Tagovi

Pravda kako ju vidi Vrhovni sud RH


Branko Milanović, photo by Jutarnji list

Da je hrvatsko pravosuđe korumpirano i da njime vlada mafija, to već svi znamo, ali svaki put uspijevamo dosegnuti novo dno dna. Pa tako i ovaj put kada su u DORH-u ocijenili da je sudac Branko Milanović prekršio zakon i donio protuzakonitu odluku o privremenom puštanju ubojice Vinka Budiše na slobodu, iz Vrhovnog suda stiže objašnjenje da i takva protuzakonita odluka ne znači da će Milanović ikako biti kažnjen. Kako nam objašnjavaju iz Vrhovnog suda to što je odluka proglašena protuzakonitom ne znači nužno loš rad ili zlu namjeru suca, već da se suci jednostavno razilaze u tumačenju zakonskih odredbi.

Kad bi se suci povodili za objašnjenjem Vrhovnog suda u nekom zamišljenom suđenju u slučaju oružane pljačke bez ispaljenog metka, presuda bi otprilike ovako izgledala: Optuženi N.N. proglašava se nevinim u postupku oružane pljačke jer je utvrđeno da prilikom pljačke optuženi nije ispalio ni jedan metak već je samo zaprijetio službenicama koje nisu pružile nikakav otpor. Kako su službenice same predale novac bez ikakvog otpora sud zaključuje da su službenice nesavjesno obavljale posao jer se nisu uvjerile da je optuženi N.N. imao namjeru upotrijebiti oružje tako da nije utvrđena zla namjera optuženog N.N.

cnn.blog.hr

Komentari

Niti u jednom drustvu NE

Niti u jednom drustvu NE SMIJU POSTOJATI NEDODIRLJIVI...

Mora biti netko tko nadzire nadziratelje, mora postojati instanca koja kontrolira vrhovne instance, mora biti kontrolni mehanizam za SVE - jer postoji rizik uplitanja ljudskog faktora cak i u najpomnije planiranim stvarima.

LJudskog smeca ima svugdje, niti uvazene sudacke stolice nisu izuzetak.

Fascinantno je kako se neke zdravorazumske stvari MOGU DVOJAKO TUMACITI - i kako neki ljudi nemaju stida i osnova moralnosti.

MOgucnost sankcija mora postojati, nikakva povlastica ne smije nikom biti zajamcena dozivotno i nitko ne smije biti NEDODIRLJIV !

Tko je glasao

Večeras sam mislio jedan

Večeras sam mislio jedan post o reformi pravosuđa ali neće biti vremena pa ovdje samo jedna misao.
O reformi se priča, reforma se kao radi a pomaka malo ili ništa.

Svaka reforma počinje s klimom i političkom voljom za nju. U današnjim okolnostima gdje se pritvara potpredsjednik i prvi dodavači a gazda se ni ne pita, klime očito nema a politička je volja deklarativna.

Od nove vlade očekujem klimu i jasan mig pravosuđu sa svime što ga čini da se uhvate pravoga posla o čemu i Mucalo pjeva oko čišćenja ribe.
Ukratko, ja želim da nakon izbora na stolicu u uredu USKOK-ova istražitelja sjedne Polančec da kaže nešto o poslovanju HFP s posebnim osvrtom na odluku o prodaji KIM-a, a njegovi kolege ministri također.
Očekujem da na istu ili sličnu stolicu sjedne Vukelić kako bi rekao nešto o Brodosplitu.
I tako redom, i druge stranke, bez izuzetka.

To bi bila gesta dobre volje DORH-a da radi po instinktu za sumnjivo djelo i pravilima struke, neovisno o imenu i prezimenu ili funkciji aktera. Naravno, uključuju se i zahtjevi Saboru za skidanje imuniteta.

To su naznake da bi se u reforme moglo stvarno. Tad bi se lakše i sa sucima kojima bi ovako nešto isto bilo signal.

B-52

Tko je glasao

100% suglasan

100% suglasan

Tko je glasao

Muči me problem

Muči me problem nadležnosti suda. Kako je moguće da Budišu osudi sud u Splitu a na odmor ga pušta sud u Gospiću.
Dali je to nadležan onaj sud gdje možeš kupiti suca?
Isto tako što je sa drugom stranom, tužiteljima.
Kako je moguće da sud nije obavjestio o svojim namjerama državnog odvjetnika?

Tko je glasao

Pretpostavljam da je zatvor

Pretpostavljam da je zatvor u Gospiću pa od tuda nadležnost gospičkog suda. A suca se

Tko je glasao

svuda može kupiti!

svuda može kupiti!

Tko je glasao

Pogledajmo haški sud; prvo

Pogledajmo haški sud;
prvo je gotovinina obrana dala molbu za privremeno puštanje;
na to se očitovalo tužilaštvo;
na kraju će sud donjeti odluku

Kod nas sud bez da konzultira tužilaštvo, donosi odluku. Nije li tu učinjen propust. Koliko mi je poznato sud uvjek mora ukljućiti obje strane.
Ako sam u pravu onda je sudac zaobišao zakon, a za to bi morao odgovarati.

Tko je glasao

Dodal bi još to da se

Dodal bi još to da se takava praksa vuče iz komunističkog sustava jugoslavije.

Tko je glasao

Sasvim je očito da sudbena

Sasvim je očito da sudbena vlast u Hrvatskoj ne može sama sebe kontrolirati, posebice u svjetlu činjenice da se suci sami biraju na doživotni položaj. Zanimljivo je kako se cehovski pokrivaju, upornije nego liječnici ili neke druge profesije. Govori li to o lošem odabiru samo ili i o felerima u sustavu? Mislim da je ovo drugo i da pravosuđu treba nezavisno tijelo izvan njega samoga koje će moći s pozicija pravde i common sensa u završnoj instanci govoriti o pravosuđu i sucima posebice. Pa i odlučivati. Tek u tom kontekstu može se govoriti o nezavisnosti sudske vlasti. Ovako kako jeste, ona je definitivno ovisna o izvršnoj i o "magupima u vlastitim redovima".

nvuljanic

Tko je glasao

Da se malo podsjetimo HTV 1

Da se malo podsjetimo
HTV 1 DNEVNIK: DO u postupku protiv suca Branka Milanovića

+ Gost Dnevnika pučki pravobranitelj - Jurica Malčić

...., a mogao je cnn slobodno citirati neku od bizarnih presuda kojih ima i nisu ništa bolje od izmišljenog primjera kojeg je naveo, a i čitatelji ovog poratla ih zasigurno imaju podosta..... Ajmo ljudi.. presude na sunce, a za najbizarniju bi mrak mogao dati i neku nagradu pa makar bil ai prugasta bejzbol palica...

Tko je glasao

Godinama znamo da nam je

Godinama znamo da nam je pravosuđe katastrofalno, svjet nas upozorava da moramo napraviti reformu pravosuđa. Znaći promjeniti zakone, utvrditi mehanizme kontrole i sl.
Zakonske prijedloge izrađuju vlada i političke stranke. Zakone donosi sabor a proglašava predsjednik RH.
Sve njih treba pitati;
Zašto ne radite svoj posao?
Dali zato što ste nesposobni ili
zato što se bojite da pravosuđe ne počme pometati prvo vaše smeće?

Političari znaju reći, sucu se ne može ništa, ima doživotan mandat. To je glupost. Onakj koji mu je taj mandat dao, mora mu ga i obuzdati.
Poštovani predsjednici stranaka prije nego što počmete izgrađivati megalomanske mostove i rušiti kineske zidove izgradite državu po mjeri građana a ne pojedinca ili kriminalne skupine.

Tko je glasao

Ova hipotetska presuda ti je

Ova hipotetska presuda ti je odlična. A da takav način razmišljanja nije puka fantazija, evo jedan primjer iz Jutarnjeg lista (23.8.)
Ušao je i pitao “tko to dira mog sina”, i izvadio pištolj, no nije pucao i nije repetirao. Kako bi i repetirao kad ima jednu ruku?
Istina, bio je pripit. No kako god bilo, zar nije sramotno što su jednoruku legendu izudarali teškom stolicom i iscipelarili - ispričao je bivši pripadnik Puma …

Za sada se radi o novinskom članku, ali ako se poklope prikladan sudac tipa Lozina ili Milanović i ovaj svjedok ili ovakvi svjedoci, tvoja hipotetska presuda mogla bi postati stvarnost.

(Glavni junak priče je general Korade, a vjerujem da je prepoznat i bez ove moje opaske)

Tko je glasao

Kad god razgovaram s

Kad god razgovaram s pravnicima, prva stvar koju mi objasne, da pravo nije pravda. I to naše pravosuđe zorno pokazuje. Ali se uvijek pitam da li pravo mora rušiti zdravu pamet i logiku?
Opet se vraćama na temu jednog od predhodnih postova Tyche, a tiče se odgovornosti. U pravosuđu je evidentno da je sudac oslobođen svake odgovornosti za svoj radn. neće snositi posljedice svojih odluka, kao svi ostali smrtnici.

Tko je glasao

Nadam se da vi niste stvarno

Nadam se da vi niste stvarno očekivali da Vrhovni sud poduzme neke ozbiljne korake protiv Milanovića, Da je Vrhovni sud čega vrijedan ne bi dopustio Lozini da dalje sudi i ne bi dopustio da presuda Budiši postane ovakva kakva je, pravomočna.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci