Tagovi

Povodom koalicije hss-a i sdp-a

Bio je to mladac taman došao iz jna 1990.g.i odmah se prijavio u policiju jer su Srbi napuštali istu a Hrvati se zapošljavali.

Poznajem mu cijelu obitelj. Otac mu je na lokalnom nivou imao organizacijske sposobnosti pa se istakao oko seoskog nogometnog kluba i vatrogasaca. Osnivao je i lokalni hdz.

Potegao je veze i sin mu je zaista postao hrvatski policajac, ali radio je u prometnoj policiji i držao se dalje od fronte tj. prve crte. Tata ga je sklanjao na sigurno ili bar na sigurnije. Rekli bi u pozadinu.

Bez generaliziranja, mnogi prometni policajci su se redovno javljali kao dragovoljci kad je trebalo negdje ići u akcije na prvu liniju. On nije. On se bavio politikom i polako se peo stepenicama u politici.

Meni je prvi put upao u oči zbog pretjeranog
- zadomspremanja- i žup-žap pozdrava.

Za one koji ne znaju, malo pojašnjenje:

ŽUP= živio ustaški pokret
ŽAP= živio Ante Pavelić

Tada nisam smatrao oportunim to deklarativno ustašovanje.

Uglavnom, jedan njegov bliski rođak je kao 35-godišnjak poginuo kada su Tarbukovi četnici ( jna i teritorijalci) krenuli iz Petrinje prema Sisku i ja sam eto kasnije, kad smo ih odbili..izvukao ono što je ostalo od njega i što smo skupili u šatorsko krilo, tako da se on često pozivao i na pokojnog rođaka, a mene je cijenio jer da ga nisam izvukao vjerovatno bi se i danas vodio kao nestao.

Kad sam mu na sahrani predložio, onako poluozbiljno, da bi on mogao zamijeniti pokojnog u borbenoj jedinici samo me bijelo gledao i prešao preko mog prijedloga.

Turirao sam ga. Vidim da si pravi ustaša. Na cesti Sisak - Zagreb mijereći brzinu auta nećeš imati prilike ubijati Srbe.

Prebaci se k meni i moći ćeš osvetiti pokojnog bratića.

Naravno da nije. Cijeli rat je proveo kao prometnjak, a poslije rata se dao u politiku. Dao je otkaz i uhljebio se na nekom izmišljenom radnom mijestu u Županiji.
Preko hdz-a.

Odatle je prešao kao profi zamjenik načelnika jedne općine.

Kao i otac, pokazao je organizacijske sposobnosti pa je postao i predsjednik nekog lokalnog KUD-a ( i rasplesao se u narodnoj nošnji).

Županija i Općina su ga financijski podržale.

Ljeti se često održavaju smotre folklora. Jednom je kao predsjednik KUD-a držao pozdravni govor gdje je bilo 30-tak KUD-ova iz cijele Hrvatske. Ne sijećam se točno godine, ali negdje iza 2002.god.
Pokrovitelj te fešte bila je županica, naša barunica Marina Lovrić Merzel i poslala je neku svoju zamjenicu u ime pokrovitelja. Poznajem je . Srpkinja udana za Hrvata.

Održala žena neki pristojan govor. O folkloru i narodnoj baštini.

Njegov govor je bio o ratu, agresiji na RH i na njegovo selo u kojem btw nije bio nego je zbrisao u grad.

Govor je završio sa ZA DOM SPREMNI i mjerenjem kukuruze.

Bio sam tamo sa suprugom i nekim prijateljima . Moja stara se nagne ( često je ranije pratila kao novinarka , a ponekad i vodila te fešte) i šapćući me pita da jel ovaj normalan.

Odmahnem rukom: pozadinac, podrumaš, lajavac.

Nakon nekoliko godina kada je u unutarstranačkom pripetavanju izgubio poziciju da bude ili načelnik općine ili bar zamjenik na plaći...napustio je hdz i prešao u hss gdje je danas zamjenik predsjednika podružnice, ogranka ili kako se već kod njih zovu osnovne organizacije.

Danas kao 45-godišnjak, oženjen s troje djece živi s roditeljima uz pomoć ćaćine mirovine ( HRVI PTSP), bavi se pomalo poljoprivredom, krečenjem kuća u fušu i poljoprivredom na nižem nivou.

Lokalni je vijećnik hss-a i zamjenik predsjednika ogranka i čeka svoju priliku u politici ..e da bude neko srednje rješenje ili jezičak na vagi.

Znate ono...da podjednak broj vijećnika imaju sdp i hdz a on da bude između pa da ga izaberu za predsjednika vijeća ili da od njegovog glasa nešto ovisi, pa da se uhljebi negdje u Općini.

Danas mu je stranka u koaliciji sa SDP-om. Sretnem ga jučer u birtiji na terasi. Pozdravljamo se. Poziva me za stol.

Pitam ga da kako će on kao zadomspremni župžapovac sada u koaliciji s komunistima.

Veli, a politika.

Oš negdje s njima na nekom skupu možda pozdraviti sa ZA DOM- SPREMNI, to bi bila baš fora..nastavim mu vaditi mast.

Neka koaliraju. Nemam ništa protiv. Ima u tom hss-u i pravih ljudi. Moj kum npr., čiji je djed bio pravi ustaša, a on ostavio posao u Njemačkoj i 91. došao kao dragovoljac i dogurao do satnika.
Bio je tamo na cesti kad se onomadne Bulat predao Stipetiću i kad su čejeni tenkovima biježeći gazili svoje.

Ima na tom lijevom političkom spektru poprilično ustaša.

Tagovi

Komentari

čuvajmo se

@drvosjek
komuniata u SDP-u , domoljuba u HDZ-u , seljačina u HSS-u i reformista u Mostu.

Tko je glasao

domoljubi i 'domoljubi'

U svim strankama postoje domoljubi i oni koji se nazivanju domoljubi. Razlika je u ljuabavi pema domovini - domoljubelje i ljubavi prema vlastitom domu, znači prema sebi samome i svojima najbližima,a za ostale im se živo fućka. Oni koji se nazivaju domoljubi su glasniji ofd pravih domoljuba. Razlog rome je vjerojatno što su svoju domovinu Hrvatsku branili iz podruma ili na sigurnoj udaljenosti od bojišnice, ljubav prema svojem domu i sebi samome iskazuju na razne načine. Ovi nazovi domoljubi su najrašireniji po svim stranka bile one desne ili lijeve orijentacije.

Moji pokojni djeda i baka bili su HSS-ovci - onog HSS prije NOB-a. Pokojna mama koja je odrasla kao HSS-ovka je rekla kako se je novoosnovani HSS udaljio od onog pavog HSS. U biti nije bitno da li HSS ima radićevskog u sebi ili nema, ipak su sada druga vremena nego što su bila, ali ono što je bitno da je HSS ostavio potpuno pravog seljaka. Isto je i s drugim strnakam. Selo je zaboravljeno - zadnjih par godina se je počelo o njemu govoriti, ali sve je i dalje podređeno velikim proizvođaćima koji dobivaju poprilične poticaje, dok seljaku ostaju mrvice i veliki porez.

w. ;)

Tko je glasao

HSS je nepostojeća stranka pa

HSS je nepostojeća stranka pa je zapravo rasprava o ovom dnevniku "falična".
Raspravljati o HSS kao o nečem činjeničnom i postojećem je isto kao i hvatati Pokemone..; - kako je to lijepo predočila @Julijana Mirkov. Sličan im je i razlog "postojanja"... baš kao i Pokemonima...

Znam da tu i tamo ima pravih ljudi u HSS-u. U našoj županiji su ti prsti jedne ruke prekobrojni da ih izbrojiš.
__________
@otpisani, - osnivač/obnovitelj HSS u SR Hrvatskoj 20.11.1989. (vila Nede Prpić, Jurjevska 29, ZG) i član iste od 05. prosinca 1989.

Tko je glasao

znam

ali je baš lijepo da malo poprave krvnu sliku ovim jugošljamerima

sve dobro...

Tko je glasao

našla krpa zakrpu

... kakvi jugošljameri takav i vastaša...

Tko je glasao

pa da @zap

ti si lijevoliberalan pa si eto bio ustaša topnik..ja sam eto bio Titin omladinac, član sk i tako to. Pomagao sam osnovati lijevu stranku- laburiste- i isto sam lijevo nacionalno..rekao bih nacionalno- socijalno- pa sam za mnoge ...ustaša.

Čim nisi za Jugu odmah si ustaša.

Glupo se braniti, naravno da smo protiv Juge, Regije ili bilo kakve zajednice koja podsijeća na Yugu.

sve dobro...

Tko je glasao

:)

vrijedi li i obrnuto .. čim nisi ustaša, odmah si za yugu??
što je sa tim dijelom, večinskim, po mom mišljenju.. koji nisu ni za yugu ni za ustaše (NDH)
što sa njima .. koji su oni ..k.. u ovj državi.. ja sam takav
nisam za yugu, a bome nisam ni za ustaše

Tko je glasao

naravno da vrijedi

uz jednu prostu napomenu.. za ustaše nema potrebe jer je njihova ideja ostvarena..dok ideja Yuge ili strateški plan Velike Srbije NIJE...

Znači Yugići su uz velikosrbe a protiv današnje nezavisne države Hrvatske, stoga im uredno ja i meni slični jebemo mater, e da ih ne bi morali sutra tretirati onako kako se i treba tretirati izdajnike...znači: nasip, sava, mitraljez...

Sve je u ideji...Yugaška i srbočetnička ideja je poražena, a ustaška ako baš hoćeš..je tu..ostvarena, živiš je ako si u Hrvatskoj..

Naravno..ni ja ne želim režim kakav je bio od 1941-45...no to je druga razina problema.

sve dobro...

Tko je glasao

:)

kad ćeš prihvatiti .. da ustaška ideja nije ostvarena ...
ostvareno je .. ono što je bila ideja puno njih prije ustaša .. i poslije njih.. samosalna Hrvatska
od kud ti pravo, da to proglašavaš njihovom idejom.. i pogotovo, što je tada Hrvatska bila sve i svašta.. samo ne samostalna
i ne .. nikad neću prihvatiti da živim ustašku ideju .. i nije ostvarena, srećom ..
ti budu ponosan time..

Tko je glasao

kako nije ? @corto

"da ustaška ideja nije ostvarena ."

ustaška ideja, ideja UHRO nastala je nasuprot ideji jugoslavenstva, e da se sruši Yuga i revolucionarnom borbom...kad Radić nije uspio mirnim putem...

da se Hrvati rastosiljaju beogradske svinjarske dinastije i oligarhije..kolonizacije Srbije...i Srbijanaca..

To je ostvareno 1990.g. a potvrđeno 1995.g.

To što ti to ne možeš prihvatiti očigledno je stvar psihijatrije.

Odvoji režim koji je bio nametnut u vihoru rata, jer tada Hrvati nisu kontrolirali teritorij ni vojno ni politički..bili su okupirani dijelom od Talijana, Njamaca, Mađara fašista i dijelom srpskih nacista i pri tom su imali građanski rat i komunističku revoluciju.

Sve smo to MI HRVATI na kraju rastjerali, a Hrvati muhamedanske vjere su uzeli svoj dio.... pa se danas nazivaju Bošnjaci...pravoslavni su u Bosni dobili autonomiju što im je dopustila i međunarodna zajednica...čemu mi ništa ne možemo....jer to je činjenica..

Naravno da je ideja države za Hrvate starija od ustaša, ali ustaška je kontra Yuge a Yuge nema, Yuga kaput..Velika Srbija nije realizirana...slučaj zatvoren..bar za sada...

sve dobro...

Tko je glasao

:)

odustajem :)
u pravu si :)
kao i uvijek ...

Tko je glasao

Znaš onu narodnu, nikad ne

Znaš onu narodnu, nikad ne raspravljaj sa bedakima, prvo te spuste na svoj nivo a onda te dotuku iskustvom ! ;)
Jedino kaj meni nikak nije jasno kak ove moćne usraše mogu i jedan jedini dan živjeti u državi čije granice je iscrtalo, definiralo Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije ??????
Pa ja da se usrašom zovem ne bi bio jedan jedini dan u ovoj fuj državi koju su iscrtali partizani na čelu sa Titom, Tuđmanom, Nazorom i ostalima.
Još me više sablažnjava usraško vrištanje na Istarski nacrt putovnice, pa Istra nikad nije bila nit usraška a ni Hrvatska, dobro, onomad kad smo bili AustroUgarska to je bilo naše, carsko, neeee!? To su bila prekrasna vremena, dani ponosa i slave, prekrasna država koju su zasrali, opet a ko drugi nego Srbi a i naši slavni Hrvati boreči se na strani srba u tom ratu, kao npr. neki rvacki pop i ostala bratija.
Eto, sad imamo Hrvatsku koju su Hrvati zasrali do grla, lijepa naša ukakana, pokradena, ponižena a da bude gore još te neousraše joj zabijaju kolac u srce, žalosno.
Ajd živili !

Tko je glasao

ma nema ustaša @Jura

pravite ih od blata... za ustaše nema potrebe jer je nezavisna tu...

da ima ustaša ne bi vi jugošljameri jeli govna u tolikim količinama

sve dobro...

Tko je glasao

naravno da odustaješ @corto

Činjenice su činjenice, a dogmatski pristup i nekakva latentna jugonostalgija su ...pičkin dim.

Juge nema. Srbija je stjerana u okvire. Kosovo im je izvan kontrole. BiH je od 3 naroda i tri vjere. Bratstvo i jedinstvo kao floskula je ismijano. Titu pljujemo. Sljednici partizana i kriptočejeni u Srbu ili Kumrovcu su redikuli koje ismijavamo. Antifašizam komunističkog tipa je prokazan kao ispraznica- floskula.

Najveći dokaz da nema ni komunizma ni Yuge sam ti ja na ovom forumu. Za 5 % onog što pišem u SRH/SFRJ bi me zatvorili na par godina...ako ne i gore.

Ovako mi mogu / možete lagano popušiti pod uvjetom da vam dopustim.

To što 20%tnici kmeče po notama koje im se dirigiraju iz Beograda..je muzika za moje uši.

sve dobro...

Tko je glasao

puzdrosječe

manje zbori, nije ti ovo guranje kite dori.

opet se pijan upuštaš u 'političke analize', odnosno sramotiš se seljačkim pizdarijama i jalovim prijetnjama. ti jebat majku možeš samo nekom ždrepcu, redikulu. gospodin broz je dio izdajnika tretirao po tvom receptu pa evo kmečite već 70 godina o tome. ako oćete bit vastaške barabe onda bi napokon trebali uzgojit muda i prihvatit posljedice krezubašenja. ali ti i takve pičke, tipa onaj hassan koji se danas u medijima pravda po principu - vjerujte meni, a ne svojim očima, jednostavnu niste u stanju bit ljudi. uvijek ćete ostat iskompleksirane i uplašene vaginalete koje o svojim 'uvjerenjima' smiju lajat samo u lokalnim birtijama, kako redikulima i priliči. čim izađete iz granica seljaštine, dobijete pod jaketu pa se podvijena repa vraćate bit heroji na internetu.

ustaška ideja, puzdrosječe, nije ostvarena. dalmacija je hrvatska, kao i ostali djelovi koje je tvoj kumir ante 'morao' dati okupatorima. srbe se dvori i obnavljaju im se kuće, a nisu ni židovi i cigani u visokim pećima. 80 posto zakona ti se opet donosi u naddržavi u koju će uskoro i braća srbi tako da juga oživljava u širim okvirima. tvoj krezubi cvilež po tom pitanju je melem za moje mladohrvatske uši.

da skratimo priču, vrni se u štalu gdje ti se smrad trulog zubala može utopit u miomirisima stajskog gnoja. krnjevalu.

Tko je glasao

viđe narkomane ljigi

"smrad trulog zubala"- ako gebis svaku večer stavim u čašu rakije i ujutro ga vratim nazad a rakiju popijem imam prirodnu dezinfekciju, nego kad se već baviš mojom anatomijom i zdravljem..što budemo s prostatom..nudiš isisavanje i dalje, a...?

"ustaška ideja, puzdrosječe, nije ostvarena"...kako nije, imaš ndRH, Kunu, šahovnicu, HV, reprezentaciju..jedino nema ustaškog režima koji bi zasigurno poslije rata olabavio kao kod Franka generalisimusa..

to što ti uslijed droge i sl. uslijed ideološke zasljepljenosti ne vidite očito vaš je problem..

Italija je kapitulirala 1943.g. a tadašnja ndh je bila još 2 god. a Istra prisajedinjena poprilično kasnije.

Ustaški režim jest poražen u građanskom ratu tj. u vihoru rata, ali je na kraju prevladala ustaška ideja da se razbuca Yuga.

"dalmacija je hrvatska"..naravno, usprkos tome što je poslije WW1 Beograd istu prodao Italiji

https://hr.wikipedia.org/wiki/Rapalski_ugovor i

https://hr.wikipedia.org/wiki/Londonski_ugovor

iz čega se može zaključiti da su talijanski fašisti i srpski nacisti željeli Hrvatskoj i Hrvatima- jednako.

Naravno, na jednoj strani su Hrvati bacali Talijane u more i u fojbe, dok su na drugoj strani Hrvati bacali Srbe u Savu ili gonili Mađare...

Meni je svejedno, nek je patriot ..lako za ideologiju.

Činjenica jest da je ideja orjunaša i komunista historijski poražena, a ideja ustaša o revolucionarnoj borbi za nezavisnu...je tu.

Znači, Antino živi a Brozovo je propalo...a što se tebe tiče nadrogirani "mladohrvatu" ajde odi isisaj nekom prostatu za koji euro da imaš za kupiti drogu pa da budeš "funkcionirajući ovisnik" kako si se sam jednom zgodom nazvao, a ja idem sada nahraniti guidine e da bude na zimu pancete ;-))

sve dobro...

Tko je glasao

Ilirci su ustaše?

Ako je stvaranje hrvatske države ustaška ideja da li ona svi hrvatski kraljevi od Tomislava pa nadalje, preko Iliraca pripadaju ustašama? Meni tu nešto ne štima .... ;)

w. ;)

Tko je glasao

UHRO je osnovana

poslije atentata u bgd. skupštini kao revolucionarna organizacija, usporedivo s IRA-om u GB, Irskoj...s programom rušenja Jugoslavije i stvaranja države Hrvatske..podrijetlo im je u ranijem Domobranu i u pravaškoj stranci.

Znači, mani se zajebancije s Ilirima i sl., točno se znaju ciljevi UHRO..imaš i njihov program na Wiki.

Program: odjebati Srbiju i Beograd a one koji se protive ( posrbljeni pravoslavci ) rastjerati, pobiti i sve što bude trebalo.

Pošto je tada fašizam bio IN, Musolini i Hitler su bili ekselencije i osobe godine u TIME-u, kraljica je isto mjerila kukuruzu i tako to...tražili su saveznike...

U USA su se još borili za građanska prava...i apartheid je bio normalan... a u SSSR- u se umiralo od gladi

tako da svima onima koji današnji kontekst nameću tadašnjim hrvatskim najboljim i najhrabrijim sinovima---jebem mater.

Naravno..i svima onima koji današnje vrijednosti liberalne demokracije nameću tadašnjim Hrvatima..isto.

sve dobro...

Tko je glasao

Drvpsjeće

Kraljevina je isto država . Ilirci su počeli s upotrebom narodnog jezika - da nije bilo njih teško da bi na ovim prostorima govorili hrvatski - od običnog seljaka do intelektualca.. Da nije bilo Iliraca onda bi vjerojatno goviorili iskvarenim oblikom njemačkog -kako se je govorio u Zagrebu još poslije NOB-a ili na obali obali,iskvarenim oblikom talijanskog. Obzirom da sma purgerka govorila bih agramerski .

Ono žto ćelim reći ne može se ideja hrvatske države pripisivati samo jednoj osoi - ima ih više koje su svoje snove, idjeje utkali u njezino stvaranje. Ustaški pokret ju je samo donekle ostvario samo malo na pogrešna način. Povijest bi se potpuno drugačije pisala da je uspio puč Vokić-Lorković i da suse domobrani i dio ustaša prije Tita povezali s Englezima i Amerikancima koji su na ovim prostorima tražili saveznika.

Možda bi grb bio onaj sa žitnim poljima i zvijezdom, ali samostalna Hrvatska ne bi bila opljačkana sa stane onih koji sebe zovu velikim domoljubima. Ne bi postojalo prepucavanje između ustaša i partizana

w. ;)

Tko je glasao

znam

i slažem se...naravno da su mnogi ginuli i sanjali Hrvatsku, kao što je činjenica da je nismo dobili 1945.g

sve dobro...

Tko je glasao
Tko je glasao

što s tim @zap

da bi šahovnica bila potopljena u more morali su se Hrvati odreći vjere i prihvatiti komunističku crvenu zvijezdu petokraku e da ne bi bio glavni pravoslavni krst sa četiri ocila...

Zato smo devedesetih odjebali crvenu petokraku svu u krvi....i pravoslavni krst s ocilima postavili gdje mu je mjesto...

Ni to nije bilo dovoljno pa su svejedno ubili Hebranga koji je tražio više Hrvatske pa makar i komunističke.

sve dobro...

Tko je glasao

Našao sam grb "na prvu"

Našao sam grb "na prvu" !!??

Stvarno je prekrasan. Međutim, smatram da "aranžman" nije ni dobar ni točan. Zvijezda je viška i nepotrebna. Treba li nešto na njenom mjestu biti... može recimo lik Stepinca. Može i Tuđmana. Može i Kneza Branimira, ili....
Možda čak bi pasalo i jedno leteće U? Ma neee,. to se ne uklapa jer vanjski rub grba sa povišenim vrhovima jest stilizirano U.

Tko je glasao

Prekrasan grb, a vi koji ste

Prekrasan grb, a vi koji ste ludi za slovom U preporučam iseljenje u Utah, primite njihovu vjeroispovjest i budite sretni !
Sad pogledaj taj grb, što je ostalo, zvijezda je otpala u startu, klasje-poljoprivreda je zahvaljujuči velikom hrvatstvu propala, selo nestaje, nakovanj-radnička klasa je ostatak socijalizma i treba je uništiti, more? More smo prodali strancima, što nam je ostalo? Ostao nam je karirani stolnjak po kojem bljuju pijane usraše svaki dan, vrlo vrlo žalosno. Zbilja, koji klinac nam je to sve trebalo, što imamo, državu, vojsku, neovisnost, da, oni koji danas dobivaju dobre penzije imaju sreću i mogu pljuvati po nama koliko žele a mladost odlazi u EU, ma ne odlazi ostaje u EU jer mi smo nezavisni u EU, zar ne?
Vi penzići koji nam tu pametujete i još se nazivate braniteljima sve više se pretvarate u drugove partizane.

Tko je glasao

Jurek, a kaj ti praf za praf

Jurek, a kaj ti praf za praf imaš protiv partizanof?

Mene osobno slovo U ne fascinira osim što je u abecedi jedno mjesto ispred mog slova.

Tko je glasao

Njabolje bi bilo da se vi

Njabolje bi bilo da se vi ustaše i oni četnici nađete negdi na Kosovu pa se zabavljajte do smrti a nas jednostavno ostavite na miru, nama je najbolje bez vas !
Uzmite si još i partizane da vam budu nešto kao arbiteri !

Tko je glasao

zašto na Kosovo @ Jura

ne zanima me Kosovo...istinaibog naši koji su u Europolu čuvaju pravoslavne manastire tamo...

Uopće nije problem ustaša ni partizana u RH jer u mnogima od nas je to pomiješano..a četnjaci..tko jebe četnjake..

"Partizani "...to znači Jugoslavija, a to smo odjebali zar ne...

Ima nešto 20%stnika koji bi pristali sa Srbijancima obnavljati neku Regiju, ali ni one tamo to ne zanima..njih zanima samo proširena Srbija, a to im eto nije dano..

Nek se uljude i europeiziraju, pa ponovno mogu na zapad....

Ovako samo ispadaju smiješni i blesavi sa svojim mitovima.

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci