Tagovi

Pozeljna udavaca 2

Prije tocno sedam mjeseci napisao sam dnevnik Pozeljna udavaca. http://pollitika.com/pozeljna-udavaca
Na kraju teksta napisao sam: "Eto nakon ove populisticko demagoske amaterske analize sve je izglednije da u svibnju 2013 nece biti svatova i da razni prosci uzalud oblijecu okolo mladenke."
Kao sto smo vidjeli Hrvatski laburisti - stranka rada na izbore izlaze samostalno za razliku od svih srugih relevantnih politickih opcija koje u raznim lokalnim sredinama razlicito koaliraju poput koprivnicko krizevacke zupanije u kojoj krizevacki HSLS za zupana podrzava Korena iz koalicije HSS - HDZ a koprivnicki Ledinskog iz koalicije SDP - HNS - HSU. Sve su to "principijelne" koalicije kojima je stalo samo do rednog mjesta na listi te su onda ponude prstale sa raznih strana i raznih opcija. Na kraju sam HSS na zupanijskoj razini koalira sa krajnje desnim A- HSP-om koji je nalisti za EU parlament ima i notornog Mladena Shvartza. No unatoc medijskoj blokadi laburisti su na EU parlamentima uspjeli dobiti jednog predstavnika kojeg vec iz takozvanih lijevih koalicija pripisuju sebi kiteci se tudjim perjem. No dokaz nase opstojnosti je da smo u mnogim sredinama presli prag sto uz edostatak "stranacke vojske" koju imaju i jedni i drugi koji su osvojili mandate i uz mizernu izlaznost koja je na nivou izbora za mjesne odbore i mogucnosti da jedan mandat dobije Pajo Patak jer je bilo preko 55 nevazecih listica s cime je jasno pokazano vladajucima ali i onima koji se predstavljaju jedinom opozivijom gadjenje ljudi. Nakon zbarjanja i oduzimanja te ozbiljne analize rezultata partiokratski politikanti shvatili su da ce bez laburista itko moci sastavljati vlast u lokalnim sredinama u kojima su laburisti prisutni. Stoga su krenuli pokusaji s obecanjima nekih polozaja i funkcija raznih pogodovanja i ugradjivanja te djeljenje raznih poslova i svega ostalog sto je vec uobicajeno na nasoj politickoj sceni vec su uobicajeni nacini na koji ovi partiokratski politikanti svih boja jedino znaju raditi. No laburisti nisu udavaca niti su na prodaju. Nasi su osnovni postulati Rad, postenje, istina, znanje, drustvena pravednost uz koju bi dodali javno, transparentno i zakonito uz cvrsto drzanje do vjerodostojnosti i do principijelnosti te mogu slobodno reci kako nas sve te ponude ne zanimaju. Nas ce zanimati svi oni koji ce u radu lokalne samouprave htjeti raditi JAVNO, TRANSPARENTNO I ZAKONITO i koji ce umjesto svojih parcijalnih interesa i zelje da njima bude bolje gledati koji su pravi i stvarni interesi gradjana Koprivnice. Mi cemo suradjivati sa svima onima koji ce postivati rad, koji ce cijeniti znanje, koji ce se zalagati za istinito prenosenje informacija, koji ce raditi posteno u interesu gradjana i koji ce razvijati drustveno pravednu zajednicu. Za sada nitko nije nudio ono za sto se mi zalazemo te za sada nema nikakvih svatova a narucenu glazbu slobodno otpustite jer mi necemo plesati po vasim notama.
.

Komentari

ali totalno, totalno offtopic...

@bosancero, već par dana bez iznimke...
...kad mi pogled padne na naslov Tvog dnevnika, pročitam ga kao
"poželjna udovica"...podsvijest? što li...

Tko je glasao

I pogled padne :)

... i onda razmišljam...
...i komplicirano je ...
..i ne volim tipkati...
...i imam puno toga za reći...
...i podsvijest je jaka..

Tko je glasao

...možda da podjelimo benzin?

...i morat´ ću je´nom u taj
Kyoto
...da me u zen vrtovima
pouče
umjetnosti haiku
...da,

Tko je glasao

Poučen primjerom iz moje

Poučen primjerom iz moje sredine, čini mi se da su Laburisti u određenoj mjeri poklekli pred izazovom da osnuju ogranke u što većem broju lokalnih sredina. U tu su svrhu prilično olabavili i kriterije za prijem u stranku i one za izbor na vodeće funkcije. Tako je kod mene za potpredsjednika Laburista i kandidata za zamjenika gradonačelnika izabran bivši predsjednik ogranka HSLS-a kojem je u godinama vođenja te stranke najveći uspjeh nestanak iz političkog života. Sadašnji HSLS-ovci mu predbacuju da je zbog osobnih ambicija i karakternih osobina više razbijao nego konsolidirao ogranak. Kako neke od njih poznam, ne bih olako odbacio njihovo mišljenje o bivšem predsjedniku a sad drugom čovjeku Laburista. Mislim da se s tim čovjekom nećete usrećiti. Veliki liberal ne može istovremeno biti i veliki laburist. Kakva bi primjerice bila vjerodostojnost Ruže Tomašić da sad pretrči na funkciju potpredsjednice ASH? Preporučam da ne jurite broj ogranaka i članova, radije izgrađujte vjerodostojnost. Pa koliko traje da traje.

Jako je dobro što ste se opredijelili za samostalan izlazak na izbore i odbacili mogućnost koaliranja s bilo kojom opcijom. Nadam se kako ćete ostati dosljedni, pa i po cijenu da ne osvojite niti jednu od sinekura koje za poslije izbora nude vodeće opcije. Zabluda je kako se ne može utjecati na zbivanja bez ulaska u jedan od blokova. U uvjetima kad niti jedan ne može sam formirati vlast, izgledna je opcija dobiti čak predsjedničko mjesto u predstavničkom tijelu i s njega osiguravati transparentan i u skladu sa statutom lokalne zajednice rad u interesu građana.

Zbog uvodno rečenog i izostanka bilo kakvog interesa za bavljenje problemom koji je meni jako važan, distribucija građanima nepročišćenog zemnog plina, Laburisti na gradskim izborima neće dobiti moj glas ali ću podržati njihovu listu za županijsku skupštinu. Ovo iz razloga što sam zadovoljan neprekidnim propitivanjem svinjarije s Medijskim sveučilištem i razobličavanjem stranačkog kadroviranja u gradu Koprivnici.

B-52

Tko je glasao

tehnička vlada

Ruža Tomašić u emisiji Nedjeljom u 2 Aleksandra Stankovića

- Nema političara u Hrvatskoj koji može u ovakvom stanju izvući zemlju iz krize. Volimo mistificirati politiku, a jednostavno je, ako ne znam ja nešto napraviti dovest ću nekoga tko zna. Uvela bih tehničku vladu i to ne bi bila sramota. Reći će barem evo ona je priznala da ne može, ali je barem pozvala stručnjake.
Večernji, 21.4.2013
http://www.vecernji.hr/vijesti/tomasic-uvela-bih-tehnicku-vladu-politica...
vidi ti naše Ruže!
volio bih čuti laburistički komentar na ovu stvarno neobičnu izjavu.

Tko je glasao

@hlad

I tvoj komentar pokazuje da ti kao osoba koja vjerojatno natprosječno prati politiku u odnosu na prosječnog birača percepcioju stvaraš na osnovu serviranih informacija mainstream medija.

Laburisti su od svog osnutka 2010.g. kontinuirano navodili da bi trebalo postavljati stručnjake, a ne podobne na važne pozicije uključivo i Vladu tako da Ruža kasni cca 3 godine za sličnim izjavama laburista. Problem je kad medijska blokada selektivno propušta prema potrebama. Tko se želi dobro informirati, ima svoje izvore informacija, a ne tuđe.

Tko je glasao

Seneka, Laburisti su od svog

Seneka,

Laburisti su od svog osnutka 2010.g. kontinuirano navodili da bi trebalo postavljati stručnjake, a ne podobne na važne pozicije uključivo i Vladu tako da Ruža kasni cca 3 godine za sličnim izjavama laburista.

Ja sam prije 2010.g. to pisao na pollitika.com o tome.

Tko je glasao

A mislim...

Tvrdnja kako bi bolje bilo da su ljudi u vladi, a posebno u njezinim tijelima, a naročito u tzv. stručnim tijelima - stručniji - originalna je poput izjave kako bi bilo bolje da u žardinjerama raste cvijeće umjesto korova...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

kupe i špade

Nije ovdje stvar u originalnosti ili tko je prije rekao da stručnjaci trebaju biti u vladi, već je bilo pitanje što laburisti kažu na Ružu Tomašić u Nu2 i njeno zazivanje stručnjaka.

Tko je glasao

totalni populizam

Seneka, svi dosadasnji ministri zdravstva su bili strucnjaci. Neki su bili sigurno gori, a neki bolji, al su svi bili lijecnici i to uspjesni lijecnici. Medjutim, pretpostavljam da ministar ne odlucuje o tome koji lijek ce doci na pozitivnu listu ili o terapiji nekog odredjenog pacijenta, vec o politickim pitanjima. Kako ce zdravstvo biti financirano? Mijesanje javnog i privatnog? Privatizacija? Itd itd. Radi se o politickim odlukama. Razmisljanja dva 'strucnjaka' mogu bit dijametralno suprotna, al svejedno legitimna. Tko ce sad odlucit koji 'strucnjak' je u pravu? Na kraju se radi o politickoj odluci. Isto vrijedi za bilokoji resor. 'Strucnjak' ekonomist moze bit neotacerijanac ili marksist. Al, obojica su strucnjaci. I sto sad? Isto vrijedi za bilokoji resor. Pa, odluka ce opet bit politicka. Te ideje o vladi 'strucnjaka' koje svako-malo pojavljuju su totalno zamagljivanje (a i obicno dolaze od strane onih 'strucnjaka' koji su kivni sto su u vladi drugi 'strucnjaci', a ne oni).

Tko je glasao

Politička odluka, a što je to

Politička odluka, a što je to ? To je stručna odluka, koje je donijelo političko tijelo, i za tu odluku snosi političku odgovorrnost ?
To znači da je političko tijelo odgovorno za rad stručnih tijela, koji su prijedlog odluke izradili, argumentirali i pripremili za donošenje odluke.
Naš problem je u tome da nema nikakvih odluka, barem ne takvih za koje postoje argumenti za i protiv. Evo npr, sada ne mogu izabrati glavnog direktora HEP-a, jer se ne mogu dogovoriti o političkim odlukama o budućnosti HEP_a. Ako ne postoji odluka o budućnosti HEP-a, izbor direktora je težak zadatak, jer on te odluke mora provesti u djelo.
Nema odluka, ni političkih ni nepolitičkih. To je rezultat kolebljivih i slabih koalicijskih vlada, koje svoje vrijeme troše u beskrajne kompromise. Uskoro ćemo doći u poziciju, da pod pritiskom iz EU, donesemo odluke o strukturnim proračunskim deficitima, o povećanju ili smanjenju javnog duga, o monetarnoj politici i pripremama za uvođenje eura, o fleksibilnim tržištima rada, o reformi javne uprave i državnih poduzeća....
Tko će donijeti takve odluke, bolje pitanje, tko će ih uopće pripremiti?

Tko je glasao

teorija vs praksa

Ukazao si na probleme vezano za priču o stručnjacima. Postavio si značajna pitanja, koja traže odgovor.
Ono s čime se ne slažem u tvom gornjem tekstu je da je točno da su navedeni ministri bili stručnjaci kao liječnici, ali su svoju stručnost podredili političkoj podobnosti i nisu inzistirali na pravilima struke kao ministri. Vjeruj da kad bi se striktno poštivala pravila struke da ne bi bilo previše različitog mišljenja. danas živimo u doba u kojem dominira sindrom da se nešto zove stručnim mišljenjem iako je kontaminirano često nesvjesnim svjetonazorskim pogledom (a često i svjesnim) pa se interesi pojedinca ili interesne grupe guraju pod stručna mišljenja iako to nije točno. Dominira emocionalno nad racionalnim.
Što se tiče opisanog konflikta mišljenja različitih stručnjaka i tu se dešava isti sindrom. Često onaj koji ima sve potrebne diplome za stručnjaka i koji se dobro reklamira nije nužno da zaista u praksi bude stručan. Po meni je bitan koncenzus struke po nekom pitanju, a ne mišljenje pojedinca pa makar bio i ministar.

Tko je glasao

Ruža je u pravu: Hrvatskoj

Ruža je u pravu: Hrvatskoj uopće nisu potrebni političari već strani diktator i stručni ljudi na svim mjestima državne uprave, uključivo i Vladu.
Sabor nam uopće nije potreban jer on tako i tako ne donosi nikakve Zakone već samo potvrđuje one koje od EU transferira Vlada u Sabor na "ratifikaciju". Sve je to jedno veliko glumatanje.
Znači, od 01.07.2013. stranog gazdu i imamo samo još treba rastjerati gamad od nekih cca. 8500 raznoraznih vijećnika, skupštinara, saborskoh zastupnika koje kao mi biramo na neke pozicije od Mjesnog odbora na više...

Tko je glasao

Tko se želi dobro

Tko se želi dobro informirati, ima svoje izvore informacija, a ne tuđe.
Točno @seneka! Vuljanić nije loš za EK ali laburisti su do sada samo pričica ....
O djelima ne bih jer ih i nema.
P.S. Znam, i znaš da znam; - nisu mi potrebne nikakve dodatne informacije.

Tko je glasao

Jedna stvar su meritokratska

Jedna stvar su meritokratska načela u izboru pojedinaca na važne pozicije, a sasvim druga stvar su tehničke vlade, koje su kompletno apolitične i ne-stranačke. Tehničke vlade nastaju kad vladajući u državi sami sebe izglasaju nepovjerenje, a onda Predsjednik države daje mandat određenoj osobi za sastavljanje tehničke vlade, a za koju parlament daje suglasnost. Do sada nisam primijetio da su Laburisti predlagali tehničku vladu, a ako jesu vjerojatno će biti stranačkih reakcija i na ovu izjavu gđe Ruže Tomašić.

Tko je glasao

a onda Predsjednik države

a onda Predsjednik države daje mandat određenoj osobi za sastavljanje tehničke vlade, a za koju parlament daje suglasnost.
Ti mislis da je ovo provedivo u Hrvatskoj? Ti mislis da bi clanovi vladajuce koalicije tek tako priznali poraz svoje politike i izabrali tehnicku vladu?
Ja smatram da je drugo rjesenje puno bolje. Naime depolitizacija ministarstava od pomocnika ministara nadolje je puno bolje rjesenje ako su na tim pozicijama strucni i sposobni. ministri su svakako politicke licnosti no drugi esalon ne bi smio biti predmet politickog kadroviranja.

Tko je glasao

zašto ne bi bilo provedivo?

zašto ne bi bilo provedivo? Svaka pametna stranka zna da provedba radikalnih reformskih mjera dovodi do gubitka izbora, i da je bolje da takve mjere predloži i provede skupina neizabranih eksperata, koja, nakon vremenski ograničenog mandata, odlazi. Nakon njih, šanse za pojavu stabilne, političke vlade, izabrane na normalnim, demokratskim izborima, su mnogo veće. Vidi primjer Orbana. Čovjek ima takvu komfornu većinu da lakoćom može mijenjati i ustav.

Naime depolitizacija ministarstava od pomocnika ministara nadolje je puno bolje rjesenje ako su na tim pozicijama strucni i sposobni. ministri su svakako politicke licnosti no drugi esalon ne bi smio biti predmet politickog kadroviranja.
Tvoj prijedlog se bazira na pogrešnoj pretpostavci da je državna uprava niže od pomoćnika ministra hiper politizirana, tj izabrana po stranačkim i partijskim ključevima.
To je profesionalni državni aparat, kakav takav, koji možeš optužiti da su birokrati, lijeni, nesposobni, svakakvi, ali nisu politizirani u smislu stranačke pripadnosti, jer za to nemaju potrebe. Plaća nije bog zna šta ali su im radna mjesta zaštićena sindikatom i kolektivnim ugovorima.
Kvaliteta tog ustroja zavisi od prvog čovjeka, onog kojeg je stranka delegirala nakon izborne pobjede i potpisanog koalicijskog sporazuma. Ako je on politiziran u smislu da nema profesionalne (nego samo političke) odgovornosti za svoj posao, svi ispod njega će biti isti, tj ponašati će se tako da će bilo kakav oblik profesionalne odgovornosti transferirati na neki drugi nivo, ako mogu.

Tko je glasao

bit ce i toga.. uskoro..

bit ce i toga.. uskoro..

docekati cemo odusevljeni da bi se ubrzo nakon poceli kolektivno plakati..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

opiniones rosaceas

Ne znam što će reći laburisti, no meni je sjajno da političar zastupa stav da političar ne može vladati jer to ne zna: evo, ona to kao političar ne zna, pa bi rado unajmila nekoga tko zna.

Odmah se vidi da ona zaista znade kako vratiti povjerenje u politiku.

Već vidim nova zanimanja na obzoru: "zastupnički tehničar u Saboru", "tehnički zastupnik u Europarlamentu", "pomoćni zastupnički tehničar", itd.

Očekujem daljnje produbljivanje tih sjajnih misli.

Tko je glasao

Volio bih čuti laburističke

Volio bih čuti laburističke reakcije, jer su neosporno uložili truda da postanu treća politička opcija u Hrvatskoj. Sada im prva dama naše europarlamentarne delegacije poručuju da uopće nisu ni potrebni, " jer političari ne znaju rješenje za krizu u Hrvatskoj". Osim toga i prof Vuljanić je član eu parlamenta, i ako ništa drugo bilo bi dobro čuti da li se on slaže s kolegicom iz eu parlamenta, ako ne zašto.

Inače, tehničke (neizabrane) vlade su izvršni dio vlasti, premijeri i ministri, a ne zastupnici. Postavljaju se kad treba izvesti radikalne i nepopularne mjere, koje izabrana, politička vlast ne može provesti jer ne želi izgubiti slijedeće izbore. Imali su je Mađari u liku Gordona Bajnaja prije Orbana, Latvijci u liku Dombrovskog, Slovenci u vidu Alenke Bratušek, Talijani u liku M.Montija, koji je to i danas mjesecima nakon izbora, jer talijanska demokracija ne može formirati većinsku vladu.... Sve u svemu poznata i izvodljiva rješenja. Procjena o tome da li je i kod nas kucnuo čas za tehničku vladu najviše zavisi od Predsjednika Republike. Na njemu je da kaže da slabe i kolebljive koalicijske vlade ne mogu odgovoriti izazovima kriznih vremena.

Tko je glasao

Predsjednik nema pravo

Ona je sama govorila o političarima, sebe uključivši, kad ju je voditelj pitao kako bi ona riješila krizu. Prema tome, njezino je viđenje očito da je bilo koji političar nesposoban za upravljanje zemljom.

Procjena o tome da li je i kod nas kucnuo čas za tehničku vladu najviše zavisi od Predsjednika Republike. Na njemu je da kaže da slabe i kolebljive koalicijske vlade ne mogu odgovoriti izazovima kriznih vremena.

Predsjednik nema pravo ni ni ustavne ovlasti da suspendira demokratski izabrana, legalna i legitimna tijela države.

To što je nešto slično netko napravio u Italiji ili Grčkoj, ništa ne mijenja na stvari.

Tko je glasao

Nikoga predsjednik ne

Nikoga predsjednik ne suspendira. Predsjednik samo daje mandat za sastavljanje vlade određenoj osobi, nakon što su vladajući sami sebi izglasali nepovjerenje.U tom trenutku se može ići na nove izbore, ili na instaliranje ekspertne vlade do datuma novih izbora.

Tko je glasao

Miješaš dvije različite

Miješaš dvije različite stvari.

Jedno je tehnička vlada koja vlada dok se ne provedu izbori, a drugo ekspertska vlada, za koju se očito zalaže Tomašićka i koju ona zove "tehničkom", koja nesumnjivo predstavlja suspenziju demokratskih institucija.

Tko je glasao

teško je razabrati što je gđa

teško je razabrati što je gđa htjela reći, ipak je ona političarka, niti ja imam ambicije proricati šta bi ona htjela reći, da je htjela....
inače, smatram da je u životu priznanje neznanja zdrav početak za napredak na nekom području ljudskog djelovanja. U tom smislu cijenim hrabrost gđe Tomašić i priznanje da ne zna.
Više su me zanimale reakcije na njezine izjave, ali ih uglavnom nema. U Hrvata je višestranačkki parlamentarizam, i sto i nešto političkih stranaka, oduvijek bio sveti cilj našeg nacionalnog bitka, a svaki pokušaj popravka te političke kule babilonske je čista hereza. Na svaki pokušaj promjene teorije i prakse onoga što mi zovemo " demokracija", odmah stiže stotinu savjeta i razloga zašto se ništa mijenjati ne može u demokratskoj praksi od punih dvadeset godina staža.

Tko je glasao

i kaj bute jos nadodali,

i kaj bute jos nadodali, izmijenili, prevrnuli Tomasicki kao njene ideje?

ovo vec prelazi sve granice...

mozda zena prevec jasno kaze sto zeli pa eto, dolazi do nerazumijevanja "visoko lijevima" koji su se navikli na "fore"

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ništa je ne nadodajem, ne

Ništa je ne nadodajem, ne trebaš izmišljati.

Preslušaj Tomašićkinu izjavu o tom pitanju, pa ćeš razumjeti.

Tko je glasao

Preslušala sam ja, i mislim

Preslušala sam ja, i mislim da sam razumjela.
Do sada smo imali "kompetentne vlade" koje su radile što su radile i mi jesmo tu gdje jesmo.
Žena je rekla da bi formirala "tehničku vladu" (što ne znači tehničku u smislu koji se ovdje navodi jer ako bi ona dobila mandat da sastavi vladu a u nju umjesto stranačkih ljudi nagruvala stručnjake onda je takva vlada u interesu svih građana).

Spremna je priznati da nije najpametnija i da ne zna sve najbolje - kamo sreće da ima više političara koji su to spremni priznati i koji su spremni poslušati struku u udređenom području.

Normalni političari bi i trebali imati sposobnost da skupe, organiziraju, motiviraju i omoguće uvjete rada ljudima koji znaju posao, te takve ljude postiti da taj posao i odrade.
Oni ne moraju znati raditi i mi smo svi svjesni da mnogo toga niti ne znaju.
Ali ako su dobri organizatori i ako postave prave ljude na prava mjesta onda će posao biti odrađen.
Politička trgovina naravno isključuje mogućnost takvog pristupa organizaciji vlasti, jer kada se mandati mjenjau za funkcije na koje dolaze razni Antešići onda tu kruha nema.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

svaka tehnicka vlada

svaka tehnicka vlada

predstavlja suspenziju demokratskih institucija.

pitanje je samo koliko to ima smisla u datom trenutku i koji je razlog za donosenje takve odluke..

kao i da li je to odluka s kojom su politicke stranke suglasne ili je nametnuta odluka, izunutra ili izvana..

no ono sto ja vidim je da Milanovic to ne govori, ali svakako radi na takvom raspletu dogadanja... koji svakim njegovim novim potezom postaje vjerojatniji..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

da li su te demokratske

da li su te demokratske institucije cilj, ili sredstvo za dostizanje nekog cilja?

Tko je glasao

Ne shvaćam kako se ovo

Ne shvaćam kako se ovo pretvorilo u dijalog gluhih, pa ponavljam.

Tehnička je vlada ona vlada koja je iz bilo kojega razloga izgubila povjerenje ili joj je naprosto istekao mandat i vodi zemlju dok se ne provedu izbori, da bi se mogla formirati nova. Ona je demokratski institut i normalna pojava uoči izbora.

Ekspertska vlada, vlada stručnjaka, tehnokratska vlada, kako god, neizabrana je na izborima - npr. nedavno Monti, Nikodemos, vlade u raznim diktaturama, itd. Upitnog je demokratskog legitimiteta, premda ustavnopravno "pokrivena" - pravnici uvijek sve pokriju.

Politikom se bave političari. Ona je političar. Izjavila je da bi, kad bi ona imala vlast, dala vlast "onima koji znaju", da vođenje zemlje nije za političare nego za stručnjake. Ostalo je nejasno tko bi postavljao te stručnjake. Dakle ne da stručnjaci pomažu političarima, nego da zamijene političare. Zato sam i karikirao o zanimanjima koja će se pojaviti.

Prema tome, očito se zalaže za ekspertsku vladu i suspenziju demokracije. Ili naprosto ne razumije o čemu govori, što je također moguće.

Tko je glasao

A kako bi ti nazvao vladu

A kako bi ti nazvao vladu koju bi imenovala vecinska stranka ali bi u njoj bili ljudi po kriterijima prvenstveno strucnosti neovisno o stranackoj pripadnosti?

I mislis li da je takva mogucnost losa za gradjane i drzavu?

Vlade nacionalnog jedinstva u teskim uvjetima (npr ratnim ili kriznim) - nisu tehnicke vlade niti su suspenzija demokracije vec naprotiv mobiliziranje svih politickih cimbenika na prevladavanju teskoca.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Vlada

Takva Vlada zove se jednostavno, Vlada.

Tko je glasao

Ne postoji nepolitička vlada

Ne postoji nepolitička vlada i izabrana je većinska stranka ne može imenovati. Osim nasiljem nad demokratskim institutima.

Podrazumijeva se da je svaka vlada sastavljena od političara i da je dužna mobilizirati najbolje kadrove da joj pomažu u radu, no jedino ona ima demokratski legitimitet i jedino ona ima demokratsku odgovornost. Prema tome, vlada se ne može samoukinuti, maknuti se na stranu dok netko drugi vlada, jer to nije demokratski institut i nemaš nijednog primjera da je to toga došlo - članovi vlade naprosto moraju biti političari. Tko definira, interpretira i provodi nacionalne interese? Pa političari, tko drugi. Oni su izabrani da vladaju, pa to moraju i činiti, jer su se za to natjecali na izborima.

Da upotrijebim argumentum ad absurdum, u tako zamišljenoj vladi, budući da je stručnost dominantan kriterij, ne bi morali biti niti ljudi s državljanstvom, nego bi npr. Ministarstvu sporta na čelu mogao biti Platini, Ministarstvu tehnologije Bill Gates, umjesto Linića George Soros - to bi sigurno bila vlada kompetentnih stručnjaka.

Vlada nacionalnog jedinstva je nešto posve drugo, u pojedinim se povijesnim trenucima parlamentarna većina dogovori s manjinom da naprave veliku koaliciju i osnuju vladu. Imali smo je i mi, treća vlada RH kojoj je na čelu bio Franjo Gregurić bila je takva i u njoj su sjedili ponovo samo političari, uz presumpciju stručnosti za čelništvo pojedinih resora.

Prema tome, apsurdna je njezina tvrdnja da stručnjaci mogu zamijeniti političare i zato sam reagirao. To znači da ne razumije bit politike, a njome se bavi.

Tko je glasao

Umjesto tumačenja izraza

Umjesto tumačenja izraza "tehnička vlada", uputnije bi ti bilo jošđ jednom poslušati ono što je Ruža Tomašićč rekla. Sadržaj je bitan

Dakle, ona je rekla da bi u vladu postavila stručnjake, na mjesta ministara jer drugih mjesta u vladi ni nema. Nije rekla da bi sama odbila biti predsjednica vlade. Demokratsku legitimaciju ima sabor i vlada koju on na prijedlog mandatara izabere. Nema problema u situaciji kad predsjednik vlade za ministre predloži stručnjake, a Ruža je baš to rekla.

Nema potrebe piliti po onome što nije izrečeno.

B-52

Tko je glasao

tko je izabrao Alenku

tko je izabrao Alenku Bratušek za premijerku Republike Slovenije? tko njezinoj vladi daje, kako ti kažeš, demokratski legitimitet i demokratsku odgovornost?

Tko je glasao

Slovenski su je birači

Slovenski su je birači izabrali, na prijevremenim parlamentarnim izborima, za zastupnicu 2011. godine, na listi Pozitivna Slovenija, a potom nedavno, 27. veljače 2013., Državni zbor (parlament) za premijerku.

Prema tome, izbori su joj dali demokratski legitimitet i demokratsku odgovornost.

Tko je glasao

Pa vidis, meni se pak njena

Pa vidis, meni se pak njena tvrdnja jako svdja - predstavlja sadrzaj, bit, dok mi je tvoje objasnjenje cisti formalizam ciji rezultat osjecamo svi na sviojim ledjima.
Gola teoretska forma koja je u nasem slucaju izrodila samo korupciju, pljacke, namjestanje poslova i sve slicne delicije politicke scene?

Ja ne vidim da bi se vlada samoukinula ako bi u njoj sjedili prvenstveno moralni ljudi i strucnjaci koji ce raditi za dobrobit naroda.
I odista ne mislim da netko nuzno treba biti politicar da bi vodio zemlju.
Uostalom koje kvalifikacije, znanja, sposobnosti treba imati netko da bi stekao zvanje politicara (osim da se uclani u neku stranku i nauci dobro uvlaciti u guzicu potencijalnim buducim vodjama)?
Ne mislim da bi postavljanje strucnih osoba u vladu na bilo koji nacin bile stetne za demokraciju.
Naprotiv
Mislim da bi to bio konkretan dokaz i svjesnosti i odgovornosti politicara, i time bi pokazali spremnost interese drzave staviti iznad stranackih interesa.
Gradjani Hrvatske nisu glasali za Linica zato jer je obecao povecanje PDV-a. Glasali su za njega zato jer je obecao da nece povecati PDV.
Glasali su za njega jer je u saboru vristao kada je Kosorica pocvecala PDV na 23%
Nadali su se da biraju nekoga tko ih nece dodatno guliti.
Ili ako se sjetimo izbora 2007.
Milanovic ih je izgubio jer je tjedan dva prije izbora otkantao Jurcica koji je bio kandidat za premijera upravo temeljem svoje strucnosti.
Ova dva primjera nisu demokracija.
Nisu volja naroda.
Strancarenje u potpunosti ukida demokraciju.
A politicari motivitrani iskljucivo interesima svojih stranaka vladaju protivno volji naroda.
I potpuno su ukinuli demokraciju....
I na kraju:
Nije li teska kriza koja vec godinama potresa Hrvatsku, tesko siromastvo njenih gradjana, duznicko ropstvo na pragu kojeg se nalazimo, 370.000 nezaposlenih dovoljno dobar povjesni trenutak da se razmisli o vladi nacionalnog jedinstva

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Uostalom koje kvalifikacije,

Uostalom koje kvalifikacije, znanja, sposobnosti treba imati netko da bi stekao zvanje politicara (osim da se uclani u neku stranku i nauci dobro uvlaciti u guzicu potencijalnim buducim vodjama)?
Ne mislim da bi postavljanje strucnih osoba u vladu na bilo koji nacin bile stetne za demokraciju.

Nikakve kvalifikacije, nikakva znanja, nikakve sposobnosti ne treba imati da budeš političar: u demokraciji svatko ima pravo birati i biti biran, kao i u Hrvatskoj, ako ima aktivno ili pasivno biračko pravo

No kad su izabrani, oni postaju političari i imaju pravo i dužnost baviti se političkim poslom za koji su izabrani i ne mogu se samoukinuti reći "e sad ću ja umjesto sebe staviti nekoga tko zna".

Je li takve pametne birati, drugo je pitanje i naravno da bi trebalo birati one koji imaju kvalifikacija, znanja i sposobnosti za dužnosti na koje su birani.

Tko je glasao

Samoukidanje....

No kad su izabrani oni postaju političari i imaju pravo i dužnost baviti se političkim poslom za koji su izabrani i ne mogu se samoukinuti reći "e sad ću ja umjesto sebe staviti nekoga tko zna".

Zasto bi postavljanje strucnjaka bilo samoukidanje?
Kod nas se jedinona funkcije predsjednika drzave, zupana i gradonacelnika konkretne osobe.

Parlament se bira odabirom izbornoe liste tj stranke
Stranka koja osvoji vecinu mandata bira vladu.
neovisno tko u toj vladi sjedi, ako je mandatar postavio u nju strucne ljude a parlamentarna vecina iz njegove stranke to prihvatila nitko nikoga nje ukinuo.
Ta stranka i dalje ima vecinu, i dalje ima odgovornost, i bas zato sto ima odgovornost u interesu joj je da na odgovorne funkcije postavi strucne ljude.
Druga stvar je sto su u nasoj realnosti stranke dostatne same sebi, prepune ego manijaka koji sve znaju najbolje, uhljeba kojima je cilj iskljucivo vlastiti probitak i hijena koje koriste svaku priliku da se neodgovorno poigravaju vlastitim narodom podizuci medjunacionalne / ideoloske i religijske tenzije stvarajuci tako iluziju da ipak nesto rade, dok u stvari zloupotrebljavaju demokraciju donoseci odluke na stetu drzave i naroda.

U vrijeme izbora rijetko se znaju imena ministara. Uostalom, da li se SDP samoukinuo smjenom Mirele Holy, ili odlaskom Cacica?
Da vecinu nije osvojila koalicija i da koalicijska politicka trgovina kod nas nema znacenje koje ima - pristup financijskim tokovima iskljucivo radi osobne koristi, da li bi se bilo koji premijer samoukinuo ako na funkciju u odredjeno ministarstvo postavi nestranacku osobu?

Toga je bilo (ima cak i u ovoj vladi - doduse radi se o ministarstvu s najmanje para) tako da prica o samoukidanju uopce ne drzi vodu.

Zloupotrebljavamo bosancerov dnevnik - ali meni se ovo cini bitno pitanje.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Zasto bi postavljanje

Zasto bi postavljanje strucnjaka bilo samoukidanje?

Zato što stručnjaci (u smislu ne-političari, kako ona predlaže) nemaju demokratski legitimitet niti demokratsku odgovornost.

Biraš x ili y stranku ili pojedinca zato da on vlada, a ne netko koga nisi izabrao na izborima. Ako dobro biraš, izabrat ćeš stručnog političara, ako ne, sama si kriva, pa se onda prepostavlja da ćeš izabrati onoga s kvalifikacijama, stručnošću i sposobnostima koje su potrebne.

Tko je glasao

Biraš x ili y stranku ili

Biraš x ili y stranku ili pojedinca zato da on vlada

Sorry - ja ne biram nikoga da vlada.
Zaposljavam odredjene ljude da tijekom 4 godine izvrsavaju zadace temeljem programa koji su podastrli, obecanja koja su dali a u interesu drzave i gradjana.

Zaposljavam ih kao sto bih zaposlila svakog radnika, koji prezentira svoje sposobnosti i obeca da moze izvrsiti zadacu zbog koje ga zaposljavam.
Ako se ispostavi da je on do posla dosao laganjem, nije sposoban ili da je korumpiran, krade ili tolerira kradju - dam mu izvanredni otkaz - neovisno da li cu zamjenu traziti novim izborima ili nekom od mogucih drugih varijacija .

Meni bi to bila demokracija kako je ja vidim - ali do tada dug je i trnovit put....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Zato što stručnjaci (u smislu

Zato što stručnjaci (u smislu ne-političari, kako ona predlaže) nemaju demokratski legitimitet niti demokratsku odgovornost.

Tko je Linicu dao legitimitet da:
-Plati 5 milijuna ojra turcima za privatnu firmu Dioki, pa sad ni turaka ni Diokija?
-Tko mu je dao legitimitet da poveca PDV?
Da, reci ces dali su biraci SDP-u na izborima.

Da li bi dali da su znali da ce to napraviti?
Podmazivati prijatelja s 5 milijuna ojra i prevaliti teret krize na najsiromasnije?
Sto je SDP pricao vezano za banke i svicarce, za blokadu racuna gradjana dok je bio u oporbi?
Sto po tom pitanju radi otkad je na vlasti?
Da li sad ima vise ili manje blokiranih racuna nego 2011-te?
Sto je pricao o zakonu o radu?
O referendumu o referendumu?
Sto je napravio po tom pitanju?

I kako ce SDP i Linic odgovarati za ovih 5 milijuna ojra?
Sljedecim mandatom u oporbi gdje ce umjesto 22 tisuce kuna brati 16?

U nasoj politickoj praksi ne postoji ni legitimitet ni odgovornost politicara.
Jer da postoji Josipovic bi odavno bio bivsi zbog zampa i novosti, Milanovic takodjer zbog svega gore navedenog te dodatno gradonacelnika N gradiske, diokija i 5 milijuna ojra, druzenja s Tedeschijem i slicno.
U zatvoru ne bi bio samo sanader nego cijela mafija koja je popljackala hrvatsku a revizija pretvorbe bi davno bila odradjena i zaboravljena prica.

demokratski legitimitet i odgovornost u Hrvatskoj je suplja prica dokle god o slobodnoj volji politicara ovisi tko ce biti maknut i procesuiran a tko ce i dalje jahati punih jedara kao da olicenje postenja.....
U njemackoj to drugacije izgleda - sjetimo se Wolf-a.....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Demokracija

Da, reci ces dali su biraci SDP-u na izborima.

Izabrali su ga ne samo birači SDP-a, nego i njegovi nebirači, samim činom pristupanja ili nepristupanja glasanju.

Demokracija je naprosto to i ako se njezina priroda narušava, može biti samo još gore.

A o ježićima, ZAMP-ovima itd. mislimo naravno isto. No ne možeš zbog lošega uništavati same temelje demokracije.

Tko je glasao

No ne možeš zbog lošega

No ne možeš zbog lošega uništavati same temelje demokracije.
Jel to znaci da su Njemci narusili temelje demokracije sto su prisili Wolfa na ostavku?
Ne bih se slozila :)

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Ne znam o kojem Wolfu

Ne znam o kojem Wolfu govoriš, no ako je bio izabran, pa zbog lošega rada ili pogreške bio smijenjen, onda ne samo da nisu narušili temelje demokracije, nego su upravo postupali u skladu s demokratskim pravilima.

Tko je glasao

...

mislim da stara govori o bivšem predsjedniku njemačke christianu wullfu koji je zbog korupcije morao podnijeti ostavku, vjerojatno na nagovor merkelice i vladajućih u njemačkoj, budući su ga oni i postavili na tu dužnost...

Christian Wulff podnio je ostavku nakon što je to od njega u petak ujutro zatražila oporba. Državno odvjetništvo iz Hannovera od parlamenta je zatražilo ukidanje imuniteta predsjedniku kako bi se protiv njega mogla otvoriti istraga za zlouporabu ovlasti i protupravno stjecanje imovinske koristi u vrijeme dok je bio predsjednik Vlade Donje Saske.

http://www.rtl.hr/vijesti/novosti/274554/njemacki-predsjednik-odstupio-z...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Vuk

Hvala ti. Nisam bio povezao, jer se rasprava vodila o ministrima, pa sam mislio da je o nekom ministru Wolfu riječ.

Tko je glasao

Da li je odlaazak Janeza

Da li je odlaazak Janeza Janse unistavanje temelja demokracije ili naprosto njena afirmacija?
Slovenski primjer pokazuje koliko je Slovenija ipak zrelija od nas. Kako biraca - tako i politicara.
Par prosvjeda na ulicama, oporba se zasrala i arivederci Jansa.
Pomak ka pozitivi je postignut.

Pozivanjem na demokratsku odgovornost tamo gdje ista ne postoji ni u natruhama, ne doprinosis sazrijevanju demokracije.
Vec naprotiv, u nastojanju postivanja procedure po svaku cijenu, cak i kad ona znaci najgore zloupotrebe, osigurava korupciju, lopovluk i daje legitimitet nepotizmu - upravo zabijas cavle u lijes krhkih naznaka demokratskih promjena, nastojeci zadrzati status quo.

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Odlazak Janeza Janše znači

Odlazak Janeza Janše znači naravno afirmaciju demokracije.

Ne znam zašto mene to pitaš, jer posljednjih šaku postova trubim o tome da izabrani političar ima demokratski legitimitet i demokratsku odgovornost. Zbog toga i jeste podnio ostavku, jer je izgubio povjerenje većine.

Demokracija je procedura i veoma je važno poštovati proceduru, demokratskih promjena ne može biti ako ne poštuješ proceduru.

Tko je glasao

Koji je ikada nas politicar

Koji je ikada nas politicar podnio ostavku zbog odgovornosti?
A da nije smjenjen od strane njegova vlastita sefa?

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci