Tagovi

Pred izbore (6): Usporedbe anketa 2X1, P+ i IP, te neki zaključci o preostala četiri dana

Objavljeni su rezultati ankete agencije Ipsos Puls za 4., 8. i 10. izbornu jedinicu. Prekječer su bili objavljeni za 3. i 9. IJ; rezultate sam prikazao i komentirao jučer. (RTL očito objavljuje tako da bude uravnoteženo, jedinice u kojima je bolja DK i one u kojima je bolja KHR.)

Izvještaj u Dnevniku RTL-a

Detaljniji izvještaj u Večernjem listu

Dolje donosim usporedbe tri objavljene ankete za ovih pet izbornih jedinica. RTL će večeras i sutra navečer objaviti rezultate za ostale IJ.

- Prvi broj označava postotak, koji je lista imala po anketi agencije 2X1, obavljenoj između 17. kolovoza i 9. listopada.

- Drugi broj odnosi se na postotak dobiven u anketi agencije Promocija Plus, provedene između 3. i 21. listopada.

- Treća brojka je rezultat u anketi agencije Ipsos Puls, provedene između 22. listopada i 2. studenoga.

Postotak je kod rezultata 2X1 korigiran, tako da su odbijeni neodlučni (inače podaci nisu direktno usporedivi).

Navodim liste, koje su bar u jednoj anketi imale iznad 3%.

U nekim slučajevima ne znamo podatke iz ankete 2X1. Ili nisu svi podaci objavljeni, ili su bili ispod 1%, ili neka koalicija tada nije ni postojala.

Iako agencije 2X1 vrlo žestoko napada dvije etablirane agencije da su politički pristrane, a s druge strane njen vlasnik je ne samo pristran neko je na ovim izborima i kandidat HDZ-a, kako sam prije pokazao, zapravo razlika koju su dale 2X1 i P+ nije velika. Razlika je značajnija samo kod Domoljubne koalicije, a to može biti i rezultat proticanja vremana. Kako je anketa P+ bila kasnije, manji postotak za DK je možda rezultat promjena u raspoloženju biračkoga tijala. (A dolje možete vidjeti da je npr. u 10. IJ DK dobila više po P+ nego po 2X1.)

Evo sad gole brojke - komentari poslije.

3. izborna jedinica

KHR = 44,1% = 44,7% = 50,5%
DK = 29,3% = 30,2% = 23,6%
KUH = 12,0% = 6,4% = 5,3%
ŽZ = 5,6% = 4,6% = 6,3%
Most = 1,2% = 4,4% = 4,3%
Orah = 4,6% = 4,2% = 3,4%
MB+ = ? = 2,0% = 5,0%

4. izborna jedinica

DK = 49,2% = 42,5% = 35,3%
KHR = 22,3 = 31,8% = 30,4%
HDSSB = 17,1% = 12,6% = 11,1%
ŽZ = 3,8% = 3,9% = 5,3%
Most = ? = 3,6% = 5,5%
MB+ = ? = 1,1% = 3,2%

8. izborna jedinica

KHR = 44,4% = 41,3% = 43,0%
DK = 19,2% = 18,9% = 16,3%
IDS/PGS/LR = 17,0% = 14,3% = 16,8%
Most = ? = 4,9% = 6,4%
MB+ = ? = 4,8% = 4,1%
ŽZ = 4,0% = 4,0% = 5,3%
ORaH = 3,9% = 3,8% = 2,5%
KUH = 5,9% = 3,0% = 2,0%

9. izborna jednica

DK = = 57,8 = 55,0% = 54,3%
KHR = 26,8% = 27,3% = 26,1%
Most = 1,6 = 6,6% = 5,9%
ŽZ = 4,4% = 3,8% = 4,5%
ORaH = 4,1% = 1,9% = 1,8%

(Ovdje su u rezultatu P+ zbrojeni postoci Mosta i Nezavisne liste Stipe Petrine.)

10. izborna jedinica

DK = 45,7% = 43,3% = 38,7%
KHR = 35,6% =33,0% = 29,5%
Most = 12,3% =11,0% = 15,4%
ŽZ = ? = 4,1% = 4,8%

UKUPNO U OVIH PET IJ:

DK = 40,32% = 38,0% = 33,6%
KHR = 34,6% = 35,6% = 35,9%

ŠTO MOŽEMO ZAKLJUČITI?

Četiri dana prije izbora, usporedbe anketa pokazuju slijedeće.

1.
Postoji trend pada KD. (To valjda nije neočekivano, s obzirom na viđeno u kampanji.) Rezultat između dviju glavnih snaga je vrlo tijesan (unutar granica statističke greške).

2.
KHR je nešto porasla, ali ne toliko koliko KD opada. Izjednačeni su, ukupna razlika u ovih 5 IJ (a vjerojatno i ukupno) je unutar granica statističke greške. (Tijekom ove godine, trend je bio lagano smanjivanje razlike između HDZ-a i SDP-a, odnosno DK i KHR, dok je tijekom 2014. bilo suprotno. Osim toga, i zadovoljstvo radom vlade u redovnim mjesečnim anketama croBarometar i CroDemoskop je raslo.)

3.
HDSSB je bitno slabiji nego 2011.

4.
IDS je na svojem standardnom rezultatu.

5.
Most i Živi zid imaju šanse na osvajanje po jednog mandata svuda, a Most 2-3 mandata u svojom matičnoj X. IJ..

6.
Bandićeva koalicija je treća među "trećima", te zahvaljujući Damiru Kajinu ima šanse osvojiti mandati i u 8. IJ.

7.
Koalicija "Uspješna Hrvatska" slabija je nego što su se nadali. Čak ni u 3. IJ nisu sigurni u mandat, a u 8. IJ su neočekivano slabi. I u 1. IJ. u anketi P+ su bili na skromnih 3,0%.

8.
ORaH opada i veće šanse na mandat ima samo u 1. IJ, uz nadu u 3. i 6..

9.
Razne snage desnice koje gaje nade (HSP/HK, UIO, HZ) daleko su od mandata.

10.
U interpretaciji rezultata, treba uzeti u obzir mogućnost da postoji "sistemska greška" na štetu HDZ-a odnosno DK - naime, da u anketi dobivaju manje, nego što bi stvarno dobili na izborima, zbog dva čimbenika: prvo, dio glasača HDZ-a ne želi se izjasniti u anketi, te drugo, HDZ ima najviše članova koji mogu utjecati na druge u finišu kampanje, pa i na sam dan izbora. Taj bi utjecaj mogao biti 2%. Ipak, nije sigurno da taj utjecaj postoji uvijek.

11.
Situacija je vrlo neizvjesna, kako u borbi za prvo i drugo mjesto, tako i "trećih" za mandate. S obzirom na granice nepouzdanosti u anketama, te postojanje glasača koji odlučuju u finišu kampanje ili čak na sam dan izbora, devet relevatnih aktera je stimulirano da intenzivno nastavlja kampanju do zadnjeg časa (tj. do nedjelje u 19:00).

12.
Oni koji su neodlučni ili se predomisle tijekom posljednjeg tjedna pred izbore (a takvih je 10 do 15%) mogli bi znatno utjecati na rezultat. Teško je reći kako će se oni opredijeliti. Mnogi od njih svakako su generalno nezadovoljni etabliranom političkom ponudom, pa se na kraju priklone nekome od "trećih". Drugi, pak, mogu se, u atmosferi jake polarizacije u javnosti, odlučiti prikloniti jednom od dva blokova (često s primarnim motivom da onaj drugi ne pobijedi).

13.
Glavna neizvjesnost je kako će na kraju proći "treći", odnosno koliko će mandata osvojiti. Često su oko praga, te mali pomak odlučuje o osvajanju mandata. To naravno utječe i na mandate koje osvajaju dvije dominirajuće koalicije.

KOMENTAR O STRUKTURI GLASAČAKGO TIJELA

Još prošle godine, analizirajući rezultate izbora za Sabor od 2000. i tendencije koje pokazuju izbori u međuvremenu i ankete, zaključio sam da je biračko tijelo u Hrvatskoj segmentirano otprilike ovako:

  • 25% čvrsto uz HDZ
  • 25% čvrsto uz SDP
  • 25% u nedoumici između dva pola
  • 25% traži neku treću opciju.

U "treće" sam svrstavao sve, koji nisu, i nisu nikad ni bili, u predizbornoj koaliciji s HDZ-om ili SDP-om. Tu onda ne spada IDS, ali spada HDSSB (a također i HSP). Unutar te grupe ima velikih razlika, idejnih i pragmatičnih.

Izbore odlučuje ovaj treći kvartal, neodlučni, i to na dva načina: prvo time kako se osobno odluče glasati, i drugo, u koju koaliciju uđu stranke (uglavnom "centar) kojima oni daju glas.

Sad je pak situacija takva, da su gotovo sve etablirane stranke, koje su ranije nastupale samostalno ili u nekoj "trećoj" koaliciji, svrstane u jednu od dvije dominantne koalicije.

Otud, dvije dominantne snage bi ukupno mogle imati 70% do 75% glasova (uračunavajući i IDS ili bez njega - gledano nacionalno, ne čini bitnu razliku, to je oko 1,5% svih glasova).

Među trećima, osim HDSSB, pojavljuju se nove stranke, koje nisu postojale ili su bile marginalne prije četiri godine.

Milan Bandić je tada išao sa svojom nezavisnom listom i prošao vrlo loše. Sad je okupio koaliciju, u kojoj je najznačajniji (i neočekivan) IDS-ov disident Kajin, te ima odlične šanse osvojiti mandate.

Godine 2011. postojao je Živi zid, tada pod nazivom "Savez za promjene", i bio marginalan.

ORaH, Most i Koalicija "Uspješna Hrvatska" su nove snage.

To su, uz dvije glavne koalicije i dvije jake regionalne stranke, pet aktera ovih izbora koji su relevatni. Zajedno, oni mogu osvojiti do 25% glasova (dio će se rasuti na druge liste, koji nemaju šanse biti blizu praga). Zbog prirode izbornoga sustava, svakako će imati manje od 25% mandata.

Most je sada u punom naletu. Imali su ili sreće, ili su vrlo mudro strateški vodili svoj nastup, tako da im vrhunac popularnosti dolazi u pravo vrijeme, pa ne dolazi do oseke, koja je pogodila ORaH i ŽZ nakon vrhunaca popularnosti (a ranije i druge). Stvar je u tome, da je dio glasača iz onog četvrtog kvartala vrlo hiroviti, brzo se oduševi, ali i razočara.

Izvorno objavljeno na blogu "Zelena politika"

Komentari

Triba si navest puno značanje

Triba si navest puno značanje ovih kratica. Neko bi, božesačuvaj, moga pomislit da se izlazi na izbore di se biraju Kriminalci Hrvatsku Razumiju, Dežurni Kriminalci, Žestoko Zamračivanje, Muljatorska Braća, Kriminalci Ujedinjuju Hrvatsku, itd.

Tko je glasao

Nakon osam objavljenih IJ

Objavjeni su rezultati i za 5, 6. i 7. IJ.

Za ovih 8 IJ, uprosječeni rezultat, sve tri gore navedene ankete. Prvi broj je 2X1, drugi P+, treći IP:

DK =41,9 = 38,7 = 35,1
KHR = 34,7 = 34,5 = 35,0

Po tome, postoji trend pada DK, ali KHR stagnira ili raste tek blago (a razlika odlazi Mostu i Bandićevoj koaliciji).

Pokušavajući prognozirati na osnovu ovoga (imajući na umu da ankete nisu prognoze), možda treba uzeti u obzir često spominjano, da HDZ često u anketama dobije manje, nego na izborima (jer se dio odbija izjasniti, te jer ima puno jaču organizaciju s više članova, koji zadnjih dana privuku neke neodlučne), pa bi se moglo pretpostaviti, da je HDZ ipak u prednosti, možda 2%. (Taj faktor, "Shy Tory", ne vrijedi za druge desne stranke: one su obično na izborima dobivale manje, nego u anketama. Ali, ovog puta svi desni su marginalni u svim anketama.)

Međutim, taj učinak nije siguran. Ne pojavljuje se uvijek.

U svakom slučaju ostaje, da će važan utjecaj imati oni, koji odlučuju tijekom zadnjeg tjedna kampanje, ili čak na samom izbornom mjestu. Normalno je očekivati da će se njihovi glasovi na kraju raspodijeliti otprilike onako, kao glasovi onih koji su odlučili ranije, ali može doći i do pomaka na jednu, drugu ili treću stranu. Puno mandata "visi" i svih devet ozbiljnih aktera izbora je motivirano da u kampanji ne sustanu do kraja, tj. do nedjelje u 19:00, jer svaki glas je važan.

I da, još jedno: varanje s dvostrukim glasom Hercegovaca, koji imaju prijavljeno boravište i u Hrvatskoj, pa dvaput glasaju. Taj je čimbenik bio značajan 2007. (o čemu je ovdje tada pisao Hadzivelkos), a danas je valjda ipak marginaliziran (ali je odlučio o rezultatu lokalnih izbora u Vrgorcu).

Pokušavajući gledati objektivno, bez projekcije vlastitih želja (osobno, oba lidera su mi jednako odiozni), mislim da je ovakva tendencija očekivana.

Karamarko je toliko loš da je i mene to iznenadilo. Čak i Angeli Merkel Milanović je bliži.

Karamarko ne privlači one neodlučne birače ("domobrane", nadam se da mi nećete zamjeriti ovu povijesnu metaforu :-) ), uvjetno rečeno centra, koji odlučuju izbornoga pobjednika. Mobilizira one, koji u posljednje tri godine prihvaćaju parole protiv jugoslavena, komunista i pedera. Te naravno one, koji su s HDZ-om vezani klijentelističkim interesima.

U ekonomiji HDZ baca samo nekoliko preočito demagoških predizbornih obećanja. Milanović je pak puno bolji u javnim nastupima, vlada se sve u svemu dobro pokazala noseći se s izbjegličkom krizom (uzevši u obzir kaos u cijeloj Europi), ima nekih, iako jako skromnih, pokazatelja ekonomskog napretka; te naravno ima i svoju mrežu kronističko-klijentelističkih interesa.

Stvari koje meni smetaju, npr. kolaps planova u energetici i autizam za teme kojima se bavi globalna politika i politika najnaprednijih zemalja (klimatske promjene, cirkularna ekonomija, Energiewende, Industrie 4.0, globalni financijski sustav...) kod nas se ne pojavljuju kao relevantne u diskursu dominantne politike (čak i ORaH ih ne stavlja na vrh).

Ja bih recimo očekivao da HDZ-u kolaps "veličanstvenoga" projekta istraživanja nafte i plina u Jadranu, kao i očekivani fijasko s TE Plomin C, bude jedna od tema na kojima će "jašiti", dokazujući nesposobnost vladajućih. Ali, ili oni naprosto ne znaju što bi s tim, ili su kronistički povezani s istim interesima kao i SDP i HNS, ili su procijenili da to narod zapravo ne zanima.

Da i ne govorimo npr. o klimatskim promjenama, upravo ovih dana usijanoj temi svjetske politike, između Generalne skupštine UN i vitalno važnog samita o klimi, koji počinje 30. studenoga. To je recimo velika tema debata u SAD u pripremama za predsjedničke izbore, tema oko koje postoji konsenzus svih parlamentarnih stranaka u Njemačkoj, tema kojoj je aktualni papa posvjetio encikliku itd. - ali, to je sve tamo tamo daleko na planeti Zemlji, nas Hrvata se to ne tiče... :-(

Tko je glasao

Poljski poučak

uz sve to, ima jedna riječ koja je potpuno nestala u predizbornoj kampanji - demokracija. Najprije smo imali demokratsku republiku Hrvatsku, onda Republiku Hrvatsku, a sada samo Hrvatsku.
Ali zato stranaka ima ko šljunka. Što više stranaka, to manje demokracije.
Zanimljivo je da je i Predsjednica napadno nestala iz hrvatskog političkog i javnog života. Imali smo veliku diplomatsku ofanzivu u UN, pa zatim u Mađarskoj i Višegradskoj skupini kao dio najnovije hrvatske orijentacije Jadran Baltik. Sve je naglo zamrlo, preizborna kampanja je isključivo domaća, vanjske teme se ne spominju.
U Bukureštu se održava mini summit NATO pakta u režiji Germany Marshall Fonda, uz prisustvo devet predsjednika i predsjednica država istočne i centralne Europe.Hrvatska nije ni pozvana.
Rumunji zabavljaju cijeli svijet, jer premijer Ponta, na dan otvaranja summita podnosi ostavku, i u maniri Sanadera postavlja svog nasljednika.
Ruku na srce, nije baš ni jednostavno voditi predizbornu kampanju s vanjskim temama gdje te neku potencijalni partneri vječito guraju na zapadni Balkan.
Zato, drži se poljskog poučka. Poljaci su imali uspješnu vladu i dobre rezultate u ekonomiji. No, to ništa ne znači. Vlada je pala, a novi su premoćno pobijedili na domoljubnim temama, etničkoj i vjerskoj čistoći nacije, otporu prema izbjeglicama i podrivanju Europske unije.
Kampanju su vodile dvije žene, Eva Kopacz i Beata Szydlo
Eva je uspjela izgubiti izbore čak i uz pomoć europske pučke stranke.
Beata Szydlo, vjerojatna nova premijerka, rudarska kći, nema ni jednog dana staža u vođenju države, ali nema veze....izgleda da će uspjeti formirati konzervativnu vladu bez koalicijskih partnera.
Erdogan je premoćno pobijedio u Turskoj na domaćim temama.
Mi previše očekujemo i inzistiramo na nekakvim suvremenim političkim programima, ekonomskim planovima i kompliciranim vanjskopolitičkim temama. Raju to ne zanima, a posebno u kriznim vremenima kad ni pametniji ne znaju što će biti sutra.
To je skužio i Alex Braun kad je savjetovao Milanovića. U Americi i republikanci i demokrati pjevaju himnu i busaju se u američka prsa. Na klimatskim promjenama nitko još nije dobio izbore, jer većina birača uopće nema pojma o čemu se radi.

Tko je glasao

Ipak, ekonomija barem jeste

Ipak, ekonomija barem jeste tema, koliko sam vidio, suvislih rasprava u Poljskoj, ili Portugalu gdje su nedavo bili izbori o čemu sam pisao. I postoje, koliko čitam komentare, jasne razlike u ekonomskim politikama koje sukobljen stranke zastupaju. Kod nas toga nema. Nismo u krizi, ljudi žive dobro, kronističko-klijentelistički sustav funkcionira, većina ne želi promjenu (svođenje na diskusiju "više ili manje države u ekonomiji), PMSM promašuje bitni aspekt situacije).

I klimatske promjene isto - u SAD su vrlo važna tema u javnim raspravama i u kampanji. Možda se i ne dobiva izbore na tome, ali ipak, većina birača (ne zaboravimo, u SAD 50% na izbore ni ne izlazi) zna o čemu se radi. Nisu bez veze republikanci pizdili na papu zbog njegove enciklike na tu temu, i u svojoj posjeti SAD percipiran kao lijevi radikal, koji je došao pomoć Berniju. :-)

Drugdje to nije toliko važna tema, jer nema toliko žestokih otpora i negiranja rezultata svjetske klimatologije.

U Portugalu je narasla ljevica i sad je tlaka, uz snažnu pomoć iz inozemstva, da se onemogući lijeva vlada. U Poljskoj, pobjeda desnice, ali koliko čitam (vrlo oskudno...), imaju "lijevi" ekonomski program. U oba slučaja, uvelike su odlučili glasovi mladih, koji su suočeni s velikom nezaposlenošću ili nesigurnim i slabo plaćenim poslovima. Mnogi odlaze u inozemstvo na rad, drugi pak reagiraju averizjom prema inozemstvu i EU...

Tko je glasao

meni osobno je žao što nije

meni osobno je žao što nije tako kao što ti govoriš, jer bih onda mogao u nečemu učestvovati.
Ali u praksi je drugačije. HDZ- kampanja je uglavnom negativno orijentirana na SDP, uz nešto simboličnih pozitivnih pokušaja da se govori o nekim temama, kao npr ekonomske politike mjera štednje i odnosa prema Europskoj uniji. No, to traje vrlo kratko. Onoga časa kad partijski stratezi ustanove da bi daljnje inzistiranje na mjerama smanjenja deficita moglo ugroziti izbore, tema se povlači i nepovratno nestaje.
SDP ima infantilni programčić sa nekakvim rastom od 1% i serijskim olakšicama građanima, potez koje su trebali povući prvu godinu mandata.
Jedina pozitivna stvar u imageu SDP-a je trenutno sam šef stranke i način na koji handla izbjegličku krizu.MIlanović je u zadnje četiri godine zamjetno napredovao i stekao rutinu i sigurnost u državnim poslovima, ali to je sve. Ekipa mu je vrlo slaba.
Kada bi sdpovci i imali ambiciju da povuku neke strateški jače poteze, to bi onda trebalo biti u domeni pravosuđa, jer, dečki i cure, tu stvarno nekaj ne štima, i na terenu vanjskog zaduživanja, jer, mora se priznati, Zoki je srušio sve rekorde u dinamici zaduženja. Ali, ništa od toga.

U današnje vrijeme politika je postala profesija koju provode takozvani patchwork politicians, ljudi koji pabirče ideje i s lijeva i s desna, bez neke veće idejne sadržajnosti i političkih uvjerenja. Lidera u pravom smislu riječi i nema, a ovi na političkoj sceni su uglavnom kruhoborci, koji čak i neskrivaju da se bore za svoj mali dio kolača od velike proračunske torte. Zato je dobro da je kampanja kratka jer je postala ubitačno dosadna....

Tko je glasao

@Hlad: Što nije tako kako govorim?

Napisao sam da je u Poljskoj i Portugalu ekonomija ipak tema stvarne rasprave i razlika u pristupu (bar koliko imam utisak na osnovu oskudnog čitanja) a kod nas nije.

HDZ- kampanja je uglavnom negativno orijentirana na SDP, uz nešto simboličnih pozitivnih pokušaja da se govori o nekim temama, kao npr ekonomske politike mjera štednje i odnosa prema Europskoj uniji. No, to traje vrlo kratko. Onoga časa kad partijski stratezi ustanove da bi daljnje inzistiranje na mjerama smanjenja deficita moglo ugroziti izbore, tema se povlači i nepovratno nestaje.
SDP ima infantilni programčić sa nekakvim rastom od 1% i serijskim olakšicama građanima, potez koje su trebali povući prvu godinu mandata.

Slažem se. A građani to prihvaćaju - po mom sudu, jer klijentelističke veze, odnosno kronističko-klijentelistička mreža u globalu, još dobro funkcioniraju.

Tko je glasao

Četiri dnevnika u četiri dana, na istu temu

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci