Tagovi

Predlažem uvođenje novog poreza

Ne, nisam sišao s uma i nisam se najeo ludih gljiva.

Ako to moru raznorazni salon-ljevičari, iPhone marksisti i slični uhljebi, zašto to ne bi mogao i jedan libertarijanac?

Tja, svi smo svjesni složenosti trenutka u kojem su se našle naše drage državne financije: velik je deficit, odnosno raskorak između onog što ulazi i što izlazi iz proračuna, veliki su i dugovi kojima su ministri financija ove i svih prethodnih vlada zadužili našu djecu kako bi mogli financirati pogodovanje raznim interesnim skupinama koje su ih za uzvrat dovele na vlast ali i održavale tamo. Privilegija, pardon, prava na svakom koraku - sve to treba plaćati, a nema monetarne suverenosti pa da lovu jednostavno naprintamo kao za vrijeme Juge. Sve su to teškoće s kojima se susreću financije ove naše mlade demokracije.

S obzirom na to da je već i vrapcima na grani jasno da neće biti nikakvih strukturnih reformi jer se u stečena prava ne smije dirati, odgovor može biti i jest (kao i do sada) samo jedan: novi porez.

Predlažem da se uvede novi porez na proračunske primitke po bilo kojoj osnovi, za fizičke i pravne osobe podjednako, kao i za sva državna tijela. Dakle, za svaki primitak sredstava iz proračuna plaćao bi se određeni postotak u isti taj proračun. Isplate novca iz proračuna su po prirodi stvari stabilan izvor prihoda u zemlji u kojoj je većina ekonomije pod kontrolom države, pa bi bilo i red da se oporezuju. Sve plaće iz proračuna, sve subvencije, poticaji, pomoći ovakve i onakve, prava ovakva i onakva, sve isplate bilo koje vrste, morale bi biti podložne ovom oporezivanju.

Zamislite, ako bi stopa tog poreza bila samo 10% (što je ništa, imamo mi i puno većih stopa), riješili smo automatski cijeli proračunski deficit.

No, tu ne treba stati. Naime, bilo bi u redu i pravedno da oni koji iz proračuna više prihoduju, snose i veći teret krize. Stoga je nužno da ovaj porez bude progresivan, tj. da oni koji su više proračunski profitirali plaćaju poreze po većim stopama.

Otpori će biti veliki, odmah će se javiti raznorazni smutljivci i proračunski talibani, koji će tvrditi da nije u redu da se otima od onih koji dobijaju novac iz proračuna, da će to predstavljati udar na malog čovjeka i na potrošnju, ali svi znamo da to nije istina. Na kraju krajeva, sav taj novac koji će biti vraćen u proračun opet predstavlja novac koji će biti potrošen negdje drugdje, pa samim tim potrošnja neće doći u pitanje ali će zato raspodjela biti pravednija.

Poznato je da naša zemlja ulaže velike napore u zaštiti malog poduzetništva: snažan inspekcijski nadzor štiti naše poduzetnike od grešaka koje bi mogli počiniti, a poduzetništvo je i dodatno zaštićeno principom akontacije poreza: platiš unaprijed po procjeni dobronamjernog državnog službenika i miran si. Zalažem se za to da se jednaki principi primjene i na proračunske primitke, tj. da se proračunoprimci dodatno stave pod intenzivnu zaštitu inspekcijskog nadzora te da im se omogući da porez na proračunske primitke plate unaprijed.

Mislim da bi to bilo pravedno.

Komentari

o draga, o slatka ...

... pa nama uopće nije loše kak bi nam moglo bit ...

Provinciopolis

Tko je glasao

Kaj se "lipovčani" vraćaju ?!

Pa i niste nešto nedostajali :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

sviđa

Sviđa mi se tvoj prijedlog.

On bi čak mogao i funkcionirati !!!

Tko je glasao

Nije to nikakva

Nije to nikakva revolucionarna ideja.

U "normalnim" zemljama svi novčani primici se uračunavaju u osobni prihod, bez obzira na izvor: prihod od rada, od kapitala ili iz javnih transfera (mirovine, socijalna pomoć, itd.). Porez na novčane primitke je progresivan. Koliko će tko platiti (i da li uopće) ovisi o ukpnoj visini prihoda.

Oporezivanje proračunskih transfera izdvojeno od ostalih prihoda predstavlja de facto smanjenje tih transfera u visini porezne stope, samo uz puno nepotrebne administracije.

The Observer

Tko je glasao

To nije bit moje male

To nije bit moje male fiskalne reforme.

Upravo njena usmjerenost isključivo na proračunske prihode omogućuje utjecaj na trošenje proračunskih sredstava tj. njihovo smanjenje, što i jest poželjan efekt.

A dodatna administracija nije nikako nepotrebna - pa što to nisu nova radna mjesta? :-D

Tko je glasao

eh, što ti je politički evolucionizam,

...i tako @libi postade predvodnikom frakcije socijalističkih libertarijanaca

Tko je glasao

Kad ih ne možeš pobijediti

Kad ih ne možeš pobijediti pridruži im se...

"Mislim da je porezna nejednakost jedan od većih problema današnjice..."

:-)

Tko je glasao

Kad ih ne možeš pobijediti

Kad ih ne možeš pobijediti pridruži im se...pjevajući " ♪♫ padajsiloinepravdo..."

Tko je glasao

Znaš što je najgore, moj

Znaš što je najgore, moj Indiane?

To što sam tu infantilnu pjesmicu u stanju pjevati dvoglasno, i što i dan danas znam cijelu gomilu tog marksističkog smeća. Tako je moćna bila mašinerija indoktrinacije...

Da mogu, danas bi u škole uveo ovu pjesmicu

Tko je glasao

da zagrebem po površini samodekonstrukcije...

Da mogu, danas bi u škole uveo...narafno, narafno, @libi,
...svi bi rado mjenjali stanje stvari i svijet iskušanim agitpropovskim sredstvima i načinom kao i svi ideološki puristi do sada. I može se, naravno, i tako na neko vrijeme postići cilj...ali kao i svaki revolucionarni način ima uspjeh s vremenskim ograničenjem. Dokazano.
...i još važnije, pokazuje nedostatak samopouzdanja taj naučeni izbor revolucionarnih alata, uvjetno rečeno, protivničke strane. ...pa onda i revolucionarni rječnik, pa pristajanje na kulturu konfrontacije
...e, kod´ tog´ pristanka na diskurs konfrontacije dolazi na vidjelo, koliko je suicidalno koristiti se oružjem protivnika koji je u tome već u prednosti time što je naširoko i nadaleko društvenoprihvaćen i što je apriorno oslonjen na masovnost. A sve što nosi liberalni u izvornom smislu riječi i tržišni prefiks je u biti društvena šizma. Bez izgleda za masovnu potporu...
...i tako dalje, i tome slično, ...

Tko je glasao

Padaj silo i nepravdo - marksističko smeće...

... ovo je dobar razlog zašto se neznalice i ignoranti nikada ne smiju baviti propagandom, rade samo štetu.

"Slobodarka" je bila borbena himna Hrvatske demokratske stranke (iz doba Austro-Ugarske) nadahnuta Hvarskom bunom. Nastala je 1908. godine a autor pjesme je dr. Josip Smodlaka. Pjesma je prvi put izašla u Splitu 7. svibnja 1908. godine u prilogu lista Pučka sloboda. Nakon pojavljivanja uglazbio ju je u marš istaknuti splitski skladatelj Josip Hatze. Na njenim je osnovama nastala hrvatska revolucionarna pjesma "Padaj silo i nepravdo".

http://hr.wikipedia.org/wiki/Slobodarka

Ono, uspio si hrvatsku budnicu iz 1908. godine svrstati u "marksističko smeće" - fakat si... tulav :)

Tko je glasao

Evo, nešto si me

Evo, nešto si me naučio.

Oprosti Zaphode, u pravu si, pjesma nije komunistička, povlačim sve što sam rekao o njoj.

Zaveo me taj kontekst u kojem sam je naučio ... :-(

Tko je glasao

bašmijedrago

...da sam potaknuo ovako plodotvornu raspravu u duhu vremena, he,

Tko je glasao

onda i moja isprika za 'tulav' :)

Naime, znao sam da je pjesma stara - ali nisam znao sve podatke koje sam kopirao u gornji komentar... ali si me naljutio, pa sam pronašao :)

Tko je glasao

učiti, učiti i samo učiti...

... to je zbog toga jer nekvaliteta ostavlja duboki trag u ljudskim dušama :)

Dali bi se traktati napisati o tome zašto "tvrđe ideologije" imaju tako dobar marketing. A i o tome zašto moderne "slobodarske ideologije" imaju tako očajan marketing.

Čovjek bi pomislio da će tako slobodarske duše ipak iznjedritii nešto bolje od ovog prilično neuspješno-duhovitog tekstića.

(p.s. Bez uvrede - recimo prošli dnevnik mi se jako svidio.)

p.s.2. Za tvoj gušt :) https://www.youtube.com/watch?v=TF8p8odqhRA

Tko je glasao

:-D Komunistima je zbilja

:-D

Komunistima je zbilja teško parirati u dijelu propagande.

Evo vraćam link, ovo ima da ti razgali srce: Красная Армия всех сильней

Tko je glasao

Gdi ti vidiš

Gdi ti vidiš komuniste?
Zadnje komuniste je Tito zatvorio na Golom još pedesetih prošlog stoljeća.
Poslje toga postoje samo karijeristi.
ahaa, partija se tako zvala!?
pa na papiru svašta piše, ko značenje "demokratska" u današnjim partijama!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci