Tagovi

Potemkinova inventura udžbenika

Napokon se ipak nešto prašine diglo oko fantomske "inventure udžbenika". Reagirali su sindikati. Čak se došlo na ideju da bi se taj posao mogao i platiti!?! Meni je ta priča još uvijek toliko nevjerojatna da se povremeno uštipnem ili gledam oko sebe tražeći skrivene kamere...
Bez obzira hoće li se i koliko učiteljima platiti ta "inventura", to je izmišljen posao koji nema ama baš nikakva smisla. Naime, razrednik uzme jedan komplet knjiga, skenira ga čitačem bar-koda i onda napiše kako tih određenih knjiga ima npr. 24. Ali ima u rukama samo jednu - ostale su kod učenika. Ili su već oštećenje, izgubljene... Može li se to nazvati inventurom? Meni više liči na nagađanje. Mislim da je ta "inventura na neviđeno" svojevrstan presedan i nekoga bi trebalo nagraditi za originalnost.
Zašto je ta inventura uopće potrebna? Jedino zbog nesposobnosti onih koje su te udžbenike prošloga ljeta distribuirali školama i na tomu dobro zaradili, a na kraju pojma nemaju koliko je udžbenika u kojoj školi... Prisjetimo se, tada su Narodne novine dobile posao distribucije izravnom pogodbom: državna su tvrtka, pa je logično kako će posao obaviti kvalitetno i na korist društvu... (odabranom, naravno).
Razrednici su sve udžbenike, radne bilježnice i ostalo popisali prošle godine već minimalno tri puta, svaki put besplatno: prilikom odabira udžbenika, kod narudžbe putem weba, te kod zaprimanja, preslagivanja i prebrojavanja udžbenika...
Prava i zbilja ponižavajuća inventura nas tek čeka kad đaci budu vraćali knjige za nekoliko tjedana: trebat će svaku uzeti u ruke, prelistati, procijeniti koliko je oštećena, je li išarana, nedostaje li koja stranica... a onda najesen nekima u razredu dati stare, a drugima nove komplete. Po kojem ključu? Dobrim đacima nove? Ili onima uglednih roditelja? Ima li tko prijedlog?
Dakle, ova svibanjska inventura, osim što podsjeća na čuvenog Potemkina (jer popisuje i nepostojeće udžbenike), jednako bi mogla spadati i u opis poslova gospodina Sizifa. 
Jedina njezina svrhovitost je valjda u tomu što je trebalo potrošiti nekoliko milijuna kuna državnog novca?  Neki su napisali kako će Agencija nabaviti bar-kod čitače za tri milijuna kuna. Svaka će škola dobiti po 1-2 primjerka. Možda su zlatni ili optočeni Swarowski kristalima? Čim stignu, javit ću vam. Međutim, na web-stranicama javne nabave nalazi se dokument br. N-30-V-105353-080408 koji govori o "Izradi aplikacijskog rješenja za provedbu inventure udžbenika u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj" a koju Agencija naručuje od tvrtke KING ICT pregovaračkim postupkom bez prethodne objave po članku 16.2.3 ZJN. Moguće je da 3 milijunčića naših kunića odlazi na Kingov račun samo radi jednoga dodatnog izbornika u e-matici!?! Vinko Filipović Potemkin kaže kako za provođenje javnog natječaja nije bilo vremena. Dakle, on prije 2 mjeseca još nije znao da će trebati provoditi ovu genijalnu inventuru! Još jedna činjenica koja potkrjepljuje kako je cjelokupni projekt besplatnih udžbenika dobro pripremljen.
Još samo mali dodatak mom prethodnom postu o udžbenicima: "Prema podacima iz Vlade projekt besplatnih udžbenika vrijedan je 400 milijuna kuna".

Komentari

Uvijek se nađe neki portir

Uvijek se nađe neki portir na porti, i onda on zajedno s čistačicom popodne diskutira odluke Uprave.

I kaže portir
- Pojima oni nemaju (gore u Upravi) kako se otvaraju i zatvaraju vrata na školi

A kaže čistačica
- Da, zamisli jučer sam tražila nova sredstva za čišćenje WC-a i direktor uopće nije znao koja je razlika od Domestosa bijeloga i crnoga

I onda zajedno se slože
- Ma da, pojima oni nemaju a šefovi su. Da sam ja šef, sve bi bilo bolje...

I tako to u HR se popularno da svim diskutiraju o svemu i svi imaju "stručno" mišljenje o svemu. I uglavnom ovi dolje su uvjereni da oni znaju bolje...

Prisjetimo se, tada su Narodne novine dobile posao distribucije izravnom pogodbom: državna su tvrtka, pa je logično kako će posao obaviti kvalitetno i na korist društvu... (odabranom, naravno).

Objasni ovo, kako to odabrani zarađuju ako NN radi neki posao? A, misliš da radnici koji tamo rade će dobiti plaće, a neće to ići za plaće onih u Pošti? Ili, misliš da je to mogao napraviti City Express pa bi 2-3 vlasnika uzela profit, što bi ti bilo bolje nego da je to ostalo unutar državnog sustava..

Ah, ne, shtavio sam. Ti bi da je posao dobio UPS, DHL ili netko multinacionalni, onda bi dobit otišla nekom nepoznatnom vlasniku koji bi izgradio bazen u svojoj vili, ali ti to ne bi vidio pa ti ne bi smetalo...

Još samo mali dodatak mom prethodnom postu o udžbenicima: "Prema podacima iz Vlade projekt besplatnih udžbenika vrijedan je 400 milijuna kuna".

Misliš da je netko zaradio 400 milijuna kuna?

Ili onima uglednih roditelja? Ima li tko prijedlog?
Pošteno bi bilo bogatijoj djeci dati nove udžbenike, jer njihovi roditelji plaćaju puno, puno više poreza pa ima smisla da na njih država troši više. Bilo je ovdje mudrih komunističkih ideja (kada se pričao o udžbenicima) da se djeca bogatijih roditelja isključe iz podjele besplatnih udžbenika, toliko da ih se kazni što su im roditelji uspješni

Socijalizam ostavlja posljedice i 20 godina nakon, sve rezultat radničkih savjeta gdje se kao "samoupravno" odlučivalo o svemu... Pa si umislisli portiri, čistačice da se razumiji u management, analizu i donošenje odluka..

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

J Welch je među ostalim

J Welch je među ostalim upravo i zato povećao vrijednost GE za pedeset puta jer je slušao i čistačice.

cvjetići

Tko je glasao

Ne baš. J Welch je otpustio

Ne baš.

J Welch je otpustio sve koje je morao otpustiti, i prodao sve što nije donosilo profit ili imalo budućnost...
Također je poznata njegova teza da 10% najlošiji treba otpustiti svake godine toliko da ostali vide da se ne mogu uspavati...

naravno, Sever sindikalac ga je pitao glupo sindikalno pitanje "možete li spavati Mr. Welch nakon toliko otpuštanja" na što mu je Jack hladno odgovorio "Naravno da mogu, super spavam. Kao i oni koje sam otpustio i koji sada rade negdje drugdje gdje se osjećaju korisnima. Jer da to nisam napravio danas bi i oni i svi drugi bili bez posla...:"

Treće, bio sam na jack Welchu u zagrebu i nigdje nisam čuo niti naznaku da se slušao čistačice. Bio je okružen A ljudima ("... jer se B vođe okružuju B ljudima") i uvijek je slušao što govore ljudi oko njega..

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Taj se projekt zvao

Taj se projekt zvao Workout,Welch je obilazio podružnice i održavao sastanke na kojima je otvoreno razgovarao sa zaposlenicima na svim nivoima ,a i Six Sigma koju je tako uspješno primijenio traži da se u optimizaciju procesa uključe svi oni koji u njemu sudjuluju.
Zločesto ću dodati :da li ti je firma platila kotizaciju ?

cvjetići

Tko je glasao

i Six Sigma koju je tako

i Six Sigma koju je tako uspješno primijenio traži da se u optimizaciju procesa uključe svi oni koji u njemu sudjuluju.

naravno da su svi uključeni, ali na način koji odgovara njihovoj ulozi...
Portir ima pravo reći sve što misli o svojoj porti i kako on misli da bi mogao umjesto njih trojice samo jedan kontrolirati sve ulaze... Svaki savjet u tom pogledu je dobrodošao...

firma platila kotizaciju...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Uvijek se nađe neki portir

Uvijek se nađe neki portir na porti, i onda on zajedno s čistačicom popodne diskutira odluke Uprave.
Tako je. A besposlen pop i jariće krsti.

Ti bi da je posao dobio UPS, DHL ili netko multinacionalni, onda bi dobit otišla nekom nepoznatnom vlasniku koji bi izgradio bazen u svojoj vili, ali ti to ne bi vidio pa ti ne bi smetalo...
Istina. Više volim da me gule stranci ;) To sam već jasno rekao ovdje.

Misliš da je netko zaradio 400 milijuna kuna?
Ne, nego se ispočetka govorilo kao će projekt "besplatni udžbenici" koštati 240 milijuna kuna(!). Dok su roditelji (osim "socijalnih slučajeva") sami kupovali udžbenike, na sve skupa trošilo se oko 350 milijuna. Bilo je za očekivati kako će centralizacija nabave i distribucije donijeti uštede (otkup čitave naklade, popust na količinu i sl., međutim... i o tomu više ovdje.

Pošteno bi bilo bogatijoj djeci dati nove udžbenike, jer njihovi roditelji plaćaju puno, puno više poreza pa ima smisla da na njih država troši više.
Hvala na prijedlogu i obrazloženju. Bi li ti bio spreman, uz neku naknadu, naravno (ili besplatno, kao što se to očekuje od učitelja) stati pred roditelje jednog razreda i objasniti im to?

Tko je glasao

Osobno smatram da je znanje

Osobno smatram da je znanje rukovanja s ručnim POS čitačima genijalna zamisao. Na taj način će svi nastavnici moći raditi na blagajni kod Keruma ili u Lidl-u, naravno u fušu, i zato molim lijepo da prestanu cviliti da su im plače male.
Dolje link na web trgovinu kako bi si mogli kupiti svoj osobni skener i vježbati doma nakon povratka iz Merkatonea ili Kauflanda:

Metrologic Instruments Eclipse™ MS 5145 Wired Handheld Barcode Scanner
(1 USD = 4.655618 kn)

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci