Tagovi

Predsjednikovih 60

Najviše 60 dana bi prema članku 74. Ustava RH smjelo proteći od završetka mandata ili raspuštanja Sabora RH do održavanja izbora za njegov novi saziv. Krajnji je rok dakle zadan i ništa osim neposredne ugroženosti neovisnosti, jedinstvenosti i opstojnosti države, velikih prirodnih nepogoda ili kad su tijela državne vlasti onemogućena da redovito obavljaju svoje ustavne dužnosti ne bi ga smjelo produžiti. Nasuprot krajnjem stoji najkraći mogući, dakle već dan nakon što mu protekne mandat ili Sabor RH bude raspušten.

Kako prema Ustavu RH parlamentarne izbore raspisuje Predsjednik RH, vladajuća saborska većina može odlučiti jedino o datumu raspuštanja Sabora a nikako i o točnom datumu održavanja izbora. Jučerašnjom obznanom da će se, kako tvrde, izbori održati 04.prosinca ove godine, koalicija predvođena Jadrankom Kosor je prekoračila svoju i pokušala uzurpirati ustavnu ovlast Predsjednika RH. Ono što demokratska javnost od nje očekuje već dugo vremena, točan datum raspuštanja Sabora, vladajuća koalicija i dalje odbija reći. To otvara prostor za vjerovanje kako ni ovi parlamentarni izbori neće proći bez manipulacija, od već poznatih s biračkim popisima, dvostrukim glasovanjem i dr. pa sve do posljednje, vezane uz određivanje datuma izbora.

Ovaj puta postoje dvije stvari kojih nije bilo ranije a o kojima se mora voditi računa. To su potpisivanje Sporazuma i održavanje Referenduma o pristupu EU. Prva je važna zato što mora zadovoljiti taštinu Jadranke Kosor kojoj je ionako već dugo podređeno gotovo sve što se zbiva na našoj političkoj sceni a druga zato jer o njoj, odnosno o njenom ishodu, ovisi dugoročni, strateški pravac razvoja države i društva.

Koliko god bilo izvjesno da će potpisivanje pristupnog sporazuma biti marketinški iskorišteno do krajnjih granica, zbog toga što datum potpisivanja ionako ne određuje Hrvatska već EU, zainteresirani za što skorije određivanje izbora bi trebali javno zajamčiti Jadranki Kosor da će joj omogućiti stavljanje potpisa na taj dokument. Što god mislili o njoj, nema racionalnih razloga da joj se to onemogući, osim eventualno onih koje nam zbog tajnosti dijela svoga posla glavni državni odvjetnik Mladen Bajić još uvijek ne može priopćiti. Možda bi nakon na ovakav način iskazane dobre volje predsjednika Josipovića i glavnog konkurenta za premijersku fotelju Zorana Milanovića i Jadranka Kosor uzvratila pozitivnom gestom, odnosno zatomila vlastitu taštinu i barem jedan put je podredila državnom interesu. Niko tko iole prati gospodarska kretanja i upoznat je s kvalitetom i stupnjem provedbe tzv. programa gospodarskog oporavka koji je donijela vlada Jadranke Kosor neće poreći da je što skorija provedba parlamentarnih izbora već dugo od najvišeg državnog interesa.

Što se Referenduma o pristupu EU tiče, on je vezan uz datum potpisivanja pristupnog sporazuma, bolje je da se održi što više nakon izbora kako bi birači mogli odlučivati neopterećeni trenutnim stanjem u državi i onime što će čuti tijekom predizborne kampanje. Razumno je očekivati da će biti zadovoljniji, odnosno da će im biti usađeno barem zrnce optimizma budući će na vlasti biti oni koje su, za razliku od Jadranke Kosor, sami birali. Bila bi prava šteta ako bi se izjašnjavanje o pristupu EU pretvorilo u izjašnjavanje o Jadranki Kosor i HDZ-u. Ukoliko bi se izbori održali onda kada ih je zamislila Jadranka Kosor, pa još ako rezultat bude tijesan i započnu, kao na posljednjima, pravna i politička nadmudrivanja o tome tko treba biti mandatar za sastavljanje vlade, ta mogućnost ne da nije isključena već je i vrlo vjerojatna.

Zbog svega navedenog će uloga Predsjednika RH ovaj puta biti značajnija nego ikada do sada, ne zato što bi morao pomagati ovoj ili onoj političkoj opciji već da osigura uvjete za nesmetano i ničim opterećeno održavanje referenduma koji će dugoročno odrediti sudbinu zemlje. To mu je uostalom i jedna od ustavnih uloga pa nam je samo za željeti i nadati se da će biti voljan i sposoban odigrati ju onako kako treba i kako mora.

Komentari

Ne vidim bitnih problema

Uopće ne razumijem zašto bi se oko takve nebitne teme tipa datuma izbora +/- par dana ili tjedana dizala takva prašina. Od kako je Sanader otišao i Jadranka došla dosta se toga ipak pozitivnog dogodilo. Počelo se malo čistiti korupcije. Klizanje gospodarstva i sa njim proračuna koje je izgledalo da se strmoglavljuje je zaustavljeno kriznim porezom i zamrzavanjem statusa quo. Ali dok se neke druge promjene ne počnu koncipirati i provoditi drugo nije niti moguće. Pregovori su završeni, generali osuđeni za propuste višljih, ali mrtvijih struktura tadašnje vlasti. Prosvjedi koji su bili na proljeće su umrli prirodnom smrću kao potvrda da situacija nije bas tako loša u drzavi. (Istovremeno su bankrotirali ili dosli u ozbiljne probleme Island, Madjarska, Grcka, Bjelorusija, Portugal.) Tako da je Europa za sada zadovoljna postignutim i nagraditi će Jadranku Kosor koliko može. Ako treba Poljaci će pomaknuti datum potpisivanja da Jadranka dobije malo vjetra u leđa prije izbora. I to je normalno. Možda nije drago onima na suprotnoj strani političkog spektra, ali je u granicama dozvoljene političke igre. Ne razumijem čemu se oko toga pjeniti? Oporba opet bira krive teme. Na datum potpisivanja ulaska u EU ne može nikako utjecati, pa čemu onda raditi buku oko datuma izbora. I onda će Jadranka galantno popustiti Josipovicu, Europa Jadranki i opet će izaći na isto. Ne znam tko radi strategije oporbi, ali mislim da ti ljudi nisu dorasli zadatku.

hatepogodak

Tko je glasao

Status quo na Jadrankin način

Klizanje gospodarstva i sa njim proračuna koje je izgledalo da se strmoglavljuje je zaustavljeno kriznim porezom i zamrzavanjem statusa quo.

Nije izravno u vezi dnevnika ali ipak:

Teza koju HDZ i simpatizeri mu rado pokušavaju plasirati u javnost je i ta da je Jadranka Kosor "zamrzla" pad gospodarstva. To je glupost i dalje od istine nego je to Zemlja od Mjeseca.

Jadranka Kosor postala je apsolutni rekorder u zaduživanju u cjelokupnoj povijesti države Hrvatske.

Račan nas je u tri godine zadužio za 31mlrd, Sanader u sedam godina za 40 a Kosorica rekorderka ih je prešišala u samo dvije godine vladanja.

"Svaki tjedan dug jedan"

Treba otići što prije da nas ne "zamrzava" više.

B-52

Tko je glasao

O smrti prosvjeda i značenju

Po mom mišljenju smrt prosvjeda na svjedoči tome da situacija u državi nije loša, nego upravo suprotno, dok drugi vladajući slušaju svoje građane, naši su ih ignorirali i cenzurom medija spriječili da svi ostali građani koji iz straha nisu izašli na prosvjede saznaju da se još do nedavno stalno nešto meškalo i megoljilo.
Jako pametan potez premijerke, ili savjetnika, jer su tim potezom prosvjednike obeshrabrili i pokazali im da vladajućima njihovi glasovi i zahtjevi za pravnom državom nisu bitni, pa su i svi ostali građani koji su možda i mogli izaći van i izraziti nezadovoljstvo odlučili ostati doma i negodovati potiho kako se ne bi osramotili traženjem prava u državi koja vodi građane, ali ne priznaje njihove želje.

istina* ljubav* sloboda* mir*

Tko je glasao

Ne znam ni ja tko radi

Ne znam ni ja tko radi strategiju oporbi ali to ionako nije tema ovog dnevnika.

Slažem se s čuđenjem da zašto se diže tolika prašina oko određivanja datuma izbora, dijelom i zbog razloga koje navodiš. Zato i jesam reagirao dnevnikom jer upravo zaprepašćuje naum Jadranke Kosor da se izravno sukobljava i s Ustavom ove zemlje, sve ne bi li baš ona bila ta koja će odrediti točan datum izbora.

Ustav je jasan, nikakvih dvojbi nema i ne bi smjelo biti. Osim sirovog nagona za političkim preživljavanjem i paničnoj želji da iskoristi baš svaku slamčicu za koju misli da bi je mogla održati da ne potone, teško da se u njenim potezima vezano uz sukobljavanje s Josipovićem može naći drugi smisao.

O "koncipiranju nekih drugih promjena" kao preduvjeta za "provoditi drugo" ovdje neću, samo ću napomenuti da je "koncipiranje" posao koji je Jadranka Kosor u dvije godine svog mandata odavno trebala obaviti, a zbog nebrige i nesposobnosti nije.

Zato i treba što prije otići.

B-52

Tko je glasao

Sukob s Ustavom

Ma nije se Jadranka htjela sukobljavati sa Ustavom, nego se neoprezno izletila. Nije imala niti svijesti da ono sto govori niju u skladu sa Ustavom. A onda joj je bilo neugodno, ali tesko je iz premijerske poziciji priznati da se ne zna temeljni dokument drzave kojom se vlada. A mislim da ima premalo vremena za citanje nadoknadjivanje znanja. Ali mislim da joj se taj nenamjerni gaf moze oprostiti s obzirom na sve.

hatepogodak

Tko je glasao

Ali mislim da joj se taj

Ali mislim da joj se taj nenamjerni
gaf moze oprostiti s obzirom na sve.

Slažem se, obzirom na ostale njezine poteze, nepoznavanje Ustava, i ego koji sprečava priznanje - mogu se oprostiti.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Ne slažem se!

Toj se ženi više ništa ne može oprostiti! Ona je svoj vlastiti apsurd! Ona je gore od "oktroiranog ustava"!

Izvor njezinog legitimiteta se nalazi u zatvoru!

Da je u ove dvije godine, kao ljudski potencijal, ičim opravdala tu uzurpaciju - još bi joj se i oprostilo....

Ona će završiti tužnije od Jovanke Broz. Treba samo imati strpljenja i dobrog zdravlja da se to doživi....

Tko je glasao

ok, dobro.

sarkazem je ponekad tesko prenjeti u pisanom obliku.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

:))

Oprosti. :) Ponekad ne čitamo dovoljno pažljivo da bismo prepoznali sarkazam! :)

Tko je glasao

Nova erupcija sirovog primitivizma

Tipično HDZ-ovski, kao kad je HDZ bio na vrhuncu moći, Jadranka Kosor je ustvrdila da doktoru pravnih znanosti treba kvalitetan pravnik.

I dalje ustrajavajući na tome da je (nekim čudom op.a) upravo njoj dano pravo da odredi konkretan datum izbora, Jadranka Kosor je još jednom pokazala svu raskoš svog političkog primitivizma.

Izgleda kako uopće nije svjesna da joj njen glavni pravni savjetnik marljivo sapuna dasku.

B-52

Tko je glasao

@svima koje zanima

Rasprava i dnevnik, kao i problem održavanja izbora za Sabor imaju u osnovi dvije razine, pravnu i političku. Gledajući strogo pravno Sabor se raspušta kada vladajuća koalicija izgubi većinu u Saboru ili kada vladajuća koalicija, vodeći računa o prethodnim izborima, sama raspušta Sabor. Da li će to vladajuća koalicija učiniti 12. 01.2012 (4 godine od konstituiranja Sabora 2008.) ovisi, uz pretpostavku da ima većinu glasova u Saboru, o volji vladajuće koalicije. Nakon raspuštanja Sabora nastupa Predsjednik. To je formalno-pravno.
Politički pak, izbori za Sabor trebali su se, po mome, održati nakon ostavke Ive Sanadera. Zašto tada nisu održani treba pitati - Stjepana Mesića i oporbu! Kada se Jadranka Kosor dohvatila premijerske palice, koristi sva moguća sredstva da se održi na vlasti što je dulje moguće. Čak i po cijenu ugrožavanja stabilnosti političkog sustava i po cijenu neizvjesnosti ishoda referenduma o pristupanju EU. I tu dolazimo do kruciujalnog pitanja: koliko je te kardinalne političke greške HDZ-a i J. Kosor znala iskoristiti oporba. Ona to nije znala, i to je najgore, ne zna ni sada, pa vruće krumpire mora iz vatre vaditi - Josipović. Uz to, izostaje od prvog dana objave datuma izbora energičan stav oporbe a to je - odbijanje prihvaćanja tog (nesretnog) datuma i zahtjev da se izbori održe u pristojnom razmaku u odnosu na referendum odnosno što prije, a to je u rujnu 2011. I nametanje ključnih tema: birački spiskovi, program izlaska iz duboke krize, tek onda raspodjela mjesta u vladi (idealno je to raditi NAKON što su poznati rezultati izbora!).
Ako oporba nije danas u stanju okupiti većinu koja bi izglasala nepovjerenje vladi, ta oporba ne obećava neki prijelom, već nastavak agonije Hrvatske. O velikim slabostima oporbe pisao sam u svom dnevniku ovdje i osjećam se dijelom krivim što se toliko raspravlja o datumu izbora, a ne o 1) solidnim pretpostavkama izbora (uredni birački spiskovi i sl.) 2) programskih odrednicama stranaka u političkoj utakmici za saborska mjesta i tek 3.) odnosno na kraju rasporedu resora u budućoj vladi. I ako je oporba trpila nelegitimnu vladu zamalo dvije godine,onda, malo cinički rečeno, neka trpi i sada. Pa ta se oporba nije umijela suprotstaviti nametanju tema VNS-u, koje nekoliko tjedana gura uporno - HDZ! Ta oporba ne razobličava da HDZ i Kosorica zapravo već nekoliko mjeseci vodi izbornu kampanju, i ovih tjedana završetak pregovora s EU i cijelu dosadašnju turističku sezonu instrumentalizira u predizborne svrhe I ta oporba, neuvjerljiva kakva jest godinama, gura Predsjednika da stvarno bude vođa oporbe, htio on ili ne htio preuzeti tu ulogu!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

igra oko izbora

samo dokazuje kako ni Jaci zajedno s vladajućom koalicijom ni Milanovićem zajedno s oporbom nije zaprao stalo ni do vladavine prava, a jo manje do općeg dobra. HDZ i koalicija se bave čistim politikanstvom. Nažalost ni oporba nije bolja. Kako bi se reklo nije šija nego vrat. Da oporba zbilja misli biti prava oporba a ne samo glumiti oporbu to bi već dokazala. Ako nisu mogli prije zagalamit mogli su to napravit kad je biši premijer zbrisao i na svoj tron postavio nasljednicu. Drugim riječima radilo se o postavljanju premijerke na nedemokratski, nepavni način. Oporba je tada trebala tražit, odnosno zatjevat izvanredne izbore. Sumnja kako ne ostoji pravni put da se to izvede, o demokratskom da se ne govori. Tu je i famozna brojka od preko 500.000 glasača koji u biti ne žive u Hrvatsko ali svake četvrte godine se lijepo uprizore poput Majke Božje i glasuju. Oporba je mogla inzistirat na sređivanju biačkog popisa samo da je htjela. Očito joj nije previše u interesu jer možda neki glas od onih 500.000 svake četiri godine uprizorenih glasača padne i u njen koš.
Tu su jš famozno Zakon o radu, lažni branitelji, ne plaćanje računa na vrijeme, uništavanje školstva i zdravstva zbog privatni interesa, famozni Zakon o golfu, ozakonjenje bespravne gradnje, uništavanje ifirmi koje su poizvodile (Kamenssko, Dalmacijavino ...). Osim glumljenja bunjenja pred TV ekranija ništa nije poduzeto.
Što se tiče samog Milanovića potoji interesanta stvar - svaki put kad HDZ počinje gubit a SDP dobivat on napravi neku glupost i HDZ počne dobivat. Sjetite se samo zadnjih parlamentarnih izbora kad se je poprilična prednost SDP-a u hipu istopila i pobijedio je HDZ.
Navodno su oporba i vladajući već podijeli fotelje u EU parlamentu i drugi EU ustanovama

w. ;)

Tko je glasao

@walpurga

Volio bih kada bi Pravni fakultet objavio ocjene Jadranke Kosor iz pojedinih kolegija. Po tome kako ona vlada pravnom materijom ne bi nas trebalo začuditi da joj se ocjene kreću od 2 do maksimalno 3. Neukusno je doktoru prava i sveučilišnom profesoru, s poznatim dosezima u pravnoj teoriji i praksi, preporučivati - pravnika!
I stvarno, Kosorica vuče mačka za rep - i ne samo to: dok predsjednik na Brijunima radi, sastaje se i raspravlja s predsjednicima dvije susjedne zemlje delikatne teme, J. Kosor umjesto da podrži napore predsjednika, skreće pažnju na - gluposti! I stalno iz nje progovara ljubomorno, iskompleksirano dijete... I predsjednik ima čelične nerve - na njegovu mjestu počeo bi je pitati za rezultate vladinih mjera izlaska iz krize i k tome, što po Ustavu predsjednik ima pravo, tražio bih tematsku sjednicu vlade (na temu stanja hrvatske ekonomije pred ulazak u EU!!). Kosorici treba dati pravog i ozbiljnog posla - i ne dozvoliti ove predizborne putešestvije i okretanje kojekakvih obruča i pritiskanje dugmeta, uz onaj prkosni, iritirajući slavodobitni osmjeh, poručujući u najmanju ruku da je cijeli plinovod od Gospića do Benkovca izgradila vlastitim rukama!).
No, vratija se "urar" Ive, pa ako mu se da da pisne, prisjest će joj taj smijeh. Jer, 8 (osam) godina je u vladi, a šest godina je bila desna ruka urara Sanadera...I ništa ona ne zna što joj je šef Ive u vladi i uokolo nečasna radija...?? Ma, dajteeeeeeee.......

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

hypocrisis

nije kriza nego licemjerje

dobro napisan tekst, komentar na već pomalo uzavrelu raspravu o terminu izbora
nedostaje malo objektivnosti

postoje dva načina određivanja termina izbora
1. fiksni termin, kao na američkim predsjedničkim izborima

Election Day in the United States is the day set by law for the general elections of public officials. It occurs on the Tuesday after the first Monday in November. The earliest possible date is November 2 and the latest possible date is November 8. The next election will be held on November 8, 2011.

2. promjenjivi termin, kao na britanskim parlamentarnim izborima

A General Election in the UK follows the dissolution of Parliament by the Queen on the advice of the Prime Minister of the day. The Prime Minister thus has the power to choose the date of the election. Thursday has been the customary day to hold elections since the 1930s.[1]

promjenjivi termin datuma izbora, u praksi uvijek znači da moć određivanja dana izbora pripada onome tko ima većinu u parlamentu.
ne razumijem dobro kritike koje aktualni političari kukuriku koaliciije, i pollitičari skloni kukuriku koaliciji upućuju činjenici da je kosor izabrala datum za koji misli da joj odgovara
ako milanović i društvo dobiju izbore, imat će i oni za 4 godine pravo birati datum izbora

mislim da su prigovori licemjerni,
jedini način da ne budu licemjerni bio bi da se kukuriku koalicija izjasni da je spremna odreći se tog prava, odnosno da hoće prijeći na fiksni datum izbora

luka

Tko je glasao

Činjenice su uvijek

Činjenice su uvijek najobjektivnije pa hajdemo o njima.

Osim dva koja si naveo, postoji još načina određivanja izbora. Jedan od njih je opisan u našem Ustavu i za nas jedino relevantan. Ne može se govoriti o pravu ni vladajućih nit kukurikaša na određivanje datuma izbora jer ono ne postoji.

Ustav je propisao rok u kojem se izbori moraju održati i tko ih raspisuje, tu nikakve dileme nema. Vladajuća saborska većina može odlučiti jedino o tome da se raspusti prije isteka mandata. O tome u pravnoj državi ne može biti spora. Rasprave može ali jedino o potrebi da se u budućnosti mijenjaju odredbe Ustava.

Moguće je doduše pozivati se na tzv. dobar običaj, no i on podrazumijeva dogovor a ne ovo što Kosorica radi, ali situacija u kojoj se Hrvatska nalazi objektivno zahtjeva što prije poduzimanje konkretnih pa i radikalno nepopularnih mjera. Budući ih vlada Jadranke Kosor nije poduzimala do sada, nije razumno vjerovati da bi ta počela išta konkretnoga neposredno pred izbore. Skrećem pažnju na činjenicu da se radi o gotovo pola godine. Hrvatska si jednostavno ne može priuštiti taj luksuz da se po tom pitanju ništa ne radi a energija i zadnji novci troše na predizborna krstarenja.

Do sada neviđen i neuobičajen pritisak Predsjednika republike na vladajuće da odrede datum raspuštanja Sabora treba promatrati isključivo kao čin državničke mudrosti i odgovornosti za budućnost zemlje. Kamo sreće da je barem mrvica toga u glavi Jadranke Kosor. Ona nažalost ne shvaća (ili zbog još malo vlasti to samo hini), a još uvijek niti dobar dio javnosti, da je na kocki puno više od toga tko će u naredne četiri godine obnašati vlast i tko će sjediti u evropskom parlamentu.

B-52

Tko je glasao

kreteni i njihovi

imaš pravo na svoj politički stav
možda si u pravu, to je jako teško presuditi, a ne biti opredijeljen
o tome koliku podršku ima tvoj stav doznat ćemo 04. prosinca

mnogi su mislili da je gw bush katastrofa za ameriku
i da je šteta svakog dana koji amerika provede pod njegovim vodstvom
ali bio je demokratski izabran predsjednik
i izbori su održani 04. studenog 2008.

u nas je problem običaja
odnosno licemjernog običaja da je određena situacija tumači na jedan način kad se radi o "našima"
a na drugi način kad se radi, kako nemesis kaže, o kretenima ili "njihovima"
bez obzira odnosi li se to na manolića i brodarca, bahrein i libiju, prvoborce i dragovoljce

ja bih bio licemjer, da ne kažem otvoreno i jasno
ti si licemjer kada datum izbora povezuješ sa svojim političkim stavom prema kosir i njezinoj vladi (stav koji ima puno utemeljnih argumenata i koji u mnogo čemu podržavam)
dakle, ustavno, je i običajno pravo da datum izbora u hrvatskoj određuje vođa parlamentarne većine
sdp, simpatizeri sdp-a, javnost, pa i ti sm, imate pravo davati političke primjedbe
i zahtijevati da izbori budu što prije

nemaš pravo dovoditi u pitanje pravo vođe parlamentarne većine da određuje datum izbora
osim
ako nisi spreman na isti način dovesti u pitanje to pravo sutra i zoranu milanoviću
odnosno, ako nisi za fiksni datum izbora

sve su ostalo pravni detalji, formalnosti, koje nisu vrijedne publike na pollitici
podsjećam i u britaniji izbore formalno raspisuje kraljica
sličnu formalnu ulogu ima i predsjednik republike hrvatske
danas je to josipović

luka

Tko je glasao

Zašto odjednom toliko besmislica?

Iz nekog razloga brkaš političko i pravno, volio bih da tek iz neznanja.

dakle, ustavno, je i običajno pravo da datum izbora u hrvatskoj određuje vođa parlamentarne većine

Nije, u Ustavu piše drugačije.

pa i ti sm, imate pravo davati političke primjedbe
i zahtijevati da izbori budu što prije

Imam, no pravo na određivanje datuma izbora je isključivo pravno a ne političko pitanje.

nemaš pravo dovoditi u pitanje pravo vođe parlamentarne većine da određuje datum izbora
osim

Imam jer takvo njegovo/njezino pravo ne postoji, barem ne u Ustavu RH. Pozdravio bih neki tvoj citat u kojem ga ti ipak vidiš.

ako nisi spreman na isti način dovesti u pitanje to pravo sutra i zoranu milanoviću
odnosno, ako nisi za fiksni datum izbora

Ukoliko se Ustav RH ne promijeni, bilo kojoj vladajućoj većini sam spreman uskraćivati pravo na određivanje datuma izbora. Jesam li ili nisam za fiksni datum izbora je irelevantno za temu ovog dnevnika.

sve su ostalo pravni detalji, formalnosti, koje nisu vrijedne publike na pollitici
podsjećam i u britaniji izbore formalno raspisuje kraljica
sličnu formalnu ulogu ima i predsjednik republike hrvatske
danas je to josipović

U pravnoj i demokratskoj državi je najveći krimen pravne norme tumačiti ovisno o imenima onih na koje se odnose. I explicitnu ustavnu odredbu nazivati tek pravnim detaljem i formalnošću, također

Što se tiče UK, irelevantno je kako to rade oni, mi imamo vlastiti ustav i vlastite pravne norme.

Jedan od Kosoričinih problema možda i jest što se vidi kao kraljicu. No tamošnja si doista može priuštiti da samo paradira i ne radi ništa jer ima sposobne vlade. Volio bih da Kosorica shvati da sama ima sasvim drugačiji posao i potpuno drugačiju odovornost.

B-52

Tko je glasao

treći put?

pokušat ću biti jasniji i točniji

spomenuo sam dva načina određivanja datuma izbora, američki - fiksni datum, britanski, gdje datum određuje, formalno kraljica, na prijedlog vođe parlamentarne većine
pandan kraljice u hrvatskoj nije kosor nego josipović

imaš pravo, postoji naoko i treći put
nedorečene odredbe hrvatskog ustava daju predsjedniku pravo koje mu,
po mojem mišljenu, politički ne pripada,
a pokušaj konzumacije tog prava stvara političku maglu tamo gdje ona nije potrebna

kako?

1. vođa parlamentarne većine raspušta sabor, najkasnije 4 godine od dana utemeljenja
2. predsjednik raspisuje izbore
3. najkasnije 60 dana od dana raspuštanja sabora
4. izbori se održavaju najranije 30 dana od dana raspisivanja

vođa parlamentarne većine određuje vrijeme izbora
a predsjednik republike, unutar tog vremena, određuje konkretan datum

kako bi to moglo to izgledati u praksi?
dakle, ako se na primjer ugovor u pristupanju EU bude potpisivao 09. prosinca
a referendum o pristupanju EU unutar mjesec dana od 09. prosinca, dakle do 09. siječnja
ako kosor raspusti sabor 5 tjedana ranije, na primjer 02. studenoga
josipoviću ostaje mjesec dana
od 03. studenoga do 03. prosinca da objavi datum izbora
izbori ne mogu biti prije 03. prosinca
moraju biti prije 02. siječnja

mogući su termini izbora
neradni dani u prosincu i početkom siječnja
04., 11., 18., 25., 26., 01., 02.

Dakle, uz svu buku i bijes, maksimum koji može postići josipović jest da izabere
jedan od ovih dana,
mislim da je to nebitno, da se u tom sukobu oko datuma bespotrebno gubi politička energija
i predlažem da se bilo običajem (gentlemanskim dogovorom), bilo izmjenom ustava riješi pitanje određivanja datuma, i da se izabere jedan od dva politički logična načina
fiksni datum
datum prema izboru vođe parlamentarne većine

politički je vrlo jasan bio zoran milanović
mi smo spremni na izbore i mi ćemo ih dobiti, bez obzira na to kada će ih gospođa sa šeširom raspisati
mislim da bi bilo dobro da budu što prije jer je svaki dan njezine vlade štetan za hrvatsku

ovakvim načinom sitničavog insistiranja de facto se obesnažuje zorana milanovića
iskreno se pitam radi li se o taštini, pogrešnoj političkoj procjeni, neznanju, prilagođavanju percepciji raspoloženja većine, ili nečem petom

luka

Tko je glasao

Pokušat ću i ja biti

Pokušat ću i ja biti jasniji.

Ti si naveo dva a ja još jedan način određivanja datuma izbora. Tvoji su američki i britanski a moj hrvatski. Uopće ne bi trebalo biti spora o tome koji se kod nas treba primijeniti. S toga pomalo čudi da, kako ti kažeš, pokušaj konzumacije ustavnog prava od strane Predsjednika, nazivaš stvaranjem političke magle.

Ja to vidim kao insistiranje na urednom funkcioniranju institucija vlasti i konkretan doprinos jačanju pravne države. Jednako bih se protivio i kada bi netko pokušao uzurpirati ovlasti Jadranke Kosor.

Slažem se s tvojim opisom da Kosorica (posredno) određuje vrijeme izbora jer to čini upravo na način kako ja govorim, određivanjem točnog datuma raspuštanja Sabora, za ostalo se brinu Ustav i zakoni, a Josipović konkretan dan izbora.

Da se izbjegne aktualna prepirka, dovoljno je bilo da se Kosorica osim Ustava i zakona drži i terminologije koju ti koriste i da je kazala "vladajuća koalicija se dogovorila da Hrvatski sabor bude raspušten ...". Da se držala toga, nikakve prepirke ne bi bilo jer Josipović niti jednom riječju nije iskazao namjeru da uzurpira Kosoričine ovlasti. Krivca za nastalu prepirku doista nije teško prepoznati.

Nadalje, u dnevniku izražavam nadu da će Josipović ipak insistirati na još jednoj svojoj ustavnoj ovlasti i odgovornosti, da osigura normalno funkcioniranje insitucija. Budući svi vidimo, a nema toga u javnosti koji se s time ne slaže, da vlada Jadranke Kosor ne samo da nema pozitivnih rezultata već da ništa konkretnoga ni ne čini na planu gospodarskog oporavka kao temeljnog uvjeta za funkcioniranje države i društva u cjelini, vidim Jopipovićevu obvezu da od Kosorice zatraži da njena vlada konačno počne raditi i na tome.

Slažemo se svi, evo i ti u posljednjem komentaru, da je pola godine predugi rok za čekanje na poduzimanje konkretnih mjera gospodarsko oporavka. Jasno je da će, ne poduzme li Josipović nešto, zbog predizborne kampanje one i dalje izostajati. Bez obzira što je poduzimanje tih mjera u nadležnosti i obaveza Vlade RH, Josipovićeva je ustavna dužnost, tražiti, makar i javno, da Kosorica tu svoju obavezu konačno počne izvršavati.

Ako joj se zbog završetka pregovora, što po meni nije nikakvo opravdanje, još i moglo progledati kroz prste, sada za nerad na tom planu nema baš nikakvog opravdanja. Nadam se da je toga svjestan i Josipović i da će poduzeti nešto, makar javni poziv Kosorici da pokuša obavljati i taj, po meni, najvažniji dio svog posla. Sve to skupa nema baš nikakve veze ni s izborima, ni s opozicijom niti Zoranom Milanovićem.

Nadam se da se sad bolje razumijemo.

B-52

Tko je glasao

obesnažiti zorana milanovića

da te razumijem bolje
pokušat ću biti još jasniji

istina je da osim američkog modela fiksnog datuma, britanskog modela, ustavno pravno postoji treći put,
odnosno sadašnji hrvatski ustav ostavlja predsjedniku josipoviću na izbor slijedeće datume
(04., 11., 18., 25.)
ja tvrdim, da je u interesu hrvatskog društva, da se u političkoj proceduri
koliko je god moguće smanji broj nejasnoća
odredbi koje se mogu različito tumačiti
i tvrdim da bi josipović, da je uistinu zainteresiran za napredak hrvatskog društva
trebao reći slijedeće:

istina je da u većini demokratskih društava svijeta pobjednik parlamentarnih izbora, vođa parlamentarne većine ima pravo odrediti datum izbora
ali mislim da je zemlja u ozbiljnoj krizi i da bi bilo dobro da izbori budu što ranije

to je sasvim dovoljno

makar sam u mnogim stvarima cijenio franju tuđmana
smatrao sam da je teška pogreška i neka vrsta zloupotrebe ustavnih ovlasti
njegovo odbijanje da potvrdi gradonačelnika zagreba
zašto, jer se na ime jednog formalnog prava, upleo u demokratski politički proces
i spriječavao realizaciju volje većine građana

ne želim ovisiti ni o dobroj ni lošoj voljom predsjednika republike
ja sam za to da se ta odredba ustava ukine ili bitno promijeni

promjene ustava nakon 2000. godine bitno su reducirale ovlasti predsjednika republike
ali ostale su neke odredbe koje stvaraju privid polupredsjedničkog sustava
problem polupredsjedničkog sustava je upravo u tome polu
odnosno u tome što daje prava a ne traži obaveze
jer ako se ne postigne dogovor ne zna se tko je odgovoran
a ova nedorečenost je disfunkcionalan retaj/ostatak bivšeg polupredsjedničkog sustava

ova nedorečenost, može se, i ti tu imaš formalno pravo
interpretirati na više načina
može se insistirati na slovu ustava, ako što sada radi josipović
pitanje je zašto?
zašto josipović toliko hoće oduzeti kosorici pravo na određivanje datuma izbora?
ti imaš pravo reći da je to zbog brige za hrvatsku
ne vjerujem

citirao sam zorana milanovića, on je rekao ono na što ima pravo, što je logično
ali i kosorica ima pravo nešto reći
i ona ima i stranku i glasače
a kad bi se rezultat, tko će glasačima biti uvjerljiviji znao unaprijed, ne bi nam izbori ni trebali

josipović po ustavu nema pravo ubrzavati datum izbora, dakle
njegov javni apel, jako gubi na snazi, ako je potkrijepljen sitničavim insistiranjem na određivanju datuma

jer ako je važan svaki dan, kako bi se moglo dogoditi da ne izabere
s ponuđenog menija 04. nego na primjer 18.
11. neće, jer je to neposredno nakon potpisivanja sporazuma sa EU
25. neće jer ipak zna da bi time iritirao ljude

za ozbiljnu raspravu
1. mislim da ova intervencija nije usmjerena samo protiv kosor
iskreno mislim da je više usmjerena protiv zorana milanovića, preventivno, da se mali ne umisli
2. predsjednik josipović dobro se slaže sa tročlanim predsjedništvom bosne i hercegovine
i sa predsjednikom srbije
makar je u tročlanom predsjedništvu bosne i hercegovine hrvat izabran glasovima bošnjaka
odnosno suprotno političkoj volji 90% hrvatskih birača
makar tadić oluju opisuje kao zločin
što je dobro, ali ne može se izbjeći očigledna istina, činjenica
da su političke razlike koje postoje između tadića i josipovića, izetbegovića, komšića i onog trećeg bitno dublje nego razlike između josipovića i kosor
osim ako hdz nije zločinačka organizacija,
nekako izostaje minimum dobre volje da se prihvati pravo i hdza da se mijenja, ako smo spremni to pravo prihvatiti i tadićevoj srbiji i izetbegović-lagudžijinoj sdp-sda koaliciji)

u praksi politike i pollitike uvijek vrijedi pravilo
nije bitno što kažeš, ono što kažeš može biti laž
nije bitno niti što radiš, ono što radiš može biti gluma ili provokacija
bitno je što su objektivne posljedice tvojih riječi i djela

Koje su posljedice ove josipovićeve intervencije i pokušaja nadjačavanja vođe parlamentarne većine ?
snaženje jadranke kosor (ipak se tu osjeća nepriznavanje zasluga za kraj pregovora sa EU, pokušaj fauliranja koji kosorica nije zaslužila, osobito ne od tako dobrodušnog čovjeka koji se može tako dobro složiti i sa tročlanim bosanskim predsjedništvom i sa tadićem i to na platformi suradnje za ulazak u eu – a kosorica nas tamo uvodi ?)
obesnaživanje zorana milanovića
(taj ne bi mogao pobijediti bez josipovićeve pomoći, čak što više pokroviteljstva, dakle kosorica je zapravo jača od njega)

luka

Tko je glasao

Tvoj mi je stav jasan od

Tvoj mi je stav jasan od početka, a sada si ga dodatno potvrdio.

Ti doduše priznaješ da je Ustav na strani Josipovića ali smatraš da bi konkretan datum ipak trebala Kosorica. Primjenjujući elementarnu logiku, može se zaključiti da smatraš kako se Ustava ne treba držati baš kao pijan plota.

Ja se s time ne slažem.

Sve drugo nepotrebo zamagljuje osnovni problem, koji je tema dnevnika, ali jako dobro može poslužiti kao osnova za raspravu o potrebi izmjene Ustava RH, što je pak sasvim druga tema.

B-52

Tko je glasao

bojim se da se ti ne slažeš sa samim sobom

sm,

zakona se, i ustava svakako treba držati
ali da se unaprijed iz ustava i zakona može iščitati pravilan odgovor na svaku moguću situaciju u životu i politici
ne bi nam trebali ni sudovi ni ustavni sud

dakle, postoji prostor za raspravu,
postoje različita mišljenja,
nisam tebi objašnjavao što ti misliš
pokušao sam objasniti što ja mislim

ti si sam sebi objasnio što ja zapravo mislim
i onda se s time, što ti misliš da ja zapravo mislim, ne slažeš
ti se ne slažeš sa samim sobom

napisao sam što mislim
predsjednik kao dobar pravnik sigurno će se susresti s odredbama ustava koje se mogu tumačiti na više načina
tada će pravo rješenje pokušati naći tako da potraži duh zakona
moja interpretacija duha zakona
jest da je u pitanjima izbora za sabor, pravila o referendumu, pravila o popisima glasača
bolje imati jasna i jednostavna pravila
a da insistiranje na formalnom pravilu
može lako izgledati sitničavo, i otežati konsenzus oko promjene tih istih pravila

kako provesti promjene je politička vještina

luka

Tko je glasao

@luka Ne mislim da u

@luka

Ne mislim da u konkretnom slučaju (spor oko određivanja dana parlamentarnih izbora) Predsjednik inzistira na formalnom pravu, nego upravo na poštivanju duha Ustava i zakona. Taj duh je sadržan u shvaćanju da demokracija nije i ne smije biti tiranija većine, nego pravo svih da sudjeluju u donošenju odluka (deliberacija) o onom što je najveće dobro za sve i za zajednicu. Povijest HDZa je povijest zločinačkog poduhvata organizirane grupe ljudi koja je sebe poistovjećivala s državom i nacijom da bi zlouporabom demokratskih institucija nametala i provodila svoju volju. Zakon koji funkcionira (ili se interpretira) kao puki instrument (partikularne) volje, je negacija zakona, bez obzira na to tko ga instrumentalizira. I dok god postoji opasnost da se vladavina prava provodi voluntaristički (partikularna voluntas interpretirana kao pravo, čak i na razini Ustavnog suda), dotle je od kritične važnosti da zadaću provjere i ravnoteže obavlja Predsjednik države.

nemesis

Tko je glasao

opet ova lupeta i lupeta....

Povijest HDZa je povijest zločinačkog poduhvata organizirane grupe ljudi koja je sebe poistovjećivala s državom i nacijom

bože, ne mogu vjerovat....a da ti nemesis pročitaš pokoju knjigu, evo, uzmi za početak knjigu od Slavka Degoricije, Nije bilo uzalud...kao što (valjda) znaš i on je otišao od Tukija, mislim, 1994.to bi ti možda bilo nekakva preporuka, jel, to da se nije slagao s Tukijem, ali, zamisli vraga, nije zbog BH...itd. btw. knjiga je odlična, čak bolja (meni barem) od Šarinićeve, Svi moji tajni pregovori s Miloševićem...

da pročitaš Ciese Wiebsa, Intelligence and the war in Bosnia, pa da vidiš kak' se zapraff ratovalo u BH, tko je tu koga, i tko je zapraff (pokušao) dijeiti BH, itd.itd. umjesto da ko slijepa kokoš nabadaš i, baš kao i pokvareni starčić Meske, goebbelsovski širiš "istinu" o "zločinačkom HDZu" itd.itd. .

evo, samo za tvoje oči...vidi šta Meske kaže na jednom od svojih skkupova? pa kako sad to, zapitat ćeš se možda? tja, možda je to montaža..?

http://www.youtube.com/watch?v=g9pn-RsrqZ8&NR

CC

Tko je glasao

@CC Znaš kako ide jedna

@CC

Znaš kako ide jedna poslovica (postala je poznata nakon što ju je izrekao zloglasni Momir Bulatović): Ne pada snijeg da pokrije brijeg, već da zvijeri ostave tragove. Moje mišljenje o HDZu je "snijeg", a po ocjenama komentara u kojima ga izričem, prepoznaje se tko su "zvijeri", a tko ljudi. Ponovit ću: tko ne vidi i ne priznaje zločinački karakter HDZa ili je kreten ili je njihov. Evo ti još jedne prilike da ostaviš trag.

nemesis

Tko je glasao

uz rizik da me mrak banira foor good...

...reći ću samo ovo: ti si nemesis, jedna teška budala. i badava ti i nekakvo obrazovanje koje god struke ono već jesi (sociologija ili tako nešto?)....jer si naprosto slijepa i povodljiva budala (kao mnogi hrvatići, na žalost).

samo u jednom se mogu i moram složit s tobom (ali to, napokon, svi više-manje znaju), HDZ jest postao - još tamo od kad je Tuki obolio a posebice poslije u next mandatu - "zločinačka organizacija"...iako i to zločinačka je meni too much. smirimo malo strasti pa recimo, možda bolje ovako: PLJAČKAŠKA ORGANIZACIJA. da. to bi, recimo, bilo ipak primjerenije od zločinačka...kvalifikacija zločina implicira ipak neke druge stvari jel tak?

ali dobro, ako hoćeš i da ostanemo pri toj kvalifikacijji, a koju je, mislim bar, netko iz SDP isfurao ili je to bio onaj smiješni Kajin (koji, čitam isto voli popit, ajd' ne baš ko' Šeks, ali mlad je, stigne još imat' bliske susrete s bijelim miševima, ak' ga jetra prije ne izda)..onda trebamo reći ovako: svak' onaj koji je svojim nečinjenjem dozvolio da se pljačkaško-zločinačka organizacija razmaše (gotovo) jednako tako je kriv. a tko je to bio tko je znao, ili je morao znati po svojoj funkciji, itd. ZNA SE. Koalicija plus pokvareni Mesić. Seljački rečeno: od 2000,. god. pa do kraja mandata imali su lijepog vremena sve pretresti, sve otkriti, sve procesuirati, natrpati Remetinec, ovo, ono...ne, ali nisu. prvu god. su se prejebavali tko će zasjest u koju fotelju, drugu se svađali tko treba ili ne treba izać' iz koalacije ili tko je zaslužniji a tko manje, treću više ni ne znam što su radili, itd.itd.

Pun ku***ac mi je svih onih koji sve navaljuju na HDZ (isto bih galamila, molim lijepo, na one koji pak sve svaljuju na SDP, i.e. koaliciju). pun ku***c. Ako hoćemo biti pošteni: nama su državu i budućnost maximalno ujebali, ukrali, kako vam drago, SVI POLITIČARI redom koji su ma i prismrdili na kakvu višu funkciju. i to je i idiotu jasno. samo tebi, i tebi sličnima nije, nego jodlate i jodlate do besvijesti kako je za svo sranje u kojem se RH danas nalazi kriv samo HDZ, Franjo ...a sada evo i Jaca.
.
sve sam više sigurna u to da niti jedna osoba u RH nije u stanju izvest ovu zemlju iz dreka, zato molim boga da nam dođe MMF i sve razjebe. ne, još bolje: nek nas Srbija anektira, u pič** ma***** i Boris Tadić bi nas više cijenio kao narod, nego karakteri a la nemesis, kajina, teršelički, podumnjaka, čičkova, manolića, boljkovaca, mesića....mi smo zbilja
mi hrvati (većina) smo odvratni. odvratni. sami sebe pljujemo. hoće li više netko tome stati na kraj?

CC

Tko je glasao

Molio bih sve da se osobni

Molio bih sve da se osobni dueli ove vrste presele na za to primjerenije mjesto, recimo PP.

Jest da se o temi dnevnika još dosta toga može reći ali ovakvi dodaci inače kvalitetnoj raspravi doista nisu nužni.

Hvala

B-52

Tko je glasao

slažem se...

sm. i toplo se nadam da će se nemesis suzdržati od daljnjeg komentiranja. i bolje joj je jer sumnjam da ima išta pametnog za reć' :))

s moje strane ja završavam, fakat nema smisla da začatavam tvoj post. sorry about that.

CC

Tko je glasao

Samo da objasnim cijenjenom

Samo da objasnim cijenjenom publikumu da sam ovom CC komentaru spičila strelicu dole zbog ovog:

sve sam više sigurna u to da niti jedna osoba u RH nije u stanju izvest ovu zemlju iz dreka, zato molim boga da nam dođe MMF i sve razjebe. ne, još bolje: nek nas Srbija anektira, u pič** ma***** i Boris Tadić bi nas više cijenio kao narod, nego karakteri a la nemesis, kajina, teršelički, podumnjaka, čičkova, manolića, boljkovaca, mesića....mi smo zbilja
mi hrvati (većina) smo odvratni. odvratni. sami sebe pljujemo. hoće li više netko tome stati na kraj?

a ne zbog uvreda koje na moj račun CC neprekidno sipa. Citat je odraz mentalnog sklopa koji je osigurao da HDZ i njegovi pripuzi i pripuzice budu na vlasti sve ove godine. U svoje ime reći ću samo da sam odgajana i da živim po načelima koja su dijametralno suprotna i da ne dopuštam ikome da me svrstava u to karakterno smetlište wannabe Hrvata. Radi se o potrebi tih "hrvatića a la CC" da i nas ostale uvaljaju u svoj gnjoj, sad kad je pijanka završena. Tako se ponašaju svi beskarakterni likovi kad dolijaju: gledaju kako da ocrne sve druge, da svakog povuku sa sobom u kaljužu. I da, CC, tomu je došao kraj kao i zločinačkoj organizaciji koju ovdje uzaludno pokušavaš prati. Mogu misliti koliko ti je ta činjenica nepodnošljiva. Vidi se u svakom tvom komentaru koliko si očajna i u kakvoj si panici. Nije da me briga, ali me to kao Hrvaticu veseli.

nemesis

Tko je glasao

ja mislim da ti imaš...

..problema s logičnim zaljučivanjem, analiziranjem i šire..napokon, šta reći na ovaj tvoj zbilja bolestan upis:

I da, CC, tomu je došao kraj kao i zločinačkoj organizaciji koju ovdje uzaludno pokušavaš prati. Mogu misliti koliko ti je ta činjenica nepodnošljiva. Vidi se u svakom tvom komentaru koliko si očajna i u kakvoj si panici.

ja da sam u panici jer HDZ gubi?? jesus, ne mogu vjerovat da si u stanju napisat takvu glupost..zbilja ne mogu.. kako tebi nije jasno, zaboga, da se radi (samo) o tome da je meni (za razliku od tebe i još nekih) jasno to da nam ni SDP ni Laburi ni HRAST ni ne znam tko neće pomoći da izađemo iz dreka u kojeg su nas najviše uvalili HDZovci ali dakako i ova bijeda iz opozicije koja je većinu vremena -ŠUTJELA. izvoli malo pročitat novine, saborske rasprave i sl. od 2000. pa nadalje, dobro? i zato mi je skoro pa svejedno što će izbori iznjedriti...isto tako, svakom normalnom (osim tebi) je jasno da osuđujem sve "zločince" i pljačkaše, koje god boje bili jer svi su oni i mene opljačkali i da se patetično izrazim ukrali mi budućnost. pri tom mi je totalno svejedno zovu li se mudrinići, sanaderi, linići, ili čačići..jer meni je, kao i svima nama, rezultat isti.

ali, da ne duljim, SM ima pravo kad kaže da nije mjesto ovoj diskusiji ovdje, ne u takvom tonu, prepunom uzajamnog prijezira, a s tvoje strane i notornog nerazumijevanja i neznanja o nekim povijesnim činjenicama (pri tom naglašavam da, naravno, ni ja hrpu toga ne znam ali sigurno neću mixat, recimo plan Z-4 i Hristos se rodi da bih "dokazala" da je politika Tukija i Sankija jednaka ....itd.

as i said, imaš žešćih problema sa zaključivanjem, ili krivo čitaš moje postove. ta, nije valjda da se ja tak' nejasno izražavam??

CC

Tko je glasao

vjeruj vjeruj

a da sam u panici jer HDZ gubi?? jesus, ne mogu vjerovat da si u stanju napisat takvu glupost..zbilja ne mogu.. kako tebi nije jasno, zaboga, da se radi (samo) o tome da je meni (za razliku od tebe i još nekih) jasno to da nam ni SDP ni Laburi ni HRAST ni ne znam tko neće pomoći da izađemo iz dreka u kojeg su nas najviše uvalili HDZovci ali dakako i ova bijeda iz opozicije koja je većinu vremena -ŠUTJELA. izvoli malo pročitat novine, saborske rasprave i sl. od 2000. pa nadalje, dobro?

vjeruj jer su partijski slijedbenici u stanju prodati i vlastitu mater za ostvarenje partijskog interesa... Naravno pod uvjetom da sami od toga imaju nekakvu korist ili pak ćisto da bi potvrdili idolpoklonstvo partitokratskom sustavu kvazidemokracije... Pritom kvazisocijaldemokrati nisu ničime iznimka od primjerice desnog krila Komunističke Partije Hrvatske olitiga HDZa... A teško da se itko ( izuzev nekolicine entuzijasta ) uopće i može izdići iznad postavljenog Sustava "vriednosti" jer amo okruženi fah idiotima koje nazivamo "inteligenijom" unatoč tome što svi znamo da je riječ o copy-paste "inteligenciji" bez kalibra i bez ideje koja nam ufurava istine crno-bijele...
Taman se podsjetih na Nevenku Bečić koja je danas u NU2 tako lijepo objasnila svima priču o "većini" koja joj je dala legitimitet da odlučuje u njihovo ime, a svakom neistomišljeniku itekako kvalitetno porućila neka se kandidira na izborima pa nek onda ostvari svoje pravo na drugačije mišljenje..
Ima i ovdje među nama ( prilično "istaknutih" ) stručnjaka koji podržavaju sav taj nakaradan Sustav, a s druge strane zamagljivačkim spinovima pokušavaju ( mnogi i nsjedaju ) ostaviti dojam nekih nezavisnih mislilaca...
Uglavnom... Vjeruj...

Provinciopolis

Tko je glasao

Prostora za raspravu naravno

Prostora za raspravu naravno da ima, uvijek, no u konkretnom slučaju ona može biti samo o tome treba li i u kojem dijelu mijenjati ustavne i zakonske odredbe koje se odnose na način raspisivanja izbora. Od takve rasprave nitko ne bi trebao bježati.

Predsjednik RH prema sadašnjim ustavnim odredbama nije definiran kao administrativni tajnik predsjednika/ce Vlade RH koji samo ispisuje i potpisuje akt koji mu se izdiktira iz Banskih dvora.

Iadranka Kosor i oni koji je u ovome podržavaju ga očito shvaćaju baš tako, kao provoditelja njenih zamisli.

Ja se s time ne slažem, to jasno iznosim i još jasnije argumentiram.

B-52

Tko je glasao

Luka, Milanović lupa ko i

Luka,

Milanović lupa ko i uvijek. Ko god dojde na vlast, mora sprovest nepopularne poteze, a puno obečat u pred izbornoj kampanji.

Tko je glasao

@luka Izbori neće biti 4.

@luka

Izbori neće biti 4. prosinca.

nemesis

Tko je glasao

i kad je vlast i kada je oporba

nemesis,

kako god ti kažeš,
nezgodno je to ozbiljno rješavati u uzavreloj atmosferi,
teško je sada, kad je već počela predizborna trka, o bilo čemu tražiti konsenzus,
jer sam čin dogovaranja ima svoje značenje
a premalo je vremena prošlo da bismo se mogli pozivati na običaje
ali čak i kada nema konsenzusa, trebao bi postojati stav
predložem sm-u, sdpu, zoranu milanoviću da iznesu svoj stav o načinu određivanja datuma izbora
odnosno da se izjasne, pripada li to pravo
- vođi parlamentarne većine
- kalendaru
ili predlažu neku treću opciju

ali ono što predlože trebalo bi vrijediti i kad je sdp vlast i kada je oporba

luka

Tko je glasao

@luka

ja ne kuzim kaj ti brijes????

zakon kaze da vlada raspusta sabor, tj. da sabor saborskom vecinom raspusta sabor

od tog dana u periodu od 60 dana nakon predsjednik odreduje datum izbora.

to je tako u nasem zakonu.

a sto bi bilo da bilo, i ako ne bi bilo.. i ako bi bilo.. mozda za neku drugu fakultativnu raspravu ili zahtjeve u buducnosti.. ali za promjenom zakona.. pa ako se ta promjena dogodi onda ce biti po tom nekom drugom zakonu. za sada i za ove izbore svakako idemo bas po ovom zakonu koji imamo.

predsjednik odreduje datum izbora. to je fakt.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ja nekako strepim od svih tih

Ja nekako strepim od svih tih događaja jer nisam sigurna što će se dogoditi, ako se odluči da premijerka potpiše ugovor, možda dobije naglo povećanje ega, pa si umisli što sve još ne može napraviti i krene u daljnja osvajanja, nekako sumnjam da će reći:" Eto, sretna sam, pamtit će me po tome što sam izgurala pregovore do kraja, sada se mogu povući.". A opet, ako predsjenik potpiše, onda će se njega kriviti za sve dogovorene stvari u ugovoru, one dobre i one koje se ljudima ne sviđaju. Čini mi se kao dvosjekli mač.
O ovom određivanju izbora ništa pozitivno, em ih je odredila osoba koja to ne radi, em su nezahvalno povezani s vremenom referenduma. Smatram da treba proći određeno vrijeme između izbora i referenduma, zbog razloga opisanog u nemesisovom komentaru da se referendum veže za potporu vladajućima.
Nadalje, muče me izbori i to da li će ovaj put biti legitimni, jer su već prijavljivana mjesta i kuće koji sadrže mnogo više birača no što je fizički moguće, dok je negdje naveden manji broj birača (npr. kod mene u kuću je navedeno 2 umjesto 3) (Usput pitanje: Kome da se za to obratim ako netko zna?), a prema prijašnjem iskustvu izbori nisu bili legitimno odrađeni, ali ipak ostaje nada da je do sada zbog svih afera dovoljno ljudi otvorilo oči i da će izaći na izbore i glasati za bilo koga drugoga- no, opet tu može doći do prevelikog rasipanja glasova pa da vladajući i ostanu vladajući.
Zbog svega toga me boli glava jer smo u takvim dilemama da se to mogu nazvati šesterodileme.

istina* ljubav* sloboda* mir*

Tko je glasao

Nitko ne može biti siguran u

Nitko ne može biti siguran u to što će se dogoditi a pri tome je odabir potpisnika ugovora najmanji problem. Nije precizno regulirano tko to treba učiniti pa su mogućnosti različite, uključno više osoba. Svačije je apetite dakle moguće zadovoljiti. U dnevniku je naveden moj stav.

Što se tiče samih izbora, zbog muljanja nadležnih je moguć paradoks, odnosno da kakav god bio ishod, poraženi će se moći žaliti na regularnost. Krivicu za to snose isključivo vladajući. Ne bih posebno elaborirao jer ovdje ima niz kvalitetnih dnevnika i komentara na tu temu.

Iako većina građana ima negativno mišljenje o sposobnosti aktualne vlade, ishod izbora je uvijek neizvjestan. Svi koji unaprijed likuju griješe. No o izborima ćemo sigurno još puno i detaljnije.

B-52

Tko je glasao

da, još ovo SM

..samo sat prije vremena izricanja presude Gotovini, Markaču i Čermaku, naši sabornici izglasaju sebi privilegije sve moguće..ak se dobro sjećam, jednnoglasno, ie. nitko protiv (ili je možda bio glasić-dva protiv, ne znam više..) pa nije li to vrhunac perverzije (ne mislim samo na grozan tajming nego na činjenicu da SDPovcima nije palo na pamet da javno kažu: NE, nećemo tako, idemo naći neku razumnu mjeru u svim tim našim plaćama, penzijama, ovo, ono...barem mirovine, ne bismo trebali imati povlaštene nego kao i svi obični građani, itd.
recimo, da su to napravili, pa taj čas bi imali 100posto glasove cijele Hrvatske. ali ne.

Milanović & Co. uporno inzistiraju da su DRUGAČIJI - ali eto, propustili su jedan od načina da dokažu da je to doista tako, da nisu pohlepni, itd. napokon, nije li pohlepa jedna od najvećih grijeha, nije li upravo pohlepa u osnovi svih afera of HDZ?

ja, recimo, ne razumijem, da im to nije palo na pamet. i to nije nikakva demagogija nego bi doista tako i trebalo biti. ja da sam, recimo, Milanović, to bi mi bio prvi posao za napravit...

CC

Tko je glasao

Mislim da si cijeli komentar

Mislim da si cijeli komentar nepravdano koncentrirala na SDP i oporbu. Oni jesu pristali na privilegije, nemam ja iluzija o tome, ali bode oči da potpuno ispuštaš one bez kojih do izglasavanja privilegija ne bi ni moglo doći.

Netko je taj prijedlog dao a znamo tko - vladajući. Također sam siguran da bi ga i izglasali taman da se oporba postavila na glavu, kao i mnogo toga do sada.

Nisam sklon generalnoj ocjeni "svi su isti", radije dodam po kojim pitanjima jesu. To znači da vidim i neke razlike. Za početak, u količini pokradenog. No to ipak izlazi iz okvira teme ovog dnevnika.

B-52

Tko je glasao

@sm točno je da bi si lupeži

@sm točno je da bi si lupeži izglasali još više privilegija i to taman da se oporba postavila na glavu, ali bi svojim protivljenjem i nastupima u saborskoj raspravi poslala poruku biračima da bar po tom pitanju nisu isti lupeška družina koja je digla ruke za taj prijedlog.

Ovako su Zoki i njegovi kukuriku desperadosi samo potvrdili da su kada se radi o vlastitim povlasticama i privilegijama vlast i oporba kao guzica i gaće.

Protivljenje Zokija i njegovih kukuriku desperadosa i političkih profitera bi bila poruka biračima da ne žele stvarati još veću socijalnu nepravdu među pukom, da ne žele još više pljačkati narodnu kasicu prasicu iz koje hapaju kao da je njihova kasa uzajamne pomoći, ne vodeći računa da je pune ne razvojem za to potrebnih resursa i broja zaposlenih, već novim kreditima, zaduženjima i rasprodajom narodne imovine.

Protivljenje Zokija i njegovih kukuriku desperadosa i političkih profitera bi bila poruka prevarenim i obespravljenim penzionerima, ali svim onim sretnicima koji rade, da suosjećaju s njima i da ih zbog svoje nesavjesnosti, neodgovornosti, pohlepe i gramzivosti ne žele još dublje gurnuti u dužničko ropstvo.

Protivljenje Zokija i njegovih kukuriku desperadosa i političkih profitera bi bila poruka onoj vojsci nezaposlenih koji su bez posla ostali upravo zato jer je rotirajuća banda lopovska s Markovog trga i Banskih dvora godinama poticala i štitila mito, kriminal i korupciju, zločinačku organizaciju, interesne lobije, i pljačkaše naroda i države koji su im za uzvrat financirali, putovanja, izborne kampanje i sve one mutne poslove i mučke zbog kojih su Banski dvori i Markov trg postali gori od javnih kuća a javne su kuće tvrde zabranjene u Hrvatskoj. http://danas.net.hr/novac/page/2011/02/15/0713006.html

No kao što vidimo baš i nisu, jer da jesu što onda bi se počeli hapsiti i kažnjavati općepoznate političke kurve i kurvari, a ne da ih iz godine u godinu vidimo na izbornim listama i prisavskoj maloumnici s koje nam se bahato i blesavo cere i lažu.

Protivljenje Zokija i njegovih kukuriku desperadosa i političkih profitera bi bila poruka onoj vojsci od preko 70.000 nezaposlenih koji svakodnevno rade, a ne primaju plaću.
http://danas.net.hr/hrvatska/page/2011/01/18/0654006.html
http://www.moj-posao.net/Vijest/69786/Bez-place-godinu-dana-35000-ljudi/

I na kraju protivljenje Zokija i njegovih kukuriku desperadosa i političkih profitera bi bila poruka biračima i svima onima koji se nadaju da bi smjena vlasti mogla donijeti promjene koje će i oni osjetiti u svojim lisnicama, vidjeti na svome stolu. Znak da nisu svi isti, makar svi znamo da su Zoki i njegovi kukuriku desperadosi i politički profiteri samo drugi kraj govneta koji .će bez obzira na izborni rezultat i slijedeće 4 godine plutati Banskim dvorima i Markovim trgom.

Da su, bez obzira na to što bi ih gramziva lupeška većina u saboru nadlajala i nadglasala, Zoki i njegovi kukuriku desperadosi i politički profiteri glasovali protiv prijedloga ostavili bi makar privid različitosti, makar nadu da će dođu li na vlast bar smanjiti, ako ne i ukinuti ogromne razlike i nepravdu koju su prethodne vlasti godinama stvarali.

Ovako dijelili mi mišljenja "svi su isti", ili ne, sigurno je da poslije ovih izbora jedina promjena može biti u zaključku da je sjašio Kurta, da zajaše Murta, te da smo s novom, ili starom vlašću država za koju će i dalje vrijediti:
http://podstrana-mh.hr/revija/2011/06/korupcija-kao-goruci-problem-u-hrv...
http://www.ivojosipovic.com/intervjui/Novi_list_18122010_Bozic%20Natasa_...
http://cro.time.mk/cluster/cfa4c1b64b/hrvatska-i-dalje-u-raljama-korupci...

Više i još više na: http://www.monitor.hr/vijesti/tag/jadranka-kosor/prikazi-vijesti/500/str...

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Moj point je bio i jest, po

Moj point je bio i jest, po pitanju odluka Sabora nije korektno u prvi plan gurati odgovornost oporbe, pogotovo ako se jasno ne naznači da je najveća odgovornost na vladajućoj većini.

Također, koliko god odgovornost (i) oporbe za stanje u kojem se Hrvatska nalazi bila realna i kao tema zahvalna, držim da nije korektno gurati je u prvi plan baš na dnevniku koji se bavi problematikom određivanja datuma na koji se trebaju održati parlamentarni izbori.

Ovo je igra između Kosoričinog HDZ-a i predsjednika Josipovića pa sam se nadao konstruktivnoj raspravi o motivima, argumentima obiju strana i svakako, posljedicama ovakve ili onakve odluke. Oporba u tome igra s već poznatim stavom da izbori trebaju biti što pije. Nadao sam se raspravljati o tome da li prije ili kasnije i kako bi se tajming moga odraziti na ukupno političko-gospodarsko stanje u zemlji.

B-52

Tko je glasao

sm

Molio bih te da nabaciš malu analizu oko datuma izbora te donošenja proračuna i na što se to može sve izroditi.
Izgleda da mnoi nisu svjesni tog problema.

Tko je glasao

Ima ovdje daleko

Ima ovdje daleko kvalificiranijih članova za analizu te vrste. Zato ću nabaciti samo osnovno što mislim:

Sve će ovisiti o datumu raspuštanja Sabora. Ovisno o njemu, moguće je da Jadranka Kosor podnese prijedlog i da taj bude usvojen (krajnji rok za usvajanje je valjda 15.prosinca). Više je nego sigurno da bi taj bio predizborni, dakle krajnje nerealan ali uhu birača vrlo ugodan. To je vrlo opasno.

Ništa manje opasno nije niti to da se proračun ne donese, s pozivom na "korektnost prema novoj vlasti, ma koja ona bila" i da im "treba pružiti mogućnost da sami kreiraju proračun". Time bi Kosorica izbjegla uopće raspravu o gabaritima a još više rupama koje neće biti moguće popuniti bez vrlo oštrih rezova. Ta mi se varijanta čini realnijom budući ni Kosorici ne odgovara da je, u slučaju da ipak pobijedi na izborima, prozivaju da se ne drži onoga što je sama obećala i planirala u proračunu.

U slučaju da proračuna ne bude, primijenio bi se zakon o privremenom financiranju prema kojem se kao privremeni preslikava razmjerni dio starog proračuna, koji je također nerealan ali to svakako nećemo čuti prije izbora. Predloženim se datumom vješto izbjegava i rasprava o realizaciji proračuna ali i pruža mogućnost plasiranja samo pozitivnih rezultata turističke sezone, što mislim da je i cilj predloženog datuma izbora.

Ima tu još zamki u vezi plaćanja koje je uvijek slabije krajem godine. Pred izbore obično sve zamire, i krupne političke odluke ali i plaćanja, ne samo iz proračuna (rado se prebacuje na naredni) već i u civilnom sektoru. Kolika je to opasnost za ionako stravičnu nelikvidnost ne treba posebno elaborirati.

Sažmemo li sve to u jednu rečenicu, ispada kako je predloženi datum izbora još jedan kamen oko ionako preopterećenog vrata utopljenika zvanog hrvatsko gospodarstvo. Umjesto da se mlinski kamen što skorijim izborima pokuša skinuti, Kosorica dodaje još jedan. Ishod nije baš teško pretpostaviti, sve bude otišlo k vragu - totalni bankrot države. Sa svime što on nosi.

B-52

Tko je glasao

Da bi se izbori odrzali 4.

Da bi se izbori odrzali 4. prosinca Sabor mora biti raspusten najkasnije 4. studenog, zato jer po Zakonu o izboru zastupnika, između raspisivanja izbora i njihovog odrzavanja mora proci barem 30 dana (clanak 5 Zakona o izboru zastupnika).

tako da smatram prilicno nerealnom opciju da ce se vladajuca vecina u listopadu uputiti u krojenje i izglasavanje proracuna.

najvjerojatnije nas ocekuje tehnicki proracun do novog propracuna koji donosi nova vecina, a koji se realno moze ocekivati tek u veljaci ili ozujku. tehnicki proracun znaci gotovo pa zaustavljanje financijskih tokova po pitanju obaveza drzave, tako nas uci hrvatska praksa.

tako da se u potpunosti slazem sa sm-om. pored ove fiskalno izgubljene godine, jadranka je, sva usplahirena oko vlastitog potpisivanja ugovora s EU, drzavi nabacila joj barem jedan kvartal (ili cak dva) financijske stagnacije i degradacije. sto drugo ocekivati od osobe koja kao predsjadnica vlade trckara za obamom sa jelovnikom u ruci trazeci autogram?

http://www.jutarnji.hr/kosor-dobila-obamin-autogram-na-jelovniku/701976/


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

ps: ukoliko se sabor

ps: ukoliko se sabor rasuspusti ranije (primjerice posljednja sjednica proslog saziva sabora je zavrsila 12. listopada), apeliram na predsjednika da iskoristi ustavne ovlasti i izbore raspise sto je ranije moguce - dakle, tocno 30 dana od raspustanja sabora.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

evo

ali skoro pa isto ima u komentarima kog LJRW
http://lunoprof.bloger.hr/post/slijedi-apsolutni-kaos-kao-posljedica-dat...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Autorske komentare je

Autorske komentare je korektno copy pastati ovdje, mogu poslužiti za daljnju raspravu. Praksa je pokazala da relativno malo ljudi otvara gole linkove koji se nude.

B-52

Tko je glasao

Slijedi "Apsolutni kaos" kao posljedica datuma Izbora

Datum potpisivanja ugovora sa EU se zna, fiksni je sa sjednicom EU Parlamenta 09.12.2011 ... Zato je Kosorica trazila kasnije izbore, a pristala ipak na 04.12.2011. Ako su tada, izgleda, ipak ce ona biti potpisnik. Stos sa problemima nastaje bas zbog fiksnog datuma potpisivanja Ugovora o pristupanju EU. Naime, referendum da ili ne EU mora biti 30 dana iza njega, 09.01.2012.

Ako izbori budu 04.12.. pa dok docekamo sluzbene rezultate, pa jos dok se formira Vlada doci ce i Nova Godina. U tom periodu bi trebli raditi pripremu za referendum.. no mi necemo u imati ni Vladu..
"DATUM izbora 4. prosinca apsolutno dovodi u opasnost jedan od dugoročnih strateških ciljeva Hrvatske, a to je članstvo u Europskoj uniji", kazala je Vesna Pusić na izvanrednoj konferenciji za novinare koju je sazvao HNS nakon što je konačno objavljen datum izbora.

Uglavnom cirkus maksimus, na koji svakako treba dodati da jos nije odreden tocan datum izbora, jer njega ne odreduju parlamentarci vec Josipovic. On kaze da se nacelno slaze sa 04. ali isto tako ne zna da li ce to biti 07. ili mozda 06.12... Po stoti put je zadnjih dana naglasio kako predsjednik odlucuje o datumu izbora, a Parlament o raspustanju Sabora. Uglavnom, kada Jadranka Kosor objavi datum raspustanja, u roku od 60 dana nakon toga predsjednik ce raspisati Izbore.

„Ovo nije najava raspleta, ovo je najava kaosa!“ procitala sam na jednom blogu koji komentira datum i apsolutno se slazem.. Na dosadasnji kaos ide jos gori kaos..

Do danas drzava, kao ni privatni investitori nisu ozbiljno zapoceli investicione radove, tj. tek sad zapocinju.. To ce dovesti do potpunog ludila jer je uobicajeno da se privreda dize 1 do 1,5 godinu prije izbora. Nasa se survava.

Pitanje je sto nam slijedi nakon jedne (ili vise njih) poslovno gadne godine?

Izborna propaganda i kvazi dizanje privrede nekim radovima koji skoro pa nece biti ni zapoceti, ali ce biti ugovoreni.. Dakle drzavi ce trebati malo novaca za to ali ce se fiktivno smanjiti nezaposlenost..

Glasovi se dodatno kupuju zaposljavanjem administracije, koja se evidentno zadnju godinu povecala, a zadnjih 6 mjeseci se Kosor zahuktala te uvodi i sasvim nove "urede".

Sva placanja prestaju oko 15.10. .. I to od svih drzavnih institucija. Radovi i investicije takoder zavrsavaju prakticno sa 01.10., tj. raditi ce se na vlastiti rizik jer do formiranja nove Vlade i postavljanja novih ljudi po drzavnoj upravi nece biti placanja ..

Do kada ce to trajati ?

Pretpostavimo da je 04.12. tocan datum izbora.. Slijedi nova Vlada za Novu godinu... Onda referendum za EU od 01.02. do 15.02. .. (bar sam tako shvatila izjavu Vesne Pusic, pomak od 09.01. ali ne previse, zbog potrebnog vremena za pripremu)... Javni i drzavni sluzbenici postavljeni od 15.03. do 15.04. ..

Drzava ce u sferi placanja i poslovanja poceti funkcionirati na Praznik Rada..

Dakle ceka nas 6 mjeseci crne rupe u gospodarstvu koja ce biti opterecena ne samo HDZ ovim poznatim nebulozama, vec i tom rupom .. Ne treba zaboraviti da ce drzavni proracun po kojem bi se trebalo ravnati 2012 biti HDZ-ov, a nova Vlada bi ga trebala ispuniti. To je samo po sebi nelogicno, a vjerojatno i nemoguce jer HDZ jos nikad nista nije u tom smislu suvislog napravio. Sada kada znaju da ga nece morati ispunjavati bit ce jos i gori, mozda cak i namjerno.
Treba ocekivati stecajeve gomile firmi zbog do sada nagomilanih problema u prvoj polovici 2012.. To ce ici na dusu novima, bez obzira sto to nije logicno..
Nezaposlenost ce do kraja veljace ludo narasti, a pocetak velikih otpustanja biti ce prije referenduma EU.
Tako gledano, ne znam ni da li ce EU referendum biti izglasan nakon svih ti cirkusa koje nas cekaju.. Ako se to desi, onda ce biti jos gore jer ce ne-referendum uzrokovati propustanje prve direkne injekcije love na pocetku, te jos vise stecajeva i nezaposlenih.

Kaos je malo receno sto nas ceka poslije 04.12... Spremite zimnicu, do svibnja je daleko, a imati cete samo ono sto ste zaradili do otprilike 01.11. (osim drzavnih sluzbenika, ako to ostanu, jer i tamo ce biti otpustanja).

Izuzetno je neodgovorno ovakvo postavljanje datuma izbora, bas zbog produzenja trajanja "Crne rupe" hrvatskog gospodarstva. Cak i 30 dana ranije postavljen datum raspustanja Sabora smanjio bi rupu sa 6 mjeseci na 3, te time i lose efekte danasnjeg stanja gospodarstva. Da su danas bili izbori, izborna rupa ne bi se ni osjetila u gospodarkim kretanjima. No nisu, jer Jadranka Kosor zeli osobno potpisati Ugovor. Malo koji gospodarstvenik ce uspjeti izdrzati sestomjesecnu rupu bez vecih posljedica. Drzava ce morati uzeti nova zaduzenja, a i ova su prevelika. No HDZ-a nije ni do sada bilo briga, pa su valjda samo ludi trebali ocekivati truncicu pameti pred kraj mandata.

Kaos koji nas ceka zbog 04.12. veci je nego sto si danas mozemo zamisliti.

tx sm

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ma da...

..znam da je hdz predložio to se podrazumijeva....ali oni nisu morali pristati, right? odnosno, iako su znali da bi svejedno prošlo, pa što ih je koštalo da glasuju protiv? pa barem bismo znali da nisu za te privileg. i da možemo očekivati da će iste izmijeniti, ako i kada dođu na vlast, itd.

CC

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci