Tagovi

Prijedlog izmjene ZOPUG-a (2) ili prijedlog betoniziranja obale u nedostatku odlepršalog Zakona o golfu

Svi su izgledi da se već može zaboraviti na prvi dnevnik vezan uz ovu temu, jer u ovim svježim izmjenama jednostavno od onih izmjena nema ništa, a i tako su bile takve. Jedino što se da zaključiti da je sporno naglo postalo usklađivanje ovog Zakona sa Zakonom o općem upravnom postupku, odnosno sve ide prema pripremamam terena posebnog zakona (to je valjda taj još nigdje vidljiv o legalizaciji) a taj sam po sebi i svojoj prirodi može postojati isključivo izvan svih dosadašnjih regula. Ovo je pokušaj prilagodbe ovog Zakona o prostornom uređenju i gradnji tom nekom surogatu koji će donijeti sreću na licima divljih graditelja i puno love u proračun za nastavak hapačine.

Dakle počinje sa onim famoznim podrumom, koji vama ostalima možda nije bitan, ali nama projektantima i referentima je polomio zadnje trunke volje za lovom na logiku. Dakle podrum je kao i nekad nešto što je više od 50% ukopano, a kat više nije nešto između dva poda ngo je to po najnovijem nešto između dva stropa, pa što god vi mislilili o tome.

Uočavam krajnju pažnju oko obrade izraza kao što su „krajobraz“ i „javna rasprava“. Moj dojam je da ću ih trajno držati u navodnm znakovima ako dođe do izmjene ovog Zakona, jer kad pročitam da krajobrazom treba upravljanje i planiranje usmjereno na budućnost ... neka me asocijacija vuće na nove pobjede nad obalom, parkovima prirode, park-šumama.....

Tako stignem do fatalnog članka 51. (valjda se odnosi na budućnost krajobraza obale)
Udaljenost obalne crte (odnosi se na ZOP ilitiga „zaštićeni obalni pojas“ u kojem se ne može planirati niti izdavati lokacijska dozvola ili rješenje o uvjetima gradnje) po sadašnjem zakonu bio je je 300m do obale, a otoci 100m. Po ovom prijedlogu izmjene sada bi udaljenost na obali bila 3x manja, odnosno 100m, a na otocima duplo manja tj. 50m. Po sadašnjem Zakonu je zemljište za gradnju izvan ZOP-a minimalne veličine 3ha, a po ovoj izmjeni bi bilo veličine 1ha. I još sitnica prije je max BRP bio 200 m2, sada bi po novom išlo na 400, a ako je podrum 100% ukopan onda 1000m2.

Rokovi za legalizaciju od dvije do pet godina – ukratko: navali narode, što više betona i obala je samo tvoja. Ako je izgrađenost 2 do 5 puta veća, a parcela 3x manja imamo ovakav efekt. do sada na 3 ha sagradiš 200m2, a sada na takvoj površini se može sagraditi od 1200 do 3000m2 ... samo 6 do 15x veća izgrađenost. Nije beg cicija.

U čl. 60 briše se potreba usklađivanja planova lokalne razine sa regionalnim i dodaje se tekst sa nekom novim pomalo čudnim izrazima „Dokumentom prostornog uređenja užega područja mogu se propisati stroži kvantitativni i kvalitativni uvjeti i mjere za provedbu zahvata u prostoru, odnosno viši prostorni standardi od onih propisanih dokumentom širega područja ako se time ne mijenja osnovna koncepcija prostornog uređenja utvrđena dokumentom prostornog uređenja širega područja.,

tko to propisuje i koji su to stroži zahtjevi u smislu kvalitete i kvantitete, očito je ostavljeno za ocjennjivanje pojedincima inače uhodanim zadnjih par desetljeća u tim tajnama zanata.

Onda su zanimljivi i članci vezani za punausta JAVNE RASPRAVE gdje kad se naiđe na članak 83. Prijedloga izmjene zakona može pročitati:
(7) Prethodna rasprava ne provodi se u postupku izmjene i dopune prostornog plana koje se odnose na manje od 10 % površine obuhvata prostornog plana ako je to određeno odlukom o izradi prostornog plana te u postupku zasebnog stavljanja izvan snage prostornog plana.

Na dalje tu ima podosta izmjena koje se odnose na to što je koncesija, kako se parcelira zemljište, što je idejni projekt, kada treba a kada ne biti na posebnoj geodetskoj podlozi, kako se ishodi prenamjena građevine....
Ako se UPU i DPU rade na česticama gdje je jedan vlasnik, taj ima pravo na direktan odabir izvođača plana bez javne nabave, jer sam financira.
Za lakše shvaćanje: Da je bilo ovoga Tomo Horvatinčić je bez ičijeg znanja i obaveze javne rasprave mogao elegantno napraviti neboder, ovako je ispao budala što se žurio - ali nikad nije kasno, nadoknadit će to ho-to jedino, ako svi pređemo na neke druge telekomunikacije, onda će morati promijeniti suradnika. On financira, planeri napišu da nema potrebe za javnom raspravom - sve je under the control.

Onda u čl. 268. Koji se odnosi na upisivanje građevine u katastar, izbacuje se dio teksta gdje se upisuje građevina sa uporabnom dozvolom i tu se konstruira novi izraz da se nešto može upisati u katastar „..po aktu na temelju kojeg se građevina MOŽE RABITI...“

Brišu se svi članci ovog Zakona koji se odnose na Rješenje o izvedenom stanju od čl. 241 do čl 248.

Tagovi

Komentari

Ministarstvo NIJE TRAŽILO MIŠLJENJA KOMORA

Ministarstvo NIJE TRAŽILO MIŠLJENJA KOMORA

potpuno IGNORIRANJE STRUČNE JAVNOSTI

SAMO DEKLARATIVNO MINISTAR GOVORI O UKLJUČIVANJU JAVNOSTI, A NIJE UKLJUČANA NI STRUKA

Tko je glasao

U prijedlogu Izmjena ovog zakona

imamo novost:

IZBACIVANJE JAVNIH RASPRAVA

odnosno

IZBACIVANJA JAVNOSTI IZ PRISTUPA INFORMACIJAMA O TOME ŠTO ĆE SE RADITI NA NJIHOVOJ ZEMLJI

Tko je glasao

ISKLJUČIVANJE JAVNOSTI LOGIČNO JE JER...

Kad je riječ o Zakonu o prostornom uređenju i gradnji za struku je najspornija izmjena koja dopušta etažiranje i prodaju apartmana, dosad je bilo moguće samo iznajmljivanje, u turističkim zonama, označenim na prostornim planovima kao T1 i T2.
Arhitekti upozoravaju da to otvara širom vrata investitorima da pod krinkom turizma grade stambena naselja.
Treba jasno reći da je to pljačka! Druga pljačka nakon privatizacije!

http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/133737/Prijeti-nam-druga-pljac...

Tko je glasao

http://www.vlada.hr/hr/naslov

http://www.vlada.hr/hr/naslovnica/novosti_i_najave/2011/lipanj/vlada_leg...

Na sjednici su prihvaćene i izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji kojima se pojednostavljuje procedura za donošenje prostornih dokumenata i izdavanje akata za gradnju.

Toliko su se zalaufali da su odmah donjeli izmjene, valjda su trebali donijeti prijedlog izmjena. Šalim se naravno ovo je nečiji lapsus.

Mi danas dobili službenu informaciju od Kate Gojević da je je prijedlog ovog zakona na stranicama vlade www.vlada.hr ali nam nikako ne polazi za rukom da ga otkrijemo. Može li netko pomoći?

Tko je glasao

evo se pojavio na

evo se pojavio na MZOPU

http://www.mzopu.hr/doc/Propisi/Nacrt_prijedloga_Zakona_o_izmjenama_i_dopunama_Zakona_o_prostornom_uređenju_i_gradnji.pdf

Tko je glasao

O prijedlogu zakona očitovao

O prijedlogu zakona očitovao se i Predsjednik:

http://www.nacional.hr/clanak/109931/josipovic-o-legalizaciji-bespravne-...

A premijerka je, govoreći danas o tom prijedlogu, iz rukava izvadila tipični populistički adut da će se time pomoći 150 000 obitelji. Svaki put kad se ide s populizmom braniti neobranjivo, onda su moguće samo dvije stvari: (1) približavaju se izbori ili (2) trasira se put u novu pljačku. U ovom slučaju vjerojatno je posrijedi i jedno i drugo.

nemesis

Tko je glasao

S veseljem čitam, prva

S veseljem čitam, prva lokacija manji pomak nabolje, druga lokacija članak 60. vezano za Marjan, vraćen kakav je bio, i još dodatno u korist Marjana. Ne mogu vjerovati Marjan je za sada spašen. Nikad nećemo znati jesmo li i mi ovim piskaranjem tu bar malo pomogli. Bilo kako bilo, Zeleni će večeras proslaviti, a sutra se službeno očitovati. Živili!

Tko je glasao

ne prerano slaviti

zaboravio si na isključenje javne rasprave što se dodaje stavkom 6 u čl. 83.:
Iza stavka 5. dodaje se stavak 6. koji glasi:
„(6) Prethodna rasprava ne provodi se u postupku ciljane izmjene i dopune
prostornog plana županije, odnosno Grada Zagreba i prostornog plana uređenja
velikog grada, grada ili općine ako je to određeno odlukom o izradi prostornog plana
te u postupku zasebnog stavljanja izvan snage prostornog plana.“.

Tko je glasao

ISKLJUČIVANJE JAVNOSTI

na ovakav način protivno je Zakona o pravu na pristup informacijama

Tko je glasao

Proslava se odnosi na članak

Proslava se odnosi na članak 60. Tekst koji smo vidjeli značio je kraj Marjana, ovoga današnjega, valjalo se opraštati. Bio je upravo onakav kakav bi mogle napisati gradske službe grada Splita kojima nad glavom stoji gradonačelnik, vjerujemo da je to i bio slučaj, koji onda pada na plodno tlo u Ministrstvu i kao takav ulazi u zakon.
Ovaj članak koji se sad pojavio u prijedlogu koji je konačno izašao vani čuva Marjan, i ako bi vjerovali u pravnu državu mogli bi slijedeću godinu dvije mirno spavat.
Nadamo se da ćemo jednog dana na neki način saznati tko je u službama Ministarstva ishodovao ovu naglu promjenu da ga predložimo za nagradu grada.
Nadamo se samo i da ovo nije neki trik, kao npr, "daj makni to, to ćemo amadmanom zadnji dan", ali to ne možemo znati unaprijed.

Što se mnogih drugih stvari u Zakonu tiče, koliko mi vidimo stvari i dalje stoje jako, jako loše, mi ga ni slučajno nećemo podržat. Sudjelovanje javnosti u postupcima donošenja prostornih planova jedna je od četiri točke koje nas najviše smeta. Skraćivanje procedura i ovo izbacivanje prethodne rasprave ne smeta nas toliko koliko nas smeta da nije bilo dobre volje mjenjati zakon u cilju ozbiljnih pomaka koji bi osigurali stvarno sudjelovanje javnosti,...

Tko je glasao

Zamoljeni smo pojasniti ovu

Zamoljeni smo pojasniti ovu problematiku Marjana, pa ćemo probati onako bez stručnih termina.
Postoji GUP grada Splita koji vas je mnogo vidjelo po medijima kojim je na dosta područja, naročito uz cijelu obalu, predvidio zone rekreacije i u njima dopustio izgradnju ugostiteljsko turističkih objekata. Načelno, taj GUP je na snazi i mogao bi se provoditi. Glani problem u njegovoj provedbi je taj što u Zakonu koji je na snazi postoji odredba koja kaže da mora biti usklađen sa jednim drugim planom koji se zove PPPPO, što nije slučaj jer taj drugi plan dan danas nije donesen (izrada je započela i mogao bi biti gotov za godinu ili dvije). U tom smislu postoji zahtjev Urbanističkoj inspekciji da sve odredbe GUP-a koje se odnose na obuhvat park šume proglasi nezakonitima.

U prijedlogu izmjena ovoga zakona koji smo nekidan vidjeli ta obaveza bila je izbrisana te se pojavila naopaka obaveza da se PPPPO mora uskladiti s GUP-om. Praktično, da ne idemo u detalje to znači punu realizaciju Gup-a, odnosno oživotvorenje njegove komecijalizacije, naročito obale,plaža i ugostiteljsko turističke djelatnosti.

I konačno jučer u tekstu koji je kao konačan prijedlog izašao iz Vlade stvari se ponovo vraćaju u stanje u kakvom su i bile, ostala je još jedna mala nepreciznost koja ne zabrinjava. Dakle, Gup bi morao biti proglašen nezakonitim, a u postupku izrade PPPPO-a će se prostor praktično ponovo planirati bez ikakvih obaveza prema odredbama GUP-a.

Kako je do ovog obrata došlo ne znamo, ali one snage u Ministarstvu koje su ga ishodovale definitivno zaslužuju nekakvu gradsku počast, priznanje, nagradu.

Tko je glasao

Ovaj prijedlog je tek dan u Sabor,

on je još dorađeniji u smislu kako bi to kleptomani htjeli (u ostalom zato ga i mijenjaju pod sveopćom brigom za dobrobit divljaka), što je očekivano. Sada ćemo vidjeti jer stvar je prebačena Saboru

Nemam snage čitati treću izmjenu i uspoređivati, tako da me samo zanimao krucijalna stvar IZBACIVANJE JAVNE RASPRAVE, odnosno to je napredovalo od 10% u zadnjoj izmjeni na 100% u ovoj.

Tko je glasao

'Kroz različite političke

'Kroz različite političke kombinacije ili menadžerske kredite, ljudi su se fokusirali biti rentijeri, odnosno uzeti poduzeće i ne raditi, već nekom drugom preprodati. Tvornice su kupovali ispod vrijednosti, pa su ih mogli iznajmiti ili prodati nekretnine, odnosno zemljište na kojem se nalaze. I tako su ih badava dobili', podsjetio je Jurčić dodajući kako je 'stvorena kasta vlasnika imovine, ne i poduzetnika, pa je Hrvatskoj nužno potrebno stvaranje pravih poduzetnika'.
Problem Hrvatske je što je to postao – sustav. Postali smo korupcijski sustav s kojim se ne možete boriti ni dugim, ni kratkim cijevima, ni policijom, ni državnim odvjetništvom. Protiv sustavne korupcije bori se reformom sustava, tako da u sve dijelove državnog sustava (procedura, zakoni, institucije) ugradite osigurače. Njih nevidljivo ugrađuju političari sustava, a ne policija ili DORH', tvrdi Jurčić.

Tko je glasao

samo

i on je cijelo vrijeme bio nazočan
ovo nije samo naknadna pamet

Tko je glasao

iz članka u Nacionalu o najvažnijim izmjenama ZOPUIG-a :

- dozvola etažiranja T1 i T2 zonama, čime se dopušta njihova prodaja, što je sedam godina bilo strog zabranjeno.
- Više ne treba ishoditi lokacije i ostale dozvole za prenamjenu građevina, primjerice, turistički apartmani jednostavno postaju stanovi i obratno.
- Župani, a ne više Ministarstvo, daju suglasnosti za detaljnije planove unutar 1000 metara od obale, čime se gubi važna poluga kontrole.
- Plaćanje komunalnog i vodnog doprinosa više nije uvjet za dobivanje dozvole za gradnju.
- Zgrade za gospodarsku aktivnost mogu se graditi na 100 metara od obalne crte umjesto 300 (na otocima 70 umjesto prijašnjih 100) i mogu biti dvostruko veće, imati podrum od čak 1000 kvadrata te biti visoke pet metara.
- Upotrebna dozvola mora se upisati u zemljišne knjige, ako nije upisana, smatra se da se nema, sve zgrade će to trebati učiniti.
- U zaštićenom obalnom području briše se ograničenje u naseljima za hotel od 80 kreveta i da se mora planirati: sada može biti na bilo kojem području bez ograničenja.
- Investitori će moći izgraditi ceste o svom trošku na svom zemljištu, ali ih moraju predati lokalnoj upravo bez naknade; dosad im se za to plaćalo.
- Investitori više ne moraju čekati okončanje spora države i lokalne uprave kako bi gradili na zemljištu, ali moraju od njih oboje dobiti suglasnost.
- Skraćenje svih rokova za donošenje prostornih planova, u nekim slučajevima i za 50 posto, opće pojednostavljenje procedura.
- Inspektorima je obveza podnijeti optužni prijedlog i kaznenu prijavu protiv kršitelja zakona, a ne kao dosad – samo zatvoriti gradilište.
- Lokalni zavodi za prostorno planiranje po novim odredbama ne smiju izrađivati planove – to se prepušta tržištu.
- Prije četiri godine uvedenim povjerenstvima koja ocjenjuju izgled neke zgrade toliko su smanjene ovlasti da ih je moguće i ugasiti.
- Prije natječaja ili za koncesiju više ne treba imati lokacijsku dozvolu za projekt, nego se ona mora dobiti do potpisivanja ugovora, pa investitor ima otvorenije ruke u pregovorima o izgledu objekta.
- Zemljište će se ipak moći parcelizirati i kad se po zakonu zemljište dodijeli bivšim vlasnicima, što je veliko olakšanje postupka.
- Ako se izmjena radi samo na 10 posto prostora, nema prethodne rasprave, tj. isključuje se stručna javnost.
- Cijene izrade planova moraju biti maksimalne komorske, što donosi pojeftinjenje.
- Zgrade moraju imati energetski certifikat prije korištenja, inače je predviđena kazna od 25 tisuća kuna;
- Niži plan više nije nevažeći ako je samo jedan njegovi dio neusklađen s višim planom;
- Jednostavnija rekonstrukcija zgrade, jednostavnije do lokacijske dozvole, izmjena uvjeta prije i u tijeku gradnje i općenito pojednostavljenje svih procedura;
- Investitori će bez natječaja moći birati tko će izrađivati planove za bilo koju vrstu gradnje za njihovo zemljište;
- Otvorena mogućnost za mnogo više građevina za koje ne treba dozvola, ali tek treba donijeti uredbu na koje će se to građevine odnositi.

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/132148/HDZ-ov-zakon-za-betonizaci...

Tko je glasao

Mnoge mi stavke ovdje izgledaju kao štamparska greška

npr. "- Zgrade za gospodarsku aktivnost mogu se graditi na 100 metara od obalne crte umjesto 300 (na otocima 70 umjesto prijašnjih 100) i mogu biti dvostruko veće, imati podrum od čak 1000 kvadrata te biti visoke pet metara."

Baš ću pitati frenda kojemu je Dropulićka prije par godina srušila kuću na Viru (30 godina staru) što misli o ovome...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

pa i jesu greške

recimo nije upotrebna nego uporabna dozvola

Tko je glasao

Lokalni šerifi više neće biti

Lokalni šerifi više neće biti prepreka investicijama, izmjenama Zakona o prostornom uređenju sada ih se uvrštava među povlaštene legalno korumpirane dužnosnike.

nemesis

Tko je glasao

to je ono IDEMO DALJE

već u zadnjem zakonu je sa skupštine ili vijeća točka na i gradskih i županijskih planova prebačena gradonačelnicima i županima, što smo pratili živo (varšavska, marjan, žnjan, medvednica...)
ovim su sada potpuno sva vrijedna područja stavljena na raspolaganje

Tko je glasao

Moramo napisat još tri riječi

Moramo napisat još tri riječi kao komentar izmjena članka 52. u kojemu se brisanjem tri riječi brišu sva ograničenja gradnje u zonama ugostiteljsko turističke izgradnje u naseljima, koja svoje korjene vuku iz Uredbe o ZOP-u.

Mi smo se u ovoj problematici godinama sami bez medijske exponiranosti borili kako bi spriječili nezakonita postupanja lokalne vlasti proizvedena jednim tumačenjem ministarstva koje upućuje na planiranje suprotno odredbama zakona. Ova borba na visokom nivou zastala je u trenutku kada je jedini pravni lijek bilo iniciranje postupka ishodovanja vjerodostojnog tumačenja Sabora za koji je propisana procedura jednaka proceduri za donošenje novog zakona. U raspravi da li ići u to ili ne, koga moliti da je pokrene, oporbu, koga iz oporbe, Holy možda, nekako smo izdušili. Ali ta problematika još uvijek je živa i mi s pažnjom pratimo kako će se stvari rasplitati. Na lokalnom nivou ovih nas dana veseli spoznaja da će se ovaj problem prvi put pojaviti na Upravnom sudu, ne bi volili biti u poziciji suca koji će presudom, u kristalno jasnoj formalno ravnoj situaciji morati proglasiti nezakonitim sve ugostiteljsko turističke zone u naseljima duž cijelog Jadrana.

Vezano za ovu problematiku treba napomenuti da se pred nekoliko dana u priopćenju sa velikog "golferskog sastanka" održanog povodom problema sa Srđem, ministarstvo poziva na poštivanje Kriterija za planiranje turističkih predjela obalnog područja mora, koje je proizveo Savjet prostornog uređenja, a u kojem se zagovara poštivanje dosadašnjih ograničenja gradnje u ovim zonama proizašlim iz odredbi članka 52. ZOPUG, dok istovremeno službe ministarstva proizvode ovaj prijedlog kojim se ta ograničenja ukidaju. Farsično, što bi rekao brojček.

Tko je glasao

zabetoniravanje

misliš na brisanje ograničavanja broja kreveta (80)?...pa logično je kad prijedlog zakona ide u smislu španjolske apartmanizacije i masovnog turizma

Tko je glasao

Ne. Mislimo na POTPUNO

Ne. Mislimo na POTPUNO brisanje ograničenja koeficienta iskoristivosti koji je bio ograničen na 0,8, koeficienta izgrađenosti, 0,3, minimalnog postotka zelenih površina 40%, zabranu lociranja tih zona na vrijedna područja, obavezu uklapanja objakata u krajobraz,..... itd. itd, za ugostiteljsko turističke zone u naseljima., baš kako je to Savjet za prostorno uređenje u Kriterijima još jednom potvrdio.

Kad se to izbriše moguće je u naseljima planirati zone sa iskoristivosti 8000%, 300 katova, izgrađenosti 100%, bez ikakvih zelenih površina, na vrijednim krajobrazima,s kreveta koliko investitor poželi,.......

Ostala su samo dva ograničenja, da ukupna površina zona iznosi maksimalno 20% površine naselja, čemu to ograničenje i zašto ne bi to u Splitu moglo biti 22%, i drugo, da smještajna građevina sa pripadajućim zemljištem bude izvan postojećih javnih površina uz obalu. To je važno ostaviti u Zakonu jer ako ne piše onda bi bilo moguće locirati smještajne građevine i pripadajuće zamljište na javne površine uz obalu, bljak

Tko je glasao

mislim da se ipak to ne briše

brišu se blijedi dijelovi teksta, taj ostaje na max 0,8

Tko je glasao

Ne. U prvom stavku članka 52.

Ne. U prvom stavku članka 52. briču se riječi "i površine unutar naselja" pa se sve alineje stavka odnose samo na zone u izdvojenim građevinskim područjima izvan naselja, a nestaju sva ograničenja za zone u naseljima.

Tko je glasao

da, tako je (sivo se izbacuje, boldano dodaje):

Planiranje ugostiteljsko-turističke i sportske namjene
Članak 52.
(1) Izdvojena građevinska područja izvan naselja i površine unutar naselja ugostiteljsko-turističke namjene mogu se planirati na predjelima manje prirodne i krajobrazne vrijednosti tako da:
– smještajne građevine i prateći sadržaji (otvoreni športski, rekreacijski, ugostiteljski, uslužni, zabavni i sl.) budu, uz mjere poboljšanja komunalne infrastrukture i zaštite okoliša, više kategorije te položajem, veličinom, osobito visinom u skladu s obilježjem prirodnog krajolika,
– smještajne građevine, organizirane kao turističko naselje budu oblikovanjem sukladne s izvornim urbanim i arhitektonskim obilježjima,
– smještajne jedinice u autokampu i kampu nisu povezane s tlom na čvrsti način,
– vrsta i kapacitet pratećih sadržaja i javnih površina budu određeni razmjerno svakoj fazi građenja smještajnih građevina,
– gustoća korištenja iznosi najviše 120 kreveta/ha,
– izgrađenost pojedinačne građevne čestice nije veća od 30%, a koeficijent iskoristivosti nije veći od 0,8,
– najmanje 40% površine svake građevne čestice bude uređeno kao parkovni nasadi i prirodno zelenilo,
– odvodnja otpadnih voda bude riješena zatvorenim kanalizacijskim sustavom s pročišćavanjem,
– površina (auto) kampa iznosi najviše 15 ha uz poštivanje zatečene prirodne vegetacije i dijelova obale,
– unutar golf igrališta bude osiguran pojas od najmanje 25 m od obalne crte uređen kao javno zelenilo,
– broj vezova jednog ili više priveza plovila iznosi najviše 20% ukupnog broja smještajnih jedinica.
(2) U ZOP-u u građevinskom području naselja građevinskom području središnjeg dijela naselja ugostiteljsko-turistička namjena planira se tako da:
– ukupna površina takve namjene iznosi najviše 20% građevinskog područja tog naselja,
– kapacitet pojedinačne smještajne građevine (hotel, pansion, prenoćište i sl.) ako se nalazi unutar površine mješovite namjene iznosi do 80 kreveta,
– smještajna građevina s pripadajućim zemljištem bude izvan postojećih javnih površina uz obalu.
(3) Luka nautičkog turizma u građevinskom području naselja i izdvojenom građevinskom području izvan naselja može se prostornim planom županije proširiti ili planirati nova s površinom akvatorija od najviše 10 ha. U luci nautičkog turizma mogu se planirati ugostiteljski, trgovački, uslužni, športski i rekreacijski sadržaji.
(4) Izdvojena građevinska područja izvan naselja sportske namjene mogu se planirati na predjelima manje prirodne i krajobrazne vrijednosti tako da:
– ukupna tlocrtna bruto površina zatvorenih i natkrivenih građevina može iznositi najviše 10% površine sportskih terena i sadržaja,
– najmanje 60% površine svake građevne čestice bude uređeno kao parkovni nasadi i prirodno zelenilo.,
– unutar igrališta za golf bude osiguran pojas od najmanje 25 m od obalne crte uređen kao javno zelenilo.
(5) Iznimno od stavka 1. podstavka 5. i 6. ovoga članka rekonstrukcija postojećih građevina ugostiteljsko-turističke namjene planira se tako da se ne povećava postojeća gustoća korištenja, izgrađenost građevne čestice i koeficijent iskoristivosti, ako su te veličine veće od onih određenih u stavku 1. ovoga Zakona.

Tko je glasao

stigao i prijedlog zakona o legalizaciji, dio o naknadama:

IV. NAKNADA ZA ZADRŽAVANJE NEZAKONITE ZGRADE U PROSTORU

Članak 16.

Podnositelj zahtjeva odnosno investitor nezakonite zgrade iz članka 2. stavka 1. i 3. ovoga Zakona, dužan je platiti naknadu za zadržavanje nezakonite zgrade u prostoru (u daljnjem tekstu: naknada).

Članak 17.

(1) Naknada se utvrđuje rješenjem nadležnog upravnog tijela prema vrsti i obimu zahvata od utjecaja na prostor a u vezi s jediničnim iznosom obračunatim prema položajnoj zoni u kojoj se nezakonita zgrada nalazi.
(2) Jedinični iznos određuje se za smještaj nezakonite zgrade u odnosu na najmanje tri a najviše pet položajnih zona, koje su podudaraju sa zonama određenim prema posebnom propisu o komunalnom gospodarstvu. Ako je jedinica lokalne samouprave odredila više od pet položajnih zona, tada se petom zonom u smislu ovoga Zakona podrazumijeva peta i sve zone koje slijede iza pete zone.
(3) Za izračun naknade, Vlada Republike Hrvatske određuje uredbom kriterije, vrijednosti bodova i koeficijenata za ocjenjivanje utjecaja nezakonite zgrade na prostor te jedinične iznose prema položajnim zonama.

Plaćanje naknade
Članak 18.
(1) Naknadu podnositelj zahtjeva plaća jednokratno u roku do 30 dana od dana donošenja rješenja o obračunu naknade, koje donosi nadležno upravno tijelo.
(2) Nadležno upravno tijelo može na zahtjev vlasnika odobriti obročnu otplatu naknade.
(3) Iznos prvog obroka ne može biti niži od 30% od utvrđene naknade, a isplaćuje se u roku od 8 dana od dana izvršnosti rješenja o obračunu naknade. Preostali dio naknade isplaćuje se u jednakim mjesečnim obrocima.
(4) Iznos drugoga i ostalih obroka uvećava se za kamatu po eskontnoj stopi Hrvatske narodne banke važećoj na dan donošenja rješenja o obračunu, počevši od dospijeća prvoga obroka.
(5) Rok obročne otplate ne može biti duži od dvije godine. Iznimno predstavničko tijelo općine, velikog grada, grada, odnosno Grada Zagreba može odrediti duži rok obročne otplate, ovisno o materijalnim i socijalnim prilikama podnositelja zahtjeva, ali ne duži od tri godine.

Tko je glasao

vezano za smanjienje ZOP-a, vjerovatno je bar 1/2 u ZOP-u

Članak 6.

(1) Odredbe ovoga Zakona ne odnose se na nezakonite zgrade, ako se nalaze u područjima koja su prostornim planovima uređenja općine, grada i velikog grada, te Prostornim planom Grada Zagreba i Generalnim urbanističkim planom grada Zagreba, koji važe na dan stupanja na snagu ovoga Zakona određena kao:
- površine izvan građevinskog područja u zaštićenom obalnom području mora u pojasu do 100 m, osim za nezakonite zgrade koje se koriste za stalno stanovanje te zgrade poljoprivrednog i obiteljskog gospodarstva koja uključuju poljoprivredne djelatnosti uz pružanje ugostiteljskih i turističkih usluga,
- površine izvan građevinskog područja u nacionalnom parku, parku prirode i regionalnom parku osim tradicijskih naseobina te proglašeno ili privremeno zaštićeno područje u kategoriji strogi rezervat, posebni rezervat i park-šuma,
- planirani ili istraženi koridori i površine prometnih, energetskih i vodoprivrednih zgrada od važnosti za Republiku Hrvatsku te jedinice područne (regionalne) i lokalne samouprave,
- izdvojeno građevinsko područje izvan naselja koje je prostornim planom predviđeno za druge namjene od javnog i općeg interesa, te turističko-ugostiteljske i proizvodne namjene,
- poljoprivredno zemljište kategorije osobito vrijedno obradivo (P1) i vrijedno obradivo (P2) zemljište, osim za zgrade poljoprivrednog i obiteljskog gospodarstva koja uključuju poljoprivredne djelatnosti uz pružanje ugostiteljskih i turističkih usluga,
- gospodarska i zaštitna šuma te šuma s posebnom namjenom,
- prostor istraženog arheološkog nalazišta ili zone, povijesna graditeljska cjelina upisana u Listu svjetske baštine i registrirano ili evidentirano pojedinačno kulturno dobro,
- područje posebne zaštite voda, unutar zone sanitarne zaštite vode za piće,
- eksploatacijsko polje mineralne sirovine.
(2) Za nezakonite zgrade ne može se pokrenuti postupak ozakonjenja, ako su izgrađene na:
- javnoj površin
- na pomorskom dobru i javnom vodnom dobru, i
- koje su izgrađene od materijala koji ne osigurava trajnost i sigurnost korištenja (neuvjetne nastambe).

Tko je glasao

primjedbe, prijedlozi i

primjedbe, prijedlozi i sugestije se primaju do 06.06.

Tko je glasao

susjed nije stranka u postupku ako nije podnio tužbu

Stranka u postupku izdavanja rješenja o izvedenom stanju

Članak 10.

Stranka u postupku izdavanja rješenja o izvedenom stanju je podnositelj zahtjeva investitor i nositelj stvarnih prava na nekretnini, jedinica lokalne samouprave na čijem se području nalazi nekretnina, te vlasnik i nositelj drugih stvarnih prava na nekretnini koja neposredno graniči s nekretninom za koju se izdaje rješenje, ako je podnio u vezi nezakonite zgrade prijavu građevinskoj inspekciji ili je sudu podnio tužbu u svrhu zaštite vlasništva ili drugih stvarnih prava.

Tko je glasao

Susjedima ne preostaje drugo

Susjedima ne preostaje drugo nego napraviti prijave građevinskoj inspekciji kako bi osigurali status stranke u postupcima izdavanja rješenja o izvedenom stanju. Dakle, građevinskim inspektorima ove godine propada godišnji odmor., koliko novih će još trebati zaposliti.

Tko je glasao

građevinskih inspektora i bez ovoga nedostaje

bar 5 tisuća
od kada postoji orto-foto to više nije unosan posao
možeš samo dobit po glavi

predivno rješenje da se zaposle nezaposleni

Tko je glasao

samoo se na orto foto n e

samoo se na orto foto n e može ustanoviti katnost
za legalizaciju je potrebana je geodetska podoga ovjerena u katastru, arhitektonski snimak, i 4 fotografije

Ovim je omogućeno da netko fotoshopom na fotkama doda još 3 kata, dobije legalizaciu onog što nije izvedeno i sagradi dok susjeda nema. Potpuno legaliziranu peterokatnicu ima, iako je u stvarnosti to bila dvokatnica i susjed ga nije tužio. Obzirom da je sada legalizirana peterokatnica susjed nema više pravne mogućnosti na žalbu, a sam nije dobio elaborat na uvid jer nije stranka u postupku.

Tko je glasao

sve gore od goreg - diskriminirani divlji graditelji

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

(1) Ovim se Zakonom uređuju uvjeti i način uključivanja nezakonitih zgrada u pravni sustav uvažavanjem prostornih, socijalno gospodarskih i tehničkih zahtjeva, postupanje nadležnih upravnih tijela radi ozakonjenja nezakonitih zgrada, te naknada za zadržavanje tih zgrada u prostoru i način njezina plaćanja.
(2) Ozakonjenjem se vlasnicima nezakonitih zgrada omogućava ostvarivanje istih prava na odgovarajući životni standard i pristup uslugama kao i svim ostalim stanovnicima naselja uz obveze poštivanja propisa Republike Hrvatske.

Tko je glasao

Evo napokon

došla - "lustracija"!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

susjedi se, ako prođe ovo,

susjedi se, ako prođe ovo, neće masovno žaliti, a iako se žale ovi će uspjeti rok od 8 dana koliko je za žalbu potrebno izvrdati, a divlji graditelji se uobičajeno vole sa trokatnicom priljubiti uz nečiju među, više desetljeća ne plaćati kune doprinosa, poreza na poslovanje, struja i voda na crno i hrpe drugih stvari što uredni susjed koji odjednom nije stranka u postupku cijelo vrijeme plaća i još je sagradio maksimalno dozvoljeno P+1. Divljaka se sada proglašava maltene ugroženom manjinom, daju mu se sva prava kao i legalisti

a ono o smanjnju ZOP-a za 2/3 nije više niti za spominjanje

mislim da u ZOPUIG-u se ne smije dopustiti ono sa smanjenjem ZOP-a i ovo što piše zeleni dalmacije o pokretanju masovne turističke izgradnje gdje planove određuje lokalni moćnik

Tko je glasao

Meni su se u Zagrebu

Meni su se u Zagrebu zalijepili na među peterokatnicom - legalno!

Mogu li, čisto za osvetu, po "novom" ZOPUG-u zrokat na moru kameni zid iz 16. stoljeća i napravit skaline?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

o,

pa ti posjeduješ vrlo vrijednu parcelu - odnosno i ti možeš napraviti neboderče jer se očito radi o takozvanom uličnom nizu

po ovom prijedlogu izmjene ZOPUGA možeš šta hoćeš u udaljenosti 100 m od mora (znači ne skale u more), a ovo sa baštinom je očito prepušteno impresiji lokalnih stručnjaka. Impresije baštinom potpomažeš ako ne izgovoriš čarobnu prostu rećenicu "Dogovorit ćemo se"

Tko je glasao

Evo, ovi nisu znali dobru rečenicu---

"TKO JE OVDJE LUD? Držali se zakona i ostali podstanari: 'Da smo gradili na crno, imali bi dom' " - http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleVie...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

bitna rečenica zbog koje imamo POPULIStičku politiku vlade:

čine jednu od (rijetkih) hrvatskih obitelji koje se nisu željele ogriješiti o zakone države koju je Ivan, kao ratnik, stvarao.

davanje "mrkvice" je u poticanju cijelo vrijeme na bespravnu gradnju
u čemu je bit tuposti građana na goleme krađe vladajuće elite

zato imamo prijedlog još jednog zakona nakon onoga iz 1997 o legalizaciji bespravnog

svi koji su tražili dozvole od tada su budale, plaćali su doprinose za koga?
ovakav prijedlog zakona jasno govori:

IDEMO DALJE

p.s.

jesam za legalizaciju, ali bez dvoojbe ona legalizacija
koja obeštećuje RIJETKE i kažnjava bespravne,
a time direktno rješava KORUPCIJU I HAPAČINU

ako prođe ovakav prijedlog
prolazi farsa koju imamo cijelo vrijeme

Tko je glasao

Ne znam koliko su informacije

Ne znam koliko su informacije iz ovog dnevnika i rasprave doprle do javnosti, ali smatram da je od životne važnosti potruditi se da dopru. Kako? Organizirajte se "Zeleni Dalmacije", arhitekti, urbanisti, prostorni planeri (naravno oni koji nisu kupljeni) + zabrinuti građani i građanke i napravite sve da se javnost alarmira. Posebno je zabrinjavajuće da se o predstojećoj operaciji "legalizacija ilegalnog" ne izjašnjava apsolutno nitko od pretendenata na vlast u sljedećem mandatu. Pa kad se tomu doda njihov plan za razvoj ekonomije (kojeg u svom dnevniku odlično analizira @acinum), mislim da je slika savršeno jasna: umreženi privatni interesi i anti-politika nemaju namjeru izaći iz međusobnog čvrstog zagrljaja, bez obzira na štetu koju zbog toga trpi cijela zajednica. Mislim da ne smijemo prijeći preko znakova sasvim izvjesne katastrofe koja se iza brda valja.

ps
@3103 tvoj trud da se problematika (zlo)uporabe prostora kao javnog dobra iznese u javnost i učini vidljivom je neprocjenjiv!

nemesis

Tko je glasao

"sasvim izvjesna katastrofe

"sasvim izvjesna katastrofe koja se iza brda valja" sviđa nam se ovaj termin, krademo

Tko je glasao

Možete bit sigurni da ćemo

Možete bit sigurni da ćemo udrit najači alarm koji možemo, već se piše. I za ovo što se u zakonu mjenjalo i za ono što nije. Nama je naime nezamislivo da se mjenja ovaj zakon a ne mjenjaju se odredbe o sudjelovanju javnosti u postupcima donošenja prostornih planova, di je javnost godinama samo "bella figura" koja piše primjedbe da bi se najglupljim argumentima odbile, da se ne mjenjaju odredbe o urbanoj komasaciji koje su po nama čak neustavne, ali imaju i veći problem što "ne rade", a upravo one bi mogle rješiti brojne sukobe javnog i privatnog, da nema dobre volje uvesti neke vrste sankcija za odgovorne osobe u situacijama kada se po tri puta izdaju dozvole pri punoj svijesti o nezakonitostima na kojima se temelji, itd.itd.

Jedini problem je kako napisati kometar ovog zakona, ili pak neki dokument za medije, a da on bude kraći od desetak gustih stranica, mediji ne vole trakavice,..

A što se organiziranja tiče, ako nas Vlada ovim dokumentom organizira super, ako ne imati će protiv sebe stotine pojedinačnih udruga, što je vrlo slična snaga organiziranom pokretu koji se sastoji od tih istih udruga.

Tko je glasao

Jedini problem je kako

Jedini problem je kako napisati kometar ovog zakona, ili pak neki dokument za medije, a da on bude kraći od desetak gustih stranica, mediji ne vole trakavice,..

Predlažem da se napravi kompilacija dijelova ovog dnevnika i komentara... Udarne rečenice potkrijepljene činjeničnom argumentacijom.... copy/paste i dobiješ odlično medijsko priopćenje u roku keks.... Ajmo, ljudi, ovo ne smije proć

nemesis

Tko je glasao

biti će naravno kompilacija,

biti će naravno kompilacija, ali nažalost da bi bilo razumne veličine, svašta se mora i preskočiti.

Tko je glasao

Već ima rezultata izmjene prijedloga:

1. Susjed je vraćen kao stranka u postupku
2. Rok nije 2 do 5 godina, nego 1,5 godina
3. i sa naknadama se nešto mjenjalo (ne znam još točno)

Tko je glasao

Pokušavamo razumit i na

Pokušavamo razumit i na narodski jezik prevesti najnoviju verziju prijedloga u dijelu koji se odnosi na susjede. Članak 12. posljednja alineja, mogli bi prevesti kao:
"Dozvolu za legalizaciju građevina koje nisu u skladu s prostornim planovima izdaju susjedi međašnici" Ili?

Tko je glasao

ebate koji konstrakšn: Članak

ebate koji konstrakšn:

Članak 12.
Rješenje o izvedenom stanju za nezakonitu zgradu izgrađenu protivno planu donosi se, ako:
– su ispunjeni uvjeti propisani člankom 10. ovoga Zakona,
– su javnopravna tijela koja prema posebnim propisima u postupku izdavanja lokacijske dozvole utvrđuju posebne uvjete izdala potvrde da zgrada nije protivna posebnim propisima i
– je suglasnost za donošenje rješenja o izvedenom stanju dala stranka u postupku donošenja tog rješenja koja je do 30. studenoga 2009. godine u vezi nezakonite zgrade podnijela prijavu građevinskoj inspekciji ili je sudu podnijela tužbu u svrhu zaštite svojega vlasništva ili drugih stvarnih prava.

znači ako si tužio susjeda do 30.11.2009. i "savjest" mu je naložila da ti da kakvu pinku da ga prestaneš daviti, pa si se odjednom složio s njegovim neboderčetom koji natkriva tvoju parcelu, postaješ stručnjak za planiranje "lijepom" "našom".
Ova je dobra. dakle susidi pripremite se biće love,
naša uprava će ostati čista od korupcije
moglo bi se preživit u ovim kriznim vremenima

imam primjedbu:

oću i ja da mi se štogod vrati od moje lovice kojom se dovodila voda, struja, ceste... telefon da ne pričam

Tko je glasao

Još će se taj paštroč od

Još će se taj paštroč od zakona mjenjat sto puta dok izađe na svjetlo dana. Svaka izmjenica je pokušaj začepljivanja neke rupe. Ali sa svakom začepljenom otvaraju se tri nove.

Npr. što ako je susjed Mate kao vlasnik bespravne građevine podnio prijavu građevinskoj 29.11.2009. protiv građevine susida Jure vlasnika bespravne građevine koja nije u skladu s prostornim planom. Ali je onda Mate prodao svoju kuću Stipi, a Stipe još tri puta, ali te prodaje nisu evidentirane ni u zemljišnim knigama ni u katastru. A Jure je umra, pa se njegova djeca spore oko vlasništva. A prostorni plan je u međuvremenu tri puta mjenjan, pa su kuće bile ipak izgrađene prema prostornim planovima koji su tada važili. A Stipe ima i podnesen zahtjev za izdavanjem rješenja o izvedeno stanju prema zakonu koji danas važi,..... Izgleda malo komplicirano, ali otprilike tako izgledaju današnje situacije između susjeda međašnika.

Evo jednostavnije situacije, susjed Mate je napravio prijavu građevinskoj ali će on sada za 5000 eura izdati suglasnost, ali drugi susjed Stipe koji se nije pravio prijavu građevinskoj, jer što bi je pravio kad je to već prije njega Mate napravio, neće moći uskratiti suglasnost iako mu je na među natakaljena građevina od 6 etaža.

Ili još jednostavnije, ako vam je susjed natakaljio građevinu od šest etaža na među, a vi nisre podnjeli prijavu građevinskoj, njemu će građevina biti legalizirana ma što vi pokušali. Stranka ste u postupku, ali nemate razlog za žalbu.

Molimo ako smo ovde što krivo posložili da nas netko ispravi.

U svakom slučaju prema ovoj verziji građevinski inspektori ipak će dobiti godišnje odmore.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci