Tagovi

Premijer Milanović kao "slon u staklani"

I tako su prošli predsjendički izbori i na "veliko" iznenađenje SDP-a, izabarana je Kolinda Grabar-Kitarović za novu predsjenicu Hrvatske. Definitivno čestitke HDZu na odlično odrađenoj kampanji, kakva god ona bila u konačnici donijela joj je pobijedu.

Naš "dragi, cijenjeni" premijer se ponaša kao da on ne živi ovdje. Njegov komentar o pobjednici izbora:

Krivo sam prognozirao da veći odaziv birača ide u prilog Josipoviću. Kako god završi ovo će biti jako tijesna pobjeda, sve ostale pobjede od Tuđmana nadalje su bile s većom razlikom. Ovo je bila sektaška kampanja, Grabar Kitarović je bila militantni vojnik; aparatčik čija kampanja se sastojala od 7 rečenica

Na čemu su uopće te prognoze bile temeljenje? Na čitanju taloga jutarnje kave ili postoje neki dobri pokazatelji, da je slučajno trebalo biti drugačije.

Drugo, u normalnim (pitanje jest da li se mi možemo smatrati normalnom državom) premijer ima tri čiste pameti, pa uspije progutati svoj ponos i čestitati novoj predsjednici na dobivanju mandata. Zar je to tako teško, pokazati kako znaš što znači riječ "pristojnost"? Samo tako jednostavno je bilo moguće zabiti mali gol KG-K i HDZu, ali jednostavnije je tvrdoglavo ustrajati i napraviti potpuno drugačije i ne uputiti čestitke pobjedniku. Želi li možda premijer reći kako ne priznaje pobjedu HDZa i/ili poraz SDPa? Što ga to više boli, da je u stanju samo pljuvati.

Njegov druga maestralna rečenica povodom izbora KG-K za predsjednicu, gdje se prokušanje metode iz kapanje bivšeg predsjednika Josiopvića, koje očigledno nisu upalile u kampanji:

Vlada je čvrsta i stabilna i trajat će do kraja. Koalicija je programska, ideološka ako hoćete. Mi smo stranka, a HDZ je hajdučija. Ako završi pobjedom Kolinde Grabar Kitarović mi smo jedina brana od povratka kriminalne zadruge na vlast

I tako kaže Mi smo stranka, a HDZ je ...... Kakva ste vi to stranka, kad nemate obraza čestitati pobjedu? Kada ste krivo procijenili taktiku i niste shvatili kako ne možete pljuvati 3 godine po svima za trenutno stanje u državi? Da ste po preuzimanju vlasti prije 3 godine, lijepo otvorili "Plan 21" i počeli po točkama raditi, danas ne bi ste izgubili izbore jer bi ste dokazali kako zbilja jeste stranka s planom. Znate onaj plan po kojem ste dobili povjerenje i pravo upravljati RH. U kojem ste rekli kako ćete rezati i rezati, sve "preurediti" i onda niste napravili ništa, osim kukali kako su krivi oni prije.

Ovako, gledajući vi isto tako niste stranka jer po čemu se vi točno razlikujete od HDZa? Ah, znam...nemate ne-pravomoćnu presudu po pitanju zločinačke organizacije. Da, koliko se sjećamo u Hrvatskoj, ako presuda nije pravomoćno potvrđena od više instance ona ne postoji i uvjetno "osuđena" pravno/privatna osoba nije službeno kriva.

Ispada kako je jedina korisna svrha SDPa i izmjena vlasti is pogleda HDZa jest legalizacija pljačke koje je HDZ proveo u periodu prije dolaska koalicije 2000g (legalizacije pretvorbe), te dolaska kukuriku koalicije prije tri godine, s legalizacijom pljačke kroz predstečajne nagodbe. Sve ostale je očigledno mazanje očiju građana RH, po čemu ste onda vi točno različiti?

Prema tome ako ste zbilja stranka, premijeru Milanoviću, hoćete li možda učiniti par demokratski poteza:

  1. Priznajte poraz na predsjedničkim izborima
  2. Čestitajte pobjedu novoj predsjednici
  3. Priznajte kako ste nesposobni voditi stranku i državu. Koliko god bio protiv HDZa, teoretski ispravno gledano dobili su zadnja 4 izbora, a vama nije pala vlas s glave.
  4. Raspišite unatarnje stranačke izbore. Nemojte se kandidirati, ali u vidu u svoj (ne)uspjeha predložite nekog drugog kandidata. Pa, valjda postoji netko sposoban u cijeloj stranci?
  5. Sjednite s novo izabranim predsjednikom stranke i dogovorite se barem kako sljedeći put nećete prodati svoj stav zbog HNSa (i pišljivih 3% glasova). Te, izaberite jednu od ove dvije mogućnosti:
    • Uzimte u ruke "Plan 21", probajte nešto s toga provesti unutar sljedeće godine, kako bi ste barem imali teoretske šanse dobiti izbore jer ako ih mislite dobiti kao i predsjedničke, pljuvanjem - rezultat će biti jednak.
    • Ako vidite da ne možete išta promijeniti, kako ste izgubili cilj, sve ostalo je izgubilo smisao. Budite toliko demokratski nastrojeni, pa u skladu s novim vodstvom stranke, raspišite je*ne izbore i prekinite ovu agoniju. Kad to već HDZ nije nikad imao snage učiniti, pokažite da se barem po nečemu razlikujete od njih i imate cojones učiniti ono što se mora.

Zar je to zbilja tako teško? Budimo relani, za ponovni dolazak HDZa na vlast bit ćete samo vi odgovorni, nitko drugi.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci