Tagovi

Predsjednik na pladnju?

Danas ujutro me pomalo šokirao naslov na jutarnjem.hr kada sam ugledao ?lanak
(http://www.jutarnji.hr/predsjednik-na-pladnju--neblindirani-automobil-i-...)
Predsjednik na pladnju: Neblindirani auto bez pratnje i samo jedan tjelohranitelj.

Jednostavo, ne mogu vjerovati novinarima koji idu raditi takve pompozne ?lanke bez nekog pravog razlog, odnosno idu samo na „ekskluzivnost“. Prvenstveno, cak i takav odabir osiguranja je puno bolji nego primjerice premijerke Kosor. Pa sada cisto da u svome komentaru ukazem na neke propuste i probleme osiguranja te zasto je ovakav clanak potpuno neutemeljen i prenapuhan. Prvo da kazem, da je komentar gospodina Lausica potpuno na mjestu, naime predsjednicko osiguranje mora biti dirigirano iz nekoliko razina, obavjestajnih, protokolarnih i onih neposrednih. Kao sto rekoh, predsjednik ima pravo birati osiguranje i sam intervju izgleda ovako (kako je prikazano u seriji, Martin Sheen je predsjednik Bartlet i intervjuira buducu tjelohraniteljicu svoje kceri).

http://www.youtube.com/watch?v=jGKsi-x9NOg

Takodjer kod nas se ne vrsi rotacija osiguranja, vec u pravilu tjelohranitelji ostaju uz cjeli mandat predsjednika, dok je pravilo sluzbe da se rotiraju najmanje svakih 6 mjeseci. No ono sto je bitno,je da predsjednik ne moze odredjivati tko ce ga i na koji nacin stititi. Vec sam pisao da predsjednik moze sugerirati, odnosno birati koga zeli uz sebe, no nacin osiguranja i samo izvodjenje ne moze. Jednostavno, ukoliko mu to smeta, neka odstupi od duznosti predsjednika i vrati se normalnom zivotu. Svaki citatelj mora uzeti u obzir da Predsjednik drzave, je Ustavna funkcija, on je temeljni i sastavni dio svake demokratske zemlje, on se stiti ne zato jer je on Pero Peric, nego napad na Predsjednika drzave je napad na suverenitet i neovisnost moderne republike,uz to to je vrlo dobar nacin destabilizacije samog morala vojske te gradjana drzave. Zato osiguranja mora biti, oni ne cuvaju osobu,nego funkciju,i ta funkcija mora imati odstupanje od „normalnih gradjana – civila“, bas iz tog razloga. Stoga, komentari da njima to ne treba, ili da je to bez veze,su neutemeljeni, od antickih vremena, vladari su imali svoju gardu, jedna od najpoznatijih, i mozemo reci preteca danasnjih tjelohranitelja je Pretorijanska garda Cezara (http://sh.wikipedia.org/wiki/Pretorijanci) koja ga je u jednom trenutku i izdala, no to je posebna tema. Ono sto me dotaknulo u ovom clanku koji je osvanuo i na drugim portalima je da je ispalo kako premijerka ima bolje osiguranje od predsjednika, sto ne mora znaciti.

Imao sam prilike vidjeti kako premijerka (obzirom da smo relativno susjedi) dolazi kuci nakon radnog dana, obicno oko 19 sati, prolazi sa dva prateca vozila i glavnim (BMW/Mercedes), no ono sto je bitno reci, oni imaju upaljene svjetlosne signale, no postuju prometna pravila, pa cak i stoje na semaforu, sto apsolutno nema smisla, uz to, prateca vozila su tamo potpuno nepotrebna,jer ne vrse ulogu ciscenja i fizicke blokade prilikom prelaska raskrizja (sto im je jedna od bitnijih funkcija) i nisu blindirana, sto je najbitnije. To dovodi i do problema kako dosta nasih tjelohranitelja nije opremljeno ni sa pancirnim kosuljama, sto isto nema smisla, naime od uvijek su nas u struci ucili jednu bitnu stvar, mi smo tu da prezivimo kako bi spasili svoju sticenu osobu, znaci nije pancirna kosulja zbog tjelohranitelja, nego ukoliko on padne sa jednim hicem, automatski sticena osoba gubi jednog tjelohranitelja. Prateca vozila nisu blindirana,stoga gube na vrijednosti, nisu dovoljno cvrsta da pruzaju fizicku zastitu glavnom vozilu, uz to, tjelohranitelji u njemu su otvorena meta te se vrlo lako mogu neutralizirati. Kao sto sam vec pisao, blindirano vozilo nije neunistivo, ono samo kupuje maksimalno 1-2 minute vremena uz dobro obucenog vozaca da se sticena osoba ukloni iz rizicne situacije. Stoga, premijera i nema bas tako izvrsno osiguranje.

Varijanta u civilnom autu bez pratnje bi bila cak i puno bolja,odnosno bila bi adekvatna za odlazak s posla kuci, plus sto bi bilo pametno da se mjenjaju vozila i rute kojima se ide. Stoga, predlazem osiguranju predsjednika Josipovica da zadrzaju ovu politiku,jednio zamjene vozilo blindiranim i dodaju jednu sticenu pratnju (blinidranu) i neoznacenu na razumnoj udaljenosti. Uz to, predsjednik mora imati potpunu sigurnost u svoju obavjestajnu sluzbu kada bira ovakvo osiguranje, odnosno tu sigurnosna zastita ne smije popustiti, niti pogrijesiti. Kao sto i gospodin Lausic kaze, meki trbuh, odnosno ja volim reci, Ahilova peta osiguranja je kcer predsjednika i njegova obitelj. Jer ukoliko se njima nesto dogodi,ili u najgorem slucaju oni budu zrtva otmice, tada predsjednik prestaje biti Ustavna stavka, i postaje otac, otac koji je vrhovni zapovjednik oruzanih snaga, sto je naravno najgori moguci scenari. U izvrsnoj americkoj seriji West Wing,upravo je to napravljeno kao imaginarni slucaj:

http://www.youtube.com/watch?v=00dt8NAWJmQ

Stoga potreba za sticenjem ne samo predsjednika vec i njegove obitelji uvijek ce postojati, i sve ovisi o sigurnosnim procjenama. Ovakav nacin osiguranja predsjednika Josipovica ne mora biti los,ukoliko je obavjestajna procjena 100% tocna, te kvalificiranost tjelohranitelja na najvisem nivou. Misljenja sam da je ipak jedan tjelohranitelj premalo za funkciju koju obavlja, da je jedan tjelohranitelj bio uz predsjednika Regana, vjerovatno bi pokusaj atentata uspio:

http://www.youtube.com/watch?v=UoZeZprXnDg

Ovako su tjelohranitelji obavili svoj posao. Sve u svemu, ovakav danasnji natpis nema veze sa stvarnoscu, i samo potkopava samo osiguranje predsjendnika i trazi publicitet. Predsjednik Josipovic zeli pravednu Hrvatsku, zeli sigurnu Hrvatsku, i kao najvisa Ustavna licnost, on to zeli pokazati svojim primjerom, i to je mozda potpuno u redu. Nadamo se samo da Hrvatska nece doci na listu drzava koje su izgubile svoje vodstvo u atentatima poput nasih susjeda iz Srbije.

Komentari

Man, ovo bi bilo za

Man, ovo bi bilo za komentirati: http://www.jutarnji.hr/tjelohranitelj-jadranke-kosor-postupio-prema-zako...

Zanima me kakav je to tjelohranitelj kojem netko može "prići s leđa". Kako je moguće da ne vlada situacijom i prostorom, pa mora reagirati u posljednji čas i to nasilno, umjesto da na vrijeme percipira što se dešava i kaže: oprostite, ali ne možete prići.

Kakvo je to osiguranje i podjela dužnosti, kada nema sementiranja štićenog prostora, prekrivanja i kooridinacije. Ovako ispada da je Jaca ko neki kum, pa njegovi vunbacitelji moraju zašakavati one koji mu žele prići.

Tko je glasao

Pročitaj iskaz novinarke.

Pročitaj iskaz novinarke. Nije išla s leđa nego iz profila (jer što će Jaci snimati potiljak) i svi su već prošli provjeru i šetali 15 minuta po škveru. Reklo bi se da je Laki malo neurozan (tjelohranitelj).

Tko je glasao

Novinarka je prišla

Novinarka je prišla tjelohranitelju s leđe, jel je htjela snimat premjerku iz profila. Ko drugo, zna se dobro gdje počinje privatna sfera jedne osobe. Mogla je napravit snimak sa malo veče daljine (primjer metar dalje).

Tko je glasao

Skviki, novinarka je prišla

Skviki, novinarka je prišla blizu Premijerki jer joj nije bilo bitno snimanje već miris njenog parfema da ima o ćemu pisati:):):)

grdi

Tko je glasao

Grdi, Da je novinarka

Grdi,

Da je novinarka prišla tak blizu Josipoviću, bi se več pisalo o atentatu. Jebote koje smo mi bolesno društvo, ne poštivamo nikog i ništa.

Tko je glasao

Poznavajući pisanje Novog

Poznavajući pisanje Novog Lista, novinarki nije ni bio cilj fotkati premijerku izbliza, već upravo izazvati incident koji je izazvala, tj. svratiti pozornost na sebe. Naime, svaki profesionalni novinar zna što su bodigardi i što se može, a što ne može po protokolu. Napravivši to, novinarka je očigledno svjesno prekršila protokol, a sve u cilju insceniranja događaja o kojem će kasnije pisati nekoliko dana. Novinarstvo nam je već duže vremena u krizi, a ovo je samo još jedan dokaz toga. Možda bi joj ipak bilo bolje da piše o parfemima i broševima za žutu kroniku. Tada bi bila vjerodostojnija.

My Soul

Tko je glasao

Tjelohranitelji štite Jacin

Tjelohranitelji štite Jacin integritet, kao osobe i kao funkcije. Taj integritet nije samo fizički, već oni štite i percepciju Jace u javnosti. Ako tjelohranitelji mlate novinare (a ovo nije prvi incident koji su pripadnici raznoraznih naših tjelesnih zdrugova imali s novinarima) onda to projekcira lošu sliku u javnost o onoj (onome) kojega čuvaju.

Zanemarimo reakciju telohranitelja, za kojega je očigledno da u vrijeme reakcije nije vladao svojim prostorom, jer da je onda je mogao reagirati preventivno, a ne reaktivno. Očito je to širi problem osiguranja, jer se čini da cjela ekipa nije vladala štićenim prostorom.

Jaca je ovdje pala kao osoba i kao žena (što često voli isticati), jer je vidjela ženu na podu, za koju gotovo sigurno zna da je novinarka i uopće nije reagirala. Svoje lažne suze (koje je jako dobro opisao Pravednik u svojim djelima) Suzana očito čuva za neke druge prilike.

Mrak je napisao da je MUP iznimno politiziran, a najveća politizacija je baš u Upravi za posebne poslove sigurnosti. To je dio Sanaderovog nasljeđa, kao i onih prije njega. Očigledno puno rodja misli da je biti "bodigard" velika fora i da se radi o nekakvom poslu Jamesa Bonda koji odsjeda u predsjedničkim apartmanima najskupljih hotela, uvijek dobiva na hazardnim igrama, pije Dom Perignon iz 1968, jede Beluga kavijar i povaljuje sve ljepotice koje mu se nađu u vidokrugu. Velika greška, jer se zapravo radi o teškoj šljaci sa nimalo glamura.

Ovaj događaj i način kako su ga popratili mediji još jednom pokazuje da je medeni mjesec između Jace i medija završio. Međutim, Jaca i MUP poslovično glupo reagiraju u rusko-sovjetskom stilu, toliko poznatom u našoj bananovini, po kome je isprika slabost i priznanje odgovornosti, a ne politički mudar potez. Ovako si Jaca navlači još više problema na glavu u trenutku kada se nalazi u ozbiljnoj medijskoj defanzivi, je nema ponuditi ništa novinarima, ali još tragičnije nema ništa ponuditi ni javnosti, što mediji svakodnevno razotkrivaju.

Tko je glasao

Ako tjelohranitelji mlate

Ako tjelohranitelji mlate novinare (a ovo nije prvi incident koji su pripadnici raznoraznih naših tjelesnih zdrugova imali s novinarima) onda to projekcira lošu sliku u javnost o onoj (onome) kojega čuvaju.

Kak si ti došel do toga da je tjelobranitelj novinarku mlatil.

Novinari znaju svoja mjesta i poznato im je koje odstojanje moraju držat.

Tko je glasao

Možda možeš običnim i

Možda možeš običnim i narodu lako razumljivim riječima objasniti što novinari imaju tražiti premijerki iza leđa?

Objasni mi, molim te i sljedeće: kako to da novinarka misli da mora obaviti svoj posao oko premijerke, a da tjelohranitelj ne mora? Misli li novinarka da je ona bogomdana, a da su drugi ljudi ovce, samo zato što ona ima MOĆ MEDIJA u rukama?
U normalnom svijetu i na normalnim poslovima, takve događaje nazivamo nezgodama na radnom mjestu i o njima ne trube sve novine u Hrvatskoj. Gospođa je zbog svog posla zlouporabila novine u PRIVATNE SVRHE! To što se zbilo, zbilo se u vrijeme njenog radnog vremena i ako misli da je ugruvana, neka izvoli zatražiti odštetu od osiguravajućeg društva, a ne opterećivati hrvatsku javnost samom sobom. Nadam se da ju je poslodavac osigurao ili možda štedi na troškvima poslovanja, kao i ostali, koji nemaju moć.

My Soul

Tko je glasao

Kamera Nove TV isto snima

Kamera Nove TV isto snima Kosoricu s leđa, dakle bilo je tu više novinara. U trenutku kada se ovaj baca na novinarku to se dešava lijevo od kamere Nove i dijelom ulazi u njihov kadar (imaš video na Dnevnik.hr, ali na njemu se ništa bitno ne vidi). To gdje su se nalazili novinari nije problem novinara, već problem protokola i osiguranja, pogotovo ako nisu novinare uputili gdje trebaju stajati. Ako je novinarka bila na krivom mjestu, onda ju je tjelohranitelj trebao uputiti na pravo mjesto daleko prije incidenta.

Tko je glasao

To gdje su se nalazili

To gdje su se nalazili novinari nije problem novinara, već problem protokola i osiguranja, pogotovo ako nisu novinare uputili gdje trebaju stajati. Ako je novinarka bila na krivom mjestu, onda ju je tjelohranitelj trebao uputiti na pravo mjesto daleko prije incidenta.

Novinari dobro znaju gdje im je mjesto, ne samo kod nas nego i u cijelom svijetu. Samo si naši uzimaju posebna prava. Jel ti je poznato da nesme niko snimat bez dozvole jednu osobu, a i zna se mjesto s kojeg se to sme radit.

Novinari rado prelaze crtu dozvoljenog, a znaju dobro šta im protokol dozvoljava, a šta ne.

Tko je glasao

Točno. Ako novinarka ne zna

Točno. Ako novinarka ne zna protokol, onda ne zna svoj vlastiti posao! Oni ne žele priznati da su zlouporabili medijski prostor za svoju osobnu promociju novinara, umjesto radnog zadatka.
A baš su i našli kome će se žaliti na uvjete rada...onoj silnoj vojsci nezaposlenih na birou za zapošljavanje, ili onim zaposlenima, koji na poslu ne smiju disati 8 sati dnevno 7 dana u tjednu. Ova se jednom u životu povaljala u prašini i to svojom greškom i o tome odmah, po vezama i poznanstvima bruji cijeli medijski prostor. I to onda nije zlouporaba radnog položaja i ovlasti.

My Soul

Tko je glasao

Ma nema veze, vas dvoje ste

Ma nema veze, vas dvoje ste uvijek u pravu. Dobro.

a) Ovaj incident šteti Jaci, vladi i MUP-u. Ne mogu se oprati nikakvim demantima demantija, nikakvim pravilima struke, štićenim prostorom i bilo čim drugim. Čak i da su u pravu, mogli su se ispričati što bi bio politički mudar potez. Nisu. Super, sve pet. Uglavnom gube na kratke i na duge staze.

b) Očigledno nije bilo nikakvih posebno zadanih pravila za novinare, što s obzirom kako se kod nas radi ne bi bilo ništa čudno. Ako malo pogledate dostupne fotke i video snimke događaja vidjet ćete da se i novinari i snimatelji nalaze i lijevo, desno ispred i iza Jace. Prema svemu radi se o namještenoj foto prilici Jacinog "spontanog" druženja sa škveranima. Ova novinarka se mota lijevo i desno od tjelohranitelja, pa je očito da traži nekakvu snimku Jace iz profila ili poluprofila. Desno od tog tjelohranitelja, gledano prema njemu, a iza novinarke izgleda da se nalazi još jedan tjelohranitelj. Budući da se novinarka tamo mota neko vrijeme, mogli su je lijepo premjestiti lijevo ili desno od Jace i gotova priča. Ostaje činjenica da nisu kontrolirali štićeni prostor, niti je taj tjelohranitelj znao gdje se tko nalazi, a to mu je posao. Ovo nije bio Rose Garden događaj, gdje svako ima svoje označeno mjesto, jer se na snimkama i fotografijama vidi da se ljudi motaju uokolo.

Tko je glasao

Ma nema veze, vas dvoje ste

Ma nema veze, vas dvoje ste uvijek u pravu. Dobro.

Tu se ne radi o tome ko je u pravu, a ko ne.

Radi se o dvijee osobe koje su radile svoj posel i o tome ko je napravil grešku. Novinarka je isprovocirala incident i to je činjenica.
Tjelohranitelju je posel čuvat određenu osobu i mora reagirat, ak smatra da je ta osoba ugrožena. Sad se pokušava svalit krivica na sve druge, samo ne na onog ko je kriv.

Tko je glasao

I znaš što mi se još mota

I znaš što mi se još mota po glavi. Čak mislim da to i nije bio slučajan incident, već da je insceniran, kako bi propao Jacin obilazak brodogradilišta i kako bi Jacu zapravo medijski ocrnili. Možda ta novinarka uopće nije pogriješila, već samo slijedila upute onih koji su joj ih dali?! Jer mi je ta halabuka, koja se digla oko običnog novinarskog zadatka zbilja postala sumnjiva! Na ovaj način uspjeli su srozati Jacinu posjetu brodogradilištu i istovremeno prodati novine na dva-tri dana. Jednim udarcem dvije muhe. Službe koje osiguravaju premijerku mogle bi se pozabaviti i ovom stranom medalje! U svakom slučaju, da ja pišem Jacin protokol, ovo bi bio zadnji put što bi novinari smjeli doći premijerki unutar deset metara udaljenosti. Današnje kamere mogu fenomenalno snimati i sa većih udaljenosti, pa uopće nije nužno da se novinarka Novog Lista unosi premijerki u facu kako bi snimila reportažu u kojoj će Novi List na kraju iskoristiti snimku na kojoj se premijerka na slici uopće ne vidi, ili se vidi sa 100 m udaljenosti. Jer oni uglavnom takve slike stavljaju u Novi List, kad je riječ o njima suprotnim političkim opcijama. Vojku se pak vidi svaki prištić na licu.

My Soul

Tko je glasao

Umjesto komentara ja bih

Umjesto komentara ja bih dodao ovaj tekst Boris Pavelića iz Novog Lista

Valja biti ponosan na predsjednika koji odbija zaštitu. Valja podržati političara koji odbija privilegije. I napasti ga onog trena kad popusti sirenskome zovu povlaštenosti

Skandal: predsjedniku države smeta osiguranje i protokol! Odbija se voziti u blindiranom automobilu! Ne želi biti okružen nabildanim šutljivcima! Odbojna mu je strogost činovnika koji sve znaju bolje od njega! Ne poštuje »pravila struke«! Odbija biti vođen! Ne želi postati institucijom! Htio bi ostati čovjekom! E, neće ići.
Takvim su sumnjama obasuli Josipovića još od časa kada je pobijedio na izborima. Iste je večeri odbio tjelohranitelje koje mu je htio nametnuti Tomislav Karamarko. Mnogi su ga zbog toga napali uz optužbu da potkopava autoritet ministra policije. Jedva da je itko shvatio kakvu je, zapravo, Josipović poruku poslao odbivši prihvatiti diktat službi koje postoje da bi izmišljale opasnost: poručio je, naprosto, da ne kani popustiti pritisku sustava plaćenog za paranoju. Signalizirao je da kani postati branom koja će građansko braniti od državnog, pojedinačno od kolektivnog, osobno od institucionalnog. A to i jest najvažniji posao izravno izabranoga predsjednika Republike. Zanimljivo je, pritom, da nismo čuli glasa u korist Josipoviću. Nismo čuli glasa koji bi kazao da se ponosi predsjednikom jer odbija suvišno osiguranje. Nismo čuli nikoga tko bi prepoznao vrijednost u odluci da Ivo Josipović naprosto ostane što je i dotad bio.
I dakako: proteklih dana, napadi su obnovljeni. »Jutarnji list« objavio je u nedjelju opsežan članak kako Josipović »nastavlja praksu iz predsjedničke kampanje i inzistira na tome da se osiguranje njega i njegove obitelji svede na najmanju moguću mjeru, što članovima osiguranja stvara velike teškoće u svakodnevnom obavljanju posla«. Želeći naglasiti Josipovićev neposluh, autor je naveo kako to rade, je li, pravi državnici: »Osiguranje premijerke Kosor«, kaže, »na puno je višoj razini. Osim srebrnog blindiranog Mercedesa, premijerka se koristi i blindiranim automobilom BMW. Na prometnicama je njezin automobil uvijek okružen s dva automobila u pratnji. U tri automobila najmanje je sedam pripadnika fizičkog osiguranja. Procjenjuje se da je osiguranje podijeljeno u 5 skupina od po 10 osoba koje se izmjenjuju«. Ti boga, uspješne političarke!
Priču je dan kasnije spremno preuzela javna televizija. Novinarka je intervjuirala Matu Laušića, suspektnu sigurnjačku kvrgu, bivšeg Tuđmanova tjelohranitelja koji nije krio da za građanski, civilni princip osjeća samo prezir: »Neke stvari doista ne razumijem. I Olof Palme se vozio na biciklu, i Kiro Gligorov se vozio u automobilu bez zaštite«, zloguko je usporedio, tragajući za argumentima somnanbulnoj tvrdnji kako »ne može štićena osoba pripadnicima osiguranja diktirati na koji će način organizirati njegovu zaštitu«. Ne može, znači, predsjednik propisivati pajkanima. Ti boga!
Alternative, dakle, nema. Josipović se ima pognuti: blindirane zvijeri, tjelohranitelji, namrštena lica, pištolji, bube u ušima, šaptanje u mobitele, strijeljanje očima, strka i žurba. Stega, strogost, preciznost, krutost, odmjereni koraci, crveni tepisi, distanca. Opasnost nikad ne spava. Luđaci su posvuda. Svak je sumnjiv. Ne puštaj nikoga! Izbori? Ma pustite vi izbore! Ovo su »pravila struke«! A struka kaže: nisu važni ljudi, važna je opasnost. Ljudi su opasnost! I vi ste, predsjedniče, opasnost. Zato ne brinite: zaštitit ćemo vas. Od onih koji su vas izabrali. I od vas samih.
Ali Josipović kuži podvalu mentaliteta tvrđave. Zna da je njegova snaga u građanima koji su ga izabrali da štiti mirni ljudski život od paranoičnog Sustava. Valja zato biti ponosan na predsjednika koji odbija zaštitu. Valja podržati političara koji odbija privilegije. I napasti ga onog trena kad popusti sirenskome zovu povlaštenosti.

Tko je glasao

Vjeruj, da netko sa stvarno

Vjeruj, da netko sa stvarno ozbiljnim namjerama želi nauditi predsjedniku ili predsjednici vlade, nitko ga ne može zaustaviti. Ostalo je dovoljno oružja i eksploziva od rata da se može svašta složiti.

Međutim, nisko osiguranje (ono koje vidimo, je li, postoji i nevidljiv dio) daje i jedan signal koji nije tako loš: Hrvatska je sigurna zemlja, stabilna, s malim rizikom itd. To je zapravo pametno. To se sve slaže s percepcijom Hrvatske kao zemlje s vrlo malo kriminala (što zapravo u svjetskim razmjerima i jesmo).

Može se predsjednik voziti i u tenku, bar tenkova imamo...

Što se tiče usporedbe američkog i hrvatskog predsjednika, to je apsolutno neusporedivo. U svijetu ćeš lako naći tisuće i tisuće ljudi (možda i milijune) koji su odmah spremni ubiti američkog predsjednika ako im se ukaže prilika. Osim toga američki predsjednik je šef države i vlade u jednoj osobi, to je neusporedivo s hrvatskim predsjednikom.

Mislim da nema smisla uzimati TV serije kao primjer...

Tko je glasao

Hrvatska je zemlja maloga

Hrvatska je zemlja maloga rizika za političare i druge moćnike koji pripadaju establishmentu. Koliko je u Hrvatskoj ubijeno političara, sudaca, tužitelja, visokih policijskih dužnosnika, a da su ubijeni u vezi slučajeva organiziranog kriminala kojima su se bavili? Nula!

Ako ništa drugo, to je jasni pokazatelj kako se sustav u Hrvatskoj bori protiv mafije i organiziranog kriminala. Pogledaj malo Italiju, pa probaj povući paralele.

O tome da smo zemlja s malo kriminala. Pa ako statistički pogledaš broj ubojstava, možda i jesmo. Međutim, statistike broja ubojstava, kao i drugih kaznenih djela, kao i statistike rješavanja tih zločina su frizirane i ne odgovaraju istini. Sjeti se slučaja Luke Ritza čije je ubojstvo klasificirano kao napad sa smrtnom posljedicom ili nešto tako slično.

S druge strane, govoriš da je Hrvatska zemlja s malo kriminala. Ono što ja vidim je da je kriminal svugdje oko nas. Mita, korupcije i krađe ima na svakom koraku. Krade se, otima, vara svaki dan i to se radi masovno. Ni jedan posto takvih djela se ne procesuira. A kada se procesuira, pogledaj rezultate. Evo ti najnoviji primjer sutkinje Domić.

Tko je glasao

@man Možda sam ja

@man
Možda sam ja staromodan u poimanju stvari sigurnosti, ali i mene je iznenadio, pa zapravo ŠOKIRAO članak u Jutarnjem, otkrivajući navodno delikatna, slaba mjesta Predsjednikova osiguranja. Šokantno je da se takvi tekstovi objavljuju, pogotovo s tendenciozno-senzacionalističkim naslovima posebno onim PREDSJEDNIK NA PLADNJU. Ne znam da li se u svijetu u dnevnom tisku objavljuju ovakvi tekstovi?
Ali, "man", umjesto da se o tim svim pitanjima raspravlja na nadležnim stručnim i političkim mjestima, i ti si se upustio u analizu siguranja J. Kosor, otkrivajući slabe strane njena osiguranja. Mislim da potencijalni atentatori nisu dobili bolje informacije nego su i jedne i druge, da su ih skupljali tjednima, ne bi ih skupili, i mislim da se objavljivanjem članaka u Jutarnjem, pa i ovog na pollitika.com postupa neprofesionalno.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

@Danimir Hvala na komentaru,

@Danimir

Hvala na komentaru, ja sam se upustio u analizu koju ce svatko iz struke jasno iscitati, i ako se vec pise o nekom problemu, onda neka se pise argumentirano i temeljito, a ne senzacionalisticki i povrsno.

Potencijalni atentatori iz mog clanka nisu mogli iscitati nista kvalitetno ukoliko planiraju takav potez, osim sto su mogli iscitati da mi je to struka, i da ono sto zamjetim, mogu i komentirati.

Niti imam uvid u sigurnosna izvjesca i procjene niti bi ih komentirao, a to je 90% zastite duznosnika drzave, ovo sto ja prostim oko vidim na cesti, od hodanja, nacina voznje i slicno je tek zadnji krug obrane, odnosno 10% zastite duznosnika. Ukoliko oni moraju obraniti zivot sticene osobe, onda vjerujte mi, puno veci sistemi ove drzave su zakazali od teama tjelohranitelja.

Stoga, planiranje tako necega se ne broji u tjednima nego u mjesecima, vecinom imaju se informacije iz samog kruga osiguranja i slicno.., zato nitko ni nije povjerovao da je atentator JFK-a bio sam i slicno, to su vecinom slozene operacije.

Stoga, mislim da moj komentar moze samo malo dati uvid na drugaciji nacin pogleda na osiguranje, ne samo ono sto se gura kroz medije, dali su oni nabildani, dali imaju BMW ili Mercedes, te dali nose duge ili kratke cjevi, to je potpuno nebitno i ne vazno.

a i sam g. Lausic je takodjer ocjenio sto moze reci i sto ne, a i nije nista "novo" otkrio sto se ne uci na specijalistickim studijima i obukama. Niti on, niti ja imamo uvide u obavjestajne procjene, protokolarne i sigurnosne rasporede i slicno, a to je temelj price.

Tko je glasao

@Man Ne dvojim oko tvoje

@Man
Ne dvojim oko tvoje stručnosti. Prvo, slažemo se da tekstu kakav je plasiran u Jutarnjem, tamo nema mjesta. Ne razumijem, Žabec je Laušić, ili...? Sporni tekst je potpisao Krešimir Žabec i po mom mišljenju iznio je neke stvari koje bi se mogle tretirati kao povjerljive ako ne i strogo povjerljive. I takve, mogu raspaliti maštu ekscentričnih ljudi.
Moje je mišljenje da većina atentata u povijesti je učinjena od krajnje ekscentričnih pojedinaca i s dubioznim motivima, a kasnije se traže moguće urote većeg broja ljudi pa i organizacija. Osim u ratnim prilikama. I mislim da takvi atentatori su vrlo često van domašaja obavještajnih službi tako da ne bi trebalo prenaglašavati ove tzv. vanjske prstene. Primjer: atentator Goldstein iz ortodoksnih židovskih krugova USA bukvalno se došetao do Icaka Rabina i ubio ga... I ti i ja znamo da s Mossadom i Šin Betom nema šale.
E sad, tvoje reagiranje je na mjestu, ali ne za javni medij kakav je pollitika.com. I imam osjećaj da si momentalno van igre u poslu koji znaš, pa ti je ovo možda i mali "ubod" za to što neznalice rade posao koji bi ti radio stručnije. Ali, sve se to manje-više raspravlja u užim krugovima, stručnim časopisima, ali ne u dnevnim listovima i "praćenom" portalu.
Sve dobro,
Danimir

Danimir

Tko je glasao

@Danimir Kao sto rekoh,

@Danimir

Kao sto rekoh, nikakvi strogo povjerljivi podaci nisu objavljeni, niti napisani, posebice ne kod mog dnevnika koji se bavi opcenitim slucajevima te promatranjima. Misljenje ti je dobro,jer je teze pratiti ekscentricnog i "ludog" pojedinca nego profesionalnu grupu koja moze pasti na temelju obavjestajnih izvida.

Imas dobar osjecaj, trenutno vise ne obavljam ove poslove, jer se ti poslovi ne mogu raditi do kraja zivota, stoga sam se fokusirao na slicne zadate u medjunarodnim sigurnosnim organizacijama, no ne mogu zanemariti da medju raznim dokumentima i certifikatima,nosim diplomu tjelohranitelja, te znam koliko sam sati, dana i mjeseci utrosio svog zivota kako bi se kvalitetno obucavao za taj poziv (jer to je poziv, ne zanimanje), i na kraju, nista ne vrijede sateliti i cijele tehnologije, ako kadar nije motiviran. A znam kako se radi, od vodstva Saudijske Arabije do raznih el-presidenta u Africi.

Ovo je bila samo moja replika, a kako sam vec znao replicirati na pollitici.com vezano za te probleme, objavio sam i ovu repliku.

Tko je glasao

@man Osjeća se odnosno

@man
Osjeća se odnosno primjećuje tvoja stručnost, ali kao i kod mnogih koji odjednom postanu nepodobni ili "stari", ta se stručnost, temeljena i na iskustvu i na daru zapažanja, od "nadležnih" malo ili nimalo ne koristi. Zaprepašćujuće je kako se u nas ta znanja i iskustvo malo koriste.
Mislim da smo i po tome, kao Hrvatska i Hrvati, jedinstveni u svijetu.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

@Danimir Hvala, no daleko

@Danimir

Hvala, no daleko sam ja od "starog" ili nepodobnog, odnosno nepodoban sigurno jesam, jer me stranacka pripadnost i slicno ne zanima ;) A strucnost ako nisu prepoznali domaci, dobro su platili i prepoznali stari, tako da mi nije bed, ali da mi je zao, to je, jer nazalost Hrvatska je jedinstvena u svijetu, svoje strucne ljude ne cjeni, dok ih stranci uzimaju. Da, zao mi je, al ne znam barba Luku :).

Tko je glasao

Man, slažem se s tvojom

Man, slažem se s tvojom ocjenom..... naša mala zemlja čudesa je toliko bogata da se bez problema odrekne stručnih ljudi u čiju je obuku i školovanje utrošen ogroman novac poreznih obveznika samo zato jer nekome nisu po volji ili radi toga što nekome treba njihovo mjesto da bi uhljebio nekog svog stranačkog kolegu, rodijaka, bivšeg "druga organa", "saradnika" ili njihovo potomstvo.....

A što se ove rasprave tiče, ne trebaš se brinuti, nisi ti otkrio ništa spektakularno ni posebno osjetljivo. Sve ono što si napisao o osiguranju naših političara može vidjeti svaka kumica s placa, samo ako se malo potrudi.... Kakve si to ti posebno osjetljive i tajne podatke otkrio ? Samo si na određen način napisao da je car gol..... a to što ga drugi takvim ne vide je njihov problem..... Uostalom, možda ih ova medijska rasprava i potakne da se pomaknu iz učmalosti i rutine kojom su radili sve te puste godine......neka smisle nešto novo, originalno, sigurnije..... izvuku pouke, nauče nove lekcije......

I mala lekcija našem Predsjedniku kao i onome tko ga savjetuje u ovim pitanjima. Naime, osiguranje se vrši na temelju prosudbe, a ne "procjene"..... Procjena je izraz koji su koristile tajne službe bivše SFRJ, korištenje tog izraza samo pokazuje čiju doktrinu i izraze su naslijedili oni koji se tim poslom bave u njegovom okruženju.... Osim naziva, neka mu u prosudbi napišu i elemente koje koriste današnje moderne službe u svijetu, a iz nje izbace unutrašnje neprijatelje (koji nikada ne spavaju), ekstremnu emigraciju, obavještajno podzemlje i jalnuške diletante......

Tko je glasao

@man Pomislit ćeš da sam

@man
Pomislit ćeš da sam u dosluhu s Predsjednikom, ali gledao sam Dnevnik plus na HRT i sam dr. Josipović je izrazio nezadovoljstvo člankom u Jutarnjem, a mislim da ne može biti oduževljen ni tvojim dnevnikom na ovom portalu. Dakle, ma kako bila logično primjećivanje određenih propusta u osiguranju i Josipovića i J.Kosor, TO SE NE RADI JAVNO. Publicirao si detalje osiguranja ( primjerice, broj tjelohranitelja, blindirana neblindirana vozila, naoružanje, vrste oružja, gdje se nalazi itsl.) i to ipak nije profesionalno od tvoje strane. Malo si me pokolebao u prvotnoj, oštroj ocjeni, no ako je pogriješio Jutarnji, nisi trebao i ti.
Na tvom mjestu, ja bih ovaj dnevnik, mada je već dosta čitan, u dogovoru s Rakarom, izbrisao. Mislim da to možeš učiniti i sam.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

Daleko si od istine, ali si

Daleko si od istine, ali si uporan u ponavljanju jednog te istog, pa još i krivoga. Ulaziš u grupu ljudi koji misle da je osnova zaštite tajnost. Ako bi se prihvatio tvoj pogrešan stav onda bi man trebao obrisati još koji svoj stariji dnevnik.

Podsjećaš me na novinare koji se u člancima zgražaju nad činjenicom da je neki kriminalac imao "metak u cijevi". Pa gdje bi metak trebao biti? U džepu, možda??? Tko danas nosi oružje s namjerom da nekog napadne ili se obrani od napada, a nema metak u cijevi (tzv. Israeli carry) zanemario je jedno četrdesetak godina razvoja pištolja (referiram na razdoblje od kraja drugog svjetskog rata do pojave Glocka. Pored toga zanemario je zadnjih dvadesetak godina iskustva u korištenju vatrenog oružja i moderne obuke u korištenju istog. Usput, kod nas se u službama koristi upravo takav način nošenja oružja, dakle čekanja napada da bi se tek tada ubacio metak u cijev.

Sve što je man napisao vidi prosječno (naglašavam prosječno) informiran pojedinac. Kakav je problem prebrojati ekipu koja nekog čuva, procijeniti u kakvom se automobilu vozi (dovoljno je pogledati Dnevnik), procijeniti čime su čuvari naoružani (opet te upućujem na Dnevnik). Na našim televizijama prikazane su snimke s obuke tjelohranitelja (bar su kao opisane kao takve), gdje se ljiepo vidi da koriste HS. Pored toga, na snimkama se lijepo moglo vidjeti da su naši specijalci, među ostalim, naoružani HK G36C i HK MP7. Lako je zaključiti da čuvari ne koriste balističke prsluke, jer se u MUP-u nakradno shvaća ta vrsta zaštite i gleda ju se isključivo kao trošak, a ne kao korist. Osim toga, većina prsuka koje ima MUP su zastarjeli, iznošeni i oštećeni. Strašna vojna tajna, a?

Josipović je samo pokazao kako malo zna o zaštiti, a i dalje me nastavio razočaravati glupostima, poluistinama i neistinama koje je večeras izrekao po drugim pitanjima. Možda je netko iznutra dao podatke Jutarnjem. Mrak kaže da je to sve prepucavanje Karamarka i ekipe s Josipovićem (vjerojatno je u pravu, pogotovo kada se pogleda i današnji članak u JL o stanju na Pantovčaku). Međutim, te sve podatke mogao je pribaviti i dati netko potpuno neuključen u sigurnosni i obavještajni sustav. U mnogim zemljama postoje novinari koji bi to sami potpuno autonomno analizirali i napravili. Naravno, takvi ne rastu u Hrvatskoj.

Tko je glasao

obzirom da je sada skoro sve

obzirom da je sada skoro sve već izišlo u javnosti ja mogu napisati ono što ja znam o tome a to je:

a) svi ti članci su izašli po narudžbi i to kao sredstvo pritiska na predsjednika da prihvati ono što mu MUP nalaže, nije osobito potrebno crtati veze tko_je_tko i koliko su zainteresiranim pojedincima dostupni mediji, primjerice jutarnji

b) ono na čemu josipović inzistira su dvije stvari, prvo je da osiguranje bude svedeno na donji minimum i kao primjere dao je primjer austrijskog predsjednika kojeg je posjetio prije nekoliko dana a koji također ima vozača i jednog tjelohranitelja i nitko ne smatra da je to problem (u odnosu na te sulude kombinacije s blindiranim vozilima i kolonama), druga stvar na kojoj inzistira je to da želi sam odabrati ljude koji će praktički živjeti s njime slijedećih pet godina - on ne traži da se nekoga zaposli ili slično nego da iz ponuđenih imena, biografija i razgovora s ljudima odabere one koje želi imati oko sebe; MUP je nažalost vrlo politizirana institucija i iznenadili bi se koliko ljudi u tim najvišim segmentima NISU prošli sigurnonosnu provjeru

c) ono što josipović traži nije nikakav specijalni ustupak jer je su to dosada radili i prethodni predsjednici, a posljednji primjer toga je sam ministar karamarko kojega štiti soa a ne mup (dakle dolaskom iz SOAe on je pokupio ljude od tamo umjesto da ga štiti mup)

apsolutno sam uz josipovića na ovu temu jer su zahtjevi racionalni i dobro argumentirani, dok druga strana glumi karakter a karaktera nema

Tko je glasao

Potpuno imas pravo a i

Potpuno imas pravo a i vjerujem da si osjetio osiguranje tokom kampanje.

@Danimir i ostali, ponavljam i jos jednom ponavljam, moj tekst napravljen je kao jedna replika navodima i nagadjanjima novinara koji zele samo senzaciju, a to su i dobili.

Iznio tajne podatke i slicno? Gdje i kada?

Kao sto su vec neki ovdje rekli, naveo sam ono sto prosjecna osoba moze vidjeti i primjetiti, ono sto sam dao, je svoje profesionalno misljenje, odnosno ono sto su me naucili, utrenirali i na kraju krajeva sto sam i radio. U samoj obuci tjelohranitelja, postoji od teorijske obuke (sto je sve transparentno) do prakticnog rada.

Kao i mrak, i ja sam uz predsjednika Josipovica, jer ovim putem i ovakvim navodima zeli se upravo natjerati volja MUP-a nad uredom predsjednika RH, a umjesto da mediji pisu o pravim problemima, naravno da je lijepse citati "sukob izmedju predsjednika drzave i ministra policije", i naravno da toga nema u Austrijskim medijima, oni su prava i demokratska zemlja, dok smo mi samo zemlja 3. svijeta i takvi natpisi su normalni za nas, Srbiju, Kosovo, Ugandu i slicne zemlje (Been there pa znam o cemu pricam).

A ako si pazljivije citao, upravo sam usporedio, da predsjednikovo osiguranje nemora znaciti da je losije u odnosu na premijerkino. Netko voli egoisticne nastupe u javnosti,netko ne. Pa cak i da predsjednik Josipovic ima team od samo dvojce tjelohranitelja, koji su po znanjima u rangu top teama Secret Service ljudi uz Obamu, te da uz to ima kvalitetne obavjestajne podatke, on je potpuno siguran.

Stoga, ajmo pricati o pravom problemu, nametanju osiguranja predsjedniku koje ne zeli.

To sam vidio i u Hrvatskom primjeru, rodjo specijalac bi htio biti tjelohranitelj kako bi okolo u kvartu pricao da je on bodigard (namjerno tako napisano), i onda zove svog rodju koji je nacelnik negdje, da ga pogura u 6. odjel, nazalost to je hrvatska realnost koje je predsjednik potpuno svjestan.

Tko je glasao

@Drug Napoleon Ono što

@Drug Napoleon
Ono što se u velikoj većini zemalja rješava u desetak dana, profesionalno, kod nas se razvlači od izborne noći kada je izabran Ivo Josipović za predsjednika RH i kad mu je ministar Karamarko poslao tjelohranitelje, bez dogovora i njegove suglasnosti. Uz pretpostavku da Predsjednik nije upućen u sve aspekte svoje sigurnosti, imam osjećaj da ima nepogrešivu intuiciju - naime, zašto bi sigurnosni sustav funkcionirao dobro, kada zamalo ništa u ovoj zemlji ne funkcionira dobro?
I nitko mi nije odgovorio - ni "man" ni ti - kako je moguće da u Austriji u l5 godina čitanja dnevnika "Die Presse"nisam vidio ni jedan članak koji bi na način Jutarnjeg (pa i na način "mana") pisao o toj delikatnoj temi???
I mogu se složiti da je u intervju HRTV i Šprajcu Predsjednik trebao biti u nekim odgovorima rezolutniji ( npr. blag, preblag je bio u ocjeni J.Kosor i njene vlade), ali valjalo bi navesti koje su to "gluposti, poluistine i neistine" koje je izrekao. Ovako ispada tvoja kritika krajnje paušalna i neargumenirana.
I zaista, na kraju možemo se složiti da se u mnogome ne možemo složiti. Pogotovo se ne mogu složiti da se sve vidi na TV jer iole upućen čovjek u TV kao medij zna da se baš na TV ne vidi mnogo toga jer se radi selekcija kadrova (stvarnosti) odnosno montaži, sve do tendencioznih montaža.
A pisati o tome kako ovi ili oni ne nose zaštitne prsluke, u kakvu su stanju prsluci, koje oružje nose, nije fair, niti je profesionalno. Nikada nisam ni u jednog tjelohranitelja Mesića ili Tuđmana vidio osobno oružje, a kamoli znao koji tip i marku imaju i kako ga nose (metak u cijevi ili ne?) Pa novinari kada pišu o stanju, primjerice, u NK "Dinamo" paze što će napisati, a kako ne paze kada pišu o sigurnosti Predsjednika RH ili premijerke?
Ponavljam, može biti i staromodno gledanje na neke stvari, zašto bih ja kao laik, trebao nešto znati što je najnovije saznanje ili model oružja, ali koliko puta se stručnjaci vraćaju na klasične moduse i vrijednosti?
Uglavnom, ima nešto u nas što iznenađuje - shvaćanje da nema tajnosti, da u ime demokracije sve je RES PUBLICA.
A dobroi se zna da nije tako, ni u najdemokratskijim zemljama na svijetu.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

Ponavljam. Sve te "tajne"

Ponavljam. Sve te "tajne" vidjele su se na televiziji. Bila je snimka tjelohranitelja koji vježbaju pucanje. Vidjelo se da imaju HS, vidjelo se da koriste Israeli carry (jer ako imaš metak u cijevi, onda valjda tako vježbaš pa na vježbi ne repetiraš).

Postoji puno gluposti i zabluda oko sigurnosti, a tajnost je jedna od većih. Sigurnost se ne osigurava tajnošću, baš nasuprot.

Jospovićeve izjave sam spomenuo, ovdje bi bilo preopsežno i izvan konteksta da ih sada komentiramo. Ono za što imam izvore, to je da gore na Patnovčaku vlada pravi kaos i da ima ozbiljnih problema sa bivšim savjetnicima koji se rukama, nogama i zubima drže u uredu. Stvar ide tako daleko da prijete tužbama i traže stare plaće i ako ih rasporede na niža radna mjesta. Kao da su primljeni natječajem i po Zakonu o radu. Kaosu pripomaže i novi kadar koji je doveo Josipović. Kažu da je stari mesićev ološ zamijenio novi Josipovićev. Ima ih više koji briljiraju, a najviše se priča o izvjesnoj alapači i Stipinoj režimskoj novinarki. Josipović je iznio sasvim drugu priču, ali ionako sam rekao da se ne možeš braniti tajnošću. Loše, jer ja sam očekivao solidnu čistku, što bi i bio red. Oni koje je imenovao Mesić nisu čak imali obraza i morala dati mandate na raspolaganje. Da, da. Neka to Josipović demantira. To su sve Mesićeve igre protiv Josipovića, a Josipović je na sve nasjeo. Neka demantira da su se savjetnici određivali večer prije inauguracije i to po ocu, duhu i Stipi svetom.

Jako sam razočaran Josipovićem. Imao je par dobrih poteza, ali u biti sam jako razočaran i mislim da nisam jedini.

Jasno je da se ovdje radi i o ratu svijetova. Jedan je špijunsko-probisvjetski svijet koji nude stare strukture i stari običaji, a jedan je naznaka novog modernijeg, javnijeg i odgovornijeg svijeta koji nudi Josipović. Što je važno je to da kod nas obavještajstvo ne postoji, kod nas postoji špijunstvo. Ne postoje prave doušničke mreže, ne postoji prava obrada informacija, ne postoje kvalificirani kadrovi već rodjaci i netjaci. Ono čime se kod nas bavi obavještajstvo to je špijuniranje i otkucavanje. Špijuniraju se "neprijatelji" zapravo neistomišljenici, a ona se isti oktucavaju novinarima. Informacije se dobavljaju od jednih novinara, a predaju drugima i tako dalje.

Tko je glasao

"Što je važno je to da kod

"Što je važno je to da kod nas obavještajstvo ne postoji, kod nas postoji špijunstvo. Ne postoje prave doušničke mreže, ne postoji prava obrada informacija, ne postoje kvalificirani kadrovi već rodjaci i netjaci."

Što je važno ti bi htio da ti mi to povjerujemo... Kad netko nekome želi 'zamazati oči' onda je važno da u tome ima mjeru. A osobito da ne pretjera u podcjenjivanju poštovanog auditorija.

Tko je glasao

Drug Napoleon u ničemu nije

Drug Napoleon u ničemu nije pretjerao, čak je bio blag i odmjeren u odnosu na stvarno stanje..... Špijunstvo i doušništvo su stanja duha kojima su zaraženi mnogi u tom sustavu, jer ništa bolje i ne znaju.....

Obavještajni posao je profesija u koji treba uložiti puno znanja, truda i sposobnosti..... nije dovoljno da ti netko da neku značku s kojom mašeš unaokolo...... A taj sustav kod nas maže oči narodu već godinama, bez mjere.....

Tko je glasao

Povjerljivi podaci o kojima

Povjerljivi podaci o kojima pričaš dostupni su svakome inteligentnome koji je spreman uložiti malo vremena u istraživanje i promatranje. Ja često prolazim Ilicom pored Stipinog stana i imao sam priliku nebrojeno puta vidjeti kako ga dovoze i prate kući. Eto, nisam impresioniran.

Atentat na Rabina mi prije izgleda kao školski primjer urote. Nemoj samo reći da je i Oswald bio solista i usijana glava.

Mate Laušić voli lupetati i pokazivati neznanje o stvarima za koje bi navodno trebao biti stručnjak. Ponovo podsjećam kako je izjavio da bi Punakićevi tjelohranitelji (da ih je imao) poginuli zajedno s njim. Opet ponavljam, ako bi bili eksperti poput Laušića, sa beretkom na glavi i uzijem u ruci, sigurno bi poginuli. Da je Pukanić imao elementarno stručnu zaštitu nitko ne bi mogao nesmetano parkirati ni romobil pored njegovog automobila. S druge strane, Pukanić je primjer kako u Hrvatskoj funkcionira (zapravo ne funkcionira) obavještajni sustav. Tu su samo dvije mogućnosti, ili su obavještajci totalni paceri ili je Pukanić poslan kao janje na klanje (sklon sam vjerovati u ovo prvo). I Ivana Hodak (bez obzira na to da li ju je stvarno ubio Žila ili ne) je također žrtva nefunkcioniranja obavještajnog sustava. Ispred Hodakovog haustora je trebao biti policajac, ali nije. I na posljetku, pored naših sjajnih obavještajaca mafijaši se kolju i komadaju, a Karamarko (njihov bivši višegodišnji šef) nemoćno širi ruke i priča gluposti o tome kako oni ne mogu pratiti tko sve ulazi u zemlju, da oni ne mogu sve znati i tako dalje. Samo je pitanje vremena kada će krenuti stopama legendarnog Ivice Kirina i izjaviti da su mafijaški obračuni rezultat dobrog rada policije. Nepotizam ne može osigurati nikakve stručne rezultate, a pogotovo ne obavještajne. Dok u obavještajnim službama zapošljavaju ljubavnice, rodjake i netjake, atentatori na Pukanića unajmljuju stan u neposrednoj blizini ureda predsjednika. Bravo Karamarko, kao da te sam Mate Laušić savjetovao.

Slijedom toga, ako Josipovića isto tako stručno obavještajno pokrivaju, treba mu poželjeti sreću. Ovi oko njega, da li imaju blindirani auto, da li imaju strojnice ili ne, imaju li pancirke, sredstva veze i tako dalje... Sve je to nevažno, ako nema relevantne informacije o ugrozi, a slijedom svega navedenoga uvjeren sam da je nema.

Tko je glasao

Danimire, po meni Man

Danimire, po meni Man upozorava dobronamjerno na ono što on primječuje i zna.

grdi

Tko je glasao

@Grdilin Nadam se da si

@Grdilin
Nadam se da si gledao na HRTV intervju s Predsjednikom Josipovićem?
I put u pakao popločan je dobrim namjerama.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

Danimire...... to je naslov

Danimire...... to je naslov jednog od mojih dnevnika, sjećaš se ? Ja sam gledao Dnevnik Plus i vidio sam intervju s Predsjednikom RH..... Što bi sad trebali svi koji su ovo čitali ili raspravljali o ovoj temi biti smrknuta lica, zabrinuti za svoju budućnost ?

Mislim da smo većina ovdje ozbiljni i odgovorni ljudi i da živimo u kakvoj - takvoj demokratskoj državi........

Tko je glasao

@robin_ud Većina smo

@robin_ud
Većina smo ozbiljni i odgovorni ljudi, ali Hrvatska je u velikim previranjima, ima nas ipak raznih i vrlo različitih, posebno, dobronamjernih i nedobronamjernih. Ali, ni to nije ključno, ključno je što je praksa u svijetu.
Evo, bio sam u Austriji pretplaćen na "Die Presse", vrlo dobar iako konzervativan dnevnik, i NIKADA, AMA BAŠ NIKADA u l5 godina, NISAM pročitao ni PRIBLIŽNo IŠTA SLIČNOGA TEKSTU U JUTARNJEM LISTU.
Negdje sam možda i pisao da sam na Heldenplatzu, na jednoj vojnoj smotri, sreo tada predsjednika Austrije Thomasa Klestila i fotografirao ga u društvu tri osobe od kojih je samo jedan izgledao kao tjelohranitelj, ostalo dvoje bilo je u vojnim odorama. Mišljenja sam da velika pompa s osiguranjem ima dva-tri učinka koja se ne spominju - naime, pretjerana zaštita i pompa može upravo potaknuti neku ekscentričnu budalu da pokuša atentat ("obračun sa jako čuvanim autoritetom"), zatim nepotrebna je demonstracija moći, s treće strane, minimalno potrebna i neupadljiva zaštita znak je da se štićena osoba ne plaši svog vlastitog naroda, te iako apsurdno, u funkciji je "odvraćanja".
Osim toga, da sam Predsjednik i da mi se svo budno vrijeme kada sam u kontaktu s drugim ljudima vrzma oko mene 4-5 osoba, činilo bi me nervoznim, sputanim. Ne zaboravimo da nam je predsjednik Josipović i umjetnička duša.
I još nešto: imam osjećaj da se animoziteti pojedinaca i grupa iz obavještajno-policijskog kruga prenose, nepotrebno, u javnost.
Prijedlog: dio u mirovinu, dio rotirati, dio na specijalizaciju, sve u toj sferi - depolitizirati.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

"Osim toga, da sam

"Osim toga, da sam Predsjednik i da mi se svo budno vrijeme kada sam u kontaktu s drugim ljudima vrzma oko mene 4-5 osoba, činilo bi me nervoznim, sputanim. Ne zaboravimo da nam je predsjednik Josipović i umjetnička duša."

To što je Predsjednik Josipović 'umjetnička duša' ne znači da je glup. A 'tjelohranitelji' nisu niti gluhi niti nijemi.

Tko je glasao

Slažem se u načelu, samo

Slažem se u načelu, samo Austrija je Austrija, a Hrvatska opet mala zemlja na Balkanu.... Puno toga, uglavnom dobroga, što vrijedi u Austriji, ne vidi se kod nas. I obratno, mnoge stvari koje se događaju kod nas ne događaju se u uređenim demokratskim državama s tradicijom.....

Obavještajno - policijski krugovi nemaju prava na svoje osobne taštine ni animozitete, oni samo trebaju u tišini i bez velike medijske pompe raditi svoj posao, ako ga znaju i umiju.... i ništa više..... Mislim da ni tebi ni meni nije poznato tko je na čelu obavještajno - sigurnosnog sustava Austrije ili Švicarske..... a vidi ove naše veseljake..... da im je izaći na naslovnici, pa neka selo priča......

Zanimljiv je tvoj prijedlog na kraju posta, ali mu nedostaje jedan važan dio..... po kojim kriterijima bi se to sve radilo ? Stručnosti ? Odanosti trenutnim obnašateljima državnih dužnosti ? Obiteljskoj tradiciji ? Da li bi prije toga trebalo obaviti lustraciju ? .......... Gdje bi se odlazilo na specijalizaciju ? Beograd ? Moskvu ? SAD ? Izrael ?

Moj Danimire, odavno je sve u toj sferi toliko "depolitizirano" da boli glava od rodbine, tazbine, prijatelja, stranačkih kolega, ljubavnika i ljubavnica.....

Ono što jedan ludi može srušiti, ni sto pametnih ne mogu popraviti......a srušeno je, odavno......

Tko je glasao

@robin_ud Sada si manje

@robin_ud
Sada si manje više sve rekao. Zadnjom rečenicom najviše.
Po kojim kriterijima - samo kriterij znanja, sposobnosti, profesionalnosti.
Timsko ocjenjivanje, odluke - jedni vamo, drugi tamo..jedni stoj, drugi naprijed. Politika van iz ove delikatne profesije.
Specijalizacija? Poznato je gdje se to dobro radi desetljećima, pa i prodaje drugim zemljama.
Danimir

Danimir

Tko je glasao

hvala na komentaru,no ja sam

hvala na komentaru,no ja sam dao komentar koji ima veze sa strukom i cinjenice koje su vidljive svakome profesionalcu a s ciljem da neblindirano vozilo i jedan tjelohranitelj ne znace da je predsjednik "na pladnju" a uz to osiguranje premijerke se dize u nebesa a nije nista bolje.

profesionalci koji zele naudit ovoj zemlji,raspolagati ce sa puno dubljim i sirim podacima nego moje promatranje.

Tko je glasao

Dobar tekst. Vidio sam ovdje

Dobar tekst. Vidio sam ovdje više kvalitetnih dnevnika o ovakvim temama.

Dodao bih da se većina naših političara uopće ne vozi na ispravnom mjestu u automobilu - a to je stražnje desno sjedalo (mogući razlog je da se kao službena vozila kupuju standardne limuzine, rađene za vozača, a ne za onog kojeg u njoj voze). Pored toga, ne voze se vezani sigurnosnim pojasom. Naravno, voze ih nevezani vozači, a sa njima se vozi nevezana pratnja. Vrlo smiješno, ali jedina situacija u kojoj Zakon dozvoljava nevezivanje sigurnosnih pojaseva je u vozilima pod pratnjom (čak ni policija nije oslobođena vezivanja, iako su policajci u pravilu nevezani).

Koliko se sjećam, što je vozilo teže i kruće, šansa za stradavanje putnika je veća, čak i kada koriste pojaseve, a vozilo je opremljeno zračnim jastucima. No, kada se radi o vozilima specijalne namjene korištenje zračnih jastuka je kontraproduktivno i može predstavljati veći rizik od koristi.

Ohrabrujuće je, ali i uobičajeno za Hrvatsku, da oni koji su prvi zaduženi za sve oblike vlasti, kao i oni direktno zaduženi za represivne mjere, prvi ne poštuju pravni poredak.

Pored toga što tjelohranitelji nemaju balističke prsluke, čini mi se da nemaju ni prikladno kompaktno automatsko oružje koje nose pri sebi. Prilikom napada na Alda Mora automati tjelohranitelja bili su u prtljažniku.

Tko je glasao

ovaj članak koji

ovaj članak koji komentiraš ti je školski primjer naručenog članka od strane ekipe koja želi malo zavrnuti predsjedniku ruku i natjerati ga da pristane na njihove uvjete

primitivno i jadno, ali oni ne znaju bolje pa eto

Tko je glasao

Mrak, koliko ja znam članak

Mrak, koliko ja znam članak ne odgovara istini. Man dobro priča ali samo vezano uz članak.
Istina je ipak nešto drugačija, ali nije za pisanje.

grdi

Tko je glasao

ma znam, ali ako se pita

ma znam, ali ako se pita "struka" onda neka se pita kako treba, a ne ovakvi pompozni naslovi i ekskluzive, jucer Blanka, danas predsjednik...pa mislim treba malo granice razmotrit!

Tko je glasao

A što reći o moru članaka

A što reći o moru članaka koji predviđaju katastrofalan potres u Zagrebu? Kao i u njima izrečeno brdo paušalnih ocjena o tome kako bi sva starogradnja u Zagrebu u slučaju takvog potresa bila srušena?

Prije bih se uzdao u pravu zgradu iz 1936. nego nekakvu novokomponiranu tajkunjarsku višekatnicu koja bi se složila poput torte od palačinki. U San Franciscu, 1906. velika većina masivnih zgrada od cigle preživjela je potres iako su pretrpjele znatna strukturna oštećenja. Požar je uništio najveći dio zgrada, a ne potres, uz napomenu da je minimalna procijenjena snaga tog potresa bila daleko veća od bilo čega što i teoretski može pogoditi Zagreb.

Nije problem Zagreba starogradnja, već divljanje po toj starogradnji, kao i novogradnja u turskom stilu (u slučaju potresa u Turskoj, prije jedno desetak godina redom se porušila novogradnja građena ispod standarda i bez kontrole).

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci