Tagovi

Predsjednica je trebala raskrinkati Pupovčevu velikosrpsku ofenzivu

Hrvatska politička scena ponovno je suočena s agresivnom velikosrpskom kampanjom predsjednika Srpskog narodnog vijeća i saborskog zastupnika Milorada Pupovca. Ta kampanja samo je dio političke ofenzive poražene koalicije Hrvatska raste na čelu sa Zoranom Milanovićem potpomognute vodećim tiskovnim i elektroničkim medjima na čelu sa HRT-om da se na izvaninstitucionalni način ospori demokratski izabrana Vlada Domoljubne koalicije i MOST-a na čelu s Tihomirom Oreškovićem s krajnjim ciljem raspisivanja novih izbora.
Slijedom svoje konstantne politike o navodnoj ugroženosti pripadnika srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac je u pismu predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović i najvišim dužnosnocima i stranačkim čelnicima uputio navodno mimo upoznavanja javnosti pismo u kojemu ukazuje na dugo i široko na, po njegovom mišljenju, porast netolerancije u društvu. U zaključku pisma Milorad Pupovac se pita koji je to razlog, „državnički ili stranački“ koji bi mogao opravdati ponovno proizvođenje neprijateljstava, netolarancije, mržnje i sasvim m,ogućeg nasilja u našim životnim sredinama. Presjednica Republike reagirala je na Pupovčevo pismo također opširnim odgovorom u kojemu je navođenjem kako ta klima netolerancije postoji već duže vrijeme i nije posljedica djelovanja nove Vlade kako to želi imputirati predsjednik Srpskog narodnog vijeća, pozivajući se na naglasak predizborne kampanje predsjednika SDP-a Zorana Milanovića kad je izjavom „mi ili oni“ samo potencirao klimu netrpeljivosti u hrvatskom društvu.
Kad je već Milorad Pupovac, koji već godinama slovi kao vođa pete kolone u Hrvatskoj i propagator velikosrpske politike u novim okolnostima definiranim u Memorandumu2 Srpske akademije nauka i umetnosti, potegnuo pitanje porasta netolerancije, predsjednica Republike mogla je i trebala izravnije i otvorenije odgovoriti samozvanom lideru srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Doduše on u tom pismu nastupa kao zastupnik pripadnika svih nacionalnih manjina u Hrvatskoj čelnici kojih pod dirigentskom palicom Milorada Pupovca tvrde da su njihova manjinska prava ugrožena, iako je činjenica da nacionnalne manjine u našoj zemlji uživaju privilagirani položaj u odnosu na nacionalne manjine u drugim europskim zemljama. Čak 18 zemalja Europske unije, među kojima su između ostalih, Velika Britanija, Francuska, Mađarska, Italija, Češka, Španjolska i Austrija uopće u svojim ustavima ne poznaje kao Hrvatska zastupljenost nacionalnih manjina u svojim parlamentima.. Štoviše prema zaključcima Venecijanske komisije, savjetodavnog tijela Europske komisije, ističe se da je posebno manjinsko predstsavništvo u nacionalnim parlamentima prijelazno rješenje kako bi se manjine integrirale u politički sustav domicilnih država, a nakon toga to pravo nacionalnih manjina bilo ukinuto. Kad je u pitanju Milorad Pupovac onda treba podsjetiti da on sa svojim Srpskim narodnim vijećem predstavlja samo manji dio srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Na posljednjim saborskim izborima od 129.000 birača upisanih na toj manjinskoj listi glasovalo je samo 19.000, odnosno 14,6 posto, a sam Milorad Pupovac dobio je 14.000 glasova i zajedno s još dva pripadnika srpske nacionalne manjine ušao u Hrvatski sabor. Za usporedbu Živi zid Ivana Vilibora Sinčića dobio je 96.000 glasova i dobio u Saboru samo jedno zastupničko mjesto. To je zbog nakaradnog izbornog zakona prava diskriminacija, a ne ono što u svom pismu navodi Milorad Pupovac.
U svojem odgovoru Miloradu Pupovcu predsjednica Republika trebala je biti određenija kad je u pitanju njegovo destruktivno i iritantno djelovanje na hrvatskoj političkoj sceni. U svojim istupima koristeći vodeće medije koji mu pridaju veću važnost nego što je zaslužuje on kad je u pitanju srpska nacionalna manjina ne koristi taj politički korektan pojam nego uvijek govori o Srbima u Hrvatskoj. Time naravno ne samo da ne poštuje Ustav u kojemu ne postoje Srbi kao što je to bilo u komunističkoj Hrvatskoj, nego upravo time upravo negira ustavnu definiciju Republike Hrvatske kao države hrvatskoga naroda i nacionalnih manjina. U tome zna ići tako daleko da Srbe stavlja ispred Hrvata kao što je to prošle godine izrazio u Karlovcu govoreći „mi Srbi i naši sugrađani većinski, hrvatske nacionalnosti“.. Štoviše iako je zastupnik u Hrvatskome saboru Milorad Pupovac izjavljuje da je za Srbe u Hrvatskoj glavni grad Beograd. To uostalom dokazuje stalnim posjetima srbijanskom glavnom gradu gdje odlazi po mišljenje kod dva osvjedočena četnika Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića koji se miješaju u unutarnje stvari Republike Hrvatske. Tako je bilo i ovom prilikom, jer se poslije reakcije na pismo Kolinde Grabar Kitarović Milorad Pupovac obratio „svojem“ premijeru Aleksandru Vučiću koji je neizravno kritizirao reakciju hrvatske predsjednice na Pupovčevo pismo. U maniri negiranja srbijanske politike Aleksandar Vučić je, aludirajući na tobože dobar položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji izjavio da takvih pisama u Srbiji nema, iako je položaj hrvatske nacionalne manjine u njegovoj državi mnogo gori nego što ga ima srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj.
Zbog svega toga Kolinda Grabar Kitarović je iz obrambene pozicije prema samonametnutom čelniku srpske nacionalne manjine trebala zauzeti oštriji stav i raskrinkati sustavnu destruktivnu, pa čak i subverzivnu politiku koju vodi saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac. Budući da se po svim njegovim dosadašnjim postupcima on ne smatra političkim Hrvatom, kao što bi trebao biti, dok se ne raskrinka njegova velikosrpska politika, on će predstavljati stalnu prijetnju stabilnim političkim odnosima u našoj zemlji.

Komentari

Kulturno, jasno i oštro, državnički

Predsjednica je trebala raskrinkati Pupovčevu velikosrpsku ofenzivu Trebala je, a to je na kulturan način i ostvarila svojim pismenim odgovorom.

Kulturno, jasno i oštro, državnički.

Tko je glasao

Siguran sam da si ovakve pamflete pisao i 1971 o hr proljećarima

Reklo bi se tanjugova škola! ovako su se lijepile etikete hrvatskim proljećarima, a zaslužni društveno politički radnici bi dobivali sinekure po australiji, dok su se hrvatski domoljubi ležali po zatvorima, ili jednostavno se nigdje nisu mogli zaposliti gore navedeni novniar je zamislite bio doposnik tanjuga u Australiji. Tomislav Karamarko navodno proganjan od udbe radio u državnom arhivu. Koliko magle u 25 godina.

Tko je glasao

površno @mr_brown

i hrvatski piloti su prevozili MIG-ove na našu stranu...iskorištavali smo tadašnja pravila igre i mi Hrvati...i igrali igru..čekali da Tito crkne i da se komunizam uruši...znaš..nisu Jugovići i četnjaci pametniji od nas...

znači, nije u tome što pišeš point

sve dobro...

Tko je glasao

Predsjednica nema nikakve

Predsjednica nema nikakve mogućnosti (možda ni volje) da učini bilo što po pitanju problema kojeg signira ovaj dnevnik!

Da bi to bilo moguće treba prije svega obrisati dobar dio Ustava RH i nekoliko desetaka Zakona koji nacionalne manjine stavljaju u nadređeni položaj nad narodom koji je nositelj državnosti ove države. To ne postoji nigdje na svijetu osim u ovoj Državi.
Parcijalna rješenja ne pomažu.

Ne očekujem od ove Predsjednice niti centriranje u fokus javnosti ovog hrvatskoig problema koji postaje vrlo opasna rak-rana ove Države i naroda.

Tko je glasao

Vi poseniljena desničadija ste opasni luđaci

kao što i priliči ustašuljcima i općenito fašistoidima.

Dobro veli Đikić ovdje - http://www.portalnovosti.com/manifest-straha-i-terora?alphabet=mixed

Da nema ovo malo nezavisnih medija, uključivši i Novosti, pošteni hrvatski građanin živio bi u još sramotnijoj državi.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

HOS-ovac i ljubitelj Luburića na čelu Novosti?

kao što i priliči ustašuljcima i općenito fašistoidima. Dobro veli Đikić ovdje

http://narod.hr/hrvatska/urednik-novosti-trebamo-se-drzati-rijeci-veliko...

@Bigulice, nemoj reći da je to isti tip koji je veličao Luburića, te koji je želio silno navući HOS-ovsku kapu!?

HOS-ovac i ljubitelj Luburića na čelu Novosti!?

Mislimo da je to jedna velika zabuna.

Jer ovaj Đikić na čelu Novosti je dokazani "antifašist".

Ili je to neki njegov rođak?
Brat blizanac?

Ili je to Đikić koji se prosvijetlio "antifašizmom" poput piromana, palitelja židovskih sinagoga - Drageca Pilsela?

Tko je glasao

ppetra džukela

Nemam pojma, ali kad Đikić postane ministar, svakako ću se time pozabaviti - http://www.index.hr/vijesti/clanak/dzakula-nudi-dokaze-da-je-djikic-kao-....

Inače, smiješni ste mi vi ustašuljci - pa zar nije "činjenica" kako je Đikić HOSovac zapravo plus za njega po vašim ustašuljačkim kriterijima? Ili si ti zabrinuta za dobrobit Novosti? Pa nisi se valjda pročetnikušarila pod stare dane :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Osloboditi prostor za nevelikosrpske i nečetničke Srbe. Ima ih ?

Vjerojatno je Đikić provokator koji je htio ući u HOS, da bi slijedio svijetle tradicije onih koji su se ubacivali u hrvatske organizacije, da bi odrađivali Bušića, Đurekovića,..., kada im za to stigne naređenje. Takvi obično budu "najradikalniji ustaše", da bi dobili povjerenje naivnih Hrvata i onda im zašli u garažu sa sjekirama i sličnim "aparatima".

Pokušao je Đikić odraditi eliminaciju Hasanbegovića. Istina , ne fizičku, nego političku, jer druga su vremena.

Đikićeva (ne)djela najbolje govore o njemu , kao što i tvoje uporno ZZP-ašenje i neprihvaćanje istine o srpskoj oružanoj terorističkoj pobuni u RH, pokazuje istinu o tebi kao velikosrpstvom neizlječivo zaraženoj babetini ,koja zagađuje hrvatski zrak u RH , istinu o tebi kao osobi koja je zbog duboke mržnje prema Hrvatima i Hrvatskoj nedostojna života u njoj, budući i dalje naklapa o ZZP-u i "nevinoj srpskoj nejači" koja je eto samo klala , ubijala, silovala, rušila, palila po RH.

Što se tiče Novosti- i Charie Hebdo je pisao svašta.
Provokacije kad.tad dođu na naplatu, provokatorima.

Možda se Pupovcu i dogodi ono što stalno provocira. Zna on da su Hrvati dobri ljudi, pa se zato usuđuje širiti zloću , laži, širiti velikosrpstvo i memorandumašiti i s Novostima po RH. Što je drugo bilo "Oba su pala!", izrugivanje himni, stavljanje glave pod srp ,...

Svako rušenje hrvatskih vojnih zrakoplova za prošle vlasti je sumnjivo,a pogotovo padovi ta 2 zrakoplova. Drugim narodima ne bi nitko mogao raditi , ono što Pupovac i njegov manjinski "vučji čopor" radi Hrvatima., u suradnji s "jugočoporom crvenih hijena"!

Ipak, pitanje je do kada će Hrvati to trpjeti?

Nikada se ne zna, ali što je više provokacija iz Novosti, od "čopora" oko Pupovca , i ako je istina ono što je pisao Predsjednici (u obzir treba uzeti i urođenu sklonost llaganju i značaju laganja za srpstvo- po D. Ćosiću) može se prognozirati da je "fitilj" sve kraći.

U Srbiji bi se, odavno riješili, njemu analognog hrvatskog provokatora - mislim marginalizirali bi ga.

Pupovac i Novosti su čisti "govor mržnje".

Treba odbaciti floskulu o tome da je potrebno davati veća prava manjinama, nego većinskom narodu, jer nenormalnoj manjini takvim nad-pravima, samo brusiš očnjake.

Ta nad-prava su podle ljevičarske floskule i jugovelikosrpsko smećarsko naslijeđe. Manjina poput srpske u RH, dokazala se Hrvatima na najgori mogući način: zločinima do genocidnih , nakon kojih traže i angrde i povlaštenost. Bljutavo!

Treba im dati jednaka prava kao u Zapadnoj Europi, ništa više, a ne ih nagrađivati, zato što su se pokazali kao najgora manjina- manjina koja nam je ubila 15000 ljudi i razorila trećinu države. Oni stalno traže neke povlastice i žive na naš račun na osnovi te povlaštenosti., a da su dobili priliku ubili bi još daleko više naših ljudi i razorili preostale 2/3 Hrvatske.

Njihova povlaštenost je njegovanje kolosa zla u RH, a ne mjerilo demokracije. Svatko tko to zagovara i sam širi zlo..

Da nisu u RH, već odavno bismo se pridružili razvijenijim državama Europe, a ovako s njima stalno imamo problem, kao i s njihovim zaštitnicima -jugoslavenčinama- najgorim hrvatskim šljamom, zaostalim iz zločinačke države-jugoslavije.

Zato je svaki Hrvat u SDP-u, HNS-u i ostalim smećarsko-antihrvatskim partijama u službi neprijateljske politike prema RH i pomaže njihov napad na RH. Gori su od četnika, jer su podmukliji od njih.

Vrijeme je da se riješimo velikosrpskih i filočetničkih Srba- mislim da ih izlustriramo iz hrvatskih institucija vlasti, sveučilišta, javnih medija, pravosuđa, službi, vojske, policije, ..., te da oslobodimo prostor za nevelikosrpske i nečetničke Srbe, normalne ljude koji vole svoju Hrvatsku, koji ne mrze Hrvate i katolike, koji ne navijaju za Srbiju, nego za Hrvatsku, te kojih valjda ima, više od nekoliko, u RH!

Tko je glasao

pobijmo đubrad...

Zanimljivo je kako brojnost neprijatelja raste...

"Da nisu u RH, već odavno bismo se pridružili razvijenijim državama Europe" - tu smo na par postotaka, naime riječ je o Srbima u RH.

"...kao i s njihovim zaštitnicima -jugoslavenčinama-".... tu broj unutrašnjih neprijatelja raste... a postotak se penje na neutvrđeno visok... ali još uvijek relativno nizak.

"ato je svaki Hrvat u SDP-u, HNS-u i ostalim smećarsko-antihrvatskim partijama u službi neprijateljske politike prema RH i pomaže njihov napad na RH. Gori su od četnika, jer su podmukliji od njih." - ovdje se broj neprijatelja drastično širi, a postotak neprijatelja raste u nebesa...

A sve to radi vrlo malenog broja ljudi, o čemu niti autorica ne dvoji: "normalne ljude koji vole svoju Hrvatsku, koji ne mrze Hrvate i katolike, koji ne navijaju za Srbiju, nego za Hrvatsku, te kojih valjda ima, više od nekoliko, u RH!"

Postoji epizoda South Parka gdje djeca odlaze na bazene... i Cartman se šokira i govori ostalima "Jeste li vidjeli, izbrojao sam crnce i meksikance i ostale manjine... ima ih preko 70%!!! Moramo učiniti nešto."

Jedan mu odgovara "Ako je njih 70%, onda smo mi manjina."

Cartman ga gleda bijesno uz rečenicu - Jel' ti ja ličim na manjinu? Oni su manjine, bez obzira koliko ih je, može ih biti 90%, ali su i dalje manjina.

Tako se i ja nadam da u RH ima samo nekoliko ljudi koji su - prema mišljenju autorice - normalni.

Tko je glasao

Broj onih koji mrze i izgovoriti: Hrvatska, je oko 20%

"Da nisu u RH, već odavno bismo se pridružili razvijenijim državama Europe" - tu smo na par postotaka, naime riječ je o Srbima u RH.
"...kao i s njihovim zaštitnicima -jugoslavenčinama-".... tu broj unutrašnjih neprijatelja raste... a postotak se penje na neutvrđeno visok... ali još uvijek relativno nizak.

Kada se pogleda:

- broj onih u RH koji su relativizirali i još uvijek relativiziraju srpske zločine u DR, ubojstva, silovanja, srpske logore, ...

-broj onih koji je nametao Hrvatskoj ZZP, te aktivno radio na optužbama protiv hrvatskih generala, onih koji su radili sve da ne uspije hrvatska tužba protiv Srbije, za genocid......

-broj onih u pravosuđu koji ništa ne poduzimaju za kažnjavanje srpskih zločina, ...

-broj onih koji mrze DR, branitelje, HRVI, KC, Stepinca, Tuđmana,...., jer u svemu tome vide simbole nestanka svoje jedine Domovine - Jugoslave,....

-broj onih koji mrze i izgovoriti: Hrvatska...

....vidi se da Tuđman nije pretjerao kada je rekao da ORJUNA-ša ima oko 20%.

SDP-ovo glasačko tijelo je upravo ta populacija, plus oni koji imaju dvostruko pravo glasa (a buče da su diskriminirani), plus oni kojima ništa nije bitno osim vlasti i vlastita džepa.

Tu treba dodati i parazite iz Udruga za forsiranje infinitiva, zatim fantomske birače iz onih 300000 nepostojećih birača, DIP, te APIS IT.

Što se tiče HNS-a, radi se o zanemarivo niskom postotku glasača, mizernih 1%, i to zahvaljujući ponajviše sramotnom liku svoje predsjednice, koja voli grickati nokte.

Tko je glasao

što je više neprijatelja...

... to si ti manja i manja... dok ne postaneš većina koja je zapravo manjina, ne kužiš?

To ti je ono kao kada "narod izabere SDP" onda sereš bezveze... a kada isti narod, na temelju istih biračkih spiskova odabere HDZ, onda trkeljaš kako je narod nešto pokazao...

Tko je glasao

Većina Srba koji su tijekom DR ostali u RH, su isti kao i mi

SDP-ovska politika zadnje 4 godine je izrazito huškačka, vodila je do ideoloških podjela u hrvatskom društvu, iseljavanjima hrvatskog stanovništva, ekonomskim krahom, napadima na HRVI u crkvi, zataškavanjima četničkih ispada, omalovažavanjima hrvatskih branitelja, KC, hrvatske himne, HV, Hrvatske......u likovima poput Frljića, Labrovića, Stazića, Pupovca...

Svakoga tko je bio zadnje 4 godine u SDP-u i šutio na ta sranja, treba biti sramota.

Ta politika dovela je neki dan do pokušaja ubojstva hrvatskog mladića, od strane 3 četnika. A HRT, GOLJP, Documenta, Centar za mirovne studije, BaBe,....i sve druge parazitske Udruge za forsiranje infinitiva šute, pa šute.....

Zataškavanje četništva je četnikovanje, još licemjernije od četništva.

Nadam se da većina srpskog stanovništva nije takva. Možda je jedan od razloga HRT, koji forsira glasnu manjinu, a zapostavlja tihu većinu?

Neka dignu svoj glas, poput Predraga, jučer u Bujici. Čovjek kaže da Pupovac predstavlja manji dio srpskog naroda, onaj koji zbog svojih osobnih interesa, "fektanjima" iz državnog proračuna. drži Srbe u stanju paranoje od izmišljenog ustaštva.
U tome mu, s boljševičkim oduševljenjem, svesrdno pomažu "antifašisti iz paleozoika".

Citirati ću rečenice iz odličnog dnevnika MKn-a:

Srbi koji su tijekom Domovinskog rata i četničke agresije ostali s nama u Hrvatskoj su isti kao i mi, nikom ništa nisu krivi, dijele s nama jednako dobro i zlo i ne zaslužuju ovo što im se događa, da opet postanu ulog u bolesnim velikosrpskim igrama. Evo, načinite mali pokus. Upitajte bilo kojeg hrvatskog Srbina što bi više htio: radno mjesto i normalan život u mirnoj, dosadnjikavoj hrvatskoj državi, ili vječno Pupovčevo huškanje, licemjerno vrištanje i izmišljotine tipa "fašizacije društva", "Kontra-Oluje" ili ćirilice u Vukovaru. Probajte. Vidjet ćete što će vam odgovoriti.

http://pollitika.com/pupovac-ce-istrijebiti-srbe-iz-hrvatske

Tko je glasao

Jesi ti gledao film Judine škude?

Da gledao veliš, ti živiš taj film Judo.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

normalni ljudi...

... ja sam siguran da te ppetra smatra potpuno normalnim, prema njezinim kriterijima

Tko je glasao

Kakvi su to nezavisni mediji,

Kakvi su to nezavisni mediji, koji žive na račun države po kojoj pljuju, a to im omogućava SDP. Dok se tim novinarskim parazitima daje, na drugoj strani se oduzima socijalno najugroženijima u Hrvatskoj.

Tko je glasao

Evo...

Objasnit će ti ovaj članak iz "Zareza", inače neprofitnog medija financiranog od strane države, kojeg je vodila Karamarkova žena:

OTVORENO PISMO MREŽE EMANCIPACIJE PREDSJEDNIKU VLADE RH
Ministar kulture Zlatko Hasanbegović u srijedu je, bez objašnjenja i mimo pravilnika, razriješio Stručno povjerenstvo za neprofitne medije i najavio reviziju ugovora koji su neprofitni mediji potpisali s Ministarstvom kulture, čime je doveden u pitanje njihov opstanak. U javnosti se usto pokušava stvoriti slika da neprofitni mediji predstavljaju "uhljebe" i "dokoličarski kulturni agitprop" koji troši milijune kuna poreznih obveznika, što je daleko od istine.
Apeliramo na građanke i građane da supotpišu naše otvoreno pismo i podrže nas.
Uvaženi gospodine Oreškoviću,

zbog negiranja temelja Ustava Republike Hrvatske, širenja govora mržnje, najave cenzure i progona novinara, protuzakonitih i nedemokratskih odluka, najave obračuna s političkim neistomišljenicima te obračuna s redakcijama neprofitnih medija, zahtijevamo da odmah smijenite ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Ministar Zlatko Hasanbegović je za prvu metu svog obračuna sa slobodom govora izabrao neprofitne (community) medije – financijski najnemoćnije, ali kritički najsnažnije.

Neprofitni mediji bave se istraživačkim novinarstvom, koje je gotovo iščezlo iz hrvatskog medijskog prostora i koje je jamac očuvanja vladavine prava.

Neprofitni mediji u ukupnim prihodima svih hrvatskih medija sudjeluju s nešto manje od jedan posto. Međutim broj zaposlenih u neprofitnim medijima čini tri posto hrvatskih medijskih profesionalaca.

U neprofitnim medijima rade novinari koji su ostali bez posla u komercijalnim medijima, unatoč tome što su pošteno i odgovorno radili svoj posao.

Neprofitni mediji bore se protiv svakog oblika nesnošljivosti, korupcije, zloporabe položaja i ovlasti, uništavanja zajedničkih dobara i brinu se o zaštiti i očuvanju ranjivijih i manjinskih skupina u društvu, o zaštiti temeljnih ljudskih prava, prava žena, radnika, nacionalnih manjina, LGBTQ-osoba, osoba s invaliditetom te kulturnog identiteta građanske Hrvatske.

Budući da ministar kulture Zlatko Hasanbegović pokušava uvesti jednoumlje u državi koja se prije 25 godina plebiscitarno opredijelila za demokraciju, poručujemo Vam da ne pristajemo na njegove postupke, prijetnje i omalovažavanja te da ćemo se svim snagama oduprijeti grubom nasrtaju na novinarske slobode.

Neovisno novinarstvo je čuvar demokracije. Ako nakon svega u Vladi Republike Hrvatske ostane ministar kulture koji želi uvesti cenzuru, smatrat ćemo Vas izravno odgovornim za gušenje novinarskih sloboda, gaženje ljudskih prava i rušenje temelja demokratske države.

Peticiju možete potpisati ovdje.

Potpisnici otvorenog pisma:

Dom kulture Zagreb (Forum.tm),

Udruga za promicanje civilnoga društva, medijske kulture i razmjene informacija – TRIS (Tris.com.hr),

CroL – Udruga za medijski aktivizam (Crol.hr),

Udruga Slobodni Filozofski (slobodnifilozofski.com),

Zarez, udruga za pitanja kulture, medija i društva (dvotjednik za društvena i kulturna zbivanja Zarez, zarez.hr),

Udruga za razvoj medijske i građanske kulture mladih "Radio student" (Radio student),

Mreža antifašistkinja Zagreb (časopis Nepokoreni Grad),

Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije "Lupiga – svijet kroz obične oči" (Lupiga.com) i

Udruga za promicanje medijskog pluralizma 808 (Radio 808)

FAQ

1. Što su to neprofitni mediji?
To su neprofitni internetski portali, novine, časopisi i proizvođači radijskog ili televizijskog programa, bez obzira distribuiraju li ga samostalno, putem radiofrekvencijskog spektra, interneta ili drugih medija. Prema Zakonu o elektroničkim medijima (NN 153/09, 84/11, 94/13), nakladnici neprofitnih medija mogu biti “ustanove, vijeća i udruge nacionalnih manjina, obrazovne ustanove, zdravstvene ustanove te druge ustanove, vjerske zajednice, studentske udruge, školske udruge, udruge građana te druge nevladine udruge s pravnom osobnošću, kao i neprofitne zadruge posvećene zadovoljavanju informativnih, obrazovnih, znanstvenih, stručnih, umjetničkih, kulturnih, vjerskih i drugih potreba javnosti” (članak 48. stavak 1).
Neprofitni mediji dobit “smiju koristiti samo za unapređenje i razvoj vlastite djelatnosti” (članak 48. stavak 2). To znači da sav eventualni višak prihoda u odnosu na rashode mora biti utrošen na zadovoljavanje komunikacijskih potreba javnosti, a ne može - kao kod komercijalnih medija - biti uložen u neku drugu djelatnost niti “podignut” kao profit.
Pritom plaće i naknade u neprofitnim medijima ne mogu premašiti iznos propisan za javne ustanove u kulturi koje se financiraju iz državnog proračuna (članak 48. stavak 3). Iz navedene zakonske norme, proizlaze tri momenta koji pravno i financijski određuju neprofitne medije:
(1) neprofitni medij je pravna osoba (reprezentirana putem npr. udruge koja ih objavljuje),
(2) neprofitni medij ne iskazuje dobit,
(3) plaće su limitirane do razine onih u knjižnicama, muzejima ili arhivima.
Primjeri neprofitnih medija su Radio 808 Udruge za promicanje medijskog pluralizma, Televizija student Fakulteta političkih znanosti, mjesečnik Crveni kotač Vijeća romske nacionalne manjine, časopis za kulturu i društvena pitanja Behar Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske Preporod, Hrvatski katolički radio Hrvatske biskupske konferencije, internetski neovisni novinarski portal Tris.com.hr Udruge za promicanje civilnog društva, medijske kulture i razmjene informacija iz Šibenika, portal Narod.hr udruge U ime obitelji, televizijska produkcija udruge Fade In…

2. Kako se financiraju neprofitni mediji?
Neki neprofitne novine, poput Novosti srpske i La voce del poplo talijanske nacionalne manjine, ostvaruju određene prihode od prodaje, no velika većina od stotinjak neprofitnih medija su svima besplatno dostupni internetski portali, uz tek nekoliko radija i televizijskih produkcija. Budući da su njihovi prihodi od oglašavanja ravni nuli ili zanemarivi, glavni izvor sredstava za rad oko 340 stalno zaposlenih i još barem tisuću honorarnih suradnika u neprofitnim medijima predstavljaju potpore i donacije.
Ministarstvo kulture je u 2015. godini za neprofitne medije izdvojilo 3 milijuna i 97 tisuća kuna, odnosno 0,32 posto proračunskog razdjela ili 2 promila Državnog proračuna. Sredstva za neprofitne medije Ministarstvu kulture su raspoređena Uredbom Vlade o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2015. i raspodijeljena prema propozicijama dvaju natječaja: Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima i Javnog poziva za ugovaranje novinarskih radova u neprofitnim medijima. Sufinanciran je rad 17 postojećih i tri nova medija te istraživački rad 35 individualnih novinarskih radova (na javni poziv prijavljenih anonimno - pod šifrom) koji će u neprofitnim medijima biti objavljeni.
Prema Zakonu o elektroničkim medijima i Pravilniku o Fondu za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija NN 150/13, elektronički neproftini mediji bi trebali dobivati i barem pet posto sredstava tog Fonda koji raspodjeljuje Agencija za elektroničke medije. Prema toj osnovi za 2015. godinu je neprofitnim internetskim portalima dodijeljeno 972 tisuće kuna, odnosno nešto manje od 1,5 milijuna svim elektroničkim neprofitnim medijima. Kad se tome dodaju neki još skromniji izvori, europski projekti i eventualne potpore lokalne samouprave, neprofitni mediji - prema podacima Nacionalnog izvještaja o medijima - sudjeluju u ukupnim prihodima svih hrvatskih medija s nešto manje od jedan posto. Međutim, broj zaposlenih u neprofitnim medijima čini tri posto hrvatskih medijskih profesionalaca. Usporedbe radi, vrijednost neizravne proračunske potpore dnevnim novinama u vidu posebno snižene stope poreza na dodanu vrijednost Hrvatska gospodarska komora je procijenila na 131,5 milijuna kuna godišnje, a različite izravne i neizravne potpore medijima postoje gotovo svugdje u svijetu. Francusko Ministarstvo kulture početkom 2014. godine je objavilo popis novina i informativnih internetskih stranica koji godišnje primaju izravne državne potpore u visini od 400 milijuna eura, koje se s neizravnim olakšicama za poštarine, poreze i transport penju do 700 milijuna eura godišnje, odnosno preko 78 kuna per capita.
Italija, recimo, izdvaja 161 milijun eura godišnje za potpore novinama zadruga novinara, a čak i SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo za izravne i neizravne potpore tisku godišnje ulažu od 750 do 800 milijuna eura godišnje (Nielsen, R. K. i Linnebank, G. 2011. Public Support for the Media: A Six Country Overview of Direct and Indirect Subsidies, Reuters Institute for the Study of Journalism, University of Oxford). U Hrvatskoj se lokalnim i regionalnim radijima i televizijama iz Fonda za pluralizam godišnje dodjeljuje oko 30 milijuna kuna potpora, što je svakako nedovoljno za njihov rad, budući da su komercijalni prihodi već dugo u padu.

3. U čemu je problem s razrješenjem Povjerenstva za neprofitne medije?
Ministarstvo kulture raspodijelilo je u listopadu 2015. godine otprilike tri milijuna kuna bespovratnih sredstava neprofitnim medijima na razdoblje od godinu dana, i to na osnovu mišljenja Stručnog povjerenstva za neprofitne medije. Zadaća članica i članova Povjerenstva je, između ostaloga, da prate rad neprofitnih medija kojima su dodijeljena sredstva, odnosno da nadziru troše li se sredstva u skladu s priloženim uređivačkim koncepcijama i operativnim planovima. Međutim, odluka ministra kulture Zlatka Hasanbegovića o razrješenju Povjerenstva nije u skladu s pravilnicima. Odluka o imenovanju Povjerenstva donesena je u mandatu ministrice kulture Andree Zlatar Violić na temelju preporuke stručne službe (Odjela za medije) Ministarstva. U Poslovniku o radu Povjerenstva objavljenom na stranicama Ministarstva kulture jasno piše: Članovi/ice Povjerenstva dužni su biti nazočni na najmanje 80 % sjednica održanih tijekom prve polovice mandata i jednako toliko tijekom druge polovice mandata. U protivnom Povjerenstvo i/ili službenik/-ica Ministarstva kulture će izvijestiti ministra kulture i predložiti razrješenje člana/ice Povjerenstva prije isteka mandata, sukladno članku 5. Zakona o kulturnim vijećima.
A u članku 5. Zakona o kulturnim vijećima na koji se Poslovnik poziva stoji: Članovi Vijeća imenuju se na četiri godine.
Ministar kulture može članove Vijeća razriješiti i prije isteka mandata ako neopravdano ne nazoče sjednicama Vijeća, na osobni zahtjev ili pisani zahtjev predlagate­lja iz članka 4. stavka 1. ovoga Zakona te ako su osuđeni za kazneno djelo na bezuvjetnu kaznu zatvora. Iz toga proizlazi da je potrebno zadovoljiti određene uvjete za razrješenje. Iz javno objavljenih zapisnika može se vidjeti da je Povjerenstvo svoj posao obavljalo stručno i odgovorno te da nema osnove za razrješenje. Također ostaje nejasno tko će sada pratiti medije koji su dobili sredstva na natječaju za 2015/2016. u izvještajnom razdoblju, koje traje do 15. 10. 2016., jer je to bila jedna od funkcija Povjerenstva.

4. Kako se bira Povjerenstvo za neprofitne medije?
Za razliku od Kulturnih vijeća (kojima mandat traje 4 godine, a predlažu ih institucije), Povjerenstvo za neprofitne medije biralo se Javnim pozivom, na mandat od godinu dana, pri čemu su svi prijavitelji pristupali intervjuu (uz predaju životopisa i eseja o mogućnostima i problemima neprofitnih medija). Jednostrana odluka ministra kulture, bez ikakvih konzultacija sa stručnom službom vlastitog ministarstva jasno upućuje na velik interes za medijski polje u smislu autokratskog, jednostranog i u konačnici nezakonitog odlučivanja i upravljanja. Ovaj način formiranja Povjerenstva i djelokruga njegova rada donesen je upravo da bi se spriječilo interveniranje u uredničku politiku medija i sačuvala novinarska autonomija te sloboda govora.

5. Kako se dodjeljuju sredstva?
Program dodjele bespovratnih sredstava neprofitnim medijima počeo je 2013. godine s ciljem jačanja njihova kritičkoga kapaciteta i društvenog utjecaja uz poseban cilj profesionalizacije novinarskog i autorskog rada u sektoru. Do sada su uspješno provedena 3 natječaja, u ukupnom godišnjem iznosu od 3,000.000 kuna i u prosjeku s 18 dobitnika u kategoriji postojećih medija i 3 u kategoriji novih (još nepostojećih) medija. Osnovne odlike provedenih natječaja su: inovativnost, participativnost i transparentnost. Kriteriji ocjenjivanja su rađeni u širokoj javnoj raspravi – putem sastanaka s neprofitnim medijskim sektorom te putem internetskog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću. Ovo je jedini natječaj u državi koji objavljuje pojedinačne tablice svih članova Povjerenstva zajedno sa skupnim ocjenama, recenzije svih prijavljenih projekata te osigurava praćenje rada medija tokom izvještajnog razdoblja. Natječaj je – bez obzira na njegovu potpunu marginalnost u smislu financijskog iznosa – bio pod udarom različitih interesnih skupina, koje su u javni prostor plasirale toksične informacije o tome kako je „Ministarstvo novac dodjeljivalo nepostojećim medijima“, iako je jedan od transparentno prodiskutiranih i objavljenih ciljeva – bila upravo podrška novim medijima, uključujući i one koji tek trebaju započeti s radom.

6. Kako se opravdavaju dodijeljena sredstva?
Svi korisnici natječaja podnosili su redovne polugodišnje i završne financijske izvještaje, koje je ocjenjivala stručna služba, a natječaju je pozitivno mišljenje dala i revizija obavljena u Ministarstvu kulture sredinom 2015. godine.

7. Jesu li istinite kritike o neprofitnim medijima kao prorežimskim medijima?
Ideje novog ministra kulture o prorežimskim medijima su posve netočne i mogu se lako provjeriti konzultiravši sadržaj tih medija koji je često bio izrazito negativno i kritički intoniran prema prijašnjoj vlasti, ali uvijek na strani demokratskog poretka, participacije javnosti, manjina, kritičkog odnosa prema ekonomski i politički moćnima… Više informacija o programu i Odjelu za medije dostupno je na službenim stranicama Ministarstva kulture: http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=9933.

http://www.zarez.hr/blog/otvoreno-pismo-mreze-emancipacije-predsjedniku-...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bigulica, U neprofitnim

Bigulica,

U neprofitnim medijima rade novinari koji su ostali bez posla u komercijalnim medijima, unatoč tome što su pošteno i odgovorno radili svoj posao.

Sad bum ja tebi malo objasnil,

Poznam čovjeka koji je isto ostal bez posla, pa sad žive on, žena i dijete koje još ide u školu, od 1400 kn na mjesec.
On već godinama ne dobiva ni lipe, osim s vremena na vreme par kn.,
Da ne zaradi koju kn sa teškim fizičkim radom, bili bi gladni kruha.
SDP na čelu vlade mu nije omogućio ne plaćanje HRT pristojbe, a on po ustavu ima pravo pristup informacija putem medija.
Niko od ovih neprofitalnih medija se nije zalagao za njegova ljudska i građanska prava.

Jadni ste i bijedni. Zatvorite se u vašu septičku jamu i radite nešto korisno za društvo, a ne da širite mržnju i netoleranciju.

Tko je glasao

širenje ljubavi i tolerancije...

"Jadni ste i bijedni" :)

Tko je glasao

Baš si mi objasnil...

Sad nek se javi domojebnoj koaliciji, pa buju mu procvale rožice.

I Skvikač - uvek bu se našel neko ko bude širil istinu!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bigulica, Vidiš, ja ti bum

Bigulica,

Vidiš, ja ti bum još malo o istini. Sin tog čovjeka je imao bicikl bez kočnica (kočil je nogama po zemlji) i sa gumama koje su me podsjećale na Yul Brynner-a, sad ima malo sigurnijega.

Tko je glasao

neprofitni medij

ti je npr. kolega @mućke koji daje u javnost neke sumnje na malverzacije u Zračnoj luci Zagreb...na ovoj platformi koju nam je omogućio Rakar...

Neprofitna udruga ti je npr. Lovačka udruga gdje članovi plaćaju članarine , zakupnine i koncesije- državi.

Stvar je politike da odredi sukladno svom programu koju vrstu će država podržavati a koju ne..novcem poreznih obveznika.

Mnogi od tih "neprofitnih" medija trebaju potražiti mecene, a ne se financirati preko labilnih osoba poput Andree Zlatar Violić uz obećanje političke podrške..ili Autograf stanovitog Pilsela kod kojeg piše Josipović.

Što treba, država dati porezni novac Pilslu e da bi on isti..prosto rečeno..djelio s Josipovićem..usput mu dao prostor za proturanje svoje političke agende.

E jebajga, pa nismo svi jebeni u glavu.

sve dobro...

Tko je glasao

http://net.hr/danas/hrvatska/

http://net.hr/danas/hrvatska/osuden-karamarkov-koalicijski-partner-preds...

Sva sreća da su poštenjačine zasjele na vlast.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

liječnici se iseljavaju

a NGOvna nam se useljavaju... daju se pare na kojekave gluposti jer ih ovi medijski reketiraju tj. podržavaju ili ne podržavaju..k tomu još rade protiv samog naroda, kao npr. propagiraju pederofilsku scenu...dali bi našu djecu na odgoj pedofilima i sl.

Znači, poticala se politika ancionalnog..a sve domoljubno se pljuvalo...

Sad histeriziraju kad je samo najavljeno zavrtanje pipe....ma korov..

sve dobro...

Tko je glasao

Titularaški parazitarizam grabi značajna sredstva na neradu

U RH još vlada komunistička odbojnost prema zasluženo visokom društvenom položaju koji bi liječnici, izraženo u plaćama , trebali imati.

U zamjenu za to daju im "liječništvo je poziv", a ne "profesija" i plaćaju ih na komunistički način- provode se uravnilovke , bez obzira na posebnost kirurške ili nekih drugih odgovornijih specijalizacija, svima dodjeljuju gotovo iste mizerne plaće.

Tek kada se riješimo komunističkog obrasca da imamo jednake trbuhe, pa bismo trebali biti jednako plaćeni, moći će se ti problemi riješiti, jer se ne trebaju plaćati trbusi nego znanje, pamet i sposobnost, ali primjenjeni na rad, a ne samo izraženi diplomama.

Pojavio se i oblik plaćanja "znanstvenih renti", pa mnogi kadrovi u javnim službama za isti rad, okrunjeni i nepotrebnim titulama, dobivaju i 20-ak posto veću plaću, iako za dotično radno mjesto nije nužan, recimo doktorat.

Na taj način dolazi do titularaškog parazitarizma koje samo po sebi donosi rente i za jednaki posao iz Proračuna izvlači i reko 20% više nego oni koji nisu pretittulirani.

Primjer čistačica u javnim službama treba imati jednake plaće bez obzira na to u kojoj javnoj ustanovi radi- u sudu, Saboru, u školi, ili na fakultetu.

Ukoliko neki dr. sci,..., radi u osnovnoj školi gdje to nije uvjet za posao, ne bi trebao dobivati titularašku rentu i 20-ak posto veću plaću od svojih kolega, jer mu ta titula nije obvezna za nivo posla koji obavlja.

Drugačija je stvar na fakultetima , za ona mjesta gdje je titula obvezna za predavače.

Događa se da se ljudi ne žele pomaknuti sa svoga radnog mjesta na kojemu im titula nije uvjet, ali idu na doktorate, samo da za isti posao kao drugi, dobiju daleko veće plaće.

Poslodavcu ne doprinose ništa, a on im mora isplaćivati (država) za isti posao veću plaću i uz to plaćati one koji im predaju i na tim predavanjima zgrću novac.

Uz sve to, nužno je mijenjati načine školovanja liječnika, ranije se opredjeljivati za određene specijalizacije, dati puno više praktičnog rada, a silnim teoretiziranjiama opterećivati samo one koji bi se usmjerili na znanstvena znanja, a ne za rad po bolnicama i jednostavno rečeno ne maltretirari ljude da bi sebi dali veći značaj, nego pomagati mladima da zauzmu svoje mjesto u društvu,a za što bi trebalo donijeti ljudskije zakone.

Tko je glasao

hahahahahaha

Ti si stvarno moral idiot što bi rekla Hannah Arendt.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Ukrižniče, ...

... pa vi ste poput naše avionke. Za vas bi Pupovac bio dobar Srbin jedino da je Hrvat katolik
I na kraju što Srbima u Hrvatskoj vi ne biste izabrali ljude koji će ih voditi?

Tko je glasao

"Dobar Srbin" je Mirko

"Dobar Srbin" je Mirko Rašković. Za čije ugrožavanje i otkrivanje će Kukuriku banda odgovarati, budi siguran.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Pošto ih ovi

ponovo vode u pakao, kršćanski je i humano to preduprijediti.

sve dobro...

Tko je glasao

Evo što četnici rade hrvatskim braniteljima Srbima

http://www.gradjanska-akcija-official.com/umjesto-savske-66-trebamo-naor...

JOŠAVICA – Da je nezahvalno biti hrvatski branitelj srpske nacionalnosti još jedanput je pokazao slučaj Đure Plavljanića. Unazad nekoliko godina, više puta je u srpskom selu, rodnoj Jošavici imao problema zbog činjenice da je bio hrvatski branitelj i dan danas član Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. Za mještane Jošavice, on je Ustaša.

Od petnaeste godine ne živi u Jošavici, već dolazi povremeno sam ili s obitelji posjetiti staru majku. No, gore na selu očito ne zaboravljaju da je na hrvatskoj strani bio u Domovinskom ratu. Jučer se ponovno dogodio incident kojeg je prijavio policiji, no boji se da će kao prethodna dva puta, tu sve i stati.

Oko 12 i 40 zajedno je sa kćerkom Nevenom čekao autobus za Petrinju. Tada ih je vidjela mještanka Zora koja ih pozvala k sebi da skrate vrijeme dok čekaju autobus. Krenuli su prema njoj ušli u dvorište. Uskoro je u susjedno dvorište parkirao čovjek kojeg cijeli život zna pod imenom Rade Ranić iako je na policiji saznao kako mu je pravo ime Damjan. Čim ih je vidio, dobacio je Zori: “Što držiš te ustaše u avliji. Teraj to van.”, prepričava Đuro.

Oni su ostali, a Ranić opet dobacuje, ovaj put Đuri: “Imam ovdje veća prava nego ti. Izađi van na cestu.” Na to Đuro odgovara: “Nisam dobro čuo.”, a Ranić ponovno: “Ili izađi van ili ću te ja riješiti.” Nakon toga je izašao iz dvorišta, pričekao autobus. Kad je došao u Petrinju, sve je prijavio policiji. Tamo su mu rekli da će obaviti razgovor s Ranićem i da će on i njegova kćerka biti pozvani kao svjedoci na sud. No, Đuro je rezigniran jer se ništa takvog nije dogodilo prethodna dva puta i ne vjeruje da će ga se zvati na sud. “Zašto sam ustaša, ako sam pripadnik hrvatske vojske?”, pita se.

“Sumnjam u pravosuđe jer je do sada zataškalo tri napada. Pitam premijerku, ministra, tko je taj koji može zataškati takva djela.” Ovaj zadnji događaj je na neki način Đuri kap koja je prelila čašu. Još 2008., kada je njegovu majku posjetila i donijela pokućstvo ekipa emisije Istraga, Đuro je medijima ispričao incidente koji su se dogodili nedavno. Te godine je u granje iznad njegove mame i nećakinje, dok su brale kestene u šumi, pet metaka ispalio mještanin Tihomir Žilić. Nedugo nakon toga Ranka Ranić, Žilićeva punica, dobacila je Đurinoj majci prijetnju “Možeš omrknuti, nećeš osvanuti.”

Sve su ovo napadi i prijetnje, a kako se ništa ne riješava, Đuro sumnja u hrvatsko pravosuđe.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Teroristi i četnici minusiraju

Ma bravo teroristi. Zapisat ćemo vas u knjigu terorista. Samo me jedno zanima: kako imate srama ovako otvoreno zastupati terorizam?

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Da, da

osokolila seljačine na Banovini ( abolirce i traktoriste ) najprije izdajnička politika Ive Sanadera, a onda i bratstvojedinstvena Milanovića i Pupovca.

Neć to ići...onda se čude kad imaju smotru KUD-a u Petrinji pa im dođu dragovoljci i malo se izgalame.

Gradonačelnik Petrinje je Darinko Dumbović, HNS, Mesić, Pusićkin frend...
koji je inače bio u ratu u mojoj jedinici glavni logističar...

Srbi pod hitno moraju odjebati Pupovca i njegov uži krug, jer on misli ucjenama tj. trgovinom s njihovim dušama iskamčiti novce da pokrije dugove propale Tesla banke....

Eto..on iz svojih a Milanović iz svojih razloga, opet pokušavaju manipulirati srpskim pitanjem u RH.

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci