Tagovi

Predsjednik suda, ogledalo pravosuđa

Ivica Pezo s voditeljicom Gruntovnice Nives Radišić. Foto: Večernji listSanaderova vlada “ozbiljno” se prihvatila reforma u pravosuđu i borbi protiv korupcije. Korupcija prema mišljenju građana najizraženija je u pravosuđu.
Koliko ozbiljno Sanader shvaća problem pravosuđa i korupcije vidjelo se već kod imenovanja ministrice pravosuđa, Ane Lovrin. Tiha, šarmantna, poslušna i totalno nesposobna ministrica bez pogovora sluša svog šefa. Ivu Sanadera.

Rezultat je pravosuđe koje nam svakodnevno dokazuje da nema pravde za Hrvate. Suci i sudovi upravo se nadmeću u propustima, aferama i neznanju. U nadmetanje svakako ulazi ponavljanje suđenja za ratne zločine u Osijeku.
Idemo dalje, Ana ministrica poslušno je imenovala Predsjednika Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Ivicu Pezo.
Taj Ivica Pezo kao predsjednik Općinskog građanskog suda u Zagrebu, postaje medijska zvijezda, za njegovo poštenje zna i državno odvjetništvo.
DORH je, prema pisanju Večernjega lista, zatražio od Državnog sudbenog vijeća odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv Peze.
Veliki djelitelj pravde i šef svih općinskih djeljitelje pravde u gradu Zagrebu, navodno je, na zahtjev Bariše Gašpara, suca Visokog trgovačkog suda, suprotno propisanim i procedurama zaposlio Josipa Bilića kao sudskog savjetnika u zagrebačkom sudu.

Protiv suca Bariše Gašpara Državno sudbeno vijeće već je odobrilo pokretanje kaznenog postupka po drugim osnovama.

Više u Večernjem listu .

Ova zanimljiva korupcijska priča tipični je primjer kriminala “kreme” hrvatskog društva. “Ugledni” suci, zapošljavaju osobu koja je, navodno, u uskoj rodbinskoj vezi s poznatim liječnikom.
Pa sada, dragi moji hrvatski građani, vjerujmo pravosuđu i zdravstvu.

Inače, sa Ivicom Pezom kao Predsjednikom Općinskog građanskog suda u Zagrebu imao sam loše iskustvo. Njemu sam uputio Zahtjev za izuzeće suca Domagoja Franje Frntića zbog presude koju mu je Vrhovni sud RH u cijelosti poništio i vratio na ponovno suđenje. Ivica Pezo odbacio je zahtjev za izuzećem kao neosnovan.

Prema mišljenju stručnjaka takva odluka je iznenađujuća jer je praksa u sudovima da se automatski, a ne samo na zahtjev stranke, promjeni sudac kojem je presuda u cijelosti odbačena od strane Vrhovnog suda.
U Općinskom građanskom sudu u Zagrebu od 2003. godine vodim radni spor sa Zračnom lukom Zagreb a u vezi dokazivanja opravdanosti otkaza ugovora o radu. Zračna luka mi je uručila otkaz kao sindikalnom povjereniku koji je ukazao na kriminal uprave. Sudac Domagoj Franjo Frntić ne priznaje status sindikalnog povjerenika i nepobitne dokaze koji to dokazuju te donosi presudu kojom potvrđuje otkaz.
Nakon uložene Revizije, Vrhovni sud u cijelosti poništava presudu suca Domagoja Franje Frntića i vraća predmet općinskom sudu na ponovno suđenje.

Potom, koristim zakonsko pravo i tražim izuzeće suca Frntića koji je, dokazano, loše vodio postupak i krivo presudio. Predsjednik suda odbacuje zahtjev za izuzeće suca Frntića.

Sudac Frntić, uz podršku Peze nastavlja s nezakonitim vođenjem sudskog postupka, nastavlja s omalovažavanjem i zlostavljanjem. Isto tako, pogodovanje drugoj strani. jasno ukazuje na kriminal i korupciju.

Vrhovni sud je predmet vratio Općinskom sudu u veljači 2008. godine. Prema Zakonu o parničnom postupku, predmet radnog spora treba biti riješen u vremenu od šest mjeseci.

ÄŒlan 434.

U postupku u parnicama iz radnih odnosa, a osobito pri određivanju rokova i ročišta, sud će uvijek obraćati osobitu pažnju na potrebu hitnog rješavanja radnih sporova.

U postupku u parnicama iz radnih odnosa rok za odgovor na tužbu je osam dana.

U sporovima iz radnih odnosa koje pokreće radnik protiv odluke o prestanku ugovora o radu i u kolektivnim radnim sporovima, ako zakonom nije određen kraći rok, ročište za glavnu raspravu mora se održati u roku od trideset dana od dana primitka odgovora na tužbu.

U postupku u parnicama iz radnih odnosa postupak pred prvostupanjskim sudom mora se okončati u roku od šest mjeseci od dana podnošenja tužbe.

U postupku u parnicama iz radnih odnosa drugostupanjski je sud dužan donijeti odluku o žalbi podnesenoj protiv odluke prvostupanjskog suda u roku od trideset dana od dana primitka žalbe.

Zahtjev za izuzeće, Rješenje Vrhovnog suda i Poziv za ročište mogu se pogledati u pdf formatu.

No, to su zakonske odredbe, za Pezu i njegovog suca Frntića to ne vrijedi. Sudac Domagoj Franjo Frntić zakazao je raspravu za 5.11.2008. godine. Dakle, prvo ročište će se održati tek tri mjeseca nakon što je cjelokupan postupak trebao biti dovršen.

U zahtjevu za izuzeće suca, među ostalim, predsjednika suda sam molio da mi omogući pravedno suđenje. Razvoj situacije pokazuje, ništa od pravednog suđenja. Tko mi je kriv što nisam ugledan sudac, lječnik, politićar...

Dopuna tekstom iz Jutarnjeg lista:

Pao na testiranju

Ishod je da je sudac Gašpar pod kaznenim progonom jer je navodno uzeo mito da bi požurio donošenje sudske odluke što je bilo u interesu tvrtke Civitas Nove (koja inače radi na izgradnji zagrebačke Arene), te zbog toga što je kao član ispitne komisije za pravosudne ispite djeci prijatelja unaprijed davao pitanja koja će im postaviti na ispitu.

Na Gašparu, međutim, niz nije stao. Kada se njega nadziralo, saznalo se da je u klupko sumnjivih postupanja upleten i predsjednik Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Ivan Pezo. USKOK i policija presreli su razgovore u kojima Gašpar kod Peze urgira da za sudskog savjetnika zaposli sina uglednog zagrebačkog liječnika, Ante Bilića.

Prema zahtjevu za skidanje imuniteta sucu Pezi koji će uskoro biti na dnevnom redu Državnog sudbenog vijeća, Pezo je mladom Biliću unaprijed rekao kakva će biti pitanja na testiranju, ali ovaj svejedno nije prošao, nego je bio među najlošijim kandidatima. No, Pezo ga je ipak primio na sud u drugom natječaju.

Dopuna 18. 9. 2008. godine

Dano odobrenje za pokretanje kaznenog postupaka protiv mr. Ivice Peze (Općinski građanski sudu Zagrebu, zlouporaba položaja i ovlasti) Odluke sa 47. sjednice DSV-a

Komentari

Sjećam se Peze Ivice iz

Sjećam se Peze Ivice iz srednje škole za UP, odličan učenik, odličan sportaš i jako dobar prijatelj. Prije izslaska na spoj bi čitao poeziju. Jednom smo se nakon šest godina sreli u Nami u ZG, tada se je nakon diplomiranja na pravnom fakultetu i privremenog boravka u Njemačkoj vratio u RH. I dalje je bio isti kao u srednjoj školi. Jako ga je brinula situacija u Dubrovniku koji je tada bio u neprijateljskom okruženju a gdje sam u to vrijeme radio i živio. Sada kad čitam ove vijesti točno ne mogu da vjerujem što se dogadja. Što se desilo sa genijalcem moje generacije, da li je to učinio zbog svoje dobrote i suosjećanja prema ljudima? Ja za to nemam drugog objašnjenja.

Tko je glasao

Sjećam se Peze Ivice iz

Sjećam se Peze Ivice iz srednje škole za UP, odličan učenik, odličan sportaš i jako dobar prijatelj..
I sada je on prijatelj, problem je baš u tome. Očito se opredjelio za prijateljstvo a ne za zakonodavstvo. Radi sve za prijatelje a ostali su mu neprijatelji. :-)
Trebamo biti prijatelji poslje radnog vremena.
Moral se ne da naštrebati i emotivna inteligencija mjenjati.

Tko je glasao

Sada kad čitam ove vijesti

Sada kad čitam ove vijesti točno ne mogu da vjerujem što se dogadja. Što se desilo sa genijalcem moje generacije, da li je to učinio zbog svoje dobrote i suosjećanja prema ljudima? Ja za to nemam drugog objašnjenja.

To je i mišljenje njegovih kolega. Nezakonje sigurno nije bio njegov životni stil.

Tko je glasao

Daljnji tijek događaja u

Daljnji tijek događaja u svezi odluke DSV-a može biti slijedeći:
Razriješenje funkcije predsjednika Suda. (Prema Zakonu o sudovima razriješeni predsjednik ostaje sudac tog istog suda). Vaš predmet na sudu zbog toga neće biti ni brže ni sporije riješen.

Tko je glasao

Vaš predmet na sudu zbog

Vaš predmet na sudu zbog toga neće biti ni brže ni sporije riješen.
Ne slažem se s ovom tvrdnjom.
Pokretanjem postupka protiv Predsjednika suda koji se sumnjići za nepoštivanje zakona, korist će imati svi klijenti, odvjetnici i suci tog suda ako im je u interesu pravedno suđenje i presude na temelju zakona.
Moj cilj je pošteni sudski postupak. Taj cilj je bliži micanjem Peze koji, barem prema optužbama DORH-a, preferira "plemensko" pravo.
Sve ovo uz jednu ogradu, ako Pezu ne zamjeni neki Lozina.

Tko je glasao

Kakav bi vi savjet dali

Kakav bi vi savjet dali meni?
Pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu već 4 godine vodim postupak protiv RH da mi se isplati plaća suca.
Predmet je jednostavan da ne može biti jednostavniji.
Šef računovodstva suda na kojem sam radio neće mi dati obračun plaće, jer da to nije njegova dužnost.
Hajde, recite što da radim?
Sada Vi pomognite meni s savjetom.

Tko je glasao

čovjek je načelno u

čovjek je načelno u pravu
za obraćun plaća i njegovu predaju zaposlenima zadužena je odgovorna osoba u tvrtci ili instituciji, tko god taj bio

Tko je glasao

Kakav bi vi savjet dali

Kakav bi vi savjet dali meni?
Za pošteno suđenje treba osigurati uvjete.
Ako ćetiri godine čekate presudu (plaču) u jednostavnom predmetu onda nemate pošteno suđenje. To što vam se događa zove se zlostavljanje.
Predmet je potrebno iznjeti u javnost. Treba postati transparentan, treba javno izaći s imenima onih koji svoj posao ne rade u skladu s zakonom i pravilima struke. Zašto da osobe koje ne poštuju zakon i koje ne poštuju ljudsko dostojnastvo budu cjenjeni suci. Oni to nisu i to treba javno objaviti.
Zanimljivo je da Hrvatsko pravosuđe ne valja ali istovremeno u javnosti nema imena osoba iz tog pravosuđa koja doprinose takvom stanju, osim dva tri ekstrema.
Osobno iznosim imena osoba za koje smatram da ne rade dobro svoj posao iako sam svjestan da će se te osobe osvetiti. Ali i ta osveta izlazi u javnost.

Tko je glasao

pet +. Ali ima i iznimaka

pet +.
Ali ima i iznimaka glede imena. Ako su neki postupci prijavljeni DO ili će biti, onda bi bio autogol iznositi kritične podatke zbog efikasnosti takvog postupka.
Uostalom imena članova DSV-a i predsjednika sudova su javna stvar (objavljena su na Internetu)

Tko je glasao

Kakav bi vi savjet dali

Kakav bi vi savjet dali meni?
Za pošteno suđenje treba osigurati uvjete.
Ako ćetiri godine čekate presudu (plaču) u jednostavnom predmetu onda nemate pošteno suđenje. To što vam se događa zove se zlostavljanje.
Predmet je potrebno iznjeti u javnost. Treba postati transparentan, treba javno izaći s imenima onih koji svoj posao ne rade u skladu s zakonom i pravilima struke. Zašto da osobe koje ne poštuju zakon i koje ne poštuju ljudsko dostojnastvo budu cjenjeni suci. Oni to nisu i to treba javno objaviti.
Zanimljivo je da Hrvatsko pravosuđe ne valja ali istovremeno u javnosti nema imena osoba iz tog pravosuđa koja doprinose takvom stanju, osim dva tri ekstrema.
Osobno iznosim imena osoba za koje smatram da ne rade dobro svoj posao iako sam svjestan da će se te osobe osvetiti. Ali i ta osveta izlazi u javnost.

Tko je glasao

Zlostavljanje? A kako bi ste

Zlostavljanje? A kako bi ste nazvali primjerice kada predsjednik suda ovlasti čistačicu da mi zabrani fotokopiranje jednog dokumenta i zbog toga moram odgoditi glavnu raspravu? Neke stvari su tako nevjerojatne da bi javno objavljivanje dovelo u pitanje moju vjerodostojnost. Ima (doduše jedan dežurni) na forumu kojem je upravo to glavna zadaća.

Tko je glasao

A kako bi ste nazvali

A kako bi ste nazvali primjerice kada predsjednik suda ovlasti čistačicu da mi zabrani fotokopiranje jednog dokumenta i zbog toga moram odgoditi glavnu raspravu?

Omalovažavanje, marginaliziranje, izoliranje, onemogućavanje rada=mobing

Tko je glasao

Neke stvari su tako

Neke stvari su tako nevjerojatne da bi javno objavljivanje dovelo u pitanje moju vjerodostojnost
Jedan od bitnih elemenata našeg bloganja je vjerodostojnost. Sve što pišemo moramo moći dokazati. Zbog toga se služimo linkovima, fotokopijama, filmićima i sl.. Bez mogučnosti dokaza svaka tvrdnja postaje prića ili trač. Često puta, zbog ne postojanja dokaza ne mogu izaći s zanimljivim dnevnicima iako je događaj istinit ali nije dokaziv.
Mislim da pollitika i ima svoju vrijednost što većina inzistira na dokazivosti iznesenoga.

Tko je glasao

Prihvaćam

Prihvaćam

Tko je glasao

Kakav bi vi savjet dali

Kakav bi vi savjet dali meni?
Za pošteno suđenje treba osigurati uvjete.
Ako ćetiri godine čekate presudu (plaču) u jednostavnom predmetu onda nemate pošteno suđenje. To što vam se događa zove se zlostavljanje.
Predmet je potrebno iznjeti u javnost. Treba postati transparentan, treba javno izaći s imenima onih koji svoj posao ne rade u skladu s zakonom i pravilima struke. Zašto da osobe koje ne poštuju zakon i koje ne poštuju ljudsko dostojnastvo budu cjenjeni suci. Oni to nisu i to treba javno objaviti.
Zanimljivo je da Hrvatsko pravosuđe ne valja ali istovremeno u javnosti nema imena osoba iz tog pravosuđa koja doprinose takvom stanju, osim dva tri ekstrema.
Osobno iznosim imena osoba za koje smatram da ne rade dobro svoj posao iako sam svjestan da će se te osobe osvetiti. Ali i ta osveta izlazi u javnost.

Tko je glasao

riječ utjehe i ohrabrenja

riječ utjehe i ohrabrenja uvijek dobro dođe u ovakvim situacijama :(

Tko je glasao

Dao sam mu najbolji savjet

Dao sam mu najbolji savjet koji je u Zakonu. Može podnijeti podnesak drugostupnjevnom sudu radi dugotrajnosti suđenja. Do nedavno je bio nadležan Ustavni sud RH glede dugotrajnosti, pa su ostali zatrpani s takvim podnescima građana. Sada je to spušteno na razinu redovnih sudova.

Tko je glasao

ako sam dobro skužio, za

ako sam dobro skužio, za dugotrajnost postupka tužiš sud na onom istom sudu koji vodi tvoj dugotrajni postupak?

to je recept za uspjeh :)

Tko je glasao

Koliko je meni poznato

Koliko je meni poznato tužba zbog dugotrajnosti postupka se predaje ustavnom sudu.

http://www.poslovni.hr/91429.aspx

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

To je bilo do

To je bilo do nedavno!
Mijenjali su to, jer je Ustavni sud ostao zatrpan.
Sada rješavaju samo zahtjeve koji su podnijeti prije izmjene nadležnosti.

Tko je glasao

aha, hvala, dobro je znati.

aha, hvala, dobro je znati.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Zanimljiva je povijest

Zanimljiva je povijest podnesaka radi dugotrajnosti suđenja, koja povijest jako puno govori.
Prvo su se građani obračali izravno Europskom sudu.
Kada je to poprimilo vrlo neugodne konotacije, uvedena je nadležnost Ustavnog suda RH, kako predmet ne bi došao do EU (napravljen je "filter").
Nakon što je sada Ustavni sud ostao zatrpan, spustili su nadležnost na Županijski sud.
Sad će Županijski sud postati zatrpan.
Stalno govorim da pravosuđe nije perpetuum mobile, da u njega ne ulažeš ništa, a nešto dobiješ.
Zgodna priča, zar ne?

Tko je glasao

Da, samo što je problem da

Da, samo što je problem da nema novaca za sve. Ako želiš više novaca za sud, onda trebaš reći i koji bi porez ti povećao da se to isfinancira. Znaš da proračun nije neka izmišljena veličina, pa ako hoćeš s jedne strane veći izdatak, s druge strane moraš imati veći porez.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

ministarstvo pravosuđa je

ministarstvo pravosuđa je jedno od ministarstava s uvjerljivo najmanjim proračunom, a dobar dio njihovog troška proizlazi iz naplate sudskih taksi

hrvatska ima najveći broj sudaca i sudskog osoblja u europi (jedino je luxemburg brojniji), što je samo dokaz da nije nužno problem u ljudima nego sigurno ima nešto i u zakonima i u proceduri

Tko je glasao

Mrak, svaki sudac je

Mrak, svaki sudac je ravnatelj svog sudskog postupka i ima zakonom određene ovlasti da postupak vodi na što ekonomičniji način. A da li je ekonomično kad riječka sutkinja za spor u vrijednosti od manje od 10.000 eura saziva desetke svjedoka, tj. odobrava strankama svaki poziv svjedoka, a teoretski tih svjedoka može biti na stotine, jer stotine ljudi svakodnevno tuda prolazi, pa kako se stranka sjeti nove osobe (odnosno novu podmiti) tako pozove, sutkinja odobri, rasprava se odgađa do saslušanja novog svjedoka koji neće izreći ništa novo, jer je sve jasno po papirima koji postoje i koji su sasvim dovoljni za rješenje problema. Tako sutkinja razvlači proces desetak godina, dok stranka u čiju korist to izvodi, neometano koristi to zemljište. Sutkinja se pokriva pozivanjem svjedoka i odgađanjem rasprava, stranka koristi zemljište, a oštećena strana može moliti boga, da takvi suci dobiju nogu. I sad ti meni reci da zakoni ne valjaju. Valjaju zakoni, ne valja sudac, koji zlouporabljava taj zakon!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Tako sutkinja razvlači

Tako sutkinja razvlači proces desetak godina, dok stranka u čiju korist to izvodi, neometano koristi to zemljište.
U javnost s imenima jer postupak nije u skladu sa odredbama ZPP. Neka se ime sutkinje, suda i tuženog nađe u javnosti. Šutnjom te osobe se smatraju poštenim građanima.
Postoji pripremna faza postupka i glavna rasprava. Po opisanom i nakon 10 godina postupak je u fazi pripreme što nije u skladu sa zakonom.

Tko je glasao

na djelu je grijeh struktura

na djelu je grijeh struktura kojeg su omogućili zakoni protivni čovjeku

najpametnija rečenica jednog pojedinca, tamo tvojeg susjeda krčana (ili krkana), a ni to nije baš njegova rečenica nego parafrazirano

sustav koji omogućava da takva sutkinja i dalje radi svoj posao je kriv, a sustav ima svoje procedure, a ljudi koji su izglasali te procedure sjede sada u saboru

Tko je glasao

Uf koliko ima nepotrebnih

Uf koliko ima nepotrebnih državnih službenika. Ne bi trebalo ni pipnuti poreze. Dovoljna je racionalizacija.

Tko je glasao

Ne. Nego prvostupnjevni

Ne. Nego prvostupnjevni "tužiš" drugostupnjevnom.
I Općinski i Županijski spadaju u tzv. redovne sudove.

Tko je glasao

Uz veliko poštovanje prema

Uz veliko poštovanje prema autoru "Mucke" moram intervenirati.
Nepravedno je osobu predsjednika Općinskog građanskog suda u Zagebu (Mr. Ivica Pezo) vezati za preostali sadržaj samog bloga, a posebice za nastavljenu diskusiju. Još je nepravednije prema Gospodinu Ivici Pezi, što je gorčina građana prema stanju u pravosuđu usmjerena prema - pogrešnoj osobi - Predsjedniku Općinskog građanskog suda.
Ivica Pezo tek je nedavno postao predsjednik Suda.
Dugo godina je predsjednik Općinskog suda u Zagrebu bio Đuro Sessa, a ne Ivica Pezo.
Sve ostalo što se tiče osobe Ivice Pezo pustite institucijama Države.
Uvjeravam vas da bi ste se u budućnosti mogli jako iznenaditi sa rezultatima postupka prema Mr. Ivici Pezi.
Hrvatsko društvo duboko je podijeljeno, što svakako odgovara poziciji.
Podijeljeno je i pravosuđe.
I unutar pravosuđa postoje neformalne interesne skupine.

Tko je glasao

Ivica Pezo tek je nedavno

Ivica Pezo tek je nedavno postao predsjednik Suda.
I navijaći Dinama svom klubu sve opraštaju.
U dnevniku je točno navedeno, opisano i dokumentirano ono što se Pezi stavlja na teret.
Točno je opisano da ga se sumnjići za nezakonito zapošljavanje. Ja sam opisao slučaj u kojem tolerira kriminal svog suca. Vi u komentarima opravdavate nevjerojatno duge parnice. Što je to?
Profesionalna, zavičajna ili neka druga solidarnost? Ili jednostavno trebate posao.
Ako imate nešto protiv, budite konkretni.
Do sad ste za Pezu samo naveli da je dobar u borilačkim vještinama. Svaka čast ali to za pravosuđe ne znaći ništa.

Tko je glasao

Prvo pogrešnoj osobi

Prvo pogrešnoj osobi zamjerate dugogodišnje vođenje parnice, a onda mene pogrešno svrstavate kao da nisam solidaran s Vama.

Ja sam i napustio odvjetništvo jer na Općinskom sudu u Zagrebu nisam mogao više uredno obavljati odvjetničku djelatnost. Između ostalog i zbog istih stvari koje Vi doživljavate. Pa isto što Vi kao radnik doživljavate na Sudu doživljavali su i radnici koje sam zastupao. I ja s njima. Vidite da puno pišem. Svaki tjedan po jedan dnevnik, sve dok Upravni sud RH ne riješi moj "Zahtjev za zaštitu ustavom povrijeđenog prava". Da vidimo tko će dulje izdržati!

Nije Vam poznato da je meni kao sucu odbijeno uručiti obračun plaće i da već 4 godine vodim dva radna spora protiv RH radi isplate plaće i dostave obračuna plaća. Ja sam vjerojatno jedini sudac, a RH vjerojatno jedina država na svijetu u kojoj sudac mora tužiti da bi dobio obračun plaće i plaću.
Pa ako Vas itko razumije i želi pomoći onda sam to ja.
I ja sam radnik.

Ja bih samo želio da Vašu gorčinu usmjerite pravilno.
Eto, ja sam solidaran s Vama, a uopće Vas ne poznam.

Složiti ćete se o činjenicama:
1.) Ivica Pezo nije bio predsjednik suda dok se vodio Vaš spor, već Đuro Sessa.
2.) Suce imenuje DSV, a ne Ivica Pezo
3.) Ivica Pezo nije odlučivao koji će sudac rješavati Vaš predmet
4.) Predsjednike sudova imenuje Ministrica Ana Lovrin
5.) Predsjednik suda u kojem je više od 20 sudaca ne sudi, već obavlja samo poslove sudske uprave ("administrativne"). Druga je stvar kod sudova s manje od 20 sudaca.

Nagradno pitanje: Koja je stranka na vlasti, a koja odlučuje tko će biti Ministar pravosuđa?

Profesionalna, zavičajna ili neka druga solidarnost? Ili jednostavno trebate posao

1.) Ja nisam predsjednik suda, pa nisam niti profesionalno solidaran.
2.) Moj je zavičaj Zagreb jer tu živim 60 godina (ubi bene ibi patria). :),:).
3.) Solidaran sam s njim kao i svakim drugim građaninom, a posebice dok je u tijeku neki postupak.
(To je valjda ta pretpostavka nevinosti kojoj robujem od prvih dana rada)
4.) Trebam posao? Tko me hoće, neka dade ponudu. Kockaste glave - isključene.

Tko je glasao

Reakcije EU na propuste o

Reakcije EU na propuste o kojim je pisano i upozoravano u ovom dnevniku stigle su iz unije:
Pravosudni feleri poput suđenja Glavašu mogli bi opstruirati i pristup Hrvatske u Europsku uniju, ili ga barem dodatno usporiti. Za pregovore o ključnom poglavlju, Pravosuđe i temeljna prava, Hrvatska tek treba usvojiti stajališta. A da se proces pregovora već sada ne odvija dovoljno brzo, uz primjetan nedostatak entuzijazma i napretka s hrvatske strane, smatra i izvjestitelj za našu zemlju u Europskom parlamentu.
Javlja radio 101 http://www.radio101.hr/?section=1&page=1&item=32107
Nažalost pozitivnih reakcija iz vlade nema. Svi su si u vladi i dalje najpametniji, najljepši i najkorum....

Tko je glasao

Velika i mala početna

Velika i mala početna slova

* Velikim početnim slovom pišu se (svi članovi) imena naroda, grupa naroda, plemena i pojedinih njihovih pripadnika:

Albanci, Albanac, Albanka; Bošnjaci, Bošnjak, Bošnjakinja;

http://bs.wiktionary.org/wiki/Vikirje%C4%8Dnik:Pravila_o_standardizaciji

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

http://bs.wiktionary.org/wiki

http://bs.wiktionary.org/wiki/Vikirje%C4%8Dnik:Pravila_o_standardizaciji
Link ti je na bosanska Pravila o standardizaciji:
- - - - - -
* imena i prezimena: Ćamil, Muhamed, Amira, Alija Đerzelez, Ebu-Sufjan b. Harb, Ebu-Ubejda el-Džerah, Karlo Veliki, Dumas Otac;
* ustaljeni nadimci, imena odmila i sl.: Babo, Braco, Seka, Beba; Meho, Mehica, Minka, Ibrica, Selmica.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

hehheee kaj mućke nije

hehheee kaj mućke nije skraćenica od muharem :):):)

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

* Velikim početnim slovom

* Velikim početnim slovom pišu se (svi članovi) imena naroda, grupa naroda, plemena i pojedinih njihovih pripadnika:
Zahvaljujem se na ispravci i poduci. Hvala.

Tko je glasao

1.) Prije 20 godina sudac

1.) Prije 20 godina sudac Općinskog suda u Zagrebu (tada parnični odjel) bio je zadužen za oko 350 predmeta.
danas je za oko 1.200
2.) Nadalje, postoje "Okvirna mjerila za rad suca općinskog suda", a što u naravi predstavlja tzv "normu".
3.) Radni sporovi su najzahtjevniji.

Ne postoji sudac koji sudi u radnim sporovima, a da može ispuniti "normu" i uvjete iz ZPP-a koje ste citirali.
Naravno, pod pretpostavkom da ne piše presude "Copy - Paste" metodom, već da minuciozno obradi predmet.

Radni sporovi su najzahtjevniji jer radni spor nije samo poznavanje Zakona o radu, već poznavanje Zakona o obveznim odnosima (ugovorni odnos), stvarnog prava (ako je pitanje nekretnine ili sl.), kaznenog prava (stegovni postupak), upravnog prava (dostava pismena) itd. Pored navedenog potrebno je imati nešto što je gotovo zabranjeno - socijalna osjetljivost i razumijevanje za ljude.

Pred desetak godina u jednom danu primljeno je na Općinski sud u Zagrebu oko 90 (devedeset) sudaca. Prosjek godina oko 30. O radnom pravu su znali toliko da su me na hodniku suda zaustavljali pitajući za savjet (30 godina sam radio radne sporove).

Kad sam jednom na ročištu rekao sucu da primijeni načelo "in favorem laboratorem" (u prilog radniku), tip mi je rekao da na sudu nemaju laboratorij.

Suce Općinskog suda u Zagrebu nije imenovao Ivica Pezo, već Državno sudbeno vijeće.
U vrijeme dok se vodio Vaš radni spor, predsjednik Suda bio je Đuro Sesa, a ne Ivica Pezo.

U novom Zakonu o sudovima predviđeno je osnivanje specijaliziranih sudova (dušu dalo za sudove za radne sporove). Godinama postoji zakon o sudovima, nitko ništa ne radi na organizaciji. Uostalom možda i bolje. Možete li zamisliti Vaše radničko pravo na tako specijaliziranom sudu sa sucima od 30 godina izabranih po kriteriju "uzdanica" a ne po kriteriju znanja. Tražili bi laboratorij po cijelom Zagrebu.

Tko je glasao

marin držić no smogismogi

marin držić

no smogismogi - u radne sporove danas su utrpane i isplate iz radnih odnosa - isplate prijevoza, isplate božićnice, sve policijske isplate, pa stoga zapisničari, nakon dva ročišta, pišu takve presude po špranci, a možeš ih napisati od 1000-3000 godišnje.

Tako mudri suci sa lakim predmetima prebacuju tzv. normu, koja je za suce općinskih sudova peace of cake.

složeni predmeti bacaju se u stranu - tzv. statusni radni sporovi - otkazi ugovora o radu i sl.

Radi brojnih - samostalno napisanih presuda iz "radnih odnosa" treba posebno pohvaliti vrijedne sudske zapisničarke, a glede sudaca možemo zaključiti da neki od njih vrlo ležerno zarađuju za svoj kruh -

naime, treba dobro poznavati lažljivi sudbeno-statistički sustav - koji isplate iz radnih odnosa trpa u radne sporove i uljepšava statistiku
lijenim sucima

a glavni moto sudaca je: ne talasaj - digli smo kredite, neka bude sudbeni mir

marin držić

Tko je glasao

E sad ste dodirnuli pravu

E sad ste dodirnuli pravu stvar.
Naime Ministrastvo upravo uvodi umreženje svih sudaca, radi evidencije predmeta, ali se radi na tome i da se predmeti "random" dodjeljuju sucima upravo zato da se izbjegne favoriziranje jednog u odnosu na druge .
Što je radio predsjednik Suda u mom slučaju: On je sebe čak posebnom odlukom isključio u radu iz predmeta gospodarstva koji su najzahtjevniji, a meni dodjeljivao najteže predmete. Kad sam prigovorio, rekao je da je on predsjednik Suda pa to može. Naravno da ne može, niti ima takve ovlasti iz Sudskog poslovnika i Zakona o sudovima. Kad sam išao parirati takvoj nepravdi na način da sam ostajao raditi prekovremeno , i na vlastiti trošak spavati u hotelu u gradu u kojem sam radio, oduzeo mi je ključeve od Suda. Drugim sucima nije oduzeo.
Ako kroz moje dnevnike možete nazrijeti što mi se dešavalo na Sudu nakon što sam donio jednu presudu eksponiranu u javnosti, onda je to samo jedan djelić strahota što sam doživljavao.

Tko je glasao

marin držić što to radi

marin držić

što to radi ministarstvo pravosuđa?

ne zaboravimo da je ovo drugi mandat hdz-a, a nabrojite mi sudove gdje je primjenjen ICMS - na prste jedne pravosudne rukice

smogismogi, ne napadamo institucije, ali ministarstvo pravosuđa, pardonček, ljudi koji tamo rade - istražuju rude u gubljenju vremena

najmilije ni je kad nabrajaju prijedloge zakona u pripremi, pa misle da će tako otvoriti 23. poglavlje i još neka dva poglavlja - kako se to lijepo upitao mladoministar

sa ovom ministricom na čelu, hrvatska na žalost neće otvoriti 23. poglavlje, a tragedija vladajućih je da imenovanjem neprofesionalne žene održavaju loše status quo stanje, a može i još gore

korupciju i nepotizam treba glogovim kolcem, srebrenim metkom ili tzv."rumunjskom metlom" razriješiti najprije u tom ministarstvu, pa onda krenuti u reforme.

citiram iz arhive mp-a.

"Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt je u srijedu, 31. kolovoza 2005.g.u Hotelu Regent Esplanade – Smaragdna dvorana, otvorila inicijalni sastanak timova za razvoj i izgradnju Integriranog informacijskog sustava za upravljanje sudskim predmetima – ICMS

Projekt predstavlja jedan od najznačajnijih ali i najzahtjevnijih procesa u sklopu informatizacije hrvatskog pravosuđa. Za izradu projekta odabran je IBM-ov odjel IGS ( Globalni servisi).

U prvom dijelu inicijalnog sastanka, uz ministricu pravosuđa o projektu i njegovoj važnosti za reformu pravosuđa, govorio je predsjednik Vrhovnog suda RH gospodin Branko Hrvatin i direktor IBM Hrvatska d.o.o. gospodin Ivan Vidaković a o procesu modernizacije i reforme pravosuđa kao i o ciljevima projekta ICMS Državna tajnica ministarstva pravosuđa, gospođa Snježana Bagić."

Danas je 05. rujna 2008.g.

marin držić

Tko je glasao

Sorry, ali informacijski

Sorry, ali informacijski sustav za upravljanje sudskim predmetima postoji, barem na mojem sudu, i to već jedno dva - tri mjeseca. Sada je u tijeku umrežavanje sudaca (iskreno, ne znam u kojoj mjeri i sa kojom svrhom, jer više od pola njih je informatički polu i ne pismeno, ali meni osobno bi to dobro došlo)
Ja osobno u tom sustavu ne vidim neke lude reforme. Nije informatizacija ono najbitnije što pravosuđu treba, ona je samo tehničko pomagalo.

Kao prvo, najviše od svega bi voljela da na poslu imam literaturu koja mi je neophodna za rad, a ne da moram okolo moliti ili istu kupovati sama (inače, prosjek nekog korisnog zakona s komentarom i praksom je 800 - 1000 kn, ne daj bože neka jača knjiga).

Upravljenje sudskim predmetima? Zar je to naš problem? Kao sve štima, samo fali dobar sustav koordinacije. Daleko smo mi od toga.

Inače, slažem se s glogovim kolcem.

Tko je glasao

Ako si kompjutorizirana i

Ako si kompjutorizirana i povezana na internet na radnom mjestu, onda možeš puno stvari, koje ti trebaju u svakodnevnom radu, imati na dlanu. Imaš kompletan ZK izvadak na netu, na stranicama porezne uprave sve zakone i prateće propise o porezima, ako želiš nešto saznati u vezi svog predmeta, ukucaš ključnu riječ na net i dobiješ sve gdje se ta osoba spominje, pa možeš donijeti neki svoj zaključak i temeljem toga. Masa literature i sudske prakse već postoji na internetu. Isto tako, na svom pc-u možeš složiti bazu svojih predmeta pa se koristiti njima, kad ti nešto zatreba. Kompjutor je vrhunsko ljudsko dostignuće i za moj pojam nema mu premca. Ne mogu razumjeti onoga tko se ne zna služiti kompjuterom u trećem milenijumu.

A da si u pravu po pitanju literature, to moram priznati. Ali mislim da to više ovisi o zadrtim šefovima, koji ništa ne rade, pa im to ni ne treba. Svojevremno sam radila kod jednog malog privatnika. Imao je svega 40 zaposlenih. Bio je čovjek bez škole, ali je iz starog sustava vukao praksu u djelatnosti, kojom mu se bavila firma, pa je tako opstao. Međutim, taj mali poduzetnik je mene slao na svaki stručni seminar koji se događao u Rijeci, imala sam na raspolaganju svu stručnu literaturu koja mi je trebala. Ništa nije bilo upitno. Stoga je strašna pomisao da netko obavlja stručan posao, a nema pristupa KOMPLETNOJ stručnoj literaturi iz svoje struke!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Međutim, taj mali

Međutim, taj mali poduzetnik je mene slao na svaki stručni seminar koji se događao u Rijeci, imala sam na raspolaganju svu stručnu literaturu koja mi je trebala. Ništa nije bilo upitno. Stoga je strašna pomisao da netko obavlja stručan posao, a nema pristupa KOMPLETNOJ stručnoj literaturi iz svoje struke!

Meni je kao sucu Pravosudna akademija preko Suda dostavljala pozive za obuku za pojedina pravna područja, ali ih nisam dobivao na radnom mjestu. Iz izravnog razgovora s tajnicom Pravosudne akademije utvrdili smo da su mi pozive slali ali mi moj matični sud nije prosljeđivao njihovu poštu. Nakon prosvjeda predsjedniku Suda, rekao mi je da on kao predsjednik odlučuje da li ću ići na stručno obrazovanje. Jednom sam sam iz vlastitog džepa platio 1.700 kuna za seminar iz područja radnog prava (1 dan), a predsjednik Suda mi je rekao da će mi to pisati kao neopravdani izostanak s posla.
Pristup Internetu mi nije dozvolio, jer da je to trošenje novaca za impulse.
Narodne novine za tekuću godinu, moglo se dobiti samo uz poseban zahtjev.
Nikakvu stručnu literaturu u 5 godina nisam dobio.

Tko je glasao

umrežavanja sudova i

umrežavanja sudova i sudskih procesa je bitno kako bi se mogao znati tijek svakog predmeta, aktivnosti koji su na temelju njega napravljeni i kako bi se izbjeglo izbacivanje iz redosljeda ili guranje stvari tamo gdje im nije mjesto

puno lijepih stvari bi se moralo desiti kao kolateralna žrtva informatizacije

Tko je glasao

Ima i jedna nezgodna stvar.

Ima i jedna nezgodna stvar. Bio sam pred par dana u posjetu kolegi na jednom većem sudu.
Dolazi sys administrator i kaže sucu da ostavi računalo upaljeno kad odlazi kući, jer da mora preko mreže svima instalirati jedan program. Pitao sam ga, da li može preko servera i čitati što je kolega tog dana napisao.
Rekao je da može, a ja sam samo gledao kako se kolegi diže kosa na glavi. Pojavljuje se naime i sigurnosno pitanje. Neovlašteno saznanje o nekoj odluci prije nego je dostavljeno strankama može biti vrlo nezgodno.

Tko je glasao

s koliko god sam se

s koliko god sam se programera u životu srela, a bilo ih je mnogo, mogu reći da su redom časni ljudi, kojima je njihova struka i posao i hobby i koje izvan toga malo što zanima. prema tome, čisto sumnjam da od tog programera prijeti bilo kakva opasnost, a ne vjerujem da bi žrtvovao svoj posao, jer se vrlo lako može dokazati tko je imao pristup povjerljivim informacijama. stoga mislim da je taj njegov strah zapravo neopravdan.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

a ne vjerujem da bi

a ne vjerujem da bi žrtvovao svoj posao, jer se vrlo lako može dokazati tko je imao pristup povjerljivim informacijama. stoga mislim da je taj njegov strah zapravo neopravdan
postoje razni stupnjevi sigurnosti koji se mogu primjeniti u mrežama.
Na sudovima i sada predmet ne stoji zakljućan kod suca već u nekakvom uredu, u tom uredu predmet je dostupan strankama ali i službenicima.
A na kraju što to sudac treba tajno raditi?
Što se ne smije vidjeti? Presuda je javna kao što su, uglavnom, postupci javni.

Tko je glasao

Krivo. Sudske odluke su

Krivo. Sudske odluke su tajne dok se javno ne objave ili dok stranka ne primi.

Tko je glasao

Informatizacija je

Informatizacija je neophodna, no sukus je da se na taj način postiže veća kontrola sustava, te da se po potrebi može pojačati pritisak na nepodobne. Taj motiv je visoko na listi razloga, iako ponavljam informatizacija je neophodna, samo treba korigirati neke druge parametre kako bi sadržaj bio bitan, a ne forma.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci