Tagovi

Presvetli hoće dati ali i primiti, onako balkanski, muški

Hrvatska je zemlja koja je zahvaćena korupcijom. Ta činjenica poznata je hrvatskoj kao i svjetskoj javnosti. Politika pritisnuta uvjetima koje treba ispuniti za pristup Europskoj uniji, glumata borbu protiv korupcije. Svako malo pojave se hrvatski “autoriteti” i odlučno objavljuju velike akcije i mizerne rezultate u borbi protiv korupcije. Tako smo već zaboravili na: maestre, hardvere, softvere, hamere, gruntovčane, vikinge i još hrpu drugih akcija glupih naziva. Nesposobno odvjetništvo, nespretna i po građane i svoje djelatnike, opasna policija samo evidentiraju kriminal. Oni po narudžbi pokrenu istragu nakon otkrivanja nekih od kriminalnih radnji, a krivac za kriminal, umjesto da završi u zatvoru, bahato javnosti na upit o kriminalu poručuje “pustimo pravnu državu da učini svoje”.

Ono što je trebalo biti pravna država i učini svoje: mlitavi, mulja, laže, prikriva i čeka da se zaboravi. Model je isproban i zahvaljujući njemu u hrvatskom cirkusu i dalje nastupaju zvijezde predvođene: premijerom, ministrima, gradonačelnicima, zastupnicima, stranačkim vođama i inim mutnim tipovima.

U zemlji gdje vlada korupcija, nema tržišnog gospodarstva. Što je veći stupanj korupcije ne slobodnije je tržište. Politika se direktnim uplitanjem miješa u cijene strateških proizvoda. Politika osniva neka povjerenstva za praćenje cijena i šalje svoje emisare da pregovaraju o cijenama sa predstavnicima trgovina i proizvođača. U tim pregovorima ucjenama i tajnim štetnim dogovorima postižu cijene kojima se varava javnost. Takve metode u gospodarskoj praksi donose samo štete. Cijena jednog proizvoda nije stvar dogovora već skup svih elemenata koji su ugrađeni u taj proizvod. Prema tome ako želimo smanjiti cijenu nekog proizvoda moramo smanjiti troškove nekog od elemenata koji formiraju cijenu. Na primjer racionalizirati proizvodnju ili smanjiti troškove prijevoza. U Hrvatskoj se ne smanjuju cijene na taj način već dogovorom. Taj dogovor o smanjenju ili odgodi povećanja cijena učiniti će veće štete nego što je trebalo biti poskupljenje.

Dogovorom je odgođeno povećanje cijena električna energije. Javna je tajna da u HEP-u, koji gospodari sa električnom energijom, vlada kaos. Da su se unutar HEP-a razgranali razni klanovi i plemena. Da se nemilosrdno troše novci da bi se zadovoljili apetiti tih klanskih i plemenskih vođa. Cijena električne energije je trebala biti prvenstveno regulirana racionalizacijom poslovanja i proizvodnje. Umjesto toga povećanje je odgođeno na štetu razvoja. Sve to platiti će hrvatski građani kao vlasnici HEP-a bez obzira dali trošili struju i bez obzira što oni nisu birali upravu i postavljali organizaciju.

Ovih dana javnost se zabavlja smjenom čelnog čovjeka Podravke iz Koprivnice. Tržište radne snage, na način kako to zamišljaju Presvetli i Dudek, prvo je maknulo Mladena Vedriša iz Nadzornog odbora pa zatim maknulo Darka Marinca iz mjesta predsjednika Uprave. Da bi na kraju Marinca stavilo na mjesto Vedriša u Nadzorni odbor.

Darko Marinac trebao je ostati na mjestu predsjednika Uprave do 2010. godine, kada mu izlazi mandat.
Presvetlog i Dudeka ne zabrinjavaju ugovori, mandati i slične pravne forme. Oni imaju svoje mračne interese i još mračnije potrebe koje će zadovoljiti pa “kaj košta da košta”.

Darko Marinac. Fotografija Večernji list
U čemu je problem?

U demokratskom društvu sa tržišnim gospodarstvom nije moguće nekome prekinuti ugovor bez opravdanog razloga. U slučaju Marinac i Vedriš razlog smjene je u magli i trebao bi biti “kao neko slabije poslovanje, veliki troškovi promidžbe” i sl. Istovremeno, taj Marinac, koji nije dobar kao predsjednik uprave, postaje predsjednik Nadzornog odbora. Što sada to znači.

Čovjek koji je nesposoban i ne zna, sada će nadgledati novu upravu koja je sposobna i zna?
Po meni, Marinac bi preko nadzornog odbora trebao paziti da mu “novi” ne “zagrebe” po njegovom poslovanju. Za ostalo ga nije briga, a i ne smije se miješati.

Ono što je najvažnije u ovim primjerima je upisano u Ustav RH:

Članak 54.

Svatko ima pravo na rad i slobodu rada.

Svatko slobodno bira poziv i zaposlenje i svakomu je pod jednakim uvjetima dostupno svako radno mjesto i dužnost.

Da bi zadovolji zakonske i stručne zahtjeve pravi gazda otkazao bi suradnju sa stručnjakom ako bi postojao opravdan razlog, odnosno ako se ne radi prema utvrđenim planovima ili ako taj rad proizvodi štetu. Istovremeno, ne bi takvu osobu postavio na položaj s kojeg bi imao mogućnost utjecaja na daljnje poslovanje.

Kod izbora novog stručnjaka, pravi gazda bi utvrdio planove i zadatke te temeljem tih elemenata na tržištu tražio stručnjaka koji može zadovoljiti traženo i koji se već dokazao na takvim poslovima.

Za razliku od “pravog gazde” naša vlada, koja i nije gazda već samo administracija koja u ime građana obavlja određene poslove, radi suprotno i štetno.

Stoga se nameće pitanje kako može u pravnoj državi slijedom citiranog članka Ustava Republike Hrvatske, politika postavljati “svoje” ljude mimo navedenog principa? Principa jednakosti, koji osim što je temelj demokracije, temelj je slobodnog tržišta. Samo konkurencijom i tržištem možemo dobiti kvalitetu. Što svakako važi za tržište proizvoda, usluga i tržište radne snage.

Ivica Mudrinić. Fotografija Suvremena.hr
Apsurdno je da nam se jedan Ivica Mudrinić iz T-ht a u javnosti poziva na tržište radne snage kada ga pitaju za previsoku plaću. Tržište radne snage s njim nema veze, postavila ga HDZ politika i za politiku ili političku mafiju on radi. Sve to zahvaljujući nepoštivanju Ustava i zakona Republike Hrvatske.

Za Podravku se nagađa da je to poklon Presvetlog Tecu za vjernost. Tetec je već od kapitalca dobil Jadranski naftovod i ovo bi valjda bila nagrada za vjernost i bliskiju pozu uz Presvetlog na lokalnim izborima. Očito je da Presvetli hoće dati ali i primiti, onako balkanski, muški.

Dudek je tu da dela, on i onak niš ne razme.

I tako Presvetli Sanader, preko svog Dudeka Polanćeca i teca Friščića, na očigled cijele domaće i europske javnosti, diktatorskim metodama u centru europe skidaju i postavljaju “stručnjake” bez ikakvih kriterija. Od jednog diva žele napraviti mrtvaca, žele uništiti na tisuće obitelji koje su stvorile tog diva. Nažalost dosadašnja praksa i metode kojima se postižu ciljevi, pokazala je da sve što Presvetli i Dudek dohvate, izdahne.

Zar nije nestalo dosta tvornica, poduzeća i radnih mjesta? Treba li i Koprivničku tvornicu zadesiti sudbina brodogradilišta koja se gase i koja restrukturiraju isti oni koji su ih doveli u stanje nemoći, nestručnosti i ovisnosti o dotacijama. Onih koji su te dotacije koristili za osobne potrebe. Brodosplit.

Odvjetništvo i policija neće smatrati potrebnim pokrenuti istragu i primijeniti odredbu čl. 114. Kaznenog zakona prema kojima se može kazniti osobu koja ne omogući pristup radnom mjestu pod istim uvjetima, zatvorom do jedne godine. Ta zakonska odredba u Hrvatskoj se ne primjenjuje. To je za neka buduća vremena ali i za pravnu državu kada se uspostavi.

Komentari

Fima je najveći

Fima je najveći pojedinačni vlasnik Podravke s 10% udjela. Prema “Projektu začin”, Fima namjerava povećati svoj udjel u Podravki na 25 posto. Ako tome dodamo sadašnjih 26% udjela države, onaj koji otkupi Fimin i državni udjel postaje većinski vlasnik s 51%. Mišković???

Tko je glasao

Ovih dana javnost se

Ovih dana javnost se zabavlja smjenom čelnog čovjeka Podravke iz Koprivnice. Tržište radne snage, na način kako to zamišljaju Presvetli i Dudek, prvo je maknulo Mladena Vedriša iz Nadzornog odbora pa zatim maknulo Darka Marinca iz mjesta predsjednika Uprave. Da bi na kraju Marinca stavilo na mjesto Vedriša u Nadzorni odbor.
A sto ocekivati kad je konstantno proizvodio gubitke i propale investicije. Od tvornica u Madjarskoj, Poljskoj i predstavnistva u Ceskoj preko nesposobnosti daljnje dogradnje branda koji ima prepoznatljivost u dobrom dijelu europe do problema s prekidom suradnje s Nestleom. Ne zaboravimo njega je na celno mjesto doveo direktor banke koja je posjedovala nesto manje od 3% dionica Podravke no taj je direktor gospodario i s dionicama u vlasnistvu drzave. Nadalje afera oko opcijskih dionica na kojima su zaradili svaki preko 20 milijuna kuna (u ovo svaki je i Polancec) O raznim svjetskim da ne kazem bjelosvjetskim savjetnicima koji su masno naplacivali savjete o rezanju troskova nekom drugom prilikom. Ono u cemu su bili uspjesni je prodaja panonske pivovare, Segestice, Kvasca i kave.
Politika ga je dovela politika ga smijenjuje a Podravka je dobrom dijelu politickog estabilismenta bila krava muzara. Za sve vrijeme upravljanja Podravkom Marinac nije povukao niti jedan potez u smjeru konsolidacije firme i jacanja trzisnog udjela.
O svemu tome govorilo se jos prije nekoliko mjeseci samo valjda nije bila gotova kadrovska krizaljka neke nove tete iz komiteta.

Tko je glasao

Politika ga je dovela

Politika ga je dovela politika ga smijenjuje a Podravka je dobrom dijelu politickog estabilismenta bila krava muzara.
Svaka stranka ima svoju kravu muzaru. Plijen se inače dijeli prema apetitima ali i veličini stada. HSLS ima Croatia osiguranje, HNS dijeli INA-u s HDZ-om, pa tako HDZ mora nešto podijeliti i s HSS-om (Podravka kao budući poljoprivredni konglomerat). Vrlo jednostavna računica kada se promišlja o programima i globalizaciji. Kako svi oni misle globalno a djeluju lokalno, jasno je već sada koje će se županije razvijati.

Tko je glasao

Da, to bi Polančec trebao

Da, to bi Polančec trebao jasno reći a Marinac bi za to trebao trebao odgovarati a ne da sada nadgleda poslovanje, odnosno iz nadzornog odbora čuva da njegova nedjela ne izađu na vidjelo.
Podravka je bila brend poznat i priznat u europi, nebi se smjelo dozvoliti lešinarima da to unište.
Gdje su sindikati, radnici i poštena intelegencija :-)

Tko je glasao

Gdje su sindikati, Glavna

Gdje su sindikati,
Glavna sindikalistica takodjer sjedi u nadzornom odboru.
Marinac bi za to trebao trebao odgovarati a ne da sada nadgleda poslovanje, odnosno iz nadzornog odbora čuva da njegova nedjela ne izađu na vidjelo.
Isto kao kad je Penic postao ministar policije.

Tko je glasao

Glavna sindikalistica

Glavna sindikalistica takodjer sjedi u nadzornom odboru.
Koliko je opasna ta korupcija u kombinaciji sa jalovim pravosuđem vidi se iz ovih primjera sa sindikalistima.
Sindikalne vođe su utrpali u nadzorne odbore i za sitne novce ih kupili. Svi znamo da su sinikalne vođe u sukobu interesa u nadzornim odborima jer za šutnju primaju naknadu. Obično sam poslodavac i pomogne odabrati podobnog sindikalistu u NO. Ne znam dali ima primjera da radnici na izborima biraju svog predstavnika. Obično to zmučkaju sa radničkim vječima. Radnička vijeća također "nagrađuju" ispod stola. Na tu korupciju odvjetništvo ne reagira.

Tko je glasao

revidirat Izborna pravila i

revidirat Izborna pravila i ustanovit broj glasača u Hrvatskoj...
to će u Saboru riješit MaliCrveni, stižu s Marsa...

a Ivo mudar - ''svi pjevaju... karavane prolaze''

Tko je glasao

htjeli smo promjene, htjeli

htjeli smo promjene, htjeli smo poštena pravila igre... što smo dobili?
bio je jedan komitet koji je mislio i određivao a mi smo njurgali i radili što smo mislili da je najbolje.
da li je netko pobrojao koliko je sad "komiteta"? da li itko zna ko se s kim pogađa i koja su uopće prvavila igre? koliko ljudi minimalno-maximalno može biti uništeno???
krajem 80-ih smo mislili da je dno dna i da će sad valjda krenuti na bolje.
nažalost, svjedoci smo do može uvijek i stalno gore...

Tko je glasao

dodatno : evo podsjetnik za

dodatno : evo podsjetnik za Zokija & Co da pokrenu štogod u Saboru...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci