Tagovi

Predragu Matvejeviću (otvoreno pismo s dobrim povodom, I dio)

Predragu Matvejeviću, s poštovanjem (otvoreno pismo s dobrim povodom)

Poštovani Matvejeviću,
naši susreti i korespondencije nisu bili učestali, ali evo, ostali su u memoriji sjećanja, kako bi to rekao Igor Mandić – ovo, stoga jest sjećanje na osobu koja je svojim radom i prije svega časnim držanjem i angažmanom zaslužila poštovanje cijelog jednog naraštaja, prije svega šezdesetosmaša, ali ne samo tog naraštaja. Međutim, izdržljiv uporan i građanski hrabar, što znači s kuražom koja nam danas itekako nedostaje, erudit, slavist, autor brojnih knjiga, profesor, ali prije svega, iskren i častan, osoba si kojom se svaka kultura može ponositi, osim hrvatske podijeljene na one stvaratelje koji te cijene i na one koji te vječito osporavaju, čak ne birajući sredstva, sve do sudskih tužbi.
Evo, TV dnevnik je donio kratku informaciju da si proglašen počasnim građaninom Sarajeva, i vjerujem ova v ijest je obradovala ne samo mene nego se njoj vesele i mnogi koji su te upoznali i oni koji su bar ponešto čuli i načuli o tvom tragu i trajanju u hrvatskoj kulturi i javnom životu, ali i na međunarodnoj javnoj sceni. Odabrao sam oblik otvorenog pisma kao LUDATIO tvom radu i časnom držanju i angažmanima, jer sam rano zapazio tvoja otvorena pisma vlastima kojima si tražio korektnost u ophođenju s hrvatskim i drugim disidentima. I tebi i meni i mnogima je poznato da možeš raditi i značiti mnogo u našim kulturama, posebno književnostima, ali ako te udari po glavi kakva bijela ili crna knjiga, preko noći ćeš ostati sam, kao okužen, u nekom sobičku, na sporednom kolosijeku s prezrivim ili zluradim pogledima onih koji nisu svjesni da bi se to i njima moglo dogoditi...
TKO ĆE ZA NAMA PROSVJEDOVATI?
Ne, neću sad navoditi onu već pomalo otrcanu priču o onima koji su došli prvo po komuniste, pa sindikalce, pa Židove…o šutljivima, da na kraju za svim odvedenima, deportiranima u Auschwitz ili gulag, ili Goli otok ili… nitko nije imao prosvjedovati.
Solidarnost s nevoljnicima nije naša (hrvatska, srpska, bosanska …) jača strana, u nas su prijatelji, na vratima uspješne trgovine, kao u onog malog štetl - trgovca, brojni prijatelji nagurani u trgovinu dok posao cvjeta, no umah nestanu zamalo svi kada nevolja pokuca na trgovačka vrata… Tada, nigdje nikoga, čovjek marljiv ili buntovnik ostaje na čistini, kao zec na nišanu lovca, kao utopljenik kojem nema čovjeka da mu pruži ruku i spasi ga od potonuća - i zadnja nepismena šuša osjeća se pozvanom da sudi „neprijatelju naroda“, često proglašavanim „državnim neprijateljem boj jedan“, personom non grata, širiteljem lažnih, uznemirujućih vijesti, onom kojem se sudi za verbalni delikat i koji, ako se karte dobro ne poslože, završava s one strane brave. Manje-više sve si ti to, Matvejeviću prošao, od rođenja u Mostaru, 1932. godine, preko Zagreba, Pariza, Rima…i nisi posustao, pa bio i glas vapijućeg u pustinji. Istina, i tu se možda nećemo složiti, za mali broj onih kojima si ti držao leđa, moja persona to ne bi učinila jer velika zla nastaju nakon malog nereda i sitnih društvenih provokacija pojedinaca koji se osjećaju pozvanima da mojsijevski mijenjaju stanje nacija, vjera, etničkih manjina koje onda završavaju krvoprolićima. Ukoliko shvatimo tvoj glas i tvoju pruženu ruku usamljenim Don Kihotima kao zalaganje za poštenu obranu i pravedno suđenje, prije svega, onda bih vjerojatno potpisao sva tvoja otvorena pisma, apele, očitovanja…
LEGENDA ILI ISTINA O DAROVANOM KAPUTU?
Inače, nikada te nisam pitao da li je to bila samo legenda koja je kružila studentskim i intelektualnim krugovima Zagreba i Hrvatske, ili pak istina .- da si za vrijeme demonstracija protiv rata u Vijetnamu davnih godina jednom ozeblom studentu dao svoj kaput, da su ugrije, a onda ste svoj bunt nastavili, iako dalje moglo se dogoditi da i ti ozebeš. Danas, možda i nije važno da li je to u detalju bilo istina, važno je da sam u studentsko vrijeme čuo ovu legendarnu storiju, i danas sam uvjeren tamo gdje je bilo dima, kada si ti u pitanju, bilo je i vatre, Godine 1989. na glas da je u Parizu umro Danilo Kiš jedino mjesto u Zagrebu gde je održano komemorativna večer bila je je dvorana Židovskog kulturnog društva „M.Š. Freiberger“ u Palmotićevoj 16 gdje si pred punom dvoranom poklonika djela Danila Kiša evocirao uspomene na njega, na svog prijatelja buntovnika s razlogom, koja je prerana smrt udaljila s kulturne scene „naših naroda i narodnosti“, nekima zluradim čak i uz tračak zadobvoljstva. Danas kada čitamo detaljnu biografiju Danila Kiša iz pera Marka Thompsona, svjesni smo više nego ikada da tvoje zadnje riječi upućene Danilu Kišu su bile i potvrda tvojeg čestitog angažmana. Pokazao si ga i u Beču, kada sam bio u malobrojnoj publici, gdje si na poziv dr. Radoslava Katičića govorio nama okupljenima na Slavističkom institutu o – disidenciji.
....................................................................
(slijedi II dio)

Komentari

Šteta da nema komentara

http://www.hrsvijet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=742...

pa hajd i jedan drugi pogled. Meni se Predrag sviđao za Juge jer je uzburkivao vodu.

Sad, kad se trudi biti IN i kad se otvoreno zalaže za neku novu Jugoslaviju, a pošto se svaka Jugoslavija pokazala kao tamnica svih naroda osim srpskog,pogotovo Hrvata, Predrag mi se sada čini kao obični jugonostalgičar.

Pored toga podržava ovu homoseksualnu propagandu koja nije svojstvena kod nas, taj stari i olinjali jarac mi se pomalo gadi.

Ovaj tvoj dnevnik @Fenikse je ono, krajnje ulizivački i izgleda kao govor nad rakom pa sam bio pomislio da je čovjek otegao papke.

Ja mu ne bih održao takav govor nad otvorenom rakom. Zbog naprijed navedenog ja bih došao poslije na njegov grob i prosuo mu na isti litru kvalitetnog, dalmatinskog i hrvatskog vina.

Naravno, prije bih ga propustio kroz bubrege, jer čim ga ti veličaš pari mi se kao izdajica,

Uostalom, si pitao čovjeka jel se smiješ puzati uz njegovu čizmu i uzimati malčice njegove karizme.

To smo sve već vidjeli kod kojekakvih " krležologa" koji su kao priljepci,paraziti sebe hranili Krležinom reputacijom.
Jes ti tako odlučio, kao tikva na bunjištu, malo sebe izdići na Matvejeviću.

sve dobro...

Tko je glasao

...

Ovaj tvoj dnevnik @Fenikse

opet je boca brlje pored kompa :P

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

zmotal si likove iz price..

zmotal si likove iz price.. @feniks?..
dobro, sadrzaj je sasvim odgovarajuci

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

prijavi se @mraku.. bas bi mi

prijavi se @mraku.. bas bi mi bilo jako jako drago da to napravis...
makar ne vjerujem da ce @mrak prema tebi reagirati odgovarajuce djelu... ipak si ti neka zasticena sveta krava.. pa nije bitno koliko lazes i izmisljas

no ne znam bas kako ce regirati na glupost, beskrajnu glupost, neznanje i bahatluk koji iz nje proizilazi..

makar, blago tebi.. i tenoru.. beskrajna glupost izgleda usrecuje vlasnika i cini ga sigurnim u ispoljavanju daljnjeg idiotluka i bezobrastine..

ps
inace, a da nisi tako glup, bilo bi mi na cast sto za moj tekst mislis da je od tamare nikcevic..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@grdilinček

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Kad bih ja sad počeo hvaliti

jednog Aralicu, svi bi znali što mislim.

Tako se naš "patuljak pera" @Feniks, pokušava očešati o jednog barda disidenstva, ne bi li i na njemu ostalo malo disidentske patine.

Čim u komunizmu nisi hapšen i zatvaran ne možeš se prodavati pod disidenta u Jugi. Matvejević to uporno radi i od toga živi. Neosnovano.

Usput, ne ulazim u njegov književni rad jer nisam kompetentan, ali kao javnu osobu smijemo ga popljuvati ako se ne slažemo s njim.

Čim ga @Feniks veliča, za mene je politički gledano- nula i ni jednu njegovu ne uzimam zaozbiljno.

Naravno, usput mi je poznato njegovo političko djelovanje, nisi mogao ne nagazati na njega ko na pseće govno u Maksimiru.

sve dobro...

Tko je glasao

lisico...

... jesi uopće pogledao tko je autor dnevnika?

Tko je glasao

ehh...

kao da je bitno tko je autor dnevnika...i onako je feniks kriv za sve :))

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Češe jajca

Ma je k....
Češe jajca posli jahanja :):):)
sada će to on ubrat,

Tko je glasao

Da, greška

Kod svrstavanja u ladice i niše ( svi to radimo zar ne)
Feniks i Ljubo su mi u prvoj udarnoj grupi jugonostalgičara i orjunaša na ovom forumu. Vrlo plodni autori u borbi protiv Hrvatske i veličanju jugoslavenske ideje, opravdavanju srpskih zločina , izjednačvnju krivnje i te stvari.

Uslijed toga mi se potkrala greška jer su Ljubo i Feniks zapravo jednaki s tim što Ljubo pretendira da ostavi dojam intelektualca, dok je Feniks ipak malo ograničeniji, on ne zna prikriti svoj staljinizam i žal za Yugom.

Za njima u istom stroju stupaju mladi poletarci ,recimo zaphod i janus, pa Bigi kao žensko krilo ( afž) djelom zavedeni propagandom djelom ispranog mozga, ova dvojica dok je Bigi malo podmuklija, prikrivenija, lukavija ali ne i inteligentnija.

Još par njih, koji jedu u Zagrebu ali gledaju prema Beogradu koji se od guste magle više ne vidi.

Znači, odveo sam konja na kupanje i u povratku kod susjeda podjelio s njim bocu nekog rizlinga, pa mi se valjda dogodila greška da Ljubu krstim Feniksom.

Ovom prilikom se ispričavam Ljubi jer cijenim da sam ga ipak uvrijedio nazivajući ga Feniksom ( mene bi uvrijedilo pa vjerujem da je i njegovu sujetu povrjedilo) .

Međutim, evo sam oživio zamrlu temu, ajd neka korist i od mene,hehe.

U svakom slučaju: Tko se name ljuti utjeram mu kruti;-))

sve dobro...

Tko je glasao

Očito te opet mori ukrudba

pa dok ne naiđe neka naivna kokoš/pijevac, opusti se uz ovo - http://www.tportal.hr/fotogalerije?GalleryId=25092 :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ukrudba

hahaha

valjda me uspoređuješ sa svojim čojkom, vlajnice. Ne brini se za mene, još mogu nosit tri kante s vodom, u svakoj ruci jedna a ti si misli na čemu je treća kanta.

https://www.youtube.com/watch?v=AEPfOaU98RE

sve dobro...

Tko je glasao

ljubo,

insinuiraš i podmećeš luni...ajde molim te navedi što je u njenom dnevniku prepisano iz intervjua s latinkom perović...osim, naravno, prvog pasusa kojeg je i označila kao citat i stavila link na njega...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

U potrazi za istinom

Ma Ljubo ova fotografija me fascinirala.
Kad bi znao autora, naveo bi ga.

Obavezno pogledati kako ljubo "laika" Kiru.

Nenadjebiva fotografija koja vrijedi više od bilo koje informacije.

https://www.google.hr/search?q=radio+Virovitica+u%C5%BEivo,+Ljubo+ruben+...

Tko je glasao

@Grdilinček

Opet podmećeš! I zapravo, ne znam zašto ti meni stalno dižeš perje??? Em, moj lik ide u javnost, em od mene snimljene umjetničke fotografije itd. A da znaš čitati fotografiju onda bi shvatio da Kiri nabrajam grijehove, i počinjem sa PRVI...! I kakve sve to ima veze s - Predragom Matvejevićem???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo

"Em, moj lik ide u javnost, em od mene snimljene umjetničke fotografije itd. A da znaš čitati fotografiju onda bi shvatio da Kiri nabrajam grijehove, i počinjem sa PRVI...!

Ljubo koje to tvoje umjetničke fotografije?
Daj mi link na bar jednu da se za nju može to reči.
A što se tiće onog prsta palca Kiri ne nabrajaš ti njemu grijehove nego upravo suprotno. Još da znaš kakvo te je budalom napravio.

Fotografija sa Kirom bi za tebe bila dobra da si mu pokazao treči grijeh to jest da si došao do prsta srednjaka i njega istaknuo.

A što se tiče dnevnika o Matvejeviću, u prvu ruku sam pomisio da je umro.

Tko je glasao

@Grdilinček

Što se tiče tebe, kao da Matvejevića nikada nije ni bilo, niti jest! Slično, i s Brankom Horvatom! Horvatu bi trebalo podići spomenik, ili bar bistu postaviti u aulu Ekonomskog fakulteta. U tančine je sve predvidio. A Matvejević priprema knjigu o jugoslavenstvu, ponovo!
I sada kada Hrvatsku nagazi Italija, tražit će pomoć. Koga? Pa slavenske braće! Navodno u Italiji ima "teoretičara" koji i sada tvrde da je Hrvatska mala zemlja s predugačkom obalom!! Znači, Talijani bi htjeli opet dio Istre , otoke, dio jadranske obale.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubini

Mokri snovi (što mu je jedino i preostalo).
Ostatak komentara je preskočio.
Po staroj navadi.

Tko je glasao

O tome ti maštaš Ljubo

nisi jedini. Lijepo nam priželjkuješ.

Ako dođe do toga tada budemo mislili na to. Slavenskom braćom možemo nazvati i Ruse, zar ne.

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci