Tagovi

Predizborno sučeljavanje i tema pobačaja

Na portalu dnevnik.hr nedavno je održano predizborno sučeljavanje kandidata za parlamentarne izbore. Sučeljavanje je vodio poznati politički novinar Mislav Bago dok su kao sudionici sučeljavanja pozvani predstavnici stranka koje bi prema predizbornim anketama trebale ući ili su blizu toga da će ući u sabor.
Tijekom cijelog sučeljavanja nije se imalo puno toga pametnog za čuti. Svi kandidati su jednostavno pribjegli metodi korištenja jeftinog populizma i demagogije, važuči svaku izgovorenu riječ i kalkulirajući kako će se njihove izjave odraziti na potencijalne birača.

Jedna od tema sučeljavanja bilo je pitanje pobačaja, odnosno treba li zadržati postojeće zakonske propise o pobačaju.
Prilikom odgovaranja na ovo pitanje svi su kandidati, manje ili više, pribjegli upotrebi jeftinog populizma.
Osim Reinera, svi ostali kandidati su se izjasnili protiv zabrane pobačaja, odnosno izjasnili su se za to da žena ima pravo na pobačaj. Ti isti kandidati, koji se protive zabrani pobačaja, također su istaknuli da se osobno protive pobačaju, te da smatraju da se gospodarskim rastom i razvojem može smanjiti stopa pobačaja.
Dakle prema njihovoj argumentaciji kada dođe do gospodarskog rasta i razvoja doći će i do smanjenja stope pobačaja. Ovime se želi aludirati na to da pobačaj zahtijevaju isključivo siromašne, mlade i neiskusne žene, koje nemaju adekvatne mogućnosti da odgoje svoju djecu.
S obzirom na to, gledatelji sučeljavanja mogli bi na temelju izlaganja kandidata steći dojam da pobačaju pribjegavaju isključivo siromašne šesnaestogodišnje cure, koje je onako neiskusne neki klipan zaveo, te im obećao vječnu ljubav, zatim su skupa završili u krevetu, pa su se tamo igrali opa – cupa i onda se stvorilo dijete za koje se sada nitko ne želi i ne može brinuti.
Neću osporiti da ima i ovakvih slučajeva pobačaja, ali oni su u praksi rijetkost. Većinu pobačaja zapravo zahtijevaju žene od 30 do 39 godina života, dakle to nisu neiskusne klinke i većinom se tu uopće ne radi o siromašnim ženama, već naprotiv često se radi o uspješnim udanim ženama koje zbog karijere ili bilo kojeg drugog razloga jednostavno ne žele dijete.
Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo žene mlađe od 19 godina čine samo 7,2 posto ukupno izvršenih induciranih pobačaja.
Opširnije o statistikama o pobačaju pogledajte na ovom linku.
http://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2015/10/Bilten_POBACAJI_2014.pdf
Dakle teza da pobačaj čine jadne i siromašne žene ne stoji a time i ne stoji teza da će se postotak pobačaja smanjiti ako dođe do gospodarskog rasta i razvoja.
Povezanost stope pobačaja i gospodarskog rasta nigdje još nije znanstveno dokazana.
Uz socijalni i ekonomski razvoj kandidati koji su protiv zabrane pobačaja, broj pobačaja smanjili bi obrazovanjem ( Prospero Novak ) te raznim savjetovalištima sa žene.
Ovo u teoriji lijepo zvuči, ali u praksi takva savjetovališta su gotovo u potpunosti beskorisna. Naime u doba interneta, većina žena se samostalno jako dobro informira o fizičkim i psihičkim posljedicama pobačaja, tako da ne vidim kako bi se stopa pobačaja značajnije mogla smanjiti obrazovanjem ili boljim psihološkim savjetovalištima.

HDZ-ov kandidat Reiner jedini se usprotivio pravu žene na pobačaj. Ali on je to uradio na skroz populistički način, te je na tom pitanju pokazao da je veliki kukavica i politikant.
Prilikom svog odgovora na pitanje o pobačaju Reiner, je nešto brbljao o demokršćanskim vrijednostima, pravu na život, začeću, a onda se nakon toga nije usudio Holy odgovori na jedno jako jednostavno pitanje, podržava li zakonsku zabranu pobačaja.
Reiner, da nije običan politikant, jednostavno bi odgovorio da je za zakonsku zabranu pobačaja, ( što je već neizravno i rekao ) ali on je vidljivo kalkulirao i promišljao, kako bi se takav odgovor mogao odraziti na glasanje birača odnosno u ovom slučaju biračica, tako da na kraju na pitanje nije ni odgovorio.

Ja se protivim pobačaja, uveo bi čak i zakonsku zabranu pobačaja ali jednostavno sumnjam da bi se takva zabrana mogla uspješno provesti.
Onima koji podržavaju zakonsku zabranu pobačaja, treba postaviti pitanje, dali bi zakonska zabrana pobačaja dovela do smanjenja stvarne stope pobačaja.
Odluči li se netko uvesti zakonsku zabranu pobačaja, uz veliki otpor lijevih i liberalnih krugova, zakonska zabrana pobačaja suočila bih se odmah s dva velika praktična problema, koji se pojavljuju u svim zemljama gdje je pobačaj zakonski zabranjen a to su:

1. odlazak žena koje žele izvršiti pobačaj u zemlje gdje se to može zakonito obaviti
2. procvat nezakonitog vršenja pobačaja,

U slučaju da zabranimo pobačaj, žene koje žele obaviti pobačaj, tada bi se mogle odučiti na to da pobačaj obave u zemljama gdje je pobačaj legalan U tom slučaju one bi pobačaj u drugim zemljama morale i platiti, što znači da bi se pobačaj na neki način pretvorio u pravo isključivo bogatijih žena, koje imaju novca da pobačaj plaćaju u stranim zemljama.
Što činiti ako se u Hrvatskoj hipotetički zakonski zabrani pobačaj, a žene počnu pobačaja obavljati u drugim zemljama, da sankcioniramo te ženo po povratku u zemlju, ili možda da izdajemo interpolove tjeralice za tim ženama??? I jedna i druga opcija su danas jako teško provedive, zapravo su ne provedive, te su za suvremeni zapadni svijet ( kojemu hoćemo pripadati ) jako radikalne.
U praksi zemlje koje su uvele zabranu pobačaja suočile su se s ovim problemom, i još uvijek nisu uspjele pronaći adekvatno rješenje. Primjerice u Poljskoj je zabranjen pobačaj, pa zbog toga veliki broj Poljakinja pobačaj obavlja u stranim zemljama.

Drugi je problem je pitanje procvata nezakonitog obavljanja pobačaja. I sada kada je u zemlji pobačaj legalan, ( do desetog tjedna trudnoće ), imamo veliki broj ilegalno obavljenih pobačaja.
Ako se pobačaj zakonski zabrani, automatizmom se može računati na povećavanje broja ilegalnih pobačaja te povećavanje broja „ doktora“ koji bi za masne novce te ilegalne pobačaje vršili.
Dakle, da bi zabrana pobačaja imala izglede ostvariti rezultate, mora se imati i izuzetno efikasan te učinkovit represivni državni aparat ( policija, inspektorat, sud, tužiteljstvo ), što kod nas nažalost nije slučaj, tako da se bojim da bi zabrana pobačaja samo dovela do prebacivanje pobačaja iz legale u ilegalu, što bi na kraju samo više ugrozilo zdravlje žena koje pobačaj vrše.
Uza ova dva gore nabrojana problema treba reći i da danas postoje pilule za pobačaj, kojima se može prekinuti trudnoća do 6 ili 7 tjedna. U slučaju zabrane pobačaja postavilo bi se i pitanje kako spriječiti nabavku ovih pilula. Zakonski bi se mogao zabraniti uvoz pilula, ali opet žene bih ih mogle nezakonito nabaviti poput droge, oružja i sličnih zabranjenih stvari, koje se opet na kraju mogu nabaviti, naravno ako se hoće.

Dakle upitno je dali bi zakonska zabrana pobačaj stvarno smanjila stopu pobačaja, ili bi samo dovela do toga da se isti broj pobačaja obavlja u ilegali ili u zemljama gdje je pobačaj legalan.
Dođe li do ovog drugog, zabrana pobačaja tada bi bila potpuno kontraproduktivna i štetna.

Kako zasada stvari, malo toga se može učiniti kako bi se smanjio broj pobačaja. Razvoj znanosti i medicine ima svoje prednosti ali i svoje nedostatke. Činjenica da je pobačaj relativno lako izvedivi, znači da će žena koja želi izvršiti pobačaj, uvijek naći određeni način kako da taj pobačaj izvede.
Moć zakona je u slučaju pobačaja jako ograničena, te zakonodavac faktički ne može provesti svoju volju, (spriječiti ženu da izvršio pobačaj) , sve da to zaista i želi.

Za kraj treba samo reći da pobačaj nije povezna s siromaštvom već sa željom za što većim ugođajem i planiranim komforom.
U današnjem svijetu nerođena djeca se javljaju kao žrtve, koje valja žrtvovati, samo kako bi se očuvao planirani komfor njihovih majki ili roditelja.
Zato ni gospodarski rast, niti mjere savjetovanja, neće drastično smanjiti broj pobačaja,a to neće značajnije učiniti čak niti zakonska zabrana pobačaja, da se eventualno uvede u jednoj zemlji.
Porazna je činjenica da su nerođena djeca žrtve komfora svojih majki i roditelja, još poraznija je činjenica da ih realno teško možemo zaštiti, zato trebamo biti zahvalni što smo živi i što nismo postali žrtva pobačaja, jer žrtve pobačaja nisu imale nikakve mogućnosti da se same obrane.

Tekst je izvorno objavljen na blogu
http://mpejic.com/

Tagovi

Komentari

Da se i ja malo umiješam u

Da se i ja malo umiješam u raspravu, iako na početku to nisam planirao. U ovom komentaru kratko ću se osvrnuti na pojedine komentare iznesene u raspravi ( da ne bi komentirao ispod svakog posebno ) te ću napisati mali dodatak gore napisanom dnevniku.

Nick Jura, osim što me je nazvao totalnim idiotom, u svom komentaru piše
O pobačaju nema nitko pravo odlučivati, nikakva država, nikakva crkva, pokret, zajednica
o pobačaju može odlučiti jedino ŽENA !

Na temelju napisanog dalo bi se zaključiti da se pold treba tretirati kao stvar (res ), kojemu je žena koja ga nosi vlasnica i stoga može slobodno odlučivati da sa svojim plodom čini što hoće.

To je samo djelomično tako. Naime većina država, pa tako i Hrvatska, plodu prije rođenja priznaju pravo na život, te se time stavljaju iznad slobode odlučivanja Žene.
Pitanje legalnosti i ilegalnosti pobačaja je i pitanje od kojega trenutka i pod kojim uvjetima zakonodavac odnosno država priznaju plodu pravo na život.
Države koje brane pobačaj priznaju plodu pravo na život od trenutka začeća, država koje dozvoljavaju pobačaj, dozvoljavaju ga samo do određenog vremena, primjerice do desetog, dvanaestog ili dvadesetog tjedna. To znači da zakonodavac u jednom trenutku tom plodu daje pravni subjektivitet i zakonom ga stavlja iznad volje Žene koja taj plod nosi.
Zbog tog dolazimo do apsurdne situacije da je u jednoj zemlji plodu priznato pravo na život, a ako se majka preseli u drugu zemlju, tamo mu možda nije priznato pravo na život.
U Hrvatskoj je pobačaj legalna do desetog tjedna, što znači da nakon desetog tjedna plod dobiva pravni subjektivitet i zaštitu zakonodavca te da žena više zakonito ne može odlučivati o sudbini ploda, barem ne u Hrvatskoj, osim u izuzetnim slučajevima koji su izričito zakonom navedeni.
Ja se zalažem za to da čovjek stječe pravo na život od trenutka začeća, netko se zalaže da ga stekne nakon desetog tjedna, a netko možda nikada, sve do fizičkog rođenja

Nick Drvosjek u svom komentaru piše
Abortusa je bilo oduvijek i bit će ih zauvijek...nažalost
Uvijek ih je bilo, a hoće li ih uvijek biti to neznamo. Medicina se brzo razvija, tako da je moguće da u budućnosti umjesto pobačaja jednostavno plod izvadimo iz maternice i omogućimo mu nastavak života u inkupatoru ili epruveti koja stvara iste uvjete kao maternica. Možda u budućnosti žene i neće morati rađati, već će se samo oploditi stanice i dijete uzgojiti u nečemu što stvara uvjete kao maternica.
Za abortuse smo krivi mi muškarci...ženama ne treba otežavati..ionako im je teško...
Generalno da, ali ima slučajeva gdje otac želi spriječiti pobačaj te nudi da će se sam brinuti za dijete a žena opet namjerno vrši pobačaj. U Europi i Americi otac djeteta nema nikakvu mogućnost odlučivanja ili suodlučivanja o sudbini vlastitog dijete bez obzira što želi dijete i što je spreman sam preuzeti brigu za sebe.
http://mensrights.com/what-are-a-fathers-rights-to-prevent-an-abortion/

I još za kraj,
Zanima me da li osobe koje podržavaju pobačaj podržavaju i surogat majčinstvo.
I dali podržavaju pravo surogat majke da ona izvršio pobačaj ploda kojega se obvezala iznijeti. Primjerice tamo gdje je legano surogat majčinstvo, majka ugovori da će iznijeti dijete, pa se onda predomisli, podržavate li u tom slučaju pravo majke na pobačaj.
Ako da zašto?
Ako ne, zašto bi jedan plod od 10 tjedna imao pravo na život a drugi od deset ne bi.

Tko je glasao

treba biti realan

oko pitanja abortusa...isto je nemoguće spriječiti...može se stvarati klima u društvu i na taj način pokušati utjecati na žene da ne posežu za tim rješenjem ..

progon u ilegalu povukao bi za sobom brojne neželjene posljedice

to je isto lakmus pitanje..da se vidi tko je kao lijevo a tko kao desno..

kao što ni prjetnja države smrtnom kaznom ne smanjuje broj kriminala tako ni zabrana abortusa ne bi smanjila broj neželjenih trudnoća....niti povećala natalitet..

Naravno..i meni je lako reći; ja sam protivnik abortusa i zalažem se za život od trenutka začeća, abortus je u svojoj biti- ubojstvo i sl., no što s time...to danas u našem civilizacijskom okružju nije moguće..stoga sam za realan pristup.

sve dobro...

Tko je glasao

Drvosjek, treba biti realan i

Drvosjek, treba biti realan i reći da nijedan zločin država ni društvo ne može spriječiti. NIjedan. Može se dogoditi da preventivom dođe do pada stope kriminaliteta, ali totalno iskorijenjivanje nikada.
Ako bi se držali ovog što ti kažeš, onda bi mogli legalizirati sve droge, ubojstva, pljačke, korupciju....jer ništa od toga ne možemo spriječiti.

Pitanje pobačaja jije nikakvo lakmus pitanje tko je lijevo, a tko desno. To je pitanje poštivanja života. Ako život počinje začećem, prekid trudnoće je ubojstvo. Ako počinje rođenjem, što je onda dijete u utrobi majke? Ništa? Ako počinje tek nakon 10. tjedna, a što je taj fetus bio prije? Nelogično je. Nije to pitanje lijevog ni desnog. Pitanje je to želimo li zatvarati oči pred očiglednim ili ćemo ih otvoriti i reći: "Da, pogriješili smo, legalizirali smo genocid nemoćnih beba."
Shvaćaš li što bi se dogodilo s ljudskim društvom i svijesti kad bi odjednom sami sebi priznali očito?

Tko je glasao

onako kako se dogovorimo

ti @Wet možda ne znaš...ali ja se sjećam kako su stariji pričali..još prije možda 100 godina..svećenik nije dolazio na sprovod umrlom djetetu ..ako nije bilo kršteno...čime je kler ucjenjivao ljude da što prije krste novorođenče...upišu ga u knjige i naravno..plate nešto...

isto tako svećenik nije dolazio na sprovod samoubojici , jer se samoubojstvo smatralo grijehom.......

iz tog saznanja proizilazi da je crkva ( religija) prihvaćala dijete kao člana zajednice tek kada se krstilo tj. registriralo....ako nije bilo kršteno to je bio propust roditelja i...njima na dušu...možda nisu stigli ..ili takovo što...

znači..kako se dogovorimo...

naravno da je abortus u svojoj biti....mesarenje...ginekolog ga sasječe metalnim alatom u ženinoj utrobi..i u komadima ga izvadi vane..ostalo se izbaci uslijed upalnog procesa...

gladao sam kod drugih sisavaca kako to ide....

Znači...kad se to već čini.........nažalost...nek se bar ne otežava tim nesretnicama...jer danas se cure udaju s 25 i više godina...a očekivati da se ne seksa dok se ne uda je iluzorno i neprirodno...zato..budimo realni...

sve dobro...

Tko je glasao

Drvosjek, malo si pobrkao

Drvosjek, malo si pobrkao stvari. Namjerno ili slučajno, ne znam.
Svakome tko nije kršten, svećenik ne dolazi na sprovod. Pa tako ni bebi koja je umrla na porodu ili prije krštenja. Nije krštena, što znači da nije kršćanin, što opet znači da mu ni svećenik ne može doći na sprovod. Ne znam kako je danas, danas, hvala Bogu i medicini, djeca ne umiru onoliko kao prije, pa ne znam ni ide li svećenik na sprovod, ali logično je da ne ide. Isto kao što svećenik ne ide ni na sprovod muslimanu.
Samoubojstvo se smatralo grijehom, i to smrtnim, da bi danas došli do toga da se smatra uzrokom teške psihičke bolesti.
Sve to nema veze sa početkom života. Ti hoćeš reći da je moguće da kroz nekoliko godina Crkva kaže da život ne počinje začećem, već rođenjem. Tko zna, možda kaže da život počinje i 6 mjeseci nakon rođenja. Sve je moguće. Ali ja ovdje ne govorim sa stajališta crkvene doktrine i razmišljanja, već govorim o tome da je logički, razumno i normalno da život počinje svojim početkom. A gdje je početak života? Kad?

Baš me briga kad će tko početi se jebati i hoće li to raditi u braku ili van njega. Ono što je bitno je da ne ubija nekoga tko je ni kriv ni dužan u svemu tome. A to je nerođeno dijete. I ne vidim zašto bi se onima koji ubijaju djecu išlo na ruku i gladilo jaja kako bi im bilo što lakše.

Tko je glasao

Ja se u biti slažem s tobom @Wet

ali pokušavam biti realan ( realpolitik, znaš), pa sukladno današnjem vremenu i mogućnostima ...držim da zabrana pobačaja..ne bi imala nikakvih pozitivnih efekata..a imala bi neke negativne.

Nekad su žene pokušavale pobaciti tako da su uporno svaki dan pritiskale stomak na ćošak od stola...ili skačući s povišenih mjesta...ili posjetom kojekakvih " baba" koje su znale kako se to radi travama...ulijevanjem tekućina..ili mehanički...

To je imalo za posljedicu nerijetko i smrt mladih cura ili žena. Bilo je samoubojstava..koja su opjevana u narodnim pjesmama

https://www.youtube.com/watch?v=rT0TEQYOhy0

e da se ne bi neke nove Jane izvlačile u mrežama iz vode...

Znači..onda dolazimo do pitanja kontracepcije..a ako želiš biti dosljedan...i to bi zabranio..

pa se vraćamo na početak..nekad su se cure mlade udavale i rađale svaki put kad ostanu trudne...danas tomu nije tako i zabrana bi imala za posljedicu više štete nego koristi...

načelno naravno...pobačaj je loš...prije svega za tu nesretnicu kojoj se desilo..

sve dobro...

Tko je glasao

Drvosjek, opet brkaš

Drvosjek, opet brkaš stvari.
Nekad se cure nisu ubijale jer su ostale trudne, već su se ubijale radi sramote koja im je nanesena. A ona se očitovala u tome da ih je momak ostavio, prevario, iskoristio ili što već. Nekad za nanijeti sramotu nije bio ni potreban seks. Dovoljna je bila i sumnja.
Kontracepciju ne bih zabranio, jer kontracepcija nije pobačaj, nije prekid trudnoće i nije ubojstvo. Ne moram tu ništa biti dosljedan.

Zabrana, čak i ako ne promijeni svijest ljudi, bi doprinijela tome da bi barem društvo jasno reklo što je prihvatljivo, a što nije. Velika je razlika ako živiš u zemlji u kojoj je legaliziran aparthejd ili u zemlji u kojoj je rasna diskriminacija zabranjena.Nije li?

Tko je glasao

znači...nikakve koristi

od kriminalizacije pobočaja...sam dolaziš do tog zaključka...onda čemu....onda nema svrhe osim slanja poruke ..

ni danas nitko ne šalje poruke da je pobačaj dobra stvar, da je to poželjno..samo bi znači otjerao to u ilegalu tj. preko granice... nabio bi zaradu ginekolozima u susjednim državama..čemu...

radi slanja poruke..ma daaaaj..

sve dobro...

Tko je glasao

Pažljivije čitaj što sam

Pažljivije čitaj što sam napisao.

Tko je glasao

Već desetljećima kod nas

Već desetljećima kod nas političari odbijaju dati jasan odgovor na pitanje pobačaja. Pri tome mislim na one političare koji bi trebali biti, ili možda jesu, protiv pobačaja. Kalkuliraju. Razmišljaju. Ne možeš, kao političar, reći da si protiv pobačaja,ali eto, ti bi ga ostavio legalnim. Što to govori o nekoj osobi, kao osobi i kao o političaru? Nedosljednost, politikanstvo, pokvarenost.
Što se samog pobačaja tiče, naravno da se ne može spriječiti. Ne može se ni ubojstvo spriječiti, jel tako? Pogotovo ono na mah ili u afektu. Recimo, iz ljubomore. Treba li onda ubojstvo iz strasti, ljubomore ili bolesti biti legalno?
Mislim, čemu ubojicu inkomodirati kad ga/ju ne možemo ionako spriječiti da svoje djelo izvrši? Uzalud vam trud svirači?

Ne, bit je u tome da društvo, zajednica, država, narod, tko god već, da jasan znak da je ubojstvo zabranjeno. Nije prihvatljivo ni moralno. U tome je stvar s zabranom pobačaja. Hoće li to djelo biti legalno u susjednim državama? Na to ne možemo utjecati (valjda) ali možemo utjecati u vlastitom dvorištu.

Tko je glasao

?

Nije ti dovoljno sedam minusa, pa ćeš ispočetka?

Tko je glasao

Samo kopipaste, stari. Imam

Samo kopipaste, stari. Imam snimljen kompletan komentar, čim postane nečitljiv ide paste ispočetka :))))))

Tko je glasao

blago tebi, a i nama...

... ovo je nekako bio zamišljen kao samo-korektivni portal... ono, kada ti inače korektni sugovornici opale toliko minusa - bilo bi možda fora to shvatiti kao signal da si nešto napisao na uvredljiv način, neprihvatljiv... jednostavno kao dio rasprave

No, vidim da se ovaj portal može shvatiti i kao mjesto za propagandu - pa kada ti potrgaju plakat, ti ispočetka.

Što pokazuje da prilično slabo cijeniš i raspravu i sugovornike.

Tko je glasao

Ne, nego ne cijenim cenzuru.

Ne, nego ne cijenim cenzuru. Kad se nekome na silu želi začepiti usta i njegov komentar, mišljenje sakriti. Ja se u vrlo malo stvari slažem s Ppetrom npr, ali čim njezini komentari dođu na nečitljive minuse, dajem plus. Jer želim da se vidi tuđe mišljenje.

Ni ne mogu cijeniti sugovornike, jer vas ne poznajem. Znam samo vaša razmišljanja o nekim stvarima. S nekima se slažem, s nekima ne. Komentarima. Ne nastojim cenzurirati ona s kojima se ne slažem.

Minusi uljenjuju ljude. Kažeš, uvredljiv, nekorektan komentar? I onda opališ minus i ideš dalje? To je lijenost. Komentiraj i reci što je u nekom komentaru uvredljivo.

Tko je glasao

čemu?

Postoje komentari koji su toliko naopaki (meni), toliko nakaradni i izokrenuti, da uopće ne znam odakle bih počeo - a ne vidim niti svrhu.Ti ne želiš raspravu - ti želiš nametnuti svoje mišljenje, što je vidljivo i ponavljanjem "potopljenog" komentara.

Ono, napiši ga 101 put, onda će imati još veću važnost.

Tko je glasao

Imam dovoljno godina i

Imam dovoljno godina i iskustva da znam kako ne mogu na internetskoj raspravi nametnuti svoje mišljenje. A ti ako ne shvaćaš što ti ja trenutno govorim, onda ti ne mogu pomoći. Bez obzira koliko su komentari nakaradni, bolesno ih je skrivati na ovakav način.

Tko je glasao

pitanje pobačaja

uopće nije pitanje..ili je lažno pitanje...iz moje okolice idu uBosnu raditi zubnu protetiku...a da se ne bi neka žena otišla " očistiti "....jer joj je neki Baja zabiberio a obećao je da će paziti...tj. da će u kritičnom trenutku uključiti rikverc...

Uvjek će biti neželjenih trudnoća....cure vole da im uđe..Hrvatice kao i sve ostale...a onda razmišljaju o tome da li treba i da izađe...

Abortusa je bilo oduvijek i bit će ih zauvijek...nažalost...

Za abortuse smo krivi mi muškarci...ženama ne treba otežavati..ionako im je teško...

Trenutno zakonsko rješenje je dobro...bilo bi bolje da toga nema...ali očito to ne može biti..zato treba biti realan...

sve dobro...

Tko je glasao

Svoga tela gospodar !!

Kaj vama, nazovimo vas, muškima je ?
Ste vi pri zdravoj pameti?
Koji klinac se mešate tam gdi vam nije mjesto?
Zakaj svršavate tam gdi ne trebate i radite sranja, ženama?
O pobačaju nema nitko pravo odlučivati, nikakva država, nikakva crkva, pokret, zajednica
o pobačaju može odlučiti jedino ŽENA !
Porazna je činjenica da su nerođena djeca žrtve komfora svojih majki i roditelja, još poraznija je činjenica da ih realno teško možemo zaštiti, zato trebamo biti zahvalni što smo živi i što nismo postali žrtva pobačaja, jer žrtve pobačaja nisu imale nikakve mogućnosti da se same obrane.
I taj koji je to napisal je totalni idiot !

Tko je glasao

Već desetljećima kod nas

Već desetljećima kod nas političari odbijaju dati jasan odgovor na pitanje pobačaja. Pri tome mislim na one političare koji bi trebali biti, ili možda jesu, protiv pobačaja. Kalkuliraju. Razmišljaju. Ne možeš, kao političar, reći da si protiv pobačaja, ali eto, ti bi ga ostavio legalnim. Što to govori o nekoj osobi, kao osobi i kao političaru? Nedosljednost, politikanstvo, pokvarenost.

Što se samog pobačaja tiče, naravno da se ne može spriječiti. Ne može se ni ubojstvo spriječiti, jel tako? Pogotovo ono na mah ili u afektu. Recimo, iz ljubomore. Treba li onda ubojstvo iz strasti, ljubomore ili bolesti biti legalno?
Mislim, čemu ubojicu inkomodirati kad ga/ju ne možemo ionako spriječiti da svoje djelo izvrši? Uzaludan vam trud svirači?

Ne, bit je u tome da društvo, zajednica, država, narod, tko god već, da jasan znak da je ubojstvo zabranjeno. Nije prihvatljivo ni moralno ni etički. I u tome je stvar sa zabranom pobačaja. Hoće li to djelo biti legalno u susjednim državama? Na to ne možemo utjecati (valjda) ali možemo utjecati na vlastito dvorište.

Tko je glasao

hrvatski

političari, poput onog latentnog krezubaša iz mosta primjerice, odbijaju zauzeti bilo kakav ideološki stav koji bi im mogao izbiti glasove svekolikog sitnozubanstva. krezubaši se generalno skanjivaju priznati da su fašistoidni klerodebosi jer to, eto, još uvijek nije civilizacijski prihvaćeno, a isto tako isprazni 'ljevičari' koketiraju sa krezubašenjem (krivo) misleći da će se tako ogrebati za koji glas više. uglavnom, jad i bijeda. cijenio bi i poštenog krezubaša koji kaže - da, ustaša sam, djed mi je bio ustaša, tako sam odgojen, svjestan sam svoje krezubosti i ne mogu protiv nje - nego ove degenerike koji nemaju muda opredijelit se za bilo šta.

ali tako je kako je, nezahtjevni glasači dobijaju neambiciozne političare. drži se mainstream priče, podijeli sinekurice i eto te na vlasti svakih 4 do 8 godina.

što se tiče ovog o abortusu, molio bih te da se ne brukaš jer nema potrebe, klerokrezubost u tom području smo davno nadišli i nema smisla forsirati povratak u mučna vremena kad su poštenim rvatcama katolkinjama greške u koracima ispravljali nadriliječnici u nesterilnim uvjetima pomoću žičane vješalice. krezubaši u svojoj šizofreniji ne žele spolni odgoj u školama koji bi pomogao spriječiti da neuka djeca prave neželjenu djecu i onda si međusobno uništavaju živote, a s druge strane se protive pobačaju jer je to, neznam, pljuska bogu, štaliveć. to je odluka žene s kojom se možemo i ne moramo slagati, ali bitno je da ima pravo izbora i da, kad i ako se odluči na taj nemili čin, to može učiniti u kontroliranim uvjetima uz pomoć profesionalaca, fizičku i psihičku. ne bi bilo loše i da ima društvenu potporu, ali o tom potom.

patetična ti je i ova priča o ubojstvu. da se mene pita, ubojstvo bi u određenim situacijama bilo itekako legalno, i to ne samo 'ubojstvo' nakupine stanica, već i ljudi koji čeka bolna i mučna smrt od neizlječivih bolesti. doći će i ta vremena kad ćemo umjesto produživanja agonije bolesniku protiv njegove volje, i njemu i obitelji jednostavno omogućit donekle dostojanstven oproštaj.

pod dostojanstvo ne mislim na onaj tip dostojanstva koji furaju šatoraši :)

dostojanstvo intensifies

Tko je glasao

i nema smisla forsirati

i nema smisla forsirati povratak u mučna vremena kad su poštenim rvatcama katolkinjama greške u koracima ispravljali nadriliječnici u nesterilnim uvjetima pomoću žičane vješalice.

Pričaš gluposti. Žene koje rade pobačaj, radit će ga tamo gdje je to legalno. Opet industrijski i u sterilnim uvjetima. Zato mi nemoj prodavati gluposti o vješalicama i sličnim pizdarijama.

krezubaši u svojoj šizofreniji ne žele spolni odgoj u školama koji bi pomogao spriječiti da neuka djeca prave neželjenu djecu i onda si međusobno uništavaju živote, a s druge strane se protive pobačaju jer je to, neznam, pljuska bogu, štaliveć. to je odluka žene s kojom se možemo i ne moramo slagati, ali bitno je da ima pravo izbora i da, kad i ako se odluči na taj nemili čin, to može učiniti u kontroliranim uvjetima uz pomoć profesionalaca, fizičku i psihičku. ne bi bilo loše i da ima društvenu potporu, ali o tom potom.

Opet melješ neinformirane dezinformacije. A usput pokazuješ totalno nepoznavanje osnovnih stvari o religiji ili vjeri, tj. ono što propovijedaju glavne crkve kod nas i šire.
Prvo, nitko nije bio protiv seksualnog (ili spolnog, kako ga ti nazivaš) odgoja u školama. Neke udruge su bile protiv zdravstvenog odgoja, smatrajući ga nedovoljnim, prvenstveno jer je gurao nekakvu sumnjivu gender ideologiju, a s druge strane jer je sam taj zdravstveni odgoj bio razbacan na više predmeta. Nije bio zaseban.
Drugo je stajalište kršćanskih crkava da je pobačaj ubojstvo. Jer život počinje začećem. Dakle, kakve bi to Crkve bile koje bi preko ubojstva, genocida, nemoćne djece prešle bez ikakve reakcije? Kakve bi to crkve bile koje bi odobravale ubojstva?
Treće, je li normalno da normalan čovjek daje potporu, psihičku ili fizičku, ubojici? Da mu daje infrastrukturu za izvršenje ubojstva, a nakon toga ga još i tješi?
A to bi mi, čitavo društvo, po tebi, trebali raditi sa ženama koje se odluče na pobačaj? Pa zašto ne bi davali podršku i ubojici koji u afektu ubije ženu jer je ova najavila razvod? Ili ubojici koji ubije susjeda jer se svađaju oko međe? Jebiga, dogodilo se. Nije čovjek razmišljao čisto, zacrnilo mu se pred očima, potegao sjekiru, ni sam ne zna kako i eto. Kad je došao k sebi, sjekira u susjedovu čelu.
I sad ajmo mi legalizirati i takva ubojstva. Ja sam siguran da taj tip to neće uraditi opet. Doduše, nisam siguran 100 % ali....

Tko je glasao

nekad

stvarno ne kužim vas krezubaše, sam kažeš da će žene ići radit pobačaje tamo gdje su legalni šta jasno pokazuje da si i sam svjestan da je to nešto što neće nestat himbom lažnog morala. to se jednostavno događa jer sladostrašće kod velikog broja ljudi nadvlada razum kad god mu se ukaže prilika, ne možeš ti milijune godina evolucije dokinut dekretom s oltara. znači svjestan si toga jer znam da nisi desničarski troglodit na razini ppetre, ali opet bi htio zabranit to u našem društvu i odvratnu situaciju još dodatno otežat i tabuizirat ženama koje se u njoj nađu svojom ili tuđom krivicom. pa daj mi jebeno reci kako je to u kršćanskom duhu, nagazit nekoga kome je već bolesno teško? kako je u kršćanskom duhu umjesto empatije izigravat mutavu vjersku policiju, i radit od zla gore? zašto bi vlastito društvo pretvarali u neku kvaziteokratsku prćiju samo zbog lažnog ćudoređa? koja je pozitivna strana toga?

vi krezubaši se ponašate ko djeca kad se s tri godine skriju na sred kuće tako što sami sebi pokriju oči i misle da ih nitko ne vidi, samo šta za razliku od djece još usto hoćete da vas tretira s poštovanjem i da se i normalan svijet povinuje tim vašim debilanama jer vi ste se sakrili, a to što vas svi vidimo nije vaš problem nego problem nas koji imamo oči. hahahahah zajebi tu priču junače.

ovaj drugi dio komentara ti je, u nedostatku odmjerenije riječi, odvratan. ako već imamo vjeronauk u školama gdje se djecu uz nešto ok stvari uči nezamislivim kretenizmima koji se kose sa apsolutno svim zdravorazumskim, što ne bi uveli i seksualni odgoj, makar ga malo i prezačinili tim vašim mitskim genderizmima. bolje pretjerat pa da djeca upamte barem osnove, nego ih ne učit nikako.

ova priča da je za kršćanske crkve pobačaj ubojstvo samo jača moju argumentaciju da se jedino notornim sekularizmom možemo borit protiv ljudske gluposti koja na religioznom gnojištu raste kao gljiva poslije kiše.

ostatak konfabulacije o ubojicama uopće ne mogu komentirat, a da ne prijeđem u najobičnije ulično vrijeđanje koje si realno zaslužio. rekao bi čovjek kad čita vas krezubaše da ste svi bezgrešni pa vam to daje pravo da sa svog moralnog pijedestala serete kvake, ali avaj, životno iskustvo nas uči drugačije.

da skratim jer ujutro moram radit da tridesetpetogodišnjem drvosjeku zaradim za penziju :) društvo kakvom ti, nadam se nesvjesno težiš, je korak do onog što danas možemo vidjet u islamističkim abominacijama poput saudijske arabije, gdje su dežurni moralisti pustili curice da žive izgore u školi radije nego da pobjegnu neprikladno odjevene. iako sam inače u teškoj apatiji, protiv takvih sranja sam se spreman borit rukama i nogama, klerokrezubaštvo - no passaran.

p.s. nisam skužio na kraju komentara koji će to 'tip' legalizirati ubijanja sjekirom? ako imaš volje pojasni, a i ne moraš.

Tko je glasao

stvarno ne kužim vas

stvarno ne kužim vas krezubaše, sam kažeš da će žene ići radit pobačaje tamo gdje su legalni šta jasno pokazuje da si i sam svjestan da je to nešto što neće nestat himbom lažnog morala. to se jednostavno događa jer sladostrašće kod velikog broja ljudi nadvlada razum kad god mu se ukaže prilika, ne možeš ti milijune godina evolucije dokinut dekretom s oltara. znači svjestan si toga jer znam da nisi desničarski troglodit na razini ppetre, ali opet bi htio zabranit to u našem društvu i odvratnu situaciju još dodatno otežat i tabuizirat ženama koje se u njoj nađu svojom ili tuđom krivicom. pa daj mi jebeno reci kako je to u kršćanskom duhu, nagazit nekoga kome je već bolesno teško?

Znam da je vama lijevokrezubim antifalibanima teško za razumjeti neke stvari, ali svejedno ću probati pojasniti.
Nije stvar u tome da je društvo samo učinkovito već i da leži na nekim vrijednostima. Ako je ubojstvo zločin, onda ono mora biti zakonski regulirano i kažnjeno ili spriječeno. Ne možemo se praviti da smo društvo pravde, morala, prava ili bilo čega, ako izvrćemo i okrećemo logiku. Ubojstvo nerođenog djeteta je ubojstvo poput ubojstva odraslog. I to treba zakonski regulirati.
Ako, npr Slovenija, ima zakonski dopušteno ubijanje nerođenih, mi tu ne možemo pomoći. Mi ne možemo ni spriječiti da netko ide ubijati svoje dijete u Sloveniju. Nažalost, tako je. Ali možemo mirne savjesti reći da smo pokušali napraviti sve što je u našoj moći kako bi spriječili ubojstva. Možemo li mi danas spriječiti ubojstva u afektu ili iz ljubomore, ili bilo koje drugo ubojstvo? Ne možemo, ali možemo reći, zakonski, da je takvo ponašanje, da je takav čin, za nas neprihvatljiv i gnjusan. Isto onako kako je pobačaj prije 40, 50 godina, postao način kontracepcije i jednostavan i moralno i zakonski prihvatljiv, isto tako se zakonskom zabranom postiže da nešto us vijesti ljudi postane i neprihvatljivo. Na taj način se takvi slučajevi i smanjuju.

ako već imamo vjeronauk u školama gdje se djecu uz nešto ok stvari uči nezamislivim kretenizmima koji se kose sa apsolutno svim zdravorazumskim, što ne bi uveli i seksualni odgoj, makar ga malo i prezačinili tim vašim mitskim genderizmima.

Ako nešto komentiraš onda se barem malo više o tome i raspitaj. Ponavljaš lijevokrezubaške mantre o seksualnom odgoju i uplićeš se u laži. Nije se radilo o seksualnom odgoju, već o zdravstvenom odgoju. I to na način da je podijeljen među nekoliko predmeta. Udruge koje su bile protiv ZO su isticale da je potrebno imati seksualni odgoj kao poseban predmet. Međutim, fašistička vlada, sa teletinama na čelu poput Zoke i Jovanovića, bila je dovoljno bahata da gura svoje mada nikakvu zakonsku podlogu za to nisu imali. Na kraju im je to palo u vodu. I sad djeca nemaju ni ZO ni seksualni odgoj.
Može i taj genderizam u seksualni odgoj, ali onda taj seksualni odgoj mora biti poput vjeronauka. Izborni predmet.

Pobačaj nije ubojstvo samo za kršćanske crkve već i za druge, pa čak i neke doktore koji nisu nikakvi vjernici. Pobačaj nije pitanje vjere već je moralno i etično pitanje.
Znam da je antifalibanima i lijevokrezubicama teško neke stvari objasniti, lakše vam ide u guzicu neg u glavu, ali evo, pokušao sam ti jednostavnim rječnikom objasniti.....

Onaj tip koji je u afektu zabio susjedu sjekiru u glavu, teško da će to opet ponoviti. Ipak je to bilo samo u afektu zbog komada zemlje. Osim toga, bio je isprovociran. Ajmo mu oprostiti i sažaliti se s njim....dapače, vjerojatno mu je jako žao i sad će imati psihološke probleme zbog toga. Trebalo bi mu, na račun obaveznog zdravstvenog, dati i pomoć psihologa koji će mu objašnjavati da to i nije tako strašno, nije on kriv, jebiga.
E, isto to bi ti sa ženama koje rade pobačaj jer ih dijete koje bi trebale roditi inkomodira...mrsi im planove.

Tko je glasao

Ti si malouman

!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci