Tagovi

Premjeru, začepi rupe u bačvi pa sipaj tekućinu

Vlada premijera Milanovića stalno ponavlja; država je u teškom stanju, nema vremena za čekanje, mora se djelovati moraju se vršiti promjene, poduzimati nepopularni rezovi. Mora se odricati danas da bi sutra bilo bolje.

Ekspresno su povećani porezi. U pripremi su kresanja radničkih prava...

Pa, u redu. Kriza je moramo svi sudjelovati u njenom rješavanju.

Međutim, vlada očito ne misli da bi svi trebali sudjelovati u rješavanju krize. Da se svi odreknemo nečega kako bi pokrenuli gospodarstvo, zaposlili radnike, osigurali mirovine, uredili zdravstvo...

Vlada je u svom dosadašnjem radu pokazala da ju nije briga za one koji su uništili gospodarstvo, pokrali državu. Za one koji nesposobni vode državne firme, institute i urede.
Kvarni i nesposobni direktori, menanđeri, i kako god da se vole zvati, i dalje vladaju hrvatskim firmama. I dalje su predobro plaćeni, imaju razne bonuse i dodatke. Nemaju odgovornosti i morala.
Eto, vlada želi da se odreknemo božićnice i dodatka za minuli rad kako bi ti nesposobni nametnici i dalje uživali u skupim limuzinama, nepotrebnim službenim putovanjima, trošili na poslovne kartice, zapošljavali podobne i dijelili koruptivne postotke, zadovoljavali apetite političke stranke.

Vlada nije reorganizirala državna poduzeća, baš zbog toga da nesposobni a podobni ne padnu. Vlada nije uspostavila nadzorne mehanizme koji bi spriječili krađe i nepravilnosti. Vlada nije ništa poduzela kako bi dovela u red pravosuđe, policiju...

Izvršene kadrovske promjene po državnim tvrtkama imale su svrhu preuzimanja vladavine u firmi iz HDZ-a u SDP i iz HSS-a u HNS.

Bitan element za funkcioniranje opisane organizacije državnih poduzeća je pravosuđe. Efikasno i pravedno pravosuđe vrlo lako i brzo bi riješilo krađe, namještanja i korupciju u poduzećima i državi općenito. Pravosuđe se ne sređuje. Očito hrvatskim vladarima odgovara pravosuđe ovakvo kakvo je. Ne efikasno, ne organizirano, nepravedno, korumpirano. Ukratko, pravosuđe u kaosu.

Vlada i ministarstvo pravosuđa trude se da naslijeđeni kaos učine većim.

Ove optužbe potkrijepiti ću primjerom.

Od 2003. godine vodim radni spor zbog otkaza Ugovora o radu koji mi je bio uručen kao sindikalnom povjereniku. Povjereniku koji je na poziv premjera Račan prijavio krađe u Zračnoj luci Zagreb, što je revizija dokazala.

Sudski postupak i nakon preko devet godina nije dovršen (po Zakonu o radu mora biti gotov za šest mjeseci). Prije dvije godine Vrhovni sud RH u presudi za nerazumni rok, odredio je rok za rješenje postupka od četiri mjeseca i isplatu 10 000 kuna odštete. Roka davno prošao, odšteta isplaćena, predmet se i dalje povlači po sudovima.

Prije četiri tjedna u skladu s naputkom objavljenom na portalu Ministarstva pravosuđa, uputio sam sljedeću Pritužbu Ministru pravosuđa g. Orsatu Miljeniću.

Ivan Hrvačić

Braće Radića 8
10 410 Velika Gorica
Mob. 095 9017588

Ministar pravosuđa

mr. sc. Orsat Miljenić

PRITUŽBA

na rad Općinskog građanskog suda u Zagrebu i Županijskog suda u Zagrebu

Ovom pritužbom obraćam Vam se u temeljem članka 61. 62. i 67. Zakona o sudovima a vezano uz nezakonito vođenje sudskog postupka od strane Općinskog građanskog suda u Zagrebu i Županijskog suda u Zagrebu.

Davne 2003. godine Ivan Hrvačić pokrenuo je radni spor protiv Zračne luke Zagreb sa svrhom dokazivanja opravdanosti otkaza Ugovora o radu.

Ivan Hrvačić, kao sindikalni povjerenik odazvao se vladi tadašnjeg premijera Ivice Račana da prijavi nepravilnosti u trgovačkim društvima. Prijava nepravilnosti u Zračnoj lici Zagreb pokazala se opravdanom, revizija je utvrdila nepravilnosti, vlada je smijenila upravu i pomoćnike.

Nekoliko mjeseci nakon smjene uprave, mućkama su vraćeni pomoćnici smijenjene uprave. Oni su proveli odmazdu nad osobama koje su smatrali krivcima za razotkrivanje nezakonitih radnji.
Ivanu Hrvačiću, unatoč zakonskoj zabrani otkaza sindikalnom povjereniku, otkazan je Ugovor o radu te je uz prijetnju otkazom radnog odnosa morao potpisati daleko nepovoljniji Ugovor o radu. Taj nepovoljan ugovor o radu i danas je na snazi.

Gore opisan slučaj Otkaza ugovora o radu uz priložene dokaze, za pravosuđe je trebao biti jednostavan postupak.

Međutim, nesposobno pravosuđe do danas nije riješilo slučaj. Trenutno je predmet na Županijskom sudu u Zagrebu, vodi se pod brojem GŽR 348/12 i prema informaciji dobivenoj telefonom, od 6.3.2012. godine nalazi se u vijeću.

Predmet je već prošao jedan krug, od Općinskog suda do Vrhovnog suda. Vrhovni sud je rješenjem broj: Revr 658/07-2 od 29.11. 2007. prihvatio Reviziju Ivana Hrvačića i poništio presudu nižih sudova te vratio predmet na ponovno suđenje.

Nakon vračanja predmeta na ponovno suđenje Ivan Hrvačić je tražio izuzeće suca koji se dokazao kao nesposoban i nemoralan. Zahtjevu nije udovoljeno. Posljedice su vidljive.

Unatoč jasnom tumačenju Vrhovnog suda, niži sudovi nastavljaju po svom. Odugovlaće, ne poštuju zakone, rokove, više sudove. Jasno su stali na stranu tuženog.

Vrhovni sud RH je na zahtjev Ivana Hrvačić donio Rješenje broj Gzp 840/10-5 od 20. 10. 2010. kojim je utvrđeno suđenje u nerazumnom roku, određen je rok donošenja presude.

Rokovi su davno prošli, presude nema. Sudovi umjesto rješenja predmeta provode pravosudni mobing kao odmazdu za insistiranje na zakonitosti, rokovima i utvrđivanje odgovornosti.

Time su se pridružili poslodavcu koji je u proteklih devet godina Ivan Hrvačić isključio iz radnog procesa te ga diskriminira i nad njim provodi mobing.

Od suda je tražena zaštita. Sud je odbacio zahtjev za zaštitom.

Nije moguće izvršiti uvid u predmet jer je predmet ili kod suca ili kod vijeća.

S obzirom na navedeno, molim Vas da postupite u skladu s pripadajućim ovlastima kako bi se predmet doveo u zakonske okvire i do pravomoćne presude. Također molim da pokrenute utvrđivanja odgovornosti za loš rad sudova i štetu koja je proizašla za RH i stranke u postupku.

U Velikoj Gorici, 17. svibanj 2012. godine

Ivan Hrvačić

Kako je danas prošlo četiri tjedna od kada sam poslao Pritužbu, odlučio sam doznati što je napravljeno po pitanju predmeta iz pritužbe.

Postupio sam shodno naputku iz portala Ministarstva pravosuđa i doživio šok. U ministarstvu vlada kaos, umjesto informacije o postupanju po pritužbi, od hrpe neljubaznih tajnica i referenata dobivao sam brojeve gdje trebam nazvati. Ako se netko i javio na te brojeve, o predmetu nije znao ništa.

Zvao sam tajništvo ministra. Oni su me slali u tajništvo pomoćnika Crnčeca.
Crnčecovo tajništvo me upučivalo na referente. Referenti pod brojem predmeta nisu imali nikakvu informacijau.

Ponovo sam zvao tajništvo pomoćnika Crnčeca. Nisu se javljali.

Ponovo sam zvao tajništvo Ministra. Oni su se javili i uputili me na broj gdje se nisu htjeli javiti. Do ministra nisam mogao.

Puno telefona, puno tajnica, referenata ali nema korisnih informacija.

Tako izgleda ministarstvo Ministra Orasta Miljevića.

Nisam ljut zbog nastavka pravosudnog kaosa. Tužan sam. Sve je jasnije da od ove vladajuće ekipe ne možemo očekivati promjene na bolje. Oni to očito neće, ne znaju ili ne mogu napraviti.

A već sam mislio da nećemo morati pričati i pisati o ovakvim slučajevima.

Komentari

Vlast kao vlast nedodirivih

Ova vlast nije ništa bolja u serijalu vlasti do sada. Predmet Mucke ima javnu prezentaciju. I ja imam svoj predmet u vlasti od 2003. i ništa danas 9 godina kasnije nije riješeno. Vlast potpuno otuđena od života svojih građana. Vlast koja živi na medu i mlijeku, i reagira samo ako je u pitanju interes povezan s politikom ili s korupcijom. To je i danas vlast Zorana Milanovića. Prikrivena i stvarna vlast koj nije narodna, odnosno bila je "narodna" dok joj birači nisu dali podršku.

Tko je glasao

Ova vlast nije ništa bolja u

Ova vlast nije ništa bolja u serijalu vlasti do sada.
vlast nam i ne može biti dobra jer ju ne bira narod. izbori su, recimo, demokratski ali što je s kandidatima za izbore? jesu li oni izabrani na demokratski način?
imamo primjer izbora predsjednika u sdp-u. na izborima je bio jedan kandidat?
taj isti nedemokratski predsjednik stranke stvara liste kandidata za parlament i vladu?
narod kada izađe na izbore mora glasati za te koji su nametnuti a ne kvalitetni.
sve pomješano sa skupom propagandom donosi pobjedu na izborima i privid demokracije
narod, svati da je izabrao loše i srami se.
ne bi trebao, prevaren je. trebao bi se pobuniti.

drugi primjer
u hdezeu je izabran bivši špijun. čiji je on izbor?
članova hdezea ili obavještajnog podzemlja? nisu li za njega morali glasati oni koji bi trebali biti u sudskim procesima? reciomo, kalmeta, milinović...
a takvih u vrhu hdz-a očito ima
najnoviji primjer možda nam je otkrio zašto sja zvijezda zorana milanovića.
možda, zbog prijateljstva s tajkunom koji živi od pušenja. tajkunom koji ga gosti a možda i podržava od samog početka. zoran je njegov projekt?
isti taj tajkun, očito je postavio i svog guvernera narodne banke.
a narodu ostaje da puši. puši uz pozdrav iz rovinja :-)

imamo još primjera demokracije.
hns. kod njega se čačić i pusić mijenjaju na predsjedničkom mjestu kao da je to školjka u javnom zahodu
:::

Tko je glasao

Sorry Mucke, al to da su

Sorry Mucke, al to da su nesposobni znalo se davno prije izbora.
Tko se nadao da oni hoce i mogu nesto sustinski promjeniti stvarno je naivan.

Pa i u oporbi su mogli napraviti cudo toga samo da im je bilo stalo.
Ali nisu.
Kako je onda uopce netko mogao povjerovati da ce napraviti bilo sta kad dodju na vlast?

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Slažem se zagreb je bio

Slažem se
zagreb je bio ogledni primjer sdpove vlasti. sada je pred bankrotom

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci