Tagovi

Predizborne koalicije kao nužno zlo

Predizborne kampanje u Hrvatskoj su “zanimljivo” vrijeme kada se, ovisno o tome da li je netko na vlasti ili u opoziciji, odjednom počinje živjeti u utopijskom raju koga mudri državnici neupitnih dostignuća tek što nisu pretočili u stvarnost ili u u paklu iz koga će izdajnici i nesposobnjakovići narod survati u još goru provaliju. To je također i vrijeme kada se po prvi, i za nekoliko godina posljednji put, čuju neke ideje koje će nakon prebrojavanja listića biti uredno zaboravljene poput dosjea u USKOK-ovim ladicama.

Jedna od tih ideja jest i izmjena izbornog zakonodavstva prema kojoj bi se ubuduće trebalo zabraniti predizborno koaliranje stranaka. Nju je iznio Ivo Anić u svom komentaru u kojim ih naziva “bestidnom trgovinom i prijevarom birača“. Riječ je o stavu za koga bi se moglo reći da je prilično popularan u dijelu hrvatske javnosti, barem ako je suditi prema stavovima koji se mogu pročitati na društvenim mrežama. A i ideja nije nova, pa se tako oni koji raspolažu memorijom nešto većom od zlatne ribice i prosječnog hrvatskog birača mog sjetiti kako je nešto slično kao dio svoje referendumske inicijative predložila Željka Markić. I, naravno, samim time da je predložena od strane Željke Markić automatski postala nešto toliko neprihvatljivo da se mora sasjeći u korijenu, što je politički establishment, koristeći strogoću zakonskih odredbi o referendumima, na kraju i uspio učiniti.

Ovaj put je, pak, zamisao o zabrani predizbornih koaliranja daleko više “cool” i može računati na širi raspon lajkanja na Fejsu. Osnovni argument za tu inicijativu se temelji na praksi koja se uvriježila od 2000. godine kada je, zahvaljujući uvođenju čistog proporcionalnog sustava, postalo nemoguće sastavljati jednostranačke većinske vlade, pa je tako i dvostranačje u kojima se na vlasti izmjenjuju HDZ i SDP začinjeno time da sa sobom na vlast dovlače stranke i strančice koje sa njima po nekakvim “normalnim” ideološkim, etničkim ili pretpolitičkim kriterijima nemaju velike veze. Ta je praksa također zaslužna i za to da mnoge od tih stranaka podršku dvjema strankama naplaćuj udjelom u vlasti koji u pravilu nadmaše njihovu podršku u glasačkom tijelu, a što velike stranke prisiljava na dodatno uhljebljivanje svojih vojnika, te dodatno povećanje glomaznog i neefikasnog državnog aparata i s njim vezane kleptokracije.

Anić kao rješenje nudi kombinaciju izbornog zakonodavstva Hrvatskoj neupitne Njemačke, gdje je predizborno koaliranje izričito zabranjeno, kao i Norveške, gdje je izborni prag nešto niži. On bi, prema Anićevoj zamisli, trebao biti 3 posto te tako manjim strankama ponudi nešto malo više mogućnosti da uđu u parlamente bez “prištekavanja” velikima. Njegov prijedlog, na žalost, nije precizirao to da li bi stranke mandate sa lista dobivale samo na državnoj razini ili po izbornim jedinicama, što sa sobom donosi pitanje kako bi se zabrana predizbornog koaliranja odrazila na zastupljenost malih, ali na regionalnoj razini snažnih stranaka, kao i stranaka koje zastupaju etničke manjine (što sa etnički homogenom Norveškom nije slučaj).

Mnogo veći i ozbiljniji problem od nedorečenosti ovog prijedloga jest taj da se time rješava samo dio problema, odnosno da je jednako nedosljedno zabraniti predizborno kao i postizborno koaliranje. Tako su u Njemačkoj, na čiju se praksu Anić poziva, birači CDU već u dva navrata u posljednjih desetak godina prisiljeni gledati kako ta stranka njihove demokršćanske vrijednosti kompromitira velikom koalicijom sa socijaldemokratskom SPD. U Hrvatskoj su, pak, birači nominalno lijevog SDP-a užasnuti time da im se već prije samih izbora priprema nešto slično, odnosno da ta stranka nudi lavovski dio vlasti (a vjerojatno i svjetonazorske orijentacije) demokršćanskom HSS-u u kome će, kako stvari stoje, sjedi Marijana Petir čiji su stavovi kod ideološki najnabrijanije pristaša Milanovićeve stranke izazivaju apopleksiju.

Ta je praksa, pak, prije dosta godina prepoznata kao problem od strane HDZ, i to prije svega na lokalnim razinama, gdje su toj stranci često vlast oduzimale slične “morske” koalicije, bilo predizborne, bilo postizborne. Kao rješenje se ponudio probni balon u obliku zakona koji bi priječio stvaranje “ideološki nekompatibilnih stranaka”. Nije teško pretpostaviti kako se na taj prijedlog reagiralo kao na licemjerni pokušaj očuvanja HDZ-ovog monopola, ali i s mnogo čvršćim argumentima kako je to, zapravo, ograničenje slobode izražavanja i političkog djelovanja nespojivih s modernom demokracijom. Nadalje, kada bi se nekome dala ovlast da pojedine stranke proglašava “ideološki nekompatibilnim” s ovim ili onim, na mala vrata bi mu se dala ovlast da ne samo stranke nego i pojedince proglašava “moralno-politički nepodobnim”, a odatle do uvođenja verbalnog delikta je mali korak iza kojeg slijedi slanje u logore, ako ne i bacanje u jame.

A čak i ako se zabrana predizbornog koaliranja i formalno uvede, to ne znači da predizbornog koaliranja neće biti u stvarnosti. Bilo kroz jeftine trikove kao što su ad hoc pridruživanja stranaka ili stavljanje članova jedne stranke na tuđe liste, bilo kroz činjenicu da velike stranke u svijetu u pravilu funkcioniraju kao predizborne koalicije. To se, na primjer, u današnjoj Britaniji može vidjeti kroz građanske ratove u dvihw vodeće stranke – vladajućim konzervativcima gdje su se zakrvili na referendumu pobjednički, ali u stranci manjinski euroskeptici sa većinskim europejcima, te oporbenim laburistima gdje centristički sljedbenici Blairovog Trećeg puta pokušavaju svrgnuti radikalno lijevog Jeremyja Corbyna. Dvostranački sustav SAD, gdje tamošnji politolozi dvije vodeće stranke bez ikakvih primisli nazivaju izbornim koalicijama, je još eklatantniji primjer.

Dakle, predizbornih koalicija, ma koliko one dizale živce idealistima koji sanjaju o podjeli Hrvatske na nekakvu “čistu” i “normalnu” socijaldemokratsku ljevicu, liberalni centar i demokršćansku desnicu će uvijek biti. Isto kao što demokracija i sloboda govora jest pravo koje se mora priznati i onima koji ne volite i iznose stavove koji vam se ne sviđaju, tako i predizborno koaliranje predstavlja nužno zlo svake, pa i hrvatske demokracije.

Komentari

najpoštenije

Budimo realni i priznajmo da bi najpošteniji izbori bili oni:
1) U kojima nema predizbornih koaliciji
2) U kojima 1 % glasova nosi 1 mjesto u Saboru
3) Sabor ima 100 zastupnika + predstavnici manjina i dijaspore

Jedini problem je što po tom principu nitko ne bi mogao formirati vladu, nitko ne bi mogao osvojiti negdje 53 % svih glasova za 53 mandata u Saboru i većinu.

Ako ne želimo predizborne koalicije tada nam je druga mogućnost da dopustimo da stranka s 2 % osvojenih glasova u nekoj izbornoj jedinici uđe u Sabor i da normalno zabranimo predizborne koalicije.

Sve u svemu ako ćemo zabraniti predizborne koalicije tada se mora smanjiti minimalni postotak glasova za ulazak u Sabor

Tko je glasao

A ne kužim, zabraniti

A ne kužim, zabraniti predizborne koalicija a dopustiti postizborne koalicije, pa ko je tu lud, osim nas stoke sitnog zuba !?
Predizborne koalicije su sasvim OK ako se precizira tko, što i zašto, dakle vlada te i te koalicije će biti sastavljena od ovih ljudi, a, b, c, d, itd ..
Dakle znamo ako glasamo za tu koaliciju koga ćemo dobiti u vladu a Sabor, manje bitno kao i do sad.
Postizborne koalicije dovode do bučkuriša u vladi i likova kakve smo sad vidjeli, što reči, jeza i užas.
Vrijeme je da se pristup izborima promjeni, sasvim nebitno tko će biti na prvim mjestima stranačkih lista već tko se smrema za koji resor i da li će taj imati podršku naroda na izborima.
Mačka u vreći više ne trebamo, gubljenje vremena.

Tko je glasao

postizborne

Gledaj postizborne koalicije ne možeš zabraniti u parlamentarnim demokracijama. Nema veze da li pričamo o Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Austriji ......

Jedini način zabranjivanja postizbornih koalicija je vraćanje na predsjednički sistem što pogotovu u današnje doba smatram pozitivnim

Tko je glasao

zabraniti zajedničke liste @Jura

a ne koalicije..neka oni potpišu koalicijske sporazume da znamo tko ide s kime ali neka idu odvojeno da saznamo koliko tko vrijedi glasačima a ne - tko koga prevesla u njihovom međusobnom pogađanju...

Čemu stranka HSU ako idu na istu listu s sdp. Logično bi bilo da budu jedno unutarorganizacijsko tijelo, štajaznam- komisija za pitanja umirovljenika unutar sdp-a..

Sad imaš situaciju da će neki istaknuti HSSovci na listu sa sdp-om, utopit će se , dok hss neće imati svoju listu na koju bi možda došao neki sposoban stručnjak za selo i poljoprivredu koji bi ušao u igru pomoću preferencijalnog glasa..

sve dobro...

Tko je glasao

A što je s postizbornim koalicijama?

Predizborne koalicije, ma kako čudno ili gadljivo bile složene, barem su transparentne i svaki građanin zna ili bi morao znati kakvoj opciji daje glas, te se legitimno, premda se pokazalo i naivno, može nadati kako će takva koalicija provoditi predizborna obećanja.

Međutim, kako se osjeća "pošteni" pravaš koji je dao glas nekoj pravaškoj stranci kad ista na lokalnoj razini koalira s SDP-om - poslije izbora :P

I obrnuto, naravno...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Dobra je stvar dobro pamćenje! :-)

A i ideja nije nova, pa se tako oni koji raspolažu memorijom nešto većom od zlatne ribice i prosječnog hrvatskog birača mog sjetiti kako je nešto slično kao dio svoje referendumske inicijative predložila Željka Markić.
A oni koji raspolažu još malkice duljom memorijom, sjećaju se da se ta ideja pojavljivala još negdje u razdoblju 2000.-2002. godine, odmah nakon prvih izbora po sustavu koji i danas imamo. Željka Markić, odnosno udruga "U ime obitelji" politikanski je iskoristila neke ideje koje su odavno kolale, promovirali ih eksperti-politolozi i aktivisti, kao i udruga GONG.

Dapače, u prvom nastupu i najavi inicijative, u lipnju 2014., Markić nije spominjala tu točku. Ja sam je nekoliko puta spomenuo na forum.hr, u topicu o toj inicijativi, i možda sam pridonio, da zabrana koalicija bude dodana kao točka sedam.

Markić je tada djelovala iz dva motiva: u panici jer su joj propale kombinacije o političkoj karijeri (previše je tražila pa ju je Karamarko otpilio) i da potkopa dugogodišnji rad GONG-a, koji je u tom trenutku prikupile ugrožavajuće veliku potpore među saborskim zastupnicima, u čemu je i uspjela (obje su strane iskoristile tu inicijativu, kao, čekajmo što će biti, u međuvremenu nema potrebe razgovarati o prijedlozima GONG-a. Također, UIO se planski ubacio u tematsko područje kojim se ranije nije bavio, da bi se pokušali ugurati u Savjet za razvoj civilnoga društva, u čemu su ovih dana doživjeli novi fijasko.

Ostalo je uvođenje preferencijalnog glasa, što su eksperti i GONG zastupali od početka 2000-ih (jedan članak Mirjane Kasapović iz 2002, a ona nije bila prva).

I, naravno, samim time da je predložena od strane Željke Markić automatski postala nešto toliko neprihvatljivo da se mora sasjeći u korijenu
Ja sam zastupao zabranu ZAJEDNIČKIH LISTA (ne "predizbornih koalicija!") još davno prije i i dalje je zastupam.

Mnogo veći i ozbiljniji problem od nedorečenosti ovog prijedloga jest taj da se time rješava samo dio problema, odnosno da je jednako nedosljedno zabraniti predizborno kao i postizborno koaliranje.
U Njemačkoj, kao i u skoro svim drugim zemljama koje imaju proporcionalni sustav (u kojem vrlo rijetko neka stranka osvoji apsolutnu većinu mandata) postoje predizborne koalicije, i bez zajedničkih lista.

Postoji uspješan kompromisni model "predizbornih kartela" (koalicija, ali svaka stranka ima svoju listu), koja funkcionira u Nizozemskoj, Švedskoj i Italiji, ali to je valjda previše osfisticirano za našu političku scenu.

Međutim, post-izborno koaliranje je svakako nemoguće zabraniti. Parlament mora funkionirati.

U Hrvatskoj su, pak, birači nominalno lijevog SDP-a užasnuti time da im se već prije samih izbora priprema nešto slično, odnosno da ta stranka nudi lavovski dio vlasti (a vjerojatno i svjetonazorske orijentacije) demokršćanskom HSS-u u kome će, kako stvari stoje, sjedi Marijana Petir čiji su stavovi kod ideološki najnabrijanije pristaša Milanovićeve stranke izazivaju apopleksiju.
Koliko vidim, desničari gube puno više živaca oko toga. :-) HSS je dobivao daleko više na izborima kad je surađivao sa SDP-om: 17 mandata 2000. i 11 mandata 2003.. Savez sa HDZ-om sveo ih je na marginu.

Dakle, predizbornih koalicija, ma koliko one dizale živce idealistima koji sanjaju o podjeli Hrvatske na nekakvu “čistu” i “normalnu” socijaldemokratsku ljevicu, liberalni centar i demokršćansku desnicu će uvijek biti.
Hm, idealisti sanjaju o podjelama!? :-/

Nije, IMHO, bitno da su "čisti", nego da zaista drže do nekakvih konceptualnih osnova politike, dugoročnih strategija i suvislih granskih politika (policy). Onda se mogu raditi i kompromisi, a da se cjelina ne izgubi iz vida u pukom dnevnom prepucavanju. Zadovoljavanje kratkoročnih i posebnih interesa i rješavanje njihovih sukoba nužan je dio politike, i zauzima najveći dio vremena, ali ipak, ako ideje političarima nešto znače, može se istovremeno gledati i zajednički interes i dugoročnu perspektivu i ciljeve.)

Tko je glasao

ja kao krezubi ognjištar ovo

"Ja sam zastupao zabranu ZAJEDNIČKIH LISTA (ne "predizbornih koalicija!") još davno prije i i dalje je zastupam."

potpisujem

Tada građani ne bi morali glasati stisnutog nosa i s izbora se vraćati pomalo frustrirani.

Ovo sa zajedničkim listama je prevara. Moju staru mater i danas kad pitaš; za koga stara budeš glasala, ona veli- za Tuđmana-

sve dobro...

Tko je glasao

i moja baba...:)

još dometne: ako i kradu, nema veze- naši su... :)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci