Tagovi

Predsjednik Mesić - impeachment ili priznanje

Čitajući ovu našu pollitiku, naišao sam na zanimljivu pojavu - tekstova o predsjedniku Republike, Mesić Stjepanu, ima samo desetak, a i tu je često naveden samo kao usputni tag. Vrlo malo tekstova bavi se upravo njegovim likom i djelom. Iako po realnim ovlastima fikus, po sudjelovanju u javnom i političkom životu, predsjednik je često bio važna figura.

Bez ulaženja u bit afere Zagorec, zanimljivo je pogledati političko ponašanje našeg predsjednika. Već drugi put (prvi put kod slučaja Gotovina) predsjednik se preko svojih savjetnika miješa u rad policije i pravosuđa. Kao da to nije dovoljno loše, kritike za takve postupke prima jako loše. I to je ono što me u cijeloj priči najviše iritira.

Na predsjedničkim izborima 2000. nisam glasovao, ali sam nekako mislio da je Mesić možda bolji izbor od Budiše, ali za jasan dokaz da je to pogrešna procjena nisam morao čekati dugo. Samo pola sata nakon objave rezultata, novoizabrani predsjednik je održao zapjenjeni govor pred kamerama o "špiclovu" Joviću, prozivajući novinare koji su u kampanji o njemu negativno pisali. Valjda je osiljen pobjedom pomislio kako je to sada u redu. Dokaza njegove osvetoljubive prirode u daljnjem tijeku mandata je bilo još, a često su bili i s one strane ukusa i nečega što si jedan predsjednik države smije dopustiti u javnom gooru (npr. izraz "seronje" za neke protivnike). Koliko je samo puta predsjednik gutao svoje riječi, objašnjavajući svima (a često i u TV terminima) što je u stvari htio reći, a ponajviše nakon afere Jubito-ustaša iz Australije.

U kampanji za drugi mandat opet je predsjednik Mesić pokazao svoje birtijaško naličje, nazivajući Kosoricu Suzanom koja iskače iz paštete i još kojekakvim epitetima, a pošteđen nije bio ni Boris Mikšić. Mi možemo mislit o Mikšiću, Kosorici, Joviću što god hoćemo, ali predsjednik države si jednostavno ne može dozvoliti takvu razinu razgovora. No, više zbog nepostojanja bolje alternative, Stipe je opet izabran. Drugi mandat začinio je daljnjim cirkusiranjem, izjavama tipa "nismo ratovali s Crnom Gorom", "svi se svima trebaju ispričati" i slično.

No, sve je to uvod u nedavni intervju povodom afere Zagorec u kojem je jadnoj Sanji Mikleušević održao bukvicu kao balavoj školarki. Jerbo gospodin predsjednik nisu zadovoljni načinom na koji je HRT pratio cijelu priču pa se držao uvrijeđeno baš na toj televiziji i davao naputke novinarki kako je tu priču trebalo pratiti. Dakle, predsjednik ne samo što se miješa u poslove policije i pravosuđa, nego bi i uređivao informativni program javne televizije. Mašala demokrata i europejca.

Taj zadnji od brojnih Mesićevih gafova je meni osobno prelio čašu tolerancije za njega. Nije mi jasno kako ne postoji nitko tko bi ozbiljnije postavio pitanje političke odgovornosti predsjednika Mesića.

Komentari

Ono što ga je Sanja

Ono što ga je Sanja Mikleušević trebala pitati: gospodine predsjedniče,zašto se svi(ili gotovo svi) optuženi a i očigledni kriminalci uvijek javljaju Vama,a izbjegavaju sve druge institucije?Nije li to malo čudno?Mislim,s obzirom da cijelo vrijeme tupite da institucije trebaju profunkcionirati,ne mislite li da je vrijeme da tim istim institucijama dopustite da rade svoj posao?Ili mislite da je Ured predsjednika najinstitucija nad institucijama?

Tko je glasao

Haha. Pa i Zdravko

Haha. Pa i Zdravko Folnegović za kojeg Nacional tvrdi da je autor falsifikata o Sanaderovu zlatu, bio je 2003. gost u Uredu Predsjednika. Pa i Željko Golub boksački menager iz Frankfurta bio je gost kod Mesića. Posjetio ga je i pokojni Krasniqi. Mogla bi se tiskat "Bjela knjiga" s imenima razno-raznih tipova iz "sive zone" koji druguju s Meskeom. A da ne podsjećamo na to da je sam zvao u Ured Norca i Gotovinu da se njemu predaju, pa ih neće nitko dirat. Uf zaboravio sam. I srbijanski optuženik Bogoljub Karić javljao se Mesiću ;)

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

U pravu si, tekstova je malo

U pravu si, tekstova je malo a ritam ipak održava "45 lines". Zašto je tomu tako? Možda je odgovor jednostavniji nego se čini.

Mesiću je ovo zadnji mandat, no ne znači da kad CD-i dođu u javnost da se neće razglabati samo mislim da ni tada neće on biti u prvome planu. Vjerujem čak da će mu, ako se i pokaže da se upetljao ničim izazvan i neovlašteno, javnost opet oprostiti, automatski i stranke. Zašto?

Mesić ima "narodski" stil i "seljačku" logiku pri čemu to kompliment. Razumljiv je "širokim narodnim masama", a humorna žica u kombinaciji s karakterističnim i nevinim čuđenjem "pa ja sam samo htio da..." razoružava.

Kad bi i bio zbog nečega oko ovlasti stjeran uza zid, vjerujem da bi se izvukao. Jedino ne kad bi u pitanju bila korupcija. Sve ostalo mu ovaj narod prašta.

Imao je nekoliko ključnih poteza poput umirovljenja ispolitiziranih generala i ostalog u mijenjanju Tuđmanove prakse i to mu je dalo ogroman kredit.

Ne sumnjam u njegovu oštrinu, pa i bezobrazluk kad ocjeni da treba. Svjedočio sam jednom primjeru kad je na skupu za građanstvo, negdje koncem `91.godine, na pitanje gardiste da zašto se dečki šalju na front bez odgovarajuće odjeće, obuće i naoružanja, odgovorio da što ovaj ima pitati tako nešto jer da pogledamo kako je gardist obučen i dobro uhranjen i da ima šutiti i "`ajde bježi odavde".
Slučaj je htio da je gardist doista bio više nego "ugodno popunjen", a pitanje na mjestu je naravno ostalo bez odgovora. To su snalaženja u sekundi i na način da se svi slože. Kao što i jesu.

Malo ljudi to ima. Nekako mi se čini da bi on mogao reći, ako bi nekada i došlo do empeachmenta, da hajmo pitati građane jer da su oni jedini koji odlučuju, da se skupe potpisi i slično, referendum čak. I da ga građani podupru.

I još, on se u ovim predizbornim vremenima drži kao da ga se ne tiče, ne navija otvoreno i zato ga nitko "ne dira". Pa ni ovdje, čast izuzecima.

B-52

Tko je glasao

Jeste, "narodni stil i

Jeste, "narodni stil i seljacka logika", usto i svojstvena mu duhovitost su glavna oruzja uz koja ostvaruje pobjede.
Na izborima dvijetisucite nisam se radovao ni njegovom porazu ali ni pobjedi isto kao ni Budisinim, jer su mi obojica bili jednako dragi. Ipak poslije Mesiceve pobjede ponadao sam se da ce se energicno obracunati sa mafijom, a sto je obecavao u predizbornoj kampanji. Nedugo poslije ustolicenja poceo je pricati "sale" koje su pocele prestajati biti komicne, a pocele postajati zabrinjavajuce. Mogu razumjeti sto je dzonom nastupao prema pok. Tudjmanu, ali ne mogu razumjeti, a najmanje opravdati to sto je pri osvecivanju Tudjmanu ispaljivao strelice mrznje prema svima takvima koji su nesto dobroga vidjeli u njemu. A bez ikakve sumnje, bio je prilican broj i takvih stvari.
Zidovi hrvatske drzave su se, od same izgradnje, cesto puta znali opasno zaljuljati. I bas zato, da je netko drugi bio na Tudjmanovom mjestu, mislim da bi odavna pali. Tu je Tudjmanova tvrdoglavost odigrala izrazito pozitivnu ulogu.
Najiznenadjujuce me je dojmilo Mesicevo okruzenje s osobama upitna morala i domoljublja, u pocetku s Fumicem i Manolicem, potom s Perkovicem i Loncarom.
Stipinu evoluciju tvori nekoliko vrlo suprotnih stadija. Kroz nju je glavinjao iz ekstrema u ekstrem. Prijateljevao sam s njim u St. Gradisci, posjecivao ga u stanu, u uredu HNS-e, na Pantovcaku i pri svakom posjetu srdacno me primio, ugostio i ispratio. Njega su krasile skromnost,iskrenost, jednostavnost i dobrodusnost. No, to je bilo tako dok nije osjetio slasti vlasti. Kad ih je osjetio, trijumfalizam ga poceo opijati i zaslijepljivati. Mnogima se to dogodilo prije njega, mnogima ce i poslije njega. Jer tron cesto pretvara covjeka u necovjeka. Na zalost!

Tko je glasao

Jednog čovjeka koji ima

Jednog čovjeka koji ima karakter i moral nemre vlast promjenit, jer da ima te osobine se ne bi promjenil.

Tko je glasao

Nije mi jasno kako ne

Nije mi jasno kako ne postoji nitko tko bi ozbiljnije postavio pitanje političke odgovornosti predsjednika Mesića.?
Preskačeš u novinama sve što je pisano desnom rukom?

Tko je glasao

Nisam mislio na piskaranje

Nisam mislio na piskaranje po novinama, nego na odgovornost u smislu članka 104. Ustava RH koji kaže:

Članak 104.

Predsjednik Republike odgovoran je za povredu Ustava koju počini u obavljanju svojih dužnosti.

Postupak za utvrđivanje posebne odgovornosti Predsjednika Republike može pokrenuti Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika.

O odgovornosti Predsjednika Republike odlučuje Ustavni sud Republike Hrvatske dvotrećinskom većinom svih sudaca.

Ustavni sud mora donijeti odluku o odgovornosti Predsjednika Republike Hrvatske za povredu Ustava u roku od 30 dana od dana zaprimanja prijedloga kojim se pokreće odgovornost Predsjednika Republike za povredu Ustava.

Ako Ustavni sud Republike Hrvatske utvrdi njegovu odgovornost, Predsjedniku Republike prestaje dužnost po sili Ustava.

Tko je glasao

Opla, piskaranje po

Opla, piskaranje po novinama, kako li se tek ovo ovdje na netu zove kad zatreba? :-)

2/3 za skinuti kolegu će netko u RH dobiti kad na vrbi rodi grožđe. Vodeva, ne bi se štel mešat, dobra je tema.

Tko je glasao

Sve frakcije i snage su se

Sve frakcije i snage su se ujedinile oko izbora, neki su proizvodili a drugi popušili foru da je Budiša jedina i najveća panika po Hrvatsku. To i dalje funkcionira, samo kao jedino rješenje - nije stvar u Budiši nego kako zadovoljiti sve beskrajne želje i akrobacije.

Tko bi se uopće mogao nositi s tim osim sadašnjeg predsjednika (gledati ga kao žrtvu koja nosi križ za sve nas, kao Bandića i razne druge, u Splitu će se teško naći tko će to izdržati)?

Tko je glasao

Imam problema sa sljedečim

Imam problema sa sljedečim rječima,

kako zadovoljiti sve beskrajne želje i akrobacije.

Po mijem shvačanju bi predsjednik jedne države trebal biti, po moralu i kulturi uzor, a ne upitna osoba kopja treba nekog zadovoljavati.

Tko je glasao

Kod nas je problem s "treba

Kod nas je problem s "treba biti" puno veći nego u Njemačkoj pa i bilo kojoj zemlji. Traži se više toga nego igdje u svijetu, navike su od sedamdesetih da je to normalno i moguće, problemi se guraju pod tepih pa rastu kao smetlišta i tako mamlo pomalo ali sigurno smo u sve većem raskoraku između "treba biti" i tko će to rješiti. Nije da nitko ništa ne radi i rješava, ali proces raskoraka uredno teče. Svaki "treba biti" rezultira time da se poneki igrač sam isključi iz igre i tu čast i slavu prepusti onima koji to zagovaraju i nude rješenja. Na koncu s tim svim su se voljni suočiti jedino predsjednik i takvi igrači, pa nose teret toga križa za sve nas.

Znate vi nas, iskusni smo mi, nismo diletanti kao po EU pa da ne znamo šta puno toga "treba biti" stvarno znači i kako na kraj s time. Kao što smo rješili bezbroj ofanziva od stoljeća sedmog tako ćemo i ove sadašnje i buduće.

Tko je glasao

Ima stvari u životu, koje

Ima stvari u životu, koje se moraju rješavat dok su vruče a za druge se može uzet vremena. Imam osječaj da se mali problemi kod nas puštaju tak dugo kotrljati dok ne postanu lavine. Koga one zatrpaju se ne treba puno gubit rječi.

Tko je glasao

Od 1981.g., nakon

Od 1981.g., nakon ekspolozije uspjeha, mi smo kontinuirano i službeno i stvarno u "krizi" i rješavanju problema krpanjem i počinjanjem pa ćemo to kasnije za tren dovršiti, nakon što obavimo bitno. Tako da nerješeno raste i sve više zagađuje okolinu, pa se sve više i više prakticira "trebalo bi", "sada je već dosta i konačno jednom treba rješiti", "podvucimo crtu i krenimo od nule" i slično. Avangarde odavna znaju da ih ostali ne mogu slijediti na takvom putu uspjeha pa se umjesto rješavanja problema primjenjuju kozmetičke (obrada površine) i deratizacijske metode (zaprašivanje) uz malo kruha i igara.

Vama za razumjeti - Njemačka se i danas muči oko sređivanja prostornog i pravnog stanja u istočnim djelovima i uz iznimni svjetski angažman a kod nas se još složenije stanje kao uspješno rješava tako da povremeno netko uz sto drugih stvari primjeni nešto a la gore opisano. Za dovođenje staanja u skladu sa novim EU propisima većina EU zemalja ima konačne rokove npr. 2011.g. nakon 20 godina bavljenjaa time a kod nas se to rješi lako, objave se naslovi propisa uz nešto greški i za godinu dana je sve primjenjeno, svi zarade i sve je usklađeno s time.

Tko je glasao

Dobro, suma sumarum vi ste

Dobro, suma sumarum vi ste moderni Diogenes (ne mislim doslovno na onog iz Grčke povjesti). Bil je jedan i kod nas, možda znate jel je bil jedan od onih koji su iza kulise u jednom hrvatskom romanu politički djelovali.

Tko je glasao

Ne odgovara s

Ne odgovara s Diogenesom.

Iako sam ovdje anonimno, što nije bitno, predugo i prekomjerno se bavim prejavnim poslovima, izloženim kome sve ne kod nas a i inozemnim prolaznicima, a la Tomislav Ivić u nogometu samo u puno neorganiziranijim uvjetima i sa puno manje novca i podrške.

Ad romana, hrvatska praksa je roman "U registraturi", autor Ante Kovačić. Ima toga još ali taj treba respektirati i kao književnost a još više kao izražaj duha prakse. To je nešto kao braća Mann u Njemačkoj.

Tko je glasao

Ko od likova, Ivica, Žorž

Ko od likova, Ivica, Žorž ili Mecena?

Tko je glasao

Vi ste, Skviki, meni idealni

Vi ste, Skviki, meni idealni za kumordinara Žorža.:):) I Vaš nadimak je čak prilagođen novim vremenima.

Grgo

grgo

Tko je glasao

Grgo, teške rječi, i to

Grgo, teške rječi, i to plus dva smile-a. Nadimak je došel kod promjene glasa u pubertetu.

Tko je glasao

Najte kaj zameriti gospon

Najte kaj zameriti gospon Skviki. Vi ste pitali i tak se meni videlo da bi to bila Vaša životna rola. Im pak ste Vi "služili" (kak se pri nas veli za delali) kod mecene Švabe tolke lete i sve ste se tam navčili o demokraciji i politiki i kak se pošteno penezi služiju i kak se gazdu mora poslušati i tiho biti. I onda ste se vrnuli dima, med nas "indolentne mužeke" kaj misliju da nekaj znaju, a nisu Vama ni do pete, jerbo nam, kak se to lepo po domaći veli, još lušine z riti visiju.

Grgo

grgo

Tko je glasao

Gospon skviki, je naučil

Gospon skviki, je naučil pošteno služit peneze. Gospon Skviki, nije uvjek slušal i čkomil. I kad je gospon Skviki prešel f penziju, se je vidlo kak je dobro delal jel su svi bili na fešti i to do skroz do gore. Gospon Skviki još nije skroz doma i ne pada mu na pamet nekog nekaj učit, ali ima pravo na svoje mišljenje ko građan Hrvatske jel nikad nije imal tuđe papire. Primite moje mišljenje ak hočete a ak ne želite, mi je isto praf.

Tko je glasao

Po četvorka obojici za

Po četvorka obojici za pravi izvorni narodni izričaj. Sve drugo je sporedno ako voliš svoje, a ja uživam takvo nešto čuti i čitati!!

Tko je glasao

Zabrijali ste totalno... :)

Zabrijali ste totalno... :) Ima li tko šta reć na temu? :D

Tko je glasao

Sada je već kasno a i izbor

Sada je već kasno a i izbor je bio skoro plebiscitaran, nismo mi SAD.

Ta utakmica je davno odigrana, ne vrijedi mislili smo, činilo nam se i slično. Realni protukandidat je odavno izbačen iz igre i kod nas nema ni alternative. Kao da raspravljamo o kako da Hajduk i Dinamo igraju bitnu ulogu u evropskoj ligi za prvaka nakon što smo eliminirali ne samo Tomislava Ivića nego i bilo koga tko bi se bar mogao suprotstaviti mađarskim kobasičarima i albanskim klubovima. Ne ide to tako. Treba početi raspravu kako i koje sadnice pripremiti, kako dalje ...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci