Tagovi

Potvrda o plaćenoj naknadi...

Već godinam sam uredno registriravao motorno vozilo - automobil; kupovao, prodavao, prebacivao vlasništvo, mijenjao registarske oznake, radio police osiguranja i tehničke preglede... Znao sam da pri tome plaćam hrpetinu nekih naknada koje ni pobrojati nebih mogao, i da naizgled jednostavan proces registracije i upisa vlasništva generira šumu dokumenata...

I kad sam već bio oduševljen što u 21. stoljeću konačno ne moraš s auta koje je kupljeno u Zagrebu, ali s npr. DU tablama skinuti te iste table, uz punomoć ih poslati nekome u 700 km udaljeni grad kako bi ih on tamo predao i tebi natrag istim autobusom pismonošom dostavio odjavu, već se sad to može i u postaji MUP-a koja će ti izdati nove tablice, doživio sam novo iznenađenje.

Prije nepuna dva mjeseca napravio sam tehnički i registraciju vozila. S obzirom da sam mijenjao tablice, prvo sam otišao lijepo u MUP u Heizlovu, vratiti stare tablice i uzeti nove. Zatim s tim otišao na tehnički odraditi ostatak, i tamo sve platiti i biti miran idućih godinu dana.

Još mi nije toliko smetalo što su mi u osiguranju upisali krivi broj registracije pa sam i tamo morao još jednom ići, ali su na tehničkom zaključili da se već dvije godine (a pri tome sam uredno prolazio registraciju) vozim s atestiranom plinskom instalacijom koja nije navedena u prometnoj dozvoli. Tako su me s tehničkog otpravili ponovo u Heinzlovu, gdje su oni došli do zaključka da je kriva prijašnja postaja MUP-a koja to nije upisala.

Nebitno, platim na pošti sve što trebam platiti, oni mi naprave dokumente i ja sretan.

Nakon dva mjeseca, prodam ja vozilo. Nakon dva dana zove me kupac i pita gdje je POTVRDA O PLAĆENOJ NAKNADI ZA CESTE, jer bez toga ne može na sebe prenijeti vozilo. Uplatnica postoji, dakle platio sam, ali nema ekstra potvrde. Koja zapravo ne služi kao potvrda da sam platio naknadu za ceste, već kao potvrda da nisam napravio povrat tih sredstava. A u pravilniku na osnovu kojeg je taj dokument nastao lijepo piše da:
- se može izvršiti povrat sredstava uplaćenih kao NAKNADA ZA CESTE, ako je vlasnik prethodno odjavio vozilo, te donio potvrdu na kojoj se to ubilježilo.

Kad vozilo mijenja vlasnika, MUP (iako to na njihovim stranicama nigdje nije navedeno) traži taj papir da bi vidio da tamo nije ubilježeno da je izvršen povrat sredstava.

Pisao sam mail MUP-u i Zagrebačkoj upravi za ceste, s pitanjem i obrazloženjem elementarne logike: ako nisam odjavio vozilo, nisam niti mogao napraviti povrat sredstava.

Duplikat potvrde se može dobiti u upravi za ceste Zagreba, pri tome treba priložiti:
- kopiju prometne dozvole
- kopiju kupoprodajnog ugovora
- 40 kn biljega

I u roku od 15 dana stiže potvrda. 15 DANA NJIMA TREBA DA NAPIŠU DVIJE REČENICE!!!

Plus toga, na kraju sam skužio da ja tu potvrdu zapravo nikad nisam ni dobio, jer sam platio naknadu u pošti u MUP-u u Heizlovoj, a tu potvrdu izdaje Stanica za tehnički pregled.

Dakle, sad sam morao osobno otići tamo, dati im 40 kn i čekati 15 dana da oni napišu da nisam napravio povrat sredstava, koji NISAM MOGAO niti podići, jer potvrdu koja je za to potrebna nikad nisam dobio, niti sam odjavio vozilo što je preduvjet tome.

Eto, ali to je valjda alibi za gomilu činovnika koji tamo sjede i izdaju potvrde da je more slano, a trava zelena. I sišu državni proračun. Na slavu svojim ujacima, tetkama i kumovima koji su ih uz pomoć vladajućih ili oporbenih tamo uhljebili!

Ponekad mislim da bi stvarno trebalo dijeliti Nobelove nagrade onima koji izmišljaju takve kreativne poze platonskog seksa, tj. načine kako jebati narod u zdrav mozak!

Komentari

Svakodnevni život čovjeka vulgaris

prepun je sličnih idiotskih primjera

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

jesi siguran da je gotovo?

jesi siguran da je gotovo?

Tko je glasao

Pa ne znam da li je gotovo

Pa ne znam da li je gotovo ali znam da mi se vjerojatno neće ponoviti u idućih nekoliko godina (ili se bar nadam da će tako biti) - odselio sam se u normalnu državu, gdje se također stvari rješavaju promptno, u jednom danu, a često i online. Bez potvrda i biljega...

Tko je glasao

CKIH

da malo ironiziram,i ja u SAD imam problema oko registracije.naime,moram doci bar JEDNU minutu prije nego zatvore saltere.na mjesec i barem 5 dana prije isteka registracije dobijem obavijest o cijeni registracije sa tocnim iznosom pojedinih troskova.registraciju mogu izvrsiti do krja mjeseca u kojem mi istice.u protivnom cu platiti nesto minimalne "kazne"(par dolara),ali ako me uhvati policija,to je vec nesto vise.ako nema guzve registracija traje 1 (jednu)minutu,a ako je guzva moze potrajati i do 3(tri) minute.nitko te nista ne pita.ni gdje je auto,je li ispravno,osigurano, itd.napravi prekrsaj u saobracaju i svaki nedostatak ce te jako,jako puno kostati.osiguranje ode u nebesa,a za neispravnost,recimo kocnica,mozes otici na dugogodisnju robiju.i da ne zaboravim,ove urede gdje se vrsi registracija drze privatnici.tu isto mozes produziti dozvolu,dobiti novu dozvolu,prebaciti auto na sebe i sve sto se tice auta,dozvola,vlasnistva.tu se obavlja i pregled sluha,vida,izradjuju fotografije za dokumente,tako da izrada nekog dokumenta ne traje vise od desetak minuta.i jos nesto.sve ovo (osim pregleda )mozes obaviti i putem interneta.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci