Tagovi

Predizborne ankete: Agencija 2X1 je NAJLOŠIJA!

U medijima se nastavlja kampanja promocije Agencije 2x1 komunikacije i njenog vlasnika. Navodi se, da su njihove ankete pred prvi krug predsjedničkih izbora bile najtočnije. Čak i index.hr i Jutarnji list daju prostor vlasnik uagencije da hvali sebe i napada etablirane agencije Promocija Plus i Ipsos Puls, koje djeluju odavno (potonja više od 20 godina).

Ovakve se tvrdnje kopipejstaju okolo:

jedina barem približno točna i objektivna anketna agencija u Hrvatskoj, ona 2x1 komunikacije, koja je provela uvjerljivo najprecizniju i najtočniju anketu za prvi krug predjsednički izbora

Upozoravam da je, objektivno i matematički, istina posve drugačija.

Rezultati, koje je 22. prosinca objavila Agencija 2X1, odstupaju od rezultata izbora više, nego rezultati agencija Promocija Plus i Ipsos Puls. Dapače, odstupaju više, nego rezultati koje je objavila Udruga "Promatrač".

To je osobito poražavajuće, imajući u vidu da su navodno napravili anketu na uzorku od 5.000 ispitanika, što matematini znači manju grešku uzorka nego za pet puta manji uzorak koji je korišten u druge tri ankete.

Točna matematička analiza je ovdje: Rezultati izbora znatno se razlikuju od sve četiri ankete

Pozivaju se na to da su imali malo odstupanje kod Josipovića, ali su kod svo troje drugih kandidata imali vrlo velika odstupanja. Kad se naprave potrebne korekcije postotaka (postoci rezultata na izborima izraženi su u odnosu na sve izašle na izbore, pa treba odbiti nepredane i nevažeće listiće; a kod rezultata anketa, treba odbiti neodlučne), KGK je kod njih dobila čak 4,8% više nego na izborima. Za Kujundžića su tvrdili da osvaja 12,9%, a Sinčić 4,0%. Dvaput više, odnosno četiri puta manje nego na izborima.

SUMA KVADRATA ODSTUPANJA REZULTATA:

Promocija plus = 163
Ipsos Puls = 131
2X1 Komunikacije = 228
Udruga "Promatrač" = 150

Dodajem i to, da portal direktno.hr stalno reklamira ovu agenciju kao da je i ranije u puno navrata bila najpouzdanija. Međutim, prije ove objavili su rezultate samo jedne ankete, pred drugi krug izvanrednih izbora u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Rezultati navodno većeg broja anketa, koji su bilo objavljivani na portalu direktno.hr tijekom cijelog prosinca, konfuzni su. Informacije koje su date u razmaku od nekoliko dana međusobno su proturječne. Još 19. prosinca objavljivali su rezultate anketa po županijama, u kojima Sinčića uopće nema.

Komentari

...

robert bosak vlasnik agencije "2X1 komunikacije" kandidat je hdz-a na listi nacionalnih manjina kao predstavnik njemačke manjine...eto, toliko o objektivnosti i ovog anketara...

AUSTRIJSKA, BUGARSKA, NJEMAČKA, POLJSKA, ROMSKA, RUMUNJSKA, RUSINSKA, RUSKA, TURSKA, UKRAJINSKA, VLAŠKA I ŽIDOVSKA NACIONALNA MANJINA
ROBERT BOSAK (kandidat)
HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA - HDZ
XII. 19.10.2015

http://www.izbori.hr/140zas/kandid/1/kandid.html

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Redikulozni Zoka brani redkulozne pluseve i pulseve

Zašto?
e zato što svi oni imaju redikulozni proizvod koji nema veze sa stvarnošću pa zbijaju redove da bi i dalje mogli valjat javnost,
tzv." damage control". Samo što je "impact" ovoga članka na razini snage kapi kiše kako zbog samog autora tako i zbog njegovog matematičkog znanja.

Tko je glasao

Naravno, domet mojeg pisanja o ovoj trivijalnoj istini...

... bit će malen - nasuprot tome, da čak i navodno ljevičarski mediji kao Index i Jutarnji daju prostor propagandnim lažima.

Glede pak mojeg "matematičkog znanja", slažem se da je ono skromno - tek jedan semestar "teorija vjerovatnoće i matematička statistika" na fakultetu.

Međutim, ovdje PMSM i ne treba više. Jesam li negdje pogriješio u računu? Moguće je. Ako netko pronađe grešku i ispravi je, bit ću mu zahvalan!

Čak i bez malkice složenijih tema kao "suma kvadrata odstupanja", i laičkim okom, vidljivo je da su odstupanja kod KGK, MK i IVS u anketi agencije 2X1, u odnosu na rezultate izbora, veća nego u anketama agencija Promocija i Ipsos. Tvrditi suprotno - laž je.

Znam da zvuči bizarno, ali moj motiv je ukazivanje na istinu i razotkrivanje laži.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci