Tagovi

Prekid istrage protiv Glavaša?

Političko-pravosudna sapunica zvana „slučaj Glavaš“ se nastavlja. Traje već pola godine i ne nazire joj se kraj. Podsjetimo se. Počela je svojevrsnom najavom konačnog razrješenja slučajeva ubojstava na Dravi. Najavio je to dio državnog vrha u sklopu kampanje kojom je Big Brothera iz EU nastojao uvjeriti kako u Hrvatskoj postoji vladavina prava. Činjenica da se HDZ na čelu sa Sanaderom netom burno politički rastao od Glavaša za ovu priču ne mora imati presudan značaj. No, da se ipak podsjetimo.

Sapunica se nastavila političkim i medijskim nadmudrivanjem „zaraćenih strana“. Glavaš je pažnju s pravosudnog uporno nastojao prebaciti na politički teren, neprestano ponavljajući tezu kako mu je cijeli slučaj „napakiran“, a proces unaprijed i politički montiran.
Nasuprot njemu, Sanader nas je, najčešće preko „glasnogovornika“ Šeksa, nastojao uvjeriti kako politički razlaz s Glavašem nije utjecao na otvaranje istrage već da su svjedoci slučajno baš tada odlučili progovoriti.
Pravosuđe koje bi u sapunici trebalo imati glavnu ulogu, jedva da je statiralo.

Nastupanjem sezone godišnjih odmora i odlaskom dijela glavnih glumaca na „ljetnu stanku“ otvorio se prostor da statisti postanu epizodisti. Uglavnom, jedni drugi statisti s likom saborskog povjerenstva odlučuju o skidanju imuniteta i jedan od glavnih glumaca završava u pritvoru. Tko je ili nije utjecao na svjedoke, također u ovoj priči nema veze. Koristeći priliku što je na pozornici trenutno jedini glavni glumac, Glavaš je počeo štrajk glađu. Rasprave o tome da li je štrajk pravi ili nije, dodatno pojačavaju svjetla pozornice.

Povratkom s ljetovanja, preostali glavni glumci improvizirajući odigravaju maestralnu rolu. Predlažu da se njihov kolega pusti iz pritvora nakon što se ispitaju svi svjedoci. Ne bez ponosa i gotovo u ekstazi brane kopernikanski obrat i pojašnjavaju zašto su se predomislili. Kritike su bile podijeljene. Jedni su pljeskali, a drugi zviždali.

Možda jedini istinski glavni glumac, onaj Big Brother s početka priče, iz „kućice“ šaptača, sugerira glavnim glumcima da se vrate izvornome tekstu i potom napuste pozornicu. Ukoreni i posramljeni, oni to poslušno čine pravdajući se prilično zbunjenoj publici da su pozornicu oduvijek željeli prepustiti epizodistima.

Nezadovoljan ishodom, štrajkač glađu najavljuje borbu do kraja, a njegovo osoblje najavljuje zahtjev da ga se pusti na slobodu i prekine istraga jer uskoro zbog narušenog zdravlja neće biti u stanju sudjelovati, pa niti pratiti istražni postupak. Takva zakonska odredba doista postoji i služi kao zaštita onima koji fizički i psihički nisu sposobni braniti se. Naoko jednostavno, ali nije.

Hrvatsko pravosuđe ovakvim obratom zasluženo i konačno dobiva priliku zaigrati glavnu rolu. Ono mora ocijeniti sve zdravstvene okolnosti, fazu do koje je istraga došla, ali i činjenicu da Glavaš ima odvjetnički tim koji ga po zakonu zastupa i vodi brigu da cijeli postupak bude pravedan.

Ja postavljam pitanje zbog kojeg stvar nije jednostavna kako se na prvi pogled čini.

Koliko će na odluku pravosuđa utjecati činjenica da se je Glavaš u poziciju fizički i psihički nesposobnog doveo vlastitom voljom i potpuno sam?

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci