Tagovi

Poziv na referendum

LINK NA PETICIJU ZA REFERENDUM

Mrska mi je ova tema međutim isprovocirao me moj ideološki oponent „libzard“ te sam prihvatio zadaću u dobroj vjeri - moja „djelatna apatija“ je ovdje manje važna od rezultata koji može polučiti konačna akcija referenduma. Ovdje neću politizirati referendum kao oblik neposredne demokracije jer smatram da smo to gradivo na ovim stranicama već apsolvirali.
Reći ću nekoliko rečenica o novcima koji se na godišnjoj razini po raznim osnovama alimentiraju vjerskim zajednicama u RH iako sam o nekim aspektima tog problema već prije pisao;
http://pollitika.com/druze-papa-mi-ti-se-kunemo
http://pollitika.com/tanki-zivci-predbozicnog-kaptola
http://pollitika.com/kaptol-kao-neustavni-4stup-vlasti
http://pollitika.com/iako-je-od-klera-previse-je

Da bih približio razinu razumijevanja problema-konflikta društva glede položaja i utjecaja para-državne vlasti kojom se manifestiraju religijske strukture u današanjoj sekularnoj Hrvatskoj posebice katolička crkva poslužit ću se grafičkim modelom sante leda.
Slika sante leda ukazuje na to da je iznad vode vidljiv samo jedan mali dio onoga što određuje i izaziva konflikt, u našem slućaju to je znani financijski iznos od 280 mil Kn/god koji je država temeljem ugovora isplatila ili će isplatiti KC-i. Šest sedmina ukupne mase neke sante leda je pod vodom i nevidljivo je za promatrača, ali tih šest sedmina određuje veličinu i ponašanje sante leda. Baš taj model se upotrebljava da bi se pokazalo kako su nam neposredno vidljivi samo mali dijelovi događanja i dinamike stvarnog stanja. Do ostalih dijelova moramo doći pomnim istraživanjem. I tu nastaje problem - zavjera šutnje.
Ako fizički slijedimo model sante leda koja je podijeljena na 1/7 iznad vode i 6/7 ispod vode proizlazi zaključak kojeg moj mali mozak ne želi prihvatiti kao razuman jer bi to tome ispalo da čitava santa teži skoro 2 mlrd Kn/god - alooo! Ček, ček - ajmo polako; U prijašnjim tekstovima sam baratao iznosom od uk 750 mil Kn zbog čega su mi neki prigovarali da napuhujem problem bez pokrića. Joj kak bih volio da su bili u pravu. Po najnovijem čačkanju po financijama koje odlaze crkvi ispada da samo budžetska obveza plus ministarstvo obrazovanja (vjeroučitelji) državu košta cca 1 mlrd Kn.Potom slijedi izdvajanje iz ministarstva kulture na podrućju arheoloških i konzervatorskih radova na sakralnim objektima te izgradnja novih objekata što po mišljenju jedne od vodećih osoba u tom ministarstvu iznosi cca 50% ukupnih i planiranih sredstava za te namjene dakle najmanje 70 mil Kn. MUP i MORH daljnjih 13,5 + 7 mil kn... (http://obris.org/hrvatska/pomoz-bog-i-drzavo) Vjerojatno ima još na razini središnje države, ali mi mozak trokira i od ovoga.
Sad dolazimo do razine lokalne uprave i samouprave i tu sam došao do 3 financijska podatka koji i ne moraju biti vjerodostojni ali ugrubo pokazuju razmjer participacije. Radi se o gradovima Zagrebu, V.Gorici i Samoboru. Zagreb je prema podrućju Crkve upucao u 2012.g. cca 35-40 mil Kn, V. Gorica 2,3 mil te Samobor 1,9 mil. Uzmimo prosjek 1 mil Kn po gradu kojih ima 127 što je daljnjih 130 mil. Općine uopće nećemo razmatrati jer bi to bila čista spekulacija i tako dolazimo do ukupno cca 1,2 mlrd Kn i tako zadnjih 10 godina.
Dakle, neću raditi zaključak na ovoj temi već ću vas pozvati da potpišete peticiju za referendum glede raskidanja ugovora s „Vatikanom“ te privođenje države ustavnom određenju o sekularnosti iste. Animirajte i svoje prijatelje te poznanike!!!

Komentari

sve rijeđe svratim

smisla radi :)
hvala na pozivu, potpisano ima dana već i "šalji dalje" je redovita aktivnos
Bog te blagoslovio druže Golgota
Amen

Provinciopolis

Tko je glasao

Hrvatska kao visokoprofitna ispostava Vatikana

Kao što nas je "Danke Deutschland!" i brat Genscher koštao HT-a, pa prosječni Hrvat plaća daleko skuplje, ali zato daleko lošije usluge od prosječnog Nijemca, a da ne pričamo o još uvijek postojećem monopolu na infrastrukturu kojom se reketari konkurencija, "Danke Mock" nam je pak uvaljao Hypo banku i porobio Hrvatsku, a "Vatican gratias" koštao nas je daleko više nego bilo koju drugu katoličku zemlju, na žalost s istim posljedicama na položaj i kvalitetu vjernika, usporedivim s položajem T-korisnika ili "kvalitetu" Hypo kredita...

A mi mislili da smo im srcu prirasli...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ne kititi se tuđim perjem

Vi ( koji ste to ?) ste mislili da smo im srcu(Vatikanu) prirasli? Koji ste to Vi, i odkud Vama pravo da se uguravate u vjernike Katoličke crkve?

Tko je glasao

fantomcicu

eto vidis, ja bih se stidjela da sam katolicki vjernik!

Tko je glasao

Fantomčiću-žuborčiću...

mislila sam na "nas" građane Hrvatske - naime, "oni" plaćaju, tj. "mi"... A htjeli bismo da plaćate "vi" - "vi" koji ste ugurani u vjernike KC... Zanimljivo bi bilo znati - koliko bi vas tada bilo... O tome se i radi...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nas građane Hrvatske

Bigulice prilično je prepotentno pisati nas građane Hrvatske. Lijepo se okupite na ovom portalu, pa da vidim koliko Vas je, tako da i Vi dobijete spoznaju značaja Vaših inicijativa. Osobno, kao vjernik nemam ništa protiv da plaćam svoj doprinos crkvi, ali onda i ja polažem pravo da to tražim za ostale koji su na proračunu, između ostalog SVE političke stranke. A ako sam se na popisu stanovništva izjasnio kao vjernik, što Ti i ostali imate propitkivati koliko je i kakvi su vjernici, idu li u Crkvu ili ne. To je prilično nepristojno, ali shvatljivo kao ostatak komunističke ideologije.

Tko je glasao

Poštivati odluku većine stanovnika RH

@Golgota, svakako bi trebalo podržati referendum.

Pitanja bi trebala biti ovakva:

A-ukidanje ugovora s Vatikanom, definiranje RH kao sekularne države, financiranje Crkve kroz davanje sredstava -isključivo vjernika

B-ostavljanje ugovora s Vatikanom, definiranje RH kao katoličke države, financiranje Crkve od strane države i vjernika

Prethodno srediti popis birača, napraviti pošteni referendum, poštivati odluku većine stanovnika RH.

Slažeš li se?

Tko je glasao

Referendumsko pitanje

Sukladno ustavnom određenju referenduma pitanje bi trebalo glasiti;

** JESTE LI ZA RASKID UGOVORA SA SV. STOLICOM**

Da

Ne

Tko je glasao

referendumsko pitanje

nije dobro sroceno ... i za obicnog prosjecnog hrvatskog katolika ima agresivan prizvuk..
znajuci taj tako veliko-jaki sentiment spram 'svete stolice' i pape, tvrdim da bi ogromna vecina katolika zaokruzila Ne.

uostalom, vjerujem da treba poceti s revizijom a sto bi ipak bilo lakse (eventualno) nego razvrgnuce.

Tko je glasao

Manipulativno političko licemjerstvo

nije dobro sroceno ... i za obicnog prosjecnog hrvatskog katolika ima agresivan prizvuk..

Zato i je politika postala djelatna antipoitika kad se pod svaku cijenu hoće narodu prodati jedno a očekuje se drugo. Hoćeš veliti da se katolicima treba prodati pitanje koje bi bilo zamotano u celofan i zbog kojeg bi oni trebali glasati za ukidanje ovakvog ugovora ma što to sadržajno značilo.
Ja sam protiv takvih spinova koji u konačnici jačaju animozitet između poklonika institucije crkve i onih ateističkih. Zbog toga kao odgovoran građanin podržavam Petru kao vjernika koja zagovara (kao i Ustav) jednostavno i sadržajno čisto pitanje koje ne ostavlja prostora začkoljicama ove il one vrste. Ako većina građana referendumom odluči da se crkvena desetina mora plaćati, gubitnici imaju biti kuš! Isto tako ako bude većinska volja ateista.
Tvoja logika (celofana) me podsjeća na političku logiku cincara gdje nikada nisi znao jel crno crno i bijelo bijelo...

Tko je glasao

Golgota. tvrdoglavost. neozbiljnost. nerazumnost.

ne nije nikakovo licemjerstvo ni celofan.
malo me zacudjuje tvoj ishitreni zakljucak....
jer, 'nista ja necu veliti da katolicima treba nesto prodati u celofanu...... odakle si to isisao?
nego, jer predobro znam mentalitet i mentalni sklop naseg svijeta pisem i tvrdim to sto tvrdim.

evo sad malo opsirnije:

trebala sam odmah i napisati da bih ja pitanje formulirala ovako:

*Jeste li za REVIZIJU Sporazuma sa 'svetom stolicom' i uskladjivanje istih s Ustavom RH?

molim lijepo, sta tu ima manipulativno, licemjerno, zackoljicasto?

da bude jasno, nemam ja nista protiv raskida, dapace, skocila bih metar u zrak od zadovoljstva.....no, znam realno stanje i mogucnosti pa zagovaram i podupirem ono sto je lakse i jednostavnije ostvariti.

zasto revizija a ne raskid ponovit cu;
- raskid konkordata je 'ogroman zalogaj koji malo tko moze progutati', a pogotovo Hrvatska.
prakticki je utopijski i unaprijed vec osudjen na neuspjeh. stoga ga ne treba ni zagrizati.
to bi kao sto neko rece, bilo besmisleno uzaludno 'udaranje glavom u zid'
cak i da referendum prodje!
reviziju je ipak lakse postici, ako se uopce krene s pregovorima.
pa onda, zar se ne kaze - bolji vrabac u ruci, nego golub na grani!?

ako ti usprkos cinjenicama insistiras na raskidu, onda je to neozbiljno, tvrdoglavo, nerazumno
treba nesto nauciti iz tudjih gresaka, a ne ponavljati ih, zar ne!?

* konkordat je zamka , misolovka iz koje se nevjerojatno tesko izvuci i osloboditi!!!!!!!!!!!!
i sto on daje vise privilegija i novca KC, to teze! *
nanesrecu hrvatski je na samom vrhu darezljivosti Crkvi.
tragedija je to, da hrvatsko drustvo nema pojma kakva ga je nesreca pogodila.

ps. za tu materiju i problematiku ima koristan informativan sajt 'Concordat Watch'.

Tko je glasao

Zatečen sam

*Jeste li za REVIZIJU Sporazuma sa 'svetom stolicom' i uskladjivanje istih s Ustavom RH?

Jesi li svjesna kaj si pitala - nekoga moliti da poštuje Ustav jedne države, ajd priznaj da si se zaletjela!!? I povrh toga tvoje pitanje odudara od ustavom utvrđenih odredbi o jednostavnosti istog. Tvoje pitanje ima 100 podpitanja...

Tko je glasao

muki

al si tvrdoglav!
mislim da se nisam.... koga se tu nesta moli?
pitanje je jasno i jednostavno.
odgovor je Da ili Ne.
pa onda i tvoje pitanje ima sijaset pottpitanja.

Tko je glasao

Suza, daj me naj...

Temeljna obveza svih akata i propisa u Hrvatskoj je biti usklađena s Ustavom. To ne možeš predlagati. Najveću političko-pravnu obvezu jedne zemlje ne možeš predlagati kao dio pitanja za referendum jer se to podrazumijeva, kapito micek!?

Članak 5. Ustava

U Republici Hrvatskoj zakoni moraju biti u suglasnosti s Ustavom, a ostali propisi i s Ustavom i sa zakonom.
Svatko je dužan držati se Ustava i prava i poštivati pravni poredak Republike Hrvatske

Tko je glasao

jasno mi je sta kaze Ustav, ali

Ugovori nisu neki akt/propis i nisu uskladjeni s Ustavom.
Iako bi se uskladjenost tu podrazumijevala,
zar ne?
pa stoga nije pogresno traziti uskladjenost, kaj ne.
dobro nisam ja strucnjak za te stvari kao ti, pa kojesta pitam....

Tko je glasao

usklađenost s ustavom se ne

usklađenost s ustavom se ne može propitivati na referendumu - birači nisu i ne trebaju biti meritorni za ustavno pravo i njegove poslijedice. kvaka 22 je u tome da se jedino tijelo koje može donjeti meritoran sud, Ustavni sud, o ustavnosti po pitanju vatikanskog ugovora (i svih ostalih međunarodnih ugovora) proglašava nenadležnim. to je srž problema.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

trgovina

Prema Zakonu o trgovini zabranjuje se vezana kupnja, tj. kupcu mora biti dozvoljeno kupiti i ponuđene "vezane proizvode" - odvojeno - po fer cijeni.

Dakle - zabranjeno je nuditi kilu jabuka po 10 kn, kilu banana po 10 kn, a paket "jabuka + banana" po 8 kn.

Ovdje u prijedlogu nudiš nespojive stvari - kako misliš da se država na referendumu definira kao sekularna ili katolička? Zar ne može biti katolička i nemati financiranje od države? Ili biti sekularna i imati ugovoreno financiranje (kao što je sada slučaj).

Tko je glasao

Eeee....

Prema Zakonu o trgovini zabranjuje se vezana kupnja, tj. kupcu mora biti dozvoljeno kupiti i ponuđene "vezane proizvode" - odvojeno - po fer cijeni.
Dakle - zabranjeno je nuditi kilu jabuka po 10 kn, kilu banana po 10 kn, a paket "jabuka + banana" po 8 kn.

Glup zakon.

Tko je glasao

Stavimo to pod prijedlog <strong>C i D.</strong>

Zar ne može biti katolička i nemati financiranje od države? Ili biti sekularna i imati ugovoreno financiranje (kao što je sada slučaj)Može.
Odlično@zaphod.

Stavimo to pod prijedlog C i D.
Nakon referenduma poštujmo odluku većine.

Tko je glasao

zakon o referendumu...

Meni je referendum kao pojam zapravo prilično nejasan (pogotovo s ovako "povezanim" mogućnostima) i uopće ne znam koja se vrsta političkih pitanja mogu i smiju regulirati referendumom.

Jesu li moguća pitanja:

- želite li da djevojke od 18-22 godine moraju biti obučene kao mažoretkinje, te ćete podržati i potrebne ustavne promjene u tom smislu?
- želite li prihvaćanje teorije o nadmoći bijele rase te uvođenje potrebnih ustavnih promjena?
- slažete li se da se nameti na plaće udvostruče, čime bi se udvostručile mirovine i dječji dodaci?

Prvo pitanje je naravno - zezantsko - možeš li putem referenduma tjerati određenu grupu ljudi na nešto (i danas to imamo - obavezno cijepljenje recimo). Drugo baš i nije, naime - neke zemlje su u prošlosti imale rasne odredbe ugrađene u zakone - dakle, smiješ li zadirati u ono što ustav trenutno zabranjuje. Treće uopće nije zezantsko - nazovimo to "povećavanje već postojećeg 'terora' većine nad manjinom".

Jesi li sigurna da je takav smjer dugoročno dobar?

Tko je glasao

referendum je jasan. prema

referendum je jasan.
prema ustavu i zakonu, mora biti jedno jasno određeno pitanje sa da/ne odgovorom.
nejasna je ppetra


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

primjeri

Moja tri primjera referendumskih pitanja su jasno određena i nude da/ne odgovore. Jesu li to legalna referendumska pitanja?

Tko je glasao

3. nije, jer sadrži više

3. nije, jer sadrži više pitanja na koja je zasebno moguće različito odgovoriti.

npr. " čime bi se udvostručile mirovine i dječji dodaci" nije pitanje, a ako ga i interpretiras kao pitanje građanin može imati različite odgovore na pitanje o nametima i doplacima, sto takva konstrukcija ne dozvoljava

prvo i drugo zadiru u temeljna ljuska prava (ja sam se primjerice zalagao da se referendum ne moze raspisati o temeljnim ljudskim pravima, koja moraju biti posebno zasticena, cak i od volje vecine). to je skakljiv teren. referendum se moze raspisati o svim pitanjima o kojima sabor ima ingerenciju raspravljati i donositi odluke - pa bi u to spadale i ustavne promjene koje zadiru u temeljna ljudska prava.

doduse vjerujem da bi drugo pitanje palo zbog nejasnoce - nije naime precizirano sto to tocno znaci "prihvaćanje teorije o nadmoći bijele rase" i na koje se ustavne promjene pri tome misli.

no poanta mog komenatra je u tome da je ppetra u jednom pitanju kompilirala dva (ili vise pitanja) na koja se ne mora jednako odgovoriti - bas kao svojevremeno i inicijativa More-Je-Kopno sto sam kritizirao i na ovom potralu: http://pollitika.com/quot-more-je-kopno-quot


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Nakaradna politika otima narodu njegovo pravo na referendume

(ja sam se primjerice zalagao da se referendum ne moze raspisati o temeljnim ljudskim pravima, koja moraju biti posebno zasticena, cak i od volje vecine)Za svašta si se ti zalagao @hatzivelkos.

Npr.za opravdanje mizernog broja izašlih na referendum oko ulaska u EU: 43,51% izašlih po lažnom biračkome popisu pokušao si pretvoriti u preko 50% izašlih, onako odoka i po željama političara.
Na lažima cijeloga toga referenduma, pokušao si stvarati željenu "istinu".
Nisi jedini, vidjeli smo to i u Njemačkoj.

http://pollitika.com/referendum-i-izlaznost

Odgovor na takva licemjerja je:
http://pollitika.com/kako-su-na-referendumu-glasovali-lazni-biraci

I taj referendum, na osnovi lažnoga biračkoga popisa, uzimate za mjerodavan, legitiman!?

I time se još hrvatska politika hvali i opravdava u Njemačkoj!?
Sramota!

Sprdačina od referenduma.
Sprdačina od uvjeta u javnim glasilima oko toga referenduma!
Sprdačina od političara, koji prijete umirovljnicima vlastite države neisplatom njihovih mirovina, kako bi osigurali da oni koji odlučuju, odluče prema željama besprizornih ucjenjivača!
Sprdačina od opravdavanja male izlaznosti od 43, 51% , pomoću laži, kojima se opravdava najveća laž .

Nakaradni uvjeti za referendum u RH, samo pokazuju nakaradnu politiku koja ne uvažava narod i njegovu volju, već otima narodu njegovo pravo.
Ti si jedan od predstavnika te nakaradne politike, koja zagovara referendum, kada nije na vlasti, a zadržava nakaradne i stvarne prepreke za referendum, kada se domogne vlasti.

Što sada ne inzistiraš da se broj potrebnih za neki referendum smanji, a rok prikupljanja potpisa produlji, kao u normalnim demokratskim državama?

Čekaš da opet dođete u oporbu, pa da se tada zalažeš za nešto što sada ne želite dati?
Referendum o referendumu ne bi bio potreban da su vlastodršci skloni demokraciji, a ne samo svojoj autokraciji.

Tko je glasao

Npr.za opravdanje mizernog

Npr.za opravdanje mizernog broja izašlih na referendum oko ulaska u EU: 43,51% izašlih po lažnom biračkome popisu pokušao si pretvoriti u preko 50% izašlih, onako odoka i po željama političara.

moj tekst je bio sve, samo ne "odoka". no zato ti demonstriras vrhunsko licemjerje buduci se u svakom drugom postu pozivas na "lazne birace", ali iste ne uzimas u obzir kada ti ne pase - npr. prilikom ocjenjivanja izlaznosti.

btw, u mom tekstu koji si navela dani su svi argumenti vezani uz legitimnost referenduma o EU koje je, pogotovo tebi, besmisleno ponavljati, buduci se nisi odgovorila niti na jednu tezu iz dnevnika.

nadalje, j se i dalje zalazem za smanjenje broja potpisa i produljivanje roka, te paralelno s time ogranicavanje tema o kojima se moze raspisati referendum (da se ne moze raspisati o temeljnim ljudskim pravima i proracunu / porezima).

buduci kao odgovor ocekujem jos jednu plahtu prezvakavanja istih teza o kojima ti doslovno ne raspravljas, vec "raspravu" svodis na konstantnu repeticiju (i laz postaje istina ako se dovoljno puta ponovi, ne?), prepustam ti podij. uzivaj u vlastitoj rijeci.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Rezultat lažnoga referenduma: LAŽ o želji naroda za ulazak u EU

moj tekst je bio sve, samo ne "odoka". no zato ti demonstriras vrhunsko licemjerje buduci se u svakom drugom postu pozivas na "lazne birace", ali iste ne uzimas u obzir kada ti ne pase - npr. prilikom ocjenjivanja izlaznosti.Lažni su bili osigurač za ishod koji je trebao euronima, odnosno eurofilčinama, koje nije briga za istinsko ispitivanje promišljanja i želja hrvatskoga naroda, već isključivo za ostvarivanje svoje želje za ulaskom.
Nakon toga što su iskoristili te lažne birače za tu svoju svrhu, isti ih licemjerno odbacuju, želeći povećati postotak izašlih. E, tu ti je vrhunsko licemjerje @hatzi, a ti si među njima.
Ja samo želim istiniti popis birača, a tek onda istiniti referendum, koji bi mogao "proći", samo ako preko 50% građana želi u EU.
Ako im je želja takva i promišljanje takvo, ne bi morali mjenjati Ustav, niti prijetiti umirovljenicima.

Referendum je bio nepošten, zasnovan na lažnom biračkome popisu, a zatim preplavljen licemjerima koji bi povećali mizernu izlaznost, jer zauvijek će ostati zapamćeno kakvu su sramotu od referenduma napravili političari:
prethodno su mijenjali Ustav, jer znali su da narod više ne želi u ruglo u koje se izmetnula EU, prijetili su ogromnome broju hrvatskih građana- umirovljenicima, da neće dobiti mirovine, ako ne izađu na referendum, namjerno su ostavili ogroman broj lažnih birača na spiskovima, da glasuju po njihovoj volji i za svaki slučaj suprotnoj opciji totalno su zabranili hrvatske javne medije.
Ogledalo svega su bili novinari i javni djelatnici koji su se uoči referenduma u staljinističkoj farsi, morali javno oglašavati kako su ZA eu (ovo malim slovima zbog simbolike).

I vrhunac licemjerja: zatvorili su se u Sabor, slaviti karmine vlastitoj državi, svjesni da bi im na "narodnom slavlju", narod pokazao "svoje oduševljenje", njihovim im nametnutim izborom.

buduci kao odgovor ocekujem jos jednu plahtu prezvakavanja istih teza o kojima ti doslovno ne raspravljas, vec "raspravu" svodis na konstantnu repeticiju (i laz postaje istina ako se dovoljno puta ponovi, ne?), prepustam ti podij. uzivaj u vlastitoj rijeci.A ti uživaj u svome partijaškome licemjerju i zalaganju za istinski referendum, samo kada si u oporbi. Uživaj u laži od referenduma i u vlastitoj laži kojom opravdavaš, uspjeh referenduma o ulasku u EU.

Bio je to "festival" manipulacije i laži.
Hrvatska se valjala u laži, ucjenama, medijskoj blokadi i rezultat je upravo to : POVIJESNA LAŽ o želji naroda RH za ulaskom u EU.

Tko je glasao

"Tko se danas boji referenduma, sutra pije Molotovljeve koktele"

Trebaju normalni uvjeti za referendum: sniženi broj potrebnih glasova i dulji vremenski interval za prikupljanje potpisa.

Svi koji se tome protive su željni manipulacija, odlučivanja protiv naroda, a ne za narod, odlučivanja bez ikakve odgovornosti, te nametanja svoje volje, odnosno volje moćnih krugova koji su iza njih.
Takvi nisu za demokraciju, već za politokraciju.

Tko se boji referenduma- taj ga obećava dok nije na vlasti, a onemogućava, kada dođe na vlast.

I tako u krug, dok ne dosadi onima koji bi referendume, pa ga shvate kao Grci ili Španjolci, a u tome im pomogne politčar "Molotov" i njegovi "kokteli".

Zadržavam autorsko pravo na izreku.))):
"Tko se danas boji referenduma, sutra pije Molotovljeve koktele"

Tko je glasao

mislim da nisi shvatila...

Demokracija je često (neka idealna, zdrava demokracija... s uređenim popisima biračima, naravno) - neka vrsta terora većine nad manjinom. Da bi se taj teror sveo na što manju mjeru - uvedena su razna "manjinska prava", ljudska prava, prava na različitost itd.

Korištenje referenduma kao mogućnosti pritiska većine nad manjinom ne smatram dobrim, a ti se na taj dio nisi niti osvrnula. Većina s lakoćom može ukinuti... semafore za slijepe, liječenje šećeraša, homoseksualne veze - dapače, vrlo im je lako. Uvijek mogu nadglasati manjinu. A to nije pravedno - i zato su u mnogim ustavima upisana prava "slabijih" kao neprikosnovena.

Nijednom zdravom društvu ne bi cilj trebao biti da se većina "iživljava" nad bilo kojom manjinom. Dapače, većina treba brinuti o potrebama svih mogućih manjina, to je po meni suvremeno društvo.

A ti bi izgleda samo malo divljala, već davno viđena "glad za krvlju". I opet bi malo etiketirala "za narod" i "protiv naroda". Ja sam mislio da sam ja eventualno tip koji ljubi diktature. Ali, nisam ti niti do koljena.

Tko je glasao

Zdravo društvo

Nijednom zdravom društvu ne bi cilj trebao biti da se većina "iživljava" nad bilo kojom manjinom.Nijednom zdravom društvu ne bi trebao biti cilj da se manjina iživljava nad većinom.

Tko je glasao

brk brk

U ovom slučaju o kojem se raspravlja u dnevniku stvarno ne vidim gdje se to manjina iživljava nad većinom.

Ti ne razumiješ smisao demokracije - po načelu većina / manjina slijepima nitko nikada ne bi postavio "zvučni semafor" na raskršće. Dakle - u zdravom društvo se "manjina" uvijek buni - a na većini je da kaže "smeta vas nešto - da vidimo što se tu može napraviti".

A te manjine nisu nešto fiksno već su vrlo promjenjive, čas su to nacionalne manjine, čas tjelesno zakinuti, čas bolesni, itd. I sami pojedinci su čas u većini, a čas u manjini. Jedan tren si Hrvat (pripadnik većine), drugi tren roditelj djeteta sa šećernom bolešću (manjina)...

To što tebi riječ "manjina" predstavlja samo jednu od mogućih manjina, to je tvoj problem.

Tko je glasao

Ti ne razumiješ smisao

Ti ne razumiješ smisao demokracije - po načelu većina / manjina slijepima nitko nikada ne bi postavio "zvučni semafor" na raskršće. Dakle - u zdravom društvo se "manjina" uvijek buni - a na većini je da kaže "smeta vas nešto - da vidimo što se tu može napraviti".Onaj tko ne razumije bit demokracije, uopće i postavlja takvu tvrdnju da bi većina slijepima sprječavala postavljanje "zvučnoga semafora".

Međutim tvoj- teror manjine nad većinom daje pravo manjini da potražuje da svi građani, koji vide, trebaju staviti poveze preko očiju, da bi slijepi tako mogli biti sasvim ravnopravni s većinom, jer bi tek to, za takve agresivne manjinaše, značilo potpunu ravnopravnost!

Dakle - u zdravom društvo se "manjina" uvijek buni - a na većini je da kaže "smeta vas nešto - da vidimo što se tu može napraviti".U bolesnom društvu manjina zlostavlja većinu svojim nenormalnim zahtjevima, a to se upravo događa kod nas: manjina- političarska bulumenta, zlostavlja većinu svojim izdvajanjem samih sebe od svih mjera koje usmjerava prema građanima, dok sebe zaštićuje posebnim zakonima, kojima si pogoduje.
Zatim ista manjina, zaštićuje manjine koje im odgovaraju, diskriminirajućim zakonima protiv većine koja im od DR, ne odgovara u RH.

Demokracija znači vladavinu većine, a ti bi nekima dao ekskluzivno pravo da tom većinom manipuliraju u svoju korist.

To što tebi riječ "manjina" predstavlja samo jednu od mogućih manjina, to je tvoj problem.Tvoj je problem što tebi "većina" utjeruje strah u kosti, jer je ta većina hrvatski narod!

U svakom slučaju za neku zemlju je daleko zdravija vladavina većine, nego li vladavina manjine.

Tvoje izmišljanje, kako su slijepi i ostali nekakva manjina koju treba politika zaštititi, je težak problem, jer ti s takvim lažima (nađi nekoliko ljudi koji ne bi slijepima dali veća prava) pokušavaš opravdati svoje nakaradno mišljenje da bi ugrožena politička "manjina", pokazalo se izrazito maligna po hrvatsku većinu- a dokaz za to ti je preko 15 000 ubijenih hrvatskih građana i šteta od preko 35 milijardi eura, trebala imati veća prava od velike većine hrvatskih građana.

Umjesto normalnoga odnosa prema svim žrtvama rata i njihovoj patnji, ti u ime slijepih i sličnih potrebitih manjina, pokušavaš opravdati elitistički odnos prema kolateralnim žrtvama agresorske manjine, koja je bježala iz straha da će na njihova dugogodišnja zlostavljanja granatama, njihova ubijanja na svim dijelovima RH, gdje su stvorili svoju vlast, hrvatska većina biti poput njih samih.
Bježali su iz straha da će HV, biti poput njihove vojske "RSK" i JNA- zločinci neviđeni od ww2, a htjeli bi biti proglašeni žrtvama.
(Ovaj dio je za tvoje skretanje s teme referenduma, na temu te "manjine", kojom si sam opterećen, da žrtvariš-strvinariš na njihovim i hrvatskim žrtvama.)

Jesu bili su žrtve , ali svoje vlastite nečiste savjesti i svojih saveznika u postizanju te nečiste savjesti: od akademika SANU1, preko političke bulumente Srbije i SFRJ, do četnika.

Osnovni problem "referenduma" u RH je što kojekakvi "manjinci" ne žele da RH uređuje ogromna većina njenih državljana , već bi to, prema njima, zauvijek trebali raditi upravo oni koji ne podnose tu hrvatsku većinu.

Tko je glasao

dan ludila

Tko je glasao

Koračić po koračić

Tko je glasao

Što želiš podmetnuti

Ako se predlaže referndum kao riješenje, sad kad sumnjaš da bi manjina putem refernduma promijenila postojeća riješenja, Ti podmećeš zaštitu manjina kao što? Kao opravdanost donošenja odluke o nefinanciranju Crkve i ojačavaš tvrdnju novim podmetanjima o šećerašima ili homoseksualnim vezama. Izmišljaš problem pa onda na kraju pišeš o "iživljavanju" većine nad manjinom. Malo previše pokvarena tvrdnja i stav.

Tko je glasao

javno podmetanje? :)

Ajde, udahni, pričam naglas o temi koju niti sam ne razumijem.

Dakle - ono što me muči jest smije li pitanje biti - protuzakonito, protuustavno, protupoveljno (mislim na povelje UN-a) i slično.

Vrlo je lako smisliti pitanje na koje bi većina bez problema rekla da - i nekome ograničila ustavna prava, zar nije?

Mene je zbunilo što ppetra u svom referendumskom pitanju nabraja par stvari, među njima i "katoličku državu", tj. sekularnu.

Tko je glasao

@Golgota

znaci, peticija je za referendum, a referendum bi bio za raskid hrvatskog konkordata. ok.
ajmo onda malo se igrati ovako:
1. scenarij
... peticija uspije i bude strasno puno potpisa
... referendum ne uspije i propadne... jer u RH ima sijaset razloga da on ne uspije!
sta onda?

2. scenarij
... peticija uspije...
... referendum uspije - ZA' raskid Ugovora.
i sta sad??
----
mene naime zivo zanima, tko ce prisiliti vladu da krene u pregovore s Rimom?
zar mislis da ce vlada poslusati 'volju svog naroda' i odmah ju zapoceti sprovoditi?
i tu sve puca iz jednostavnog razloga, sto hrvatske vlade i hrvatski sabor nista niti ne rade za dobrobit naroda/drustva, osim za svoju korist.
nadam se, da je to svima jasno.
....... ja se nikako ne mogu sjetiti da je ikada itko iz vlade nesto napravio da bi mogao reci -'to smo napravili u interesu nase zemlje, u korist i za dobrobit naseg drustva'!!!
...oni koji se ne slazu s ovime, neka daju dokaze, barem jedan jedini, da vlada i sabor rade u interesu ovog drustva!

3. scenarij bio bi vrlo pozeljan
... referendum uspije, vlada zapocne pregovore...
i sta onda dalje?
..................................................................................
mozda sam neki scenarij zaboravila.
------

ps. ja sam definitivno, cvrsto, odlucno protiv financiranja KC i svih ostalih vjerskih zajednica iz drzavnih proracuna, odnosno tudjim novcem (jer je to protivno krscanskom nauku)
tvrdim da je konkordat s KC i sustavna klerikalizacija drustva bio okidac za sve ono lose i negativno sto se u RH s religijom dogodilo od osamostaljenja. najkrace receno, odkad dobijaju siguran novac iz drzavnih jasala sve vjerske zajednice su se bestidno pokvarile i silno udaljile od jednog od temeljnih nacela krscanske vjere u odnosu na ovozemaljska blaga a to je skromnost, siromastvo i darezljivost.
vjerujem da jedino povratak tim nacelima moze otrijezniti opijene crkvenjake, a tome bi silno pripomoglo zatvaranje novcanih pipa crkvama, dzamijama.. i prepustanje istih milosrdju svojih darezljivih sljedbenika.
Ja sam stoga PROTIV bilokakvog davanja za religiju koje bi bilo obavezno i zagovornik sam biblijskog novozavjetnog apostolskog modela u financiranju zajednice vjernika.

Tko je glasao

Plus gospođo

zbog dobre argumentacije ,otvorenog iznošenja osobnog stava.

Međutim,zašto to ne proširiti i na političke stranke i ukinuti financiranje stranaka iz proračuna.

Neka se financiraju isključivo od članarine i donacija.

Znači ,vjernici recimo o,8 % poreza i milodar.
Članovi stranaka članarinu i donacije.

Onda još i ...

Ne radi se u tim ugovorima samo o novcu i financiranju. Ide se na politiku ,napada se vjeronauk, vojni kapelani i dr.

Ti si se @Kerempuh ovdje osvrnula samo na -novac. Peticijaši s takvima i računaju u ovoj krizi.

Međutim,ovodje je puno više politike nego ekonomije.

Napadni im Crkvu ,a pošto su pretežiti katolici posredno napadaš i njih. U okruženju imamo još neke konfesije,jel znaš. Napadaju li se kod njih njihove konfesije.

Primjerice, ako recimo u Sarajevu glavni dostojanstvenik pretežite konfesije dobije donaciju iz
npr. Saud.Arab ,kako ćemo na to gledati. Ovi to daju kao od šale,kao džeparac.

Ako recimo SPC dobiva donacije od ruskih oligarha,koji to isto mogu dati kao džeparac,plus veeeelika ruska pravoslavna crkva.

Mi Hrvati trebamo svoju crkvu podrivati . Pa sačekajmo da po Marxu odumre i država i religija ,hehe. U susjedstvu , pa kod nas.

Naše popove proglasiti pedofilima i hedonistima ,dok u susjedstvu imaš svećenike čije je prvo i najvažnije poslanje da na susjedne države prošire utjecaj svoje konfesije ,gdje se podrazumjeva da :vjera jest narodnost.

Kod nas dopustiti bez otpora istospolne brakove i dopustiti da nam u školi malu (malu) djecu uče da je normalno imati sex između istog spola. , a da nemamo nikog institucionalnog tko će djeci reći da tomu baš i nije tako.

Znači ,treba to gledati malo šire ,a ne samo kroz novac ,koji na kraju krajeva ne ide direktno iz tvog džepa ,jer ne puni se proračun samo iz poreza.

Nadam se da vidiš da vidimo (znamo da znate da znamo) da je ovo nešto drugo ,a ne samo profano pitanje novca.

sve dobro...

Tko je glasao

drvosjek.

* kojesta si ovdje nabacao sto nema veze s temom, a ja nisam ni spominjala.
... tvoji dodaci.

* uostalom to i jeste stereotipan nacin crkvenih apologeta, koji svaku utemeljenu opravdanu kritiku KC kao institucije preokrecu i prikazuju kao 'napad na nju i katolicke vjernike' ,mrznju i antihrvatstvo.
kad je nekom mozak ispran nema svrhe tumaciti mu.

samo ovo cu reci, a ti to shvacaj vec prema svom umnom kapacitetu;
* da, u tim ugovorima ne radi se samo o novcu, iako je on glavna stavka i oko njega se sve vrti... ima tu svega i svacega... da razumnom covjeku pamet stane!

* da je bilo pameti i morala u hrvatskih vlastodrzaca takvi ugovori ne bi nikad ni bili sklopljeni, jer su najkrace receno neposteni, nepravedni, ponizavajuci, manipulativni i tendenciozni... jer su podijelili drustvo na katolike i ostale, jer su kreirali masovnu kvazi-religioznost....i krajnje su stetni po hrvatsko drustvo!
a to se moze i vidjeti po stanju hrvatskog drustva (ostale faktore koji su doprinjeli takvom stanju ovdje necu spominjati jer je to druga tema - ovo isticem za tebe i ostale koji skrecete s glavne teme i mijesate jabuke i kruske)

najkrace receno.

* Ovi ugovori nemaju nikakve veze s dobrobiti hrvatskog naroda, niti su mu donjeli ikakovo dobro! Cilj ovih ugovora za crkvenu stranu je zadobijanje moci i kontrole nad ljudima , novca i materijalnih dobara za svoje vlastite potrebe i ciljeve. Za drzavnu stranu to je pridobijanje i osiguranje birackog tijela zbog pobjede na izborima i produzavanja svoje vlasti, te lakse iskoristavanje i manipulacija narodom*.

Tko je glasao

@Kerempuh

1.Nije koješta samo zato što ti to nisi spominjala. Pa to sam i naveo ,ti i ostali uglavnom ističete pitanje novca ,a ne radi se samo o novcu.

2. Ispran mozak,veliš. Hvala. Već sam naveo da vjeru i katoličanstvo prakticiram samo običajno ,kao naslijeđenu tradiciju i folklor. Takvi smo cijenim većina.

3. Veliš, svga i svačega da ti pamet stane. Čega to ,što te posebno smeta. U čemu je zapravo problem. Za Yuge smo imali TIPSS i Osnove marksizma u školama ,danas vjeronauk. U čemu je problem.

Ostalo-

-recikliraš općenito poznate stavove kvaziljevičarskih medija

Ništa konkretno nisi osporila od onog što sam naveo.

Već sam u jednom postu na ovoj temi naveo peticijašima savjet.

Osnujte stranku gdje će prva točka programa biti raskidanje konkordata ,izbacivanje vjeronauka iz škole i svođenje KC na nivo Kinološke udruge,pa ako pobijedite samo naprijed.

Ovako:psi laju karavana prolazi.

sve dobro...

Tko je glasao

e jesi tvrd ko pravi

e jesi tvrd ko pravi balvan.
buduci je ovo trolanje mojih komentara, od mene ovoliko:.

.... tema ovog dnevnika je vatikansko-hrvatski konkordat.
.... a ne financiranje pol. stranaka, Sarajevo.., SPC, popovi i seksualne perverzije, susjedne drzave......
no, posto nemas nikakvih argumenata niti nesto suvislo za reci pises kojestarije.

.... i gdje si ti osporio moje tvrdnje o cilju, naravi i stetnosti Konkordata????
kad bi mogao osporiti s dokazima, ne bi pisao te bezveznoce.....

.... uostalom, zao mi te, jer ne vidis bas nista od svetolikog crkvenoreligioznog -politickodrzavnog smeca koje gusi Hrvatsku.
i pocinjava doslovan - sociocid (ubijanje drustva)!!!

... eto napr, ti se hvalis necim sto je zapravo za pokudu, a to je tvoj status obicajnog, formalistickog vjernika, koji je tek 'polovican' vjernik!?
ti ne zivis po svojoj vjeri, nego samo upraznjavas jalove, beskorisne obrede/radnje.
pise, da su takvi polovicni vjernici gori od nevjernika, te je manje zlo biti nevjernik.
i znaj, da i takvima crkveni maheri s puno uspjeha ispiru mozak!
a vi obicajni vjernici ste zivi dokaz.

e finito.

.
...

Tko je glasao

Kermpuhovica

sve dobro...

Tko je glasao

Ako recimo, govoriš a - ne veliš ništa

Znači ,vjernici recimo o,8 % poreza i milodar.
Članovi stranaka članarinu i donacije.
Onda još i ...
Ne radi se u tim ugovorima samo o novcu i financiranju. Ide se na politiku ,napada se vjeronauk, vojni kapelani i dr.

Ti bi drveni bio dobar njihov spokesman jer imaš kapaciteta za spin doktora. Posredno ipak priznaješ političke ambicije crkve u želji da participiraju vladanju pastvom u sekularnoj državi. Nije dovoljno kaj ovi prodaju muda pod bubrege još da trpim namjesnike stranih vladara da mi otjeraju kravicu iz štale jer nisam dao desetinu božju. A oni i jesu zbog desetine a ne radi služenja pastvi u što se kunu dok kradu i varaju državu - državu čiji Ustav ne poštuju samo zato jer priželjkuju povratak moderne inkvizicije. I ne kužim očit civilizacijski paradox ljubavi žrtve i njezinog krvnika u osobama žene i institucije crkve. Čim ju više tlačiš ona te više voli.
Drvo, ajd priznaj i veli zakaj je cool da crkva ignorira sekularni oblik države i penetrira se u sve pore života iste. Jel i ti zastupaš tezu o tome da zakoni i Ustav osiguravaju da povlašteni SEDERE DUABUS SELLIS.

Mi Hrvati trebamo svoju crkvu podrivati . Rimska crkva nije hrvatska crkva, to ti je dobar spin o vjekovnom usudu služenja tuđem gospodaru. Poznata metafora o guskama u magli. I nemam ja ništ protiv da ti gutaš tu maglu, ali nemaš prava mene gaziti tuđim kanonima. Zato narod mora to svoje opredjeljenje ispjevati na referendumu protiv kojega ti kao veliki rvat jesi. Saka rit dojde na šakret iliti ničija nije trajala do zore...

Tko je glasao

Penetracija milom nije silovanje.

@Golgota

""Drvo, ajd priznaj i veli zakaj je cool da crkva ignorira sekularni oblik države i penetrira se u sve pore života iste"

Prije više od 15 godina bio sam tajnik jednog lovačkog društva u kojem jest najviše Hrvata ,ali ima i Srba i Muslimana.

Izgradili smo lovački dom. Na sastanku izvršnog odbora prilikom dogovora oko svečanosti otvaranja dobio sam kao tajnik društva zadatak da odem kod lokalnog župnika i da ga pozovem na otvorenje, da nam posveti dom i održi misu u istom.

On se odazvao. Bilo nas je oko 200 s gostima.

Nitko ništa nije rekao.

Poanta je u tome da pop nije znao kad je fešta i ne bi sigurno sam došao tj.nepozvan.

Poznato mi je da je slično bilo i jest i u drugim lovačkim udrugama.

Lovci su isto jedna "pora" kako si rekao ,društva.

Ponovo predlažem tebi i takvima. Osnujte stranku i stavite u program to o čemu drvite za peticiju, pa ako pobijedite -čestitam i poštujem.

Naime, 90. Tuđmanov HDZ je u programu imao uvođenje vjeronauka u škole i pošteno je pobijedio i vjeronauk je uveden.

Ajd sad ti.

sve dobro...

Tko je glasao

Utopio se pop jer nije dao ruku

Zbilja si tvrdoglav ko drevo!

Drvo, ajd priznaj i veli zakaj je cool da crkva ignorira sekularni oblik države kojoj siše krv!?

Služenje tuđem gospodaru uvijek je fasciniralo rvate posebno one s jednom rukom na srcu a drugom u tuđem džepu!!!

Tko je glasao

Postoje samo dvije opcije scenarija

1. Peticija ne uspije - nema referenduma

2. Peticija uspije - uspijeva i referendum (referendum uspijeva garant)

Hoće li biti opstrukcije parazitskih elita u provedbi - naravno. Ako to naprave bit će to okidač koji može završiti krvavo, okidač koji će ustrojiti novi sustav vladanja naroda samim sobom te ustrojiti novi model političkog sustava zasnovanog na dostojanstvu rada i života te jednakih šansi za svakog pojedinca...

Tko je glasao

iznenadjuje me tvoja

iznenadjuje me tvoja sigurnost u uspjeh referenduma!?????

ps. ne znam kako glasi pitanje u peticiji, a kakvo bi bilo referendumsko pitanje.
no, zapamti da lose formulirano pitanje moze pridonjeti neuspjehu.

Tko je glasao

Sigurna prolaznost referenduma

iznenadjuje me tvoja sigurnost u uspjeh referenduma!?????

Zato jer "Petra" kao praktična i deklarirana vjernica također podržava referendum!!!

Tko je glasao

Treba poštivati volju narodne većine

@Golgota, bilo bi interesantno objaviti koliko se npr. novca iz proračuna RH izdvaja za stotine raznoraznih udruga ili za sve moguće mirovine.

Trebalo bi i recimo napraviti referendum o tome, žele li građani RH da im djeca imaju vjeronauk u školi, ili građanski odgoj u školi.

Trebalo bi i ponoviti , pošteni referendum u ulasku u EU, na temelju stvarnog broja glasača, a ne da nam se stranci smiju kada nam se dužnosnici opravdavaju da je postotak onih koji su glasovali za ulazak u EU puno veći, jer eto ,RH ima puno više glasača od stanovnika!?

"Pravi cirkus", kako reče naš "prvi", u Njemačkoj.

Kao dobri domaćini nitko nas nije priupitao- kako se možemo hvaliti nelegalnim referendumom, temeljenom na lažnom biračkom popisu!?
Kako nas uopće nije stid!?

Trebalo bi hitno srediti birački popis, i zatim napraviti referendum o referendumu.

Političke elite RH preziru referendum, nazivaju to jeftinim populizmom, a ustvari se boje narodne volje i zato referendum postavljaju u domenu znanstvene fantastike.

U tome godinama ,dosljedno slijede svoje uzore - briselske" demokrate".

Tko je glasao

Za @Golgotu

sve dobro...

Tko je glasao

Trenutno 8432 potpisnika peticije

Ako se nekome to čini malo, napominjem da ih je sinoć bilo tek oko 2000...

Usput, koliko ono potpisa treba skupiti?

(osobno inače, s obzirom na razinu internetske pismenosti i internetskog aktivizma, nisam optimist u vezi ovakvog skupljanja potpisa, pa ovu akciju više gledam kao malu diverziju sa ciljem podizanje "awareness-a")

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci