Tagovi

Pretvorba i privatizacija 90-ih je provedena legalno

U sinoćnjem sučeljavanju kandidata s izbornih lista (mislim da se radilo o Bjelovarskoj izbornoj jedinici) međ' lupetanjem se iskristalizirala izjava g. Hebranga da je istraga pokazala da je u pretvorbi i privatizaciji 90-ih godina samo u 4% (mislim da sam dobro čuo) tvrtki nađeno nešto nepravilnosti, tj. nezakonitosti. I, iznenadit ćete se, neću proturječiti toj tvrdnji jer je vjerojatno točna. I nevjerojatno je da je postojalo 4% nesposobnjakovića koji su morali kršiti zakon da bi opljačkali tvrtke (tj. državu). Zašto?

Prilikom osamostaljivanja Hrvatske trebalo je hitno donijeti neke ključne zakone da bi što prije profunkcioniralo tržište. I jedan od tih zakona je Zakon o trgovačkim društvima. Budući da tu ima pisanije, a nije trebalo otkrivati toplu vodu, napravljen je Copy-Paste njemačkog zakona. Ali... Počelo se u Lijepoj našoj događati nešto čudno! Primjer: skupina "investitora" jeftino kupi prezaduženo poduzeće koje ima nešto nekretnina (npr. Brodospas), sazove sjednicu nadzornog odbora i donese odluku o smanjenju temeljnog kapitala (npr. sa 200 mil. kuna na 20 mil. kuna). I sada je po zakonu poduzeće dužno tu razliku (npr. 180 mil. kuna) isplatiti dioničarima (naravno, ta transakcija je totalno "tax free" - po Zakonu). To se može samo rasprodajom nekretnina. I bi tako. A kako je poduzeće i prije toga bilo prezaduženo, ono uredno odlazi na "bubanj", ali novopečene vlasnike to i nije previše briga... Kako se to može dogoditi ako je Zakon kopiran? Ma dobro, znate kakvi su kompjuteri, "zaborave" kopirati neke članke... A kao glavni akter (pardon: posrednik) uglavnom se javljao stanoviti "konzultant" D.O. (poznatiji iz novije afere Liburnia hotela)...

I, eto! Vidite da je sve bilo po zakonu! I nemojte da više netko povlači to pitanje!

Komentari

među prvim stvarima na

među prvim stvarima na kojima su nas na faksu uputili je da pravo i pravda nisu isto. sukladno tome, nešto što je po pravu, ne mora biti i po pravdi. u tome je problem. ljudi misle da ako je netko oštećen apsolutno mora biti da se netko ogriješio o zakon. ali nije tako. treba li biti? mislim da treba, iako će to neki nazvati idealizmom.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Nepravilnosti je bilo 90% i

Nepravilnosti je bilo 90% i više. Tu je Hebrang fulao, ali "nepravilnosti" su i sitnice i propusti zbog kojih nisu baš sve pretvorbe/privatizacije teški kriminal... Tu se slažem, već sam na nekoliko, mjesta diskutirao o tome na ntaj način...

Ali ono što je zanimljivo kod tebe, što si uočio jednogod pravih igrača - D.O. koji je i danas aktivan i pijun stranog kapitala...i to jedne vrste hedge fonda koji svi znamo kako promatraju invesitcije - brzi ulaz, brza zarada, brzi izlaz...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Taj strani kapital za koji

Taj strani kapital za koji taj pijun radi su naravno naši novci koji su našli sigurnije mjesto. Da li se bar uspješno radi s tim nekad našim novcem, da li su to frustrirani ili zadovoljni tipovi, drže li se u igri sa stranim igračima (u natjecanjima naši-njihovi uvijek navijamo za naše, drugo je među nama)?

Pitam obzirom da pokazuješ znakove upućenosti a dosljedno si se bavio tim relacijama frustrirani-uspješni kao i ja zadovoljstvo-defetizam (to mi je najvažnije), pa je logično da ja to tebe pitam a ti odgovoriš koliko znaš, radi puka da ne pada ili pada u defetizam, po izboru.

Tko je glasao

Tko je taj D.O ? Zasto samo

Tko je taj D.O ? Zasto samo incijali ?

Tko je glasao

Stvarno, ni ja neznam tko je

Stvarno, ni ja neznam tko je taj D.O. Jel to tako opasno imenovati ga?

Tko je glasao

Ti diregentu si neki fah

Ti diregentu si neki fah idiot? Sasmo se kužiš u glazbu, a petljaš se u globalnu politiku

D.O=Darko Ostoja

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Evo ga u TAG-u... Čovjek je

Evo ga u TAG-u... Čovjek je popularan, ima ga i na Pollitici!

Tko je glasao

Stvarno! Ne vidim i kad

Stvarno! Ne vidim i kad gledam!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci