Tagovi

Poučak generala Jove Kapičića

Nisam dosad pisao o radikaliziranju srbijanske društveno-poličke scene i potonuću Srbije u desni radikalizam čega je popratna pojava i ova farsa od proglašavanja Draže Mihailovića blaženikom, pardon njegova rehabilitacija, koja se upravo odvija pred beogradskim Visokim sudom.

O tim pojavama nisam pisao zato što je moj stav da su prilike u Srbiji, pa i stanje svijesti i duha srpskog naroda, kao i njegovo političko opredijeljenje, stvar prvenstveno Srbijanaca, ne bih rekao čak ni svih Srba.

Ne bih o tome pisao ni danas da nisam naletio na ovaj članak u “Novom listu”:

http://www.novilist.hr/Vijesti/Svijet/Jovo-Kapicic-Tadic-bi-i-Europu-i-K...

u kojem ostarjeli general i Narodni heroj Jovo Kapičić lucidno dijagnosticira fenomem potonuća Srbije u desni radikalizam, što ne bi bilo moguće bez prikrivene, ali ponekad i otvorene podrške aktualnih vlasti, pa i stava predsjednika B. Tadića, za kojeg Kapičić kaže:

“Treba biti iskren i reći da predsjednik Tadić, kao Slobodan Milošević u umivenijoj verziji, kroz srpski nacionalizam prihvaća i četničku ideologiju. Tadić bi i Kosovo, i Europsku uniju, i dobrosusjedske odnose unatoč rehabilitaciji četništva. E, Tadiću, to sve ne može zajedno, jer jedno isključuje drugo.”

Rehabilitacija Draže Mihailovića, koju po generalu Kapičiću podržava i očekuje većina srpskog naroda moguća je zato što:

“ ... antifašizam u užoj Srbiji nije dovoljno i duboko zaživio i očito se nije ukorijenio kao četništvo koje je bilo dominantnije. Zbog svoje monarhističke prošlosti, Srbi se jednostavno nisu identificirali s partizanskim pokretom. Sada je to očito i još pojačano kroz službenu srpsku politiku rehabilitacije Draže Mihailovića.”

Posljedice te radikalizacija srbijanskog društva po Hrvatsku ne mogu u vrijeme današnje predstavljati neku opasnost koju je jačanje velikosrpske ideje moglo imati u nekim drugim vremenima, osim u onom dijelu u kojem će se radikalizirati hrvatska desnica i pojačati fašističke (ustaške) tendencije u hrvatskom društvu, ionko tome dovoljno sklonom.

Ako bismo parafrazirali Jovu Kapičića i prenijeli njegov stav o predsjedniku Srbije B. Tadiću na hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića, dobili bismo istinitu tvrdnju:

“Treba biti iskren i reći da predsjednik Josipović, kao Franjo Tuđman u umivenijoj verziji, kroz hrvatski nacional-šovinizam prihvaća i ustašku ideologiju. Josipović bi i HR HB, i Europsku uniju, i dobrosusjedske odnose unatoč rehabilitaciji ustaštva. E, Josipoviću, to sve ne može zajedno, jer jedno isključuje drugo.”

Da, to stoji, jer su na Zapadu već ocijenili da je Josipovićeva politika prema BiH samo nastavak one Tuđmanove, a da se ne ograđuje od ustaštva, pokazuje i njegovo “hodočašće” na Bleiburško polje i polaganje vijenaca “nevinim žrtvama”.

To što se u Hrvatskoj “zgražamo” nad “izjednačavanjem četnika s antifašističkim borcima” je bez ikakve osnove, zato što je Hrvatski sabor već 1992. u pravima izjednačio pripadnike “hrvatske domovinske vojske iz 2. Svjetskog rata” s antifašističkim borcima, a iste godine usvojio i Deklaraciju o osudi političkog procesa i presude kardinalu dr. Alojziju Stepincu, čime je zapravo poništio tu presudu.

Ja ovime ne želim izjednačiti A. Stepinca s D. Mihailovićem, jer Stepinac nije bio ratni zločinac, što je Mihailović bio, Stepinac je bio istaknuti kolaboracionist, koji je najprilježnije surađivo s najmonstruoznijim režimom ikad, ponekad osuđujući njegove metode (Jasenovac npr), ali zato blagoslivljajući rezultat tih metoda (Katoličku državu Hrvatsku).

Eto Srbi u stvari rade isto ono što smo mi napravili, samo s pomakom od desetak godina.

I još nešto, u Srbiji se odluka o izjednačavanju četnika s antifašističkim borcima u praksi ne primjenjuje.

Komentari

Red Cavalry

Ignoriram tebe i tvoj upis iz petinih žila.

Tko je glasao

Dobro

beznadežni, kako god ti kažeš.

Tko je glasao

i rusima bi bilo bolje...

...da su napustili Staljingrad. Dobili bi njemačku civiliziranu vlast, koja bi najvjerojatnije evoluirala u demokraciju kao i Španjolska poslije Franka. Međutim, tada bi ostali uskaćeni za Bulgakova, Šalamova i Solženjicina,... nikad nemoš sve imati.

Tko je glasao

Njemačka civilizirana vlast!!!!

Ala!!!!

A jesi li ti matere ti možda čuo za nešto što se zvalo Generalplan Ost?

E ako nisi, nađi ga na gugletu, pa onda poslije toga stisni petlju pa napiši ovo što si napisao.
A ako jesi čuo ... onda je druga stvar - onda si beznadežan slučaj.

Tko je glasao

Samo me ti

nemoj braniti od četnika.

Da smo poslušali takve kao ti 90-91 danas bih se bavio lovom na dingoe i klokane,možebitno bih bio Crocodile Dundee,kupao se u moru punom morskih pasa i uživao u druženju sa Aboridžinima.

Međutim nisam, pa danas sam svoj na svome .

Na čijem si ti ?

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

Ona je na svome!
Samo i njeno i tvoje jednako smrde.

Tko je glasao

Podmukli izdajniče

kao pod fol kritiziraš četničku fašističku pojavu u Srbiji,a zapravo napadaš pok. Stepinca i Hrvatsku.

Mislim,staviti Stepinca i Dražu u isti kontekst može samo neko četničko pašče.

Kolaboracionist Stepinac kažeš, a što je trebao tada,otići u partizane i s njima pjevati:"Nosim kapu sa tri roga da se borim protiv Boga"

Ako je i od tebe -previše je.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

Nadasve oštrouman zaključak, nema što, i nije ti trebalo dugo ...
Kao da sam ja jedamput dosad napisao da je jadan onaj narod kome je nacionalšovinistička budaletina "otac domovine", ordinarni luđak mu "stvorio državu", kerofašist i kolaboracionist mu "svetac".

Čujem da će te prredložiti za "junca DR".

Tko je glasao

Ovo što on piše je jako

Ovo što on piše je jako rijetko kad izuzmemo četnička pisanja.

To što je autor zapravo fašistički Dozvolite da se obratimo proizvod nije znak da ne raspravimo temu koju je kolega prenio iz Novosti.

Tko je glasao

@kradem

Ti i još vas dvadesetak na ovom sajtu ste fašistički proizvod, pogonjen mržnjom prema drugima i drugačijima.

Tko je glasao

Mene kolega nije sram što ti

Mene kolega nije sram što ti ili ne pamtiš moje pisanje ili me krivo doživljavaš ili mi želiš spustiti.

A u isto vrijeme se jako dobro sjećam tvojih fašističkih osvrta na Vukovar '91.

Tko je glasao

@kradem

Bilo bi zgodno da daš link na te moje fašističke upise, samo to će ti jednako uspjevati kao što uspjeva i "čuvenom fotografu".
Osim toga dobro bi bilo da se prfestanete razbacivati pojmovima kojima ni značenje ne znate.

Tko je glasao

Čuveni fotograf

"čuveni fotograf" ti nema što puno pisati.
Samo ti šalje jednu fotografiju kojom ti poručuje što misli o tvom pisanju.
photo by grdilin:

http://i40.tinypic.com/352hmyb.jpg

Tko je glasao

@grdilin

Dobra slika, tko te to "uhvatio" pri velikom odmoru?

Tko je glasao

Potopilo ti taj dnevnik kojeg

Potopilo ti taj dnevnik kojeg bi mogao navesti, ali ne treba nama link za javnost, dovoljno je samo da se koncentriraš kako treba, sagledaš studeni 1991. u Vukovaru i prebrojiš emocije.

E to, te tvoje emocije su za mene fašizam.

Ti si kao autor vrlo zanimljiva jedinka, ali pozadina toga jeste stereotipna. Prijateljevao sam s jednom takvom jedinkom, čvrsto i bezuvjetno do smrti, pa ćeš mi dopustiti kratak osvrt.

Furate se na katoličanstvo... Na "bezgrešno začeće" četrdesetih godina prošlog stoljeća iako su činjenice i onda i sada pokazivale da ste griješili u ogromnim količinama. Isto tako fajronat opisujete kao smrt na križu, ostavljeni i prodani za par srebrenjaka, dok je zapravo crni đava krepa na tom križu.

Tko je glasao

@kradem

Iskreno, gdje vi krepavate puca mi kurac ...
A kako se arhive otvaraju, svako pametan vidi tko je u pravu.

A prema onima kojima je Blago Zadro heroj, nemam empatije.
Zapitajte se kome je i zašto trebalo napadati JNA u Vukovaru?
Što ste htjeli, to ste dobili.

Tko je glasao

što ste htjeli, to ste

što ste htjeli, to ste dobili

istina, baš kao i Srbi u Hrvatskoj, mnogima Srbija nije bila nikada bliže nego što je danas kada su u njoj

Tko je glasao

@Rebel

A eto vidiš, Srbiju su "bojovnici iz Čavoglava" i temeljito razorili i premrežili minama ...
A nisu oni?
NATO je!
Nisam znao!

A da nije toga bilo, ostali bismo mi u Hrvtskoj uskraćeni i za takve živopisne likove poput tebe, što bi bio nezamisliv gubitak.

Razoriš si četvrtinu države, istjeraš stotine tisuća vlastitih državljana i trijumfiraš, to mogu zaista samo prirodno obdareni ljudi.

Tko je glasao

malo ti se klikeri kotrljaju

malo ti se klikeri kotrljaju pod stare dane u pogrešnom smjeru

daklem velikosrpska bulumenta na čelu sa tog. JNA je srušila četvrtinu države, a od ovih nekoliko stotina tisuća duša, barem je 50% imalo neki karabinčić i vjeru u majku Srbiju koja ih je ostavila usranih gaća kada im je najviše trebala

shit happens

Tko je glasao

@Rebel

Neće moći, jer najveći dio su razorili "bojovnici iz Čavoglava", pa i topovi JNA su reazorili Vukovar, ali njihove "uzice" je potezao "heroj Blago Zadro", pitam se jesu li Iločani svijesni koliku su sreću imali što među njima "heroja zadri" nije bilo, a mogao je i Ilok i biti temeljito razoren i biti "grad-heroj", ali eto na sreću nije..

Tko je glasao

evo vidiš feniks@ ti si

evo vidiš feniks@ ti si četnik, a ovako pišu Srbi zdravog razuma i čistog obraza :

www.e-novine.com/stav/61786-Spomenik-rtvama-nepovoljne-vremenske-prognoz...

Tko je glasao

Logika pokvarene gramofonske ploče i duša ustajale baruštine

Mogli su Rusi tako napustiti Staljingrad, pa i Moskvu i ne bi im ti gradovi nastradali od artiljerije fašista!

Imaš logiku pokvarene gramofonske ploče i dušu ustajale baruštine!

Iločani su osjetili teški život u progonstvu, te dočekali prazne kuće iz kojih su im doslovno sve odvukli dobri susjedi Srbi.
Ipak ovi im moraju biti zahvalni za to, jer su im sačuvali makar zidove!?

Tko je glasao

neće moći samo u četničkoj

neće moći samo u četničkoj propagandi koju ti promoviraš, inače će moći itekako, bez obzira na tvoje velikosrpske mantre, capish?

Tko je glasao

JNA-fil = četnikofil

Zapitajte se kome je i zašto trebalo napadati JNA u Vukovaru?Onima koje je JNA prijetila, jer je bila u kompi s četnicima, a za ove se zna kome su prijetnja.

Što ste htjeli, to ste dobili. Dobili smo vlastitu državu, a to smo i htjeli.
One zločine koje su nad našim ljudima napravili JNA i četička im braća, dobili smo, jer su ti htjeli četnikoslaviju, a i zbog toga što su ovi predugo bili pod Turskom, pa su na zlostavljane prešli običaji zlostavljača.

A Blago Zadro je hrvatski junak, domoljub i legenda Vukovara.
Tvoja empatija pripada "junacima" poput R.Mladića, Karadžića, Kadijevića, Adžića i ostalih junačkih ubojica i rušitelja.
Ti si njihove gore list. Istim ste mlijekom zadojeni i istom mržnjom odgojeni.

Tko je glasao

@ppetra

Ma sve pet, samo pametni ljudi znaju da za osamostaljenje Hrvatske nije trebalo ratovati, ali vi niste željeli samostalnu Hrvatsku, to vam se nekako činilo premalo, htjeli ste Hrvatsku bez Srba i kako vas je podučio "stvaratelj države", Hrvatsku "veću nego je ikada bila", a to već bez rata ili bez "plaćanja cijene" nije bilo moguće.
Vrag je jedino u tome što smo mi platili punu cijenu, a dobili zauzvrat samo pola plaćenoga, naime Srbe smo uspjeli istjerati, ali ptripojiti dio BiH nismo.

A Blago Zadro, eh trebao bih prema onoj de mortibus nihil nissi bene, ali ne mogu, čovjek je bio, hm, drugi T. Mečep, pa ayko se njega slavi i proglšava hewrojem, ja tvrdim da bi se po istoj osnovui trebalo slavoiti i T. Merčep, jer on nije bio ništa manji "heroj" od Blage Zadre. Sve si nešto m,islim da bi ga se i slavilo da je poginuo. Možda bi ona ništarija od Kotromanoivića predložila i novi "velered" nazvan po Merčepu. Samo, jebi ga, Merčep nije imao sreće, nije ušao u legendu, njemu sude radi prepoznatljivog "rukopisa" koji je za sobom ostavio. Sudili bi i Zadri da je preživio!.

I što je sa svim onim zločinima, ne malobrojnijim i ne manje staršnim koje su "naši ljudi" počinili prema Srbima u Hrvatskoj?
I pretani lupetati o četničkim zločinima jer su ustaški bili i monstruozniji, a po broju bar pet puta veći.
Sve žrtve "Dinarske divizije" popa Đujića evidentirane su, ima ih 2.786, među kojima su i brojni Srbi, oni koji nisu pristali uz četništvo, što je jedna desetina broja žrtava ustaškog logora Jadovno.

Tko je glasao

I od Predsjednika pravi ustašu, kada ih već nigdje nema

“Treba biti iskren i reći da predsjednik Josipović, kao Franjo Tuđman u umivenijoj verziji, kroz hrvatski nacional-šovinizam prihvaća i ustašku ideologiju. Josipović bi i HR HB, i Europsku uniju, i dobrosusjedske odnose unatoč rehabilitaciji ustaštva. E, Josipoviću, to sve ne može zajedno, jer jedno isključuje drugo.” Ovoliko gluposti iskazanih u tako malo teksta, je nemoguće postići, bilo kome osim @feniksu.

Četništvo je uvijek tinjalo, razgorjelo se devedetih, a i danas bukti nesmanjenom žestinom, dok ustaša jednostavno nema, te ih @feniks mora proizvoditi čak i od Predsjednika RH- kako bi umanjio i sakrio istinu: četništvo je vodeća politika u Srbiji. Dio te politike je otvoren, a dio se nalazi zamaskiran u drugim strankama, u akademskim krugovima,...

Tko je glasao

General Simovića i Draža

Puč generala Simovića, plaćen po Englezima, a proveden po srbijanskim radikalima i četnicima bio je prvenstveno uperen protiv kompromisnog rješenja tzv. "Hrvatskog Pitanja". Od 1918 do 1928 trajala je borba Hrvata protiv velikosrpskog posezanja prema hrvatskim povjesnim prostorima. Ta borba je 1928 kulminirala u Beogradu ubojstvom Radića i drugova.
Komunisti su u Puču imali ulogu "Trittbrettfahrer " ( to su oni koji se voze izvan tramvaja) koju su poslije debelo falsicicirali i retuširali, a Draža i četnici su dobili ulogu; prvenstveno buniti "Prečane" protiv uspostave hrvatske države na njenom povjesnom prostoru.
Uz pomoć velikosrpske PC u Hrvatskoj, nicale su četničke čete ko pečurke poslije kiše, koje su napalale na friško uspostavljenu hrvatsku državu. Do 1943 u Bosni NIJE bilo partizana!

Ovo je bilo potrebno reći da bi se shvatio kontekst rehabilitacije Draže Mihajlovića. Ne treba on Srbiji za ono jučer, nego za ovo danas. Ideja je, da treba politički osnažiti dodikovu republiku šumsku!!!
Zato je priča našeg neumornog narodnog pisca Feniksa i dalje samo još jedna "šuplja priča" o još šupljem antifašizmu koji se uzgred rečeno rodio ispod tople četničke šubare.

Tko je glasao

@rush

Ma imaš ti pravo, partizana uopće nije bilo, a okupatori su na prostoru okupirne Kraljevine Jugoslavije držali oko 1,000.000, što svojih vojnika što kvislinga, nisu znali što bi drudje s njima.
A hrvatsku državu kao FDH uspostavio je 1943., isto nepostojei ZAVNOH.

Tko je glasao

Feniks, Srbijanci su od 45-te

Feniks,

Srbijanci su od 45-te na dalje velku večinu četnika ugradili u JNA i dali im statut antifašista.
Osjetio je to ne mali broj regruta.

Tko je glasao

Podaci za oficire

Od 1944 do kraja NOB preslo je u sastav NOVJ:

- 1963 oficira iz domobranske vojske

- 215 oficira iz njemačke vojske

- 322 oficira iz bugarske vojske

- 124 oficira iz italijanske vojske

- 18 oficira iz madjarske vojske

- 4 oficira iz albanske vojske

- 727 oficira iz četnickih jedinica

- 17 oficira iz vojske kraljevine Jugoslavije ( u Egiptu )

U 1945 po dolasku iz zarobljeništva uslo je 733 oficira bjv u JA, a 1946/1947 jos 1283 ( izmedju ostalog i 12 generala bjv )

Zainteresovani mogu još više naci u ediciji Razvoj OS SFRJ, knjiga 24.

Tko je glasao

@Skviki

Kad ti kažeš, onda je sigurno tako, jer Ivan Gošnjak i Viktor Bubanj i nisu radili ništa drugo nego "ugrađivali" četnike u JA/JNA, a najpoznatiji među njima bio je Franjo Tuđman.

Tko je glasao

Nedostatak lovnog plijena ima razloge u susjedovom dvorišću

U Hrvatskoj, samo na drugačiji način, rehabilitirane su ustaše pretvaranjem u pripadnike tzv. Domovinske vojske, koja pod tim nazivom i ustrojem nikada i nije postojala.
Tim ustašama su osigurana sva prava kao i borcima NOB-a s time da su, za razliku od boraca NOB-a, mnogi su od HDZ-a odlikovani i unaprijeđeni u viša časnička zvanja.
Sve izvjesnija rehabilitacija četničkog zapovjednika Draže Mihailovića i četničkog pokreta nanijeti će najveću štetu srpskom narodu, kao što i rehabilitacija ustaštva nanosi štetu hrvatskom narodu.

U Srbiji se odluka o izjednačavanju četnika s antifašističkim borcima u praksi ne primjenjuje.

Kad si već piknul ovu priču mogel si reći i zakaj se ne provodi...

Tko je glasao

@Golgota

Pa možeš i ti nešto.

Tko je glasao

Eto Srbi u stvari rade isto

Eto Srbi u stvari rade isto ono što smo mi napravili, samo s pomakom od desetak godina.
Furaš se na Josipovića i njegovih 10-15 za ono što je 20?

Uz to ti i logički dnevnik ne prolazi pošto "poentiraš" usporedbom uz pretpostavku da je domobran=četnik uz istovremenih ustaša=četnik...

Tko je glasao

@krdem

Ovo s Josipovićem baš i ne razumijem.

Bivši pripadnici ustaške vojnice u RH primaju povlaštene mirovine.
Uostalom kvisling je kvisling, veleizdajnik.

Tko je glasao

Ovo s Josipovićem baš i ne

Ovo s Josipovićem baš i ne razumijem.
Spominješ 1992. i kasnije kažeš desetak godina.

Bivši pripadnici ustaške vojnice u RH primaju povlaštene mirovine.
Ovo nisam znao. Odnosno, da li je ovo "vojnice" tvoj lapsus ili to predstavlja nešto?

Uostalom kvisling je kvisling, veleizdajnik.
Jeste, s tim da ako se ne varam su domobrani bili obavezna vojska, nije se moglo izbjeći odlazak osim, naravno, od 1942. izravnim pristupanju partizanima.

Tko je glasao

@kradem

Spominješ 1992. i kasnije kažeš desetak godina.
Mislim da je iz teksta dovoljno jasno da se 1992. odnosi na procese rehabilitcije, a ne na Josipovića.

Ovo nisam znao. Odnosno, da li je ovo "vojnice" tvoj lapsus ili to predstavlja nešto?
Osobno sam upoznao nekoliko zakletih ustaša koji primaju povlaštene mirovine, a upoznao sam i jednoga koji je ponudu odbio.

Jeste, s tim da ako se ne varam su domobrani bili obavezna vojska, nije se moglo izbjeći odlazak osim, naravno, od 1942. izravnim pristupanju partizanima.
Ne znam zašto od 1942.?

Tko je glasao

Prije svega isprike kolega,

Prije svega isprike kolega, sad sam pročitao Kom penzija kom rehabilitacija i shvatio kako u svom dnevniku iznosiš meni dosad nepoznate činjenice.

Josipovića sam spomenuo samo usput, u smislu da i on kao i ti za nešto što je period od dvadeset godina kažete desetak... I na kraju imam još jednu grešku, gdje sam lipanj '41. pretvorio u lipanj '42.

Sve u svemu idem kliknuti zasluženih +1 na dnevnik. :)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci