Tagovi

prijedlog izmjene Zakona o javnoj nabavi

Kolege blogeri, evo jedan post za koji trebam vašu pomoć. Naime radi se o pismu koje ćemo kao stranka poslati parlamentarnim strankama sa nadom da će te stranke prihvatiti naš prijedlog i inicirati promjene Zakona o javnoj nabavi. Pismo šaljemo sutra ili prekosutra pa Vas molim da ukoliko imate neke primjedbe ili prijedloge da mi napišete. O čemu se radi vidjet ćete iz pisma

Poštovani,

Obraćamo Vam se ovim putem kako bi Vam izložili naš prijedlog izmjena zakona za koji smatramo da će rezultirati smanjenjem razine korupcije u području javne nabave.

Iako se u Hrvatskoj često okreće glava pred tim pitanjem, prema većini međunarodnih analiza i izvješćima Europske komisije učestalo se ukazuje na problem korupcije u Hrvatskoj, tako se primjerice Hrvatska prema korupciji na ljestvici Transparency Internationala nalazi na 70. mjestu na svijetu uz bok Burkine Faso i Sirije. Također, prema brojnim nezavisnim ekonomskim istraživanjima dokazana je uska povezanost između kretanja razine korupcije određenog društva te glavnih makroekonomskih pokazatelja kao što su razina domaćeg proizvoda, inflacije i nezaposlenosti.

Općenito se pod korupcijom smatra zloupotreba javne službe radi osobne koristi. U tu kategoriju svakako spadaju i razni oblici „pogodovanja“, odnosno „namještanje“ poslova određenim izvođačima na javnim natječajima, posljedica čega su skupi proizvodi i usluge do kojih na taj način dolaze obveznici Zakona o javnoj nabavi.

Akcija mladih predlaže efikasno, jednostavno i jeftino rješenje koje će uveliko povećati transparentnost javne nabave, postupak približiti tržišnoj utakmici, a što kao krajnji cilj ima smanjenje prostora za korupciju i time više rasploživih sredstava u proračunima.

Predlažemo izmjenu Zakona o javnoj nabavi i Uredbe o postupku nabave roba, radova i usluga male vrijednosti u svrhu smanjena mogućnosti malverzacija i povećanju konkurentnosti na polju javne nabave.

Prije svega treba naglasiti da se odredbe Uredbe u praksi često zlouporabljuju. Učestala je pojava da se ograničenim prikupljanjem ponuda pozivaju uvijek iste pravne osobe koje znaju međusobno „dogovarati“ cijenu i obavljanje poslova. Prilikom prikupljanja dokumentacije za ovaj prijedlog nailazili smo i na slučajeve kada je npr. od pozivanih pravnih osoba samo jedna ostvarivala uvjete natječaja dok su druge pozvane samo radi ispunjenja propisane forme.

Također, treba istaknuti i da je cijena usluga u velikom broju slučajeva daleko iznad tržišne pa se postavlja pitanje postupanja gradova i općina u svojstvu dobrog gospodara. Gotovo je neshvatljivo postupanje kada se, umjesto da se obavijesti što je moguće veći broj potencijalnih ponuđača i na taj način utječe na konkurentnost i cijenu, pozove samo pet osoba kako bi se zadovoljila forma. Vrlo često su vlasnici poduzeća koji se pozivaju u rodbinskim, prijateljskim ili stranačkim vezama s osobama koje kreiraju natječaj ili predstavljaju vlast u jedinici lokalne samouprave.

I u odnosu na javno prikupljanje ponuda i objavljivanja natječaja smatramo da postojeća rješenja ne odgovaraju modernoj tržišnoj utakmici jer se često natječaji objavljuju u glasilima koja se ne čitaju na područjima gdje bi moglo biti eventualno zainteresiranih ponuđača.

No, kako bi postupak javne nabave u što manjoj mjeri ovisio o „poštenju“ službenika i političara predlažemo da država izradi jednu službenu internetsku stranicu koja će sadržavati kvalitetan pretraživač po županijama i djelatnostima. Internetska stranica će služiti kao oglasni prostor, putem kojeg će se na jednostavan način dolaziti do podataka o aktivnim natječajima koji podliježu Zakonu i Uredbi. Iako Narodne Novine imaju svoju internetsku stranicu koja sadrži i oglasnik javne nabave treba napomenuti da ista ne zadovoljava minimalne zahtjeve da bi bila pogodna za kvalitetno pretraživanje i dobivanje informacije (a i ne sadrži podatke o javnoj nabavi koju ne treba zakonski oglasiti u narodnim novinama).

Funkcionalna i kvalitetna internetska stranica je ostvariva u vrlo kratkom roku. Naravno, nakon puštanja iste u rad, nakon čega bi i trebala uslijediti dolje predložena izmjena propisa, potrebno je i napraviti određenu promociju u javnosti kako bi se javnost i korisnici upoznali s njom. Napominjemo kako ovo nije nikakvo revolucionarno otkriće već samo preuzimanje isprobanog i uspješnog rješenja iz drugih zemalja. Cijena oglašavanja na internet stranici treba biti simbolična kako ista ne bi predstavljala dodatni trošak za oglašivače. Trošak zakupa, održavanja i rada na stranici zanemariv je u usporedbi s uštedom zbog racionalnijeg raspolaganja proračunskim sredstvima.

Predlažemo slijedeće izmjene propisa:

U Zakonu o javnoj nabavi u članku 23. iza stavka 1. dodati novi stavak koji glasi:
Naručitelj mora na službenoj internetskoj stranici objaviti objave za sve nabave u vrijednosti jednakoj ili većoj od 20.000,00 kuna.

U Uredbi o postupku nabave roba, radova i usluga male vrijednosti u članku 3 iza stavka 2. dodati
novi stavak koji glasi:
Naručitelj je dužan uz poslane pozive objaviti tekst ponude i na službenoj internetskoj stranici. Sve pristigle ponude koje su u skladu s uvjetima ponude uzeti će se u razmatranje.

te u članku 4. iza stavka 1. dodati novi stavak koji glasi:
Naručitelj je obvezan poziv za javno prikupljanje ponuda objaviti na službenoj internetskoj stranici.

Naručitelj je dužan uz poslane pozive objaviti tekst ponude i na službenoj internetskoj stranici. Sve pristigle ponude koje su u skladu s uvjetima ponude uzeti će se u razmatranje.

Uz objavu poziva za javno prikupljane ponuda u tisku i na internetskoj stranici naručitelj može uputiti i posebni pismeni poziv određenim natjecateljima.

Sigurni smo da bi predložene izmjene u vrlo kratkom roku dale željene rezultate. Ovim putem apeliramo na Vas da poduprete ovaj prijedlog te da svi zajedno napravimo jedan korak naprijed u suzbijanju korupcije.

S poštovanjem,

Komentari

Nego Frko. Cini mi se da

Nego Frko. Cini mi se da fali dio gdje se obrazlaze sto se dogadja ukoliko se ne ispostuje navedeni clanak. Nije li tako nesto nuzan element u zakonu?

Tko je glasao

Tema je veoma bitna ali je

Tema je veoma bitna ali je objektivno epopeja, naša i šira.
Preporučam energiju oko toga usmjeriti na milijarde, isprepletenost politike i javnog novca i imovine, povijest i sadašnjog toga. Tu ima zahvalnog posla i to će biti sve bitnija politička pitanja.
U vezi zakona i primjene ima smisla, ali je to globalno sporedni kolosjek na kojeg se namjerno usmjerava.
Kao prvo, i javna nabava i sve drugo se sada mora prepisivati od EU.
Drugo, općenito nije problem nedostatka liberalizma i anarhije, nego je problem nedostatka minimalno stabilne konstitucije. Jedan od ozbiljnih problema je što dugo, pa ni sada, nemamo ni minimum zakona koji traju minimalno vrijeme. I u SFRJ su bile stalne faze i promjene. To nije slučajno. To služi tome da se s jedne strane ne može zadovoljiti ni minimalne rutinske stvari a da bi s druge strane slobodno tekle krupne.
Treće, u konstituiranju su strašni problemi, takvi da za to više nema nitko snage niti volje.
Četvrto, u odnosu na predmetne dvojbe se kriju naši duboki problemi i potencijalne prednosti. Problemi su okvirno poznati i zahvalni za dug i plodan rad. Npr. dok se provede ovakva manja izmjena zakona, uz istu energiju možete obraditi puno zbilje i doći do rezultata koji će bitno više uticati na stvar od izmjene zakona. Potencijalne velike prednosti našeg odnosa prema EU su što imamo iznimno iskustvo odnosa zakona, birokracije, promjena i malverzacija s tim u vezi. Kako je i Evropa u razdoblju kad to postaje sve bitnije i složenije pitanje, mi smo prirodni profesori za te probleme. Zato bi bilo dobro da se mlađi izgrađuju u tome, samo što normalnije i veselije, bez nepotrebne prepotencije i s minimalno humora molim.

Tko je glasao

Nego Frko :-) Cini mi se da

Nego Frko :-)

Cini mi se da je u ovome trenutku najbitniji Lesarov komentar, s obzirom da je cini mi se jedini u mogucnosti direktno proturiti ovaj projekt. A prilicno je izgledno da ima i volju za tako nesto.

Dakle, do Lesarova komentara :-)

Pozdrav i ful mi je drago da si se ukljucio na ovaj nacin!

Tko je glasao

U slučaju Lesara kad je u

U slučaju Lesara kad je u ime stranke HNS na sličan (iako manje konkretan) način zatražio pomoć blogera, očitovao sam se u smislu da nisam za to da se ovdje u ime (mada neimenovane) stranke traže primjedbe i prijedlozi. Time bi ovaj blog mogao biti iskorišten za pokušaj izvlačenja dodatnog legitimiteta prijedlogu političke stranke koja "traži pomoć".

Ovakvom načinu traženja pomoći bi se moglo odgovoriti i postavljanjem pitanja o tome ima li odnosna politička stranka dovoljno ljudskih resursa da unutar svojih redova razmotri ovaj prijedlog. Ne bih si volio umišljati kako od nas ovdje ovisi sudbina bilo kojeg prijedloga bilo koje političke opcije.

Kopka me i nagađam o razlogu zbog kojeg si ipak na ovaj način zatražio pomoć, a mogao si napisati da namjeravaš pokrenuti npr. građansku inicijativu ili izaći s time kao vlastitom idejom, a konkretnu tehničku obradu prijedloga ostaviti stranačkim pravnim stručnjacima. Osim toga, čisto sumnjam u potrebu da se ovakav skup uopće zapita što misli o korištenju interneta u svrhu razvoja demokracije ili putem njega podizanja stupnja transparenti postupka donošenja odluka tijela vlasti ili o opravdanosti bilo kojeg prijedloga usmjerenog na suzbijanje korupcije.
Svakom tko čita ovaj blog bi odgovor morao biti unaprijed poznat.

O ideji svakoga od nas bih rado raspravljao, a stranačke inicijative bih ostavio za eventualne otvorene forume pojedinih političkih stranaka.

Pod određenim uvjetima bih se uključio i u raspravu tijekom koje bismo mogli (kad bi ih imali) komparirati prijedloge više stranaka za rješenje istog problema. Na verbalnoj razini ionako nema pretjeranih razlika u ciljevima. One se mogu javiti tek kod konkretnih mjera ili programa, a toga još u javnosti nema. Od nekih vjerojatno neće ni biti.

B-52

Tko je glasao

>U slučaju Lesara kad je u

>U slučaju Lesara kad je u ime stranke HNS na sličan (iako manje konkretan) način zatražio pomoć blogera, očitovao sam se u smislu da nisam za to da se ovdje u ime (mada neimenovane) stranke traže primjedbe i prijedlozi. Time bi ovaj blog mogao biti iskorišten za pokušaj izvlačenja dodatnog legitimiteta prijedlogu političke stranke koja "traži pomoć".

Taj Lesarov cin bio je za svaku pohvalu. Naime, bit i snaga demokratski orjentiranih stranaka jeste i najsira participacija gradjana, odnosno podrska kvalitetnim projektima i idejama.

Ukoliko pak Lesarov projekt nije zadovoljavajuci, onda ce on tim cinom URUSITI legitimitet i to javnim objaljvivanjem vise ili manje ocite gluposti.

> Ovakvom načinu traženja pomoći bi se moglo odgovoriti i postavljanjem pitanja o tome ima li odnosna politička stranka dovoljno ljudskih resursa da unutar svojih redova razmotri ovaj prijedlog. Ne bih si volio umišljati kako od nas ovdje ovisi sudbina bilo kojeg prijedloga bilo koje političke opcije.

Najnormalnija je dakle stvar u javnosti vidjeti PARTNERA, a ne konzumenta krajnjih odluka donesenih iza kulise. Upravo ovaj pristup razlikuje demokratske opcije, od onih antidemokatskih. Tako me u neku ruku cudi tvoje shvacanje politike i samih stranaka. Odnosno, sto bi trebala biti njihova bit i kako takvu bit implementirati? Ovaj put je po mome misljenju nesto iznimno progresivno i naravno za svaku pohvalu.

Dakle, velika pohvala Lesaru i najveca podrska drugu Frki sto je odlucio iskoristiti snagu OpenSource-a u svojoj politickoj djelatnosti. Bravo!

> Svakom tko čita ovaj blog bi odgovor morao biti unaprijed poznat.

Previse se stvari podrazumijevaju, a napose u politici. Pa tako kad neko zavrsi na vlasti, onda ispadne da je doticni krivo podrazumijevao. Zato je potrebno dokinuti prostor podrazumijevanja.

> O ideji svakoga od nas bih rado raspravljao, a stranačke inicijative bih ostavio za eventualne otvorene forume pojedinih političkih stranaka.

??? Fakat, ti stranacke oligarhije dozivljavas ne samo kao datost, vec kao nuznost i potrebu, nesto sto je potrebno da ostane tako ??? Po ovome pitanju sasvim jasno imam dijametralno suprotno misljenje, valjda zato sto mi je dosta impotentnih pozerskih stranaka koje ne zele i ne trebaju nikoga jer su "samodostatne", a samodostatne su za sve osim za bilo sta suvislo.

Ovaj pristup kao sto sam vec primjetio, revolutivan je model i svaka stranka koja ce ga slijediti, imati ce priliku ne samo da prezivi u internet revoluciji koja je vec zahvatila covjecanstvo, vec i da bude njezin protagonist.

Mislim, svasta :-P

Tko je glasao

Zanimljivo je kako si iz mog

Zanimljivo je kako si iz mog komentara iščitao da stranačke oligarhije doživljavam ne samo kao datost kao datost, već i kao nužnost i potrebu.

Da stvar bude gora deklariranog pripadnika te iste stranačke oligarhije ističeš kao pozitivan primjer demokratičnosti, a time i njegovu stranku kao (za razliku od drugih) demokratski orjentiranu.

Kad bih ja vidio da oni javnost istinski gledaju kao partnera i vapaj "Ljudi pomozite" doživio kao iskreni poziv na dijalog, lišen pokušaja da se istim zadobiju simpatije i "politički poeni", rado bih se uključio u raspravu.

Tvrdnju da tu iskrene volje i spremnosti da se politika i pojedini postupci vlastite stranke "stave pred demokratski sud javnosti" zapravo nema, argumentiram višekratnim i više nego očitim odustajanjem od nastavka rasprave svaki put kad bi se postupak stranke, vjerodostojnost onoga što govori i kandidatura Čačića za premijera dovela u pitanje.

E pa ne može to tako. Internet demokracija nije izlog iz kojeg uzimaš što ti se sviđa. Ona podrazumijeva dvosmjeran odnos i određenu obvezu za svakog tko u njoj sudjeluje. Pa i za tvoga favorita. Zato ne vidim ni najmanji razlog da se odazovem, po meni hinjenom, pozivu za pomoć.

Dopustit ću si malo cinizma pitanjem, a što ja imam predlagat i pomagat onome (Čačiću) koji sve zna i sve može najbolje, onom koji je najljepši, najbolji i najsposobniji u ovoj državi? Čovjeku koji po naRcizmu stoji uz bok Sanaderu?

Mislim da nisi izabrao najbolji primjer. No, svako ima pravo na svog favorita. To je i bit demokracije, zar ne?

B-52

Tko je glasao

> Zanimljivo je kako si iz

> Zanimljivo je kako si iz mog komentara iščitao da stranačke oligarhije doživljavam ne samo kao datost kao datost, već i kao nužnost i potrebu.

Znaci nije tako? Oprosti mi, ucinilo mi se na temelju iscitavanja tvog stava koji se moze sublimirati u "koji nas k**** ista pitate?" da je to nesto sto ne samo da nije dobro, vec je lose.

Tako sam osobno morao nedvosmisleno naglasiti da je tako nesto ne samo dobro, vec i odlicno! Jer na taj nacin se otvara put ka opcoj demokratskoj participaciji, aka stvarnoj demokraciji.

> Da stvar bude gora deklariranog pripadnika te iste stranačke oligarhije ističeš kao pozitivan primjer demokratičnosti, a time i njegovu stranku kao (za razliku od drugih) demokratski orjentiranu.

Ovdje ti moram opet uletjeti. HNS uz HSP ima jedini forum otvoren za javnost. S time da na HSPu vlada potpuna cenzura onih koji bi snagom rijeci mogli ugroziti poziciju Djapica. Mogu ti ispricati i jednu anegotu po navedenom pitanju :-)

Sve u svemu, SDP nema forum otvoren za javnost, drugim rijecima SDP i HNS se bas i ne mogu izjednaciti po stupnju demokraticnosti unutar svog clanstva. Eto, opet pljuska SDPu. Ko zna koja vec?

> Kad bih ja vidio da oni javnost istinski gledaju kao partnera i vapaj "Ljudi pomozite" doživio kao iskreni poziv na dijalog, lišen pokušaja da se istim zadobiju simpatije i "politički poeni", rado bih se uključio u raspravu.

E tu te moram korigirati. Plasiranje informacije u otvoren sustav, aka participacija Lesara na pollitici cini ogroman korak naprijed ka samoj demoratizaciji politike zbog cega sam btw i clan udruge Tiaktiv.

Ovdje moram primjetiti da participacija Lesara na pollitici u samoj biti weba 2.0 osudjuje Lesara na dvosmjeran odnos. On je dolaskom na ovaj blog pristao nositi i jedan veliki crni biljeg HNSa, sto je u svakom slucaju za respect.

Da ne zaboravim, Lesar je jedini parlamentarni zastupnik koji je imao dovoljno velika muda za ovakav potez. To barem meni nesto govori i to nesto vrlo pozitivno.

Dakle. Vec sam primjetio kako je Lesar bez straha usao u ring gdje su svi jednaki, a to u principu rade samo ljudi sa cistim obrazom. Jer ostale ovaj slobodni medij prebrzo eliminira kao laznjake.

Naravno, moze biti da je Lesar budala koja se malo zaletjela, ali ne bih se bas kladio u takav scenarij.

> Tvrdnju da tu iskrene volje i spremnosti da se politika i pojedini postupci vlastite stranke "stave pred demokratski sud javnosti" zapravo nema, argumentiram višekratnim i više nego očitim odustajanjem od nastavka rasprave svaki put kad bi se postupak stranke, vjerodostojnost onoga što govori i kandidatura Čačića za premijera dovela u pitanje.

Imas priliku napisati jednu ostru kritiku HNSu, osobno cu biti prvi koji ce ga zamoliti da da svoj sud. Tim cinom cemo uciniti ogoljavanje. Ukoliko Lesar ostane po strani, to mu sigurno nece ici u prilog, vec upravo naprotiv. Nagradno pitanje. Zbog cega je onda uopce on ovdje sa nama? Jel on misli da je pametniji od uspostavljenog OpenSource brainclustera koji je nastao na pollitici? Tesko.

> E pa ne može to tako. Internet demokracija nije izlog iz kojeg uzimaš što ti se sviđa. Ona podrazumijeva dvosmjeran odnos i određenu obvezu za svakog tko u njoj sudjeluje. Pa i za tvoga favorita. Zato ne vidim ni najmanji razlog da se odazovem, po meni hinjenom, pozivu za pomoć.

Naravno, ti imas apsolutno pravo da ne das podrsku onome sto smatras da ne zasluzuje tvoju podrsku. To je tvoja demokratska sloboda. No, ne mozes sam cin zbog iskoristenja tvog prava proglasiti necim losim. Jer nije. Vec upravo naprotiv.

BTW, nesto mi se cini da smo se malo udaljili od Gorana Frkovica - Frke koji nema veze sa HNSom, a koji je odlucio iskoristiti OpenSource koncept u svojoj politickoj djelatnosti. E. To je nesto sto mi je fakat drago za vidjeti.Bas kao i po pitanju Lesara. I ne cudi me ako Frko zeli izvuci korist iz cijele price, pa razuman je covjek, pobogu.

> Dopustit ću si malo cinizma pitanjem, a što ja imam predlagat i pomagat onome (Čačiću) koji sve zna i sve može najbolje, onom koji je najljepši, najbolji i najsposobniji u ovoj državi? Čovjeku koji po naRcizmu stoji uz bok Sanaderu?

OK. Mozes Lesaru tako nesto reci. Ja osobno gledam stvari malo drukcije. Ukoliko primjetim kanal kroz koji mogu realizirati participirati u ostvarenju opce i moje osobne dobrobiti, iskoristiti cu ga. A onima koji su mi to omogucili, dat cu respect. Jer toga je definitivno premalo u postojecem politickom poretku. A toga moze biti jako, jako puno kroz ostvarenje internet demokracije.

> Mislim da nisi izabrao najbolji primjer. No, svako ima pravo na svog favorita. To je i bit demokracije, zar ne?

Hehe :-) Izgleda da ima podosta biti :-)

Tko je glasao

Pohvalio sam Lesara za

Pohvalio sam Lesara za pojavljivanje ovdje, a neki put ga i kritiziram zbog stava. Nema tu ljutnje, to je normalno.

Volim političku analizu i svaku se stranku da analizirati (u jednoj sam temi to donekle i učinio). Neću se ponavljati, ali bilo je par njegovih povlačenja kad je postalo najzanimljivije (valjda nisi pratio raspravu unatrag oko mjesec dana).

No, pustimo Lesara, bit će još rasprava.

Nemam protiv da svako pokuša izvući korist od bloga koliko može. Frki sam poslao privatnu poruku. Vidiš, u njegovoj inicijativi vidim iskrenost i dobru namjeru, pa sam mu nešto savjetovao (ako hoće poslušat).

B-52

Tko je glasao
Tko je glasao

samo da nadodam nešto na

samo da nadodam nešto na temu ovog teksta, a što možda nije pokriveno pravilima ili često postavljanim pitanjima

jedna od stvari koja me svojevremeno fascinirala kada sam proučavao dailykos su bile inicijative koje oni provode, jedna od takvih je bila inicijativa za kreiranje energetske strategije US of A i dečki su se trudili, radili nekoliko generacija draftova i napisali dokument

zadnji, peti draft možete pročitati ovdje (PAZI: PDF dokument 26str)

smatram da bi veliki uspjeh pollitika.com-a bio kada bi uspjeli unutar ove zajednice kreirati takav dokument i gurnuti ga vladajućima & oporbenima u proceduru

stoga se nadam da je ovo samo prva ovakva inicijativa i nadam se da će neki od sabornika koji prate pollitiku prepoznati kvalitetnu inicijativu te je pokušati gurnuti u prave ruke...

Tko je glasao

E vidiš, navedeni prijedlog

E vidiš, navedeni prijedlog (onaj iz teksta) bi bio upravo to o čemu govoriš da nije predstavljen kao gotov prijedlog neke stranke i da nije ograničen samo na izmjenu postojećeg zakona.

Ideja ima potencijal da bude temelj čak novog sustava javne nabave, ako se nađe dovoljno ljudi da se njime pozabavi i razradi ga. Dalo bi se u njemu povezati općine, gradove, županije, državu, inspekcijske službe, državnu reviziju i dr., ali da neidem ja sad opet predaleko.

B-52

Tko je glasao

priznajem imao sam malo

priznajem imao sam malo krivi pristup, ali namjera je bila stvarno da pokusam dobiti smjernice koje bi kasnije utkao u prijedlog, jer sam svijestan da on mže biti puno puno bolji i konstruktivniji

Tko je glasao

Temu teksta ne mogu

Temu teksta ne mogu komentirati jer se ne bavim ovom problematikom korupcije, ustvari ne mogu ponuditi pomoć u tom segmentu.

Tko je glasao

što se mene tiče mogu

što se mene tiče mogu slobodno pobrista post, ali po meni politika (kao djelatnost, zanimanje) bi trebala služiti da poboljšamo uvjete življenja svim ljudima, a ne dizati rejting pojedine stranke i služiti promociji njezinih članova. Na ovoj stranici pišu ljudi čija mišljenja vrlo cijenim, pa sam zato i pitao za kritiku ili pohvalu prijedloga, da ga u krajnjem slučaju malo izbrusim. Stvarno ne vidim što je u tome loše. Namjerno nisam stavljao svoje ime i prezime, kao i označio stranku na početku da se komentari usredotoče na tekst. Isto tako na ovoj stranici pišu i neki istaknutiji članovi stranaka s kojima se moja stranke ne može mjeriti.
Isto mi tako nije jasno upit o smjernicama i djelovanju stranke, kakve one imaju veze sa napisanim prijedlogom - što ako smo ultradesničari prijedlog bi valjao, a inače ne, ili obrnutu
inače kao stranci transparentnost nam je jedan od temeljnih ciljeva pa u tom smislu ovo je i objavljeno

- inače moje osobno mišljenje je da svaki prijedlog kojeg vidi što više ljudi, i što više ljudi da primjedbe na njega biti će bolji, da su na taj način radili SDP i HDZ sigurno bi zakni bili puno bolji i životniji, o gdje se mogu naći bolje kritike nego na ovom sajtu od ljudi koji imaju političkog afiniteta

osobno bih bio vrlo sretan da je recimo Sanader ovdje stavio prijedlog zakona o izgradnji dvorana i pitao nas što mislimo o tome, vjerojatno se ne bi toliko izblamirao

Tko je glasao

Neš ti 2.0 servise. :-)

Neš ti 2.0 servise. :-) Frko, očito si bio baš "gore" kad si komenirao moj komentar koji je na webu bio točno 30 sekundi. Kad sam potvrdio komentar, predomislio sam se i skratio ga samo na oblik koji je sada gore. Ali sad je već kasno.. Uglavnom, neću iznositi ponovno komentar na koji si odgovorio. Zato sam ga i pobrisao, da ne izazovem neku nepotrebnu "svađu"... Živio!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci