Tagovi

Povodom Jom Hašoa,spomen-dana:izvod iz spiska smrti Židova...

Napomena: Danas se u svijetu i u Izraelu obilježava JOM HAŠOA ha gevura - dan je to kada se organiziraju komemoracije, polažu vijenci pod spomenike židovskim žrtvama, obilaze memorijalni centri u nekadašnjim koncentracijskim logorima, velika manifestacija održava se u Yad Vashemu, u Hrvatskoj obično na taj dan komemoracija se održava kod spomenika Mojsiju, na Mirogoju. U novije vrijeme Netom kruže poruke - ove godine cilj je da se na 40 milijuna e-mail adresa pošalju poruke sjećanja. Dirljiva je poruka generala Eisenhowera koji je naložio američkim vojnim fotografima da po ulasku u oslobođene logore snime stanje koje je zatekla američka armija. Rekao je dalekovidno: "Snimajte, pojavit će se kurvini sinovi koji će reći da se to nije dogodilo..!"
Umjesto posebnog teksta o holokaustu ili linka na taj i slične dokumente predočujem vam izvod iz liste smrti iz arhiva Židovske općine Virovitica. Prezimena na spisku pisana su fonetski, negdje nedostaju osobna imena, negdje zanimanja. Prvi popis žrtava učinio je Srećko Weissman, neposredno nakon Drugog svjetskog rata, spisak je dopunjavan, ali nije kompletiran. U jednom slučaju nije se moglo ustanoviti broj članova obitelji.

VIROVITICA:
…………………………….
…………………………….

108. ŠVARC JOSIP; trgovac
109. ŠVARC ANA, supruga,
110. ŠVARC MILAN, sin
111. ŠVARC MIROSLAV, sin
112. ŠVARC DRAGICA, kćer
113. ŠVARC MAVRO, bezar
114. ŠVARC BERTA, supruga,
115. ŠVARC ŠANDOR, sin
116. ŠVARC, kćerka
117. ŠVARC GRETA, trgovac – bezar,
118. ŠVARC LIDIJA, kćerka
119. ŠTRENGER HERMAN, krojač
120. ŠTRENGER BORIŠKA, supruga
121. ŠTRENGER DRŽISLAV, sin
122. ŠTRENGER LJILJANA, kćerka
123. TAUS LACI, maljar – ličilac
124. TAUS KATICA, žena
125. TAUS Branko, dijete
126. VAJDA VILIM
127. VAJDA CECILIJA
128. VAJDA ALBERT, ubijen na Banjici
129. VAJNBERGER JULIO, kožar
130. VAJNBERGER JOZEFINA, supruga
131. VEGNER, fotograf, odselio u Sisak, stradao u Jasenovcu,
132. VEGNER, supruga, odselila u Sisak, stradala u Jasenovcu
133. VEGNER, sin, odselio u Sisak, stradao u Jasenovcu
134. VOLNER MARGIT, udova

OKOLICA VIROVITICE:

135. BEK LOTA, sklonila se iz Osijeka, rođaka obitelji VAJS
136. DAJČ FILIP, gostioničar, Suhopolje
137. DAJČ MARIJA, supruga, Suhopolje,
138. DAJČ SIGMUND, sin, Suhopolje
139. DAJČ IRENA, supruga – snaha, Suhopolje,
140. DAJČ VIKTOR, sin Sigmunda, Suhopolje,
141. DAJČ MILAN, sin, Suhopolje
142. HAJNRIH EDUARD, trgovac, Suhopolje
143. HAJNRIH ERIK, sin, Suhopolje
144. HAJNRIH ILUŠKA, snaha, Suhopolje
145. KON JOSIP, Bušetina
146. KON, supruga, Bušetina
147. KON, dijete, Bušetina
148. SINGER ROZALIJA, baka, Lukač (VAJS)
149. ŠAJBER LEOPOLD, trgovac, Gradina
150. ŠAJBER JULIŠKA, supruga, Gradina,
151. ŠAJBER MIJO, trgovac, Novi Gradac,
152. ŠAJBER ERŽIKA, supruga, Novi Gradac
153. ŠAJBER GIZELA, majka, Novi Gradac
154. ŠAJBER JOSIP, Detkovac
155. ŠAJBER ROZIKA, Detkovac
156. ŠAJBET SAMUEL, Detkovac,
157. ŠAJBER BEZIKA, Detkovac,
158. ŠAJBER MALVINA, Detkovac
159. ŠAJBER Lidija, Detkovac
160. ŠLEZINGER EUGEN, trgovac, Pitomača
161. ŠLEZINGER ILONKA, supruga, Pitomača
162. ŠLEINGER ERVIN, sin Pitomača
163. ŠLEZINGER IRENA, kćer, Pitomača
164. ŠLEZINGER AZRIS, unuk, Pitomača
165. ŠOSBERGER MAKS, posjednik, Špišić Bukovica
166. ŠTERN DAVID, trgovac, Miokovićevo
167. ŠTERN GIZELA, supruga, Miokovićevo
168. ŠTERN LOJZIS, posjednik, Žlebine
169. ŠTERN VILMA, supruga, Žlebine
170. ŠTERN ĐURO, sin, Žlebine
171. ŠTERN LACI, sin, Žlebine
172. ŠTERN MARKO (MARKUS), trgovac, Orešac
173. ŠTERN MINKA, supruga,
174. ŠTERN JOSIP (JOŽI), sin, trgovački pomoćnik
175. ŠVARC ANUŠKA, supruga brijača, Suhopolje
176. ŠVARC Zdenko, sin, Suhopolje
177. ŠVARC LEA, kćer
178. VAJS ADOLF, trgovac, Lukač
179. VAJS KATARINA (Katica), supruga, Lukač
180. VAJS LJUBOMIR (RUBEN), sin, Lukač
181. VAJS GIZELA, supruga trgovca, Gradina, zaklali je ustaše, 1944.
182. VAJS KATICA, majka trgovca, Gradina, zaklali je ustaše 1944.
183. VEBER IRMA, Pitomača
184. VEBER JOSIP, sin, Pitomača
185, VEBER ELVIRA, Pitomača,
186. VEBER ELZA, supruga Josipa, Pitomača
187. VEBER ŽELJKO, sin Josipa, Pitomača
…………………………….
Još jedna napomena: I dok Hrvatska odustaje od okupljanja branitelja povodom Bljeska, židovski svijet i Izrael, 66 godina nakon holokausta s dužnim poštovanjem sjeća se mrtvih, patnji i otpora.
Tko brani Hrvatima pijetet?
Kada odemo na onaj drugi svijet, vjerojatno ćemo sresti duše mrtvih. Razgovarat ćemo i pitati se međusobno što smo radili na ovom svijetu, Jedan će reći da je bio trgovac, drugi da je bio postolar, treći krojač… ja ću reći – nisam vas zaboravio!

PS (2.05.2011.) Javila mi se, nakon objave ove parcijalne liste osoba potomak obitelji Volner iz Virovitice, koja živi u Zagrebu, i pitala zašto na listi nema VOLNER VILIMA i VOLNER GIZELE? Prvi je ubijen od ustaša 1941. kada se saznalo da su mu sinovi Dragan i Zdenko otišli u partizane, a Gizela je stradala u Auschwitzu. Naglasio sam da lista nije potpuna i naknadnim istraživanjem za te dvije osobe ustanovio sam da se njihova imena nalaze na listi koja se nalazi u arhivu Saveza jevrejskih opština Srbije koji su naslijedili arhiv Saveza javrejskih opština Jugoslavije.
Dakle, i dalje treba raditi na kompletiranju liste.

Komentari

"Snimajte, pojavit će se

"Snimajte, pojavit će se kurvini sinovi koji će reći da se to nije dogodilo..!"

Neka se Eisenhower ne brine.

Negacija Holokausta je kažnjiva po zakonu:

http://en.wikipedia.org/wiki/Laws_against_Holocaust_denial

Tko je glasao

@kozmopolit Zabranjeno??

Takvi zakoni postoje u Njemačkoj i Austriji, za druge države mi nije poznato...Inače, onih koji negraju holokaust - broj žrtava, plinske komore, krematorije... kada se pogleda Net ima itekako puno. Predsjednik jedne države, članice UN, to radi godinama... (Iran)...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

INDUSTRIJA HOLOKAUSTA -

INDUSTRIJA HOLOKAUSTA - Razmišljanja o izrabljivanju židovske patnje

Norman G. Finkelstein, američko-židovski povjesničar, u svjetskom bestseleru Industrija holokausta. Razmišljanja o izrabljivanju židovske patnje polazi od temeljne tvrdnje da židovski establishment zlorabi sjećanje na holokaust. Glavne protagoniste zloporabe naziva industrijom holokausta koju optužuje za laž i pohlepu. U svojoj kontroverznoj studiji, prevedenoj na više desetaka svjetskih jezika, Finkelstein se žestoko obračunava s jednim od najvećih tabua današnjice te lucidno obrađuje cijeli niz problema, od propitivanja mjesta koje holokaust zauzima u američkoj kulturi do uznemirujuće analize nedavnih sporazuma o nadoknadi za holokaust.
Dokazuje kako su dijelovi američkog židovstva otkrili spomen na holokaust tek nakon arapsko-izraelskog rata 1967., kada ga je potvrđena snaga izraelske države dovela u sklad s ciljevima američke vanjske politike čime je počeo zadobivati izuzetnu važnost koju uživa i danas. Vođe američke židovske zajednice, oduševljeni time što je Izrael konačno postao prvorazrednim strateškim osloncem SAD-a, započeli su, tvrdi Finkelstein, izrabljivati holokaust kako bi osnažili svoj novi status. Njihove kasnije interpretacije židovske tragedije često se ne podudaraju s povijesnim činjenicama te se koriste kako bi se uklonila svaka kritika Izraela i njegovih podupiratelja.
Prisjećajući se različitih varalica koje su se služile holokaustom, ali i demagoških konstrukcija autora poput povjesničara Daniela Goldhagena, Finkelstein tvrdi da glavna opasnost spomenu na žrtve nacionalsocijalizma ne dolazi od iskrivljavanja poricatelja holokausta nego od samozvanih čuvara uspomene na holokaust koji su njegovom komercijalizacijom ohrabrili ponovno rađanje antisemitizma u Europi i SAD-u.
Pozivajući se na bogatstvo nekorištenih izvora razotkriva dvostruku iznudu europskih zemalja kao i židovskih tražitelja, te hrabro zaključuje da je Industrija holokausta otvoreno prerasla u iznuđivačku mafiju. Potkrijepljena pomnim istraživanjem i snažnim argumentima Industrija holokausta je tim više uznemirujuća i snažnija budući da se o temama koje obrađuje tako rijetko raspravlja.
Norman Finkelstein, dijete roditelja koji su preživjeli Varšavski geto i koncentracijske logore, piše: «Stalo mi je do uspomene na progon moje obitelji. Trenutna kampanja industrije holokausta da se iznudi novac od Europe u ime žrtava holokausta koje žive u oskudici obeščastila je njihovo mučeništvo spustivši ga na razinu kasina u Monte Carlu.»

Tko je glasao

@kozmopoliti Židovska posla??

Ma, vidim da ti ne poznaješ dovoljno Židove i ovaj Finkelstein ti je dobro podvalio. To o čemu on piše bila je tabu tema (naravno, bilo je kukolja i među nama), ali IZNUDA je senzacija koja mu, kao i naslov, odlično prodaje knjigu... Dakle, pišući o industriji smrti, koje nije bilo, on ju je počeo stvarati svojom knjigom. Koliko je love otišlo u njegov džep, objavljivanjem i prodajom te knjige??
Eh, ti Židovi...??
Mogao bi se našaliti: Tko ne pozna Židove, skupo bi ih platio...? Ozbiljno: neka piše čovjek, to je pluralizam, demokracija... Neka iznosi istine, ma kako neugodne bile, jedino, neka ne fabulira za svoj džep!
A koliko se eksploatira danas patnja hrvatskih branitelja, logoraša...od vlasti, političkih stranaka, medija, udruga... industrija smrti, koje zapravo nije bilo, je - blaga vodica!
PS: i bar kod ovog dnevnika ne diraj rane nezacijeljene...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Srami se

"A koliko se eksploatira danas patnja hrvatskih branitelja, logoraša...od vlasti, političkih stranaka, medija, udruga... INDUSTRIJA SMRTI, KOJE ZAPRAVO NIJE BILO, je - blaga vodica!"

Doktore Ljubo stidi se, ako to uopće možeš!

Tko je glasao

Grdi

mislim da si ga krivo shvatio...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Bigulica Krivo shvatio?

Naravno da je krivo shvatio!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Židovi, a zašto? - mrze sebe, Židove?

ova misao u meni se pojavila,
evo zašto...

beskrajno naporno i ustrajno Židovi iznova naglašavaju zloČiniteljstvo holokausta koji jesu doživjeli, a svim sredstvima traže da se službeno njihov holokaust planetarno svugdje spominje,

isto tako...

beskrajno naporno i ustrajno Židovi iznova NE naglašavaju zloČiniteljstva koja jesu Židovi uradili drugima, a svim sredstvima traže da se službeno njihova zloČiniteljstva drugima planetarno svugdje NE spominju,

a zašto Židovi hoće da u meni mora postojati samo ova znakovitost?
Židovi = holokaust,

Židovi, jer hoće da u meni mora postojati samo znakovitost - Židovi = holokaust,
Židovi, a zašto? - nisu opazili -razumjeli-upamtili?

Židovi holokaustom u meni brišu dostojanstvenu znakovitost,

Židovi = gorostasni rast i razvoj izUM-preStvaranja čovjeka-4-noge u čovjeka-2-noge, a 2-ruke za okomiti/uspravni rast i razvoj

čovjek-2-konzumenta
1... konzumira i uživa PLANET-grožđe i od PLANET-grožđa izUM-vino, izUM-pjenušac. izUM-rakiju, itd.
2... konzumira i uživa PLANET-šumu i od PLANET-šume izUM-daske za izUM-kolibu, izUM-sjedalicu, izUM-stol, izUM-krevet, izUM-ormar, itd.,

i još...

čovjek-2-konzument konzumira i uživa PLANET-mozak i od PLANET-mozga

izUM-slikarstvo,
izUM-glazbu,
izUM-riječ,
izUM-slovo,
izUM-broj,
izUM-tvornicu,
izUM-grad,
izUM-državu,
izUM-parlamentarizam,
izUM-zakonPapire,
izUM-hijerarhiju,
izUM-naredboDavce diktatore,
izUM-diktaturu naređenje/izvršenje,
izUM-profiterizam,
izUM-bankarstvo,
izUM-kamatarenje,
izUM-milijunaša,
izUM-siromaha,

i još... uskoro i ubrzo,

izUM-nestanak čovjek-2-konzumenta u užarenoj lavi vulkanskoga bijesa i zemljoTresa ponižene i uvrijeđene PLANET-zemlje,

iznova ponavljam,

Židovi, a zašto hoće da u meni mora postojati samo ova znakovitost?
Židovi = holokaust,

Židovi, a zašto? - mrze sebe, Židove?

adfilantrop

*****

Tko je glasao

adfilantrop Prijevod?

A da ti meni, ako ti nije teško, prevedeš ovaj upis na svakodnevni jezik? Ne reagira mi se, ako nisam siguran da te razumijem!??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Zašto Židovi ne troše resurse

Zašto Židovi ne troše resurse kako bi pokazali svoj doprinos čovječanstvu barem u toj mjeri koliko troše na pokazivanje koliko je to čovječanstvo lošeg napravilo njima?

Tko je glasao

@kradem Radi se i jedno i drugo...

Rade Židovi i jedno i drugo, ali mediji bilježe reagiranja na holokuast. A kada bi mi govorili da Židova ima 13,3 milijuna u svijetu što je o,2 % svjetskog stanovništva, a među dobitnicima Nobelovih nagrada je oko 30 % Židova, što bi ti na to rekao?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Izrael

Ako zanemarimo Židove u Izraelu koji su dobili Nobelovu nagradu za "MIR" onda imamo jednog Izraelca Židova sa Nobelovom nagradom iz ekonomije.

grdi

Tko je glasao

@Grdi Nobelovci Izraelci, Nobelovci Židovi??

Nismo počeli raspravu o Izraelcima-Nobelovcima, nego o Židovima Nobelovcima. Ovo s 30 oko % uzeti su u obzir svi Židovi Nobelovci otkako se ta nagrada dodjeljuje. Imao sam negdje rad jednog Muslimana koji je analizirao sve Židove u svijetu koji su postigli značajne međunarodne uspjehe i uspoređivao je te uspjehe s muslimanskom populacijom u svijetu. Došao je do zaključka, koliko se sjećam, da na 400 uspješnih Židova dolazi jedan uspješan Musliman, i analizirao je uzroke tome. Žao mi je što taj rad nisam zadržao u arhivi, ali mislim da se spretnim guglanjem može naći taj članak na engleskom jeziku.
Inače. ako uzmeš mali Izrael, 9 Nobelovaca u 63 godine postojanja je savim dobar rezultat. Ali, nije to čudo - u Izraelu se za naše pojmove nevjerojatan novac ulaže u obrazovanje i znanost. Evo, pratim formiranje jedne privatne fondacije koju je osnovalo pet-šest mladih izraelskih istraživača koji su si dali zadatak da na Mjesec pošalje robota veličine jedne osrednje boce! I VJERUJEM DA ĆE USPJETI U SVOM NAUMU
I među nama postoji stalno takmičenje tko će bolje, više, ljepše, jeftinije, svrsishodnije nešto napraviti, da ne spominjem kako svaki drugi Židov misli da je važno biti pametan tj, u pravu. To je kod nekih važnije nego biti - dobar! Na taj apsurd upozoravaju rabini, i opet se uspostavlja ravnoteža.
A tebi sam Grdi naveo primjer kolika je kritičnost prema svima koji obnašaju javne dužnostii u Izraelu. Jedan general bio je kandidat za šefa kopnenih snaga Izreala, prije imenovanja javile su se neke ekološke organizacije s tvrdnjom da je kandidat-general oko svoje kuće posvojio dio javne površine. Izbio je skandal i general naravno nije imenovan na spomenutu dužnost. Kako se naša vojna elita ponaša u odosu prema javnom dobru ne bih komentirao.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Nobelovci

Ma ja ću ti dati dva članka:

Prvi:
"Židovi najpametniji narod na svijetu?
Kategorija: Znanost
Autor/ica: A.Š.

Židovi Aškenazi imaju posebnu genetsku strukturu koja ih čini najpametnijima na svijetu, tvrde dva ugledna američka antropologa u novoj studiji koja je zbog kontroverzne tvrdnje podijelila Ameriku.
Antropolozi sa Sveučilišta u Utahu Henry Harpending i Gregory Cochran svoju teoriju podupiru podatkom da u svjetskoj populaciji Židovi čine tek 0,25 posto, dok ih je među dobitnicima Nobelove nagrade 27 posto, a među svjetskim prvacima u šahu čak 50 posto.

Znanstvenici kažu i da Aškenazi imaju najviši kvocijent inteligencije na svijetu, između 112 i 115, i, prema studiji, čini se da su bili predodređeni za ono što danas nazivamo poduzetničkim i menadžerskim ulogama, a ne za težačke poslove. Tako su, u usporedbi s drugim grupama, razvili veće kognitivne i verbalne sposobnosti.

Kontroverzni rezultati studije koja Aškenaze predstavlja odabranim narodom, ne od Boga nego od prirode, izazvali su žustru raspravu među znanstvenicima. Nekolicina stručnjaka za DNK teoriju smatra desničarskim instrumentom za opravdavanje rasističkih teza, piše Jutarnji list.

Onima koji vjeruju da je Biblija Božja riječ ne trebaju DNK testovi da bi znali da su Židovi odabrani narod od Boga, Stvoritelja prirode.

--------------------------------------------------------------------------------
Drugi:
"Zbog tisućljetne nametnute izoliranosti od fizičkog rada, Aškenazima je mutirao gen za razvoj mozga. Zato vladaju Nobelovim nagradama i šahom, kažu znanstvenici.

Židovi Aškenazi najpametniji su narod na svijetu i to zato što imaju posebnu genetsku strukturu, tvrde dva ugledna američka antropologa u novoj studiji koja je zbog kontroverzne tvrdnje podijelila Ameriku, piše Jutarnji list.

Antropolozi sa Sveučilišta u Utahu Henry Harpending i Gregory Cochran svoju teoriju podupiru podatkom da u svjetskoj populaciji Židovi čine tek 0,25 posto, dok ih je među dobitnicima Nobelove nagrade 27 posto, a među svjetskim prvacima u šahu čak 50 posto.

Neki od Aškenaza nobelovaca su romanopisac Saul Bellow, pjesnik Josif Brodski, kemičar Aaron Klug, biolog Sydney Brenner, fizičar Aleksej Abrikosov... Mnoge javne i poznate osobe također su Aškenazi, poput pjevača Boba Dylana, holivudske zvijezde Barbre Streisand ili velikog redatelja Woodyja Allena.

Mutacija gena za veću pamet
Znanstvenici kažu i da Aškenazi imaju najviši kvocijent inteligencije na svijetu - IQ se najčešće kreće oko 100, a kod Aškenaza između 112 i 115. Visoki prosjek inteligencije kod toga naroda znanstvenici su povezali s mutacijom gena koja je rezultat izoliranosti od fizičkog rada još u srednjem vijeku.

Aškenazi su, objašnjava studija, bili predodređeni za ono što danas nazivamo poduzetničkim i menadžerskim ulogama, a ne za težačke poslove. Tako su, u usporedbi s drugim grupama, razvili veće kognitivne i verbalne sposobnosti.

"Kao nusprodukt neobično visokih moždanih funkcija, Aškenazi su imali brojne zabilježene genetske mutacije povezane s njihovim krvnim porijeklom", kaže Harpending. Te mutacije gena rezultirale su Tay-Sachsovom bolešću, rijetkim genetskim poremećajem koji za posljedicu ima poremećaje u krvi. To je sinolipidni poremećaj koji potiče rast moždanih stanica te rast neurona.

Kontroverzni rezultati studije koja Aškenaze predstvalja odabranim narodom, ne od Boga nego od prirode, izazvali su žustru raspravu među znanstvenicima. Nekolicina stručnjaka za DNK teoriju smatra desničarskim instrumentom za opravdavanje rasističkih teza, piše Jutarnji.

Harpending je reagirao na tu tvrdnju rekavši da su njihovi zaključci temeljiti, ali još uvijek nedovršeni. "Apsolutno sve ono što je u ljudskoj biologiji zanimljivo ujedno je i kontroverzno", rekao je Harpending.

IskonInternet
20.10.2005.
:D
_____________________________________________________________________________

Ljubo Dakle imamo jednog u Izraelu nobelovca iz ekonomije. Ostali su nositelji Nobelove nagrade za mir.
Ostali nositelji Nobelove nagrade su večinom državljani zapadnih razvijenih zemalja.
Europa, Amerika, Te na istoku Rusija.
Znamo da su mnogi od njih ateisti i Židovi su po krvi iz tko zna kojih linija.
Usporedba sa muslimanima je degutantna i liči mi na nacisticke ideje o Arijevskoj nadrasi.

heheh, mutirani gen za razvoj mozga:):):)
Nego koliki je kvocijent inteligencije u Izraellu. Mislim, ja ga znam ali eto napiši.

A evo jedan dobar komentar:

"Zadnji popis pred rat u sarajevu. Porodica se deklarirala ovako:
Otac: nacionalno bosanac, vjerski zidov, materinji jezik: bosanski
Majka: nacionalno zidovka, vjerski ateist, jezik: srpskohrvatski
sin: nacionalno izraelac, vjerski zidov, jezik: hebrejski (uopce nije znao hebrejski)
baka: nacionalno sefardkinja, vjerski jevrejka, jezik: spanjolski (ladino)
kcer: nacionalno jugoslavenka, vjerski komunista, jezik jugoslavenski
...itd... Velika porodica, svaki clan je imao drugu nacionalnost, vjeru i materinji jezik, a zapravo su svi bili isti, zidovi, sefardi, ateisti koji govore istim jezikom kojim svi govore u sarajevu(bosanskim/hrvatskim/srpskim/ilikakogavechoceszvat).

Bilo je tu i nacionalnih zidova, pa askenaza, pa pingvina... Ne sjecam se cijele price, ali ovaj student koji je popisivao je skoro skocio kroz prozor od ocaja "

Grdi

Tko je glasao

@Grdi Nobelovci??

Onu studiju koju sam spomenuo napisao je MUSLIMAN!
Drugo, s dva teksta koja si naveo samo ideš naruku onima koji tvrde da su Židovi "izabrani narod".
I ono u čemu griješiš, namjerno ili nenamjerno, je vbroj Nobelovaca u Izraelu. DEVET ih je, Bigulica ti navela link, čak mislim da jedna žena nedostaje! Je, u ponekom slučaju Nobelova za mir otiišla je i u krive ruke, ali to se isto događa i s Nobelovom za književnosta znanstvenici će ti reći da i u pojedinim zanostima ima onih koji su je zaslužuili više nego dobitnik.No, nema razloga umanjivati značaj Nobelove nagrade za mir, ipak je to NOBELOVA NAGRADA!
I vratimo se temi - šoah!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Otkud ti to?

Izrael ima 9 Nobelovaca - http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Israeli_Nobel_laureates.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bigulice

Nisi pročitala dobro moj komentar,
Pogledaj koji su to nobelovci (političari). Odvoji njih i napiši mi ostalo.

Tko je glasao

Otvori konacno taj link i

Otvori konacno taj link i prebroji politicare (3) i ostale (3 kemija, 2 ekonomija, 1 knjizevnost).

Tko je glasao

Martine

Kao da ne znam.
Imaš političare i one koji su došli u Izrael iz drugih zemalja.
Jedino ona gospođa sa nagradom iz mislim kemije i jedan iz ekonomije su tamo rođeni.
Ostali su dobitnici nagrade za mir. O tim dobitnicima ne bih ni riječi.

grdi

Tko je glasao

Prakticki svi Zidovi u

Prakticki svi Zidovi u Izraelu rodjeni prije pedesetih godina su dosli iz drugih zemalja (ukljucujuci i dva politicara s Nobelovom nagradom) tako da ti je argument smijesan. Nije vazno gdje su rodjeni nego gdje su dobili uvjete da naprave nesto u znanosti sto zasluzuje Nobelovu nagradu. A cinjenica je da je Izrael financira znanost kao rijetko koja druga zemlja na svijetu. Da je hrvatsko izdvajanje barem priblizno na istoj razini, vjerojatno bi i Hrvatska imala par nobelovaca. Zato su i sve usporedbe na toj razini pogresne.

Tko je glasao

Pa to je to što predmnijevam

Pa to je to što predmnijevam da adfilantrop pita, evo ovih 30% nobelovaca me je iznenadilo, znao sam da je velik broj, ali ne da je baš toliki. Kako to da se Židovi "ne reklamiraju" po tom pitanju u toj mjeri da bih prosječan ja znao te podatke, dok o holokaustu manje više saznajem i da se ne trudim?

Tko je glasao

@kradem Dobro pitanje...

Osim što mediji preuzimaju temu holokausta iz židovskih zajednica, zapravo, ne znam ni sam pravi odgovor. Evo, imam najmanje 1 500 knjiga JUDAICE, ali zadnja knjiga na našem jeziku u kojoj je sistematski obrađen doprinos Židova kulturi i civilizaciji je - Cecila Rotha, tiskana u Zagrebu 1939. godine!!
Prije nekoliko tjedana izašao je kulturno - povijesni vodič "Židovski Zagreb", fascinantna knjiga o temi doprinosa Židova razvoju Zagreba. Osim što je napravljen solidan prikaz te knjige u "Jutarnjem", osim što je jučer dr. Ognjen Kraus govorio djelomično o tome na Mirogoju, knjiga prolazi dosta nezapaženo. Iako, nema područja u Zagrebu - od industrije preko medicine do izdavaštva gdje Židovii nisu dali velike doprinose. U pripremi je Židovski biografski leksikon koji će obuhvatiti Židove Hrvatske i doprinos Židova njenu razvoju kojim će se obuhvatiti velik broj imena.
Neki Židovi i ne žele da se nađu u takvim knjigama- evidencijama jer kažu poluozbiljno, ako se opet dogodi nešto slično holokaustu, bit će to dobar vodič "neprijateljima".

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Heh, zamima me, ali nije moje

Heh, zamima me, ali nije moje pitanje nego sam ga oblikovao iz adfilantropova posta.

Neki Židovi i ne žele da se nađu u takvim knjigama- evidencijama jer kažu poluozbiljno, ako se opet dogodi nešto slično holokaustu, bit će to dobar vodič "neprijateljima".
Možda se odgovor krije u nečem sličnom, ne želi se afirmirati pozicija iz koje bi se opet netko našao "inferioran", pa dobio "ideju"?

Mislim, ljudi stvarno ne poznaju vašu kulturu, to je činjenica. Jednom sam ostao začuđen koliko mi je prijatelj bio iznenađen kad sam mu objasnio da hrvatski Židovi u prosjeku barem duplo bolje barataju hrvatskim jezikom od prosječnog Hrvata, dobio sam dojam da je on mislio da se brije samo po hebrejskom. :-)

Tko je glasao

@kradem Jezik??

Imam kontakte s dosta hrvatskih Židova i daleko je više onih koji govore i pišu hrvatski, nego hebrejski. Bilo je vremena kada su bili rijetko koji su uopće znali hebrejski, u novije vrijeme se broj takvih povećao zahvaljujući djelovanju dva rabina i nekoliko kurseva hebrejskog. U Hrvatskoj nekoliko desetljeća nismo imali rabina, hebrejski su učili i naučili neki katolički svećenici, studij judaistike na Filozofskom u Zagrebju tek je u povojima... Neću pogriješiti ako kažem da najviše tridesetak hrvatskih Židova govori tečno hebrejski...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Neću pogriješiti ako kažem da

Neću pogriješiti ako kažem da najviše tridesetak hrvatskih Židova govori tečno hebrejski...
Eto još jednog podatka... :)

Naveo sam taj primjer radi toga da i s te strane pojasnimo utjecaj Židova, u prosjeku ste vrsni govornici domicilnog jezika, često i stručnjaci.

Tko je glasao

@kradem Tradicija?

Tradicija je među Židovima da se govori po nekoliko stranih jezika. A kako se radilo poslove gdje je komunikacija s okolinom jako važno, posvećivala se velika pažnja i domicilnom jeziku. Puno je Židova u jezikoslovlju, u prevođenju, u književnosti, izdavaštvu..
Jezikoslovac Naom Chomski navodno tečno govori blizu 50 jezika, usput još stiže kritizirati američku vladu i američki establishment, pisati političke knjige.
Ina Jun Broda prevela je na njemački NEPREVEDIVE Krležine "Balade Petrice Kerempuha".. Slavko Goldstein puno je učinio kao izdavač za hrvatski jezik...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

U povijesti zapisano

Ljubo
Jedino što mogu a da ne citiram, to su psalam 7. i 15. Ono što Biblijski narod ne zaboravlja tisućama godina, mi se ne možemo sjetiti što je bilo prije nekoliko godina.

Tko je glasao

@boltek

Da, što se tiče kulture sjećanja ona je kod Židova naglašena, možda i prenaglašena. I ponavljanjem se jača memorija pojedinca i naroda. Sretao sam Židove koji su naporni citiranjem, sada ovoga sada onoga. Najviše se ponavlja Tora i još više Talmud.
Recimo, meni je neobjašnjiva zbrka s hrvatskim blagdanima vezanim za državnost odnosno osamostaljenje. Možda idućih dana objavim jedan tekst na temu košarkaškog kluba Maccabi i izraelskih blagdana - vrlo zanimljivo, a vezano za TV prijenos finala četvorke u Barceloni, 8. svibnja! Naime, Izraelci nisu pristali da igraju u vrijeme izraelskog blagdana!!
Eh, tu se da mnogo naučiti!
Pozz

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci