Tagovi

Predsjednik Josipović izbjegava konfrontaciju s premijerom Milanovićem

Članak 101. Ustava doslovno glasi „Predsjednik Republike može predložiti Vladi da održi sjednicu i razmotri određena pitanje. Predsjednik Republike može biti nazočan sjednici Vlade i sudjelovati u raspravi“.

Tomislav Karamarko je na temelju tog članka Ustava pozvao predsjednika Republike da sazove izvanrednu sjednicu Vlade da bi se progovorilo o teškoj gospodarslkoj situaciji.Na to je predsjednikk Republike odgovorio da Tomislav Karamarko ne pozna Ustav, jer predsjednik Republike na može sazvati sjednicu Vlade u mirnodopsko vrijeme, nego samo može predložiti održavanje sjednice. Treba razjasniti tko je od dvojice političara u krivu, a tko je u pravu. Kao čelnik oporbe Tomislav Karamarko u teškoj gospodarskoj i društvenoj krizi ima pravo tražiti od predsjednika Republike da intervenira prema Vladi svojim autoritetom.

Međutim, očito je da čelnik oporbe nema savjetnike koji bi mu u ovim ustavnim pitanjima preporučili točan rječnik u tumačenju Ustava, pa se izrazio da bi predsjednik Republike trebao sazvati izvanrednu sjednicu Vlade. S druge strane Ivo Josipović kao pravnik sveučilišnog ranga uhvatio se upravo te kvalifikacije o „izvanrednoj sjednici“, jer uistinu tako Ustav ne kaže. Međutim, ako je Tomislav Karamarko pogriješio u kvalifikaciji sjednice nije pogriješio u suštini. Predsjednik Republike izbjegava koristiti svoje ustavne ovlasti prema Vladi, jer prijedlog da se sazove sjednica Vlade sam je po sebi izvanredan. On je pogotovo izvanredan, ako se taj članak Ustava dovede u vezu s člankom 93. Ustava u kojemu piše da se Predsjednik Republike brine za redovito i usklađeno djelovanje i za stabilnost državne vlasti. Očito je u sadašnjoj krizi da je stabilnost državne vlasti ugrožena, pa bi to trebao biti motiv predsjednika Josipovića da izvanredno predloži sjednicu Vlade, da bi se razmotrila pitanja koja su stabilnost Vlade ugrozila, a takvih pitanja je čitav niz.

Jasno je zašto predsjednik Josipović izbjegava sazvati sjednicu Vlade i na njoj sudjelovati. On se nalazi u posljednjoj godini svojeg predsjedničkog mandata i prikriveni sukob s premijerom Milanovićem Josipovićevim prijedlogom za sjednicu Vlade ozbiljno bi ugrozio njegove ambicije da dobije i drugi mandat. Na opravdanu kritiku predsjednika HDZ-a predsjednik Josipović je odgovorio fiškalski, izmotavajući se da ne može sazvati izvanrednu sjednicu Vlade, izbjegavajući činjenicu da takvu sjednicu može predložiti. Zato je potpuno u pravu Tomislav Karamarko kad zamjera predsjedniku Josipoviću kako je lijepo komentirati svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu, a da o odgovornosti Vlade za ozbiljnu državnu krizu predsjednik Josipović šuti.

Komentari

Teško

Teško se Josipoviću oduprijeti zovu drugog mandata, ali i zajedničkim korjenima s aktualnom vladom. To može samo slobodan čovjek koji misli svojom glavom i koji služi građanima. Josipović to očito nije.

Tko je glasao

Od tog uškopljenog

jarca se

drugo ni nije moglo očekivati. Čovjek drži sina profesionalnog ubojice iz doba komunizma za savjetnika, a zbog kojeg su ovi mladokomunisti spremni zaratiti s cijelom EU, pa se eto pitam...

- drži li tko njegova jaja u škripcu.

sve dobro...

Tko je glasao

Karamarko ne zna

Karamarko ne zna Ustav?!

Karamarko ne zna ništa!
Karamarko je jamac da HDZ neće tako skoro do vlasti.
Da nas nisu toliko popljačkali i toliko lošega za Hrvatsku napravili, čak bi mi ih i bilo žao.
Ovako, tko ih j...

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Karamarko

Karamarko je igrač "lijevih" i On sa HDZ-om je samo rezervna ekipa postojećoj vlasti u režiranom scenariju.

Tko je glasao

U Australiji samo pet dana

U Australiji samo pet dana bili dozvoljeni istospolni brakovi: 27 brakova bit će poništeno Cijeli kontinent postao je homofoban, uzviknut će zasigurno Željko Jovanović, na što će se nadovezati Nenad Stazić usklikom: "To je prljavi projekt australskih klerofašista!". Predsjednik Ivo Josipović vjerojatno će osuditi odluku Vrhovnog suda Australije, i objasniti naciji da očito ni u Australiji ustaška zmija ne spava.

http://www.hkv.hr/vijesti/svijet/16538-cijeli-jedan-kontinent-je-homofob...

Tko je glasao

Ne mora Karamarko niš radit u

Ne mora Karamarko niš radit u tom smjeru. Ovi su več sad zreli za pad, a kad dojdeju regularni izbori, onda če narod osječati i trulež u zraku.

Tko je glasao

Evo, opet čitam i zamišljam

Evo, opet čitam i zamišljam da je Milanović prije dvije godine preko medija solio pamet predsjedniku o povlačenju poteza za koje nemaju uporište u Ustavu. Razapeli bi ga.

Ali sad imamo "državnika" Karamarka, koji se predomišlja oko svog potpisa za referednum o promjeni ustavnog (!) zakona. Jel bi piškio ili kakio? Da mu pitamo bivšeg šefa stranke u Remetincu? I koji nakon što je odradio ministarski mandat u Vladi, još uvijek ne zna ustavne ovlasti izvršne vlasti. LOL


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Predsjednik bi trebao inicirati sjednicu Vlade

Jedino Predsjednika je narod izravno birao i trebao bi nastojati pomoći u sadašnjoj situaciji kada taj narod Kukuriku namjerava izručiti MMF-u! Trebao bi tražiti sazivanje sjednice vVlade zbog izravne ugroženosti građana RH neispunjavanjem Plana 21.

Svojom smirenošću i obzirnim djelovanjem, Predsjednik bi mogao pomoći u traženju puta- do nekoga puta- koji vodi do puta- za put izlaska iz labirinta EUN-a i prijetećega bankrota!

Tko je glasao

ali neee

on bi da se i neki drugi oblici obitelji dignu na ustavni nivo

sve dobro...

Tko je glasao

Evo jedna svježa presuda

Evo jedna svježa presuda Europskog suda za ljudska prava:

"Employees who enter into a civil partnership with a partner of the same sex must be
granted the same benefits as those granted to their colleagues upon their marriage,
where marriage is not possible for homosexual couples"

http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2013-12/cp130159...


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

skrenuo s puta

hatzivelkos,

vi kao zadrti sdp-ovac očito ste skrenuli s puta ili s uma kad ovaj komentar dajete na dnevnik koji s vašom temom nikakve veze.
stojte mi dobro, ako možete.

Tko je glasao

Komentar se nastavlja na

Komentar se nastavlja na prethodni.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

na kaj se odnose prava

na kaj se odnose prava zaposlenika?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci