Tagovi

Potpisi

Ponukan trenutnim problemima glede aktiviranja ZERP-a, htjedoh nešto brzo složiti u svezi poblema potpisa.

Iz ovog primjera se vidi kako je nešto potpisano. Kronološki gledano, prema navorima Degarda 2004 potpisan je sporazum, prema Sanaderu nije sporazum nego je parafiran zapisnik, i sad opet prema Rehnu je to ipak sporazum... Mislim, netko mora lagati, zar ne? Još na kraju Mesić obećava zadovoljavajuće rješenje za sve strane. Iako mi nije jasno kako on može preuzeti takvu obvezu u ime buduće vlade, koja ga i ne mora poslušati (ali mora slijediti prethodno potpisano). K tomu treba dodati i iznesene činjenice od cijenjenog političara, gospodina Tončija Tadića kako je to sve bilo nepotrebno. Netko je na ovim stranicama napisao kako nije moguće da (tajnik vlade) Hido Bišćević nešto potpiše u ime Hrvatske, ali bi sad se dalo pretpostaviti i drugačije...

Realno gledano potpis znači zaduženje, preuzimanje obveze, itd. "No big deal"... No problemi u Hrvatskoj nastaju što je većina potpisanog (pogotovo za vladavine HDZeja) TAJNA. Mislim to je TAJNA za građane u Republici Hrvatskoj a sredstvo političkog i recimo ekonomskog pritiska za sve ostale. Znači ipak je to u hrvatskom slučaju "big deal". Primjeri: HT, ZERP, Sunčani Hvar, Liburnija (potpisano na zatvorenoj sjednici vlade pa procurilo u javnost)... Sve TAJNA do TAJNE.

Ne bi li političari, vlada i sve njima blisko trebali raditi javni posao i biti odgovorni biračima (koja utopija, ha!). Može li obični smrtnik u hrvatskoj vidjeti te POTPISANE ugovore ? Ako ne, kako je to moguće ? Mislim, puno JAVNIH osoba je potpisalo previše TAJNIH ugovora. Političari se (posakrito) razbacuju potpisima i nije baš kako ih to košta.

Kako nisam pravnik rado bih inicirao neku suvislu stručnu raspravu na ovu temu. Iako, u realnosti, pravosuđe "u hrvata" je zapravo jedna velika zona sumraka...

PS Upravo slušam razgovor sa presjednikom o tome kako će kad uđemo u EU, funkcija zaštite Jadrana, biti regulirana putem institucija EU. "Brigo moja prijeđi na drugoga". Sve ljepše od ljepšega... Mislim, razumljivo je kako predsjednik ne može promijeniti potpisano, ali nije vrijeme za lupetanje. U EU ćemo ući kada budemo spremni, odnosno kada se SAMI uredimo.

PPS Ako postoji element izdaje kao kaznenog djela, i ako ZERP se može definirati kao nacionalni interes, da li su političari (Sanader ili recimo Bišćević) odgovorni za takvo što potpisivanjem štetnih međudržavnih ugovora. Ne mogu se sjetiti da je ikada i igdje postojao takav slučaj.

PPPS U ovom konkretnom slučaju je znakovito i to kako se Slovenija više ne poziva na PARAFIRANI sporazum Račan-Drnovšek (vjerojatno će to uslijediti pri arbitraži granice). Naravno, kad su dobili drugi argument/adut u ruke...

Tagovi

Komentari

Nema tu nikakvih tajni niti

Nema tu nikakvih tajni niti tajnih sporazuma jer ta pitanja rjesava Sabor a ne Vlada. Odnosno, Vlada ima ovlasti za dio, ali Sabor MORA amenovati sve te odluke, makar i naknadno.
Jedina je grjeska sto u Odluku, kao i u Hidajetov zapisnik nije ugradjen vremenski uvjet vec samo neodredjen uvjet da se ZERP susppendirra do donosenja Ugovora o partnerstvu u ribarstvu između Europske zajednice i Republike Hrvatske. Taj se Ugovor potpisuje tek danom ulaska RH u EU i - ko visi? Unija je jednostrano rekla da se ugovor ne potpisuje sada, poglavlje Ribarstvo iz predpristupnih pregovora hvata prasinu a RH se prisiljava na odstupanje od suverenih prava. Politickom prisilom, ne pravnom!!!! Ollie Rehn je direktno poslao poruku, odgovorio sam ti OVDJE, a OVDJE imas prijevod zapisnika tog sastanka i linkove prema stranicama gdje je objavljen na portalu MVPEI-ja.

Na Hrvatsku se trenutno vrsi nevidjena politicka haranga e da bi se dozvolilo Italijanima unistavati jos barem gdinau dana Jadran, ali i Slovencima da iskusaju svoju snagu te uvjetuju Hrvate na primjerenije ponasanje (citaj skidanje gaca) u bar nekoliko ostalih spornih pitanja. Sve je ovo grjeska vanjske politike koja je do toga dovela, prvo losim vodjenjem razgovora i pripremom susjednih zemalja i same EU kad se pripremao ZERP a nakon toga i uzasno neprincipijelnim dodvoravanjem jer je puna primjena ZERP-a odgadjana cak tri puta.
ZERP ce opet biti izigran jer su svima pune gace i jednostavno ne zele prihvatiti mogucnost da im netko malo prijeti iz EU. Pa ponekima i same gace padaju, iako pricaju da ih i zubima cvrsto drze.

Tko je glasao

Sanader je izjavio kako je

Sanader je izjavio kako je parafiran zapisnik (pogledaj snimke iz tog doba) a ti iznosiš slijedeće sa stranica MVPEIa:


Hrvatska je potvrdila da tijekom tog razdoblja neće biti promjena u postojećem režimu za države članice Europske unije u predmetnom području Jadranskog mora.

Ovo gore napisano nije sadržaj jednog zapisnika o sastanku nego obveze koju ima Hrvatska. Možda nije (više) tajna ali je POTPIS. I to onaj obvezujući.

Tko je glasao

Da nije mozda? A sto se

Da nije mozda? A sto se svaka gleda van konteksta?
Moj prijatelju, Ugovor o ribarstvu je sklopljen s dvadesetak zemalja a s Hrvatskom - ne. I nece biti potpisan do ulsaka RH u EU. Nije li to i necija druga neispunjena obaveza?
zasto samo RH ima i treba imati obavezu od svoje vlastite odluke koju su "dogovorili"? Zasto EU ne pristupi pregovorima i obaveze se Ugovorom o ribarstvu?
Odgovor na zadnje pitanje (i moje misljenje) jeste da bi pregovarajuci i sklapajuci ugovor trebali nesto i - platiti te - dati. Sto nije lakse i jeftinije prisilom oteti?

Tko je glasao

Stoji što kažeš... Ali

Stoji što kažeš... Ali opet... Ne trebaš biti Einstein kako bi skužio da Italija koči potpisivanje ugovora o ribarstvu.

No pristupni ugovori za EU nemaju definirane datume nego se procjenjuje na osnovu napretka (inače bi smi kandidati mogli dići noge u zrak i mirno čekati priljučenje). Dok god mi nismo spremni (a nismo) oni mogu odgađati ugovor o ribarstvu. Da ugovor o ribarstvu između RH i EU ima neki datum onda bismo mi imali pravni argument a očigledno je kako nemamo (nitko to ne iznosi).

Ali mi smo donijeli odluku/sporazum/zapisnik/obvezu koji stupa ODMAH na snagu, te taj dokument "predali" u EU i to POTPISALI (na zapisniku). Na to nas NITKO nije tjerao. Primjer čistog političkog amaterizma u hrvata.

Oni neće ništa prisilom uzimati/otimati ili što već, mi ćemo im sami to dati prema našim obvezama.

PS Ja stvarno imam strah od onog što mi ne znamo a doktor Sanader (ili bilo tko iz nejegove ekipe) je potpisao u ime RH.

Tko je glasao

Ne Italija. Slovenija.

Ne Italija. Slovenija. Slovenija koci poglavlje Ribarstvo i jos jedno poglavlje.

Tko je glasao

Od vlasti koja ce napraviti

Od vlasti koja ce napraviti sto treba napraviti, prvo ocekujem ponistenje svih tajnih ugovora izmedju drzave i privatnih partnera, s obzirom da su protuustavni.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

da, iz čega to proizlazi?

da, iz čega to proizlazi?

Tko je glasao

Iz naroda kao suverena. S

Iz naroda kao suverena. S obzirom da nesto sto se narodu radi iza ledja, na moze biti odluka naroda kao suverena, samim time takva odluka je protuustavna.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

U Ustavu seljačke republike

U Ustavu seljačke republike Hrvatske koji je izradio ranih 20-tih godina prošlog stoljeća Stjepan Radić ima odredba kojom se zabranjuje bilo kakva tajna diplomacija i tajni ugovori. Eto koliko je Stipica bio ispred svog vremena.

Tko je glasao

Stjepan Radic je JOTovac.

Stjepan Radic je JOTovac. Nu, sta bilo da bilo, postoji li logicko objasnjenje u kojem bi ja kao vladar dao nekom povjerenje, a taj netko da tada pocne raditi tajne ugovore, iskljucujuci mene, bez da sam ga ja direktno ovlastio za tako nesto? Meni se ipak cini da ja kao vladar te ugovore bez beda mogu uciniti nevazecima, jer ih ja osobno nisam nigdje potpisao. A oni koji jesu, sasvim jasno da to nisu mogli uciniti u moje ime. Jer ja niti ne znam za te ugovore.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Stipica nije niš bil ispred

Stipica nije niš bil ispred naših vremena, on je znal kakvi se biseri kod nas rađaju.

Tko je glasao

da, zanimljivo je to kako se

da,
zanimljivo je to kako se to sve skupa razvija, ako se sjećate Sanader je u dubrovniku vikao da će Degardu poslati bonton i bečku konvenciju, a jučer ovaj se ponovno poziva na sporazum, a da ne kažem kako je ispalo kako je stipe obećao odgodu ZERPa

ima li birača koji se osjećaju malo, jeli, prevarenima?

zanimljiva je i pozicija HSSa kojima bi ribari morali nekako cehovski pripadati, ZERP im čini se i nije neka frka, pelješki most je OK ako se pokaže kako će se platiti, a ni referendum za NATO nije baš must_have

Tko je glasao

Mi nismo sposobni braniti

Mi nismo sposobni braniti naše interese koji su nam međunarodnim pravom zagarantirani, naivno bi bilo očekivati da ćemo braniti naše interese kad su pregovori sa EU u pitanju. Zbog toga možda i svi ovi tajni ugovori.
A moje pitanje je do kada ćemo se ovako guziti Europi sa predsjednikom Dr. Ivo Sanaderom na čelu?
Mi živimo i bez EU koliko vidim, pa par godina poslije postati članica nam more samo koristiti.

Tko je glasao

Da imaš pravo. No

Da imaš pravo. No činjenice su slijedeće - mi ulazimo u Europu tek onda kad "sami pospremimo u našem dvorištu" i to ovisi o nama samima. Nikakvo "guženje" nam neće pomoći, ali naši političari stalno to rade...

To me posjeća na onaj vic o Muji lovcu kad je išao u lov na medvjeda: Naiđe mujo na medvjeda, uperi pušku opali, medi ništa. Dohvati njega medo i naguzi. Slijedeći put dođe Mujo sa bazukom i opet medi ništa. Dohvati ga i naguzi. Opet Mujo u šumu sa topom a medi opet ništa. Neguzi ga i reče: "Pa dobro mujo jesi ti lovac ili peder ?".

No natrag na temu. Kad tad će naši političari (pa i doktor Sadander) morati "k doktoru na krpanje". Ili je to samo u vicu moguće ?

Tko je glasao

Ma kako bi jako želio da si

Ma kako bi jako želio da si u pravu nažalost mi u europu ulazimo da bi bili prisilno sređeni. Ovo što se radi zadnjih par godina je u najvećem broju slučajeva loš copy-paste sistem raznih postojećih pravila i zakona iz nekih zapadnih sustava kako bi se postigao minimum koji treba papirološki zadovoljit da bi nas progutala euro komuna. A u mđuvremenu se propagira neki sistem pregovora i narodu se mažu oči.
Dakle realnost je da nas guraju u evropu da bi nas ista sredila jer nemamo dovoljno volje da se sredimo sami! A i lakše je tako posli će sve evropa bit kriva a ne naši zlatni politićari koji će baj d vej bit dobro uhljebljeni od iste.

svi smo mi samo duhovi na ruševinama nekih davnih civilizacija

svi smo mi samo duhovi na ruševinama nekih davnih civilizacija

Tko je glasao

No ima se još za dodati na

No ima se još za dodati na tvoj komentar.

Dakle, njihov (europski) novac je već tu... Nije ni čudo ako nas guraju.

No jednom prilikom mi je prijatelj ukazao na jedan čimbenik koji bi mogao opovrgnuti tu tvrdnju. Hrvatska nema zakon o porijeklu novca, što otprilike znači: (prljavi) novac uđe i preko naših (ustvari njihovih) banaka izađe kao čist. Dokle god smo mi izvan EU to će funkcionirati. Možda se nekima iz Europe čak i ne žuri...

Naši političari će uvijek biti uhljebljeni od nas i našeg novca, ne od europskog - vjerojatniji je scenarij kako ćemo onda izdvajati još više za poreze.

Tko je glasao

Dok nam je na vrhu

Dok nam je na vrhu poltronski kadar, umjesto politickog vodstva.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci