Tagovi

Prelazi li vukovarski gradonačelnik u HDSSB?

U ovom tekstu ne želim servirati senzacionalnu političku vijest, već analizirati informaciju u kontekstu aktualne lokalne političke scene u svjetlu nadolazećih parlamentarnih izbora.

Prije nekoliko dana iz izvora bliskih ljudima koji su sudjelovali u razgovorima o temi u naslovu, natuknuta mi je ta mogućnost. Formalno-pravno gledano ta informacija nije niti malo bitna. Zato je s toga aspekta nećemo niti analizirati. Gradonačelnik po zakonu nosi mandat sa sobom, kao što to imaju mogućnost i saborski zastupnici. Stranačka pripadnost i stega ovdje su samo dio morala ili financijskih obaveza. Što bi to uopće moglo nagnati jednog gradonačelnika da razmišlja o takvoj mogućnosti? Odgovoriti na ovo pitanje znači zapravo pokazati slabost zakona o izboru župana, gradonačelnika i načelnika. Kako je već jasno vidljivo i u Zagrebu i u Splitu, a i u Vukovaru, taj zakon pretvara gradonačelnike u šerife, ne samo u gradovima, već i u strankama. Imati gradonačelnika u stranci, ukoliko gradonačelnik nije razuman, stranci znači imati tempiranu bombu u njedrima. Jer gradonačelnik koji je na osnovu stranačke infrastrukture dobio izbore, sada tu istu infrastrukturu može uništiti zato što je bila u njegovom slučaju – efikasna.

Prije nekoliko mjeseci imali smo transfer gradonačelnika Đakova iz SDP-a u HDSSB. Scenarij koji je ponudio Vinković univerzalno je primjenjiv, te je zapravo vrlo efikasan. Naime, gospodin Vinković je iscenirao sukob unutar stranke jednostavno i jasno kršeći statut svoje stranke. Stranka je to malo tolerirala, ali je vodstvo ubrzo zaključilo da se tu ništa ne može učiniti te su slučaj prepustili institucijama unutar stranke. Taj sukob đakovački gradonačelnik je jednostavno prikazao kao samovolju vrha stranke, te se elegantno izvukao iz stranačkog zagrljaja. Malo kasnije potpisao je pristupnicu HDSSB-u.

Zašto je takav slučaj vrlo vjerojatan i u slučaju vukovarskog gradonačelnika iz redova SDP-a? Radi se o sljedećem: gradonačelnik Vukovara je napravio zavidan rezultat – pobjedio je HDZ u njihovoj utvrdi. Tim iznimnim uspjehom pomrsio je račune nekolicini viđenijih SDP-ovaca koji nemaju nikakve veze s Vukovarom, ali imaju s V. izbornom jedinicom kojoj pripada i Vukovar. Granice V. izborne jedinice protežu se kroz tri županije: Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku te Požeško-slavonsku. SDP u ovoj jedinici ne može očekivati znatniji uspjeh, te je broj mjesta na listi za sabor vrlo ograničen. Visoka mjesta su unaprijed rezervirana, a kandidata je uvijek više negoli mjesta, pa je nastala gužva. U gužvi najbolje prolaze oni koji se mogu dobro laktati. A gradonačelnici, što im omogućava zakon, imaju najviše mogućnosti za manevre raznih vrsta, jer za njih stranačka stega – ne važi.

U našem, konkretnom vukovarskom slučaju, radi se o klasičnom ego-tripu. Jer sasvim solidno mjesto vukovarskog gradonačelnika naš junak želi pretvoriti u mjesto saborskog zastupnika pod svaku cijenu. Ali doslovno. Budući da mjesto koje je njemu namjenjeno na listi nije dovoljno sigurno, navodno se radi o četvrtom mjestu na listi, izgleda da čovjek traži nešto sigurniji ulaz. HDSSB, opet navodno, nudi drugo mjesto, iza Bore Grubišića. Matematika nam kaže da je puno izglednije HDSSB-ovo drugo mjesto negoli SDP-ovo četvrto. S druge strane, kao i u nogometnim transferima, cifre su poslovna tajna.

I koja je svrha ovoga teksta? Ovaj tekst ima lagodnu poziciju da može biti i u pravu i u krivu, a da ispuni svoju svrhu. Naime, ako je istina da je Sabo, vukovarski gradonačelnik, na sastanku u hotelu Waldinger u Osijeku s vodećim ljudima iz HDSSB-a razgovarao o svojoj poziciji na njihovoj listi, onda će nam ovaj tekst poslužiti kao marker za javnost, te nam ovaj put nitko neće moći prodati priču da je zbog tiranije unutar SDP-a još jedan SDP-ov gradonačelnik morao dići sidro. Jer ovdje se ne radi o principima. Baš nasuprot. Zbog nepostojanja ikakvog principa osim ego-tripa, upravo je i moguće da se događaju takvi sastanci.

Ukoliko nije istina da su ti kontakti bili takve prirode, te da vukovarski gradnonačelnik nema namjeru prelaziti u Sabor zbog svoje nepovoljne pozicije na listi, nadam se da sam barem ukazao u čemu je problem, a moguće i prednost, onih koji su unutar jednog sustava iznad nadzora tog istog sustava koji ih je proizveo, u ovom slučaju političke stranke.

Svakako bit će mi posebno zanimljivo vidjeti konačnu listu za Sabor iz redova SDP-a u mojoj izbornoj jedinici. Jer ako je moj gradonačelnik na toj listi četvrti, i ne prođe u Sabor, velika je vjerojatnost da sam mu ovim tekstom pokvario planove. Jer velika je stvar kada perom pobjedite mač. Posebno zbog toga što je 2007. i četvtrto mjesto na SDP-ovoj listi vodilo u Sabor. U strahu za vlastitu stolicu su velike oči.

Tagovi

Komentari

Po pitanju mjesta na izbornim

Po pitanju mjesta na izbornim listama jedno je jasno i smatram nepobitno. Mjesta na izbornim listama bez obzira radilo se o mjesnim odborima, vijećima, ili saboru dijeli i određuje vođa stada, a ne demokrtska procedura koju su stranke kao alibi i ures propisan člankom 6. st. 2. Ustava RH ugradile u svoje stranačke Statute.

Dok za izbore lokalnih tijela vlasti te ukinutog Županijskog doma postoji klauzala da kandidati moraju imati mjesto prebivališta na području izborne jedinice, tj. baze, kod izbora zastupnika za sabor ne postoji takva klauzula.

Mišljenja sam da upravo tu leži jedan od temeljnih deficita izbornog sustava po kojem se biračima nameću stranački vojnici, voždove ulizice, jebivjetri i poturice. Naravno odluka leži na biračima kojima se nudi po principu uzmi, ili ostavi.

Naravno da bez obzira na to da su Vinković, ili Sabo svoj mandat "izborili" tobožnjim neposrednim, ili direktnim izborom neosporno je da su izabrani kao osobe koje su što bi se reklo u trenutku nominacije bili u milosti predsjednika stranke, jer inače nebi dobili to čelno mjesto na listi.

Da se podsjetimo na prve izbore po tom sistemu može poslužiti:

http://pollitika.com/tag/neposredan-izbor-gradonacelnika
http://pollitika.com/lokalni-izbori-2009-istine-zablude

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Ne znam za vukovarskog Gradonačelnika

ali znam da sam ja otišao iz SDPa nakon 11 godina prilično aktivnog sudjelovanja u Radu. Zadnje vrijeme sve češće čujem da su otišli i mnogi drugi "stariji" članovi ( štono bi se u unutarstranačkom žargonu reklo - "pravi" SDPovci ! )...
Dojma sam da se o odlascima iz SDPa šuti kao što se šuti i o fEUdalcu Todoreschiju ili pak Mudrom Ugovoru o prodaji HTa...
Eto "oporba" ( ohhh što li je to !? ) šuti i o Karamarku, a oporbeno - nepristrani " stručnjaki " relativiziraju protuprogresivno tumačenje Ustava po pitanju neposrednosti odabira te istovremeno nameću teme o "sindikalnoj šutnji", a kako ne bismo pričali o "oporbenoj" šutnji...
Prooooziiirnooooooo !
Jebem te živote !

Provinciopolis

Tko je glasao

gradonacelnici i zastupnici

Ono sto bi se moglo uz malo volje napraviti odmah jest donijeti zakon kojim se zabranjuje da ista osoba vrsi funkciju gradonacelnika (ili nacelnika opcine) i saborskog zastupnika. Saborski zastupnik bi trebao stititi interese svih gradjana drzave, a i dio je zakonodavne vlasti. (Grado)nacelnik stiti parcijalni interes svog grada ili opcine i dio je izvrsne vlasti. Kolizija interesa je neizbjezna, i Sabor postaje talac zastupnika (grado)nacelnika koji u prvom redu u Saboru stite interese svog grada/opcine. Gradovi i opcine bez (grado)nacelnika zastupnika postaju drugorazredne jedinice bez svog zastitnika u Saboru.

Tko je glasao

Pogrešna premisa Martine

Saborski zastupnik bi trebao stititi interese svih gradjana drzave, a i dio je zakonodavne vlasti.Zakaj bi zastupnik štitio interes građana kad mu mandat daje stranka (po meni krivo al tak je!) tj izabire ga predsjednik stranke (ili predlagatelj liste)
(Grado)nacelnik stiti parcijalni interes svog grada ili opcine i dio je izvrsne vlasti. Pogrešno! (Grado)načelnika nije izabrao grad nit općina već su ga izabrali građani u neposrednim izborima. Jedino oni imaju izvorni izborni legitimitet, vijeća i Sabor imaju izvedeni legitimitet koji trenutno nije lege artis.
S ostalim dijelom se slažem

Tko je glasao

Glas

A tko daje glas predlagateljima liste, tj. političkim strankama?
Liste se javno istaknute na svim biračkim popisima, ako ti se ne sviđaju imana na listama, jednostavno ne zaokružiš ih, ukoliko ti odgovoarju zaokružiš...

->Pointer

Tko je glasao

Pročitaj čl 1.st.3 - 19 puta (naravno Ustava)

Mantra prijatelju, mantra
A tko daje glas predlagateljima liste, tj. političkim strankama?
Velio ti je "savjest Gajnica" supstrat dolje, a ja samo zericu pojašnjavam. Navedeni članak Ustava govori da narod ostvaruje vlast (između ostalog) izborom svojih predstavnika. Dakle, predstavnici tog naroda koje on bira na izborima ne mogu biti kolektiviteti bilo liste ili stranke koji će kao parainstituti posrednika između naroda i parlamenta imati ekskluzivno pravo (tzv prisvojeno pravo) odabirati one koji će glumiti predstavnike naroda po Ustavu a kaj predstavlja političku tiraniju. I katastrofalno je to kaj to političko glumatanje vidi običan radnik na ovom portalu dok akademski građani neki ignoriranjem a neki bahatošću prihvaćaju stranačko glumatanje kao demokraciju koje u Hrvatskoj nema ni miris kamoli opip.
I zato provinc ponavlja stalno - jebem te živote...

Tko je glasao

hahahahahahahaaha

da savjest Gajnica ...
Luđače ! :)

Provinciopolis

Tko je glasao

Jednostavno, naravno da jest jednostavno...

Uzmeš listu pa zaokružiš ime nekog čovjeka kojeg smatraš da će najkvalitetnije zastupati narod. Ako nećeš ne moraš, ali imaš izbora i to neposrednog kako Ustav i kaže da izbori jesu ...
Mišljenja sam da svtako onaj tko to ne razumije nema previše kredibiliteta jamrati nad situacijom u kojoj se nalazimo jer ne shvaća koje su temeljne stavke društvenog poretka koje omogućuju sva ova zla koja nam se dešavaju...
Probaj samo pomisliti koliko bi sadašnjih "parlamentaraca" dobilo povjerenje napačenog i prevarenog, popljačkanog naroda...
Samo budali može biti u interesu intelektualno se samozadovoljavati tumačenjima koja nisu progresivna, a licemjeri pritom imaju obraza i zahtjevati promjene...
Jebem te živote !

Provinciopolis

Tko je glasao

Rezultati

Ovo mi je jedna od omiljenih tema, i o njoj sam ako pogledaš napisao svoj jedini blog jer sam uočio da većina ljudi ne razumije npr. DHontovu metodu i izborne sustave.

"Probaj samo pomisliti koliko bi sadašnjih "parlamentaraca" dobilo povjerenje napačenog i prevarenog, popljačkanog naroda..."

Četiri dnevnika iznad ovog tema dnevnika je još jedan gradonačelnik; Željko Kerum...
Zajednička nit obojici (Sabi i Kerumu) je da su izabrani izravno na izborima voljom građana.
Ja tvrdim da bi i da su izbori izravni da bi reultati bili VRLO slični postojećima. Naravno to ne mogu dokazati, no neke stvari idu prema mojoj tvrdnji.
Naime, na prošlim lokalnim izborima, načelnici, župani, gradonačelnici birani su izravo pa je struktura vladjućih ostala gotovo ista. Većina parlamentaraca obnaša neku lokalnu funkciju, pa ipso facto...

P.S. Mislim da nitko ne može izboriti izborni legitimitet gradonačelnicima 2 naša najveća grada pa ih se stalno omalovažava po blogovima (npr ovom).
P.P.S. Niti meni se ne sviđaju ljudi na vlasti no tome ne krivim izborni sustav jer znam da on zbilja ima jako mali upliv na sve.

->Pointer

Tko je glasao

Ima tu još dosta nijansi

, ali princip je jasan...
Ja ne mislim da bi rezultati bili isti...
kad velim nijansi tada mislim na neke druge "pobočne" mehanizme koji cjelinu čine kompaktnijom i progresivnijom, kvalitetnijom...

http://pollitika.com/ljudi-bez-kalibra-i-bez-ideje-ufuravaju-nam-istine-...

...deakumulacija funkcija... ograničenje broja mandata...

Provinciopolis

Tko je glasao

Primjer

Ja nikada ne bih glasao za HSP ili pak onog Đaponju, al za Tadića bih prije nego za Opačičku, Antunovićku, Bauke i slične posvuduše što mužjačke što ženske...

Provinciopolis

Tko je glasao

Svatko se može kandidirati

Ja nikada ne bih glasao za HSP ili pak onog Đaponju, al za Tadića bi

Prije četiri godine, Tonči Tadić se kandidirao na čelu nezavisne liste u X. izbornoj jedinici, gdje je svakako stajao najbolje, ali eto, nije prešao prag, dobio je nekih 3,5% glasova. Odonda se povukao.

Glasači su u Hrvatskoj vrlo konzervativni i u malom broju daju glas novim snagama, bez obzira koliko gunđali protiv postojećih. Od novih stranaka, u zadnjih 10 godina, 2000. je zastupnik postao Ivo Lončar, 2003. je u Sabor ušla HSU, 2007. HDSSB i to je mislim sve. Da dodam ovdje i komentar za ono par komentara gore:

Probaj samo pomisliti koliko bi sadašnjih "parlamentaraca" dobilo povjerenje napačenog i prevarenog, popljačkanog naroda...
Na izborima 2007. bilo je u prosjeku 25 lista u svakoj izbornoj jedinici. Vjerojatno će ih ove ili iduće godine biti nešto manje - broj je apsurdno prevelik, pridonosi rasipanju glasova. Međutim, postojat će svakako niz listi, na kojima nije nitko tko je sada saborski zastupnik. Tako da izbora ima.

Mislim da će na predstojećim izborima nešto veći broj ljudi glasovati za nove, ali još uvijek će veliku većinu glasova pokupiti stranke koje su i sada u Saboru; uračunajmo tu i HSLS, iako je trenutno vanparlamentarna (možda obnove status), kao i Laburiste, koji uvelike ovise o popularnosti svog predsjednika koji jest zastupnik.

Od stvarno novih (pojedinci i stranke koji nisu sada u Saboru) - možda Kerum odnosno HGS u X. izbornoj jedinici, Stipe Petrina u IX., "Ladonja" u VIII, Bandić u prvoj... Teško mogu zamisliti još nekog.

Živo sumnjam da će se Jurčić, Mesić, Kregar i ostali, koji sad kombiniraju, stvarno ikad pojaviti kao nezavisni - samo si nabijaju cijenu. Don Grubišić nema šanse, to je žalosno gledati. Razni drugi maleni, uključujući i dvije zelene stranke, također traže priliku da se prodaju u zamjenu, čak i ne za mjesto u Saboru, nego za neku sitnicu.

Naravno, moguće je dati glas nekome tko ti je simpatičan, a znaš da nema šanse. Ipak nije ni to propali glas, daješ podršku, ako neka stranka dođe do recimo 3%, to je poticaj, ima šanse za dalji rast.

Tko je glasao

Oštri ja niš tebe ne razmem

Kaj si htio reći sada s tim !?
Ne sviđa mi se kada netko šterberskim fah-idiot ( ne mislim da si ti takav kao osoba, ali ovaj komentar je u stilu toga i tu si vrlo sličan raznim tumačima zastupanim od Hatzija ) pristupom mješa kruške i jabuke...
Naime naveo si niz statističkih podataka i činjenica koje same po sebi nemaju neku preveliku težinu spram same ideje o izabiranju ljudi sa liste, a ne same liste...
Nemam ni volje ni potrebe ulaziti u dublje analize svakog od navedenih slučajeva, ali nezavisne liste imaju veze sa neposrednim izabiranjem ljudi sa liste kao što i referendum ima veze sa neposrednom demokracijom... Dakle - i jedno i drugo imaju veze sa jednim i drugim, ali niti jedno niti drugo samo po sebi nije dovoljno i čudim se da uopće o tome trebamo razglabati na ovakav način...
Ako pak netko ima neku fetiš potrebu da krajnje jednostavne stvari marginalizira razvodnjavanjem rasprave i skretanjem s teme kroz komparaciju statističkih podataka baziranih na dva potpuno različita temelja onda je to problem te osobe kao i svih nas kao dijelova društvene cjeline koja upravo zbog takvih teško da može naći put za pronalazak puta za izlazak na put Kvalitete i Progresa...
A možda nekome to i odgovara !? Zar ne !?

Provinciopolis

Tko je glasao

Žao mi je ako stvarno baš NIŠTA ne razumiješ

Nastojim biti jasan, i spreman sam pojasniti ako me pitaju. Nadam se da je izjava:
Oštri ja niš tebe ne razmem ipak retoričko pretjerivanje i da bare NEŠTO razumiješ.

Ne sviđa mi se kada netko šterberskim fah-idiot ( ne mislim da si ti takav kao osoba, ali ovaj komentar je u stilu toga i tu si vrlo sličan raznim tumačima zastupanim od Hatzija ) pristupom mješa kruške i jabuke.
Moram priznati da ja ovo ne razumijem, kao što nisam razumio ni ono gore: Samo budali može biti u interesu intelektualno se samozadovoljavati tumačenjima koja nisu progresivna, a licemjeri pritom imaju obraza i zahtjevati promjene.

Razgovarali smo o tome kako imamo zatvorene liste, poredak određuju same stranke (u pravilu to znači, njihovi čelnici), te prema broju glasova, ako lista osvoji jedan ili više mandata, u Sabor idu prvi, drugi, itd., kako je stranka odredila poredak.

Ja se slažem, i pisao sam davno o tome, da je bolji sustav "otvorenih lista", gdje možeš glasovati za jednu listu, ali također i osobno npr. za osobu broj 10 na listi, pa ona ulazi u Sabor, a ne osoba br. 1, ako dobije veći broj glasova.

Također se slažem, da bi bilo progresivno zabraniti akumulaciju funkcija (gradonačelnik ne može istovremeno biti saborski zastupnik).

MEĐUTIM, nije istina da u ovom sustavu nemamo izbora, s obzirom da je 2007. bilo na izbor, u prosjeku, 25 lista u svakoj izbrnoj jedinici. (Još manje je istina da je ovaj sustav, koji postoji u mnogim zemljama "protuustavan", kako tvrdi Golgota.) Osnovati stranku ili prikupiti potpise za nezavisnu listu vrlo je lako - zapravo i prelako.

Opet MEĐUTIM, te mogućnosti izbora birači slabo koriste.

Spomenuo si posebno Tončija Tadića, ja sam spomenuo da se on kandidirao i nije prošao, te dopunio kako su hrvatski glasači vrlo konzervativni, što politolozi analiziraju u znanstvenim radovima.

Niz stranačkih disidenata pokušavali su započeti novu karijeru s nezavisnim listama ili novim strankama, ali gotovo uvijek ostajali su na margini i nakon nekog vremena nestajali s političke scene. Većina birača vjerna je strankama. Ako se razočaraju - glas daju prvenstveno nekoj drugoj poznatoj stranci.

Čini mi se zato da nisi u pravu kad kažeš: Probaj samo pomisliti koliko bi sadašnjih "parlamentaraca" dobilo povjerenje napačenog i prevarenog, popljačkanog naroda.., naime bojim se, da je Pointer u pravu kad kaže Ja tvrdim da bi i da su izbori izravni da bi rezultati bili VRLO slični postojećima.

Mogu shvatiti da se tebi ukazivanje da su stvari u stvarnosti malo složenije od jednostavnih formula, čini "razvodnjavanjem".

Meni se pak da je UPRAVO preveliko pojednostavljivanje zapravo razvodnjavanje.

Tko je glasao

I opet ne razumijem :)

Što želiš reći da si lijevo !?
Misim... Neda mi se trošit na nepotrebne stvari...

Provinciopolis

Tko je glasao

Glasovanje

"Ja nikada ne bih glasao za HSP ili pak onog Đaponju, al za Tadića bih "

Ovaj komentar ukazuje na neupućenost.
Glas za Tadića nikako ne utječe na Đapića.

->Pointer

Tko je glasao

A ovaj komentar ukazuje na koješta

bezveznog. Da ne budem grublji uz napomenu da sam lijen pokušati uopće razumjeti na osnovu kojih predrasuda si došao do zaključka o ikakovoj neupućenosti pa bih molio pojašnjenje...
Pointer očito nije shvatio Poantu mog komentara ili možda svjesno, polusvjesno ili namjerno pokušava vokabularnim egzibicionizmom iskonstruirati neke svoje zaključke...
Ne volim se trošiti na tim razinama komunikacije...
Sorry Pointer, al tak je...Malo grubo - baš kao i tvoj komentar ...

Provinciopolis

Tko je glasao

Premisa

"na osnovu kojih predrasuda si došao do zaključka o ikakovoj neupućenosti pa bih molio pojašnjenje..."

Do tog zaključka sam došao na osnovu rečenice koju sam citrao, no mogu i ponovno:

"Ja nikada ne bih glasao za HSP ili pak onog Đaponju, al za Tadića bih"

"Pointer očito nije shvatio Poantu mog komentara"

Mislim da iz netočne premise (ukazujem da se Tadić i Đapić nikada nisu kandidirali u istoj izbornoj jedinici) teško može izaći poučna poanta.

P.S. Nisam shvatio niti ovo spominjanje savijesti Gajnica, pa budući da živim u Gajnicama i taj me dio zanima.

->Pointer

Tko je glasao

nemam ti ja volje sad

sve u ringišpil ponavljati, ali ako se vade dijelovi nečijeg teksta bez da se shvati cjelokupnost onda je to pomalo suvišno za raspravu i ringišpilijadu, a kaj se tiče najjužnoameričkijeg kvarta na svijetu - veselim se kavici i druženju... inbox - Mateo ili već neka od lokalnih birtijetina :)

Provinciopolis

Tko je glasao

P.S. Nisam shvatio niti ovo

P.S. Nisam shvatio niti ovo spominjanje savijesti Gajnica, pa budući da živim u Gajnicama i taj me dio zanima.

provinciopolis zivi u gajnicama.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

golgota

Samo bih te nadopunio da ni gradonačelnici (pojedini) nisu legitimni predstavnici radi nesređenih biračkih popisa.
Legitimnost ne može nositi na taj način ni izabrani predstavnici G.V.

Tko je glasao

Mandat zastupniku ne daje

Mandat zastupniku ne daje stranka, vec biraci kroz izbor za odredjenu listu. Ne zelim uopce ulaziti s tobom u raspravu o neustavnosti izbora:) Zastupnicki mandat ne pripada stranci, vec zastupniku koji je pri odlucivanu u Saboru neovisan. Zastupnik moze promijeniti stranku tijekom trajanja svog mandata, postati neovisan zastupnik ili osnovati svoju stranku. Sve se to vec i dogodilo.

Drugi dio komentara mi isto nije jasan buduci da grad ili opcina nisu ziva bica da bi bilokoga birali. Sasvim normalno je da sam pod tim mislio da su ga birali stanovnici opcine ili grada, i da on prvenstveno stiti njihove interese.

Tko je glasao

Trolaš sam sebe Martine

Zastupnicki mandat ne pripada stranci, vec zastupniku koji je pri odlucivanu u Saboru neovisan.
Dakle moraš ispravno citirati Martine, i ne moraš se dizati na zadnje noge - uostalom možeš kao i Nemesis opaliti minus i mirna Srebrenica.
NIgdje nisam tvrdio da mandat pripada stranci a to kako je zastupnik neovisan unutar stranačke stege je dobar vic. Mandate dijeli stranka (što je prouustavno jer mandatar za Sabor su građani) temeljem osvojenih glasova fantomske liste tj koliko je puta zaokružen redni broj liste stranke (ili nezavisne liste). I nemam ti ja ništ protiv da ti i dalje podupireš zločinačku organizaciju fasadiranu stranačkom bojom.

Tko je glasao

Bože mili, kaj se u Hrvatskoj

Bože mili, kaj se u Hrvatskoj sve okrene. Stranka se pomoču lista bira da vodi politiku države, a oni nosioci liste zastupaju građane (koji su ih zaokružili) u saboru.
Svi u saboru su dali prisegu da če raditi u interesu države i njezinih građana, a ne u interesu svoje stranke.
To da politička mafija sve okrene je drugi par cipela.

Tko je glasao

Apsolutno se slažem. Pored

Apsolutno se slažem. Pored tog neupitnog argumenta sukoba interesa, postoji i problem kumulacije funkcija, čime se umanjuje kvaliteta obavljanja posla (o čemu smo nedavno raspravljali na pollitici u slučaju Rainera i Ostojića). Gomilanjem političkih funkcija stvara se i dodatni negativan efekt smanjenja protočnosti ljudi kroz sustav, čime se de facto povodi negativna selekcija.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Nisam siguran da ova

Nisam siguran da ova "TEORIJA"ima nekakvo realno uporište u stvarnosti.Naime,samo zlonamjernici mogu osporavati uspjeh Željka Saboa i vukovarskog SDP-a.Kontroverzan,ali i uspješan možda kod onih koji to nisu budi dozu gorčine i ljubomore,ali...Nitko ne brani i ostalima izborni uspjeh,nitko im ne brani ni rad u stranci,nitko...pa ,tko voli nek izvoli !Put je više nego poznat-dugogodišnji rad ,i samo rad.Trenutno je najeksponiranija osoba SDP-a na prostorima Slavonije i smiješno je raspravljati o tome na kojem će mjestu na listi biti,prema tome pustimo naklapanja ,valjda ljudi u SDP-u znaju što im je s uspješnima činiti

Tko je glasao

glasači kao i svugde

"http://www.youtube.com/watch?v=cylzmeKlC0Q"

Ima i ovde, more, ovakvih umetnika i glasača.

Tko je glasao

Scenarij koji si napisao je

Scenarij koji si napisao je vrlo moguć ali ne baš s imenim koja si napisao.

Đakovo pripada IV izbornoj jedinici a Vukovar V tako da nije mogućno da Sabo bude iz Vinkovića na listi.

U V izbornoj jedini nosilac liste HDSSB-a biti će najvjerojatnije dr. Boro Grubušić , sadašnji saborski zastupnik inače kirurg iz Slavonskog Broda a drugo mjesto i ostala mjesta nisu rezervirana za nikoga a pominju se dr. Pezerović , liječnik iz Vinkovaca i iz Slavonske Požega ( zaboravio sam ime).
Kako je doktor Pezerović u politiku ušao više iz kolegijalnosti i da pomogne doktorima iz HDSSB-a mogućno da on neko "svoje" mjesto ustupi za trgovinu mjestima na izbornoj listi HDSSB-a u našoj izbornoj jedinici gdje HDSSB puno bolje kotira od SDP-a.

s ostalim u dnevniku se slažem

Tko je glasao

Hvala

Hvala kolega, umjesto Vinkovića treba stajati Boro Grubišić, te ću sada to promjeniti.

Petar Macut

Tko je glasao

Tarantule

Cijeli tvoj dnevnik pokazuje besmislenost ovakvih izbora, jer nema neposrednoga biranja osoba, već cijelih lista.
Pokazuje i da je za izbore najvažnije kako odluče partijski vrhovnici ili rukovodioci, a redosljed na stranačkim listama je takav da se na prva mjesta stavljaju osobe za koje je gotovo sigurno da ih birači ne bi izabrali da imaju tu mogućnost.
Umjesto birača, sastav Sabora određuju političke "elite". Birači tu dođu kao malo tamjana koji daje pečat političkom igrokazu i folkloru.

Kako se prave te liste?
Prvo oni koje netko želi ubaciti u Sabor, bez obzira na volju birača, a već imaju debelo korijenje iz bivših igrokaza. Zatim oni koji oko njih dobro pužu, tj. oni koji više od Božjih, ljudskih i moralnih zakona cijene partijsku stegu.

A na kraju ima i nešto naivnih, koji pristaju biti najniže stube upravo navedenima, nadajući se da će tako pomoću njih riješiti neke svoje egzistencijalne probleme.

Od možda i kvalitetnih i donekle moralnih ljudi, ovakav sustav izgrađuje bezkralježnjake, slinavce, puzavce, mešetare, skakavce iz jedne partijske lokve u drugu, a birače pretvara u
letargične promatrače ili čuvare svojih sitnih privilegija kojima su ih nabrojani zaslinavili.

Što preostaje biračima?

Neki biraju da ne biraju u toj parodiji od njihovih izbora, neki biraju jedne od njih, nadajući se manjem zlu, neki traže treće sreće, a neki biraju narugati im se svima birajući one koji partijski stegnutima i nategnutima idu na živce, a narod zabavljaju kao u Big Brotheru,

Ovaj tvoj dnevnik tako lijepo pokazuje bit i prirodu naših izbora, da ti samo zbog toga dajem plus, a sadržaj mi je toliko gadljiv , kao i partijski lobektomirani mozgovi, koji uzdižu ustajalu partijsku mrežu, a ljude pretvaraju u pauke koji traže bolje mreže za uspon ili manje krupnih paukova na istoj.

Tvoj opis skakača, iz jedne mreže u drugu, je tako živopisan, da se pitam hoćeš li se vratiti na svoju staru mrežu, za bolji uspon, ili još mjerkaš druge mreže?

Neki su postali već prave tarantule na svojoj partijskoj mreži, čak i kanibalskih sklonosti, da bi opstali.

Tko je glasao

Gorka istina koju ne želimo vidjeti

Pokazuje i da je za izbore najvažnije kako odluče partijski vrhovnici ili rukovodioci, a redosljed na stranačkim listama je takav da se na prva mjesta stavljaju osobe za koje je gotovo sigurno da ih birači ne bi izabrali da imaju tu mogućnost.
Umjesto birača, sastav Sabora određuju političke "elite". Birači tu dođu kao malo tamjana koji daje pečat političkom igrokazu i folkloru.

Kolko će još puta trebati ponoviti da je današnja Hrvatska institucionalno nelegalna i nelegitimna jer je generirana od nelegalnog i nelegitimnog sastava Sabora protivno čl.1.st.3. Ustava. U saboru nisu predstavnici naroda već predstavnici koje je odabrala uska političke oligarhije koja si je nasiljem prisvojila vladanje i "zakonito" hapanje.
I te svoje odabranike će ta zločinačka kleptokracija ponovo ponuditi narodu da u obliku liste taj i taj broj zaokruže u ime demokracije i zdravog mozga. I tako Jovo nanovo ukrug...

http://pollitika.com/rvacka-kao-projekt-udruzenog-zlocinackog-pothvata

Tko je glasao

Možeš to ponoviti još 17 milijuna puta...

da je današnja Hrvatska institucionalno nelegalna i nelegitimna jer je generirana od nelegalnog i nelegitimnog sastava Sabora protivno čl.1.st.3. Ustava.
... time ta besmislica neće postati istinita. Sustav "zatvorenih lista" nije protuustavan, ali moguće ga je promijeniti i PMSM i moguće. Ovakvim iritirajućim budalaštinama samo se otežava racionalna rasprava i valjano utemeljenje inicijativa.

No, to je opći problme mogućnosti interakcije, koju donosi Internet, što eto nismo bili predvidjeli, da svatko tko ima neku budalastu ideju može spamati svaku temu.

Tko je glasao

Iritirajuća budalaština by Zoki

... time ta besmislica neće postati istinita. Sustav "zatvorenih lista" nije protuustavan,
Godina natuko Zorko, razumijevanja jok!:) Ajd mi reci jedno ime koje si zaokružio na izborima da bi isto bilo "predstavnik Zokija" iliti naroda kako to određuje čl 1.st.3. Ustava. Jel ti "zastupnici" predstavljaju Zokija ili fantomsku listu (stranku). Jel ti ljudi za svoj rad (predstavnički) odgovaraju Zokiju ili svojoj stranci tj predsjedniku stranke. Po prirodi stvari politike kao općeg dobra afirmativno tumačenje (tu mi ne treba da mi Jasna Omejec čita Ustav) određenja
da je netko nečiji predstavnik znači da je taj netko (Zoki Oštrić) izabran konkretno od davatelja glasa.
Administrativno tumačenje odredbi kao relativnih (može ovo i ono, bla, bla,) stvorilo je od ovog društva da postane talac države pod jurisdikcijom mafije-hapača. I kad ti Zoki podržavaš takav stav onda i nesvjesno pušeš u rog te i takve mafije. A ti idalje glasaj za fantome koje će ti nametnuti Jaca i Zoki by Ibler. A drugačija mišljenja ne nazivaj iritirajućim budalaštinama jer za taj epitet nisi naveo ni jedan argument osim da je to tako. Živio ti meni 99 godina dragi Zok!!!

Tko je glasao

Svaki put

jedan veliki plus za ovu "mantru" jer dobro se sjećam kako sam zaokružio jednu list prije mnogo godina i u čudu poslije gledao svoje magareće uši u ogledalu.
Još mi je zanimljivija šutnja o popisu stanovništva gdje brojke kažu da nas je cca 4.200.000 a glasati ima pravo 5.000.000 duša.
Igrati se demokracije po tim pravilima za mene predstavlja uvredu pameti čak i za one kojima ista ne prelazi veličinu broja cipela.

Tko je glasao

Dakle - što?

Igrati se demokracije po tim pravilima za mene predstavlja uvredu pameti čak i za one kojima ista ne prelazi veličinu broja cipela.
Na stranu što "pamet" i IQ nisu isto - koja je solucija? Uvođenje otvorene diktature, da se više ne moramo gnjaviti s tim glupostima, za koju listu ćemo glasati?

Činjenica je, da su danas mogućnosti za neku vrstu diktature u Hrvatskoj realne. Možda stvarno i nismo za bolje.

Kako sam pisao više puta - imamo izbor ili ćemo od sadašnje partitokracije ići na VIŠE demokracije, ili na manje.

Potonje izgleda kao lagodniji put. To već poznamo. Imali smo izbore uredno i u socijalizmu, ali po načelu: "Adame, evo ti Eve, pa biraj sebi ženu". :)

Ja eto sebi ne mogu pomoći, s obzirom da pameti očito baš i nemam (iako mi je IQ nešto viši od broja cipele), da mislim da je prvi put poželjniji. :(

Tko je glasao

Sada vidim

da sam se nespretno izrazio. Nije mi palo na pamet uvrijediti nekoga a naročito ne tebe.
Pameti nemam niti ja previše ali si isto tako ne mogu pomoći.
Što je poželjnije ili ne možemo raspravljati godinama.
Da bih uzeo glasački listić u ruke želim da bude zadovoljen bar jedan od osnovnih preduvjeta za demokratske izbore - sređeni birački spiskovi.
Obzirom da niti jednoj političkoj opciji taj preduvjet nije primarna radnja , ja si stvarno ne mogu pomoći i opet ću ostati promatrač izborne farse.

Tko je glasao

@pjastrela

Moj prijedlog je da nađeš stranku koja će u predizbornom programu imati jedan od ciljeva "sređivanje biračkog popisa" - ako ništa drugo. To je ipak nastojanje u pozitivnom smjeru.

Ovako malo nalikuješ na nekoga tko će ići na rođendan/koncert/čvenk - samo ako je sve savršeno posloženo. Bez uvrede.

Tko je glasao

Sve 5 @zap nema uvrede

samo ima nekih staračkih promišlljanja . Čemu da ja tražim neku stranku koja je zapisala nešto što bi trebalo zagolicati moje glasačke prstiće? Valjda neka stranka treba upecati mene .:)
Ovo drugo - rođendan,koncert,i što ono treće - uvijek sam se nadao i nadam da NEĆE biti sve savršeno posloženo. Gdje je onda zabava, zar ne?
Mislim da sam dovoljno puta otišao na izbore kao da idem na "feštu od sardela u Fažanu".

Tko je glasao

Pecanje

Pjastrela,

mogu li Te onda ja upecati/upisati za Laburiste?

Šalim se, sigurna sam da ćeš naći neku stranku za koju ćeš glasati, ako ne i upisati se u neku.

Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

Diskutirati možemo, ali pitanje "demokracija ili diktatura"...

... kad dođe ili-ili, ne riješava se diskusijom.

Da bih uzeo glasački listić u ruke želim da bude zadovoljen bar jedan od osnovnih preduvjeta za demokratske izbore - sređeni birački spiskovi.
Izgleda logično, međutim postoji praktična posljedica: kako demokracija koju imamo nije SAVRŠENA, ti ne želiš u političkom procesu sudjelovati, ne želiš joj dati potporu - a to olakšava posao mogućem uvođenju diktature (ili nekog prelaznog oblika, "demokracija s vođom"), gdje više neće biti važno kakvi su birački spiskovi, jer slobodnih izbora i neće biti.

Nesavršena demokracija bolja je od diktature. Mi sad imamo izbore na kojima opozicija ima mogućnosti vođenja kampanje, nema organiziranih batinaša koji napadaju skupove nepoćudnih stranaka, nijedan politički lider opozicije neće biti preventivno u zatvoru itd.. Povijesno, to je GOLEMO dostignuće.

Ono što smo postigli od 1990. treba čuvati i dalje razvijati, a ne vraćati se natrag. Godina 1980-ih diktatura nije bila "savršena", pa smo se snalazili osvajajući neke prostore pluralizma kroz polulegalne autonomne grupe, pojedine tiskovine, poneku kulturnu ustanovu isl. i potkopavali diktaturu, Ne bih volio doživjeti da mladi to moraju ponovo raditi.

Tko je glasao

Obzirom da niti jednoj

Obzirom da niti jednoj političkoj opciji taj preduvjet nije primarna radnja , ja si stvarno
ne mogu pomoći i opet ću ostati promatrač
izborne farse.

SDP je višekratno govorio o problemu biračkih popisa, i tražio njihovo uređivanje. Ako treba povadim desetak linkova. Pa mi ovaj zaključak nije potpuno jasan...


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Jedno je

tražiti i višekratno govoriti. Rezultata nema. Vjerujem da postoji način kako dobiti odgovor .
Opozicija treba djelovati aktivno . Postoji nekoliko demokratskih načina da se napravi pritisak i da to postane broj jedan djelovanja SDP-a.
Znači - doći će dan izbora i birački spiskovi ( prema sadašnjim mojim čvrstim uvjerenjima) neće biti sređeni.
Zaključak potpuno jasan.

Tko je glasao

Koji su to načini? Ali,

Koji su to načini? Ali, realno.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Koji su to načini? Ali,

Koji su to načini? Ali, realno.

....preuzeti inicijativu, ..možda?
....stvarno htjeti promjene....je li?
....anticipirati poteze druge strane....moguće?
....nametati ozbiljne teme....ima li ih?
....ne podcjenjivati inteligenciju birača...vaših poslodavaca?
... inovirati pristup....ima li potrebe kad vam tako dobro ide?
Ukoliko mislite da s bilo kojom od točaka imate problem krenite
kreativno, raščlanjivati i tražiti gdje je kratki spoj.
Ima Vas dovoljno da ispliva štogod vrijednoga.
Može se pokazati da ste rigidni i bez pravog sadržaja kao stranka?
Pozovite neovisne i neopterećene profesionalne savjetnike, ljude
neovisne od unutarstranačkih spletki. Platite.

Tko je glasao

Jučerašnja sjednica Sabora

sa spin prijedlogom zakona o braniteljima najbolje je pokazala nespremnost vrha SDP-a da preuzme odgovornost upravljanja državom. Danima se znalo (pa eto čak i ja) da taj zakon nema potrebnu većinu. I što se dešava? Predlagatelj - HDZ izlazi kao pobjednik iz izgubljene utakmice. Galerija puna poznatih likova i vježbaju "demokraciju" kada HDZ postane oporba ( ako ??? ). Prozivani zastupnici ko pačići mali - evo vam crvenih neprijatelja imenom i prezimenom.
Pogledao sam samo izvještaje sa sjednice tako da ne znam da li je u raspravi učestvovao Kotromanović ( da li je još u stranci ) ali netko je "gurnuo" Opačićku u prvi plan i da daje izjavu za medije. Onaj tko bi donio tako glupu odluku i proveo je u djelo, kod mene drugi dan ne bi trebao doći na posao.
Realno - ne vidim niti veliku volju niti zanos unutar opozicije za nekakvim promjenama.

Tko je glasao

Afirmativno

Pjastrela,
čini mi zadovoljstvo spoznavati da još ima ljudi koji se pouzdaju u svoje oči i uši te ih ne nosi bujica izbora manjeg zla, a kaj će biti pretežiti moto na predstojećim nelegalnim i nelegitimnim parlamentarnim izborima. Apstiniranje istih je prosvjed koji pojedinac jedino može iskazati u okolnostima nemogućnosti izabiranja svojih predstavnika u Sabor sukladno čl 1.st.3. Ustava, falsificiranih biračkih popisa i nemogućnosti da od ISTIH ubodeš "izborni bingo". Politički sustav Hrvatske se urušio do temelja, nijedna stranka aspirantica za Sabor to ne vidi ili ne želi vidjeti i svjesno se prepuštaju trenutnoj političkoj inerciji (šutnji).
Osobno smatram oportunim predložiti (trenutno raspuštanje Sabora) prijelaznu vladu nacionalnog spasa u kojoj bi participirali normalni-pametni domoljubi, koji bi uredbama sa zakonskom snagom otvorili put ustrojstvu takvog novog parlamenta čiji zastupnici bi bili istinski predstavnici naroda (a ne samo pijuni stranaka kao dosada) a na tragu uspostave novog društvenog poretka u kojem bi privatno vlasništvo postalo jedno od ravnopravnih vlasništva posebno apostrofirajući potrebu rehabilitacije društvenog vlasništva kao najhumanijeg privatnog u kojem ni jedan pojedinac-građanin nije izuzet. Al obzirom da ni jedna stranka ne smatra da treba mijenjati DP sustav već samo ljude i njihovu etiku i da sve stranke podržavaju EU kao konačni cilj a ne sredstvo boljeg sutra ostaje mi samo žalosno konstatirati da izbora u političkim idejama nema i zbog toga će Golgota biti prinuđen apstinirati jer ne želi glasati za manje zlo kao obrazac koji živi zadnjih 20 godina.

Tko je glasao

ni ja. ono sto vidim je zelja

ni ja.
ono sto vidim je zelja za vlascu, ali bez previse "talasanja"..

najbolja mi je fora 29 glasova protiv tog zakona.. to je ociti dokaz koliko politicari imaju "muda" .. kao i dokaz da nemaju nikakav stav.

ne znam da ste primijetili (mala digresija) ali zakon o skolstvu ne dolazi u Saborsku proceduru iz jednog sasvim smijesnog razloga, Cehok je uhapsen pa nemaju kvorum.. Sad samo cekam kako ce netko iz oporbe izjaviti kako su se uspjesno suprotstavili donosenju jos jednog stetnog zakona..

izgleda da je jedino rjesenje pohapsiti vecinu Sabora da i on izgubi kvorum..

sam ne znam da li imamo koga tam metnuti, to je ono sto me muci vise od svega, ili da smanjimo Sabor na 29 onih koji imaju stav dovoljno jak da bi se suprotstavili floskulama i dovoljno ja da to iskazu javno?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Hatzivelkos, možda je jedan

Hatzivelkos,

možda je jedan način da se oporba ujedini i napusti ovaj saziv Sabora,
čime bi izazvali izbore odmah.
Znam da tada ne bi bio sređen popis birača,
ali bi se bar prekinula ova agonija,
ovo Jacino lešinarsko držanje pandžama za vlast.

Znam da oporba neće uzvratiti blatom kojim će se na njih nabacivati iz HDZove spin kuhinje,
no puno bi dobili kada bi poduzeli nešto ovakvo.

Dokazali bi svoju aktivnost i poduzetnost,
te da ne pristaju na to da se RH i građani drže taocima ove nakaradne i mafijaške vlasti,
dokazali bi da im nije stalo do zadržavanja povlastica do isteka mandata,
već do dobrobiti svih građana.

Ali je jasno da je oporba rogovi u vreći,
te da se ovakav hrabar i jasan čin nikada neće dogoditi.

Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

Oporbeno napuštanje Sabora ne

Oporbeno napuštanje Sabora ne bi "automatski" dovelo do raspisivanja izbora. Sabor legalno i legitimno donosi odluke dokle god ih donosi sa kvorumom i propisanom većinom. Tj, za rad Sabora bez oporbe, vladajuća koalicija je dovoljna. Pritisak te vrste moze biti jedino moralni i u manjoj mjeri diplomatski (ali teško). Poznavajući naše vladajuće, oni bi komotno mandat odradili do kraja, bez obzira na odsudstvo oporbe. U svakom slučaju ne vjerujem da bi odlazak iz Sabora polučio ikakve bitne promjene, samo što bi oporbi uskratio mjesto javne artikulacije stavova. I jos bi vladajući do besvjesti koristili napuštanje Sabora kao argument za optužbu za euroskeptično djelovanje.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

vise puta sam im isto

vise puta sam im isto komentirala na face-u.. uvijek je odgovor .. pa probali smo, upozoravali itd.. no ja isto mislim kako je to daleko od dovoljnog.

napr. za vrijeme prosvjeda, da su htjeli mogli su puno vise napraviti..
kod svakod izglasavanja zakona koji je nebulozan itd itd..

ne moze biti ozbiljno shvacena oporba koja kaze, pa trudili smo se, ali vidite da ne ide..

ovo sad sa komentarima tj. ne-izjasnjavanjem na prijavu karamarka, to je stvarno lakrdija.. i beskrajna sramota za sve politicke stranke i clanove

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci