Tagovi

Predsjednički izbori u Austriji: pobjeda ljevičara u finišu!!!

Ovaj tekst je napisan u ponedjeljak rano ujutro. Oko 16 sati, postalo je poznato da je Van der Belen pobijedio sa 50,3%

Iako su izbori za predsjednika Austrije održani jučer, rezultati neće biti poznati do danas popodne između 17 i 19 sati. U ovom trenutku rezultat je posve nesiguran.

O značaju ovih izbora pisao sam prije prvog kruga: Izbori za predsjednika Austrije: referendum o politici prema migrantima?

16-05-22- HoferRezultati prvog kruga izbora drastično su odskakali od svih predizbornih anketa. Do izražaja je vjerojatno došao učinak Shy Tory: birači desnice ponekad odbijaju sudjelovati u anketama u znatno većem broju nego birači centra i ljevice. To se ne događa uvijek, pa predstavlja teško rješivu zagonetku za istraživače javnoga mnijenja.

U anketama pred prvi krug, kandidati dvije najveće stranke, pučana i socijaldemokrata (koje kao "velika koalicija" vladaju Austrijom), bili su plasirani tek na 4. i 5. mjesto. U skladu sa anketama, u drugi krug su ušli kandidat desničarke Slobodarske stranke (FPÖ) Norbert Hofer i ljevičarskih Zelenih Alexander Van der Bellen.

Većina anketa je međutim predviđala malu prednost za Van der Bellena, a na izborima je Hofer ostvario veliku prednost (35% - 21%).

Ankete pred drugi krug davale su prednost Hoferu sa 52 do 53%. Ovoga puta međutim odstupanja rezultata će biti u suprotnom smjeru (ali i znatno manja, u okviru očekivanih granica greške).

Prebrojani su svi glasovi onih koji su osobno glasali na biralištima. Hofer je među njima dobio 51,9%, odnosno 144.000 glasova više (službeni rezultati).

Međutim, velik broj birača glasao je poštom. Gornji rezultat odnosi se na 60,7% od broja upisanih birača (3,7 milijuna), a još oko 11% (oko 700.000) glasalo je poštom. Ti će se glasovi, po pravilima, brojati tek danas, jer se čekalo da svi stignu i da svi glasovi s biračkih mjesta budu prebrojani.

16-05-22- Van der BellenPrema rezultatima dosadašnjih izbora, uključujući i prvi krug ovih izbora, oni koji glasuju poštom su izrazito skloniji ljevici ("crvenima" i Zelenima). Institut SORA procjenjuje da će Van der Bellen dobio oko 61% od ovih glasova, što bi eliminiralo prednost Hofera i o rezultatu bi mogli odlučivati dijelovi promila.

Prema procjeni koju navodi ÖRF, rezultat će biti točno izjednačen, 50,0% za svakog kandidata, uz fluktuaciju od 0,7%.

Po anketi ATV i ARGE, gdje su ubrojani i glasovi poštom, Hofer ima 50,2% važećih glasova.

Situacija je vrlo slična onoj u drugom krugu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj u siječnju prošle godine. Kako u pogledu tijesnog rezultata, tako i u pogledu polarizacije društva oko temeljnih vrednota.

Beč je uvjerljivo za Van der Bellena (61,2%), a također i većina drugih većih gradova (Graz 62,0%, Innsbruck 59,9%, Salzburg 56,5% itd.). Obrazovaniji glasaju više za Van der Bellena, te izrazito više žene.

Radništvo u vrlo visokom postotku glasa za Hofera. Koruški slovenci u vrlo visokom postotku za Van der Bellena.

Crveno-crna "velika koalicija" već dugo vlada Austrijom, što je dovelo do postepenog akumiliranja nezadovoljstva "establišmentom". Tako je na ovim izborima došlo do polarizacije na kandidate dvije stranke, koje su izrazitije desno i lijevo.

Stranački, glasove nezadovoljnika okuplja prvenstveno FPÖ, koja je naročito ojačala zbog straha od izbjeglica/migranata. Prije ove krize, FPÖ je u anketama dobivala oko 25% glasova, a po posljednjim anketama uvjerljivo vodi sa oko 33%, pučani i socijaldemokrati imaju po oko 22%, a zeleni 13% te 6% liberalni NEOS.

Slijedeći izbori za Nacionalno vijeće (Nationalrat) trebali bi se održati u rujnu ili listopadu 2018.. Ako Hofer postane predsjednik i dođe do "kohabitacije", iako predsjednik (kao i u Hrvatskoj) nema velika ovlaštenja, moglo bi doći do političke krize i raspisivanja prijevremenih izbora.

Izvorno objavljeno na Na blogu "Zelena politika".

Komentari

Ponavljanje drugog kruga predsjedničkih izbora

Nakon žalbe na brojne nepravilnosti u izbornoj proceduri, koju je podnijela FPÖ, austrijski Ustavni sud odlučio je 1. srpnja da se drugi krug predsjedničkih izbora treba ponoviti. Odluka je donesena iako nema indicija o svjesnim manipulacijama, niti da su nepravilnosti utjecale na rezultat. (Svuda su bila višestranačka izborna povjerenstva i sami predstavnici FPÖ su potpisivali zapisnike da je sve u redu.)

Iz obrazloženja predsjednika Ustavnog suda: »Ein Nachweis, dass es zu Manipulationen gekommen sei, sei für die Aufhebung der Wahl angesichts dieser Rechtswidrigkeiten nicht erforderlich. Zugleich hielt er ausdrücklich fest, dass keiner der einvernommenen Zeugen Anhaltspunkte für tatsächliche Manipulationen wahrgenommen hat.« (Za donošenje odluke o poništenju izbora nije nužan dokaz da je došlo do manipulacije. Ujedno je posebno istaknuo da nitko od saslušanih svjedoka nije dao osnove da su postojale stvarne manipulacije. )

https://de.wikipedia.org/wiki/Bundespr%C3%A4sidentenwahl_in_%C3%96sterre...

Komentar odluke o ponavljanju izbora. Autor je dr.sc. Armin Wolf, urednik na austrijskoj radioteleviziji ÖRF, doktor politologije.

https://www.facebook.com/arminwolf.journalist/posts/1281502795194920

Sažetak:

Ustav propisuje da se izbori ponavljaju ako se dokaže da su nepravilnosti utjecale na rezultat izbore, što ovdje nije bio slučaj. Sud je presudio da se ipak ponove zato, jer su nepravilnosti teoretski mogle utjecati na rezultat. To je tumačenje strože od teksta Ustava. Sud je obrazložio da je demokracija vrlo bitna i da zato sve treba biti potpuno čisto.

Sud je odlučio da je najpravednije da se izbori ponove u cijeloj Austriji, a ne samo tamo gdje je bilo nepravilnosti.

Najviše navođeni problemi s brojanjem glasova poštom (koje je počelo ranije) nisu presudni za odluku suda. Najveća nepravilnost je ta, što je Ministarstvo unutrašnjih poslova nešto prije 17:00 u nedjelju (kad se zatvaraju sva birališta) medijima poslalo rezultate s već zatvorenih i izbrojanih biračkih mjesta (jer se neka zatvaraju ranije). Ako je neki građanin, koji još nije glasao, čuo te rezutate, to je moglo utjecati na njegov glas. To slanje informacija prije 17:00 je i ranije bila praksa, ali se Ustavni sud nije mogao očitovati jer nema pravo da sam pokrene inicijativu, a nitko dosad nije tražio očitovanje.

Tko je glasao

namjesten rezultat

Van der Belen je pobjedio i kakva je to pobjeda bila. U nekim mjestima su svi živi i mrtvi glasovali za njega kako bi zaustavili "fašiste" !?
city reached 146.9 percent election participation

Demokracija u Austriji je spašena !?, a ako ništa drugo na sličan "demokratski" način će Velika Britanija ostati u Europskoj uniji.

Mene jedino muči jedna dilema.

Što bi se dogodilo da je Norbert Hofer pobjedio s takvim namještavanjem ? Revolucija ????

ps. ovo je ujedno objašnjava tko su Shy tory glasači

Tko je glasao

@lažno zlatni: naravno da ništa slično nije bilo

Hofer je priznao poraz. Komisija je nqaravno sve uočene nepravilnosti provjerila. Sumnji u namještanje nema. FPÖ nije uložio žalbu.

Van der Belen je pobjedio i kakva je to pobjeda bila. U nekim mjestima su svi živi i mrtvi glasovali za njega kako bi zaustavili "fašiste" !? city reached 146.9 percent election participation
Ovdje je pregled svih spornih situacija na izborima (na njemačkom):
https://www.martinthuer.at/2016/05/weissblaue-geschichten/

Ova anomalija je navedena pod brojem 1. Radi se o grešci u tipkanju, u telefaksu koji je slan u središnju izbornu komisiju nakon prebrajanja glasova. U kolonu u koju su trebali biti uneseni podaci o glasanju poštom, zabunom su uneseni podaci ukupnom broju glasova, pa je onda sve to još jednom zbrojeno i tako broj glasova gotovo udvostručen. To međutim nije utjecalo na one brojke, koje se službeno unose u računala za izračun ukupnoga rezultata.

I predstavnici FPÖ, koji naravno sudjeluju u svim izbornim komisijama, krivi su za tu grešku.

Nisu, naravno, "svi glasali za VdB". U spomenutom gradu Waidhofen an der Ybbs (Stadt) VdB je dobio, od tih 13.262 glasova, 52,7% a Hofer 47,3%, odnosno VdB 683 glasa više. To je uobičajen odnos u gradovima u Donjoj Austriji. U Krems an der Donau, s 13.392 važeća glasa, VdB je dobio 53,1%. U Sankt Poltenu 56,8%, a u Wiener Nestadtu 50,4%.

Tko je glasao

ne bi

Ne bi me iznenadilo da si u pravu po ovom pitanju, a ujedno je i nevažno kao i Hoferovo priznanje poraza. Zašto ovo drugo ? Pa i Nixon je bio priznao izborni poraz, a ujedno je bio odbio istragu izbornog rezultata "jer bi ona bila štetna za demokraciju".

U cijeloj ovoj priči je po meni stvarno zabrinjavajuća nedemokratska, diktatorska odluka Jean-Claude Junckera:
"The EU will isolate and use sanctions against any far-right or populist governments that are swept to power or presidential office on the wave of popular anger against migration.

Jean-Claude Juncker, president of the European Commission, made clear at the weekend that Norbert Hofer would have been frozen out of EU decision-making if he had been elected president of Austria. “There is no debate or dialogue with the far-right"

Čisto za informaciju on misli na stranke koje se zalažu za socijalnu pravdu (stvarna ljevica ,a ne SDP) i desnicu počevši od one koja je protiv migranata. On u svom govoru ne spominje pojam ljevica nego pojam populistička vlada.

Europska demokracija mi sve više liči na jugoslavensku demokraciju.....

Juncker vows to use new powers to block the far-right

Tko je glasao

Govor novog predsjednika Austrije

Govor novog predsjednika Austrije, sa simultanim prevodom na engleski.

https://www.youtube.com/watch?v=XfPFVGvfgLk

Tko je glasao

HINA se osramotila

HINA, koja je u nedjelju navečer javila da je Hofer pobijedio, u ponedjeljak popodne pokušala vadit da se radilo o "nevjerojatnom preokretu".

http://www.index.hr/vijesti/clanak/preokret-u-austriji-ekstremni-desnica...

(Tekst na poveznici je u međuvremenu mijenjan i nadopunjavan.)

Međutim, svi koji smo se potrudili malo pogledati relevantne austrijske sajtove, već u nedjelju popodne smo znali da će se Hoferova prednosti u "glasovima iz kutije" istopiti i konačni rezultat biti tijesan. Na osnovu prethodnih iskustava, eksperti su procjenjivali da će VdB dobiti preko 60% glasova poštom, i to se i dogodilo.

Novinar Hine u članku pisanom u ponedjeljak oko 16 sati prenosi što javlja BBC, iako naravno na netu postoji službena stranica izborne komisije. To je današnje novinarstvo - tko je vidio Za***avat se s tamo nekakvim marginalnim jezicima kao što je njemački? :-(

Tko je glasao

zanimljivi zeleni

Zelene stranke u Europi postaju sve zanimljivije, ali i osobe koje glasuju za njih.

Evo Austrijska zelena stranka koja je nekada vikala:
Austrijanci koji vole Austriju su govna

od danas ima predsjednika.

Ne znam možda sam čudan, ali ja za takvu stranku kakva god da bila ne bi nikada glasovao dok ne bi iz nje izletjeli oni odgovorni za kampanju u kojoj su to vikali.......

ps. uopće mi nije jasno zašto su zelenima potrebna takve ......

Tko je glasao

Jesi li ti pročitao članak, pa se praviš glup

ili si stvarno glup?

Država koja zatvara granice ljudima u nevolji, kao uostalom i država koja inicira, potiče i podržava inicijative za ukidanje ljudskih prava nije ništa drugo nego govnarska država, dok su oni koji takvu državu vole - govnari.

Nasuprot tome, domoljubi su oni koji se bore protiv toga da im država postane govnarska.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

pitanja pitanja

Pitanje je tko se pravi glup ili je stvarno to.

Ta kampanja se provodila godinama prije dolaska migranata, a onda je neka budala to ponovila na Facebooku. Odluka te budale je osobna, ali odluka od te kampanje koja se nije ticala migranata je od stranke. Očito "nisi stigla" pročitati zadnja 2 reda teksta.

Pošto podržavaš migrante to znači da onda podržavaš i njihove zločine ? Po Njemačkim službenim podacima nelegalni migranti i oni koji čekaju na azil čine 2.5 % stanovnika Njemačke, a istovremeno su počinili 8.2 % ubojstava (više nego trostruko veći broj od udjela u stanovništvu), 4.8% silovanja (gotovo dvaput više nego udio u stanovništvu), 23 % svih džeparenja (gotovo 10 % više nego udio u stanovništvu).

U Švedskoj je stanje puno gore.......

Pretpostavljam da ćeš sada reći kako smo mi Europljani krivi što migranti puno više kradu, siluju i ubijaju jer im ne darujemo dovoljno novca, a za silovanje su krive Europljanke jer im ne davaju.

Ideja primimo migrante i ne obazirimo se na posljedice primanja je teški idiotizam.

ps. ovo je o izborima, a ne migrantima ?

Tko je glasao

neko se zaigral

@Zoran Oštrić
Pobjednika si strpal preveć u lijevo što ne odgovara činjenicama.
Pobjednik za nekoliko glasova, ali pobjednik. No ne umanjuj zapravo više nego moralnu pobjedu Hofera. Sreća je što ni jedan nidrugi ništa ne odlučuju.
A ruku na srce Hofer je dobio toliko kao da je kod nas kandidat HSP-a ili udruženih pravaša
za nekoliko glasova poražen od lijebih zelenih. Sreća je u tome što ne postoje ujedinjeni pravaši a ni lijevi zeleni. Bil je tam neki Lijen(v)i orah al je nekak pozebe, od mraza.

Tko je glasao

Čim sam pročitao ovaj naslov tj da je ovaj lijevi

a u stvari jedan obični globalist dobia skoro sve poštanske "glasove" upisao sam u google:

"austria election fraud"

kad ono rezultata ka u priči.

https://birdflu666.wordpress.com/2016/05/23/austria-election-fraud-under...

http://www.heute.at/bpw16/Riesen-Wirbel-um-dieses-Wahlergebnis-des-Minis...

https://voat.co/v/European/comments/1058989

i naravno minus kao uvijek zbog retardiranih anketa.

Tko je glasao

Nije naravno dobio "skoro sve" glasove poštom...

... nego 61,7%, što je u skladu s očekivanim (prema rezultatima ranijih izbora, pa i prvog kruga ovih izbora).

Oni koji biraju tu opciju uglavnom su oni koji više putuju i obrazovaniji su.

Tko je glasao

Di putuju

s bauštele vikendom u Tursku?

Tko je glasao

@quin:

Da, naravno. Ti komentari o prevari pojavili su se odmah u nedjelju navečer, nakon što su objavljeni rezultati "iz kutija". Međutim, Hofer je priznao poraz. Glasovi se naravno broje uz sudjelovanje predstavnika oba kandidata.

I tebi minisu zbog retardiranog nazivanja anketa retardiranim. :-)

Tko je glasao

he, kako je to s obrazovanima lahko,

Beč je uvjerljivo za Van der Bellena (61,2%), ......... Obrazovaniji glasaju više za Van der Bellena, te izrazito više žene....koji jaki argument,
kastriran od jačeg...da je Beč grad s polovinom stanovnika doseljeničkog backgrounda,
koji savim sigurno ne glasaju za, hajmo tako reći, izrazito nacionalno orjentiranog kandidata,
...ali takve sitnice nisu interesantne, naravno,
jer, kako ne, obrazovanje je izuzetno važno kod izbora predsjednika,
...a porjeklo glasača je tek onako, bezveze,

"In 2014, 712,000 people in Vienna had a migration background. "That’s one out of two people," Vice Mayor Maria Vassilakou from the Green party said."

Tko je glasao

@indian: rečenice koje citiraš nisu ARGUMENT.

Citirao si rečenice u kojima spominjem puke činjenice, koje nisu "argument" ni za što.

Po rezultatima izlaznih anketa, više od 80% radništva je glasalo za Hofera, a više od 80% visokoobrazovanih ha VdB.

Radnici i općenito oni lošije obrazovani se više boje doseljenika, koji im mogu otimati radna mjesta. To je normalno.

Glede Beča, VdB je uvjerljivo pobijedio upravo u onim četvrtima u centru, koje su "najaustrijskije". Oni koji su "doseljeničkog backgraunda", tj. stranog porijekla koji su stekli austrijskog državljanstvo, mnogi su glasali za Hofera - zbog spomenutog klasnog interesa.

Većina njih je zapravo rođena u Austriji, često od raznih ljudi ne-njemačkog porijekla koji su ostali živjeti tu kad se raspala Austro-Ugarska, ili su u nju došli još kao djeca, te su posve akulturirani, ako ne i asimilirani.

Inače, ovo je novinarski tekst, čisti izvještaj o aktualnim zbivanjima. Nisam ulazio ni u kakve analize niti argumente.

Postoje četiri uočljive linije podjela u ovom polariziranom glasanju.

1. po obrazovanju;
2. po veličini naselja u kojem stanuju (VdB je pobijedio u svih deset gradova koji su centi federalnih jedinica, ne samo u Beču - na kraju čak i Železnoj Kapli, doduše samo s 50,3%);
3. muško - žensko (žene su oko 60% za VdB), te
4. zapad - istok (zapad više za VdB, istok, osim Beča, više za Hofera.

To su naprosto podaci, nisu "argumenti". Postoji paralela s Hrvatskom - sve četiri linije podjele postoje i kod nas (Josipović je dobio većinu glasova žena na predsjedničkim izborima, SDP je jači na zapadu itd.); ali ovdje su izgleda bar neke linije još izraženije.

Tko je glasao

znači, k'o što

znači, k'o što rekoh,
porijeklo je pri glasovanju tek onako beveze?
...a obrazovanje, i sad' i klasna pripadnost su prvo što glasovanjem glasači ističu,
i, veliš, pisao si to prije glasanja, i to su po-dat-ci a ne tvoje iz prsta isisane pretpostavke, istina dobro fundirane,
...ali nikako nisu argumenti za pretpostavke da tko će kako glasati i iz kojih motiva?
pa zašto ih nisi objavio kao konačne i službene podatke, još prije tri dana, prije samih izbora....ako su podatci a ne procjeneinargumenti za tvoje i njihove procjene?
zašto uopće izbori ako i prije izbora imate sigurne i istinite podatke?
i zašto da se jadni novinari uopće bakću s praćenjem, komisije s brojanjem, glasači s glasanjem...ako ti i društvo u kutu već imate sigurne podatke (a koji nisu argumenti za vaše već ideološki obojane pretpostavke u kojima porijeklo nemaveze i "podatci" su prije stvanih podataka),
proglasite lijepo napredniji vid demokracije u kojoj se sve već zna, svi već podatci postoje, i bokteveseli...imamo vas učene procjenitelje s podatcima prije samih podataka,
imate sve što treba za "po-da-tke"...i klasnu pripadnost i razinu obrazovanja,
Provjeri, tko je prolupao u toj priči...
ako sam ja, slobodno javi,

Tko je glasao

@indian: iskreno rečeno...

... da, ovo je toliko zbrkano i nesuvislo da imam osjećaj da si naprosto prolupao.

Tko je glasao

brzi oštri

...trebalo ti je dosta vremena da analiziraš jedan kratki "zbrkani" upis?
osam i po´ sati između minusa i "analitičkog" odgovora?
he, dobar si,...brz i oštar,

Tko je glasao
Tko je glasao

migration background ima i

migration background ima i van der Bellen, vidi se i po prezimenu i imenu. Alexander je holandsk-ruski mix po ocu, i estonski po mami. Uglavnom, bježalo se pred boljševicima u Estoniju, pa onda u Prusku, pa u Austriju. Van der Bellen i sam o sebi govori kao čovjeku koji je imao izbjegličko djetinjstvo.
ne vidim po čemu je Alexander ljevičar, a Norbert desničar. To je uobičajena klasifikacija u repertoaru prosječnih novinara, pa onda nek bude tako.
Bolje da je penzić Alexander predsjednik, nego Hofer koji bi trebao biti u boljoj političkoj kondiciji za izvršnu vlast na slijedećom izborima.
Austrijanci su izlaskom na izbore demonstrirali klasični anti-establishment stav, dosta čest u Europi u posljednje vrijeme. Nije važno što kandidati govore u svojim političkim kampanjama, glavno da nisu iz etablirane politike, ti su dojadili i bogu i vragu. Austrijanci se, inače, zaista nemaju razloga žaliti na svoju politiku i način na koji je velika koalicija vodila državu.

Tko je glasao

@hlad:

ne vidim po čemu je Alexander ljevičar, a Norbert desničar. To je uobičajena klasifikacija u repertoaru prosječnih novinara
Ne želim ovdje ulaziti u beskonačnu raspravu o "pravom" značenju pojmova političke ljevice i političke desnice. Svakako, kriteriji o tome mogu biti različiti u raznim državama, i mijenjaju se kod povijest. I daleko od toga da su oba tabora jednodušna. A s druge strane, često se zapravo lijevi i desni poklapaju u puno stvari.

Međutim, to nije samo "klasifikacija prosječnih novinara", nego je uobičajena svuda u svijetu i kod politologa i kod običnih ljudi. Podjela političkih aktera na dva velika bloka, koji se označavaju kao "lijevi" i "desni" svuda je uobičajena (bar u zemljama gdje postoji politički pluralizam).

Gotovo svatko, čak i ako osobno ne izlazi na izbore, zna pojmove političke ljevice i desnice, i 99% će se slagati za glavne političke snage u svakoj zemlji koji su lijevo, a koji desno.

Austrijanci su izlaskom na izbore demonstrirali klasični anti-establishment stav, dosta čest u Europi u posljednje vrijeme. Nije važno što kandidati govore u svojim političkim kampanjama
Slažem se naravno s prvom rečenicom. A što se druge tiče, ipak jest važno što govore. Ovdje je došlo do žestoke polarizacije u drugom krugu, kad su ostala dva predstavnika ne-vladajućih stranaka. i izašlo je više ljudi nego u prvom krugu.

Tko je glasao

ja i ne govorim o značenjima

ja i ne govorim o značenjima pojmova ljevice i desnice. Rekao sam samo da ja ne vidim po čemu je Alexander ljevičar, a Norbert desničar, ali mediji i medijska piskarala su ih klasificirali kao ljevičara i desničara, bez truda i pokušaja da objasne što to njih dvojica svrstava u neki politički blok.
Najbolji su mi ovi koji pojam desnice vežu uz političku akciju protiv Europske unije, a poznato je da je najveća i proeuropska konstruktivna politička grupacija u Uniji baš "desničarska". Tako je i Norbert postao desničar, i to krajnji desničar, jer je bezuvjetno protiv jednog dijela europske migrantske politike, iako je Austria, uz Njemačku i Nizozemsku kamen temeljac europske desne politike.
A Alexander je ljevičar jer je navodno za federalnu Europu, iako je i Njemačka desnica za federalnu Europu, samo je pitanje kakvu federalnu EU...itd.
Lijepo si gore naveo s kojim se amgažmanom HINA prihvatila izvještavanja o austrijskim izborima. Ovo o čemu ja govorim je isto. Pukni ga u ljevicu ili desnicu, i gotova priča....

Tko je glasao

ne vidim po čemu je Alexander

ne vidim po čemu je Alexander ljevičar, a Norbert desničar. To je uobičajena klasifikacija u repertoaru prosječnih novinara, pa onda nek bude tako.žurnalisti, kako vole da ih se zove, izgleda da sve, pa i visoku, ozbiljnu politiku koriste kao žutu temu za sprdnju, da to vide kao najnoviju novost iz cvjećarnice Magnusa & Bunkera.
...kao rivalstvo Boba rocka i sir Olivera,
i cijelu nam stvarnost pretvore u crno_bjeli crtež karikaturalnih likova,
...kao da s time nemaju ništa i kao da nemaju ništa sa društvom u kojem žive
ali imaju sa sustavom, jel´,
Kao da od društva ne dobijaju ništa, pa nisu ništa dužni niti dati...
ali imaju od sustava, pa mu se cijeli podaju,
...i kao da u njemu žive samo da dobiju od njega servis a da nemaju dužnost da na njega pozitivno djeluju, da mu pruže servis dobre usluge...i društvu i sustavu,
... i kao da mazohistički uživaju u svakom zastranjenju? onako bohemski, larpurlartistički, za stolom uz apsint...

Tko je glasao

Carnivore

CARNIVORE

Tko je glasao

upravo, da,

dobar,
jezgrovit skupni naziv,
.......
journalisti parazitus carnivores,

Tko je glasao

zato ja kažem

što obrazovaniji to mozak ispraniji, više škole veća budala.............

( Nek oproste oni koji su obrazovani a znaju i misliti)

Što mislite za koju opciju glasa cca 4 ooo ooo muslimana u Njemačkoj.

To mu dođe isto kao kad naša pravoslavna sela sa starčadi koji imaju ikone u dnevnim sobama, kalendare sa Sv. Savom u 98% glasuju PROTIV braka a ZA prava gayeva.

Po čemu bi to baba Zorka i đed Simo trebali biti pederoliberalni i ljevičari.

sve dobro...

Tko je glasao

šifra:

"za našu stvar"

Tko je glasao
Tko je glasao

ovo je bliže paroli

-što gore to bolje-

sve dobro...

Tko je glasao

...ti starčići ne prate što

...ti starčići ne prate što je namjera. Niti gi zanima što je to...
Njima samo vele oni kojima vjeruju, da je to "za našu stvar"
...i to je to. Razumio. Izvršenje.
Tako je to bilo i bit´će. Ne pita se tu puno.
al´ šta da ti ja to kažem kad´ znaš,

Tko je glasao

sranje

Moje razmišljanje je vrlo jednostavno.....

Za nas sve bi bilo dobro da u nekoj članici Europske unije pobjedi ili neka ekstremno lijeva ili neka ekstremno desna stranka koja se potom neće prodati kao što je to učinila Syriza.

To bi navelo glavonje u Bruxellesu da napokon promjene svoju politiku prema svima nama.

Tko je glasao

Desničari na aparatima! :-) :-) :-)

Pederoliberali, kriptokomunisti - i što smo ono još rekli.... - POBIJEDILI!!

http://wahl16.bmi.gv.at/

Dr. Alexander Van der Bellen 2.254.484 50,3 %

Ing. Norbert Hofer 2.223.458 49,7 %

Tko je glasao

Ljevičari na prijevari!

Ljevičari su na prijevarama, a EU odobrava takve prijevare.

Tko je glasao

eto vidiš Zoki

sad se ne moraš bojati Kurta Waldheima

sve dobro...

Tko je glasao

Srbosječe

Tko je glasao

EU je diktatura

Tko je glasao

seronjo @lignja

sve dobro...

Tko je glasao

pederoliberali, stranci, kriptokomunisti

i ostali ljevičari na instrumentima.... Ti bi kao srbofil Zorane trebao navijati za desnicu jer su austrijski desničari trenutno dobri sa srbijanskim desničarima...uložili su tamo neku paru pa eksploatišu nejač

Srbi su danas austrijske kučke. Mi Hrvati smo svog Sankia koji je bio dobar s tamošnjom desnicom detronizirali. Još se ova mafija u istri drži.

sve dobro...

Tko je glasao

HINA u minus

HINA je jučer objavila da je Hofer pobijedio na izborima, što je vrlo ozbiljan novinarski promašaj. Po svoj prilici, mrzovoljni novinar je u nedjelju navečer čitao nešto na engleskom ,pa pogrešno shvatio i prenio da »KANDIDAT protuislamske i euroskeptične Slobodarske stranke (FPO) Norbert Hofer pobijedio je u drugome krugu predsjedničkih izbora u Austriji s 51,9 posto glasova birača«.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/prvi-rezultati-najvise-glasova-za-pre...

Sva sreća što postojimo i mi građani novinari koji smo savjesniji. :-)

Tko je glasao

Crna guja

Bumo vidli!
Popoldan.

Morti su "guje" otpuzale iz Hrvatske u Austriju!!??
Treba pitai "stručnjake": Ivu i Kolindu.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci