Tagovi

Povijesni događaj, ukidaju se sankcije Iranu

Nakon dugog vremenskog perioda crnih vijesti, na Bliskom Istoku konačno pozitivne vijesti.
Zapadne zemlje ukinule su sankcije Iranu, nakon što su iz Međunarodne agencije za nuklearnu energiju, ( IAEA ), potvrdili da je Iran ispunio sve tražene uvjete iz ranije dogovorenoga sporazuma Irana i svjetskih velesila o rješavanju Iranskog nuklearnog spora

Spor vezan za Iranski nuklearni program dugo je opterećivao odnose između Irana i zapadnog svijeta predvođenog Amerikom.
Iran i Amerika su u neprijateljskim odnosima još tamo od islamske revolucije u Iranu koja se dogodila, sad već davne 1979 godine.
Od islamske revolucije u Iranu, Amerika i Iran preko svojih saveznika vode prikrivenu borbu za utjecaj i dominaciju nad regijom.

Zbog duljine i dubine Iransko – Američkog neprijateljstva, ukidanje sankcija Iranu, odnosno stupanje na snagu ranije dogovorenoga sporazuma između Irana i šestorke, svakako je povijesni događaj.

Pregovori
Godine bezuspješnog pregovaranja, sankcija i stalnih prijetnji, prethodile su postizanju sporazuma oko konačnog rješavanja Iranskog nuklearnog programa.
Ti pregovori svjetskih sila s Iranom oko njegovog nuklearnog programa, otkrivaju nam bazičnu nepravdu međunarodnog poretka u kojem živimo.

Naime, u samim pregovorima imali smo situaciju da pet zemalja koje imaju nuklearno naoružanje, prijete i sankcioniraju zemlju koja ima nuklearni program, a za koju nema čvrstih dokaza da želi razviti nuklearno naoružanje.

Ta očita i vidljiva nepravda, gdje zemlje koje imaju nuklearno oružje brane zemlji da ima nuklearnu energiju, jednostavno je prihvaćena kao poredak, kao nešto normalno i kao nešto što ne treba dovoditi u pitanje.

Iran je u tom uspostavljenom poretku imao poziciju pobunjenika, jer je Iran bio taj koji ne prihvaća dominantni sustav i pravila.
Svijet je pod pritiskom Amerika pobunjenika sankcionirao, ali mu je istovremeno i ponudio ustupke te ostavio izlaz, kako bi se mogao vratiti i ponovo uklopiti u međunarodni poredak.

Strategija je očigledno upalila. Na kraju pregovora između Irana i svjetskih sila, u prvom redu Amerike, na obje strane prevladao je razum.

Tome je svakako pridonijela činjenica, da su na izborima u Americi i u Iranu izabrani umjereni predsjednici, ( Obama i Rohani ), koji su pokazali veću želju za kompromisom od svojih tvrdokornih i ratobornih prethodnika, Busha i Ahmadineđada.

Koliko god Američkog predsjednika Obamu kritizirali zbog loše vođene vanjske politike, s Iranom, mora se priznati da je napravio veliku stvar.

Unatoč protivljenjima Američkih saveznika na Bliskom Istoku, ( Izraela, Saudijske Arabije ). te unatoč protivljenju republikanaca u Americi, Obama je uspio progurati nuklearni sporazum s Iranom, što je svakako najveći vanjsko politički uspjeh Američkog predsjednika Obame.

Bliski istok nakon ukidanja sankcija Iranu
Ukidanje sankcija Iranu zasigurno će značajno utjecati na stanje u regiji.
Nakon ukidanja sankcija očekuje se procvat Iranskog gospodarstva, dakle, doći će do jačanja političkog i ekonomskog utjecaja Irana u regiji.
Glavno je pitanje, kako će se to jačanje Irana odraziti na sukobe ( Sirija, Jemen, Irak, ) što trenutačno bijesnu regijom, te na odnose između Irana i Američkih saveznika na Bliskom Istoku, u prvom redu Saudijske Arabije i Izrael.
Poznato je da su se upravo Saudijska Arabija i Izrael najžešće protivili ukidanju sankcija Iranu.
S obzirom na svu kompleksnost i kompliciranost stanja na Bliskom Istoku, zaista je teško i nezahvalno bilo što prognozirati.
No bez obzira na sve, pa i moguće crne scenarije, za mene je ukidanje sankcija Iranu svakako pozitivna vijest, jer najgori scenariji rata Amerike i Irana je izgleda izbjegnut, barem zasada.

Tekst je izvorno objavljen na blogu
http://mpejic.com/

Komentari

Sve je jasno

Za 118 Airbuseva i 25 milijardi dolara padale su i veće stvari od nekakvih pišljivih sankcija.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Povijesni događaj, ukidaju se

Povijesni događaj, ukidaju se sankcije Iranu
Netočno!
Iranu se vraćaju sankcije jer je prije neki mjesec proveo probno ispaljivanje dalekometnih balističkih raketa.
Prema tome, "punjenje" koje proizvodi "lijepe" pečurke je već odavno izradio pa sad ima "i nagon i pogon".

Noćna mora cionista.
Čeka se "fidbek".

Tko je glasao

ne zaboravi @otpisani

da ove nove sankcije trebaju zaživjeti... dovoljno je da Iranci kažu: ok..ne budemo više ispaljivali balističke...

SAD je odlučio više ne podržavati bezuvjetno Izrael i Saud. Arabiju. Nema više interesa.

Tamo treba neka ravnoteža..jer su bezobrazni feudalci iz S. A. već napravili dovoljno zla...tj. iskorištavali su Amere za svoje ciljeve.

Ovo zadnje izvršenje smrtnih kazni..pa i visokog šijitskog klerika je kap koja je prelila čašu.

Iran i Saudijska Arabija tamo..su aka..Hrvatska i Srbija na Balkanu....

Iran neće dirati Izrael..Izrael će ipak morati priznati Palestince..druge im nema....pa nek žive nekako u susjedstvu.....bez kolonizacije..

Bilo kako bilo..kršćani su tamo najebali...

sve dobro...

Tko je glasao

Iran i Saudijska Arabija

Iran i Saudijska Arabija tamo..su aka..Hrvatska i Srbija na Balkanu....

Bojim se da su tamo stvari puno kompliciranije. Osim toga sunitsko - štiskog sukoba koji postoji između Arabije i Irana, u svim zemljama Bliskog Istoka tinja rat između, s jedne strane umjerenih liberalnih snaga koje teže sekularnoj državi i državnom uređenju sličnom zapadnim zemljama, a s druge strane islamskih radikala koji teže primjeni šerijatskog prava.
Primjerice Egipat je nestabilan iako se radi o sunitskoj zemlji, ne zbog sukoba s šitima, već zbog tog sukoba unutar same nacije.
Slična stvar je i s mnogim drugim Blisko Istočnim zemljama.
Kada tome svemu još dodamo činjenice, da su sve svjetske sile i velesile na ovaj ili onaj način upletene u regionalna zbivanja, da je tamo još uvijek jako plemensko uređenje, da su državne granice neprirodne, odnosno da su crtane ravnalom na način da razdvajaju narode, dobijemo to što dobijemo.
Dakle jako komplicirano stanje, puno kompliciranije od Balkanskog košmara, ma da ni na Balkanu stvari nisu jednostavne.

Tko je glasao

Ne radi se toliko o sukobu

Ne radi se toliko o sukobu sunita i šiita, koliko o agresivnom wahabizmu koji se širi muslimanskim svijetom iz epicentra u Saudijskoj Arabiji.

Wahabizam predstavlja najotodoksnije tumačenje Kurana s ishodištem u sunitizmu, ali za njih su čak i "obični" suniti izopćenici iz vjere koje treba preobratiti ili uništiti.

The Observer

Tko je glasao

Ne bi ja previše povezivao

Ne bi ja previše povezivao vanjsku politiku Saudijske Arabije uz bilo koju ideologiju, više se tu radi jednostavno o želji da se ostane na vlasti, i to na način da se kupe savezništva drugih važnih i jakih zemalja.
Možda taj wahabizma više furaju kod kuće, ali u inozemstvu podržavaju razne opcije.
Primjerice, Saudijska Arabija je podržala vojni udar u Egiput koji je doveo El-Sisia na vlast, iako ovaj nema nikakve veze s wahabizmom.
Dakle državi im je bio EL- Sisi nego li muslimansko bratstvo. Koliko ja znam oko pitanja Egipta Saudijska Arabija se ozbiljno posvađala s Katrom koji je tamo, skupa s Turskom, podržavao muslimansko bratstvo.

Tko je glasao

...ako hoćeš,

...možeš pogledati ovu skoro pa interaktivnu kartu (ako klikneš na mjesta koja te zanimaju) od Dr. Michaela Izadya sa Columbia University iz 2000g. osvježenu sa relativno svježim statistikama iz 2014g. u uglovima...i jako zanimljivim etničkim i religijskim rasporedima teritorija, i rasporedu najvećih plinskih i naftnih polja.
...ćutim da bi se možda mogle pojaviti nove dimenzije za tvoj ogled...

https://prod01-cdn07.cdn.firstlook.org/wp-uploads/sites/1/2016/01/Shia-a...

Tko je glasao

samo da ne bude atomski

indian

ukidanje sankcija Iranu je poruka Saudijskoj Arabiji
ali poruka koju,
kao ni poruku koju je američka diplomatkinja u Bagdadu prenio Sadamu uoči napada na Kuvajt, Saudijska Arabija neće čuti,
ne vjerujem da bi nekakvo drugačije pakovanje poruke pomoglo

dakle, došao je kraj
ili će se Saudijska Arabija promijeniti ili će nestati, ovakva kakvu znamo
na žalost
razumijemo da se stanje u Saudijskoj Arabiji ako ne bude svjesnih, pametnih, kontroliranih reformi
ne može riješiti bez velike količine nasilja
za razvijeni svijet, Ameriku, Izrael, Britaniju, Europu
bilo je bitno da u neredu do kojeg će doći ne bude atomske komponente

luka

Tko je glasao

lako za naftu

uhvatili su se topljenja zlata na veliko..a to baš i nije isto...zato će pasti u nemilost...

sve dobro...

Tko je glasao

Vehabizam je projekt penetracije kompatibilan s ISIL-om

Niš u politike ni slučajno, tak ni vehabizam. Moraš malo pročitati povijesno porijeklo kraljevske obitelji Saud pak bi neki pojmovi bili jasniji. Saud i vehabizam nisu tu zbog S.Arabije već zbog pokoravanja strateških pozicija u svijetu posebno u EU. Tko je u pozadini - CIA i Mossad odnosno cionizam kao projekt svetega grala....
Al to je ono kaj se ne uči v škole i akademije i narušava svakodnevni komoditet hipnotiziranih klonova!

Tko je glasao

wahabizam

da..to je njihovo svetosavlje

sve dobro...

Tko je glasao

slažem se @mario

pojednostavnio sam...u želji da budem razumljiv...

osnovna je vjerska podjela još od ubojstva Muhamedovog unuka...

pa ona englesko- francuska podjela ravnalom....kako to slikovito prikazuješ..pa dodaj naftu..i sada interesantno pitanje..tko će kontrolirati naftovode..

Uglavnom..držim da ih se ne bi moglo tako lako zavaditi da se ne mrze..tj. oduvjek je potencijal sukoba tamo prisutan...

Blistok..i muslimani..prolaze ono što je Europa prošla..i kršćani su se 100 godina klali..da bi se vidjelo tko će biti glavni klerik...

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci