Tagovi

:: Potonuće Brodosplita

Večernji list od 15. Svibnja 2007. objavio je članak o financijskom poslovanju Brodosplita. Iz tog depresivnog članka možete saznati da je Brodosplit prošle godine poslovao s gubitkom od fantastičnih 639 milijuna kuna (639.000.000,00). Da bi ste dobili kakvu takvu predstavu o tome kakva je to ogromna svota novaca, ako podijelite 639 milijuna sa 3.500 radnika (koliko ih Brodosplit zapošljava) dobit će te da na svakog radnika Brodosplita otpada po 182.500 kn. Ako taj broj podijelimo s 12 mjeseci, ispada da je svaki radnik Brodosplita mjesečno državu došao 15.200 kn. Kad tako sagledate brojke, onda se postavlja pitanje čemu služi takvo jedno brodogradilište? Državi bi bilo jeftinije da sve te ljude plaća da ništa ne rade i to ne da im plaća minimalac, već jednu prosječnu hrvatsku brurto plaću sa svim davanjima i još bi se uštedjelo bar 200 milijuna kuna. Unatoč takvim crnim podacima, političari koji vode ovu zemlju, koji su najodgovorniji za stanje gospodarstva i koji su na kraju krajeva bili i akteri afere Brodospit (Ivo Sanader, Branko Vukelić i Goran Vukasović prije svih), tvrde da je sve sjajno. Tvrde kako su ugovori potpisani 2006. kvalitetniji nego oni prijašnji, kako Vukelić dobro radi svoj posao i javno im se odaje priznanje za dobar rad. No realnost govori drukčije. Dug se sa 520 milijuna kuna iz 2005. popeo na 639 milijuna kuna. Tko je odgovarao? Nitko… čak niti predsjednik NADZORNOG odbora Brodosplita Branko Vukelić, koji je NADZIRAO potpisivanje takvih katastrofalnih ugovora, nije ostao čak niti bez svoje ministarske fotelje, a kamo li da je snosio kakve teže sankcije… a 639 milijuna kuna više nema… Sigurno se pitate gdje su ti novci završili? To bar nije teško pogoditi. Pogledajte tko brani rad nadzornog odbora i uprave, tko je na vlasti u tom kraju i sve će vam biti jasno. cnn.blog.hr

Komentari

Ne mogu vjerovat! Pa ovdje

Ne mogu vjerovat! Pa ovdje je otvoren natječaj za najefikasnijeg lopova u Hrvatskoj. Ukrali su jedni, pa su ukrali drugi, pa sad opet kradu ovi prvi. Pa čije oni to kradu? U čemu je tu vic? Ili vica nema. Sad će, valjda Vukelić istraživati tko je pokrao prije njega, a on je u skandalima do guše. Kalmeta će provjeravati poslovanje dječjih vrtića, a Kirin akademije znanosti i umjetnosti. Iskreno, čini mi se da se hobortnice nećemo riješiti (kao ni Talijani) dok barem jedan od debljih krakova ne završi iza rešetaka.

nvuljanic

Tko je glasao

sdp je imao lenca, hdz ima

sdp je imao lenca, hdz ima brodosplit, rezutat je 1:1, a popusili smo svi mi.... a tak nam i treba kad radi ovakvih gadarija neidem pred banske dvore trazeci krv .....

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Takva usporedba je u rangu s

Takva usporedba je u rangu s recimo... ja tebi razbijem Ferrarija pa onda ti meni razbiješ stojadina i onda smo 1:1 u razbijenim autima.

Tko je glasao

Dobro si to rekao. Lenac je

Dobro si to rekao. Lenac je Ferrari. Naime, u SDP-ovom Lencu je nestalo 110 000 000 USD.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

gubitak lenca je 328

gubitak lenca je 328 milijuna kuna; to je dokazana brojka, vrlo dobro dokumentirana i priznata čak i od strane privremeno vladajuće stranke

čisto perspektive radi, u istoj godini u kojoj je lenac otišao u stečaj (a to je 2003) na sanaciju ostalih hrvatskih brodogradilišta je otišlo oko 2.4mlrd kuna (dakle 8x više)

dugovi Lenca su generirani tijekom razdoblja od 3 godine, od čega je najveći dio (oko 28mil USD) generirano na spornome brodu Kraka i preinakama koje su za potrebe Alcatela napravljene a koje Alcatel nije htio platiti između ostalog i zato jer je tijekom prerade broda došlo do korjenite promjene stanja na tržištu pa brod odjednom nije više bio potreban

(obzirom da si iz rijeke, zasigurno poznaš nekoga iz Lenca koji ti to može i potvrditi)

u drugim diskusijama hvališ HDZ kao stranku koja je pohvatala kriminalce i koja se bori protiv mita i korupcije uz vrlo mjerljive efekte, ako je to doista tako, zašto onda nitko iz lenca nije završio u zatvoru i zašto nema postupka protiv odgovornih, bio to slavko linić, vrhovnik ili bilo tko drugi?

Tko je glasao

Ne znam koliko je nestalo u

Ne znam koliko je nestalo u Lencu i bilo bi mi drago ako bi mi dala nekakav link na takvu informaciju koju spominješ.

S druge pak strane Brodosplit je momentalno u gubitku od 639 milijuna kuna što je vidi koje li podudarnosti otprilike 110 milijuna dolara... zanimljivo... no tu još možemo pribrojati i onih 6 milijuna dolara iz zadnje afere s kojom Vukelić kao predsjednik NO-a "nema ništa"... jadnog su preveslali...

Još kad bih saznali zašto HDZ nije inicirao nikakav kazneni progon odgovornih za Lenac, imali bi pravo stanje stvari. Možda je netko i iz HDZ-a umješan u to? Ili možda pak nema osnove za takvo što jer je tih 110 milijuna dolara izmišljeno?

Ti kao HDZ-ovka sigurno znaš zašto HDZ nije pokrenuo kazneni progon u slučaju Lenac, pa bi bilo zgodno da tu informaciju podjeliš s nama jadnima neukima.

Tko je glasao

prosim lepo, usporedba je

prosim lepo, usporedba je bila hipotetske naravi..
meni visse muci moj durgi dio komentara - jer kad nas vladari plajckaju a mi sutimo i trpimo ko da nisu nase kune u pitanju....

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Slučaj Brodosplit je

Slučaj Brodosplit je pametnima bio jasan od početka. Tamo gdje se ukrade cca 6.000.000 USD, ni ukupno poslovanje ne može dati dobar rezultat.

Dobrim poslovanjem koje podrazumijeva pravu organizaciju (ne lopovsku) i odgovorno ponašanje (ne prema političkim nalogodavcima) ne može se smatrati proizvodnja gubitaka.

Samohvala vlade premijera Sanadera kako su uspjeli riješiti problem brodogradnje u Hrvatskoj, što bi usput bio povijesni uspjeh da je stvaran, bila je isključivo u funkciji obrane lika i djela ministra Vukelića jer čime nego "povijesnim uspjehom" pravdati "sitnicu" od nestanka 6 milijuna koruptivnih USD. A i ne samo ministra Vukelića već i sebe samog i svoje nesposobne vlasti.

Sada kad je afera malo splasnula, u javnost se polako puštaju "kosturi iz ormara". Koliko će ih izšetati, tek će se vidjeti.

Volio bih o financijskom izvješću Brodosplita čuti očitovanje premijera i potpredsjednika Polančeca koji često voli isticati da najradije razgovara u brojkama.

A Vukelića više ne bih volio čuti, on bi ionako rekao da su "brojke zlonamjerno istrgnute iz konteksta".

B-52

Tko je glasao

Za vladavine Velike

Za vladavine Velike koalicije iz brodogradilišta Viktor Lenac isparilo je 110 000 000 dolara u SDP-ovske vode. Možda bi Vukelić trebao to ponajprije istražiti.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Ajmo se složiti oko toga da

Ajmo se složiti oko toga da treba istražiti svaki slučaj gdje postoji osnovana sumnja za pljačku, pronevjeru itd.

Tko je glasao

Ajmo se složiti oko toga da

Ajmo se složiti oko toga da treba istražiti svaki slučaj gdje postoji osnovana sumnja za pljačku, pronevjeru itd.

Tko je glasao

Pravna država trebala je

Pravna država trebala je Viktor Lenac i Brodosplit procesuirati. Ova vlada imala je vremena organizirati pravnu državu i omogučiti joj funkcioniranje. To nije napravljeno već obratno. Stoga glupo je braniti vladajuće lencom kada njihova vladavina nije to dokazala i procesuirala.

Tko je glasao

Svi će doći na red. Zato

Svi će doći na red. Zato ćemo i dati drugi mandat HDZ-u, koji to može učiniti. SDP nije nikad ništa mogao učiniti, jer se bojao. HDZ se ne boji. Nikog.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Nda... HDZ je svoju hrabrost

Nda... HDZ je svoju hrabrost iskazao prvo na rivi 2001. kad su prijetili državnim udarom ako se Gotovina izruči Haagu, da bi onda Carla utjerala strah u kosti Sanaderu koji se prema njoj odnosio kao kakav pudl prema svojem gazdi, pa je u to ime i pronašao Gotovinu na Kanarskim otocima.

Zanimljivo kako se nitko ne sjeti da je upravo Račan i tada vladajuća koalicija spriječila izručenje Bobetka. Vjerojatno je to taj kukavičluk na kojeg si mislila?

Tko je glasao

Neka se istraži i jedno i

Neka se istraži i jedno i drugo.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci