Tagovi

Pozeljna udavača

Predvidjajuci neuspjeh nove hrvatske politicke stranke neposredno prije prethodnih parlamentarnih izbora i smatrajuci laburiste One hit wonderom mnogi su bili iznenadjeni brojem od preko 130 tisuca glasaca koji su odabrali ovu politicku opciju i omogucili 6 mjesta u Saboru. Nakon pocetnog pregrupiranja i prepozicioniranja politicke scene te agresivnim nastupom vodstva ali i brojnih ogranaka ove stranke raspolozenje biraca doslo je na solidnih nesto preko 8 %. Slijede nemusti napadi koji se svode na dvije rijeci Populizam i Demagogija no o tome sam vec pisao. Vidjevsi da i s ovom taktikom raspolozenje anketiranih ne posustaje vec naprotiv pocinju dolaziti "SNOBOKI" ili "SNUBOKI" (to su osobe u narodnoj tradiciji nekih krajeva koje imaju zadatak ugovoriti zenidbu) te sramezljivo predlazuci raznorazne koalicije i zajednicka okupljanja na bazi istih smjerova.
Pri tome je brzopleti iskorak napravio prvi covjek zagrebackog SDP-a nudeci koaliciju. Potom se javise zeleni i raznorazni aktivisti koji bi takodjer pokusali sinergijski djelovati na sto vecoj participaciji izbornih lista. I sami novinari slijedeci svoje spin makere pocese s nagadjanjima.

Svi oni vide mladu neiskusnu i neiskvarenu udavacu koju bi rado odveli pred oltar lokalnih izbora. No ipak udavaca je jos premlada i nije trenutak za razna snubljenja i svadbene marseve a evo i zasto.

Na danasnjoj politickoj sceni vise je raznih igraca no po mojem sudu niti jedan nije dobar zenik jer nema bog zna sto ponuditi mladenki da bi mu ona prepustila svoju nevinost.

HDZ.
Ovaj i ovakav HDZ ima koalicijski kapacitet okupljanja desnih strancica te nedostatkom unutarnje lustracije i dalje je kontaminiran lopovlukom i korupcijom te bi Laburisti imali nesagledivu stetu ako bi se samo i ocesali o ovu mafijasku druzinu.

HSS. Novo vodstvo predvodjeno Krizevackim gradonacelnikom tesko prolazi izborni prag osim u ruralnijem dijelu podravine i bilogore u kojima imaju dosta svojih nacelnika i klijenata. Pored toga vec je najavljena suradnja s HDZ-om sto i ovu stranku cini kontaminiranom. Pored toga 8 godina su drzali lojtru Sanaderu i druzini te mozemo vjerovati da su za to i dobili odredjenu naknadu.

HSLS.je postao marginalna stranka koja ima ozbiljnu sansu postati marginalna stranka bez gradskih vijecnika i zupanijskih skupstinara. Sve u svemu i oni su drzanjem lojtre Sanaderu ostali kaznjeni i tesko ce do oporavka.

SDP i koalicija. Osnovni problem jest njihovo klizanje prema centru i nastavak superhik politike dodatnog siromasenja siromasnih i bogacenja bogatih. Njihovo biracko tijelo dobrim je dijelom razocarano i cini znacajan broj potencijalnih glasaca laburista koji su ostali na poziciji lijevice i vise socijalne drzave naspram libernog kapitalima koji provodi kukuriku koalicija. Koalicija izmedju laburista i SDP-a prije izbora nije moguca jer bi glasaci bili zbunjeni jer ne zele glasati za SDP i samim time ne bi glasali niti za tu koaliciju. Postizborna koalicija je vec nesto malo drugacije no pitanje je i to koliko bi donijelo koristi a koliko stete. Naravno na lokalnim razinama moguce su svakakve kombinacije pri cemu je Osijek ogledni primjer.

Don Ivan Grubisic je mozda jedina moguca koalicijska opcija no on je jak samo u dalmaciji dok u centralnoj i sjevernoj Hrvatskoj nema vecu potporu. Njegovo zalaganje i program Laburista donekle su komplementarni te medjusobna koalicija ne bi zbunjivla biracko tijelo.

BUZ i ostali patuljci mislim da nisu vrijedni spomena.

Eto nakon ove populisticko demagoske amaterske analize sve je izglednije da u svibnju 2013 nece biti svatova i da razni prosci ualud oblijecu okolo mladenke.

Komentari

Opklada

Ako Laburisti stvarno ozbiljno misle ja se ne bi iznenadio ako se u Hrvatskoj dogodi kopija Njemačke situacije 2005. godine nakon nekih budućih izbora za Sabor.

Tamo je te godine na izborima pobjedio desničarski CDU, ali njegova postizborna koalicija s desničarskim FDP nije imala dovoljno zastupnika u parlamentu (imali su 287 mjesta, a potrebno je 308). S druge strane navodno ljevičarski SPD je mogao ostati na vlasti jer bi u postizbornoj koaliciji s ljevičarskim PDS-om i Zelenima imao 327 mjesta.

Ta ideja o postizbornoj koaliciji te navodno ljevičarske stranka s pravim zagovornicima ove opcije je bila tako strana rukovodstvu SPDa da su rađe predali vlast CDU-u u velikoj koaliciji.

Poanta:

Ja mislim da će u slučaju velikog uspjeha laburista (ili neke druge ljevičarske stranke) na izborima za Sabor SDP i HDZ stvoriti veliku koaliciju u Hrvatskoj kako bi nastavili zajedno vladati

Tko je glasao

Koalicionisti

Iskreno ne vidim razloga zašto bi laburisti ušli u koaliciju s bilo kojom strankom iz naše političke hemisfere. Meni se čini da u bilo kojoj koaliciji mogu samo izgubiti, pogotovo znajući "one bolesti" koje obiluju u političkim kopulacionim odnosima s "velikim" etabliranim stranakama. To se naravno posebno odnosi na HDZ i dovoljno je pogledati HSS, HSLS i HSP koji su nakon tog i takvog odnošaja postali potpuno sterilni uz značajna oštečenja moždane kore.

Druga koalicija s koalicijom "SDP i prijatelji" ima jedno veliku nezgodaciju općeg pojmanja da su oni zapravo druga strana HDZ i da zapravo nema nikakve bitne razlike. Ne želim sad ulaziti koliko je to istina, a koliko nije, činjenica je da takva percipirana jednakost u široj glasačkoj bazi predstavlja u PR logici krivi potez. Ovo posljednje vrijedi pogotovo ako se ovi odvaže i krenu u neminovne nepopularne poteze (dajbože) koje će HDZ-ova populistička mašinerija sigurno znati dobro iskoristiti za povratak na vlast.

Dodatna je činjenica da vjerujem da su laburisti svjesni svojeg munjevitog uspona i slijedne labilne ravnoteže takvoga položaja. Ukratko bilo kakvom koalicijom mislim da mogu samo izgubiti i ništa dobiti.

BUZ i ostali patuljci mislim da nisu vrijedni spomena.
A za ovo bum te tužil DEMOS-u!

leddevet

Tko je glasao

Pretpostavljam da je cilj

Pretpostavljam da je cilj svakoj stranki ostvarivanje vlastitog programa. Budu li laburisti i zeljeli ostvariti svoj program, morat ce i prije ili kasnije uci u neku koaliciju s nekim drugim strankama (u hrvatskom izbornom sustavu je skoro nemoguce sastaviti vlast samostalno). Ukoliko im nije cilj ostvarivanje vlastitog izbornog programa, vec uhljebivanje vlastite vrhuske u parlamentu i gradskim i opcinskim vijecima, onda ce se zadovoljiti vjecnom opozicijskom ulogom.
Sto se koalicija tice, po meni su one predizborne postenije do biraca od onih koje se sklapaju poslije izbora. Ako zele biti posteni do biraca, i prilikom samostalnog izlaska na izbore ce jasno reci s kim hoce i skim nece stupiti u potencijalnu koaliciju.

Tko je glasao

Dodatna je činjenica da

Dodatna je činjenica da vjerujem da su laburisti svjesni svojeg munjevitog uspona i slijedne labilne ravnoteže takvoga položaja. Ukratko bilo kakvom koalicijom mislim da mogu samo izgubiti i ništa dobiti.
Ovo je svakako dobro promisljanje.
No ti veliki igraci a ovdje prije svega mislim na SDP polako shvacaju ozbiljnost djelovanja laburista te stabilnost podrske i blagi porast koji najvise utjece na dosadasnje biracko tijelo SDP-a. Za sada HDZ u Laburistima ne vidi prijetnju te su i dalje uljuljkani u bipolarnost politicke scene i stoga smatraju da su oni ti koji ce ponovno preuzeti vlast bez nekog truda i zalaganja. No takvo premisljanje je potpuno pogresno i vec nakon lokalnih izbora mogli bi se otrijezniti i shvatiti da ce imati sve manju ulogu. Narocito kad vidimo tko cini prvi esalon HDZ-a. Zamislite da sad oni slucajno preuzmu vlast? Koja bi to tek katastrofa bila. Ono sto se realno na kraju krajeva moze ocekivati jest siroka koalicija partiokrata s ciljem zaustavljanja svega sto im kvari racune.
A za ovo bum te tužil DEMOS-u!
Bas me zanima njegova reakcija.

Tko je glasao

Na Balkanu ništa novog

Narocito kad vidimo tko cini prvi esalon HDZ-a. Zamislite da sad oni slucajno preuzmu vlast? Koja bi to tek katastrofa bila.
Meni se čini da je svaki put bila katastrofa kad je taj mentalitet bio na vlasti, a gore može biti samo zato što smo kroz sve te godine potrajbali kompletne rezerve koje smo imali i sad smo stvarno na putu prema putu.

Zapravo, kad malo bolje promislim, najgore je bilo kad je bio onaj prvi ešalon bio na vlasti i kad je prilika da se od ove države učini nešto suvislo bila najveća. Utloiko bosanske avanture, humana preseljenja i nevjerojatnu privatizacijsku pljačku bolje da ne spominjem jer to su nedosegnuti vrhovi za sve ostale kokošare. No to nije tema ovog dnevnika pa neću dalje.

Mislim da bi, vraćajući se na laburiste, trebalo shvatiti tko je njihova izborna baza. Pretpostavljam da nacionalno iskompleksirana vremešna ekipa koja je glasala desno polako odlazi silom biologije, a to znači da stranke kao HSP (u bilo kojem varijantnom rješenju), HSS (onaj za koga je dida glasao) i najveće ognjištarsko domoljubno okupljalište, HDZ gube svoju izbornu bazu. Biologija nas također oslobađa svih onih koji svoje razmišljanje vrte oko komunističke osi u logici izgradnje bolje prošlosti skrivaju svoj crveni unterveš pokušavajući biti papskiji od pape. Naravno da im svi vjerujemo i znamo da to nije bio jednodjelni crveni kupaći nego samo bikini, zapravo niti bikini jer nije bilo grudnjaka nego samo tangice, one sa špagicom u guzici.

U tom razmišljanju gdje napokon crvena boja postaje nebitna možda su upravo laburisti ti koji mogu naći svoje mjesto za sve one kojima je ta bipolarna prošlost besmislena. To je zapravo vrlo slično onome što je HSLS trebao biti, opcija između desnog populističkog HDZ-a i kvazilijevog relikta komunizma SDP-a. Poučan je upravo HSLS čija patološka glad za vlašću (zapravo glad za bilo čime) ih je odvela, pokušavajući biti nešto drugo i ne shvaćajući zašto su ljudi baš njih birali, u područje nad kojim je vladala neka druga stranka puno bolje i uspješnije. Pitanje koje si nisu postavili je zašto bi itko glasao za njih koji su koalicijom postali slabašna kopija velikog brata kad mogu izabrati originalni proizvod, HDZ, za istu identičnu cijenu? Drugo pitanje koje si nisu postavili, a jezgra je njihovog potopa, što će se desiti ako glas onih koji nisu htijeli glasati za HDZ oni ipak doture HDZ-u?

Na greškama se uči, a dosta je praktično učiti na tuđim greškama.

Bas me zanima njegova reakcija.
Vjerojatno ćeš dobiti dobrano po tamburi uz obrazloženje da svi vi politički amateri ništa ne razumijete o pravoj, viskoj politici, jasno, uz ponešto gramatičkih grešaka i pušleka zatipaka.
Svakako ne bi htio biti u tvojoj koži!

leddevet

Tko je glasao

Oprostite...

ali gdje vi to vidite "munjevit uspon laburista" ?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Munjovod

ali gdje vi to vidite "munjevit uspon laburista" ?
Ako se ne varam Hrvatski laburisti su osnovani negdje u ožujku 2010. Od tada pa do prosinca 2011, kad su bili parlamentarni izbori, uspjeli su se tako organizirati da su osvojili 6 saborskih mandata što ih čini 4. odnosno 5. strankom u Saboru RH (obzirom da imaju isti broj zastupnika kao HDSSB iako su osvojili dvostruko više glasova).

Ako analiziramo taj rezultat i ono što stoji iza toga otkriti ćemo da sve to leži na jednom čovjeku i da prosječni birač, osim Lesara, teško da zna imenovati još kojeg važnijeg člana te stranke. Da se razumijemo, to ne mora biti ništa lošeg, no u našim krajevima to je sigurno neobično i po mojem mišljenju upravo to predstavlja vrlo labilnu ravnotežu. Nadalje, ako se sjetimo predizbornih anketa, Laburisti su vrlo brzo iskočili na opće iznenađenje, čak i njihovo, i to na nacionalnom nivou. Tko god je bio iole aktivan u politici dobro zna koliko je mukotrpan posao organizirati stranku na nacionalnom nivou, a to posebno ako tu stranku predstavlja jedan čovjek, a iza njega velika praznina.

Mislim da ovdje možemo zaključiti da je njihov izborni uspjeh prvenstveno rezultat spleta okolnosti, a manje njih samih. Tu ja ujedno vidim i tu brzinu njihovog rasta popularnosti, splet okolnosti, koji su omogućili tako dobru berbu bez puno obrađivanja terena i uobičajenog političkog gnojenja.

leddevet

Tko je glasao

Hrvatska je članica Europske

Hrvatska je članica Europske unije od iduće godine. U političkom životu ove države to znači da će se utjecaj političkih stranaka koje već sada imaju etabliranih veza sa političkim grupacijama u Europskom parlamentu samo povećati. To praktički znači da jedine dvije relevantne stranke na domaćoj političkoj sceni ostaju HDZ i SDP, jer će svaka od njih imati korespodentnu političku i financijsku podršku interesnih lobija iz euro-političkih grupacija u trošenju europskih fondova.
Naša slaba iskorištenost pretpristupnih fondova EU nije toliko u pomanjkanju projekata, koliko u pomanjkanju lobističkih veza, koje bi osiguravale da se novac iz euro fondova vraća od tamo od kud je i došao, ali točno trasiranim putem, prema određenim političkim grupacijama čiji početak i izvor je euro-parlament. To će se ulaskom u EU promijeniti u korist HDZ-a, ili SDP-a, ili nekog trećeg, a takvog za sada nema na vidiku.
Lesarova europska komponentna je na nuli. Laburisti ne spadaju ni u jednu političku grupaciju u Europskoj uniji, u njihovom programu nema eksplicite podrške austerity paketu, fiskalnom paktu niti bilo čega što bi ih na euro političkom nebu moglo učiniti pouzdanim političkom saveznikom, tako da je moja prognoza za laburiste - " dobro plaćena opozicija", ali ništa više od toga.

Tko je glasao

ali gdje vi to vidite

ali gdje vi to vidite "munjevit uspon laburista" ?
Imate pravo. Ja osobno ne bih rekao munjevit uspon nego stabilna potpora. No s druge strane stranka koja je nastala 2010. godine i uspjela postati nezaobilazni cimbenik hrvatske politicke scene svakako je za sada prica bez presedana. No munjevitim usponom bi mogli protumaciti percepciju onih iz politickog establismenta koji laburistima nisu davali nikakve sanse pa su potom pricali o one hit wondweru da bi danas ipak sve to poceli uzimati ozbiljno. Lokalni izbori biti ce ozbiljan test za sve stranke i pokazat ce sto se dogodilo u Hrvatskoj u ovih 10 mjeseci. Ono sto predvidjam jest mala izlaznost i pad popularnosti kukuriku koalicije a kako vidimo i SDP ima problema u Zagrebu ali i drugdje. Na primjeru Nove gradiske pa i Koprivnice vidimo i sklonost SDP-a za netransparentnim i ne javnim radom sto je u gradiski uzrokovalo i kriminalne radnje.

Tko je glasao

Baš me zanima šta bi stranka

Baš me zanima šta bi stranka rada koja zagovara fleksisigurnost odgovorila MMF-u i EU na zahtjev za fleksibilizacijom Zakona o radu, da su kojim slučajem na vlasti umjesto aktualne koalicije.

Uostalom, laburisti nisu samo stranka rada,kako ju mnogi razočarani socijaldemokracijom percipiraju već stranka rada i kapitala,isto kao i socijaldemokrati: "Iako je u kapitalizmu nemoguće imati sigurno radno mjesto do mirovine, socijalna država mora zaposlenje učiniti dostupnim svakome. Za sigurnost zapošljavanja odgovorni su vlast, poslodavci i sindikati. To je socijalno partnerstvo." Plan A, točka o radu.

Koketiranjem sa tzv. interesima radnika - koji naravno nemaju drugi interes već raditi za kapitalistu - na svim točkama kojih se aktualna linija socijaldemokrata odrekla laburisti nemaju što izgubiti. Pogotovo uz biračko tijelo koje je već pokazalo da je u stanju glasati za vlastitu propast, samo kad im se to lijepo kaže.

Mislim da bi se lesarizam kao popjevka o pravima radnika vrlo brzo istopio u sudaru sa EU.

Tko je glasao

meni se cini da je medu

meni se cini da je medu radnistvom/gradanstvom trenutno linic jako popularan..

makar su mi razlozi za to potpuno neobjasnjivi ....:)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Linić radnik...

Linić sa onom svojom podbuhlom smeđom torbom među naivnima izaziva dojam radišnosti i skromnosti.

Bilo bi dobro što se popularnosti tiče čuti građane Kvarnera, koji jako dobro znaju nabrojati sve pogodnosti koje si je namjestio i sve stanove koje si je podijelio...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ne cuju se dalje od

ne cuju se dalje od kvarnera...

a sad zasto...

:))))

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

umro bombarder...

umro bombarder...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Na vuglecu

dvaju ulica u mom kvartu laburisti ovih dana drže nekakv štand.

Ne primjećujem da se građani baš masovno okupljaju oko tog štanda......

Tko je glasao

A zašto bi se okupljali?

Očito se ne dijeli grah ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ne.

Ne dijeli se. Potpisuje se nekakva protestna nota. Prikupljaju se prigovori građana. Tako nešto. :)))

(Ajme, majko! Pa, nema više elementarne komunikacije među ljudima, a mi zamišljamo da bi trebalo biti "politike", "zajedničkog interesa", bla, bla... Koji užas!)

Tko je glasao

Ne dijeli se. Potpisuje se

Ne dijeli se. Potpisuje se nekakva protestna nota. Prikupljaju se prigovori građana. Tako nešto. :)))
To bi rekli da je izravna demokracija. Zele cuti glas gradjana. Je li to pravi nacin stojeci na standu? No godinama smo vidjali razne standove sa raznim peticijama i zahtijevima. Cak su i mladezi nekih stranaka prodavale kuhano vino i na taj nacin prikupljale novac. Kad neka stranka zeli da gradjani iznesu svoja misljenja onda to tesko ide jer su gradjani navikli da ih svake cetiri godine samo uvjeravaju da glasaju za nekog i nema se osjecaja da se moze na nesto utjecati. A sve pod geslom mi smo ovdje da vladamo a na vama stoci sitnog zuba jest samo da zaokruzujete i da nas nista ne pitate.

(Ajme, majko! Pa, nema više elementarne komunikacije među ljudima, a mi zamišljamo da bi trebalo biti "politike", "zajedničkog interesa", bla, bla... Koji užas!)
E da to je problem. Nema komunikacije, nema osjecaja da se svojim aktivizmom moze nesto promijeniti. Nedostaje drustvenog angazmana pojedinaca.

Tko je glasao

Nedostaje

između ostaloga i zato jer je sav "smisao" političkih stranaka lociran u njihovim vrhuškama, dok se stranačkom članstvu obično "navrat-nanos" daje "smisao" tek u predizbornim kampanjama: tada "obični" članovi stranaka postaju "jako važni", upravo za taj posao - stajanje na štandovima i udvaranje građanima pomoću papirnatih maramica, olovaka, spužvica za suđe....

A ako bi itko bio "pozvan" da u ovim vremenima društvenog rasapa pokuša uspostaviti društvene veze solidarnosti i konkretnog angažmana u svakodnevnom životu, onda bi to bilo stranačko članstvo u lokalnim zajednicama.

Međutim, niti je stranačkim vrhuškama (imam takav dojam) u interesu da im članstvo "talasa" u periodima između predizbornih štandova, niti se ljudi učlanjuju u stranke s tim motivom - da budu društveno angažirani u konkretnim stvarima, na konkretnom terenu svoje lokalne zajednice..... Umjesto toga, većini je motiv: da se kroz veze u stranci lakše dođe do boljeg radnog mjesta, ili da se kroz izborne liste dočepa neke tople stolice u nekom Vijeću gradske četvrti, nekoj Skupštini, Saboru......

Tko je glasao

Međutim, niti je stranačkim

Međutim, niti je stranačkim vrhuškama (imam takav dojam) u interesu da im članstvo "talasa" u periodima između predizbornih štandova, niti se ljudi učlanjuju u stranke s tim motivom - da budu društveno angažirani u konkretnim stvarima, na konkretnom terenu svoje lokalne zajednice..... Umjesto toga, većini je motiv: da se kroz veze u stranci lakše dođe do boljeg radnog mjesta, ili da se kroz izborne liste dočepa neke tople stolice u nekom Vijeću gradske četvrti, nekoj Skupštini, Saboru......
Od streberice postala si cinik koji smatra da je stanje takvo kakvo jeste i da se tu nista ne moze promijeniti samim time nisi ni zainteresirana da nesto promijenis ili da nesto pokusas. No ovaj gornji pasus najbolje oslikava partiokratski klijentelisticki sustav koji je usavrsen ovih dvadeset i nesto godina u bipolarizmu vladanja. Svatko tko im remeti ovo za njih je prijetnja. No mora se znati da svi oni koji nisu u tom klijentelistickom modelu vjerojatno teze necemu drugom jer da su htjeli vlasti i privilegija i da su klimoglavci i dupelisci vjerojatno bi se prikrpili uz jedno od dva tabora i mirno uzivali sve privilegije uz put pljuckajuci po bivsima koji su u nemilosti ne bi li se dodvorili novoj vrhuski.

Tko je glasao

Odakle ti to da sam

"cinik"? Odakle ti to da "nisam zainteresirana da nešto promijenim"???

Samo zato što mislim da se problem ne svodi na "bipolarizam vladanja", te da uletavanje nekog trećeg člana, poput Lesara, ne bi taj problem riješio kao rukom odnesen?!?

"Bipolarizam vladanja" nije nikakvim zakonom određen modus političkog života u Hrvatskoj. Štoviše, na početku devedesetih, naš novi, demokratski, parlamentarni život započeo je popriličnim mnoštvom političkih stranaka i cijelom lepezom više ili manje egzotičnih likova na političkoj sceni.

To što se cijeli taj veseli demokratski vašar sveo na "bipolarizam vladanja" rezultat je, rekla bih, dvaju notornih činjenica koje moramo uzeti u obzir:

1. na hrvatskom tržištu političkih ideja očito nema "građevnog materijala" za više od dvije političke ideje trajne vrijednosti. Jer da ima, onda bi se bez sumnje takve ideje rodile, artikulirale i postojale, u bilo kojem obliku - parlamentarnom ili izvanparlamentarnom, "pozicijskom" ili "opozicijskom".

Naprotiv, iskustvo nam govori da se jedva prikuplja "građevni materijal" i za te dvije dominantne političke ideje, i da se taj materijal nerijetko skuplja na smetlištu povijesti političkih ideja, i ustrajno reciklira;

2. hrvatskim biračima su manje-više sasvim dostatne i te dvije političke ideje. Čak i kad eventualno pomisle da bi glasali za neku treću, vrlo brzo ustanove da se ona opet svodi na jednu od one dvije dominantne.....

Mislim da odatle treba postavljati pitanja i izvoditi zaključke, a ne iz osoba, iz ovog ili onog "Lesara".

Tko je glasao

"Bipolarizam vladanja" nije

"Bipolarizam vladanja" nije nikakvim zakonom određen modus političkog života u Hrvatskoj. Štoviše, na početku devedesetih, naš novi, demokratski, parlamentarni život započeo je popriličnim mnoštvom političkih stranaka i cijelom lepezom više ili manje egzotičnih likova na političkoj sceni.
Nije usporediva ona situacija i ovo vrijeme. Krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih dotadasnji politicki sustav se urusio i otvorio cijeli politicki prostor koji su onda pocele ispunjavati razne stranke uglavnom od sredine prema desno ako bi gledali ideologiju osim donekle HSLS-a koji je bio nesto lijeviji i skroz na centru. Do 1995 godine politicki prostor se zatvorio i do pojave Laburista. Svi pokusaji necega drugog i novog su propadali isto kao sto su propadale i odmetnute frakcije raznih stranaka recimo HND pa DC pa LS.
Stvoren je dvopartijski sustav sa jednom jakom strankom na vlasti i jednom jakom strankom u opoziciji uz nekolicinu satelita koji su svoj politicki opstanak pronasli u skupljanju mrvica sa stola ovih dvaju. Pri tome su ideje koje zastupaju tim strankama postale manje vazne. Jedino je ostalo vazno odrzavati privilegije, razne sinekure te u slucaju HDZ-a opljackati drzavu skoro do kostiju.

Tko je glasao

Sve mi je to poznato.

Samo, čini mi se da ti misliš da je to rezultat nekakve uzurpacije višestranačja. A ja mislim da je to rezultat nedostatka vrijednih, drugačijih političkih ideja, kao i nedostatka potrebe birača za takvim idejama.

(Sjeti se onog Mikšića, na primjer! Koju genijalnu političku ideju je on donio na tržište? Tko ga je odstranio? Gdje je on sada? I bi li nam bilo puno bolje u životu danas, da je on sa svojom "idejom" opstao? A takvih primjera imamo podosta.)

Tko je glasao

kako gdje je?

Evo ga - http://www.ecocortec.hr/

Bavi se lijepo otpadom. A njegova politička ideja "Trešnjevka do Vukovara" je bila sasvim dobra :)

Tko je glasao

To je bila najbolja politička

To je bila najbolja politička ideja "ikad" ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Koje to jedine dvije ideje

Koje to jedine dvije ideje vidiš kao trajne na našem političkom tržištu?

I možeš li ih ilustrirati nekim sadržajem pa da vidimo koliko se to političke stranke, pretpostavljam da misliš na najjače, razlikuju po onome što rade.

Molim lijepo, rade a ne govore.

Unaprijed hvala!

B-52

Tko je glasao

Pitanje je djelomično

umjesno. Nabrojala sam te dvije "ideje" s obzirom na ono što je kolega gore pisao o "bipolarnoj vladavini". To i jest realno: na vlasti se uglavnom izmjenjuju HDZ i SDP.

Ali sam zato i napisala da njihov "građevni materijal" dobrim dijelom potječe iz prošlosti.

Neke razlike među njima se sigurno mogu uočiti. Zbog tih razlika vjerojatno te dvije "ideje" uglavnom ne koaliraju.

A kad se pitamo ima li uopće ikakvog smisla ta razlika među njima u našoj sadašnjosti, onda se zapravo, u širem okviru, pitamo: ima li ikakvog smisla ta razdjelnica u hrvatskom narodu?

Ako nema smisla, postavlja se pitanje: čime se svi mi uopće bavimo i na što trošimo svoje vrijeme?

:))

Tko je glasao

Zaintrigiralo me tvoje

Zaintrigiralo me tvoje spominjanje ideje.

Naime, moja je teza da u političkim strankama gotovo da nema idejnog rada, ideološkog osposobljavanja članstva, rasprava o programu i ideologiji na kojoj se taj temelji (nazovi takav rad kako hoćeš).

Ako je tomu tako, mislim da dovoljno poznajem sadržaj rada poltičkih stranaka u nas, onda je i samo spominjanje nekakve političke ideje, makar i samo u najjačim strankama, pogrešno. A kamoli da se po tome razlikuju stranke.

Nasuprot tebi, ja vidim da nikakve ideologije nema osim one najbliskije svima, koju je lako razumjeti i može ju se svesti pod moto "osvojiti vlast i zadržati je što duže".

To je jedina "ideja" i baš zbog nje dvije najjače stranke ne koaliraju. Naime, obje se smatraju dovoljno jakima da osvoje vlast. Ostale stranke se prikrpavaju malo jednima, malo drugima.

Zato smatram jako važnim, ključnim, da se laburisti i Grubišić ne daju navući na tanak led olakog koaliranja. Neka si do izbora radije stave vosak u uši jer sirena će biti mnogo i sve će glasnije pjevati.

B-52

Tko je glasao

Pa, "osvojiti vlast

i zadržati je što duže" - to je također "ideja"! :)) Štoviše, to je valjda ideja svih subjekata u političkoj utakmici. :))

I ukoliko je to manje-više jedina "ideja", onda to potvrđuje ovo što govorim.

Tko je glasao

Uostalom, mislim

da nemamo ništa od toga da govorimo: "HDZ i SDP su jednaki".

Naprotiv, što su "jednakiji", to bi možda bilo poticajnije uočavati razlike koje ih ipak čine dvama subjektima. Tako bismo možda brže došli do spoznaje istine: od čega mi pravimo "razlike" i na koji način su te "razlike" - naša iluzija. (Ukoliko to jest iluzija.)

Naime, mislim da bi za rješenje krize najvažnije bilo da misaono "rastrančiramo" naše iluzije, jednu po jednu. Jer, u generiranju tih iluzija ipak nekako sudjelujemo svi, a ne samo "oni".

Tko je glasao

nema komunikacije...

... a nemaš pojma pored čega prolaziš... zašto tražiš od drugih da se ponašaju onako kako se upravo ti - ne ponašaš?

Tko je glasao

A zašto tebe

vlasnik psa koji se posro na ulici ne istuče, nego te samo "skoro istuče"? Jer "skoro me istuko" znači isto što i "skoro sam jebo"! Cijeli svemir udaljeno od onoga: "Jebo sam!"

A ja nisam glasač Laburista. Kaj bih trebala tražit na njihovom štandu u tom smislu? Da me "skoro pridobiju"?

Ti si zbilja genij među mutikašama! Javi se na natječaj za "agenta-provokatora"! Uspjeh ti je zagarantiran!

Tko je glasao

eh, zašto...

Zato jer kad se uspravim i siđem s bicikla ne djelujem toliko tanušno, pogotovo ako mi se cijedi pjena iz usta uz urlik "ajmo papčino, da te vidim!" :)

Ne znam, ljudska znatiželja da vidiš što nude?

Tko je glasao

Lukavost

Foma je na lukav način željela da joj netko objasni o čemu se zapravo radilo. Da je sama prišla, mogao ju je vidjeti netko iz firme :P

A da je bilo graha, imala bi alibi - znamo da Foma voli grah ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ma, što grah! :)

Da je bio samo paketić papirnatih maramica! Ili spužvica za pranje suđa! Došla bih i do deset puta! :))

Tko je glasao

BUZ i ostali patuljci mislim

BUZ i ostali patuljci mislim da nisu vrijedni spomena.
Oni su riješeni pred kojih mjesec-dva:
HDZ, Stranka umirovljenika i BUZ dogovorili suradnju
Iliti tvojim riječima "ocesali su se o ovu mafijasku druzinu".

A i interesantno je da nakon toga dogovora nekako zamire SU-BUZ aktivizam ovdje na pollitici.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Samo opaske

Pošto se radi o lokalnim izborima, nikakve veze nema činjenica da su Grubišićevi zastupljeni samo na relativno malom prostoru.

Ako kompatibilnost postoji, a postoji, suradnja treba biti moguća, pa i čvršća. Ona nikako ne treba biti imperativ prije izbora ali ju treba najaviti ako se misli poslije. Naravno, ako su i Grubušićevi za to.

Od svih koji su bili umreženi s HDZ-om treba bježati kao vrag od tamjana.

Što se tiče kukurikaša, smatram da bi svaki razgovor s njima prije izbora bio autogol i poguban za stranku koja tek počinje život. Poslijeizborno u smislu suradnje u predstavničkom tijelu, eventualno da ali bolje ne. Suradnja sa SDP-om je istovremeno suradnja s Čačićem i krupnim kapitalom. Sami prosudite što bi to značilo za vas.

Ako ipak bude da, onda samo fragmentarno i samo na čvrstoj i pismeno uglavljenoj osnovi ali ne preporučam. Laburisti još nemaju lokalni kadar s dovoljno političkog iskustva da se mogu nositi sa svim izazovima koje takva suradnja nosi. Polučilo bi, uvjeren sam, više štete nego koristi.

Na kraju ali možda i najvažnije, laburistima vlast ne smije biti imperativ.

Bolje je polako graditi infrastrukturu stranke i držati se vlastitih načela. Nema trenutno nikoga tko vodi računa o interesima i potrebama običnih građana. Njihovo je povjerenje teško steći ali ga je zato lako izgubiti. Zbog toga je bolje bez vlasti i sam ali principijelno i uvijek u interesu tzv. malog čovjeka. Ako ne već na lokalnim, građani će takvo ponašanje sigurno honorirati na idućim parlamentarnim izborima.

B-52

Tko je glasao

bolje je bez vlasti?

Zbog toga je bolje bez vlasti i sam ali principijelno i uvijek u interesu tzv. malog čovjeka.

samo je jedno pitanje

kako će laburisti postići da, kad jednom dođu na vlast, ne postanu
klijentelistička stranka, kao što su hdz, sdp, hns, hsls,

luka

Tko je glasao

Lakše je nego

Lakše je nego izgleda.

Odabere se nekoliko točaka u skladu s vlastitim načelima, programom ili tek načinom razmišljanja prepoznatljivom "širokim narodnim masama" i postavi ih se kao uvjet bilo kakve suradnje u vlasti.

Potom se pomno vodi računa da isto bude realizirano, vjerodostojnost je ključ.

Na samo naznaku da partner ne misli realizirati dogovoreno ili pak zavlači da dobije na vremenu, obično do proteka mandata, povući se sa svih funkcija koje pripadaju vladajućima. Neki to zovu principijelnošću, neki tvrdoglavošću a neki i drugačije.

Drugo, insistirati da se odluke donose transparentno i tamo gdje treba, posebice o popunjavanju radnih ili mjesta tzv. volontera koji primaju bilo kakvu naknadu.

Također, uputno je unaprijed se odreći dijela pogodnosti koje nosi funkcija, negdje i u potpunosti. Barem za članove vlastite stranke a na isto pozvati i partnere.

Mislim da sve ovo čini pravi put i da, radi li se tako, nema opasnosti da stranka dobije atribut klijentelizma.

B-52

Tko je glasao

Naravno da je bolje bez

Naravno da je bolje bez vlasti. Nije li i sam Lesar uoči parlamentarnih izbora rekao da ne želi vlast(ne sjećam se točnih riječi, ali to je bio smisao njegove poruke).
Kad imaš vlast trebaš nešto raditi i opravdati to što si se našao u takvoj poziciji. Kad si oporba dosta je lajati. A plaća ista.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

stiglo odavno drugo vrijeme ALI

"borba" za vlast je izlizana već dugo
hipokrizija jasna i dječici

zrelost će doći onda kada ta farsa od uhodanih namještaljki već 4 desetljeća se probije jakim izlaskom na izbore gdje će biti jasno koga građani mole da im služi

a laburisti su stavrno (uz razne dječje preboljene boleštine) u toj zgodi ako se ne udaju za jebivjetere

tako da je bolje da se opuste od napetosti

Tko je glasao

samo je jedno pitanje kako će

samo je jedno pitanje
kako će laburisti postići da, kad jednom dođu na vlast, ne postanu
klijentelistička stranka, kao što su hdz, sdp, hns, hsls,
luka

E to je jako dobro pitanje i odgovor ne moze na to pitanje biti jednostavan. Upravo u odgovoru na to pitanje vidjet cemo principijelnost i dosljednost laburista. Ono sto mi se svidjelo u pitanju jest rijec kad koja oznacava buduce izvjesno iako mnogi upotrebljavaju rijec ako koja oznacava buduce neizvjesno. Znaci izvjesno je da ce laburisti jednog dana doci u poziciju konkretno raditi na dobrobiti gradjana Hrvatske. Uostalom sve politicke stranke bore se za "vlast". Pri tome je prva bitna odrednica kompromisi koji se "moraju" napraviti na tom putu. Kompromisi su prva stepenica gubljenja vjerodostojnosti. Pitanje je li se kompromisi moraju raditi ili se u politici moze ici bez kompromisa? Odgovor je jako stari i kaze da je Politika umijece moguceg. Znaci kompromisi su u samoj biti bavljenja politikom. Stoga ostaje pitanje kako ciniti kompromise i zadrzati vjerodostojnost?
Odgovor je za sada nepoznat no iz danasnjeg polozaja HSS-a i HSLS-a vidimo kako prolaze oni koji su skloni pravljenju kompromisa zbog osobnog probitka.
Znam jedno. Vecina koja jse uclanila u laburiste ucinila je to jer je bila protiv partiokracije koja danas vlada u Hrvatskoj. Protiv rijeci "svi su oni isti" i predosjecajuci smjer kretanja SDP-a prema neoliberalnom kapitalizmu superhik politike.
Vjerojatno ako dojde do loseg scenarija i odustajanja od dosljednosti i principijelnosti da ce mnogi od onih koji su bili zacetak laburista odustati od te price te da ce onda razni preletaci i karijeristi preuzeti stvar. To je ono lose jer bi s time doslo do utapljanja za sada jedine prave oporbe grabezljivcima u hrvatski politicki mulj.
Na kraju odgovor na pitanje kako ce postici ne znam. No znam da u laburistima ima dosta onih koji zele to postici i koji ce sve svoje sposobnosti upotrijebiti da laburisti ostanu ono sto predstavljaju danas. Hoce li u tome uspjeti? Vrijeme ce pokazati kad za to dojde vrijeme.

Tko je glasao

bez spda, bez hdza

bosancero,

sdp će postići neke ciljeve
linić će uvesti reda, to će biti ogroman napredak,
čačić će pokrenuti državne investicije, točno, ali
otvarajući nove prostore klijentelizmu i korupciji
hns će zastupati svoje poduzetnike
sdp će zastupati svoje radnike
kukuriku će se polako preoblikovati u nešto nalik današnjem idsu
lesar će se naći u položaju u kojem je kajin
i ne hoteći na
populističkom pijedestalu
izlaz je pragmatična koalicijska vlast, bez sdpa, bez hdza
svi ostali
to je jedini dugoročni realni pobjednički scenarij za laburiste

luka

Tko je glasao

izlaz je pragmatična

izlaz je pragmatična koalicijska vlast, bez sdpa, bez hdza
svi ostali
to je jedini dugoročni realni pobjednički scenarij za laburiste

Mislim da sam o svima ostalima nesto napisao. Znaci s jedne strane su HSS i HSLS a s druge strane su HNS, HSU i IDS.
Pored toga imamo HSP i frakcije koji su potpuno razjedinjeni bez ikakvog programa koji bi odgovarao danasnjici. HDSSB nije nista drugo nego regionalni HDZ jer iz HDZ-a su sve snage u HDSSB-u te je njihova zestina prije bila uperena prema HDZ-u iz jednog razloga a sada prema kukuriku iz drugog razlog a regionalizam je samo celofan u koji su obmotani. Ovo su sve snage koje su do sada bile znacajnije politicke snage.
Mimo njih imamo Laburiste i Don Ivana Grubisica koji su jedini nekako sa strane.
Pored toga imamo cijeli spektar vanparlamentarnih pokusaja od SRP-a do Svarca koji ne predstavljaju neku snagu.
I sad ostaje pitanje s kime se moze u prijeizbornu koaliciju na lokalnim nivoima (makar i to se onda prenosi na vise)
Tesko s onima koji su drzali lojtru HDZ-u ili koji sada drze lojtru SDP-u.

Tko je glasao

Da, svi ostali ali bez

Da, svi ostali ali bez ostalih koji su do sada bili privjesci dominantnih.

I bez ostalih čije javne nastupe s interesom gledaju jedino oni koje zanima psihopatologija.

B-52

Tko je glasao

Ne znam, @bosancero,

Ne znam, @bosancero, laburisti bi zbilja mogli smislena alternativa.... Baš sve im ide na ruku... (posebno nedemokratsko manipuliranje procedurom u Saboru)... Ali, ali, ali... ne vidim niti ne čujem među njima pojedince/pojedinke čiji bi me govor natjerao na razmišljanje, a kamoli pokrenuo ili natjerao na akciju.... Mislim da su laburisti anti-politički kalkulanti (u nedostatku političkog sadržaja, to je i logično) i kao i druge stranke zapravo zatvoreni za punoznačnu komunikaciju s građanima. Možda je to nužno za opstanak, ali mislim da je njihov rejting više rezultat nezadovoljstva, nego zbiljskog slaganja s nekim programom ili idejama (tko može bez predugog razmišljanja navesti barem jednu laburističku ideju na kojoj se bazira njihovo političko djelovanje?). Zbog svega toga ne očekujem neku naročitu napetost predstojećih snuboka.

nemesis

Tko je glasao

tako izgleda

@nemesis
Poštovana nemesis. Kao član Labutista upravo se bojim onog što ste rekli.

Baš sve im ide na ruku...

Jenom sam prijatelja pitao kako je, a on mi je odgovorio.
Super. Nikad bolje nisam živio. Pa kak to upitam ga ja.
Lijepo. Punica mi je umrla, žena me ostavila, sve mi ide na ruku.

To u sadašnjim okolnostima baš i nije neka pogodnost za jednu mladu stranku. Ljudi su oguglali na smjene HDZ - SDP i obrnuto. Znaju što mogu očekivati. Ništa. I sad upadaju treči koji zaista nešto žele mijenjati. I to iz korijena. Na kraju ispadne da se svi toga boje i prvo što će reči: Ah svi su oni isti.
I mi kao i druge stranke igrat ćemo po novim pravilima. Programi će se mijenjati pristupom u EU što je neminovno kod svih stranaka. Neke stvari ( ovisno o stanju u gospodarstvu) mijenjat će se gotovo dnevno.
Uvijek se pitam jedno. Nakon krvavo ostvarene neovisnosti, država je postavljena na pogrešan način. I dok se to iz korijena, počevši od ustava i zakona ne promijeni i dalje ćemo imati loše gospodarstvo, sudstvo, i sve na što se žalimo.

Tko je glasao

Ne znam, @bosancero,

Ne znam, @bosancero, laburisti bi zbilja mogli smislena alternativa.... Baš sve im ide na ruku... (posebno nedemokratsko manipuliranje procedurom u Saboru)... Ali, ali, ali... ne vidim niti ne čujem među njima pojedince/pojedinke čiji bi me govor natjerao na razmišljanje, a kamoli pokrenuo ili natjerao na akciju.... Mislim da su laburisti anti-politički kalkulanti (u nedostatku političkog sadržaja, to je i logično) i kao i druge stranke zapravo zatvoreni za punoznačnu komunikaciju s građanima. Možda je to nužno za opstanak, ali mislim da je njihov rejting više rezultat nezadovoljstva, nego zbiljskog slaganja s nekim programom ili idejama (tko može bez predugog razmišljanja navesti barem jednu laburističku ideju na kojoj se bazira njihovo političko djelovanje?). Zbog svega toga ne očekujem neku naročitu napetost predstojećih snuboka.
Mozda si u pravu no mislim da je ipak nesto drugacije.
Svakako da cjelokupna gospodarska situacija pridonosi prijesvega letargiji a nakon toga i strahu za osobnu egzistenciju. Onda ljudi traze nesto sto nije isto te je izbor u nekim novijim snagama. Imaju li te snage program ili su samo populisti i demagozi tesko je u ovom trenutku reci. Za sada se nisu kompromitirali a je li to samo stoga sto jos nisu imali mogucnost kompromitacije ili se radi o dosljednosti vidjet cemo u buducnosti.
Cini mi se kako laburisti pokusavaju doci do misljenja gradjana te su i imali nekoliko akcija poput one pitaj vladu ili sadasnje knjige zalbe u koju gradjani pisu o problemima koji ih tiste. Pored toga koja od stranaka ima smjer zastite najsireg sloja onih koji zele posteno raditi i dostojno zivjeti od svojeg rada? Do nedavno "ozbiljne" stranke nisu uzimale laburiste za ozbiljno no danas je prilicno drugacija situacija. Zato su vec pocela izlijetanja s predbracnim ugovorima a do proljeca ce biti jos svega (ako docekamo proljece). No sto cini stranku? Stranku cine clanovi te svatko tko misli da moze doprinjeti dobrodosao je.

Tko je glasao

@bosancero Kud ćeš većeg

@bosancero

Kud ćeš većeg populizma u "komunikaciji" s građanima od akcija tipa pitaj-vladu i knjiga-žalbe! Igra se na nezadovoljstvo i resantiman, a u isto vrijeme sebe predstavlja kao transmisiju tih emocija prema "onima gore". Takvih smo se akcija-škrabica nagledali od svih stranka na sceni i one u dobroj mjeri ilustriraju doseg razumijevanja i prakticiranja politike u Hrvata. Rezultat? Sve veći broj apatičnih koji se "ne bi šteli mešati" i razočaranih kojima su svi isti. Čovjek bi zbilja očekivao neku inventivnost od političara. Pa već smo debelo zašli u XXI stoljeće, a internetom se već služe i naše bakice i dedeki.

nemesis

Tko je glasao

Najveći doseg laburista, kako ih ja percipiram

jest u tome što su razbili bipolarnost političke scene, a to je svakako velika stvar.

Međutim, da bi ih doista počela uzimati za zanimljivu i optimističnu pojavu na političkoj sceni, još se moraju dokazati, a nadam se da će za to i imati priliku pobjedom u barem jednoj od lokalnih zajednica.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci