Tagovi

Prastara povijest Bliskog istoka

Za razliku od mog ranijeg dnevnika koji se bavio formiranjem nacijama Bliskog istoka i čini mi se bio pogrešno shvaćen ovaj se bavi prastarim političkim granicama te regije i ničim drugim. Nije mi ga bila namjera napisati, ali pretpostavljam da trebam kako bi objasnio onaj jučerašnji.

Ako početak ljudske cilivizacije na nekom području računamo od početka gradnji utvrđenih gradova tada povijest Bliskog istoka (današnji Sirija, Libanon, Izrael i Palestina) počinje prije negdje 4500 tisuće godina kada već postoje utvrđeni gradovi Byblos (na području današnjeg Libanona), Ugarit i Ebla (oboje Sirija). Potpuno uništenje posljednjeg od navedenih gradova prije 3600 godina je dovelo do toga da je sačuvan dio njegovih službenih dokumenta koji predstavljaju osnovu za političku situaciju tog doba na Bliskom istoku

Razdoblje nakon nastanka tih prvih gradova i njihovih mini kraljevstava je doba anarhije bez obzira na aspiracije Akadijaca i potom Babilonaca na ovom teritoriju gdje prije 3800 godina dominiraju Kraljevina Alepa i Kraljevina Homsa (radi jednostavnijeg čitanja koristim današnja imena gradova) po sačuvanom dokumentu napisanom prije 3800 godina.

Velesile Bliskog i Srednjeg istoka prije 3600 godina su bile Kraljevina "Alepo", Država Hetita, Babilonija i Egipat (koji dominira južnim Bliskim istokom), ali tada ovu regiju pogađa katastrofa koja u potpunosti mijenja situacija i dovodi do takozvanog Mračnog doba. U posljednjim desetljećima za koje postoje preživjeli dokumenti oni govore o Hetitima koji vjerovatno suočeni s napadima drugih plemena ili zbog prirodne katastrofe snagom očajnika napadaju i uništavaju Kraljevinu "Alepa", Babiloniju i napuštaju svoja sjeverna područja u današnjoj Turskoj pomičući centar svoje države više prema jugu (današnje pogranično područje Sirije i Turske).

Za razdoblje nakon ovog praktički ne postoje sačuvani dokumenti nego samo pretpostavke, ali se zna da se na povijesnoj sceni pojavljuju Huriti koji prvi koriste kočije i konje u svojim ratovima. Oko 150 godina nakon tih događaja politička karta Bliskog istoka se istovremeno promjenila i ostala ista. Obnovljeno Egipatsko kraljevstvo dominira južnim dijelom Bliskog istoka, a Huritska država sjevernim djelom gdje se nekada nalazilo "Alepsko kraljevstvo" dok se Hetiti još uvijek nalaze u političkoj anarhiji iz koje će izaći za približno stotinjak godina kada ponovno postaju velesila uništavajući Hurite.

Prikaz tadašnje novostvorene političke najbolje daju sačuvani diplomatski dokumenti u kojima se međusobno Kraljevi Egipta, Hetita i kasnije Asiraca nazivaju braćom dok se vladari vazalnih država na području današnje Sirije, Izraela i Libanona nazivaju slugama.Po sačuvanim dokumentima granična državica između Hetita i Egipćana prije 3350 godina je bila Amura koja je kontrolirala dio današnjeg sjevernog Libanona. Amura je ujedno bila jedna od tri egipatske provincije stvorene u to doba (druga je bila Kanaan) gdje su lokalni vladari nastavili vladati svojim područjem uz plaćanje godišnjeg danka Egiptu.

Prije negdje 3170 godina taj novi politički poredak je potpuno srušen u novoj katastrofi. Takozvani pomorski narodi će napasti Bliski istok i zajedno s potencijalno nekim drugim nepoznatim razlozima dovesti do masovnih uništenja. Pored ostalih gradova biti će uništeni Ugarit koji je tada već postojao više od 1300 godina i gradovi Kanaana. To masovno uništenje preživljavaju Fenički gradovi i oni pod egipatskom kontrolom južno od Gaze. Velike jezične i arheološke sličnosti između kulture Kanaana i Židova su dovele u novije doba do stvaranja prihvaćene povijesne teorije da su Židovi biološki i kulturološki nasljednici Kanaanaca što je u suprotnosti s tvrdnjama iz Biblije.

Po pitanju broja stanovnika tih mini državica prije ove katastrofe najčešće se uzima primjer ranije navedenog Ugarita koji je ima po vlastitim podacima iz nađenih dokumenata oko 33.000 stanovnika.

Pobjednici u ovoj novoj povijesnoj "podjeli" karata su bili nomadski narod Aramejaca koji su se proširili po Bliskom istoku i Filistejci koji se odjednom pojavljuju na povijesnoj sceni kada im Ramzes III "poklanja" uništene gradove Kanaana. Dok se to događalo u obalnim gradovima u unutrašnjosti se počela formirati židovsko kraljevstvo Izrael David i Solomona. Općenito se danas smatra da je ovo kraljevstvo postojalo između 1020 i 920 pne i da je bilo puno manje i geopolitički nevažnije od onoga što je opisano u Bibliji.

Političku kartu Bliskog istoka prije 2900 godina čine južni obalni gradovi Filistejaca, Kraljevina Izrael, Kraljevina Judeja (oboje formirani nakon raspada kraljevine Solomona), Aramejsko kraljevstvo u Damasku i sjeverni obalni gradovi Feničana. Stvaranje novog Asirskog kraljevstva u Mezopotamiji će ubrzo dovesti do političkih promjena kojim će biti ukinuta neovisnost svih tih gradova i država. Na početku uplašeni vojnom moći Asiraca Bliski istok će ujediniti svoje vojske i poraziti asirske osvajače u najvećoj dotadašnjoj poznatoj bitki 853 pne.. U toj pobjedničkoj savezničkoj vojsci Aramejsko kraljevstvo će sudjelovati s 25.000 vojnika, Kraljevina Izrael s 12.000 a "Kraljevina" Arapa s 10.000 (pored ostalih) što prikazuje tadašnje stvarno vojno-političko stanje na Bliskom istoku.

Ti obrambeni ratovi protiv Asiraca će se prekidima trajati trajati 133 godine tokom kojih će mnogo puta bliskoistočne države puno puta priznavati vrhovnu vlast Asiraca i onda ponovno spletkariti pokušavajući izbor neovisnost. Posljednja od tih spletki će dovesti do ukidanja tih država kada Aramejsko (Damask) i Izraelsko kraljevstvo sklapaju protuasirski savez u koji vojnim pretnjama i napadima pokušaju uvući Kraljevstvo Judeje. Odgovor na tu spletku će biti vojna ofenziva Asiraca koja dovodi do uništenja Aramejskog kraljevstva u Damasku 732 pne i postavljanja novog kralja u Izraelu. Kada se i taj kralj pobunio kraljevstvo je bilo anektirano 722. godine pne.
Asirska osvajanja Bliskog istoka su veoma dobro dokumentirana pa u skladu s tim:

738 godine pne. Feničani postaju asirski vazali
734 godine pne. područje današnje Haife i Tel Aviva postaje asirska pokrajina,a svi preostali obalni gradovi države postaje asirski vazali
733 godine pne. Kraljevina Judeja postaje asirski vazal
732 godine pne. unutrašnjost današnje Sirije postaje asirska provincija
732 godine pne. Kraljevina Izrael postaje marionetska država
676 godine pne. područje današnjeg Libanona bez feničanskih gradova postaje asirska provincija

Tokom svog ovog razdoblja Kraljevina Judeja je doživjela do tada neslućeni prosperitet koji će trajati sve do uništenja Asirskog kraljevstva i obnove onog Babilonskog kada će Judeja postati geopolitička igračka u velikom ratu Egipćana i Babilonaca. Kraj tog židovskog kraljevstva najbolje prikazuje tadašnju političku situaciju na Bliskom istoku. Godine 608. pne Egipat je postavio svog kandidata za kralja Judeje. On će samo tri godine kasnije otkazati poslušnost i priznati vrhovnu vlast Babilona,a potom 4 godina kasnije će se ponovno vratiti Egiptu. Tri godine kasnije Babilon će zbog toga napasti i osvojiti Judeju (kao Egipćani 608 pne.) i postaviti svoju osobu za kralja Judeje. Samo par godina kasnije taj novi kralj će se pobuniti nakon čega Babilonci zauvijek završavaju s tim pobunama anektirajući kraljevinu Judeju.

S tadašnjom političkom kartom koju čini Bliski istok u rukama Babilona završavam ovaj dnevnik koji se bavio prastarom poviješću tog područja

Tagovi

Komentari

Gledam snimku na Al Jazeeri

žena u crnom kaže da joj je jedan sin poginuo a jedan ranjen, te da ima još sedmero djece.

Palestinka.

Sad te ja pitam kako Židovi mogu postići majoritet pa da se iz cijelog svijeta dosele u Izrael.

Židovi rade Palestincima ono što su Srbi pokušali Albancima a nisu uspjeli.

Palestinci, budući su većinom Muslimani jednostavno na onom najnižem nivou ne pristaju na židovsku državu.

Židovi čine jedino što im preostaje, bore se za životni prostor.

To da kod Palestinaca ginu samo civili...........

ma dajte najte.....

Tak kad slušaš naču Teršelićku ( pička joj materina ) mi smo u Oluji pobili samo civile, a prije Oluje ili Bljeska ništa nije ni bilo...bio je mir...

Naravno da će u tako gusto naseljenom prostoru poginuti puno civila.

Palestinci su birali Hamas, Hamas je njihov onoliko koliko je SDS bio srpski ili Šešeljeva radikalna stranka.

Pun mi je qrac krokodilskih suza.

Historija ( povijest) je nebitna za današnju politiku i uopće je glupo potezati pitanja odprije par tisuća godina a recimo Islam tada nije ni postojao.

Žao je i meni nevinih ljudi , civila koji ginu..ali rat je imanentan ljudskoj vrsti a tamo oduvijek ratuju...e sad će neki bloger u tamo nekoj Hrvatskoj to lijepo ( moš si mislit ) objasnit.

To što se dešava na Bliskom istoku dogodilo se u Americi, Australiji, Južnoj Africi i kojegdje.

Eto, ovdje se nešto kasni, koje stoljeće ali špranca je ista. Zašto Židovi to čine, moraju a i mogu.

Bar za sada.

Sukob civilizacija u malom............

sve dobro...

Tko je glasao

Bez izvora

Koliko usputno vidim, Šaula si preskočio. Jesi li možda otvorio Kellerovu Povijest Židova?

Ne znam kako si se to u prošlom dnevniku bavio formiranjem nacija jer taj povijesni moment nije posve usuglašen ni među onima kojima je bavljenje tim i sličnim temama struka. S moje strane nisi pogrešno shvaćen, nego je neozbiljno pisati tekstove o drevnoj povijesti bez spomena ijednog autoraa/izvora (pretpostavljam da ne pišeš iz glave) i usput pisati bedastoće kao što su "židovski jezik".

Ponavljam da ti je osnovni problem jezik (ne razlikuješ djelo od dijela), pa ne znam kako misliš pisati neki ozbiljni osvrt na političku povijest jednog tako geopolitički problematična područja. *Primjerice, 1020. pr. n. e. je doba vladavine Šaula, a ne Davida ili Solomona; prema prvoj knjizi o Saumeulu dotični se bacio na mač "da ne dođu ti neobrezanici i ne narugaju mi se" (1 Sam 31,4). Naravno, možemo se sada nadmetati datacijama.

Spomenuo si 722. pr. n. e., ali ne i važan moment odvođenja preostalog stanovništva u ropstvo diljem Asirskog carstva (nakon pada glavnog grada Samarije). Tomu je prethodilo odovođenje u ropstvo za vrijeme asirskog kralja Tiglatpilesera III. (vremenski se smješta u 733. pr. n. e.) kojeg također nisi spomenuo imenom.

[*dio podataka preuzet je iz knjiga Sarah Kochav, sociologinje koja je doktorirala na Oxfordu]

Tko je glasao

gdje bi stigao

Previše razmišljaš o povijesti Židova.

Kada se gleda politička povijest onda su sve države jednake. Ako bi pisao o masovnom nasilnom preseljavanju stanovnika u ovom dnevniku koji se bavi prastarom političkom poviješću Bliskog Istoka onda bi na primjer detaljnije spomenuo uništenje tamošnje velesile Kraljevine "Alepo" i nasilnom preseljavanju tamošnjih stanovnika u staru prestolnicu Hetita koja je tada svedena na status sjevernog graničnog grada, a ne o nasilnom preseljavanju 29.000 Židova u Babilon.

Alepo je ipak bio važnije kraljevstvo u svoje doba nego što je to bio Kraljevina Izrael u svoje doba kada postoji i Kraljevina Judeja.

ps. Saula sam namjerno preskočio jer svi znaju za Davida i Solomona,a za Saula neki znaju, a neki ne.

Tko je glasao

Preskok

Ti pišeš o Davidu i Salamonu/Salomonu, a ja previše razmišljam o Židovima?

Ne možeš pisati o političkoj povijesti, a zanemariti egzoduse stanovništva. Čini mi se da nisi spomenuo ni Medijce/Medijsko Carstvo/medijske gradove (imaju svoju povijesnu ulogu).

Ne znam kakvo si istraživanje proveo pa zaključio da SVI znaju za Davida i Salamona, ali pisati o Davidu bez Šaula i više je nego neozbiljno (uostalom, on je bio Šaulov zet i proširio ono što je Šaul okupio), da ne kažem traljavo.

Tko je glasao

On pise kajgod hoce, a bogme

On pise kajgod hoce, a bogme i ti, no sve to nema veze sa cinjenicom da.zidovi nemaju pravo na zemlju koju su prije 2000 godina napustili dobrovoljno, a jos manje imaju pravo vrsit genocid nad starosjediocima tog podrucja.

Tko je glasao

Mantra

Dobrovoljno? Skviki, nemaš pojma o povijesti, stoga si nađi neku lakšu temu.

Tko je glasao

A ko ih je to tjeral?

A ko ih je to tjeral?

Tko je glasao

Čitati

Čitaj što piše poviše. Ili nemaš vremena od lupanja minusa?

Tko je glasao

Pa pročital sam, no to

Pa pročital sam, no to prisilno raseljavanje nije ništa drugo nego današnja politika Izraela spram Palestinaca, samo je razlika da Palestinci ne odlaze daleko od svojih domova u koje se žele vratiti.

Nekad su raseljavali, a danas uništavaju, što kulturnom čovjeku nije prihvatljivo.

Tko je glasao

@Kvarner

OPET PREPISUJEŠ? I opet ne navodiš otkuda prepisuješ?
Drugo, nije točno da za Saula neki ne znaju, a za Salomona i Davida "svi znaju"!? Kralj Saul je za poznavatelje teme, pandan kralju Davidu, u više dimenzija. Jedna je vrlo zanimljiva, to je psihološka - Saul je simbol mrgodnih kraljeva, dok je kralj David, sa svojom svirkom i veselošću, simbol vedrih kraljeva i simbol vedrih ljudskih psihologija!
Ne spominješ ni grad UR, jedan od najstarijih gradova, pored Jerihona, na svijetu! Iz njega su Židovi (Hebreji) krenuli prema Judeji i Samariji!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Biblija

Ljubo mislio sam da si ti kako bi se ono reklo Izraelski/Židovski nacionalist, ali izgleda da sam pogrešio pošto po ovom ispadneš vjerski fundamentalist.

Ti se pozivaš na Bibliju kada tvrdiš da su Židovi iz sumerijskog grada Ur koji se nalazi na Srednjem, a ne Bliskom istoku??

Biti vjernik znači vjerovati u nešto bez ikakvog dokaza ili nasuprot svim postojećim dokazima. Ako vjeruješ svetim knjigama Abraham je poveo navodno prije negdje 3800 godina Židove iz Ur-a prema današnjem Izraelu/Palestini. Pošto dokazi govore jedno, a vjerske knjige drugo određen broj inteligentnih osoba se našao u problemima pokušavaći spojiti nespojivo.

Uzmi na primjer danas pokojnog profesora חיים מנחם רבין‎ židovskih i semitskih jezika na fakultetu u Jeruzalemu. Po vjerskim knjigama Židovi su došli iz Mezopotamije kojom vlada semitski narod Akadijaca u današnju Palestinu/Izrael,

Chaim Rabin je kao pravi stručnjak zna da ta teorija ima fantastične probleme pošto Akadijci i ostali Semitski narodi u Mezopotamiji govore jedan Semitski jezik, a Semitski narodi na Bliskom istoku govore drugi Semitski jezik. Kako bi spojio nespojivo on je stvorio teoriju po kojemu su Židovi iz Ur-a došli u sadašnju Palestinu/Izrael, tamo potpuno zaboravili svoj jezik i preuzeli jezik Feničana i drugih (pojednostavljeno) koji su tamo živjeli već duže od tisuću godina.

Sada ću ga citirati:
"Činjenica da se jezik veoma sličan Hebrejskom govorio u Palestini prije egzodusa postavlja teška pitanja. Preci Židova su došli iz Mezopotamije gdje se govorio jezik vrlo različit od Hebrejskog jezika. Kako je moguće objasniti da Židovi govore jezik tako sličan onome Kanaanaca koje su osvojili ? Jedino mogući odgovor je da se Židovi promjenili svoj jezik"

Chaim Rabin je to napisao prije 50 godina, a u međuvremenu Biblijska teorija o Židovima iz Ur-a je potpuno izmasakrirana novim arheološkim nalazima.

A Short History of the Hebrew Language (1963)

Tko je glasao

Vikipedičarenje

"Ti se pozivaš na Bibliju kada tvrdiš da su Židovi iz sumerijskog grada Ur koji se nalazi na Srednjem, a ne Bliskom istoku??"

Kvarnere, molim te da napokon počneš nešto i čitati, a ne samo vikipedičariti.

"Sve je više hrvatskih prijevoda literarnih, publicističkih i znanstvenih djela s engleskog jezika u kojima se lakonski rabi termin Srednji istok. Srednji istok samo je djelić nezadržive bujice engleskih riječi i sintagmi što prodiru u hrvatski jezik – čemu bitno pridonose jezična nepismenost i strukovno neznanje mnogih akademskih i priučenih anglista – i mete pred sobom staro hrvatsko nazivlje. Tako pred Srednjim istokom polako uzmiče dobri hrvatski naziv za prostorno najveću, društveno i kulturno najheterogeniju i politički najkonfliktniju regiju u suvremenom svijetu – Bliski istok." (dr. sc. Mirjana Kasapović)

http://www.fpzg.unizg.hr/docs/PA/PA4-Kasapovic-Bliski-Istok.pdf

Vjernik ne razmišlja u kategorijama dokaza. Zato se i zove vjera i nije znanstvena disciplina. Hajde da te poučimo: iz Ura se piše kao i iz Zagreba (ne Ur-a, ne Zagreb-a).

Nije "poveo" prema današnjoj Palestini jer se radi o današnjem području Države Izrael. Nemojmo biti dvolični jer po tim i takvim mjerilima je i RSK država i ne znam čemu Oluja.

Nije istina, neki su arheološki nalazi potvrdili pojedine navode iz Biblije/poslužili za rekonstrukciju (recimo, pojedini toponimi, oronimi i sl.).

Ne znam zašto toliko inzistiraš na jezičnim pitanjima, a još nisi svladao ni hrvatsku jezičnu normu. Definitivno nisi osoba koja može raspravljati o podrijetlu semitskih jezika. Još samo da toga postaneš svjestan.

Tko je glasao

„Istina je zemlja bez staza.“ J. Krishnamurti poznati filozof

@Kvarner đabe je ludom govoriti pogotovo kada si lud uobrazi da jedino on poznaje i govori istinu, a pametan čovjek zna da kako nas uče drevni mudraci: „Onaj tko misli da zna istinu, taj je ne zna, jer istina ne samo da nema nikakve veze sa mišljenjem ove ili one osobe, već nema apsolutno nikakve veze sa mišljenjem uopće."

Stoga, svaka naša prepirka i „prepucavanje“ sa Ljubom u vezi bilo čega – pa i onoga u što smo „sto-posto sigurni“ – nije ništa drugo do krajnje bespredmetno rasipanje energije ali odustanemo li od toga budala će si još više uobraziti da je u pravu!!!!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci