Tagovi

PravDA je u mojim rukama!!!

Govorim kako je. Čitam Pravdu. Cijelu sam je pročitao.

Da vam kažem prvo kako Pravda izgleda.

Na latinici je. Sva slova. Broj je 1492. Evo, mene tek je taj broj dopao. Pitam se jesam li propustio puno toga. I još broj taj, kad otkriše Ameriku, samo to još nisu znali. Pa moglo bi biti da prije ovog pisali su da Zemlja ravna je ploča. Mislim si ja.

Nema tu puno stranica. Sedam. Kao kad bi negdje drugdje počupali sve reklame. I prikrivene s njima.

Za razliku od drugih tiskovina s kojima trže, a koje i nagradne igre, pa se nadaj, nude, Prvada je ovršna isprava, vjerodostojna vele, pa tko svoj primjerak dobije, može odmah s njom na Finu.
Moj broj čitatelju donosi milijune. A državi kroz poreze i doprinose još toliko. Čitam naslov i podulji tekst. „Pola pije, pola Šarcu daje“.

Pravda super zaglavlje ima. U ime Republike Hrvatske, piše. Sve velika slova.

Blista od zdravog razuma.

Ima i narudžbenicu za pretplatu i rubriku za želje čitatelja, o čemu bih htio da u Pravdi piše. Mi smo je popunili odmah. Odvjetnik Frano Gavranić i ja. I još smo jednu ovršnu ispravu poželjeli. Da nam dođe u nekom od brojeva što slijede. Žuriti ne moraju, što se mene tiče, al' u Šarčevo ime govoriti ne mogu.

Baš me zanima kakav odgovor, uredništvo sprema.

A najavljuju teme razne. Od idućega broja. Od gospodarskih savjeta do putopisnog dvobroja.

Znam ja već dulje vrijeme što me ide. I pisao sam o tome. I znao sam da će i ovaj blog doći. O naslovu i tekstu razmišljao sam tako. Kako vam to reći.

A bilo je ovako.

Donio sam neke odluke. I nisam ih donio sam. I ne tiču se samo mene. I Amerika je u planu. Nije dižem sidro i odlazim, ali gibanja će biti. Ali prvo da počistim zaostatke koliko mogu, jer uz gibanicu, teže još jedan posao ide. Pa sam stisnuo.

I tako jesenas kad sam prvi put Pravdu požuriv'o, dali mi da znam pod kojim brojem se moja pravda vodi. GŽR 1492/12. Ja sam odmah znao što to znači.

I rekoh to, ići će brzo, treba se žurno vratiti u formu. Sa sto uspona na Sljeme. Biciklom preko zime. Ali avaj tko je tada mogao znati kakvo se ledeno doba za ovu zimu sprema. I tako zima na izmaku, a tek 64 puta sam gore biciklom bio. Do petka.

A razmišljao sam tada, da mi naslov blogu bude „U Ameriku idem“. Ko Goran Milić, da sam. Pa i blog na tu temu.

Međitim u petak, ja već pri vrhu, dok još je gore skoro metar snijega, kad zazvoni telefon. Vidim Frane zove. Čita Pravdu veli.

Kako je bilo, što smo uspjeli, s kim se bodemo, što nas još čeka. Pita što mislim. Ja mu objašnjavam gdje sam to sad. I da ne mogu pričat. Jer tu usko, ralica je probila, još davno zamet snijega ovaj, ali nema mjesta za zaobić, pa ni biciklista. A sve to iza okuke je. No na brzinu kažem, da smo znali, koje opcije jesu, i što nam znače.

I tu je krenulo, da sam čak i ove na specijalkama od jednom stiz'o. Nije cijele zime išlo, ali sad sam ih šišo.

Ali zašto je to sada važno? Pa kad sam vidio tko me zove, a znao sam i zašto, vidim da baš je na 64 palo. A to broj je bitan. Meni. Binarno se sa šest nula piše, a i oktalno mu dobro stoji. O heksadecimalnom obliku da i ne govorim. I Mak Dizdar bi ga, da je za njeg znao, u stećak ukucao.

I tako, kad je već tako, valja nama i naslov i temu bloga promijeniti. Pa umjesto da u Ameriku idem, „Ne posao se vraćam“ ide. A i pod dojmom nizbrdice, koja slijedi, sam bio.

O broju 64 ću pisati jednom. Obećanje dajem.

Malo me to zbunilo. Kako ista tema, a jednom idem, a drugi put, vraćam se ide.

I dođem doma, kad Frane opet zove. Traži broj. Od tekućeg računa. Moga.

Ja ruku u džep gurnem, od jakne u ormaru, unutarnji onaj. I po postavi osjetim odmah da u krivi džep sam zavukao ruku. Slična jakna izvana. Isto crna, ali tu već dugo odijenuo nisam.
No nešto u džepu ima. Olovka pipam. Baš da ju vidim. Ionako skupljam ubojita pera.

A ona. Crvena ko nova.

„PravDA“, na njoj velika su slova. A ispod dodatak „je u Vašim rukama!“.

Otkud to sad tu kod mene? I kud baš tako da dogodi se sve?

Otkud olovka znam. Kad sam za Josipovićevu kandidaturu potpis dao, na štandu sam je dobio. Ali za ovo dalje objašnjenje ne dajem.

Tri godine pišem. O čemu? O čudu? O koincidenciji? O zatvorenom krugu indicija? O neoborivim dokazima?

Prvo, sve što sam napisao upravo se tako zbilo, a drugo vidim i ja sad da tu od svega po malo ima. I da neke stvari jasno odvojiti treba.

Eto što je bilo, i zašto sam to baš napisao ovako. A moglo je i puno drugačije biti. Isto to ispričano.

A na fejsu napisao sam kratko. Ide PravDA. Kuda ide, upitala Martina. Prema onima koji za njom žeđaju i za onima koji od nje bježe. Mudrujem.

Komentari

radujem se

da si dočekao kakvo takvo zadovoljstvo i potvrdu da se možda ipak i može.
ne želim ti kvariti zadovoljstvo ali s tvojim metodama se i dalje ne slažem.
svako dobro!

Tko je glasao

Hvala!

Moje "metode" s mojim radnim sporom imaju veze manje od nikoliko. A o ostalim temama na koje se moje metode odnose se svakako može raspravljati. Zato ih tu javno i iznosim da čujem vaša mišljenja. Koja imaju utjecaja na moje odluke. Na čemu zahvaljujem.

Tko je glasao

Čestitam

Sve što potkopava Mudrinića apsolutno podržavam!

Malo sam tužna ako si se nagodio i ne ideš dalje...al' ja to samo onako, da završi ko u filmovima...

Statistička pogreška

Tko je glasao

Moš' misliti...

kako ovo potkopava Mudrinića...

Da svi mediji vrište "Mudrinić izgubio milijunski spor", onda bismo o tome mogli govoriti (ako), međutim, sad ova presuda samo predstavlja stavku na kontu "Nepredviđeni troškovi i viša sila", zbog čega će se pribjeći "štednji" u vidu otpuštanja još kojeg inženjera, ili zaobilaženja još ponekog sela infrastrukturom...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bigulica?

HT ima rezervirana sredstva za takve sporove, kotira na burzi i u izvješćima se može vidjeti o kojim iznosima se tu radi. Ovo nema nikakvog utjecaja na ovo ostalo o čemu Bigulica priča. Poslovnin plan u kojem se predviđaju troškovi i investicije odobrava nadzorni odbor, dok je plan otpuštanja dio srednjoročnog plana. HT ima planirano koliko će zaposlenika otpustiti u iduće tri godine i to je javno objavljeno u tisku.

Potpuno suprotno, rezultat postupka je da će više novca umjesto u Njemačkoj ostati u Hrvatskoj te da će teže ići otpuštanje. Jer otpuštanje, iako uz otpremnine, ide i uz primjere što vam se može dogoditi ako ne slušate. Onda dobijete vritnjak pa se vučete po sudovima. A tamo nikada ništa nećete dobiti. Jer mi smo moćni skoro pa svemogući. Tako da je svaki ovakav uspjeh ipak ima utjecaja i na pregovarački položaj radnika.

Vijest nije u medijima iz razloga koje sam dolje u komentarima naveo. Osim toga trenutno među strankama vlada primirje. Lijepo se međusobno ophodimo. S puno uvažavanja i razumijevanja.

Tko je glasao

dobro

govoriš zborištaru Papar, ovo je ohrabrujući primjer da se može istjerati pravda protiv čopora korporativnih odvjetnika i da ne treba pognute glave kusati sav izmet koji nam serviraju.

bilo bi lijepo da barem jedan medij objavi ovu vijest. pogledaj pp.

Tko je glasao

Daje se na znanje!

O razlozima i načinu širenja ove vijesti možemo donijeti odluku.

Iznesi argumente za svoj prijedlog.

Tko je glasao

napisah

ti na pp par sitnica.

Tko je glasao

Papar...

Mislim da si donekle pogrešno, tj. neprijateljski shvatio moj komentar, pa da razjasnim - meni je u svakom slučaju drago zbog ove tvoje pobjede koja pokazuje demoraliziranom puku i eventualnim ostalim "žviždačima" da nije sve baš uvijek osuđeno na propast, tj. da se uporna borba, uz puno živaca, a vjerujem i novaca, može isplatiti. A to da se neki običan otpušteni radnik može upustiti u borbu ovakvih razmjera... ma daj, budi realan... To je ipak rezervirano samo za "ibermenše" koji bicikliraju po snijegu gore dolje i pretiču premijera i njegove puchove:)

Hoću reći, ovdje se prije svega radi o tvojoj osobnoj pobjedi, a ne o nekoj političkoj ili svjetonazornoj pobjedi (barem ja tako doživljavam stvari).

Inače, bez namjere da prizivam nevolju i budem zloguka sova, slučajno sam upoznata sa slučajem dobivenog spora, sjela već i lova, a onda je sve palo na višem sudu, pa sve nanovo... Nešto slično ti svakako ne želim, ali svejedno, nemoj prestati trenirati :)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Može Sizif.

Ma ne ljutim se, mi ovdje diskutiramo. Često mi se čini da je ovo odličan brainstorming. Nabaci se neka teza, kao ova sad i onda se modelira. A tu moramo iznositi drugačija mišljenja. Pa je svaki komentar dragocjen. Zato nema razloga da se ljutiš na moj odgovor. Hahahahaha. I onaj upitnik. Hahahahaha.

Definitivno sam ja onaj koji je gurao kamen uzbrdo. I odlična je primjedba da guranje kamena uzbrdo može biti stvar pojedinca, ali da sustav onda kamen vrati na početak.

E sada pobjeda pojedinca može biti samo u tolikoj mjeri da je uspio kamen dokotrljati do vrha, a ako kamen gore i ostane to onda znači da to nije samo osobna pobjeda. Da je sustav ipak evoluirao.

A sustav treba razumjeti.

Znao sam ovdje u komentarima uspoređivati moje postupke i rezultate s onima Vesne Balenović. Ona je uspjela doći do javnosti, ali su drugi rezultati izostali. Također i dinamika je bitno drugačija. Dobila je otkaz nakon mene, a sve moguće pravne instance je uspjela proći davno prije mene. I tu sada nema nazad. Da je samo koju godinu usporila, uvjeren sam da bi ishod bio drugačiji.

Vjeruj mi, jednostavno nije moguće da je rezultat rada sa sustavom lišen osobina samog sustava. Utjecaj oba elementa je točno pola-pola. Jednostavno moraju biti ispunjena oba uvjeta.

Ajde sad ovo opovrgni.

Tko je glasao

Ne znam jesam li dobro razumjela...

Želiš li reći kako je rasplet događaja ovisio (barem u svojoj polovici) o tzv. "političkoj volji"? Pa u to nitko ne sumnja :)

Samo, u kojem je smjeru ta volja otišla? Tu možda imamo drugačije razumijevanje situacije.

Dakle, prije: "pravda" nije bila u tvojim rukama, ali si o tome blogao, izlazio u medijima, "prčkao" po slučaju itd.
Sada: "pravda" je u tvojim rukama, ali ........................................................................................................(nadopuni ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ma ne ništa od toga. Ovo sa

Ma ne ništa od toga. Ovo sa pravdom je alegorija. Bez ironije.

Osobno smatrm da medijski istupi nemju nikakav ili imaju zanemariv utjecaj. To se najbolje vidi iz medijski vrlo dobro praćenih predmeta koji su imali neslavan završetak. Opet da se vratimo na slučaj Vesne Balenović.

Govorim u istom kontekstu u kojem sam rekao da je Vesna svoj predmet odradila u vremenu dok je sudstvo bilo pod velikom šapom politike.

Politička volja kad je sudstvo u pitanju zapravo bi trebala biti volja da političke komponente uopće nema. Da ne postoji taj utjecaj.

Slijedeća bitna stvar, koja je bitna samo za ovaj predmet, je da o ovome konkretno nikad nisam niti pisao u smislu političkog utjecaja na postupak. Ja sam svoj predmet samo spomenuo da on postoji jer ne mogu prikriti činjenicu da sam u kako smo to za ovu prigodu nazvali sukobu interasa.

Moje pritužbe nisu se odnosile na radno pravo niti na građanske postupke, već na kaznene postupke.

Vrhovni sud Republike Hrvatske je konačnu presudu u mom radnom sporu, presudu da je otkaz nezakonit i da nema sudskog raskida ugovora o radu donio devet mjeseci prije nego li je Josipović postao Predsjednik, a Županijski sud u Zagrebu naputke kako utvrditi naknadu plaće barem pola godine prije ustoličenja.

Dakle ja sam ovdje govorio načelno, da pojedinac ne može uspjeti sam od sebe bez napredka sustava.

Tko je glasao

kidam, bina nalijevo

Ne znam je li to od uzbuđenja, ali ovaj si blog napisao kao onaj lik iz crtića, Škrbamaca. Meni se više sviđao onaj tvoj prijašnji stil, minimalistički, a naoko običan. Jer - stil, to je čovjek.

No, za ovu prigodu nebitno. O tome razmišljaj sutra, kao Scarlet.

Pobjeda za tebe i za ovu jadnu raju koja hljeba neima. I, ipak, kao neko slabašno svjetlašce na kraju dugog mračnog tunela.

No pasaran!

šimoda

Tko je glasao

Scarlett O'Hara

Nisam to ostavio za sutra, smislio sam to prije ovoga od jučer, ali moram se držati neke kronologije. Ali evo ga da ne ispadnem sad kao Rhett Butler i "Iskreno, draga, boli me briga!":

1. Ovaj blog prestavlja vijest i kako takvom mu prema pravilima Pollitike tu nije mjesto. Ali ta vijest se uklapa u kontekst mog dosadašnjeg djelovanja ovdje, ne toliko kroz same blogove koliko kroz rasprave u komentarima, pa mislim da može proći.

2. Ta vijest nije samo vijest nego je i ekskluziva. Vijest o ovom događaju nije prenio niti jedan drugi medij u državi, a to jest vijest takvog interesa. Ona je ekskluzivna upravo zbog stila kojim je napisana. U jednu ruku svi koji prate, a drugima Rhett Butler se javlja, je jasno o čemu se radi, što se konkretno dogodilo, ali sa ovom količinom informacije ne mogu učiniti opet ništa.

3. Dakle ovo se može tumačiti kao nešto što sam vam reko prije nego li drugima. Ili da sam ovdje u konačnici rekao više nego li drugima. Odnosno da sam vam se povjerio. A povjeravaš se ljudima kojima vjeruješ, i prema kojima isti takav želiš biti.

4. Objektivno u svojim postupcima sam zbog okolnosti koje vladaju bio u nekoj vrsti sukoba interesa. To nije stvarni sukob interesa, ali sigurno ima dimenziju zamršenih odnosa. Naime u isto vrijeme pišem kaznene prijave, dostavljam dokaze i svjedočim u izvidima protiv članova uprave HT-a, vodim građansku parnicu protiv trgovačkog društva HT i još k tome predlažem nagodbu o mirnom okončanju našeg spora.

5. Iza mene ne stoji politička odluka da se ide rasšistiti s kriminalom na kojeg ukazujem. Ja čak tvrdim da je suprotno. A trenutno vidim da je Mudrinić duboko pustio pipke i u izborni stožer SDP-ova kandidata za zagrebačkog gradonačelnika.

6. U sustavu postoje ljudi koji mi vjeruju, ali je i zbog njih i zbog mene bolje da što prije otpetljam te zamršene odnose, da izađem što je moguće više iz tog nazovimo ga sukoba interesa. Da se otkloni svaka sumnja o mojim motivima.

7. Sada vidiš u koliko sam ja različitom položaju od recimo Damira Mihanovića koji je zapravo razvalio Sanadera. A tu je bila tolika politička potpora, da svi mediji spekuliraju da je osobno Merkelica prije toga zvala.

I možda jedan podatak o meni. Ivo Josipović je jedini političar koji je dobio izbore, a da sam ja za njega dao glas.

Tko je glasao

što je pisac htio reći

Dragi Papre, samo za tebe učinit ću sada nešto što inače ne volim i ne radim - sama ću interpretirati svoj tekst (urgh!).

Prvo, isprika gospođi Scarlett jer sam joj izbila jedno "t". Hvala na ispravci i na gentlemanskom prešućivanju iste!

A sada - pojašnjenje "što sam htjela reći". Iako znam da je važno značenje, meni ipak puno znači i način na koji se nešto kaže (napiše). To je stil.

E sad, budući da sam bila oduševljena i značenjem i stilom na koji je napisan, recimo, onaj tvoj blog o bicikliranju u Lici, a i većina tvojih ostalih tekstova (za mene je to dragocjen talent), ja od tebe očekujem uvijek ništa manju ili čak višu stilsku i značenjsku razinu.

Htjela sam reći i da ovo možda nije trenutak kada bi trebalo paziti na takve finese.

Sve u svemu, iako te ne poznajem, htjedoh reći da te silno poštujem, da mi je neizmjerno drago zbog tvoje pobjede i da mislim da je ona važna i za puno ljudi koji neće nikad uspjeti izvesti takvo nešto kao što je tebi uspjelo.

Dakle, sve ovo što si napisao kao odgovor ja razumijem, ali moj upis je ovdje samo zato da ti odam dužan respekt i potporu.

Sve ostalo je - stilistika.

šimoda

Tko je glasao

Hvala na komplimentima.

Meni inače govore, da ako i jesam u pravu, da sam onda barem deset godina ispred svog vremena. Tako da kad sam vidio usporedbu sa Scarlett rekoh, ajde da i meni netko udjeli neki kompliment. Hahahahaha.

Tko je glasao

Mudrujem

Papar kraj je najbolji :):):)

Tko je glasao

Dobar je kraj, ma nije loše

Dobar je kraj, ma nije loše ni ovo prije. Samo se bojim da sam umjesto bikebloga trebao napisati konkretne podatke iz presude jer može biti da je nerazumljivo. Ali opet o mudrovanju ne smijem niti zucnuti. Ma jak je ovo portal, znaju ljudi.

Tko je glasao

Papar

Neš ti mudrovanja.
Jedino mi je žao što to neće otići iz njegova džepa.

Sad piši zamolbu Opačićki za posvojenje Zapa:):):)

Tko je glasao

tatice

Ja sam shvatio da si nekom dao broj računa i odmah sam se dao posvojiti :)

Tko je glasao

Opet :)

Dvaput je dvaput.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci