Tagovi

Pravi prosvjed je samo jedan

Ono što je počelo gotovo nezamijećeno i sa svega troje sudionika, radi se o prvom prosvjedu na Markovu trgu nakon kojega je Jadranka Kosor čak primila na razgovor i kavu dvije trećine onih koji su prosvjedovali, pretvorilo se u prvorazredna politička događanja u kojima je do sada sudjelovalo na desetine tisuća građana. U narednom bi ih se periodu moglo uključiti još.

Dijelom zbog neiskustva, dijelom zbog toga što ih je masovnost prosvjeda iznenadila a vjerojatno i zato što imaju određena urednička ograničenja, mediji su sva događanja strpali u jedan okvir i nazvali ih prosvjedom. Zato što senzacionalistički pristupaju svemu što odudara od uobičajene učmalosti naše političke scene, mediji do sada nisu ni pokušali ozbiljnije analizirati sve što se događa. Štoviše, izjave nekih od sudionika, političara i političkih analitičara se odnose samo na dio koji je njima najvažniji ili su za njega neposredno zainteresirani pa time dodatno zamagljuju pogled onima među nama koji bi htjeli sagledati cijelu sliku. Prije svega, ne radi se o jednom prosvjedu već o najmanje dva koji su međusobno povezani samo po tome što se traži ostavka Jadranke Kosor.

Prvi, koji je započeo simpatičnim okupljanjem troje prosvjednika na Markovom trgu a nastavio se višekratnim okupljanjem sve većeg broja prosvjednika u Zagrebu i u još nekoliko gradova, može se nazvati građanskim.
Drugi, koji je počeo okupljanjem na Trgu bana Jelačića i nastavio se u Splitu, prije svega zbog strukture onih koji su sudjelovali, može se nazvati braniteljskim.
Može li se govoriti i o trećem, onom u kojem su navodno sudjelovali pripadnici navijačkih skupina i policiji otprije poznati izgrednici, vidjet će se po tome da li je subotnji sukob sa snagama reda bio samo izgred ili će nereda biti još. Ako bi ih bilo, moći ćemo govoriti i o huliganskom prosvjedu.

Politički je najlakše objasniti građanski. On je gotovo jednoznačan po cilju, traži ostavku Vlade RH i raspisivanje prijevremenih izbora a ne promiče niti jednu političku stranku ili opciju posebno. Bez obzira što idejni začetnik i neformalni vođa vjerojatno ima jaku političku ambiciju, ima se dojam kako bi sudionici prosvjeda koji dolaze iz doista svih slojeva društva prihvatili bilo koju političku stranku, neovisnu listu ili koaliciju koja će osvojiti većinu na demokratskim i poštenim izborima za koje se zalažu da budu što prije. Iza ovog prosvjeda zasigurno ne stoji niti jedna stranka jer iako se formalno zalažu za prijevremene izbore, niti jedna od njih se nije ozbiljno trudila da do njih i dođe.

Braniteljski je prosvjed slojevitiji i višeznačan. Ima više ciljeva, do njega nije došlo spontano, bolje je organiziran a svaki od organizatora ima i neki svoj konkretan politički interes. Prosvjed je formalno iniciran zbog slučaja Purda, malo je vjerojatno da se radi tek o vremenskoj koincidenciji, ali je isticana i cijela paleta zahtjeva koja s njim nema nikakve veze. Iako je potpuno jasno da su branitelji kao skupina veoma heterogeni, pokušalo se proizvesti dojam da iza zahtjeva stoji cijela braniteljska populacija.

Da braniteljski prosvjed ipak ima političkog pokrovitelja se jasno vidi i po tome što je HDZ u isto vrijeme na brzinu organizirao okupljanje čelnika braniteljskih udruga koje godinama čvrsto drži pod kontrolom. Nije to samo do sada uobičajena borba za braniteljske glasove, sam Josip Đakić je branitelje i braniteljske udruge pozvao da se politički aktiviraju „desno od centra“ što ne uključuje samo HDZ, već i borba za primat na tzv. desnici jer se HDZ po prvi puta osjetio ugroženim. Najviše ga ugrožava HSP. Vidi se to prema pojačanom angažmanu te stranke ali, još više, i prema onome što izjavljuje Sačić koji se gura ili je pak gurnut u prvi plan. Politički sukob između te dvije stranke će najvjerojatnije obilježiti cijelu predizbornu kampanju i biti čak zanimljiviji od onoga sa SDP-om i koalicijom tzv. lijevih stranaka. Zbog svega toga „braniteljski“ prosvjed ne treba miješati s onim građanskim.

Što se tiče huliganstva, već je rečeno da treba vidjeti hoće li ostati na razini izoliranog izgreda ili će se nastaviti i pretvoriti u nasilni prosvjed. Ipak, začuđuje što nitko osim Čačića dok je gostovao u trećem dnevniku HTV-a, javno nije naglasio razliku između huligana i građanskog prosvjeda. HDZ-u odgovara da se to prešuti, priželjkuju da se stvori dojam kako smjenu njihove vlade traže huligani i nasilnici, ali ne bi smjelo odgovarati organizatorima i oporbi. Evo i danas je Milanka Opačić iz SDP-a uopćila i rekla da ih je Vlada RH optužila da stoje iza prosvjeda a ne huliganstva i nasilja. Osim što je pokazala da ni sama ne zna što govori, time je neizravno stavila znak jednakosti između prosvjeda i nasilja.

Na temelju svega navedenog možemo zaključiti kako postoji i kontinuirano teče samo građanski prosvjed a da se paralelno s njim odvija tek grčevita borba za primat na tzv. desnici koja će se, kao i obično, voditi preko braniteljskih leđa a da sami branitelji od nje, također kao do sada, neće imati nikakve koristi. Donekle zabrinjava najava Zvonimira Trusića da će branitelji krenuti na „Križni put“ koji će završiti na Markovom trgu jer bi, ostvari li se, moglo doći i do nasilja. To samo govori da je situacija na desnici složena i da će eskalirati do vrenja. Mada sam oštar kritičar Jadranke Kosor, HDZ-a i pravosuđa, posebice u slučaju Purda, nisam spreman podržati ništa od ovoga što će se zbivati na desnici jer će ići na štetu istinskih interesa pravih branitelja.

Dobro je što su organizatori građanskog prosvjeda prepoznali opasnost i na vrijeme se pozivima na mir i dostojanstvo ogradili od nasilja. To trebaju činiti i dalje a vjerujem da će im se, budu li organizatori uporni, s vremenom pridruživati sve više ljudi i tako pridonijeti da se što prije izvučemo iz agonije u koju nas je bacila nesposobna vlast Jadranke Kosor i HDZ-a.

Komentari

Puno je novih komentara pa se

Puno je novih komentara pa se neću posebno osvrtati na svaki. Sinoć se pojavila nova dimenzija, odnosno općenito novina u prosvjedima, a to je da su obiđene središnjice više stranaka i, gdje se je našlo i moglo, popalile se njihove zastave. Općenito govoreći, paljenje zastava nije ništa novo na razini simbolike a ionako je samo državna zaštićena zakonom.

Iluzorno je očekivati da bi svi koji sudjeluju u prosvjedima imali jednak politički svjetonazor i pogled na političke stranke i politiku koju vode. Zato su osim HDZ-a "nadrapale" i druge stranke, posebice SDP kao glavni konkurent za vlast nakon HDZ-a i satelita.

Donekle me iznenadio prilično ležeran stav Zorana Milanovića, ugodno naravno, jer je izgleda shvatio da se na paljenje zastave (i) SDP-a ne treba ljutiti. Među tisućama prosvjednika će se uvijek naći dovoljno onih koji ne vole pojedinu stranku i koji će "napasti" simbol svake od tih. Osim toga, shvatio je da ne bi trebao reagirati poput uvrijeđene frajle što mu prosvjednici pod prozore nisu došli klicat već izraziti nezadovoljstvo.

Zna on isto tako da je sad prioritet ostavka Vlade i što prije raspisivanje izbora a da će nakon toga biti sasvim dovoljno vremena za predizbornu kampanju i da je nemoguće "raspravljati" s masom oko postupaka svakog njenog dijela.

Najlošije bi bilo da sad netko pokuša među prosvjednicima potaknuti raspravu o tome tko je za koju stranku, odnosno za koga će poslije glasati, i tako otupiti oštricu prosvjeda.

Zato i svi oni koji u prosvjedima sudjeluju ili ih podržavaju ne bi trebali gubiti vrijeme oko toga da li je trebalo ili se smjelo uzviknuti ovaj ili onaj slogan, pa i zapaliti ovu ili onu zastavu, ili na temelju svog stava o konkretnom pojedinačnom potezu ili sloganu čak odustati od prosvjedovanja.

Vrijeme je da odu, i samo tome se treba posvetiti.

B-52

Tko je glasao

Mene ne zanimaju oni koji će otići...

...već oni koji misle da će doći :-)

Inače, ovdje je vrlo zasluženo šutanje Zorana Milanovića:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/zoran-milanovic-covjek-kojemu-nije-ja...

Postoji jedan veliki problem. Unatoč možda najboljim željama, htijenjima, navodnim idejama i programima - karte su već podijeljene i SDP, ako i dobije vlast, neće moći igrati sa nekim svojim kartama, već isključivo onim koje mu je u amanet ostavio HDZ.

Ili, da budem jasniji. Hrvatska je Titanik koji je udario u santu i tone. U međuvremenu je "svečano" odstupio kapetan Sanader i na most hrabro zakoračila kapetanica Kosor. Može sada umjesto nje na most doći kapetan Milanović, može i kapetan Cook, može i kapetanica Janeway, pa i sam kapetan Jean-Luc Picard - ali Titanik će svejedno potonuti. U čamcima nema mjesta za sve - you do the math.

Tko je glasao

Mislim da propadanje Hrvatske

Mislim da propadanje Hrvatske više nikome nije nepoznanica.

U nekom od brojnih komentara, ne mogu sad tražiti, sam rekao da je jedna od grešaka Zorana Milanovića i koalicije koju predvodi ta što već sad javno ne istupi s onim što namjerava napraviti i da jasno kaže kako će velikih restrikcija u državnoj potrošnji biti i nabroji barem načela po kojima će rezati, ako ne i što.

Najgore je sad skrivati tu činjenicu, činjenica je jer nema šanse da se izvučemo bez doista bolnih rezova, a onda poslije izbora zarezat i suočit se s gnjevom građana koji bi u tom slučaju bio puno žešći nego je sad.

Čak i da to naprave, malo je vjerojatno da će na vlasti izdržati cijeli mandat.

Po meni, to je najveći rizik s kojim se Kukurikaši suočavaju.

B-52

Tko je glasao

sm- ovi sto se bune i ne mogu

sm- ovi sto se bune i ne mogu imati jedinstven program. To su zametci novih stranaka i imaju razlicite ideje, a okuplja ih samo vodilja da ovi sto vec 20 godina parazitiraju njihovim ledjima i dogovorno se sa laznim sindikatima koji ni u slucaju radnica Kamenskog nisu nasli za shodno ista suvislo poduzeti.
No 20 godina sulude devastacije i parazitiranja te poglodana i rasprodana tudja/nasa imovina i sve manje mogucnosti da ce ih netko vani kreditirati nudi im priliku da sami pokupe prnje ako ih jos razum vodi.
Dakle nova oporba koja buja iz asfalta ima samo jedinu poveznicu da se svo vec vidjeno politicko smece baci na deponiju povijesnog otpada.
Da se mene pita ne bi uopce vise bilo stranaka nego samo nadzornika nad radom javnog servisa koji bi glasaci izabrali na referendumu na osnovu jasnih programa.
Na zalost nisam optimist da smo vec stigli tako daleko jer lobotomija predugo traje.
Od 1945.
Tako se barem meni cini, a pogotovo ne vjerujem da bi se netko igrao manipulatora sa tim mladima koji su u 80% slucajeva obrazovanji i u 90% posteniji od takvih hipotetskih "sponzora".
Nema ideologije, nema plenuma, nema laprdanja, laznih obecanja....

Just like this!

"This is the time, this is the place
So we look for the future
But there's not much love to go round
Tell me why, this is a land of confusion?" - Genesis

Tko je glasao

već sad javno ne istupi s

već sad javno ne istupi s onim što namjerava napraviti i da jasno kaže kako će velikih restrikcija u državnoj potrošnji...
To bi bilo prehrabro, to se nitko neće usuditi. Očekujem nova obećanja bez pokrića.
Radni naslov: Biramo Djeda Mraza. Uostalom, tko bi glasao za restrikcije?

Tko je glasao

Zoki ništa ne govori jer nema što reći

Zoki ne govori o SDP-ovom programu, jer tog programa nema. To možda mogu biti neka njihova naklapanja koja nemaju nikakve veze s okrutnom stvarnošću. Zoki i kolicija čekaju da im vlast padne u ruke, što će se najvjerojatnije i dogoditi - no oni neznaju što će učiniti s tim mandatom. Ako se malo sjetiš priče HDZ-a i SDP-a te priče su zapravo iste. Jednako kao što su jedni i drugi računali standard na temelju broja prodanih vozila i broja ljudi koji ide na skijaču, tako će i SDP vrlo brzo prihvatiti mantru o 80% "zadanog" proračuna i vrlo će brzo početi podilaziti svima koji zaprijete ulicom - tipa branitelji, umirovljenici, seljaci itd. Od toga nema nikakve reforme. Korupcija i kriminal ostat će vječno otvorena knjiga s minimalnim pomacima.

Osim toga, Zoki ne može javno reći da će nešto rezati, jer će izgubiti izbore. Kako to izgleda već je vidio kada su on i Jurčić lamentirali o povećanju poreza, odnosno "raspodjeli poreznog tereta". Možda je to novost za Zokija i oberekonomskog gurua Jurčića - bogati uvijek mogu izbjeći platiti porez i bogati uvijek plaćaju manje poreza u proporciji s primanjima. To nije uspio promijeniti ni Vladimir Iljič, a bome neće ni Zoki Milanović.

I da budemo iskreni. Nitko nema rješenje za Hrvatsku. Potrebne su duboke, strukturalne promjene za koje nitko nema volje, želje, snage, ali ni pameti. Takve strukturalne promjene provode se godinama i godinama, zapravo desetljećima. Npr. pravosuđe - zar postoji netko naivan tko misli da se to može napraviti u jednom mandatu (zapravo pola mandata, jer onda dolaze izbori pa misliš na njih).

Kažem - Titanic - Man ima pravo, a i ja to često savjetujem - spašavaj se tko može!

Tko je glasao

L. Caric - Kosorica ocito

L. Caric - Kosorica ocito nije Margaret Tatcher. Spasiti drzavu u bankrotu kao primarno a izgubiti izbore radi retrukturiranja kao sekundarno. Oprecna su o njoj misljenja, ali da je nije bilo
ovi bi ostali prije 30 godina sa gacama na stapu.
Najtragicnije je sto ovi koji spominju EU nemaju bas nikavog pojma da ce te reforme zahvatiti bolno cijelu Europu ne bi li cim vise usporila propadanje.

Tko je glasao

Kako vladati...

Mislim da smo već isprobali te načine vladanja "drži vodu dok majstori odu" i "80% proračuna je zadano". No, mislim da svi ti komentari podcjenjuju inteligenciju "običnog čovjeka" (štogod ovo da značilo).

Kada bi netko imao hrabrosti (uz naravno legitimnu pobjedu na izborima) na vlasti reći nešto u stilu: "Da, problemi su ogromni, ali pokušat ćemo riskirati:

Prvo ćemo ovoga trena smanjiti radikalno neke doprinose - mirovinsko, zdravstveno, zapošljavanje - i istovremeno hitnu i brzu reviziju povlaštenih mirovina.

Sljedeće ćemo napraviti nove tarife za pdv - recimo nula (knjige, turizam, kultura), 15% (domaći proizvodi, namještaj, ovoono) - 25% (one koje ne proizvodimo) (da preteknem one koji će reći da je to protuustavno i sl. - nije, ako se precizno navede što upada u koju kategoriju, zakonski je... recimo da u ostatku svijeta počnu u hranu stavljati aditiv X, mi ga zabranimo i ne stavljamo i onda hranu "tarifiramo" prema tom načelu).

Paralelno s tim provesti kontrolu enormnih imovina i svaki tjedan razveseljavati ljude nekim zanimljivim pljenidbama i javno to prodavati i davati novac vrtićima, školama, domovima i sl.

Totalno izmijeniti sustav javne nabave, uvesti kontrolu kalkulacije posla prije i poslije obavljanja, sve javno i transparentno, internet tome i služi.

Ne kažem da bi uspjelo. Možda stvarno ne bi. Ali mislim da se većina normalnih građana ne bi bunilo na stvarne poteze kojima vide svrhu.

Tko je glasao

Ti si još brži od onog naivnog Pernara

Kada bi netko imao hrabrosti (uz naravno legitimnu pobjedu na izborima) na vlasti reći nešto u stilu: "Da, problemi su ogromni, ali pokušat ćemo riskirati:
Prvo ćemo ovoga trena smanjiti radikalno neke doprinose - mirovinsko, zdravstveno, zapošljavanje - i istovremeno hitnu i brzu reviziju povlaštenih mirovina.

OK, dat ćeš mi svoju lovu - ja idem na burzu okušati sreću s dionicama, može!:)
A glede doprinosa - objasni recimo penzioneru s 1800 Kn penzije da od sada neka jede svaki drugi dan ili još bolje svaki treći.
Pitao si za za onaj naziv o novoj inteligenciji, upravo sam rekel odgovor.

Tko je glasao

@golgota

Nigdje nisam rekao da bih smanjivao mirovine.

Ali pustimo mi te priče, mislim - jest da vodim svoju firmu samo 15-ak godina - pa vrlo dobro znam barem neke stvari o kojima pričam. Htio sam samo dati osnovne smjernice, a ne sada tu detaljno elaborirati - jer ovo nije niti mjesto baš za to.

Osim toga - kako nekome objasniti smjernice, kad se netko odmah zakači za neki detaljčić.

A budući da mi je mama nedavno otišla u punu starosnu mirovinu i dobila upravo ovu penziju koju ti citiraš, možeš malo smanjiti i taj ton cinizma. Nije baš konstruktivan.

Kada bi se smanjio pritisak na bruto I od trenutnih 15 ili 20 posto (ovisno o starosti djelatnika) a skresao veći broj povlaštenih mirovina, ne bi trebalo toliko novaca uplaćivati, prilično jednostavno.

Tko je glasao

Sjaši Kurta

da uzjaši Murta

Provinciopolis

Tko je glasao

idi i više ne vraćaj

sve je to dio "folklora", gledajte to malo i s veselije strane, jer vrag nije tako crn uvijek kako izgleda....
niti jedna "revolucija" ili revolicija nije prošla bez žrtava, pa tako neće niti ova, jednostavno je to tako....
a da se malo ipak nasmijemo...:)

http://www.youtube.com/watch?v=O8_5fBcSZOc&feature=player_embedded#at=44

Tko je glasao

Skini je pa zapali

Iako oduševljen smislom za humor na transparentima i zezanjem s policijom, osobno sam razočaran. Svojim večerašnjim postupcima u 21:05 su zapravo pokazali da žele rušiti sav sadašnji društveni sustav u RH. To rušenje smatram trenutno nemogućom idejom dijela ovih 5000 ljudi.

Jednako mislim da će jedinstvo protesta biti dovedeno u pitanju baš uslijed raznolikih stavova učesnika. Pitanje je, doduše, koliko su ovi postupci svjesno određeni ili su nastali pod djelovanjem pojedinaca.

Razočaran sam postupkom paljenja zastave sa sjedišta SDP i zastave EU i ovi prosvjedi više nemaju moju podršku. Dio prosvjednika je odmah napustio prosvjednu kolonu. Slijedeći prosvjed će zbog ovoga  postupka biti siromašniji za brojne mlade ljude koji su na prosvjed protiv ove Vlade i za nove izbore dolazili s idejom socialdemokracije i budućeg zajedništva s narodima Europe.

SDP treba nadalje podržavati očuvanje načela o pravu na prosvjede no ni u kom slučaju se ne priključivati prosvjedima koje organiziraju drugi. Tu mislim i na SDP političare i eventualno njihovo pojavljivanje kao osoba. Predsjednik SDP je, javljanjem u HTV, osudio sam čin paljenja zastava ali bez posebnog problematiziranja.

Primjećujem da policija nije branila zgradu SDP za razliku od zgrade HDZ, Trga burze, premijerkinog stana i sl.

Tko je glasao

Na prosvjede su se digli

Na prosvjede su se digli različiti ljudi. S različitim političkim stavovima. S različitim promišljanjima.
Ali s istim ciljem: Jadranka, odlazi!!

U tom mnoštvu svako za sebe je osim s Jadrankom nezadovoljan i koječime drugim. I to iskazuje.

Osim paljenja zastave HDZ-a i trganja zastave SDP-a, prosvjednici su tražili i zastavu HSS-a, ali je nisu našli.
Kako će to izgledati i kako će odjeknuti kad potraže, nađu i zapale zastavu još jednog HDZ-ovog partnera SDSS-a?
Hoćemo li ovdje lamentirati da je to zato što prosvjednici mrze Srbe? Ili ćemo shvatiti da je to izražavanje nezadovoljstva vladajućima?

Nisam za paljenje zastava, ali ne treba to nešto predramatično i pretragično shvaćati. Treba samo odgovorno promišljati.
Vladajući to očito ne čine.
Jer da je odgovornosti već bi se netko od vladajućih prosvjednicima obratio, već bi pokušao saslušati zahtjeve, već bi se pokazao kao netko tko želi čuti bilo naroda.

U početku bijahu troje mirnih prosvjednika. 10-ak dana poslije pale se zastave, a na prosvjedima su tisuće. Za 10-ak dana će se dogoditi tko zna što, a na ulicama će biti desetine tisuća.
Predugo se šutilo i sad se događa eksplozija frustracija.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Mislim da prosvjednici nisu glasači SDP-a

Svoje mišljenje već sam ostavio u komentaru pod drugom temom, pa da ne ponavljam:
http://pollitika.com/deset-razloga-zasto-prosvjedi-nece-uspjeti-i-deset-...

Tko je glasao

bube, ulicni prosvjedi u

bube, ulicni prosvjedi u pravilu se javljaju u onom trenutku kad se gradjani razocaraju u institucionalnu politiku, pa kako je i sdp dio te politike, veceras je on ispao koleteralna zrtva prosvjeda.
ne radi se o nikakvom rusenju "drustvenog sustava", vec o iskazu ogorcenja institucionalnom politikom.
niti jedan prosvjed ovakvog tipa nema jedinstvene politicke stavove, vec je jedino jedinstven osjecaj nezadovoljstva i ogorcenosti sa stanjem u drustvu.
uredno sam sa svojom ekipom odradio cijelu rutu sve do jadrankina stana i nisam primjetio nikakvo vece opadanje prosvjednika nakon iblerovog trga jer se veci dio prosvjednika vec bio povukao nakon trganja zastave hdz-a u gundulicevoj i sa dolaskom na trg.
najvise zbog umora.
za razliku od tebe, mislim da ce u petak biti daleko vise prosvjednika nego sto je bilo danas!:)

Tko je glasao

upravo tako, ja sam otpao

upravo tako, ja sam otpao nakon dolaska na trg isključivo zbog umora. ponedjeljak je bio naporan, nisam u godinama i jučerašnja šetnja okolo do trga mi je bila dovoljna, ali zato ću dugo pamtiti trenutak kada je hdz simbolički konačno dobio što je zaslužio.

Tko je glasao

Iako sam načelno protiv paljenja bilo čijih simbola

i zastava, vjerskih ornamenata itd - prvenstveno radi jednog općeg stava poštovanja prema ljudima koji drže do tih simbola (zasluživali to oni ili ne) - mislim da je ovo hvatanje ekvidistance od svih politčkih elita i da je iako grubo i naivno, dokaz sveopće zgađenosti poltikom, tzv. liderima i mesijama svih vrsta.

Između ostalog, i na samom prosvjedu čulo se jednako osmicanje i od Pernara i njegovih parola. Bojim se da se upravo događa ono što je potencijalno opasno ali s istovremeno i ljekovito. Nastaje pokret otpora prema svemu institucionalnom koji je neartikuliran i zvuči kao prvobitni krik - ali ovo 'novorođenče' brzo raste i još brže uči!

Ono što je nepobitno, barem sam ja tako to doživjela - ovo je bio prvi istinski iskorak demokracije i demokratskih principa kakvima smo svjedočili u brojnim zemljama EU i 'real breaktrough' u dugo, dugo godina na ovim prostorima. It's a rolling stone ;)

Paljenje zastava nekakvo je obredno čišćenje, svojevrsna ekološka akcija u shvaćanju onih koji su to učinili - jer smatraju da oni IZA tih zastava zagađuju okolinu koja pripada svima nama. Iako - naglašavam - osobno to ne podržavam ali razumijem uzroke frustracije.

Vrijeme je za čaj ;)

Tko je glasao

Što se vjerskih simbola tiče...

i zastava, vjerskih ornamenata itdi ja sam protiv, bez obzira na moju odbojnost prema organiziranim religijama (ateist, sekularnih humanist i antiklerikalac). Vjera je osobna stvar, treba je poštovati. (Uostalom, mislim da se sekularnih humanisti trebaju organizirati i biti priznati kao vjerska zajednica odnosno zajednica uvjerenja, kako se to kaže u EU, imati pravo na svoju alternativu vjeronauku na svim nivoima školovanja idrugo.), Političke stranke nisu na tom nivou.

Tko je glasao

Nema nevinih participatora

Podržavam paljenje i zastave SDP-a na simboličkoj razini, SDP je odgovoran zbog činjenja i nečinjenja. Odgovoran je zbog liberalne politike u privatizaciji, zbog rasprodaje Plive i INE, odgovoran je kaj je podržao ulazak u NATO bez referenduma - uglavnom svirao je istu melodiju drugim tonalitetom. Tvoje je pravo da tu činjenicu ne želiš vidjeti...

Tko je glasao

Nato i SDP

@ golgota

SDP i Nato priča je posve drugačija:

Podupiremo ulazak Hrvatske u NATO, ali tu odluku trebaju donijeti građani na referendumu .

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović je u Zagrebu, 22.11.2010. na središnjem trgu potpisao peticiju kampanje “Odluka narodu – NATO na referendum”.

Takav stav su imali i u Saboru.

Dakle tvoja tvrdnja nije istinita.

Druge tvrdnje koje navodiš kao krimene SDP-a je predugačko obrazlagati u prikazu "drugog mišljenja" pa od toga odustajem.

Tko je glasao

@bube:

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović je u Zagrebu, 22.11.2010. na središnjem trgu potpisao peticiju kampanje “Odluka narodu – NATO na referendum”.
Fulao si datum totalno. :) Bilo je to zapravo 02.04.2008.. Bio ja na štandu, rukovao se s imenjakom kad je došao potpisati (a inače, debatirali smo javno o temi NATO-a još godinama ranije, dok je on bio skromni službenik MVP, a ja uvijek isti. :) Evo slikica kao povijesni dokument.

Evo još, malo poveznica i citata iz jedne davne povijesti.

12. ožujka 2008: Podrška SDP-a referendumu o NATO-u mora biti konkretna
Sjeća li se netko Blogerskog odbora za referenum o NATO-u BORNA)? :)
Trebao bi slijediti dulji, ozbiljniji razgovor, u kojem predsjednik druge stranke u zemlji, stranke koja se po svjetonazoru mora zalagati za širi koncept demokracije nego konzervativci (participativna demokracija, u politološkoj teoriji, a ne "takmičenje elita" koje se smjenjuju na vlasti u ime naroda!), treba reći da li je osim načelne spreman pružiti i konkretnu podršku: da se naime aktivisti SDP, barem iz Aktiva mladih, aktivno uključe u kampanju i sudjeluju u radu Odbora za referendum o NATO-u

29. ožujka 2008.: Referendum - građani potpisuju, političari muljaju

HDZ: Što zna dete što je 70 posto... (...) HSS: Imam svoje mišljenje, ali se s njim ne slažem (...) SDP: Milanovićevo odlučno "možda"

Predsjednik Socijaldemokratske partije Zoran Milanović (koji je bio nacionalni koordinator za NATO u vladi Ivice Račana) također je pljunuo na svoje riječi iz predizborne kampanje: "Nema ulaska u NATO bez referenduma", koje i danas stoje na webu SDP-a. Na novinarsko pitanje muljao je nešto u stilu svojeg prethodnika na čelu stranke: "odlučno možda" . Kao, neka se svaki član SDP-a rukovodi svojom osobnom savješću; dakle - stranka, i on kao njen predsjednik, nemaju nikakav stav! Kao, on osobno eto još nije vidio zahtjev - a nije ga vidio, jer ga nije htio vidjeti! Nije htio primiti službene predstavnike Odbora za referendum. No, neke županijske organizacije Foruma mladih SDP-a i neki članovi sudjeluju u inicijativi.

28. svibnja 2008.: Nakon skoro dva mjeseca...

ČInjenica je da je oko 30% građana (dakle, oko 1,2 milijuna u zemlji) po anketama protiv ulaska u NATO, a 72% smatra da o tome treba odlučiti na referendumu. Taj stav, međutim, ostaje pasivan čak i od onog prvog postotka, samo svaki deseti potpisao je zahtjev za referendum. Srednjoškolci su svima dali na znanje kako to treba raditi, a socijalni prosvjedi ovih dana valjaju se Europom. Naši politički lideri nažalost i dalje uspješno manipuliraju tvrdnjom da "demokracija" znači samo to, da građani svake četiri godine imaju pravo izabrati one, koji će vladati, i da nakon toga imaju biti kuš.

Hm, kad pročitam ovo posljednje, i nije tako davna povijest. :((

Tko je glasao

Au contraire

Neću politiku u svoju butigu!

To je poruka. Ne žele kontaminaciju politikanstvom dok vlada ne da ostavku. Tek tada u novoj kampanji se mogu i trebaju izražavati politički stavovi vezani uz stranke. Do tada je cilj samo jedan bez obzira na stranačku pripadnost i ideologiju.

Tko je glasao

Ne žele kontaminaciju

Ne žele kontaminaciju politikanstvom dok vlada ne da ostavku
Znači li to da se radi o stihiji i "teturajućoj revoluciji"?
Idemo, ali nam nije poznato ni kamo ni zašto?

Tko je glasao

sempre drito

Zna se i kamo i zašto se ide. Cilj je jedan, da ovi lopovi i nesposobnjakovići od vlade konačno odu jer nemaju ni obraza ni morala ni odgovornosti da to sami naprave.

Tko je glasao

Neću politiku u svoju

Neću politiku u svoju butigu!
Ne žele kontaminaciju politikanstvom dok vlada ne da ostavku.
Tek tada u novoj kampanji se mogu i trebaju izražavati politički stavovi vezani uz stranke

onda mislim da bi ti prvi na ovim stranicama (kad vec (vise) nema ni majice, ni lesara) trebao odgovoriti - sto je lesar radio tamo, i u kojem svojstvu se obratio prosvjednicima?

ujedno bih molio za objasnjenje - na koji je to nacin SDP politikantski pokusao iskoristiti prosvjede?

Do tada je cilj samo jedan bez obzira na stranačku pripadnost i ideologiju.

koji je tocno to cilj?

i kako se u taj cilj uklapa paljenje zastave EU? ili zastave SDP-a?


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

zastave i ciljevi

Napisao sam poduži komentar, ali mi se obrisao, pa sad u kraćoj verziji:

Lesar je najavio na svom blogu dolazak i razloge zbog kojih je tamo. Mogu ti dati moje mišljenje zašto je, i u kojem svojstvu bio tamo, ali to ne znači da se to slaže s njegovim stavovima. PMSM je bio tamo i kao građanin i političar. Nije agirao za svoju stranku već je nastavio u kontinuitetu izražavanje svojih stavova da vlada treba odstupiti jer ne valja.

Što se tiče SDP-a , nisam pisao da je politikantski pokušavao iskoristiti situaciju, već da treba izbjeći bilo kakvu kontaminaciju politikanstvom bez obzira na stranačku pripadnost. SDP nisam spominjao po tom principu.

Cilj je samo jedan: micanje ove nesposobne vlade koja nema ni obraza ni odgovornosti da sama odstupi.

Paljenje zastava je, po meni, bila indirektna poruka da su prosvjednici bez stranačke opredijeljenosti s nadstranačkim ciljem. Evo vidimo da je paljenje zastave EU kažnjivo s do 3 godine zatvora. A za zastavu HDZa ti je valjda jasno kad je ne spominješ.

Tko je glasao

Lesar se tamo pojavio valjda

Lesar se tamo pojavio valjda kao "običan građanin" ??? :):):):)
To isto zabranio je svima u stranci da kao "obični građani" komuniciraju npr. sa tiskom ili na portalima, uključivo, ni manje ni više nego li i samog bivšeg potpredsjednika???
Lesar tako kvalitetno i "demokratski" vodi stranku da to za posljedicu ima odlazak iz stranke (ili ostavke na funkcije u stranci) >40% osnivača stranke.
Zadnji slučaj je i ostavka Ivana Pavleke, tajnika stranke.

Lesar je uništio stranku koja je u ovoj i ovakvoj političkoj i gospodarskoj situaciji u zemlji trebala samo i jedino postaviti liste u svim izborima na slijedećim izborima i ubrati 12 do 15% glasova.
Kako je valjda svima jasno da će sve promašaje, pljačku i dugove platiti i odraditi jedino i samo oni koji stvaraju novac, radnici; Hrvatski laburisti - Stranka rada je svakako trebala biti ta koja bi neosporno dobila te glasove radnika, seljaka i ribara. Najmanje njih.
Prema tome, dragi i poštovani kolega @seneka samo piše ono što i svaki drugi "vojnik partije". Misli valjada da je aboliran pred javnosti jer će se na izborima odgovarati prema "zapovjednoj odgovornosti".

Tko je glasao

"obični"

Teško je s tobom Jelenska komunicirati: prvo pucaš pa pitaš tko je.

Što se tiče komunikacije s medijima, i sam znaš kolika je blokada.
Štoviše, komunikacija se potiče i svi članovi i ogranci imaju autonomiju s posbnim naglaskom na lokalnu razinu. Znači "obični građani" mogu i trebaju biti prisutni u medijima. Za tebe konkretno, koliko mi je poznato, upućena je zamolba da amortiziraš "oštre i tvrde" izjave s obzirom na funkciju koji si obnašao što ti nisi htio ili mogao, ali volio bih čuti i što ti imaš reći po tom pitanju.

Tko je glasao

@seneka, nije ovo pogodno

@seneka, nije ovo pogodno mjesto da bih obrazložio svoje mišljenje o svom "oštrim i tvrdim" izjavama.
U svakom slučaju Hrvatskim laburistima - Stranci rada želim sve najbolje.

Tko je glasao

Prihvatljiv stav

kada se tako oslika "neću politiku u svoju butigu"

No, nije SDP ovaj prosvjed kontaminirao politikanstvom, tvrde kako nisu odgovorni ni za onaj (250kuna/komadu nasilnika) sukob s policijom.

Jedino ako SDPovo traženje ostavke u Parlamentu ili pozivanje Premijerke da se pojavi u vezi optužbe za SDPovo pomaganje baš tih prosvjeda ti isti učesnici prosvjeda ne smataju guranjem politike u svoju butigu.

Ako je cilj prosvjeda izazvati rušenje ove Vlade i novi izbori ne vidim gdje tu SDP ima ikakve dodire osim načelnog podržavanja prava na prosvjede.

Cilj dakle nije, a trebao bi u tvrđoj varijanti zapravo biti raspuštanje Sabora tek tada se može govoriti o odgovornosti i SDP-a.

Tko je glasao

Sa ovim se slažem u

Sa ovim se slažem u potpunosti.Nije teško raspoznati želju ovog naroda koju, po mom mišljenju,jako dobro prenose ovi prosvjednici.
Tko želi vladati mora da prisluškuje sve ove poruke naroda i prema tome izađe u izbornu promociju.Nema više laži i jeftinih obećanja a poslije boli nas uho do sljedećih izbora.
Skoro sve što smo imali do sad ne želimo više,vidimo do kud nas je dovelo, predstavite nam ozbiljne i pravedne a pogotovo realne programe ako želite na vlast.

Tko je glasao

EU

Na samom početku prosvjeda dominirala je "prekrižena" EU zastava. Nisam se s time mogla poistovijetiti. S ovom nesposobnom vlašću već sad se izdaju nacionalni interesi (neki se brinu da bi nam se to moglo dogoditi tek ulaskom u EU), a sposobnija vlast pametnije bi vodila pregovore i bila u stanju zaštititi naše interese i u EU.

Poruke koje sam željela čuti, a nisam:
- Dolje Vlada, dolje Sabor, hoćemo IZBORE! (sorry Golgota :)
- Dolje banke, dolje MMF! (sorry G-news ;)

(ne znam da li se nešto slično pojavilo nakon što sam otišla doma)

Nije mi se svidjelo što se pojavio Lesar, a ni Kajin, a tko je onaj iz nekakve Gospodarske stranke, pojma nemam. Nije mi se svidjelo niti to što su neki fućkali Pernaru, bez veze...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Bigulica:

Na samom početku prosvjeda dominirala je "prekrižena" EU zastava. Nisam se s time mogla poistovijetiti.
To je samo jedna zastava i jedna grupa od desetak ljudi, poznamo se, čak smo razgovarali prije početka. Ljute se što se Lisabonskim ugovorom EU kreće ka federaciji, a ja rekoh da ja jesam za Europsku federaciju. Bijaše davno, 1990, RUSED - Radikalno udruženje za Sjedinjene Europske Države... (Ja sam euroskeptik - kao što sam i hrvatoskeptik. Skepticizam je zdrav, ali ne znači rezolutno protiv.)

S obzirom da nije bilo drugih zastava, ova je zaista dominirala. S druge strane, veliki anarhistički transparent "Kapitalizam ne hvala".

Premalo zastava! Hebi ga, nemam više svoju zelenu... :((

Dolje Vlada, dolje Sabor, hoćemo IZBORE!
Kako ne, pa puno puta se skandiralo "hoćemo izbore"!

Nije mi se svidjelo što se pojavio Lesar, a ni Kajin, a tko je onaj iz nekakve Gospodarske stranke, pojma nemam.
Uletio čovjek da iskoristi priliku, inače je stranka margina margine. Mogao sam i ja, ali eto - ne želim se gurati - i zato više nemam svoju zastavu...) Za Lesara i Kajina nemam primjedbi. Neka ih.

Tko je glasao

bogati bigulice, na kojem si

bogati bigulice, na kojem si ti to prosvjedu veceras bila kad nista od toga nici cula?!
ne svidja se ni meni mnogo toga oko ovih prosvjeda, ali mi se jos manje svidja trazenje dlake u jajetu ili trazenje razloga kojim bi se opravdao vlastiti pasivizam!?

Tko je glasao

Doći ću ipak u petak na

Doći ću ipak u petak na popravni ;)

Dok sam se na prosvjedima "Varšavska" osjećala kao sudionik, na ovima sam se osjećala kao promatrač, ali evo... ne bih ja htjela nikog spuštat, naprotiv! Ljudi na prosvjedu djeluju veselo, a ne depresivno, a to je već jako puno za ovu ukomiranu zemlju.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

naravno da treba doci i u

naravno da treba doci i u petak te biti sudionik tih prosvjeda!:)
u patikama ili sportskoj obuci, naravno!:)
osnovni cilj ovih prosvjeda je ostavka vlade i raspisivanje novih izbora.
sve ostalo, tipa tko je sto rekao i koja je poruka bila ispisana na transparentu.. je sasvim nebitno!
kad na ulice izadju deseci tisuca ljudi i kad se sa ovakvim mimohodima paralizira saobracaj u gradu, mislim da ce jaca tad prestati ignorirati sve ovo!
uostalom, kad mogu ja u svojim srednjim godinama (i kao privatni poduzetnik) sudjelovati u svemu ovome, koji qrac rade svi oni nezaposleni i oni sto svoj budjet nadopunjuju sa sredstvima koja iskopaju iz kante?
sto rade tisuce onih mladih koji nemaju nikakvu perspektivu u ovom drustvu i koji ce morati ici van?
dragi moji, svi na ulice...a kasnije(nakon ostvake ove lupeske vlade) mozemo do besvjesti polemizirati o tome sto je rekao pernar, kakvu jaknu nosi i vire li mu dlake iz nosa!
u petak nas mora biti bar dvostruko vise!

Tko je glasao

mislim da ce jaca tad

mislim da ce jaca tad prestati ignorirati sve ovo!
Znamo-gdje-stanuješ-demokracija.
Ne ograđuješ se od odlaženja ljudima doma pod prozore?

Tko je glasao

ne, ne ogradjujem se,

ne, ne ogradjujem se, dapace!
jadranka kosor nisu ti tvoji "ljudi", vec sam vrh vlasti koja nas je dovela u katastrofalno i bezizgledno stanje u kojem se danas nalazimo!

Tko je glasao

ja budala...

.... svaki puta dođem u cipelama pa me onda bole noge!

OK, do petka ću se pokušati klonirati :)

Tko je glasao

Nisam više bio tamo...

... kad su skinuli SDP-ovu zastavu, ali ne mislim da je to najednom "rušenje svog dosadašnjeg društenog poretka". To je naprosto upozorenje opoziciji, koja će vrlo vjerojatno formirati slijedeću vladu.

Pardon moa, ali kao pristaša esdepea, PMSM samo pokazuješ istu vrstu narcisoidnosti koju čujemo od hadezenjara. Treba nešto i na svoj račun znati progutati. SDP nas je razočarao kad je bio na vlasti, i stalno nas razočarava svojom mlitavošču kao oporba.

Tko je glasao

Upravo se spremam na prosvjed,

hladno je, sniježi ali nije to ništa, koji sloj odjeće više i građanski neposluh - GRIJAT ĆE ME I VIŠE NEGO DOVOLJNO! ;)

Tko je glasao
Tko je glasao

Evo, ja se vratila...

...promrzla i zbunjena. Za početak, shvatila sam da prosvjedi (ovakvi) nisu za mene i da me masa (ovakva) ne "fura"...

Dala sam usput 5 kuna sitnoj starici koja je u jednoj ruci držala nekakve buketiće, a u drugoj dvije konzumove vrećice s ulovom plastične ambalaže. Ona nije prosvjedovala, već se bavila biznisom, a ja sam imala barem neki osjećaj postignuća.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ja dolazim sljedeci put,

Ja dolazim sljedeci put, definitivno :-)

Tko je glasao

gale, nisi li to rekao i

gale, nisi li to rekao i zadnji put!?:))

Tko je glasao

Ja kada nesto obecam, to ne

Ja kada nesto obecam, to ne prekrsim. Osim ako sjekire ne padaju, a sjekire nisu padale.

Tko je glasao

Možda će i sitna starica opet

Možda će i sitna starica opet biti tamo ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao
Tko je glasao

Ponovno puno filozofiranja

Ponovno puno filozofiranja oko prosvjeda. Pogledaj si ovaj u demokratskoj Kanadi pa onda pričaj o strašnim "huliganima" u pohodu na Markov trg. S obzirom na stanje u zemlji, čudo je da još nije bilo nešto ozbiljnije.

Hrvatski narod je 20 godina poslušno trpio pljačku veleizdajničke bande koja je iskoristila domovinski rat za pretvorbu i privatizaciju a u mirnodopsko vrijeme je kupovala socijalni mir zaduživanjem. Bolje im je da se opamete, jer prazan želudac neće razmišljati i filozofirati.

Kako su BBB branili domovinu od srpske agresije, tako će Hrvatska mladost s istinskim hrvatskim braniteljima zbaciti bandu lopovsku s vlasti i hrvatske veleizdajnike.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci