Tagovi

Pravosudna impotencija

Hrvatski pravosudni sustav još jednom je dokazao kako je nesposoban i kako nije bez veze kad je EU odlučila do daljnjeg u pregovorima s Hrvatskom ne otvarati poglavlje pravosuđa. Radi se o slučaju Glavaš i sve što se događa ovih dana.

Prvo je Glavaš stjecanjem novog saborskog mandata izašao na slobodu, što je bilo i očekivano. Glasanjem za Glavaša na izborima, hrvatsko građani jasno su dali do znanja što misle o hrvatskom pravosudnom sustavu. Zatim je došla odluka Sabora koji je, opet sve po zakonu, odobrio nastavak istrage protiv Glavaša, ali ovog puta nije udovoljio zahtjevu pravosuđa da Glavaš ide u zatvor. Sve po zakonu…

Koliko god bi bilo dobro za proces da Glavaš ne umre od gladi, već da dočeka presudu, kakva god ona bila, toliko je po hrvatski pravosudni sustav katastrofalna činjenica da je Glavaš uspio svojim štrajkom glađu ishoditi ono što je tražio, obranu sa slobode. Još gore od toga je činjenica da onaj isti HDZ koji ga je poslao u zatvor, sada je odlučio da ostane na slobodi i time se direktno umiješao u neovisnost pravosuđa. Istina, sve je po zakonu, ali je s Mjeseca jasno vidljivo da je zakon loš.

Kao šlag na kraju, ovih dana srušena je kuća u Osijeku koja se povezuje sa slučajem „Selotejp“ u kojemu je Glavaš osumnjičenik. Što se sve događalo oko ove kuće dostojno je serije X-files. Iako kuća nije prodana, netko ju je odlučio srušiti. Odvjetništvo pak u godinu dana nije se sjetilo uvrstiti kuću na popis dokaza kako bi ga zaštitilo od uništavanja, već su se to sjetili tek kad je već kuća bila napola srušena. I onda slijedi vrhunac ove tragikomedije.

Odvjetništvo traži hitno zaustavljanje rušenja (što li su samo radili proteklih godinu dana?), ali zahtjev stiže tek pred kraj radnog vremena, tako da sudac nije stigao obraditi zahtjev, već je s tim trebalo pričekati slijedeće jutro. Ali, slijedeće jutro to nije bilo prvo što je sudac odradio. Naime sudac je imao nekakve sastanke koje nije mogao odgoditi, tako da je tek nakon tih sastanaka krenuo s rješavanjem predmeta. U toku dana sudac je konačno uspio napisati i nalog za obustavom rušenja. Naravno, kuća je tada već u potpunosti bila sravnjena sa zemljom.

Sve ovo pokazatelj je koliko je naše pravosuđe, bijedno, korumpirano, nestručno i „nezavisno“ tako da uopće ne čudi što EU ne želi ini početi pregovore oko pravosuđa. Kako bi ova tragikomedija bila potpuna, Ivo Sanader za ministricu pravosuđa ostavlja Anu Lovrin, dokazano najlošiju kariku u Vladi RH. Ministricu koja će biti upamćena kako je zaustavila svaku reformu pravosuđa te pod čijim se ministrovanjem donijela hrpetina nebuloznih Ad hoc zakona (kao što je primjerice zakon o opojnim drogama) čije posljedice će se još godinama osjećati.

cnn.blog.hr

Komentari

Problem je da se na ključna

Problem je da se na ključna sudačka mjesta, u Vrhovni i Ustavni sud trpaju poltroni, umjesto da se tim stolcima nagrađuju najuspješniji i najbolji suci iz prakse.
Koje je pravosuđe u svijetu imalo jednog Vicu Vukojevića za najvišim pravosudnim stolom. Ne dokazujem a ni ne branim njegov (pretpostavljeni) krimen iz vremena rata, pitam se koje je to MORALNE i INTELEKTUALNE sposobnosti pokazao Vukojević da opravda svoje imenovanje (guzouvlakačke sposobnosti se ne broje).
Ja osobno ne bih preživo mjesec dana sa sudačkom plaćom (nemam pravne kvalifikacije). Pogledajte situaciju u kojoj se nalazi jedan sudac općinskog suda (ostavite sad moraliziranje): plaću ima koliko ima, trebao bi biti samostalan i provoditi zakon, kažnjavati po njemu itd. a može ga kupiti za džeparac svaki drugi osumnjičenik koji je doveden u njegovu sudnicu. Kušnja? Pa ionako nema šanse napredovati prema najvišim sudovima, tamo je rezervirano za osumnjičenike za ratni zločin ili za one koji kao predsjednici tih najviših pravosudnih tijela daju samo svoje privatno mišljenje!

Tko je glasao

Ne bih rekla da su sudačke

Ne bih rekla da su sudačke plaće niske, osobito u odnosu na državne službenike. Povećanje plaće neće ni njih ni nikog drugog učiniti nepotkupljivim nego samo skupljim. Potkupljivost je stanje duha, a s druge strane, još nisam nikog čula da ima dosta novaca. Tako da koliko god im povećamo plaću, dodatna lova će uvijek dobro doći.
Akose samo prisjetimo 1990 i prvog demokratski izbaranog hrvatskog Sabora, jedna od prvih odluka je bila povećanje primanja, upravo iz ovih razloga koje navodiš. O stanju u Saboru i našim zastupnicima neću trošit više riječi.
Obzirom na stanje u našem pravosuđu, suci imaju prevelike plaće, ali neće mu svu krivnju na njih bacati, dio otpada i na odvjetnike, koji dižu značajno veće novce.
Ono što bi bitno popravilo stanje je da svaki sudac za propsust koji napravi, snosi odgovornost, i ima određene posljedice, koje bi bile srazmjerne šteti koja je zbog njegovog propusta imala oštećena stranka u postupku.

Tko je glasao

Slažem se s tobom. Nije sve

Slažem se s tobom. Nije sve u plaći (odvjetnici su "privatnici" baš kao i ja). U pravu si, zastupnici su prvo sebi i svojima podigli plaću (odnosno prvo Franceku, a onda se u određenim koeficijentima poredali u odnosu na njega). Da li smo time išta dobili? Nismo. Da li su nam ministri postali nepotkupljivi? Hm.

Nedavno je i ovdje bio spominjan posjet predstavnika sudstva Predsjedniku RH i razgovor o boljim, čini mi se, mirovinama. Da li će zajamčene bolje mirovine promijeniti sudstvo? Neće.

Nedostaje nam obrazovanih, elokventnih, uljuđenih sudaca koji znaju i žele odraditi svoj posao. Koji POD SVAKU CIJENU žele sačuvati svoj moralni integritet (što god to značilo). Koji imaju priliku svojim dosezima i radom napredovati do mjesta u Vrhovnom ili Ustavnom sudu (koje je do sada mahom rezervirano za kojekakove Vukoviće i Vukojeviće). A što sada imamo? Suce tipa Lozine, Domićke i Milanovića...

Ima jedna BBC-eva serija koju rado gledam i zamišljam gdje bi nam bio kraj kada bismo imali bar 5 sudaca kao što je Judge John Deed.

Tko je glasao

Judge John Deed, moj

Judge John Deed, moj omiljeni sudac. :)

Tko je glasao

pravo - suđe ište dobru

pravo - suđe ište dobru perilicu.
eu veli, vjerojatno dobro obaviješteno, ali i sami to znamo, sa bilo koje strane pristigli na ovaj blog. desni, lijevi ili centralni.
to ne znači da bi se lice pravosudja trebalo izoperirati kao u seriji reži me, ali svakako treba pod hitno promijeniti nekoliko nesposobnih dužnosnika u ministarstvu i obvezno testirati kandidate - koji u ministarstvo dolaze bez dana sudačkog staža i napokon oduzeti izvršnoj vlasti u tom području niz važnih nadležnosti, jer nije sposobna, zrela i pametna da odgovori na važna pitanja i izazove pred kojima se nalazi sudbena vlast u rh u pristupu eu - npr.:
ojačati poziciju predstavnika sudbene vlasti - jer sada -
članove državnog sudbenog vijeća bira saborska većina u saboru ( nedopustivo)
predsjednike sudova bira ministar ( nedopustivo )
85% zaposlenih u ministarstvu pravosuđa nije riješilo niti jedan sudski spis, niti je imalo dana iskustva u sudačkom radu
kako je ožboltica napisala - i samo ministarstvo je puno zaostataka u rješavanju predmeta - kad je ona bila ministrica čini mi se da su rješavali 2000./2001. godinu
običan svijet poznaje funkciju i imena premijera, predsjednika države, predsjednika sabora, ali funkciju predsjednika vrhovnog suda - prvog čovjeka u sudbenoj vlasti ne percipiraju kao čovjeka od nekakve vlasti.
u anketi na ulici vjerojatno niti 10% ispitanika ne bi znali njegovo ime za razliku od ive sanadera, stipe mesića, sada luke bebića ili npr. drugih ministara u vladi.

zašto je tome tako?

ubuduće funkciju prvog čovjeka sudbene vlasti treba drugačije nazvati,
sudskoj vlasti treba dati i materijalnu neovisnost, jer bez toga, neovisna biti neće - tezoro u ruke predsjednika sudbene vlasti.
ojačati položaj sudačkih vijeća, koje će birati svoje članove u dsv, a naposlijetku koji će izravno birati predsjednika sudbene vlasti.

slučajno sam se jedno vrijeme bavio ovim područjem, pa moram naglasiti da me osobno iznenadila količina nadmenosti sa kojom se činovnici nadležnog ministarstva obraćaju bilo kome iz sudstva.
izgleda da im to omogućuje jaka političko-izvršna zavjetrina, ali to neće dugo trajati, jer pušu novi vjetrovi iz eu.
nužno se mora uspostaviti pristojan odnos suradnje i distance istovremeno, ali oni suci koji žele zastupati interese bilo koje političke stranke, trebaju se udaljiti od obnašanja sudačke dužnosti i izravno se baviti politikom.
građani hrvatske očekuju da se što prije u pregovaračkom procesu otvori ovo poglavlje, pa ostaje nejasno kako će isto biti ostvareno u trenutnoj konstelaciji i sa zakonskim rješenjima koja sada u ovom trenutku predstavljaju pozitivne pravne propise.

vjerojatno je ovu neodrživu pravosudnu situaciju politika trebala ranije anticipirati, te nije trebala raditi u korist svoje štete, već u smjeru normativne i svekolike neovisnosti sudbene vlasti u toliko spominjanoj trodiobi vlasti.
naravno da u trodiobi vlasti dolazi do izvjesnih interakcija, ali zašto su takve pojave uvijek bolne, nepoželjne i štetne upravo za sudbenu vlast?
tko odgovori na ovo pitanje, doći će do još važnijih pitanja, koje isključivo politika može kvalitetno riješiti - možda će pri tom nešto izgubiti, ali dobitak će biti velik i u smjeru pripremljenosti, a time i spremnosti da se brzo otvori i još brže zatvori važno poglavlje, ali prije svega radi dobrobiti tzv. malih i običnih građana, stanovnika naše lijepe domovine

Tko je glasao

Jednom sam već

Jednom sam već napisao:
Nemoguća misija - Ako DrIvo rješi probleme pravosuđa i učini Pravosuđe efikasnim - onda cijela Vlada sa pratećom svojtom ode u zatvor (Ćuza, aps ) - a u Evropu država bez vlade ne može ući.
Znači izbore je dobio Ivić Pašalić - on jedini nije htio u Evropu.
I zato idemo kvantnim pomacima u reformu pravosuđa (0. 000 000 01 m)

Tko je glasao

Nije naš pravni sustav

Nije naš pravni sustav impotentan bez razloga - neki su ga učinili impotentnim jer im to odgovara. kakve su to gluposti da vlada, parlament ili premijer odlučuju o tome tko ide u pritvor ili ne ide. obične ljude će zajebavati zbog nek sitnice po slovu zakona a glavaš sad mora u zatvor pa onda ne mora pa onda oni odlučuju o tome...??? strašno, pa to nije miješanje u neovisnost pravosuđa nego pokazivanje raji tko je gazda u rvackoj. pravosuđe je neovisno samo ako se ne radi o stranačkim interesima ili o interesima pojedinaca koji su pustili korijenje duboko duboko u pozadini vlasti.
nemojmo se zavaravati da možemo mnogo toga promijeniti dok se i ljudi (iliti građani) ne promijene i manje se bune zbog, primjerice, nepušenja na javnim mjestima a više zbog važnijih stvari.

Tko je glasao

Evo, Sanader je prije dva

Evo, Sanader je prije dva dana najavio 'kvantni skok u reformi pravosuđa'. Sve ovo o čemu pričamo tako će preko noći postati prošlost.
Imam jednoga prijatelja koji u ovakvim situacijama kaže: A kad se probudiš?

ragusa

Tko je glasao

Pametan prijatelj.

Pametan prijatelj.

Tko je glasao

Pitam se gdje granica

Pitam se gdje granica između impotencije i korupcije? Tko vam garantira da recimo Slovenci nisu nekom platili da bude impotentan. Na našu štetu, naravno?

Tko je glasao

A što ako je dotični u

A što ako je dotični u startu impotentan?

Tko je glasao

osim sto pravosudni sustav

osim sto pravosudni sustav ima poteskoca u slucaju glavas i ostalih politickih predmeta, smatram da je puno vaznije sto pravna drzava ne funkcionira u razrjesavanju predmeta koji se ticu gospodarskog kriminala, a i prespor je da bi sluzio poduzetnicima danas u rejsavanju problema.

europska komisija je rekla da su najveci problem javne nabave. u slucaju da se nadjete kao povrijedjena strana u nekoj javnoj nabavi slabe su vam sanse da cete ista realno postici.

doduse, postoje dvije svijetle institucije u hrvatskojkoje svoj posao odradjuju nevjerojatno brzo i kompetentno, na zalost bez mogucnosti naknade stete ostecenom ili kaznjavanja ostetitelja. radi se o uredu vlade rh za javnu nabavu i drzavnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave.

no, sto nakon sto su oni odradili svoj posao? sto nakon sto dobijete rjesenje u svoju korist, a krsitelj je nastavio krstiti zakon? trebate na sud?! e, tu pocinju problemi jer u poslu nije pitanje tko je kriv, a tko prav, vec vasa izgubljena zarada. koliko sudu treba da to rijesi? imate li uopce korist od rjesenja?
veseli leptiric

veseli leptiric

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci