Tagovi

Pred zidom smo... kaj sad?

Djeco, tata je trošijo preveč. Djeco, tada sada bude otišo u p... na put, a mama bude preuzela komandu. Djeco, nemojte ljutit mamu jer sam joj reko di je kajiš. Djeco ajde sada bok, budem zvao kad stignem...

Kaj sad pak može mama?

Daklem, da sam ja mama — a provjerom mojih organa je očito da nisam — napravio bih odmah sljedeće:

1. dizanje PDV na 25% od 1.9.2009. za sve proizvode i usluge osim u točki 2
2. PDV od 5% za kruh, svježe mlijeko, dječju hranu, noćenja u hotelima i organizirane posjete, izlete itd., na knjige, novine i časopise (to ionako moramo zbog EU, sada je 0%)
3. 5-10 lp trošarine po svakoj SMS poruci, 5-10 lp trošarine po svakoj minuti razgovora u mobilnoj mreži
4. rezanje svih mirovina iznad 2000 kn za 10% (samo dio iznad 2000 kn, dakle 3000 kn → 2900 kn)
5. rezanje svih povlaštenih mirovina za 20% (samo dio iznad 2000 kn, dakle 6000 kn → 5200 kn)
6. rezanje svih plaća u državnim službama za 10% (samo dio iznad 5000 kn, dakle 6000 kn → 5900 kn, 12000 kn → 11300 kn)
7. stavljanje svih projekata tipa Pelješki most, J-J AC u najnižu moguću brzinu
8. ukidanje obaveznosti članstva u HOK, HGK uz olakšice za one koji je plaćaju (odbitak od poreza itd.)
9. ukidanje trošarine na konzumaciju bezalkoholnih pića (to postoji, ali je bez veze), dizanje trošarine na alkoholna pića za bar 25%
10. smanjenje trajanja bolovanja na teret poslodavca
11. prestanak državne potpore općinama osim područja zahvaćenih ratom i to fiksni iznos po stanovniku godišnje (tipa 100 kuna/stanovniku; 500 stanovnika = 50000 kn godišnje)
12. Na dulji rok... regrupiranje agencija, ministarstava "pod jedan krov", državnog zemljišta ima dovoljno za izgradnju uredskih zgrada na debeloj periferiji Zagreba...

Komentari

Sve tvoje točke uglavnom su

Sve tvoje točke uglavnom su bazirane na povećanju poreza a niti jedna na povećanju prihoda odnosno rastu gospodarstva. Osobito me smeta povećanje PDVa jer lako bi ti se moglo dogoditi da ti taj potez donese niže prihode nego do sada. Opće je poznato (ali treba stalno ponavljati) da kada porezi teže 100% onda je gospodarska aktivnost ravna nuli...Upravo je tragikomično sa koliko neznanja se u ovoj državi priča o ekonomiji (pri tome mislim prije svega na relevantne strukture) a znakovito je da se druge države bave upravo rastom gospodarstva, pa između ostalog i smanjivanjem poreza kako bi se stimulirao rast gospodarstva (ukidanje rada nedjeljom, zabrana piušenja u uvjetima ovakve gospodarske krize upravo je glupa) itd... Znači sada nam je deficit 14 milijardi a svako povečanje poreza još će više smanjiti naše ukupne prihode. Svaki mali, pa i najmanji poen povećanja poreza negdje dovodi do smanjivanja prihoda. Jedino logično i ispravno jest smanjiti rashode i eventualno tu razliku u novcima kompletno ugurati u gospodarstvo (i to strateški naravski). No, hobotnicu zvanu država kao i njene troškove u ovoj državi očito nema tko obuzdati. Logičan potez svakako jest kresanje plaća i mirovina u uvjetima kada za njih ne zarađujemo a povećanjem poreza, trošarina sigurno nećemo stimulirati gospodarski rast, upravo suprotono, dugoročno ćemo smanjiti prihode pa će problem biti još veći.
Koliko god se mi ljutili na HDZ Šeks je jučer dobro poentirao kada je primjetio da vladu nitko nije podupro u "nastojanjima da smanje potrošnju". Ni sindikati, ni opozicija...Naravski da je to alibi (dobar i točan ali ipak alibi) ali opozicija očito zahvaljuje Bogu da nisu na vlasti a to opet daje prostora HDZu da vodi ovu državu kako želi... S jedne strane HDZ koji "bi ali ne može jer ga nitko ne podupire", s druge strane opozicija koja viče "držte me, držte me...".

Za kraj da podsjetim da je jedan od osnovnih zadataka svake države da osigura uvjete za ekonomiju i vladavinu prava. Zvuči tragično, ha?

Tko je glasao

Koliko god se mi ljutili na

Koliko god se mi ljutili na HDZ Šeks je jučer dobro poentirao kada je primjetio da vladu nitko nije podupro u "nastojanjima da smanje potrošnju". Ni sindikati, ni opozicija...Naravski da je to alibi (dobar i točan ali ipak alibi) ali opozicija očito zahvaljuje Bogu da nisu na vlasti a to opet daje prostora HDZu da vodi ovu državu kako želi... S jedne strane HDZ koji "bi ali ne može jer ga nitko ne podupire", s druge strane opozicija koja viče "držte me, držte me...".

A od kada se to računa da je ono što kaže Šeks baš istina?

On doduše jest poentirao ali samo zahvaljujući Stankoviću koji unatoč naizgled provokativnim pitanjima nije bio na visini zadatka. Zašto?

U gospodarskoj i poodavno moralnoj krizi je sad centralno pitanje kako iz gospodarske izaći, a o moralnoj se još gotovo ni ne govori (osim ovdje). Od presudne je važnosti utvrditi njene uzroke i, ako je bilo subjektivnih propusta (a bilo je puno), potegnuti pitanje odgovornosti vinovnika. I baš je tu Stanković zakazao.

Lakonski je otšutio Šeksovu drsku laž kako im (HDZ-u) opozicija nije dala da režu troškove. Da je laž se lako može utvrditi podastiranjem fonograma sa saborskih sjednica na kojima je pri donošenju proračuna opozicija i tek kako se protivila megalomanskim projekima pelješkog mosta i ostalim dijeljenjima šakom i kapom navodeći kako se radi o predizbornom proračunu i pokušaju da se obećanim poticajima, raznim dotacijama iz proračuna i na razne druge načine želi obmanuti birače kako bi HDZ-u i prirepcima dali svoj glas na lokalnim izborima. Također su jasno upozoravali da je zemlja u dubokoj krizi i da realnog novca nema.

S druge je strane odgovor bio da kriza jest ali da ju "mudra vlada na čelu s Dr.Ivom Sanaderom drži pod kontrolom" pa kod nas nema učinaka kao u drugim zemljama i da s velikim infrastrukturnim projektima treba ići jer oni "čuvaju radna mjesta". Uglavnom, na svaku kritiku i upozorenje, vladajući HDZ je imao odgovor da je planirani i, svakome jasno, napuhani proračun realan i održiv te da nema nikakve veze s lokalnim izborima.

Umjesto da ga podsjeti na to i ustvrdi da, kako bi Šeksov stranački kolega rekao, ne govori istinu, Stanković je pustio da Šeks poentira gnusnom laži.

Bez obzira na sitna, katkad i neugodna podbadanja koja je Šeksu priuštio, Stanković je u tom dijelu odradio "kućni zadatak" i omogućio da Šeks u široku javnost plasira HDZ-u sad najvažniju poruku: "mi smo odlično radili, htjeli smo na vrijeme kresati troškove ali nam opozicija i sindikati to nisu dali" i najvažnije "za ovo što najesen slijedi, krivite opoziciju".

Zbog ovog Stankovićevog propusta mu dajem negativnu ocjenu za tu emisiju. Međutim, nije moja ocjena bitna već ona Hloverke. Ona će zasigurno biti zadovoljna. I Kosorica također.

B-52

Tko je glasao

1. dizanje PDV na 25% od

1. dizanje PDV na 25% od 1.9.2009. za sve proizvode i usluge osim u točki 2

Prošlogodišnji ukupni prihod od PDV-a iznosio je 43 milijarde kuna od čega u njegovoj strukturi najviše otpada na PDV od maloprodaje raznih roba(ca 70%). Ove godine u prvih pet meseci u odnosu na isti period lani imamo nominalni pad maloprodaje od 14,9% što izraženo kroz PDV predstavlja minus od ca 4,5 milijardi kuna samo u ovome segmentu.
Povečavanjem PDV stope na 25% prihodi od PDV-a povečali bi se za 2,45%, u brojkama to ti je + od svega 1,05 milijardi kuna ukoliko bi PDV prihod do kraja godine dostigao prošlogodišnjih 43 milijarde.
Ako bismo još smanjili neke stope PDV-a što predlažeš u točci 2. efekat bi bio ravan nuli. Više bi se postiglo npr. ukidanjem dotacije Hrvatskim vodama koja je prošle godine iznosila ravno 500 milijuna kuna isplaćena iz proračuna ili npr. kresanjem subvencija i ostalih pomoći našim vrlim gubitašima za ca 20% koje su prošle godine iznosile ca 13 milijardi kuna odn. 17 s garancijama za brodare i HAC. Kad smo već kod HAC-a i njima ove godine fali samo milijardica koja će naravno ići na teret proračuna.
Ali tko će se zajebavati sa sitnicama za koje je u proračunu predviđeno "samo" 45 milijardi kuna kada je jednostavnije odrezati po plaćama i mirovinama. jednim udarcem od 10% na ukupnu sumu od 80 milijardi ( 20 plaće i 60 mirovine) uštediš 8 milijardi i problem za malo rješen .
Nema veze što su javni radovi i javne nabavke u pravilu 25% skuplje od tržišnih cijena, a gle, 25% od 45 milijardi je upravo onoliko koliko nam u proračunu fali, 11 milijardica.
Samo na uredski materijal država potroši pola milijarde, a većina toga ide preko famoznih NN.
itd...

Tko je glasao

prije 2-3 godine kod

prije 2-3 godine kod vedriša na ekonomskoj politici razgovarali smo o tome što država treba učiniti kada ima premalo prihoda za svoje rashode i svi su predlagali rješenja koja su uglavnom bila povećati ovo ili ono davanje, drugačije obračunavati ovo ili ono (na korist državnog proračuna), naplaćivati to i to.
na to se vedriš opalio smijati i rekao da probamo razmišljati u drugom smjeru. nikome nije bilo jasno na što cilja, a to je - umjesto povećavanja prihoda smanjiti rashode.
bojim se da u ovim rebalansima vidimo daleko premalo smanjivanja rashoda, a i od toga veliki dio otpada na ono čime se zakidaju "nepovlašteni" građani. više se govori o mogućim novim nametima i povećanjima postojećih.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Bilo kakva ekonomska

Bilo kakva ekonomska "politika" koja obuhvaća vaganje između povećanja prihoda i smanjenja rashoda je apsolutno neprimjenjiva za današnje hrvatske prilike. Mi smo u bankrotu, mi smo ispod nule. Građani nemaju "lufta" za bilo kakvo odricanje koje bi moglo preliti bilo kakva sredstva državi. Nema tu 10 ili 20% prihoda koje građani mogu uštedjeti za ulaganje, lukzus ili kreditnu likvidnost za stan, auto ili ljetovanje, a na koje bi mogao pikirati bankrotirani proračun, više nema ničega. Ne može se više cijediti iscijeđeni limun, građani su dali sve što su mogli, sad je na državi red da stegne remen i to drastično.

Tko je glasao

a korisnici proračuna nisu

a korisnici proračuna nisu građani?

Tko je glasao

na to se vedriš opalio

na to se vedriš opalio smijati i rekao da probamo razmišljati u drugom smjeru. nikome nije bilo jasno na što cilja, a to je - umjesto povećavanja prihoda smanjiti rashode.

zbog takvih fucken ekonomista ova država i jeste u klincu!!! da nije bilo raznoraznih vedriša i inih, danas bismo bili mala švicarska! no vedriši znaju samo smanjivati na zaposlenima, na socijali, na ovom, na onom, alternativno povećavati porezne stope. No nikom od tih vrlih ekonomista nikad nije palo na pamet proširiti poreznu osnovicu, utjecati na povećanje proizvodnje roba i usluga, pa bi kraj istih poreznih stopa i istih državnih rashoda bilo dovoljno novca i za nove potrebe, a ne samo za održavanje i nedajbože smanjivanje starih. I ako sam te dobro razumjela, to je tvoj profesor? Ako je taj čovjek još i profesor, šteta je još veća po ovo društvo, jer će na takav način odgojiti i buduće generacije. Da sam ja država, a što nisam ja bih vedrišu i ekipi smanjila plaću na visinu učiteljske, pa bi vidjeli koliko bi onda dugo filozofirao o smanjenju rashoda. Jer, draga, smanjenje rashoda u državnom proračunu znači smanjenje plaća učiteljima, policiji itd te smanjenje socijalnih davanja, a gospodin Vedriš i ekipa ne spadaju u nijednu od tih kategorija. Oni sebi namaknu kroz raznorazne naknade još dvije-tri plaće. Korištenje mobitela do 400 kn, da čovjek ne povjeruje svojim ušima. Korporacijske kartice. Nečuveno. I onda je žensko trebalo doći na vlast da to prekine. Ma ja bih svim muškarcima u državnoj administraciji i javnim poduzećima iz ovih stopa dala otkaz i prepustila vođenje države isključivo ženama!

Ma pun mi je klinac muškaraca na vlasti, koji sebi naštimaju basnoslovne plaće, a prema narodu se ponašaju na sljedeći način:
veli jedan: trebao bih si kupiti novu mečku, ali košta 300.000 kn, pa nemam love.
veli mu frend, pretvorbeni kapitalista: imaš 300 radnika, skini idući mjesec svakom plaću za 1000 kn, pa ćeš imati lovu za tu mečku!!!
Ili ekipa poželi smanjiti broj radnika, a ne želi isplatiti otpremnine, pa postavi zaštitara na ulazu. Dođe radnik na posao, a oni mu ne daju ući u krug firme. Čovjek se uzmuva, onda ode kući, dođe sutra, isto, pa prekosutra. Nakon toga daju mu otkaz jer se nije pojavio 3 dana na poslu.

My Soul

Tko je glasao

potpuno si promašila poantu

potpuno si promašila poantu priče jer ona nije u vedrišu nego je ona u tome da svi nagonski polete prema tome da je najlakše namaknuti više novca tako da ga se jednostavno nekome uzme nego stisnuti kesu i prilagoditi izdatke proračunu s kojim raspolažeš.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Pročitaj još jednom,

Pročitaj još jednom, možda budeš shvatila.

My Soul

Tko je glasao

put u bolje sutra kroz veće

put u bolje sutra kroz veće oporezivanje? žalosno je kako ljudi malo znaju! naime, konsolidirani proračun opće države u odnosu na BDP je jedan od najvećih u svijetu. al' nekima ni to nije dovoljno.

Tko je glasao

Nazalost kratkotrajne mjere,

Nazalost kratkotrajne mjere, ali sa dosta toga bih se slozio osim dizanja PDV-a na 25%. Uostalom uz ovakvo stanje nelikvidnosti drzave i poduzeca dizanje bi bilo dodatni teret u vidu poreza sto bi sigurno produbilo ovo vrlo lose stanje.

Ja trubim vec zadnjih nekoliko godina, da se ova degenericna ekonomija mora iz temelja mjenjati. Mozemo mi deklarativno reci da je ona trzisna, no svi znamo da je najveci poslodavac drzava. Na drzavu i drzavna poduzeca su naslonjene tisuce tvrtki kooperanata i izvodjaca, na tisuce ljudi je zaposleno u takvim firmama koje nisu drzavne, niti od drzavnih poduzeca, no drzava im je glavni ili u velikoj mjeri jedan od vecih izvora financiranja. Zato se dogadja da kad drzava kihne svi se razbole.

Razvijanje proizvodnje je krajnji cilj oporavka gospodarstva, stvaranja nove vrijednosti, konkurentnosti i pravih trzisnih poslovnih aktivnosti, na kraju i izvoza. A za to nam je potrebna adekvatno obrazovanje, kvalitetni manageri koji znaju organizirati poslovni proces (aka proizvodnost, ekonomicnost & rentabilnost dovest u onu mjeru gdje se ostvaruje najveci profit, iz cega ljudima mogu i place rasti, sto omogucava vecu potrosnju, itd itd) i naravno uloga drzave. Veliki poduzetnicki proizvodni projetki nece nastati grupicom entuzijasta (u velikoj vecini slucajeva) nego ulogom drzave i drzavnom strategijom, koju mi jos btw nemamo.

Zato je meni malo glupo usporedjivati pad BDPa Japana i Hrvatske, kad se zna da je Japan vrlo fleksibilna, proizvodjacko (High Tech) izvozna ekonomija visoke konkurentnosti, koja ce se odmah oporaviti cim se stanje na trzistu krene oporavljati. Dok Hrvatska sa ovakvom postavljenom ekonomijom nece pokazati znakove oporavka barem sljedecih 10ak godina.

--
Think for yourself, question authority.

Tko je glasao

kad se reže onda je

kad se reže onda je najpoštenije linearno rezati tako da se zadrže jednaki odnosi jer važno je hitno djelovati a ne trošiti vrijeme na prepucavanja. kao što se može vidjeti na osnovu komentara neki ne bi dirali braniteljske mirovine jer to ne bi bila velika ušteda, drugi ne bi dirali umirovljenike u cjelini jer oni su jadni i tako nemaju ništa, treći će naći argumente u obranu javnog sektora, porodiljne naknade su isto bitne, pronatalitetna politika bla,bla, obrazovanju ne smije uzeti, zemlja znanja, bla, bla i koliko mogu na osnovu reakcija vidjeti kao pedro su se iskristiralizirali političari, menadžeri u državnim poduzećima i veliki broj općina. a to baš i nije velika ušteda. ovo zadnje je još najlogičnije no to nije vatrogasna mjera koja nam sada treba. ostalo je obična demagogija( aj, smanjenje plaća političarima može imati pozitivan simboličan efekt koji će omogućiti lakše provođenje mjera).
ono što bi trebao biti izuzetak je zdravstvo(uz izuzetak plaća) jer bi to polučilo najefektniji socijalni učinak. te naravno subvencije. smanjiti subvencije za 10% ili za 50% dođe na isto. propadaju i ovako i onako! pa je dobro vrijeme da raskrstimo sa gubitašima.

Tko je glasao

Daniele dizanje poreza i

Daniele dizanje poreza i nameta je katastrofalan čin... Uništavaš ekonomiju i smanjuješ potrošnju što vodi u još veću propast

Evo napisati ću kako bi ja krenuo u obračun sa krizom ali i mafijom u državi :

1. revizija svih braniteljskim mirovina od 2003 - 2009 (30.000 novih mirovina...) Ukidanje i naplaćivanje povrata mnogih lažnih mirovina ... Uvjerenja sam da tu ima oko 20.000 lažnih mirovina .. .Smješno je da 8 godina nakon završetka vojnih operacija ljudi tek tada obole od PTSP -a i sličnih stvari...
Račun : 20.000 mirovina * 7.000 kuna brutto (po meni jedan prosjek) = 140.000.000 kn ušteda mjesečno...
Godišnje najmanje milijardu i pol kuna + 5 milijardi od povrata (zapljena pokretne i nepokretne imovine u svrhu naplaćivanja... ne dirati im kuće niti ih slati u zatvore nego im jednostavno ostaviti samo kuću ...)

2. Ukidanje 500 općina + ukidanje nekih smješnih gradova
Račun : 5000 manje ljudi na državnim jaslicama (najmanje...) = 5.000 x 10.000 (kn plaća bruto...) = 50 milijuna mjesečno *12 = 600 milijuna godišnje

3. Smanjenje radnika u državnim tvrtkama ... cca 10.000 *10.000 kn bruto 100 milijuna mjesečno , godišnje 1 milijarda i dvjesto milijuna

4. Smanjenje administracije u državnim ustavnovama 2000 * 7000 kn bruto = 14 milijuna mjesečno 170 milijuna godišnje...

5. stavljanje u dugogodišnje čekanje projekata tipa Pelješki most (jedino što se slažem sa tobom... ) ušteda oko milijardu kuna

6. Zabrana isplaćivanja plaće veće u iznosu od 35.000 kuna... Povećanje poreza na dohodak većeg od 15.000 kn. Povećanje cijena registracije luksuznih vozila tipa BMW X5 i sličnih... za najmanje 2.000 kuna
Račun oko 1 milijarda uštede ... i zarade

7. Izglasavanje zakona o porezu na luksuz...

Najmanje pola milijarde zarade

8. ograničavanje plaća sindikalistima na račun jedne prosječne plaće od tvrtke u kojoj je sindikalac zaposlen...
Ušteda - nepoznata ali najvažnije je da time potičemo rad sindikata koji danas ne postoje...

9. povećati minimalnu plaću za najmanje 300 kn

10. ukinuti besplatne udžbenike...

11. zaplijenjivati imovinu vlasnicima (pokretnu i nepokretnu , a tvrtke prebaciti automatski u vlasništvo države ako ne plate ti ljudi radnicima plaće 3 mjeseca...) koji ne isplaćuju svoje radnike (svjedoci smo da radnici ne dobivaju plaće , a da se gospoda voze u bjesnim autima i grade si nove kuće...)

... Dalje neću nabrajati ali ima toliko puno stvari za napraviti ...

Zašto ne dirati poreze i namete ... Zato što svakim novim izglasavanjem zakona gubiš ogromne novce na objavu zakona, smanjuješ mogućnost investicija stranaca posebno nakon što kriza ode ... a to znači i manje novaca u državnoj kasici, smanjuješ direktno kupovnu moć Hrvata , a tako je i sve manje novca u optjecaju... Velika ogromna greška ti je PDV na kruh i druge potrepšine ... Šta ćeš time postići da će oni ljud slabije platežne moći manje kupovati ... a to ti ovi bogati (kojih ima malo...) neće moći nadoknaditi...
Da objasnim jednim jednostavnim primjerom ... Zašto npr. danas kafići loše posluju ... Zato što obični ljudi koji su npr. na minimalcu ili ne dobivaju svoju plaću jednostavno ne troše a bogati ne mobu pokriti to njihovo netrošenje (neće jedan tajkun popiti 100 kava na dan , nego bez obzira imao on ili nemao popiti će na dan u vrh glave 3 kave...)

Da li je ko ovdje uopće obradio temu koliko Hrvatska gubi novaca izglasavanjem zakona (tj. koliko košta jedan novi zakon...) Ovo je po meni vrlo važna tema jer smo svjedoci izglasavanja preloših zakona koji se nakon par mjeseci ukidaju... To vam znači najmanje 2 objave u narodnim novinama , najmanje 2 sjednice Sabora - gubljenja vremena, ogromno smanjenje konkurentonsti na stranom tržištu, smanjenje investicija stranaca - koji pošteni stranac investitor bi uložio lovu u Hrvatsku kada ni ne zna koliki će biti porez , kakvi su nameti , da li će se to sve promijeniti... Uložili bi samo muljatori u Hrvatsku onda...

ZA kraj u dogledno vrijeme smanjivanje PDV (nakon krize...) na 20%... kako bi se potaknule investicije koje bi dale zamaha gospodarstvu...

Justice for all !

Tko je glasao

Naš najveći problem je

Naš najveći problem je potrošnja veća od proizvodnje. Dakle, treba smanjiti potrošnju, a povećati proizvodnju.

Kafić nije industrija. Kafić može uzeti samo višak love koji nekom ostane nakon što podmiri svoje životne potrebe. Netko drugi treba stvoriti vrijednost koja se onda može potrošiti u kafiću. Nije moguće društvo u kojem svi rade u kafiću, budući da kavu i čaj treba uvesti, a uvozi se i pivo i struja koje se tamo troše.

Ali to sve nije prioritet. Prioritet je osigurati da penzioneri i državne službe dobiju plaću. Hajde da vidimo stavku po stavku tvojih kritika.

revizija svih braniteljskim mirovina od 2003 - 2009 (30.000 novih mirovina...) Ukidanje i naplaćivanje povrata mnogih lažnih mirovina ... Uvjerenja sam da tu ima oko 20.000 lažnih mirovina .. .Smješno je da 8 godina nakon završetka vojnih operacija ljudi tek tada obole od PTSP -a i sličnih stvari...

Sto posto, ali znaš li koliko treba vremena da se okonča 20000 postupaka revizije, sa žalbama, tužbama upravnom sudu itd? Prouči zakon u upravnom postupku. Ne ide to tako preko noći.

Ukidanje 500 općina + ukidanje nekih smješnih gradova

Zašto netko ne bi imao općinu ako želi? Bit je samo da ne sisa državnu lovu.

Smanjenje radnika u državnim tvrtkama

To je istina, ali samo za one državne firme koje su u minusu. Ali onda treba plaćati ljudima naknadu za nezaposlene, ti ljudi ne plaćaju mirovinsko i zdravstveno, pa je to i dalje na teret države i ako sve pogledaš i nije neka ušteda.

Zabrana isplaćivanja plaće veće u iznosu od 35.000 kuna... Povećanje poreza na dohodak većeg od 15.000 kn. Povećanje cijena registracije luksuznih vozila tipa BMW X5 i sličnih... za najmanje 2.000 kuna
Račun oko 1 milijarda uštede ... i zarade

Hajde pogledaj koliko se skupi poreza na dohodak. Vrlo malo. Manje od poreza na pivo. A užasno se puno nove troši na obradu svega toga, povrate poreza itd. Ono sa zabranom plaće veće od 35000 kn neću ni komentirati...

Izglasavanje zakona o porezu na luksuz

Takav zakon već postoji (pogledaj NN)

povećati minimalnu plaću za najmanje 300 kn

Kako će to pojačati privredu? Odakle lova?

zaplijenjivati imovinu vlasnicima (pokretnu i nepokretnu , a tvrtke prebaciti automatski u vlasništvo države ako ne plate ti ljudi radnicima plaće 3 mjeseca...) koji ne isplaćuju svoje radnike (svjedoci smo da radnici ne dobivaju plaće , a da se gospoda voze u bjesnim autima i grade si nove kuće...)

Prouči malo zakon o trgovačkim društvima. Trgovačko društvo tipa d.o.o. odgovara svojim temeljnim kapitalom. To je "temelj suvremenog kapitalizma". Dakle, vlasnik može izvući sav profit, ali ga gubici kače samo do neke granice.. To smanjuje rizik investicije, možeš izgubiti najviše koliko si investirao, i to je temelj svega.

A za potraživanja postoji redovni put, sudovi, mirenja, ovrhe...

Zašto ne dirati poreze i namete ... Zato što svakim novim izglasavanjem zakona gubiš ogromne novce na objavu zakona, smanjuješ mogućnost investicija stranaca posebno nakon što kriza ode

Upozorio bih te da PDV nije trošak za firme, za firme je to prolazna stavka (pustimo što firme moraju platiti PDV prije nego što dobiju lovu za robu, ali to je stvarno tako). Trošarina na impulse je mnogo manji trošak svakoj firmi od dizanja trošarine na benzin/dizel ili — ima i toga negdje — trošarine na potrošenu struju.

Da, cilj je da svi zajedno više štede i manje kupuju. Cilj je da se teret rasporedi po cijelom stanovništvu. Potpuna je iluzija da će najbogatiji iznijeti sve. Tko je bogat, ima porezne savjetnike, ima lovu inverstiranu vani, u poslove koji se malo oporezuju, ima lovu u nekretninama, itd. Bogate ne možeš zahvatiti, već i prograsivno oporezivanje dohodaka je čisti populizam.

Shvati da nema pravednog rješenja, i da je kod nas imućnih toliko malo, da je glavna potreba osigurati sada da ne dođe do siromaštva i iseljavanja.

Tko je glasao

Daniele baš suprotno : 1.

Daniele baš suprotno :

1. revizija braniteljskih mirovina se može obaviti u 6 mjeseci ovo sam uvjeren ...
2.Za općine ti je smješan odgovor , znači po tvom ja želim svoju općinu i ako je želim neka je napravim... Koja glupost... Ovo treba pogledati uređene zemlje i sve će ti biti jasno...
3. Ako smanjiš broj radnika u državnim tvrtkama i taj ušteđeni novac npr. prebaciš na otvaranje novih radnih mjesta npr. na vrlo važnom području obnovljiva energija.. ništa nećeš izgubiti... Bez drastičnog reza u državnim tvrtkama nema napretka... Svjedoci smo hrpe ljudi koji ama baš ništa ne rade (tj. rade ali ne rade...) a to je ono najgore kada čovjek niti unaprijeđuje državu ni gospodarstvo a dobija lovu...
4. Da da zabrana je dobar način da se ograniče te smješne plaće jer nitko realno ne zaradi više od 35.000 kuna... Da li misliš da Todorić zaradi lovu svojim znanjem ili znanjem svojih radnika... da li misliš da je Mudrinić sposoban ili je zarada HT osnovana na vrlo lošem našem tržištu bez pravih konkurenata ... (posebno internet i obična telefonija... kako računi za telefon mogu biti veći od računa za struju jednog običnog domaćinstva...
5.Porez na luksuz pravo ne postoji niti se provodi...
6.MA nemoj najbolje da imamo primjere kretenske da čovjek otvori tvrtku sa deset tisuća kuna ... dobije narudžbe za materijal i dobije lovu... te zatim zatvori tvrtku proglasi banrot i uzme lovu...
Takvima obavezno sve oduzeti + oduzeti rodbini ako je išta prepisao od imovine nad njih...
7. Povećanjem minimalca za 300 kuna povećavaš potrošnju i kupovnu moć Hrvata ... što je izrazito važno ... Novac se može namaknuti iz gore pobrojanih stavki...
Dalje bih mogao obrazlagati danima ... ali rekoh ponovno pročitaj sagledaj i razluči...

Justice for all !

Tko je glasao

Uh, bolje da ne odgovaram na

Uh, bolje da ne odgovaram na ovo. Upravni sporovi se mogu vući i (u praksi) godinama. Molim te, pročitaj:

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2009_04_47_1065.html
http://www.porezi.net/datoteke/posebniPor/Htm/Pravilnik_o_posebnom_porez...

Svi tvoji prijedlozi potiču jednu užasnu stvar, pravnu nesigurnost. Predlažem i da proučiš i budžet za 2009...

Tko je glasao

Zaboravio si dotaknuti porez

Zaboravio si dotaknuti porez na dobit i nekretnine.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Danijel, u svojih 12 točaka

Danijel,

u svojih 12 točaka iliti prijedloga za namicanje novca državi radi podmirenja prevelikih troškova koje si je
postavila planovima svojih ministarstava, neke bih podržao a neke ne.hdz-ekonomija je potpuno u pravu
kada drži da treba poči od predimenziniramnih planova potrošnje po državnim ministarstvima i ostalim
ustanovama. Na tom nivou treba pročešljati svaku stavku i uskladiti sa stvarnim potrebama.
A sada ću se pokušati refderirati o tvojim prijedlozima. Neke bi stvari i inaće trebalo napraviti i da nije ove
krize.

- pdv - uvesti više izdiferenciranih stopa pdv-a a u skladu sa određenim strateškim politikama društva
- slažem se s uvođenjem trošarina na sms poruke i razgovore u mobilnim mrežama jer je činjenica da
u tom segmentu previše trošimo nekontrolirano
- ne slažem se s rezanjem mirovina
- potpuno ukidanje povlaštenih mirovina i njihovo usklađivanje sa ostalim mirovinama a prema uplaćenim
doprinosima za mirovinsko
- ne slažem se s rezanjem plaća u državnim i javnim službama jer su plaće itako male, ali sam za rezanje
dužnosničkih plaća, strožu kontrolu svakojakih zastupničkih naknada, za uvođenje veće
odgovornosti na poslu
- za privremeno, dok se ne izađe iz krize, ukidanje svih neproduktivnih investicija (izgradnja Pelješkog
mosta nema strateško značenje za Hrvatsku već samo za one koji će zaraditi na mešetarenju nekretninama
- slažem se s podizanjem i to drastičnim, trošarina na alkoholna pića, cigarete, luksuzne proizvode
- državnu organizaciju uprave treba temeljito reducirati i dovesti u sklad sa stvarnim potrebamadržave i
njenih stanovnika jer snamo da je ovakova organizacija postavljena samo radi stranačkih i izbornih
namještaljki. To se ne može obaviti najednom i u kratkom raku, ali treba biti zabilježen kao strateški cilj
- da ukidanju svih nepotrebnih i besmislenih državnih agencija koje nićemu ne služe a najmanje nama,
kao i racionalizacija ministarstava
- izvršiti kontrolu svih menađerskih ugovora po državnim tvrtkama, ukinuti nadzorne odbore i uvesti
upravna vijeća koja će biti odgovorna za svoj posao

dodao bih slijedeće:

- bespoštedni rat sa svim vidovima korupcije i lopovluka. Rekao bih da bi to bio najznačajniji doprinos za
izlazak iz krize, i ekonomske i moralne, i to bi vratilo vjeru narodu koji je sada u stanju apatije
- kako je Hrvatska država sazdana na raznoraznim privilegijama i povlasticama mnogih društvenih
grupa, držim da bi radi sređivanja moralnog stanja društva trebalo staviliti pod povećalo i taj segment
izdataka
- svim mogućim sredstvima poticati otvaranje proizvodnih djelatnosti i zapošljavanja u njima
- zaustaviti odljev sredstava iz zemlje uvozom svega i svačega i poraditi na plasmanu domaće robe makar i
nekim vidovima financijske pomoći

Tko je glasao

Vezano uz br. 6: Ne vidim

Vezano uz br. 6:
Ne vidim zašto se plaće ne bi smanjile i za 20 %, ali da radnici u javnoj upravi za to dobiju još jedan slobodan dan tjedno. Dakle, smanjenje radnih sati za sve u državnim i javnim službama s 40 na 32 sata tjedno.
Radnicima se time ništa ne uzima, posao po svemu sudeći neće trpjeti, a državni se izdaci poprilično smanjuju.

Tko je glasao

Danijelček, pa ti nudiš

Danijelček,

pa ti nudiš nastavak Sanaderove politike. Cilj je POJEFTINITI državu, smanjiti rashode, a ne dodatno puniti državni proračun sredstvima građana koji umiru od gladi. Nije proračun u minusu 15 milijardi kuna kako nam objašnjavaju, proračun je točno onakav kakav treba biti, odnosno ako je PLANIRANI proračun u minusu, onda treba izmijeniti PLANOVE koji su nas i doveli do propasti, umjesto nastavljati s politikom izvršenja loših PLANOVA.

Da ne spominjem da predlažeš dodatno deranje građana, i to najviše radnika, a dodatne olakšice gospodarstvu, briljantno.

Ne znam samo na koji način se ikome mogu kresati mirovine, osim onih povlaštenih, a tih je manje od 1000. Pa mirovine pripadaju onima koji su ih zaradili. To je isto kao da predlažeš da se ljudima uđe u kuću i uzme im se po 1000 kuna i televizor. To što predlažeš je protuzakonito.

Tko je glasao

Moramo i jedno i drugo. Nema

Moramo i jedno i drugo. Nema više lijevo-desno i sličnih fora. Sada treba skupiti Rohatinskog, HUP, sindikate i dogovoriti koliko PDV ide gore, koliko trošarine, svi trebaju potpisati i to je to. Inače slijedi kaos, plaće 25-og u mjesecu, penzije isto tako.

Da ne bude kao svojevremeno u Srbiji kad su u ljeto dobivali "drugi deo penzije za mart".

Sanader je bio posljednja brana, on je nešto pokušavao politički i preko Europe.

Plan je jednostavan (bio): sve kao prošle godine + 4% (ili već koliko je bilo). Zna se kakvi su trendovi i to je to. Što ti misliš da je plan? I kakvog se to plana ljudi drže? Plan je isključivo statističko previđanje.

Da, predlažem "deranje radnika", jer se tako mora, nema druge. Ali deranje rastom PDV za 3 boda, rastom trošarina na alkohol i mobitele. To će ljudi najmanje osjetiti. Je li kruh 4.88 ili 5 kn nije tolika razlika, a za prihode proračuna mogući spas.

Nema drugog, ako želiš velike državne investicije i subvencije moraš imati i velike poreze.

Tko je glasao

Sanader je bio posljednja

Sanader je bio posljednja brana, on je nešto pokušavao politički i preko Europe.

Mooolim?!?

Posljednja brana čega?

Pa Sanader je u svemu bio najveća štetočina. Od nikoga više populizma plaćenog novcem poreznih obveznika. A nije da nije upozoravan.

Pa on nam je lagao da krize nema onda kad su o krizi cvrkutali i vrapci na krovovima zgrade u kojoj stoluje vlada.

Pa on je kupovao netom protekle lokalne izbore također proračunskim novcima iz prenapuhanog državnog proračuna izjevši i ono malo realnog novca što je bilo u njemu i što se je moglo utrošiti na puno važnija pitanja nego je njegovo zadovoljstvo što je "HDZ opet izborni pobjednik". Isto je bilo i pred parlamentarne izbore.

A koliko novca od javnih nabava njegovih ministara i čelnika poduzeća u državnom vlasništvu je namještaljkama završilo u raznim pa i, vrapci također cvrkuću, u crnim fondovima njegove stranke. Tko je platio Kosoričinu predsjedničku kampanju? Tko je platio HDZ-ove kampanje za parlamentarne i sada lokalne izbore, a bile su jaaako skupe?

I šta je on to pokušavao politički, preko Evrope osim da "povijesnim uspjehom" proglasi ulazak u tu asocijaciju. Povijesni uspjeh bi naravno pripisao sebi i vlastitoj providnosti a za dolazeći krah gospodarstva koji se vidio godinama unaprijed bi odgovornost prebacio na tzv. slobodno tržište EU "koje nas je progutalo".

Drugim riječima, Sanader je bio posljednja, i nažalost nepremostiva brana bilo kakvom pokušaju da se na upozorenja uglednih stručnjaka reagira na vrijeme i kad bi se to moglo uz daleko manju cijenu za građane ove države.

I sad sa štetočinama "glave skupa"?

A zašto ne bi štetočine strpali tamo gdje treba i uzeli im ono što su stekli "poštenim radom na svojim funkcijama" pa onda pozvali na jedinstvo.

Kriminal se nigdje nije riješio pozivom policije upućenim lopovima da stave glave skupa. Pa neće ni kriza kod nas stavljanjem glava skupa s onima koji su joj presudno kumovali.

B-52

Tko je glasao

Posljednja brana oštrim

Posljednja brana oštrim rezovima i restrikcijama.

Pazi: dva dana ranije Rohatinski kaže — nema tiskanja kuna. Sljedećih dan-dva Sanader shvaća da će morati rezati, on to ne želi, Polančec i Šuker imaju stav mora se, svi se slažu, Sanaderu je dosta.

Nema ni besplatnih udžbenika, a nema ni besplatnog studiranja, očito. Primorčev ponos i obećanja su se rasplinuli. Odlazi i Primorac.

To je samo jedan scenarij, ali nije daleko od istine.

Pusti sad štetočine i javne nabave i muljaže i sve. Brod tone, a kad tone vodu izbacuje i štakor i lopov i dobrica i trut.

Stalno vrtimo da je kriminal kriv za sve, kao da je kriminal uzrok. To je greška. Kriminal je tek odraz našeg društva, koje je cijelo korumpirano i prožeto kriminalom. Ali to je tek odraz objektivnih okolnosti našeg razvoja i ekonomskog stanja. Da pojednostavim, muljanja i mafije ima i u Italiji, pa Talijani ipak bolje žive.

Tko je glasao

Da pojednostavim, muljanja i

Da pojednostavim, muljanja i mafije ima i u Italiji, pa Talijani ipak bolje žive.

I ja ću pojednostaviti, u Italiji se jako dobro zna što je mafijašenje i nerjetko se gleda privođenje onih koji se time bave, uključno najviše državne dužnosnike a i sudi se po kratkom postupku uz oduzimanje imovine itd.
Ali da, u Italiji se i pored mafije dobro živi ali je točno i da oni nemaju HDZ na vlasti. Da im dođu, učas bi došli tu gdje smo mi.

Oko ostalog, isto da, ponos i obećanja su se rasplinuli, ali ne samo Primorčevi nego u prvome redu Sanaderovi.

On je bio arhitekt i lučonoša projekta mazanja očiju narodu dok se istovremeno nesmiljeno, putem namještenih javnih natječaja i raznog iz prebogatog repertoara naših vlastodržaca, novce iz državnog proračuna usmjeravalo tamo gdje ne treba.

Ukoliko bi se Kosorica javno odrekla Sanaderove promašene politike mazanja očiju, evo čak i Šuker veli: "Ovo je proračun istine. Situacija je teška i ne treba to skrivati", onda bi njen i tvoj poziv na zajedništvo imali trunku smisla. Ovako, omogućiti im da bez ikakvih posljedica po svoju slobodu i nesrazmjerno veliku imovinu nastave vladati kao "da nit luk jeli nit luk mirisali", bilo bi sramotno od oporbe i stručne javnosti.

Dakle, prvo podvući crtu i položiti račun, a onda možemo raspravljati kako i s kim dalje. Prvo valorizacija Sanaderove politike, nešto sudskih postupaka pa onda ostalo.

B-52

Tko je glasao

Da, predlažem "deranje

Da, predlažem "deranje radnika", jer se tako mora, nema druge. Ali deranje rastom PDV za 3 boda, rastom trošarina na alkohol i mobitele. To će ljudi najmanje osjetiti. Je li kruh 4.88 ili 5 kn nije tolika razlika, a za prihode proračuna mogući spas.

Očito nisi shvatio što sam napisao. Dakle, mani se pustih knjiških i jubito teorija, kao i debe, i razmisli svojom glavom. Ljudi nemaju lufta da ih se više može derati, ni kroz trošarine na alkohol, ni kroz mobitele, ni kroz cigarete. Manje će telefonirati, pušiti i piti, ili će jednostavno prijeći u sivu zonu domaćeg vina, rakije, škije i manje će telefonirati. Na kraju će početi štedjeti i na grijanju tako da će se debelo oblačiti, trgati parkete i njih ložiti u kaminima, i na liječenju, tako da će oko zgrade brati travu i kuhati si čajeve, a povećanjem poreza i trošarina se proračun neće napuniti jer se nema iz čega i od koga više napuniti.

Kak je to lukavo, jebote, ajmo povećati poreze pa će sve biti bolje...

Tko je glasao

Mislim da bi tih parsto

Mislim da bi tih parsto milijuna mogli samostalno nadoknaditi Ivica Mudrinić i Nadan Vidoševič, kao iz rukava.

Tko je glasao

pa u ovom trenutku treba se

pa u ovom trenutku treba se još malo stisnuti građane jerbo para naušno treba, a jedino se njima može uzeti..

ono što mene jako zabrinjava je postotak ljudi koji misli da je ovakvo što ispravna politika uspostavljanja "socijalne" države.. povećati prihode i podijeliti.. a to tko bi trebao zaraditi sve to se gubi u magli apstrakcije: uzet ćemo od zlih kapitalista...

povijest im pritom nije nikakva učiteljica, a razum im je neprijatelj..

no moramo priznati da je Danijel krenuo smanjiti i rashodovnu stranu..

ja sam zadnji koji bi rekao nešto protiv branitelja, ali tu bi se dale najviše rezati penzije, a da oni to nužno ne osjete prejako..

znam da moj bratić ima negdje između 7 i 8 tisuća penzije, i tako već 10 godina, a nedavno je prešao 50-u... to je neodrživo, bez obzira na zasluge u ratu..

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Jel ti bratić 100% invalid

Jel ti bratić 100% invalid ili što?

Koliko ja znam ratne mirovine nisu 7-8 tisuća kuna. To je samo kod određenih "sretnika" Primjerice onih koji ratišta vidjeli nisu a imau i preko 10 000kn. Vjeruj , znam i takve.

okej da se takvima skida, ali masa branitelja nema ni 3 000kn. i kad im to skineš, šta će živjet sa 1000kn mjesečno?

Tko je glasao

A koliko ja znam, ratne

A koliko ja znam, ratne mirovine su podijeljene u dvije skupine.

Jednu čine tzv. "stradalničke" kojih je temelj zakon o pravima branitelja a drugu tzv. "normalne" koje se za pripadnike vojske i policije temelje na zakonu o MIO tih i pripadnika pravosuđa gdje sudjelovanje u ratu se ogleda u beneficiranju ratnog staža i koeficijentima tek nešto povoljnijim od tzv. "civilnih" mirovina.

Uvjetno treću skupinu čine mirovine po zakonu o MIO koji vrijedi za sve druge građane s tim da sudionici DR mogu, pod određenim uvjetima, ostvariti dodatak od 10-30% na tako izračunatu mirovinu čega je temelj opet zakon o pravima branitelja.

Sve u svemu, kad govorimo o braniteljskim mirovinama, trebalo bi biti vrlo oprezan u kvalifikacijama jer se iznosi jako jako razlikuju pa trpanje u koš svih je nepravedno.

Problem je u kriterijima i načinu kako su ih neki "ispunili" što je dovelo do toga da "stradalničke", dakle one najviše, imaju i oni koji bi i nakon umirovljenja mogli "konju rep iščupati". Sustav je ok, samo je u primjeni, kako to već uobičajeno biva kod nas, došlo do ozbiljnih anomalija u primjeni pa imamo to što imamo.

B-52

Tko je glasao

ja sam zadnji koji bi rekao

ja sam zadnji koji bi rekao nešto protiv branitelja, ali tu bi se dale najviše rezati penzije, a da oni to nužno ne osjete prejako..znam da moj bratić ima negdje između 7 i 8 tisuća penzije, i tako već 10 godina, a nedavno je prešao 50-u... to je neodrživo, bez obzira na zasluge u ratu..

Ma nemoj.
Masa braniteljskih mirovina godišnje iznosi manje od 4,5 milijardi kuna, ili oko 13% ukupne mase mirovina. Ako ih smanjiš i za 20%, dobit ćeš 900 milijuna kuna uštede, a toliko bi dobio da svim penzićima smanjiš penzije za 3%.

Bilo bi puno efektnije, zakonski prihvatljivije, pomaknuti rok za odlazak u mirovinu na 67 godina i time spriječiti priljev 90 novih umirovljenika u slijedeće 2 godine - godišnja ušteda od 1,2 milijarde kuna. :)

Tko je glasao

ne znam otkud taj podatak,

ne znam otkud taj podatak, ali jučer sam gledao neki dokument koji govori o pola miliona penzića, plus još pola miliona koji nisu u toj kategoriji a uključuju braniteljske i mirovine onih koji ne žive u Hrvatskoj.. ne mrem ga sad nać, al budem ga postao kad stignem..

je li pošteno da sadašnji osiguranici plaćaju današnje umirovljenike a njih neće imati tko isplaćivati (kad smo kod piramidalnih shema :))

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

ne znam otkud taj podatak,

ne znam otkud taj podatak, ali jučer sam gledao neki dokument koji govori o pola miliona penzića, plus još pola miliona koji nisu u toj kategoriji a uključuju braniteljske i mirovine onih koji ne žive u Hrvatskoj.. ne mrem ga sad nać, al budem ga postao kad stignem..

To su službeni podaci.
Ima oko 1,07 milijuna penzića prema Zakonu o MO, od toga je 600 tisuća redovitih, oko 250 tisuća invalidskih i 230 tisuća obiteljskih, tu nisu uključene povlaštene mirovine kojih je oko 180 tisuća, od toga 62 branitelja iz Domovinskog rata.
Tako da ne trebaš tražiti svoj dokumentić. :)

je li pošteno da sadašnji osiguranici plaćaju današnje umirovljenike a njih neće imati tko isplaćivati (kad smo kod piramidalnih shema :))

Priroda će se za sve pobrinuti, nema frke. Poslovi postaju fizički lakši, živi se duže, profesionalno iskustvo postaje sve važnije, tu je i Ginko...ljudi će jednostavno raditi duže. :)

Tko je glasao

HDZ-e, Priroda će se za sve

HDZ-e,

Priroda će se za sve pobrinuti, nema frke. Poslovi postaju fizički lakši, živi se duže, profesionalno iskustvo postaje sve važnije, tu je i Ginko...ljudi će jednostavno raditi duže. :)

Si ti ponorel?

Kak izgleda nisi imal kramp ili lopatu u ruki, a nisi sigurno nosil vreče cementa na poslu. No ni to nije problem dok si mlad, a daj ti to radi poslje 60-e.

Tko je glasao

Kak izgleda nisi imal kramp

Kak izgleda nisi imal kramp ili lopatu u ruki, a nisi sigurno nosil vreče cementa na poslu. No ni to nije problem dok si mlad, a daj ti to radi poslje 60-e.

Ne, ja sve radim s bagerom i tačkama. :)

Tko je glasao

je li pošteno da sadašnji

je li pošteno da sadašnji osiguranici plaćaju današnje umirovljenike a njih neće imati tko isplaćivati (kad smo kod piramidalnih shema :))
pretpostavljam da se šališ. mislim da tebi ne trebam govoriti o tome da su umirovljenici svoju mirovinu zaradili, te da im današnji osiguranici ne daju nikakvu milostinju.
a to, kako će biti u budućnosti, sve mi se čini da su oni na vrhu piramide već odavno potrošili naše mirovine ;)
mene u stvari najviše ljuti baš rezanje mirovina koje su i onako minimalne. svota koja se uzme od tih mirovina, kako god mala zvučala, tim ljudima znači možda koji dan bez hrane. još kada k tome dodamo i to da umirovljenici nisu u stanju (ogromna većina njih) raditi neki posao sa strane, čak i da ga kojim čudom nadju, doista ne znam što tim ljudima ostaje.

Tko je glasao

mislim da tebi ne trebam

mislim da tebi ne trebam govoriti o tome da su umirovljenici svoju mirovinu zaradili, te da im današnji osiguranici ne daju nikakvu milostinju.

Da li je mnostvo danasnjih osiguranika duzno se brinuti i za takve umirovljenike kojima je radna duznost bila "ispravljati kosti" njihovim roditeljima?

Tko je glasao

možda su ju oni zaradili,

možda su ju oni zaradili, ali je nema više :) nego ih sad zaposleni direktno hrane.. no to je za jednu drugu priču..

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

možda su ju oni zaradili,

možda su ju oni zaradili, ali je nema više :) nego ih sad zaposleni direktno hrane.. no to je za jednu drugu priču..

Ha, pa tko je sad komunjara? :)
Ono što su penzioneri zaradili, njihovo je. Ako je potrošeno, onda se treba nadoknaditi. U svakom slučaju, molto je marksistički oduzeti nekome ono što je njegovo, a istovremeno dijeliti nekome drugome ono što je zajedničko: poticaje, socijalu, školstvo, zdravstvo itd. Mirovine nisu socijala, to je zarađeno, to se ne dijeli, to je već podijeljeno. :)

Tko je glasao

Prvo i osnovno što bi

Prvo i osnovno što bi trebalo napraviti jest podizanje kaznene prijave protiv onih koji su nas doveli u ovakvo stanje. Već se mjesecima po medijima provlače trakavice od sugestija što je trebalo napraviti, jednako kao i upozorenja da će nam se dogoditi ovo što nam se dogodilo, ali Vlada je bila i gluha i slijepa i još su najodgovorniji ljudi kritizirali savjete koji su dolazili od Rohatimskog, ekonomista, EU-a, sindikata, itd. Od svih ovih tvojih prijedloga, prihvatljiv je samo onaj da se režu povlaštene mirovine, ukine nulta stopa PDV-a. Sve drugo je neprihvatljivo jer vodi u još veći kaos...manja potrošnja, znači i manji prihod u proračunu... Umjesto trošarina na sms neka se maksimalno dignu trošarine na duhan i alkoholna pića, kao i na svaki drugi luksuz. Ti bi vidim najviše udario po sirotinji koja i tako više nema od čega živjeti, ali i po javnim službama kao što su liječnici, profesori, policajci...Pritom ne razmišljaš da je taj sustav i tako već urušen do krajnjih granica. Općenito me užasno, užasno ljuti to što nitko ne postavlja pitanje odgovornosti, nego bi sada svi rezali nešto onima drugima. To je najlakše, to svaka budala može napraviti, pogotovo kada se pritom ne razmišlja o posljedicama.

Tko je glasao

Što se tiče nepozivanja na

Što se tiče nepozivanja na odgovornost, ako misliš od političke javnosti, onda ok ali ako misliš na pollitiku, nisi u pravu.

Ja sam značajan dio svog posljednjeg dnevnika posvetio upravo tome a i u doljnjem komentaru na ovaj.

Mislim da bi se oduzimanjem nezakonito stečene imovine, nakon "utamničenja" lopova i korumpiranih političara, mogla ubrati koja milijarda a ne samo par desetina ili par stotina milijuna kuna.

B-52

Tko je glasao

Da, tko god je kupio bilo

Da, tko god je kupio bilo kakve nekretnine sa kojekavim papirima, trebalo bi mu vratiti papire, nekretnine oduzeti, a njega strpati u zatvor. To bi bilo najbolje rjesenje.

Tko je glasao

Apsolutno nista od ovoga ne

Apsolutno nista od ovoga ne udara u uzrok naseg ekonomskog kolapsa. To je gospodarska nekonkurentnost. Gospodarske su metastaze (pod politickom protekcijom) dosle do nivoa da je pitanje dana kada ce organizam umrijeti ili krenuti na sve ili nista da se izljeci od ove zlocudne bolesti.

Nuzno je zestoko obuzdat krupne igrace, razbit ih na manje poslovnih subjekata, uspostaviti pravnu drzavu, eliminirat politicki i ini reket, debirokratizirati javnu upravu, podebljati i depolitizirati banku za razvoj, no naravno prije svega svirepo se obracunati sa korumpiranom politickom elitom. Na ovaj ili onaj nacin.

To su uzroci gospodarskog kolapsa. Sve ono sto nece ici u rjesavanje uzroka, znaci samo jedno. Gubitak svih mogucih i nemogucih prava, porobljavanje hrvatskog covjeka i uspostavu ropskog drustva ili pak najobicniji bankrot.

I jedna i druga stvar naravno da vode u krvave obracune. Pa kako bilo da bilo, dok nam je elita korumpirana, dok nam elita tolerira kriminal i korupciju te zloupotrebljava javne ovlasti i unistava institucije za zastitu opceg dobra, nema nam pomoci.

Pa tako, s obzirom da nam je jasno da to Jaca nije sposobna napraviti, s obzirom da nam je jasno da to Zoki nije sposoban napraviti, postavlja se pitanje, tko jeste?

Jer netko ce morat biti. Pitanje je naravno samo prije ili poslje apokalpise.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

To je jasno, ali za to

To je jasno, ali za to trebaju godine. Todorić na regionalnom planu uopće nije preveliki igrač. Ako želimo da se naše firme šire van, onda one iza sebe moraju imati velike akumulacije kapitala. Firmicama se nećemo probiti.

Treba smanjiti poreze i doprinose koje firme plaćaju, a najnepravednije (a možda i neustavno) je obavezno članstvo u komorama. Kasnije treba i ostalo, ali to neće ići tako jednostavno.

Tko će se obračunati s "korumpiranom elitom"? Sama elita? Ne, treba stvoriti takvo okruženje u kojoj se korupcija ne isplati, ili je vrlo, vrlo riskantna...

Sve što ti kažeš su duboki uzroci, loša izolacija, instalacije, itd. ali sada treba prvo ugasiti vatru.

Tko je glasao

Jasno je da nova premijerka

Jasno je da nova premijerka sa novom-starom ministarskom postavom ne može izmisliti ništa bolje od ovoga
o čemu se trenutno raspravlja, a to je samo kresanje potrošnje. Da se razmijemo, nije ono nebitno i treba je
sada provesti kao vatrogasnu mijeru, ali i za buduća vremena staviti u normalne okvire, dakle treba skresati megalomanske planove koji su baza izrade državnog buđeta.
Sjećam se kako je nedavno u štampi po vladi pohvaljen HEP kao primjer štednje jer je uspio smanjiti troškove
za cca 50%? Ako je to bilo moguće učiniti bez bolnih rezova kako je raskošan bio njihov plan potrošnje i pitam
se koliko bi se još pogao smanjiti a da djelatnost nije ugrožena.

Osnovno je poraditi na slijedećem:

kako povećati produktivnost i što Gale kaže konkurentnost na vanjskom
tržištu, ali i ispravna porezna politika može doprinjeti ispravljanju mnoštva pogrešaka na prihodovnoj strani
buđeta. U toj sferi novac nam se sam nudi ali mi se čini da je u vladi strah zagrebati malo ispod površine i
pročačkati po prijavama prihoda u sferi sporta i njegovog sumnjivog financiranja, u sferi prometa nekretnina i mnoštva nepravilnosti koje se tamo događaju, i sl.

Očito je da su to područja koja su jača i od same vlade i njezine nove premijrke. Ako ne sada ne učini ništa
na podizanju moralne razine društva kroz njegovo čišćenje od korupcije i kruminala, onda smo društvo koje
nema dobre budućnosti.

Nažalost, mišljenja sam da Hrvatsku sa ovom političkom graniturom koja se vrti oko vlasti i koja je
krajnje neodgovorna u obavljanju posla koji se zove "upravljanje državom", nema boljeg sutra.
Bavljenje politikom tako postaje jedina djelatnost u kojoj nema odgovornosti za loše obavljen posao!
Nije onda niti čudno kakvi se sve tipovi žele ubaciti u politiku, pa onda imamo to što imamo kod nas -
vlast bez imalo dostojanstva i obzira prema potrebama naroda, vlast koji jedino zanima njezin ostanak
i dalje na vlasti kako bi mogla nastaviti započeti posao na uništavanju sveg čega se domogne.
Najzorniji primjer toga je zadnja sjednica Sabora.

Tko je glasao

Eto jednog komentara koji

Eto jednog komentara koji zaslužuje pažnju, u svim elementima.
Potpisujem, od riječi do riječi.
Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

4. rezanje svih mirovina

4. rezanje svih mirovina iznad 2000 kn za 10% (samo dio iznad 2000 kn, dakle 3000 kn → 2900 kn)
5. rezanje svih povlaštenih mirovina za 20% (samo dio iznad 2000 kn, dakle 6000 kn → 5200 kn)
6. rezanje svih plaća u državnim službama za 10% (samo dio iznad 5000 kn, dakle 6000 kn → 5900 kn, 12000 kn → 11300 kn)

Zašto si napravio razliku između doljnje granice za rezanje između plaća i mirovina?

I zašto je baš 2.000,00kn kod mirovina a 5.000,00kn kod plaća?

To je procijenjeni iznos s kojim može preživit penzić dok je zaposlenom potrebno više?

Ne bi li se moglo ponešto uštedit nasilnim prekidanjem korupcije i oduzimanjem njome stečenih materijalnih dobara? I to odmah.

B-52

Tko je glasao

To je medijan. Pola penzića

To je medijan. Pola penzića ima mirovinu ispod 2000 kn, a pola iznad. Isto tako, oko 4500-5000 kn je medijan plaća.

Vidi http://pollitika.com/tisucu-rijeci-o-placama-mirovinama

Mi ćemo se obračunavati s korupcijom još 10-20 godina. To ne ide lako, to je način života bar zadnjih 50 godina.

Tko je glasao

Korupcije je bio uvijek,

Korupcije je bio uvijek, samo nikada u posljednjih 50 godina nije bila tako raširena.

Nekada je vladajuća stranka to dozvoljavala samo najvišim dužnosnicima, ali uz napomenu da stilom života ne odskaču puno od naroda, pa je bio zakonom propisan odnos između najviše i najniže plaće u poduzećima i za političke funkcije.

U posljednjih dvadesetak godina praše sve razine vladajućih upravo se trudeći da vanjštinom pokažu svoje novostečeno bogatstvo. Pokondirene tikve smo sretali i srećemo na svakom koraku.

Narod neće mirno podnositi da im sad, nakon što su namirili sebe i nekoliko generacija svog pokoljenja, ti isti drže lekcije o potrebi stezanja remena.

Nuditi gostima vodu umjesto kave neće biti dovoljno odricanje vladajućih.

B-52

Tko je glasao

Pazi, političari su dio

Pazi, političari su dio naroda. Nisu oni alieni. Naš čovjek (čast izuzecima) kad dođe u priliku da nešto zmulja, uglavnom zmulja.

Ono s kavom i sl. je naravno smiješno.

Tko je glasao

Po meni je ovo manje vise

Po meni je ovo manje vise nepotrebno ili kozmetika.

Gledajuci bilten HNBa vidi se da je glavna ekspanzija duga iz tzv "ostalog domaceg sektora" - ODS dok se dug drzave pomalo smanjuje.

U milijunima EUR-a:
...............2007..... 2008. ....2009.
Država...5.372 ....4.197....3.631
HNB.......2.............2............2
Banke....8.879.....10.079...10.019
ODS.......14.743...19.836...20.235
iz.ul........3.933......5.010....5.277
--------------------------------------------
Ukupno..32.929....39.125..39.165

Po meni glavni problem je sto je se ostali domaci sektor jako zaduzio, a uglavnom radi ne za izvoz vec za i od drzave.
Da nije bilo ove krize ovo bi sve bilo odlicno jer je dobro da se ODS zaduzuje, a ne drzava. Medutim, problem je sto je to zaduzivanje vecinom za proizvodnju i ostalo na domacem trzistu. Sada kada je to trziste u kolapsu onda se ovi duznici nalaze u problemima.
Po meni je to glavni problem.
Inace je drzava pocela manje trositi (odnosno to su i petljanja sa prikazivanjem troskova) i nije ona toliki problem koliko proizvodnja orjentirana na domace trziste.
Strano trziste je takoder u problemima, jos mozda i vecim nego domace, ali je stos u tome sto je strano trziste puno vece i njega se treba i moze osvojiti puno sirje. To je strukturni i trajni problem naseg gospodarstva.
Sada treba iiskoristiti priliku i napraviti tako da firme pocnu osvajati ogromno vanjsko trziste bez obzira koliko je i ono u problemima ali je ogromno, a da im se vise ne isplati petljati sa domacim ogranicenim trzistem.

Eto to treba. Ne znam kako to rijesiti i odbiti ove ODS od domaceg trzista, ali znam da to nuzno treba.
Mozda je kriza dobar trenutak. Mozda se drzava mora zamjeriti malo i poslodavcima tako da kaze dosta bratijo, snalazite se sami, i to bas sad kad svi ocekuju da kakti drzava pomogne (a oni se lijepo zaduzili da rade prosjecno i malo). Kako ste se zaduzivali sada se i snalazite.

PS Domaci poslodavci ne smiju znati i racunati na akciju "Kupujmo Hrvatsko". Ja doista zelim da to tako domaci kupac misli i radi, doista to zelim, ali to ova zgadija ne smije znati. Oni to moraju zavrijediti kvalitetom, a ne lijepiti oglase "Izvorno Hrvatsko" i da im to prodaje polovican proizvod i da se ne brinu za posao. Znamo mi dobro sto je izvorno Hrvatsko kad je dobro. Ja ovu zemlju nikad ne bih napustio izmedu ostalog i zbog Kras napolitanki, i moram se teskom mukom odvajati od njih. Kad mi dodu pod prste pojedem cijelu kutiju i ne mogu si pomoci niti prestati dok to ne ucinim. Nigdje nema boljih. Tako je sa jos puno stvari zbilja, ali to dripci koji ih proizvode ne smiju znati jer se odmah pokvare i prodaju muda pod bubrege. Kada bi Kras proizvodio takve kekse za pola svijeta, a najbolji su na svijetu, pitanje je bi li to bio isti takav keks. Nije lako proizvoditi za cijeli svijet, ali je to jedini spas.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci