Tagovi

Poziv na objavu Registra hrvatskih branitelja

Tisuće prosvjednika sudjeluje danas u virtualnim prosvjedima protiv politike zemalja koje cenzuriraju internet. Prvi Dan slobodnog izražavanja online (Online Free Expression Day), koji će trajati do sutra u 10 sati u organizaciji Reportera bez granica okupio je mnoštvo ljudi koji mogu odabrati avatara, svoju prosvjednu poruku i sudjelovati u virtualnom prosvjedu u nekoj od zemalja koje su cenzorski nastrojene prema webu - Burma, Kina, Kuba, Egipat, Iran, Eritreja, Sjeverna Koreja, Saudijska Arabija, Sirija, Tunis, Turkmenistan, Vijetnam... Širom svijeta je pritvoreno najmanje 62 internetska disidenta, a više od 2600 web-siteova, blogova i foruma zatvoreno je ili blokirano prošle godine. Popularni YouTube je blokiran ili zabranjen u nizu zemalja, kao što su Kina, Iran, Pakistan, Turska...

Sa stranica Reporters without borders moguće je downloadati Priručnik za blogere i cyber disidente, iz kojeg je između ostalog moguće naučiti kako se pri bloganju zaštititi od "iznenađenih i uvređenih", obično političkih struktura koje ne trpe istinu osim one koju plasiraju preko nezavisnih medija pod svojom kontrolom.

Ta cyber-teroristička literatura, kakvom bi je vjerovatno okarakterizirali naši javni djelatnici iz političke branše, dala mi je sljedeću ideju:

Gospodo, čini li vam se da ova farsa u kojoj udruge proizašle iz Domovinskog rata danas malo ne žele objavu Registra branitelja pa sutra to malo žele i u kojoj MOMBS malo mulja na jedan malo na drugi način, a sve u svrhu skrivanja viška od stotinjak tisuća lažnjaka... da bi sve to trebalo prekinuti na način na koji se i sam internet "desio", na koji su se blogovi i moćnima neprihvatljivi članci i komentari "zbili", na način da objava Registra na Internetu svu priču oko objaviti / ne objaviti stavlja u sferu nebitnog?

Dakle, tko od vas poznaje neku od osoba koje su radile ili rade u bilo kojoj instituciji koja ima uvid u Registar? Tko od tih osoba zna dovoljno pametnog pojedinca kojemu je u nekom trenutku u prošlosti palo na pamet da bi taj Registar bilo dobro snimiti i na lokalno računalo? Dovoljno hrabrog da ovu priču jednom za svagda pokrene i da se ista jednom za svagda što prije završi?

Zakon o zaštiti podataka? Ma hajde! On je ovdje u velikoj koliziji sa Zakonom o zdravoj pameti, koji srećom još uvijek nije bio u saborskoj proceduri i ne bi bilo dobro da dođe do njegovog usvajanja na taj način... Mada, nije isključeno zar ne?

Tridesetak udruga se izjasnilo za javnu objavu Registra. To je dovoljno da na bespućima internetskih prostora Registar postane zbiljom! Jer inače, i bez obzira na jasan stav većine u ovoj zemlji, svjetlo dana nikad ugledati neće!

Komentari

http://www.savefile.com/files

http://www.savefile.com/files/1439492 (srednješkolski stipendisti)
http://www.savefile.com/files/1439494 (studenti stipendisti)
Ovo je isto što možete naći i kod Jace, samo je ovdje malo bolje složeno, po poštanskim brojevima... Dakle imena učenika i studenata stipendista čiji su roditelji branitelji. Dobar uzorak za analizu jesu li svi roditelji ove djece uistinu bili branitelji.
Sve najbolje želim učenicima/studentima stipendistima braniteljskog fonda!

Tko je glasao

I ovo je zanimljivo kako

I ovo je zanimljivo kako ovdje nema problema za objavu. Ovako će nam unutarnji i vanjski neprijatelji znati koja su nam djeca najprspektivnija.

http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2008,3,14,,112227.jl

Tko je glasao

Ministarstvo kojem je na

Ministarstvo kojem je na čelu Jadranka Kosor, ne želi objaviti spisak branitelja pozivajući se na zakon, istovremeno objavljuje imena i prezimena 4779 djece branitelja koja su ostvarila pravo na srednjoškolske stipendije, sa punim adresama prebivališta i školama koje pohađaju.
Zašto se njihova imena mogu objaviti, zar njih ne štiti nikakav zakon?
Ne bi li se trebala oglasiti dječja pravobraniteljica?
Zašto šute u ministarstvu?

http://www.net.hr/vijesti/page/2008/03/14/0060006.html

Tko je glasao

O srodnoj temi se

O srodnoj temi se diskutiralo u "Domovinsli rat Drugi dio" gdje sam ukratko, iznosio mišljenje da se taj problem može riješiti tek kada se braniteljske udruge s tim slože.

Podjele u stavovima udruga i razlozi za/protiv u izjavama njihovih predstavnika govore koliko je tu svakavih interesa u igri. Sve do zabrane raspolaganja dionicama dok se ne riješi pitanje broja branitelja.

Na kraju će biti tako da će tek kada branitelji shvate koliko je broj članova Fonda branitelja u direktnoj korelaciji s brojem nula u kunskom iznosu vrijednosti dionica biti moguća objava spiska.

Objavljivanje spiska na način kako se sugerira u ovo tekstu, moj je dojam, nanijelo bi više štete nego koristi. Korist bi bila samo u tome što bi to ubrzalo i možda natjeralo institucije da rade svoj posao. Šteta bi bila u tome što bi to značilo još jedan dodatni dokaz kako redovnim putem nije moguće doći do rješenja i što bi informacija došla do manje dijela zainteresiranih, a i vjerodostojnost ovakvog spiska je moguće dovoditi u pitanje.

Tko je glasao

Vidi ovako: dvije su

Vidi ovako: dvije su najveće grupacije pomoću kojih je moguća manipulacija na izborima (a izbori su presudni za tvoju i moju budućnost) i to su spiskovi birača iz dijaspore te spiskovi interesnih poklonika jedne stranke, nositelja nezakonito stečenih prava. Sigurno ima još takvih grupacija (kao recimo mediji pod direktnom kontrolom), ali kod ove dvije svaka za sebe nosi potencijalnih sto i više tisuća glasačkih listića (političari bi rekli: Svi ste vi obični glasački listići! A ove dvije grupacije su zna se glasački listići!).
Nijedan čin koji uzdrma naciju, koliko god bio dobar ne može biti bez popratnih štetnih efekata. I obrnuto.
Korist bi bila neusporedivo veća od štete. kao što je sada šteta neusporedvo veća od koristi, a ako se nastavi tako i vrijeme učini svoje štetu će biti nemoguće ispraviti za desetak i više godina.
Ne vidim zašto bi, kako kažeš, šteta bila u tome što bi to služilo kao još jedan dokaz kako redovnim putem nije moguće doći do rješenja... Za koga bi bi to bilo šteta, odnosno tko bi to bio oštećen? Ne razumijem logiku, molim objasni!
Misliš da bi ta informacija bila zanimljiva samo manjem dijelu zainteresiranih? U redu, ako uzmeš da je zainteresirano 4,5 milijuna građana - onda si u pravu. Inače - siguran sam da nisi!
Vjerodostojnost spiska koji bi izletio na bespuća Interneta prije blagoslova onih koji taj blagoslov nikad neće dati? Nije problem, bube! Kad imaš osnovne podatke onda uzmeš uzorak od nekoliko posto i redom zoveš u Fond ili Ured za obranu i raspitaš se za određenu osobu. Na taj način nećeš biti uskraćen za podatak, kad znaš o kome se radi. Pa ako ti uzorak potvrdi točnost... Zar ne?
Problem je što u hrabre nacije nema organa koji u narodnim pričama o hrabroj naciji predstavlja sinonim za hrabrost, a inače se radi o organu smještenom ispod spolovila muškarca!

Tko je glasao

Nisam ja protiv ove

Nisam ja protiv ove mogućnosti.

Sadašnje štete koje ima država vezano za korištenje povvlastica od strane "krivih" branitelja pokušao sam samo djelomično naznačiti u navedenom tekstu gdje se spominju rezultati akcije Dijagnoza. Tu je i prosta računica nekih šteta države.

Možda bi neko s boljim informacijama mogao točnije specificirati sve što država gubi financijski - o cijeni ugleda institucija , udruga, stručnjaka i svih povezanih u ovom igrokazu teško će ikada biti saznaja.

Tko je glasao

koje je to bacanje pijeska u

koje je to bacanje pijeska u oci.. tu se samo prica o registru, a nitko nije porzborio nijednu rijec o fondu. nitko nije krenuo objasnjavati braniteljima da se udjele ne isplati prodavati jer unutra jos nisu sve firme. nitko im ne objasnjava da ak pocnu masovno to prodavati da ce sve izgubiti, i ne samo oni koji prodaju vec i oni koji misle to drzati kao zalog za buducnost... a mi se tu nadjeba*** oko nekog spiska... piiiih

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Može mi netko pojasniti

Može mi netko pojasniti koji podatak je u objavi registra sporan. Jel to JMBG ili ratni put ili nekaj trece. Ne vidim razloga da netko ne snimi registar na USB stick, makne JMBG i pukne ga na internet. Nemreju ga tuziti jer nije objavio nist kaj podljeze zakonu o tajnosti podataka.

A da Kosorica mulja to je jasno i deci u osnovnoj skoli, tak da mi je ova inicijativa skroz simpaticna.

Tko je glasao

Daj ti meni objasni jedu

Daj ti meni objasni jedu stvar.

Primjer:
Ti si branitelj i tražiš vizu za neku zemlju i ona ti fino objasni da ju nemreš dobit jel si bil u ratu.

Ili prelaziš granicu jedne zemlje i neko usporedi tvoje podatke s popisom i držiju te par sati ili dana radi provjere.

A možeju te i ne pustit preko granice.

Tko je glasao

E skviki,skviki usto si

E skviki,skviki usto si ostario.Zar stvarno mislis da te zemlje za koje Hrvatima treba viza vec nemaju taj registar.Vjerojatno su ga imali i prije nego sto je izasao iz tiskare.E zato ti i ja dajem nulu.I jos nesto.Cujem da izlazi drugo,dopunjeno izdanje registra.

Tko je glasao

Tenor, Tema dnevnika nisu

Tenor,
Tema dnevnika nisu moje godine. To ti je objašnjenje za moju nulu.

Tko je glasao

Još bi dodao uz komentare

Još bi dodao uz komentare doli da san ja kad san iša u Kanadu za izdavanje vize mora napisati da li san bija u vojsci i što san radija tamo . A mislin da i za USA triba isto, tako da ta dilema otpada.

Tko je glasao

Ti si branitelj i tražiš

Ti si branitelj i tražiš vizu za neku zemlju i ona ti fino objasni da ju nemreš dobit jel si bil u ratu
Razlog je nebuloza i domovinski rat svrstava u kriminalnu akciju.
Sa velikim zadovoljstvom ću odustati od odlaska u zemlju koja me ne želi jer sam bio sudionik u domovinskom ratu. U ratu nisam krao, ubijao, pljačkao, nisam ratni profiter. Rat nije bio ilegalna oružana pobuna. Želim da se objavi popis sa mojim imenom. Time ću se ponositi.
Zbog svega navedenoga i ne postoji zemlja koja bi to uvjetovala. Mislim da je to jedna zemlja prakticirala ali je od toga odustala. Molim te da navedeš primjer, kome se to dogodilo?

Tko je glasao

Razlog je nebuloza i

Razlog je nebuloza i domovinski rat svrstava u kriminalnu akciju.

Nisam baš razmel kak treba, ali mi se čini da mi se hoče ugurat u usta riječi da svrstavam domovinski rat u kriminalnu akciju.
Ja sam samo dal primjer i ne odobravam manipuliranje s brojem sudionika u tom istom.

Znam po pričanju da su neki dobili nekakve spomenice a nisu se makli dalje od 10 km u krugu stanovanja.

Tko je glasao

Znam po pričanju da su neki

Znam po pričanju da su neki dobili nekakve spomenice a nisu se makli dalje od 10 km u krugu stanovanja.
Možda nisu dobili, možda su je morali kupiti, trenutna cijena spomenice na tržištu je 150kn/kom.

Tko je glasao

jfk, Kaj ti možeš tu nulu

jfk,
Kaj ti možeš tu nulu malo objasnit?

Tko je glasao

Viš Skviki, takav spisak ni

Viš Skviki, takav spisak ni vjerodostojan nama, zakaj bi bil njima. Tak nekaj se na nijednim granicam netraži, am pak obvezno na spiskovima kriminalaca, lopuža, trgovaca drogom, belim i crnim robljem i tak.

Spisak se ne bu objavil dokle god ova vlast bu odlučivala, jerbo na tim spiskovima se nalaziju i Snader, i Jadranka Kosor, i Šeks, i Mesić i razni drugi mulci. Jadranka bog i bogme već odavna ima čin general-bojnice, Sanader kontra-amirala, a za Šeksa i Mesića tak i tak znamo da su generali.

Morti bi bilo bolše izmolit spiske onih dioničarskih nakupaca, oni već odavna imaju najbolje evidencije. Smešno je videt kak se neki baš tih torbara kak ti najviše bojiju, a oni već vse tak i tak najpreciznije evidentiraju.

A morti maš praf! Mmoje ime su čitali kak ti ustaško na Radio Podorica više puta, pa mi je familija u Boki imala teških problema, al ipak sam stotinu put bil v Montenegri i desetak puta v Srbiji - jerbo mi se na sreću ime još ni nalazilo na tim boračkim spiskovima!!

Kad me ovih dana (posle 14 godina sporovanja) buju tam upisali, bum svakako sad pripazil na granicama, naročito prema Montenegri i Srbiji.

Tko je glasao

Fredi, ma nu, jesi ti iz

Fredi, ma nu, jesi ti iz Dubrovnika ili iz Vrboveca ... :)
usput, što je s Ragusom ? da mu se nije zgadila pollitika, tj neki od pollitičara...? nevalja ... provokatorima je baš i dužnost da kvalitetni ljudi odu...

Tko je glasao

Pa da, to je u redu! Uzme

Pa da, to je u redu! Uzme spisak iz vremena kad je bilo 495 000 branitelja, nađe te na spisku, onda uzme onaj pročišćeni u kojem je ostalo samo 370 000 i kad vidi da te nema na ovom drugom - ne pusti te u drugu zemlju... i još ti udari pečat "LAŽNJAK!!!"
To je skroz u redu!

Tko je glasao

Ti si branitelj i tražiš

Ti si branitelj i tražiš vizu za neku zemlju i ona ti fino objasni da ju nemreš dobit jel si bil u ratu.
I sada ne mozes u Kanadu bez provjere. Moras ispuniti upitnik i navesti sve podatke bez obzira na registar branitelja. Nadalje na granici sa Srbijom takodjer postoje evidencije isto kao sto i nasi imaju evidencije oko kojih se bune krajisnici a narocito vec mnogo spominjani Savo Strbac. U tom kontekstu neka kuharica iz kantine moze biti u strahu ako bi zeljela ici u inozemstvo.
Ono sto je osnovno to je da su kroz branitelje i braniteljske udruge involvirani razni interesi i interesne skupine kojima nije u interesu da se registar stavi na uvid jer bi isplivalo mnogo toga sto svi jako dobro znamo. Onome tko je bio ucesnik u ratu i koji je nakon toga nastavio sa svojim poslom te mu je domovinski rat bio duznost prema svojoj zemlji a ne zanimanje sasvim je svejedno da li ce se registar objaviti ili nece.

Tko je glasao

Bosančero, Frederik, Stvar

Bosančero, Frederik,
Stvar korigiranja popisa branitelja je lagana stvar.
Svi koji su bili na ratištu su zapisani, osnuje se komisija od poštenih ljudi ( samo sad nemojte filozofirat da takvih nema u Hrvatskoj ). Sve je gotovo za šest mjeseci, samo treba delat i imat volje, a ne razglabat.

Tko je glasao

Lepo rečeno ali ni tak.

Lepo rečeno ali ni tak.

Spisak je stvar državne administracije koja je proglašena "državnom tajnom" koju čuvaju čak i od USKOK-a, pa kako bi je dali nekakvoj komisiji provjerenih dobričina.

Stvar je vrlo jednostavna dakako, ali neugodna za one koju u spiskove radili i odobravali prava i privilegije.

Stvar je jednostavna i s druge strane: U tim "boračkim" udrugama, kojima se daju novci iz proračuna, pa tako i galame ili ne galame, leži prava snaga HDZ-a radi jednostavne računice: 500.000 branitelja puta prosječno 3 člana domaćinstva je trećina hrvatskog pučanstva ili otprilike trećina glasača.

Kad se tome pribroje svi oni prekobrojni iz tzv. dijaspore, koji su navalili na sise hrvatskog proračuna (mirovine, zaštitini dodaci, davanja za nezaposlene, socijale i zdravstveme zaštite) a koji se pozivaju i uključuju na dodatne domovinske izborne spiskove (jer imaju što braniti) može se zaključiti da je Hrvatska još dobro prošla a da nije potpuno potonula.

Tak je to Skviki. I tu ti nije pitanje levo-desno, crn-bel, črlen-plav. Kriv je ukrivo nasađeni politički sustav, s kriptiranim pravima i privilegijima, a bez uvida javnosti i javne odgovornosti. Evo npr. opet je prošla ta laž o ZERP-u, gdje je već četvrti put odgođena njegova primjena da bi se navodno ubrzali pregovori o pristupanju EU! Jutros je Sanader već pohitao u EU da s Barrrosom i kompanijom pregovara o ubrzanju pristupnih pregovora koji nisu nikada ni ovisili o ZERP-u. Naime, već se više ne spominje ono što se u Hrvatskoju treba učiniti da bi se zaista pregovori ubrzali, a to je korupcija i pravosuđe, bez kojih nema pomaka u stvari hrvatskog uključivanja u EU.

Stvar s "boračkim" spiskovima je ustvari pitanje korupcije golemih razmjera, skrivenih namjera i nesagledivih posljedica - to je to! Isto to je bilo nekada i sa SUBNOR-om, kad su "borci" bili podmićivani privilegijima pa zato bili najbolji čuvari sistema.

Mislim da ni čuvarima današnjeg sistema niti nositeljima vlasti nije do EU, jer bi samim ulaskom u EU se počeli promijenjivati kriteriji i postupci koji njima baš ne bi odgovarali - to je neugodna i okrutna istina. Možda samom Sanader odgovara brži pristup EU radi osobni političkih prohtjeva (eventualna Slava bi ga lansirala sljedećih 10 godina kao budućeg predsjednika RH), ali ukupna struktura na kojoj jaši to ni u snu ne želi, te od toga ne bu niš!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci