Tagovi

PPPPO

Petarde utihnuše, kliznusmo u Novu 2016. Istovremeno, u dubokoj tišini, po sili aktualnog Zakona o prostornom uređenju, pet godina po donošenju, odnosno četiri po izmjeni kojom se ubacivanjem jednog „u svezi“ zamutila nezakonito utvrđena pravna osnova za njegovu izradu, u stanju u kojemu široka javnost nema informacija o stanju izrade osim šture informacije da je završena izrada pet studija čiji je sadržaj također nejavan, prestade važiti Odluka o izradi prostornog plana područja posebnih obilježja Park šume Marjan. Izrada ovoga plana po sili Zakona je obustavljena.

Koliko je samo puta pokrata PPPPO na lokalnoj razini izgovorena i napisana u zadnjih desetak godina. Stranke, nezavisni kandidati za političke funkcije, predstavnici vlasti na svim razinama, investitori, struka, novinari, aktivisti,... pokrata je bila alat i oružje, za gradnju i protiv nje, za obranu i napad, nada i strah. Zar je moguće da danas, u najdubljoj tišini bez jednog jedinog slova ili glasa zauvijek klizne u zaborav. Ta nema ni dva mjeseca da je Grad usvojio Proračun u kojemu su u 2016. godini predviđena ozbiljna sredstva za izradu plana. Jesu li službe, Gradonačelnik i vijećnici koji su digli ruke bili svjesni da će se izrada plana uskoro po slili zakona obustaviti?

Dugo već pokrata se zagubila, ovaj prostorni plan nitko mjesecima ne spominje, mediji ništa, vlast ništa, aktivisti nula. Moguće ne bih kucao ova slova da prije par dana ne pročitah tekst u kojemu je poslije duge tišine pokrata uskrsnula. Prema navodima u tekstu može se zaključiti da iskusni novinar koji dugo godina prati problematiku, dogradonačelnik zadužen za taj prostorni plan, župan čija županija istog treba donijeti, ravnatelj županijske Javne ustanove koja ga izrađuje i pročelnik županijskog Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje desetak dana prije nego će se izrada plana obustaviti nisu svjesni te činjenice. Ili samo šute. Tko prešućuje, a tko ne zna? Je li gore da odgovorni ne znaju ili da šute? Brzo se ovaj tekst podijelio po društvenim mrežama, uglavnom na aktivističkim lokacijama, ni tamo nisam ulovio komentar osobe kojoj bi činjenica bila poznata.

A što sad? Teško pitanje, morat će se upregnuti brojni tumači koji će naravno stanje stvari tumačiti na mnogo različitih načina, ovisno o pozadini. Dakle, imamo u izradi Izmjene i dopune GUP-a. U Odluci o izradi piše da je jedan od razloga za izradu Izmjena i dopuna GUP-a usklađivanje njegovog sadržaja s Prostornim planom županije Splitsko-dalmatinske. U tom planu utvrđena je obaveza izrade PPPPO-a za Park šumu Marjan, a u njegovim posljednjim Izmjenama izbrisana je rečenica koja je omogućavala provedbu važećih planova uz posebne uvjete i suglasnost Ministarstva. Odluka o izradi PPPPO je prestala važiti, a izrada plana obustavljena. Novu Odluku vjerojatno nije moguće donijeti jer aktualni Zakon o prostornom uređenju ovakve planove više ne poznaje. Vjerojatno jer u zakonu izrijekom ne piše da se takav plan ne smije donositi, ali istovremeno u hijerarhiji planova takvi planovi ne postoje što će reći da se ne zna njihova razina niti tko ih donosi, pa vjerojatno možemo zaključiti da Odluku ponovo nije moguće donijeti. U starom Zakonu o prostornom uređenju i gradnji još uvijek piše da GUP i PPU MORAJU biti usklađeni s odredbama PPPPO-a, što je bio predmet ranijih ratova koji još nisu završili, a u novom Zakonu o prostornom uređenju da Izmjene i dopune GUP-a i PPU-a moraju biti u skladu sa županijskim Prostornim planom. Ukratko zakonodavno – institucionalni kažin.

Špekuliram kako su se poodavno Grad i Županija dogovorili da se ovo dogodi. Županija diže ruke s Marjana i prepušta Gradu nadležnosti koje je imala u rukama. Koje? Odrediti temeljnu organizaciju i razgraničenje prostora po namjeni, razmjestiti funkcije od važnosti za upravljanje područjem, planirati sustave javne i druge infrastrukture, mjere korištenja, uređenja i zaštite područja s prioritetnim aktivnostima, mjere za unapređenje i zaštitu prirode, krajobraznih vrijednosti i okoliša, kulturnih dobara i drugih vrijednosti područja, odrediti uvjete gradnje za zahvate u prostoru za koje se ne donose detaljniji prostorni planovi te obavezu i obuhvat izrade te smjernice i pokazatelje za elemente detaljnijih prostornih planova užih cjelina. Ukratko sve, osim ako Županija sadržajem tog plana ne odluči prepustiti Gradu detaljnije planiranje užih cjelina područja prema smjernicama koje će im planom biti zadane. Je li moguće da Županija takve nadležnosti prepusti Gradu tek tako? Postoji li paket?

Špekuliram, špekuliram, grozno je ako su se izvršne vlasti, ili njihovi fragmenti dogovorili o ovakvom rješenju, jednako kao što je grozno ako se to samo tek tako dogodilo. U špekulacijama lako razjasnim zašto se u raspravama i odlukama o izradi GUP-a i PPU-a nikad nije spomenuo PPPPO-u koji je tada službeno bio u izradi, kao i kako je moguće da Grad prikuplja prijedloge što s prostorom ZOO vrta kad o budućnosti tog prostora odlučuje Županija sadržajem plana koji je u izradi, tj. bio je u izradi. Kako god složio špekule ipak se neizbježno nađem pred ogledalom, u kojem vidim građanina magarca.

Komentari

@2573, ne radi link

@2573,
ne radi link

Tko je glasao
Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci