Tagovi

Pravosudna zavjera kao veleizdaja

Da nije istinito bilo bi smiješno ili za onu rubriku vjerovali ili ne...
Hrvatskom pravosuđu nije bilo dovoljno što pojedine sudske instance poćev od USRH-e zadnjih 20-tak godina veoma egzotično tumače zakone i sudsku praksu u korist hiperaktivnih momaka mafijaške provinijencije na svim razinama društvene organiziranosti - sada se i sam institucionalni sustav zakonodavca upregnuo u rušenje pravde i pravičnosti.
Povod je presuda Vrhovnog suda za izvjesne financijske malverzacijejedne firme u Vukovaru kojom je pravna osoba pravomoćno oslobođena kaznene odgovornosti poradi djelovanja njene fizičke osobe.
U presudi VSRH I Kž 267/2011-6 od 2. travnja 2014. Vrhovni sud je, naime, odlučio kako oblik zlouporabe odgovornih osoba kojim su svojoj vlastitoj tvrtki pribavili imovinsku korist nema više kontinuitet u kaznenom zakonu koji je stupio na snagu prvim danom 2013. Naime, 1. siječnja 2013. na snagu je stupio novi kazneni zakon, s potpuno novim kaznenim djelima.

Prema spomenutoj presudi, jedan specifičan oblik staroga djela kao kaznenog djela nije pokriven novim kaznenim djelom iako je to kaznenim zakonom izričito propisano. Radi se o obliku kada odgovorna osoba neke tvrtke pribavlja imovinsku korist, ne sebi osobno, već svojoj tvrtki, a radi se zapravo samo o shvaćanju jednoga termina. Naime, članak 246. propisuje da krivnja postoji kada odgovorna osoba zloporabom povjerenja pribavi sebi ili drugoj osobi ilegalnu korist, a time svojoj pravnoj osobi prouzroči štetu. Međutim, kada osoba svojoj pravnoj osobi ne pričini štetu, već samo pribavi korist - prema postojećem stavu - nije kažnjivo. “S obzirom na to da to kazneno djelo čini onaj tko zloporabom povjerenja pribavi sebi ili drugoj osobi korist, time da druga osoba može biti druga fizička ili pravna osoba, dakle ne pravna osoba u kojoj počinitelj obnaša dužnost odgovorne osobe”.
Koje su posljedice! Trenutno se u postupku preispitivanja prvostupanjskih presuda na VSRH nalazi desetak predmeta u kojima je država Hrvatska oštećena za cca 500-800 mil Kn a koje će ujednačavanjem sudske prakse na Vrhovnom sudu sigurno pasti.

Jedna od takvih je i presuda za FIMI mediju koja će zbog nepostojanja kontinuiteta kaznenog djela u starom i novom zakonu doživjeti sudbinu – papala mica maca...nastat će opći smijeh u narodu koji veselo kopa po kontejnerima i hodočasti u pućke kuhinje, a DrIvo će biti pravomoćno oslobođen i ove nedvojbeno opravdane optužbe .
Nepravomoćnu osuđujuću presudu u slučaju Fimi-Medije zagrebački Županijski sud je donio 11. ožujka prošle godine, a njome je zbog izvlačenja više desetaka milijuna kuna iz državnih poduzeća, agencija i ministarstava preko marketinške agencije Fimi-Medije krivima proglašeno pet fizičkih i dvije pravne osobe. Pravna osoba HDZ osuđena je jer su, prema mišljenju suda, njezini tadašnji čelnici, odnosno odgovorne osobe, Ivo Sanader i Branka Pavošević, novac između ostaloga ilegalno pribavljali za stranku, a novac je zatim bio upotrebljavan za razne stranačke potrebe - od plaćanja kampanje, predizbornih plakata, domjenaka, pjevača... Sanader i Pavošević su novac HDZ-u pribavljali zloporabom svojih položaja, a sud je pravnu osnovu za odgovornost HDZ-a našao u Zakonu o odgovornosti pravnih osoba, prema kojemu je potrebno da kazneno djelo počini odgovorna osoba pravne osobe, te da pravna osoba tim djelom dobije imovinsku korist.
Hrvatska bi se igrala države, ha, ha, hi, hi...

http://www.jutarnji.hr/ustavni-sud-srusio-turudiceve-presude-sanaderu-ko...

http://www.jutarnji.hr/jelena-lovric-kapitulacija-drzave-pred-kriminalom...

Komentari

Ovakve izmjene KZ-a donio je HDZ pred kraj svojeg mandata

Suđenja za korupciju na najvišoj razini RH trebala su kao označiti početak katarze, čišćenja politike i društva od te kancerogene pojave, trebala su poslati poruku da se Hrvatska zna i može boriti protiv korupcije, da je spremna i voljna, te da u toj borbi više nema povratka.
A zapravo, ispada da je ta borba bila parodija od samog početka. Pa je stoga red da parodija ostane do kraja.
Presude Ivi Sanaderu i HDZ-u trebale su biti vrhunac te borbe, trebale su osnažiti poruku da se ide do kraja, do samog političkog vrha pod čijim je pokroviteljstvom generirana sveopća korupcija. Trebala je to biti konačna potvrda one propagandne parole kako "nema nedodirljivih". Nažalost, ispada kako je to bila obična tlapnja.
Tko je jamio - i opet će...

Tko je glasao

A zašto SDP nije opet izmijenio KZ?

Tako je Milanović seruckao o nepravednom zakonu "O sramoćenju", verbalni delikt dakle, no evo prođe 3,5 godina mandata i još ga ne izmjeniše, ni ne planiraju, a zašto? Zašto sada valja, a kad ga HDZ uvodio nije valjao? Tako isto i sa ovim promjenama zakona o kojima govoriš.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

SDP uredno ne predaje izvješća o financiranju, umjesto toga

plaća kazne, razlog su misteriozna smrtonosna oboljenja jedine tajnice u SDP-u, i tako svaki put kad treba predati izvješća.

"Mi ćemo te kazne ukinuti, jer mi to možemo", uskliknu mIlanović i ukinuše kazne, naravno da nikoga ne zanima sadržaj izvješća o financiranju, što li se sve krije tamo nikad nećemo saznati, mafija ko mafija.

HNS-u je Sapunar isto u torbaku donio milijun kuna, po vlastitom priznaju, "ne pitajte mene, Vesna Pusić je u to vrijeme bila predsjednica", poentira Ćaćić.

Dakle, ne radi se ovo zbog HDZ-a nego zbog obitelji, a svi znamo kako te obitelji funkcioniraju.

Inače, za one naivne, a i za one pokvarene, sve su se stranke financirale na isti način, SVE!!!

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Laganini

Doista možemo konstatirati da su se vrhovi stranki financirali na taj način.
Ali ne možemo to prenijeti na sve podružnice tih staranaka.
viruj mi da je bilo i još ima poštenih koji tako ne rade.
Ne smijemo sve te ljude ogadit.
Oni su dinekle zalog da se može i drugačije.

Tko je glasao

sve političke stranke na

sve političke stranke na svijetu se financiraju na manje više sličan način. Ne vidim tu neki veliki problem, ako nije bilo ucjenjivanja onih koji su plaćali. Ako sponzori i donatori dobrovoljno plaćaju, nakon što su platili porez, no problem. Oni i ovako i onako nešto očekuju od političke opcije kojoj su platili. Kad se otkrije da vlada, pogoduje nekom financijskom ili industrijskom konglomeratu, a to pogodovanje se može dovesti u vezu s donatorskim ili sponzorskim ugovorima, onda politika mora povući konsekvence, ali političke, u vidu ostavki na političke pozicije. Ali to nema veze sa krivičnom odgovornošću.
Druga je stvar šta se u Hrvatskoj brkaju lončići pa se pod ovo o čemu govorim pokušavaju poturiti slučajevi kao onaj kad mesar Fiolić Sanaderu donosi 17 miljuna kuna, i to u kešu, na kućna vrata.

Tko je glasao

Podružnice stranaka pognuto čkome

Naravno da ima poštenih pojedinaca u podružnicama, nažalost oni su tiha manjina koja ne utjeće ni na kaj. Stoga uvjerenje da su političke stranke generator problema a ne nada rješenja stoji. Stranke su izvorište katastrofalnog kadroviranja (uhljebljivanja) i lokalno i na državnom nivou i ne vidim baš da podružnice sprečavaju loša rješenja svojih majki. A obzirom da na vrh piramide penetriraju uglavnom nemoralni i nekompetentni pojedinci tada iz tog bazena nije ni moguće dobiti najbolje kadrove naroda pa tako i institucije (i pravosuđe) oslikavaju jad i bijedu ispodprosječnih. A to ti mogu dokazati i na tvojem HNS-u unazad 20 godina...
Sustav je potrošen i treba ga rušiti, inače će naša djeca i unuci ni krivi ni dužni naslijediti ovu močvaru...

Tko je glasao

I kukuriku je zločinačka klika

A ako kontinuiteta članaka 337. i 246. KZ-a nema – onda nema ni odgovornosti Hrvatske demokratske zajednice kao političke stranke. Dame i gospodo i drugovi Kukurikavci – čestitam na skorom oslobođenju HDZ-a od ove optužnice! Trebalo je puno nerada, puno neznanja i puno bahatosti da vam HDZ uspije ovo uvaliti.

Ali narod voli kad ga vode ovakvi dvospolni "kurvini sinovi"... I ponovo će klimnuti na njihov samoizbor!!!

http://www.index.hr/vijesti/clanak/kukuriku-spasava-hdz--nema-zlocinacke...

Tko je glasao

Ustavni sud RH nužno je ukinuti jer ugrožava demokraciju u RH

Ustavni sud RH treba ukinuti jer je to političko-pravosudno tijelo postalo samo sredstvo kojime skupina političara "staroga kova" suzbija demokraciju u RH i pokušava zavesti diktaturu.

Ustavni sud sam sebi daje pravo u svojim odlukama kršiti Hrvataski ustav, umjesto poštivati ga:
http://pollitika.com/ustavni-sud-samoproglasio-se-4-najvisom-polugom-vla...

Citirati ljubiteljicu JNA , ZZP-ašicu i tzv. "novinarku" Lovrić je stvarno ispod svakog nivoa!
Da je normalne države ta bi odavno bila u zatvoru i s ogromnim novčanim kaznama!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci