Tagovi

Prava politika

Temeljni subjekti

Moram vam priznati da više ne znam što bih i o čemu bih pisao pa sam se uhvatio ovih gluposti.

Evo, dakle, jednog očajničkog, dosadnog i uzaludnog dnevnika, koji će ipak manjem broju čitatelja (budućim revolucionarima) biti od neizmjerno velike koristi u stvaranju novog svijeta. Riječ je o pravoj politici i najvažnijim društvenim, političkim, ekonomskim i pravnim subjektima.

Najprije o tim subjektima. Ima ih samo četiri:

1. individua.
2. obitelj,
3. poduzeće.
4. Država

Individua, tzv. fizička osoba, zapravo je pravna osoba par exellance. Obitelji, poduzeća, i države svrstavaju se pod pojam pravne osobe. Mislim da je to općepoznata stvar.

Ovdje će biti riječi o tome kakve moraju biti ove „osobe“ da bi društvo bilo podnošljivo i što bi one trebale raditi i ostvarivati.

Čini mi se da baš u tome danas vlada nekakva zbrka ili nepoznavanje stvari i da iz toga proizlazi i zbrkana, jalova, bezuspješna politika.

Znači, važno je znati koji su temeljni društveni subjekti i što bi oni trebali raditi.

Evo.

Individua

– zadužena je za kreativni ili reproduktivni rad. Načelno gledajući, svaka bi individua morala ostvarivati i stanoviti „višak vrijednosti“.

Obitelj

– pogon za proizvodnju radno i životno sposobnih individua – proles. No svaka bi obitelj pored ove vrste proizvodnje trebala stvarati i onaj „višak vrijednosti“ – obiteljsku ušteđevinu - jer obitelj nije samo biološko-reproduktivna i emotivna zajednica, nego i ekonomska. Obitelj ne smije poslovati s deficitom.

Poduzeće

– pravna osoba čiji je prvenstveni zadatak stvaranje profita (gotovine, money, cash) i to putem proizvodnje i prodaje raznih stvari, tj. roba ili materijalnih dobara koji trebaju ljudima.

Država

- Glavni posao ove pravne osobe je proizvodnja zakona, koji bi trebali sve ostale, gore spomenute i nespomenute subjekte organizirati tako da svaka od njih može ostvarivati svoje, gore navedene zadatke.

Pored toga, država također mora ostvarivati onaj višak vrijednosti, tj. državni budgetski suficit.

Eto, tako, po mom mišljenju, stoje stvari s ovim društvenim subjektima. Zahtjev za tim da svaki od njih stvara neki svoj, specifični proizvod, a pored njega i gotovinski višak vrijednosti, je kako ja vjerujem, sasvim opravdan, a nisam ga postavio ja nego sva društva, otkad je svijeta i vijeka. Ja ga samo dovodim do jasnoće i usput hoću reći da je kuku i loše onom društvu koje ne poštuje i ne ostvaruje taj zahtjev.

Ja Imam dojam da je ovo znanje o bitnim društvenim subjektima i njihovim zadacima, u našim vremenima nekako zamagljeno ili zaboravljeno, i da odatle proizlazi ona zbrka u zakonodavstvu, stanovita bijeda, silni dugovi (čak i onih najbogatijih država na svijetu), a i drugi srodni problemi.

Za sve to odgovorna je država, jer ona je ta koja je, putem zakona, svim drugim subjektima i sebi samoj trebala omogućiti produktivno funkcioniranje.

Neki će čitatelji sigurno već znati da sam ja onim zakonima koji se odnose na ove subjekte pokušao popraviti te stvari, ali mi se čini da u tom popravljanju imam manje uspjeha nego najlošiji zakonodavci i najbesmisleniji zakoni.

Političko tržište je danas najgore tržište za dobru robu.

Gotovo da je potpuno besmisleno, na tom tržištu ponuditi nešto smisleno.

***

Prava politika.

Najprije o jednom subjektu kojeg do sada nisam ni spomenuo.

Mislim na ljudsku vrstu.

Ona je nekako iznad svih ovih, već spomenutih subjekata, a njihov korektan odnos prema njoj je u tome da svi oni ostvaruju svoje ciljeve i interese, ali NA NAČIN koji istovremeno vodi i ka ostvarivanju ciljeva vrste.

Ciljevi vrste su iznad svih, državnih, nacionalnih, vjerskih, klasnih, rasnih itd.

Jedna nacija ili država toliko je bogata koliko doprinosi ostvarivanju ciljeva vrste. Njeno bogatstvo (bogatstvo nacije), snaga, slava ili ugled su nagrada za doprinos ostvarivanju ciljeva vrste.

I ovo pravilo važi otkad je svijeta i vijeka, a ja, opet, samo potsjećam na njega.

Naše siromaštvo također je „nagrada“ za veličinu našeg doprinosa ostvarenju ciljeva vrste i nemojmo se tješiti ili zavaravati mislima da je to proizišlo iz nečije nepravde.

No vratimo sa vrsti.

U jednom od prošlih dnevnika rekao sa da je ljudska vrsta, u današnjim danima, zbog lošeg vođenja ekonomije i politike dužna znatno više od sto tisuća milijardi dolara.

Na to je jedan korisnik u čudu upitao:

Kome je dužna?

Vanzemaljcima?

Iz tog se pitanja može naslutiti koliko je važno da se, kad je riječ o ovim problemima, govori o ljudskoj vrsti, a ne o nekakvom apstraktnom čovječanstvu ili još apstraktnijem „čovjeku uopće“.

Kad se, naime, kaže: „ljudska vrsta“, onda se pod tim direktno podrazumijeva da je to entitet koji nastavlja svoj beskonačni život kroz smjenu generacija. Ergo: kada kažemo da je ljudska vrsta dužna, onda zapravo tvrdimo da su sadašnje i prethodne generacije dužne budućima.

Dug prethodnih generacija danas se očituje u tome što mi živimo lošije nego što bi živjeli da nema tog duga, a buduće će također živjeti lošije nego bi trebale.

Jasno, iako više troši nego stvara, sama vrsta nije kriva za ovo, niti su krive generacije, nego opet države, jer nisu ustanovile takve zakone koji bi spriječili pojavljivanje i rast onoga duga.

Ali, današnje države imaju još jedan veliki grijeh.

Međudržavni, internacionalni odnosi su u teško podnošljivom stanju koji nije daleko od kaosa ili možda nekog strašnog kolapsa. Suvremene države već su odavno trebale poraditi na stvaranju neke svjetske, nadnacionalne države, koja bi svojim svevažećim zakonima uspostavila i garantirala red na planetu.

Jedna vrsta, jedan planet, jedan zakon - isto mjerilo za sve!

To ste već više puta čuli od mene.

Žalosno je to da jedna vrsta koja se smatra inteligentnom, živi u takvom kaosu kao da je zapravo blesava i kao da ne zna ni za kakav zakon. Ta svi konji na ovom planetu žive po jednom, svom, konjskom zakonu, a ljudi, pak, kao da su konji ili magarci, bez reda i zakona, i to ne samo na međunarodnom području, nego i unutar granica nacionalnih država.

Zar ne bi bilo najprirodnije i najlogičnije da jedan jedinstveni zakonski sustav ravnopravno važi sa sve ljudske subjekte na cijelom planetu i njegovoj okolici.

Jedna vrsta, jedan planet, jedan zakon - isto mjerilo za sve!

Kakve ovo veze ima s nama?

Mi, prije, svega, kako je rekao jedan veliki državnik, moramo gledati što možemo učiniti za ljudsku vrstu, a ne, kao nekakvi prosjaci ili grebatori, što vrsta može učiniti za nas.

Ma kako to mi to možemo pomoći ljudskoj vrsti, zapitat ćete.

Jednostavno, verlo, verlo jednostavno, kako bi rekao Starćević.

Trebamo prihvatiti jedan izvanredno funkcionalan i produktivan NAČIN ostvarivanja svojih interesa i ciljeva. Tome najnužnije slijedi bogata nagrada, ali i ugled, jer će cijela vrsta prihvatiti taj NAČIN.

Jer je nagrada, nacionalno bogatstvo je, gledajući načelno, dokaz ispravnog NAČINA života, ispravne politike – ispravne sa stajališta ostvarivanja ciljeva ljudske vrste – a to je apsolutna ispravnost.

Kod mene nema ništa relativno.

Komentari

Demokracija

Je li ona ideal ? I zasto. Odlucuje narod. Izabro Hitlera i 1000 ljetni Reich.
Kako su Grci birali, izbornim listicem.
Italija imala vladu strucnjaka, bez izbora.
Izbori vam danas izgledaju kao box.
Navijaci, tv, novinari, kao utakmica.
Nikad mi nije bilo vazno biti prvi.
Igrali smo nogomet u sljivoku zbog zabave i misica.
Je li politika sport.
Kraljica izabere vladu. Sto je tu lose.
Najstarija je i najmudrija.
Vatikan.
Prepoznamo mudrost i dobrotu.
Sto je sposobnost.
G. Bosnicu, zar je demokracija Sveta Krava.
Moja Sara.
DI V. Rosic

Tko je glasao

Vladimirar

U određenim razdobljima društva, demokracija je najfunkcionalniji oblik vlasti. No ona obićno vodi ka nekom obliku autokratske vlasti, zato jer ova ukazuje na to da bi mogla biti funkcionalnija i efikasnija. No unutrašnji procesi u demokraciji mogu voditi i ka ohlokraciji i anarhiji, što nije dobro.

Ja se zalažem za transformaciu demokracije u nomokraciju, koja je jedan usavršeni oblik demokracije, ali istovremeno i neka vrsta autokracije u kojoj autokrat nije živa osoba ili nekakva elita, nego jedan sustav zakona koji sprečava zloupotrebu vlasti.

To je nekakav moj prilog razvoju ljudskog društva.

Eto, nadam se da nisam bio prekompliciran.

Tko je glasao

uglavnom ovo

https://www.youtube.com/watch?v=Vb-rOTPR5IE

je prava politka na ovim prostorima, kaki se to ufino kaže ;-))

sve dobro...

Tko je glasao

Drvosjek

To je, nažalost, ona bolja ili čak najbolja strana domaće politike.

Tko je glasao

kod mene je sve relativno

jakobsche konstante izmedju kartezijevih, cilindricnih i sfernih koordinata

Tko je glasao

Planet

hr wikipedija : planet.

Tko je glasao

gledamispredsebe

Bogami, ne znam ni ja.

Tko je glasao

Glaedamokosebe

Možda si u pravu glede općeg suda o ljudskoj vrsti, ali ipak mislim da "dan ne treba suditi prije nego sunce zađe."

Ljudska vrsta zapravo još i ne postoji. Moći ćemo reći da uistinu postojimo tek nakon što iziđemo u svemir i uspijemo se trajno održati u njemu.

Ovo sada je tek mogućnost zbiljskog postojanja.

Sada smo još poput mladih ptica kojima nije izraslo perje i nemaju snažna krila, pa još ne mogu letjeti i moraju se držati gnijezda.

Tko je glasao

i moraju se držati

i moraju se držati gnijezda.

A gnijezdo je zasrano i puno ostataka (leševa) drugih ptica i malih miševa, e da bi ponosni orao jednog dana vinuo se u nebesko plavetnilo ...

Zato ne vjerujem u boga. Svijet u kojem jedni moraju jesti druge da bi opstali, čini me se nedostojnim za tvorca znanog kao Bog ...

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Gledamokosebe

Baš sam to htio reći. Gnijezdo će biti "zasrano" ostanemo li predugo u njemu i nikada nećemo uzletjeti, nego ćemo istrunuti tu u blatu, među crvima koji njime vladaju.

Tko je glasao

Ima smisla, pa onda na nekom

Ima smisla, pa onda na nekom drugom planetu opet jovo nanovo ...

Nikako ne mogu zapamtiti - mi kažemo planet, a Srbi planeta ili je obrnuto - ko zna ? ...

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Hrvatski je

ono kako nitko ne govori, a to je planet s naglaskom na e, dakle ne kao što tvrdoštokavci govore, s naglaskom na a.

U srpskom su planet i planeta ravnopravni, ali za očekivati je da će, prema trendu silovanja jezika u obje države, u Hrvatskoj prevladati ovaj tvrdoštokavski planet, a u Srbiji planeta. Srpska planeta, s naglaskom na e, bit će bliža grčkom originalu, nego hrvatski planet s naglaskom na a, ali će hrvatska valijanta biti tako bliža anglicizmu.

Najispravnije govore Slovenci - planet, s naglaskom na e.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ČOVJEK, - Oh, kako to bijedno

ČOVJEK, - Oh, kako to bijedno zvuči ! ....

(Unaprijed isprika svima malobrojnima koji imaju pravao smatrati se čovjekom ! ... i koji imaju moralno pravo na zamjenu bijedno u Gordo ...)

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

ugled

u odnosu na koga ili što nam kao vrsti treba ugled, molim da tu budeš konkretniji

sve dobro...

Tko je glasao

Drvosjek

Malko smo se mimoišli.

Ugled nam treba kao narodu, među drugim narodima. A ako ima i drugih inteligentnih vrsta u univerzumu, onda će ljudskoj vrsti trebati ugled među tim drugim vrstama.

Oprosti, bio sam malko brzoplet, pa sam previdio jednu riječ u tvom pitanju.

Tko je glasao

Drvosjek

Ugled u odnosu na ostale narode i među ostalim narodima. Svijest tih naroda o našoj pravednosti, naprednosti, bogatstvu, snazi i zaslugama za opće dobro cijele vrste itd.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci