1. PP Zagreb na Zrinjevcu i nikad nisam dobio odgovor što se dalje događalo. Bilo je to za policijskog mandata SDP-ovaca Šime Lučina i Ranka Ostojića. Predsjednica Nadzornog odbora Vjesnika u kojem sam tad radio bila je Željka Antunović i bila je upoznata s prijetnjom, ako nikako drugačije, a onda iz teksta u Feralu koji je potpisao Drago Hedl. Nitko me tada od SDP-ove garniture na vlasti nije zaštitio, a spomenuti su trebali reagirati. Sopta nije postao ministar policije, ali je njegov prijatelj iz predstavništva JAT-a u Torontu, Franjo Maletić postao direktor Vjesnika i nakon pritisaka udbaškog kruga kojem i sam pripada, dao mi je otkaz. Za Sanaderove vlasti. Nitko mi iz SDP-ove oporbe nije pružio podršku. Očekujem da mi se Ranko Ostojić pojavi na sudu protiv SOA-e kako je nedavno obećao, a da Ljubo Jurčić kao budući premijer oslobodi Vesnu Škare-Ožbolt obveze čuvanja državne tajne kako bi mogla posvjedočiti da je na Prezentaciji Franje Tureka državnom vrhu čula da sam svrstan u državne neprijatelje koji rade za strane tajne službe i Carlu Del Ponte. Eto, toliko ja osobno očekujem od SDP-a iako su me do sada mnogo puta iznevjerili kao građanina, novinara...
A iskreno, više me nije briga hoćete li Miru Lacu postaviti za ministara obrane, Milana Bandića podržat za predsjednika, ni kako će se Milanović postaviti prema konkretnom organizanom kriminalu:
...
• SDP nema specifičnu politiku za borbu protiv organiziranog kriminala?
...
- Organizirani kriminal je izazov i protiv njega ćemo se boriti. Svim sredstvima. Takozvani ulični kriminal jednako je opasan, jer on utječe na sigurnost, razara zajednicu. Borba protiv svakog kriminala počinje u obitelji, u školi. U jakoj zajednici.
...
A organizirani kriminal postaje najveća opasnost kada penetrira u političke vrhove. Slično vrijedi i za korupciju. Nedopustiva je na svakoj razini, a najopasnija na visokoj.
...
Zato je strašno važna vjerodostojnost u politici. Samo se vjerodostojnom i dosljednom vlašću i njezinim ljudima možete suprotstavljati korupciji. Ostalo su predizborne priče.
...
• Ali, jedan se popularni gradonačelnik (Bandić, op. 45lines) redovito druži s jednim od svojedobnih bliskih suradnika Hrvoja Petrača (Nikicom Jelavićem ili Željkom Golubom, op. 45lines), jedan od najopasnijih zagrebačkih gangstera drži visoki položaj u jednom sportskom savezu; da ne govorimo o bliskosti bivših suradnika predsjednika Republike (Željko Bagić, Saša Perković, Damir Lončarić op. 45lines) sa samim Petračem. Kako onda mislite da organizirani kriminal nije penetrirao u političku sferu?
...
- Nisam rekao da nije penetrirao u političku sferu. Doduše, možda baš ne u primjerima koje navodite. Jasno je da treba stvoriti snažan sanitarni kordon između podzemlja i legalnih društvenih institucija.
...
Davor Butković i Zoran Milanović, Jutarnji.hr

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Hmh. Kazes da je tesko

Hmh. Kazes da je tesko vjerovati ljudima koji su vec jednom iznevjerili? Meni se cini da je to nemoguce, ako SDP ne pokaze volju da eliminira uzroke tog problema. A koliko mogu primjetiti, SDP ne radi nista po tom pitanju.

Tko je glasao

Ich bin nicht, ja samo

Ich bin nicht, ja samo navijam. Kao što ću sutra za Ruse protiv Španjolaca u Madridu, te za Španjolce protiv Rusa u Moskvi.

Tko je glasao

BTW, Potjeh i kradem nisu

BTW, Potjeh i kradem nisu SDPovci koliko sam imao priliku primjetit. Ali zato Silverci jeste :-)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci