Tagovi

Postoji li vladavina prava i demokracija ako Vukovar ima više birača nego stanovnika

Posljednji događaji u Vukovaru opravdanim revoltom branitelja i građana Vukovara zbog postavljanja ćiriličnih ploća na javnim zgradama potpuno su zanemarili temeljnu činjenicu kako se to moglo dogoditi. Jednostavnim rječnikom rečeno to se dogodilo velikom prijevarom u kojoj su sudjelovali organi hrvatske vlasti a koju svojim izjavama podržavaju brojni političari na čelu ni manje ni više s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem. Prijevara u kojoj sudjeluju organi vlasti sastoji se u tome što je odluka temeljena na Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina donesena na temelju lažnih podataka. U sadašnjem trenutku malo se tko sjetio ukazati da u Vukovaru prema posljednjem popisu stanovništva živi 27.683 stanovnika, a da je u biračkim spiskovima upisano 32.612 birača, dok da konfuzija bude još veća i manipulacija olakšana prema policijskoj evidenciji u Vukovaru se vodi 42.231 osoba s mjestom prebivališta. Samo po tom podatku Hrvatsku se ne može smatrati državom u kojoj je na snazi vladavina prava, jer se ovdje radi o prijevari, pa u skladu s time u širem smislu ni državom koja je demokratski ustrojena.

Očito je dakle da u slučaju Vukovara nisu poštovana ni manje ni više nego tri zakona: Zakon o prebivalištu, Zakon o boravištu i Zakon o popisu birača. Nepoštivanje tih zakona dovelo je do toga da srpska manjina u Vukovaru sačinjava više od 33 posto stanovništva što je temelj iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina da imaju pravo na dvojezične natpise. U više navrata je upozoravano iz različitih izvora kako bi se evidencija stanovništva u Vukovaru trebala dovesti u red, ne samo zbog postotka pripadnika srpske manjine, nego i zbog lokalnih i saborskih izbora. Ta upozorenja jednostavno su ignorirana na razini vlasti, pa upravo smiješno zvuči izjava ministra uprave Arsena Bauka da se u Vukovaru samo provodi hrvatski zakon, kad je on sam propustio da izvrši primjenu spomenuta tri zakona koja bi broj stanovnika i onih s prebivalištem bitno smanjila na račun postotka srpske nacionalne manjine. Opće je poznato daveći broj pripadnika srpske nacionalne manjine prijavljenih u Vukovaru živi u Srbiji, a u Hrvatskoj koristi pogodnosti i sudjeluje na lokalnim i saborskim izborima. Arsen Bauk je uoči posljednjih lokalnih izbora bio i te kako revnostan kad je policija takvu provjeru provela u Vrgorcu, gdje je ustanovljeno da na adresama postoji oko 1000 ljudi koji tu ne stanuju. Arsen Bauk je kao resorni ministar najveći krivac što je do incidenata u Vukovaru uopće došlo, pa bi trebalo tražiti njegovu ostavku, ali to ne može pokrenuti vodeća oporbena stranke HDZ jer je i sama za vrijeme Sanaderove Vlade sudjelovala u usvajanju zakona koji je srpskoj manjini dao pravo na dvojezične natpise. S druge strane Baukov šef premijer Zoran Milanović, opterećen svojom jugoslavenskom prtljagom čak naziva pripadnike srpske manjine kao svoje glasače jednostavno Srbima, iako to oni, govoreći političkim rječnikom, nikako ne mogu biti, budući da je Hrvatska nacionalna država hrvatskoga naroda i nacionalnih manjina koje u njoj žive.

Pozivanje na poštivanje zakona u ovom slučaju je najobičnije licemjerje, kojega je demonstrirao i sam predsjednik Republike Ivo Josipović. On je pozvao sve one koji su aktivni u politici, dakle i samoga sebe „da budu odgovorni, da budu na visini poslanja koje imaju kao političari i učine sve da zakon bude poštovan“. Naravno predsjednik Josipović pri tome misli na Ustanvi zakon o pravima nacionalnih manjina, a ne na tri zakona koje vlasti nisu poštovale što je njihovim zaobilaženjem dovelo do sadašnjeg napetog stanja u Vukovaru. Kad je već riječ o predsjedniku Republike on je jedan od vodećih politčara koji na razne načine ne poštuje zakone, počevši od ustanovljenja njegovog ureda u kojemu mu je jedan od vodećih savjetnika britanski Srbin dr. Dejan Jović, te do sramotnog odgovora na tvrdnju srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da je Vukovar srpski grad, na što Ivo Josipović nije kategorički odgovorio da jeVukovar hrvatski grad nego da je to grad u kojemu žive Hrvati i Srbi.

Jednako se može kazati i za priopćenje koje je izdala Vlada u kojemu se pozivaju sve stranke da se distanciraju od gaženja temeljnih vrijednosti demokracije. Za Vladu „temeljna vrijednost demokracije“ očito nije poštivanje zakona koji su doveli do apsurdne situacije u Vukovaru s prenapuhanim brojem osoba s prebivalištem u gradu, te većim brojem birača od službenog popisa stanovništva. Konačno treba analizirati i izjavu saborskog zastupnika i predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca koji svojom politikom osobito u posljednje vrijeme potstiče napetost između hrvatskih vlasti i srpske nacionalne manjine. On je i ovj put divonstrirao dvostruka mjerila kad se događaju ovakvi incidenti, jer za njega postoje incidenti samo na hrvatskoj strani, ali ne incidenti koje izazviaju pripadnici srpske manjine osobito u istočnoj Slavoniji. Po njemu događaji u Vukovaru su poruke netolerancije, ali za njega nisu poruke netolerancije tri prsta koje provokativno pripadnici srpske manjine upotrebljavaju u raznim zgodama u tom dijelu Hrvatsku, ili divljanje i provokacije srpskih navijača na nedavnim košarkaškim utakmicama u Vukovaru. Pupovac je pozvao sve političke stranke u Hrvatskoj na poštivanje zakona, ali po njemu to su samo zakoni koji idu u prilog, bez obzira jesu li temeljeni na realnim činjenicama, srpskoj nacionalnoj manjini koja je u Hrvatskoj zaštićena zahvaljujući popustljivosti vlasti kao ni jedna druga manjina u Europi, a da se ne govori o hrvatskoj manjini u Srbiji.

Komentari

Jebeš vlast

gdje moraš da bi postavio par ploča ili prometnih znakova upotrebljavati policajce i to specijalne, interventne.

Obično komunalno pitanje nisu u stanju riješiti bez policije.

Interventna policija se upotrebljava ako ovi temeljni, s krvatom ne mogu to riješiti na gospodski način.
Tek ako ni interventni ne mogu onda idu dečki iz Lučkog, koji ne rabe olovke nego neke druge pisaljke.

Znači da je ova vlast zapravo politički polupismena.

Dovoljno bi bilo da ovih par ministara Srba i još nekoliko viđenijih Srba istupi javno i naglas kaže:

Treba riješiti pitanje nestalih i ratnih zločinaca. Onda ćirilica ako se baš insistira.

Onda javno istupi nekoliko Hrvata koje se percipira desno i kažu javno da je ćirilica staro hrvatsko pismo, da je i u tradiciji u povjesti, da su mnoga kršćanska pismena napisana na ćirilica, da imamo da u katoličkom kalendaru Sv. Čirila i Metoda i sl.

E ali, neće se i ne želi. Zašto? Pa ovim mladokomunistima i dobro raspoređenim udboustašama odgovara stvaranje tenzija da bi zadržali stečene pozicije jer se u mutnoj vodi dobro ne vidi.

ps. Izraz " udboustaša" mi se baš dopada iako nije izvorno moj i ne mogu se sijetiti kolege ovdje od koga sam ga ukrao.

sve dobro...

Tko je glasao

Promatrajući strogo

Promatrajući strogo legalistički, pitanje je legitimnosti svakog propisa i svake funkcije koji su posljedica:
- Nezakonitog popisa birača.
- Neustavnog Zakona o izbornim jedinicama.

Dok se isto ne riješi, nema niti govora da će neki propis biti izraz volje građanstva. Također neka izbrana funkcija.
Na isto je ukazivao www. pollitika.com odavno:
http://popisbiraca.pollitika.com/
Danas pročitah u dnevnom tisku i ovaj podatak:
http://www.jutarnji.hr/tajna-mihaceve-drage-35-na-adresi-obiteljske-kuce...

Aktuelno pitanje cirilice, tek je jedno od bezbroj posljedica gore navedenih propisa.
"Što je jednom nezakonito ne može tijekom vremena zakonitim postati" glasio bi slobodan prijevod jednog pravnog standarda iz doba Rima.

Stoga autor ovog članka opravdano ukazuje na legitimnost trenutka donošenja nekog propisa.
Pri tom je nevažno o kakvom se propisu radi. Radi se o načelu, koji jednu državu čini europskom sa pripadnim demokratskim standardima.

Tko je glasao

Legitimitet države

Promatrajući strogo legalistički, pitanje je legitimnosti svakog propisa i svake funkcije koji su posljedica:
- Nezakonitog popisa birača.
- Neustavnog Zakona o izbornim jedinicama.

A gdje je ostao neustavni izbor narodnih predstavnika u parlament - i lokalni i državni!?
Čl 1.st.3. Ustava - sadašnje "svoje predstavnike" nije izabrao narod već elite koje su svoje liste podvalile narodu kao njihove.
Sva infrastruktura države od "božićnog ustava" naovamo jest i nelegalna i nelegitimna. Naravno da je to za elite hereza...

Tko je glasao

Sve sam već napisao i

Sve sam već napisao i odgovorio u prethodnom komentaru.

Inače se ježim na izraz "elite".
Izraz "elita", predpostavlja građane odličnike temeljem obrazovanja, i drugih građanskih standarda koji su takvim vrijednostima pridonijeli boljitku zajednice.

"Ali danas, za postati političar - ne trebate imati nikakvu školu".

Tko je glasao

Molio bih poštovanog autora

Molio bih poštovanog autora informaciju o tome kako Ured za mjeriteljstvo, kako hrvatstva tako i jugoslavenstva, ocjenjuje osvrt prof. Dr. Tomislava SUNIĆA na patogenezu moderne Hrvatske, posebice u svjetlu djelovanja Udbe u inozemstvu i u okviru toga, djelovanje bivših diplomata i jugoslavenskih dopisnika iz inozemstva.

Izdvajam samo djelić materijala:

Najlakše i najgore je davati paušalno moralne ocjene o pojedincima iz bivšeg jugokomunističkog sustava. Pogotovo prilikom stvaranja države Hrvatske, kada u modi više nije bila petokraka nego "hvaljen Isus i Marija" i križ do pupka. Od svih "velikih" Hrvata, bilo u Hrvatskoj, bilo u emigraciji, tijekom progona Sunića, malo je bilo potpore.

Poznaje li autor slučaj o kojem je tu riječ i je li možda kao Tanjugov dopisnik iz inozemstva o njemu izvještavao?

Iznenađenja započinju 1993., kad sam kao povratnik počeo raditi u novoosnovanom Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske. U kuloarima sam sretao ljude čiji sam jugo-pedigree donekle poznavao iz emigrantskih dana. A i oni su znali da ja znam što oni znaju da ja znam o njima! Spomenuti su prije 1990. radili kao bivši jugoslavenski dopisnici iz inozemstva, a od 1991. kao visoki hrvatski diplomati, poput Zorana Bošnjaka, Vladimira Drobnjaka, Vladimira Mateka, Mirka Galića i drugih. Bivši ministar Mate Granić, nekada je bio osobni liječnik Milke Planinc, predsjednice Saveznog izvršnog vijeća komunističke Jugoslavije.

Slaže li se autor s ocjenom gospodina Sunića da su jugoslavenski diplomati i novinari - dopisnici iz inozemstva bili važna poluga u djelovanju Udbe i jesu li isti prije devedesetih doista bili dobro podmazan kotačić Udbinog i inače fino uglađenog stroja?

B-52

Tko je glasao

topla voda

teče na kamenu studencu. pregršt minusa dobije netko ovdje iz konzervativnog dijela stada napiše da je komunizam totalitarni sustav, da je pokojna federacija bila ekonomski, politički, socijalni neuspjeli eksperiment, u kojoj su udareni temelji mnogim štetnim pojavama (prvenstveno nerad, mito, korupcija, klijentelizam, partijski monoteizam...), da je sustav bio baziran na perpeturianom strahu od unutanjeg i vanjskog neprijatelja, a stupovi sistema su činili sveto trojstvo partija-jna-milicija/sdb. "emigracija" je činila pretežito golgoguzu raju koja je pobjegla sa kamena, tjerana borbom za goli opstanak, a bili su pretežito hrvati iz sr hrvatske i sr bih, koja bi odlaskom na zapad okusila blagodeti demokracije i čvrste valute, pufova... udba je strpljivim i upornim radom "moderirala" emigraciju ideološki, a kada je zatrebalo killeri bi doveli u red nepodobne. jugoslaviju su izvana sastavili i rastavili prema geostrateško-političkim potrebama, dok su velike balkanske mesije bile manje više marionete germanskih ili britanskih gospodara; još od rimskih vremena preko polovine balkana je povučena crta, koja je vremenom postala civilizacijski meridijan razdvajanja istoka i zapada (razumije se ne u smislu dobra i zla, nego jednostavno načina života, a religijska cijepanja samo su to naglasila;).
šahisti koji su kreirali demokraciju na ovim terenima imali su praktičan problem, kome dati vlast poslije, pa su praktičnim putem zaključili da je najoportunije napraviti malo face liftinga komunistima; to začiniti nacionalnom heraldikom, štitovima, kvadratima, orlušinama, buzdovanima umjesto klasja, zvijezdi, čekića i kosira. uvijek ćeš ih držati za jajca nekom prljavštinom, a što su korumpiraniji to bolje, jer ćeš lakše doći do prirodnih bogatstava zemlje "hosta". bogu hvala, sjemena padoše u plodne njive liberalnog kapitalizma, a dojučerašnje stjegonoše marksizma postadoše libertijanci i demokrate, posebno su tolerantni na sve ono dobro sa zapada što je u suprotnosti sa naukom mile nam crkve; inače u tom razlomku zajednički nazivnik je predznak minus k.c.; razlozi su pitanje koncepcija provođenja vlasti, crkva ima konzervativniji pristup, dok je drugi više baziran na znanstvenim metodama kontrole stada.
tko je na kraju profitirao-strane korporacije, konvertirtiti, lopine, a raji samo suptilnije prodaju stare mantre.
koliko vidim naš krsnik ima nekoliko fiksacija koje mu smetaju, a njegovi protivnici pretežno koriste metodu ad hominem, najčeće mu vadeći mast sa tanjugom. čovjek se koliko vidim nije pretjerano uhljebio, nije kolumnist neke pavićeve brljotine, za koju ne treba puno kvalifikacija; dovoljno je biti umjereno pismen, poželjno je biti reformirani komunist; a esencijalno je biti panslavenski anacionalan, ateist-agnostik, gay friendly, sa minimalnim znanjem materije o kojoj se "kolumniše". zna naš vjeko zabrazdit, ali često puta pogađa bit stvari, što nekima tute malo smeta...

Tko je glasao

Da "malo"... :-)

Da "malo"... :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Milanović nasuprot Kadijeviću

Kadijević je branio zakonitost u Vukovaru, sada to nastavlja Milanović!

I protiv EU, koja ne želi "sranja" u svojoj državi EU, u pokrajini RH, i protiv većinske Hrvatske, on brani pravo Srba, na genocidom i laganjem o prebivalištu, ugrabljeni plijen : 33%?
Ima li on savjetnike, ili mu oni služe da iskažu svoje mišljenje , pa da on iskaže svoje -suprotno, poput ministra branitelja i njegova kabineta savjetnika?

Pa što nas je gurao u EU?
Koristio lažni birački popis?
Zastrašivao umirovljenike, preko svoje ministrice?
Priječio javne medije večinskoj RH, koja je bila protiv ulaska u EU?

Da odmah zarati protiv nje?

Ta nama je dosta rata, tko mu je kriv ako ga je propustio!

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/95177-milanovic-onome-tko-ne-voli-hrvatsku-je-nocna-mora-vidjeti-tablu-na-cirilici.html

Eh, da je narod htio u EU, onda bi on znao da treba biti protiv, pa mu se ne bi događalo sve ovo što se događa: rat s EU i RH!

Tko je glasao
Tko je glasao

ovdje

sve puno jugoslavena i srba, što običnih, što političkih. nije to mjesto za jednog poštenog rvata i katolika poput mene.

Tko je glasao

istina, pa laž

Prvi dio rečenice govoriš istinu, a u drugom previše lažeš, jer si valjda u prvoj skupini, a Dobrica je tu skupinu dobro opisao-ta on je njihov akademik!

Tko je glasao

A GDJE JE TO ISTO NA DRŽAVNOJ RAZINI ?

Budimo objektivni prema autoru dnevnika- uzeo je mikro-uzorak za dnevno-političku premisu, a promašio brdo. Jer ako je doista sve tako u ime principa, "zaboravio" je napomenuti da smo na tim istim virtualno dodanim listama birača imala sve dosad održane parlamentarne i predsjedničke izbore . Treba li ih sve sad proglasiti nelegitimnima ?Eto, što bi se dogodilo da se kojim slučajem provede to isto ne samo u Vukovaru, već na razini čitave Hrvatske ?! Upregnuti sve samo da bi se dokazala nemogućnost postavljanja dvojezičnih oznaka u Vukovaru, a zanemariti šumu sličnih primjera iz drugih sredina (gdje su i mrtvi glasovali, recimo) govori više o samom autoru nego li temi.

Tko je glasao

na tragu si logicnog i

na tragu si logicnog i razumnog rjesenja za probleme ove drzave.. nevjerojatno mnogo toga na sto se vezu nasi zakoni i provedbe zakona temelji se na posve nezakonitim podacima i odlukama, na neustavnim zakonima i ponasanjima politicara suprotno od onoga sto kaze Ustav.. i nekih drugih naravno, no bitni za razmisljanje su samo oni koji su na Vlasti, dakle politicari i drzavni organi..

Ova drzava treba veliku reviziju.. Krivo je i posve ne-politicki pozivati na legitimnost gradane kad je posve jasno da su

politicari izabrani na osnovu dijelom nelegitimnih podataka
zakoni neuskladeni sa ustavom
temelji zakona na posve krivim i nezakonskim prikupljenim podacima..

Politika, pametna politika ili ono sto bi politika trebala biti... mora naci kompromis u provodenju losih zakona upitne "zakonitosti" te jednako takvom vlastitom dolasku na vlast, istovremeno se potruditi stvari u najkracem mogucem vremenu dovesti u red i postaviti u skladu sa Ustavom, stvarnim stanjem i zdravom pamecu..

Ovo sto danasnja vlast pokusava je prvenstveno van pameti. tako da nas problem ne predstavlja samo situacija vec i potpuna politicka nepismenost svih politicira koje imamo, a posebno onih koji su na vlasti jer su samo njihove odluke danas bitne.. kao i uvijek, bitni su samo oni koji mogu donositi odluke.. krive ili prave... politicki promisljene ili .............. ovo sto imamo.. totalna bezumnost..

Nitko, ama bas nitko nije duzan imati postovanje prema losem, pa makar to radila i vlast ili cak drzava. Postovanje zasluzuje samo dobro. cak i kad se to odnosi na zakon, a posebno ako se odnosi na politicare ili politiku samu.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Da si iz tog vremena bio

Da si iz tog vremena bio idealan kadar Andrije Artukovića. Toliko trošenje energije na precizne brojke i postotke pripadnika određene nacionalnosti sve da bi se stalo u obranu nacionalne homogenosti Hrvata je fascinantno i tužno.
Samo podsjetnik, vladavina prava (tj. zakona), ne mora ići ruku pod ruku s demokracijom. A demokracija shvaćena na način da je isključivo volja većine može dovesti direktno do kršenja temeljnih ljudskih prava.

Tko je glasao

sto god da probali.. no nikad

sto god da probali.. no nikad necemo uspjeti demokraciju definirati kao sustav u kojem se volja manjine provodi nad vecinom...

cini mi se neophodno o tome razmisliti jer dogadanja kazu kako je moguce kako se i na tom pokusaju redefinicije (demokracije) u posljednje vrijeme intenzivno radi..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Zato je stvarno super da

Zato je stvarno super da imamo tebe da tumacis volju vecine (uz naravno onih dvjesto ljudi dovedenih autobusom iz cijele drzave na jedno mjesto). Nego, operacija nije uspjela. Nije doslo do sveopce bune, vec vise do sveopceg podsmjeha. Karamarko se opet izblamirao (kako je taj tip vodio i MUP i tajne sluzbe nije mi nikako jasno jer tom 'strategu' ne bi dao vodit ni kucni savjet), Milanovic na njegovoj gluposti opet poentirao. S pricuvnih polozaja se vjerojatno vec trazi novi cilj. Sjeca li se jos tko one 'snimke' korumpiranog' Sabe? I tako do novih izbora. Medjutim, s pokazanim tesko da ima i teoretske sanse. Eto, a ti si provalila put od neoliberalke (jer si krivo protumacila volju vecine) do neofasistice (jer si opet krivo protumacila volju vecine). Ne ide, pa ne ide... Mozda provodis previse vremena na netu, a premalo medju tom 'vecinom'.

Tko je glasao

Uživaj

Čak 71 posto Hrvata protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru

"...Čak 77 posto stanovnika slaže se da je potrebno provesti reviziju popisa stanovništva u Vukovaru, 10 posto je neodlučnih, sedam protiv, a šest posto stanovnika ne zanima ta tema.

71 posto stanovnika izjasnilo se protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru, za ih je 16 posto, devet posto je neodlučnih, a četiri posto je onih koje ta tema ne zanima..."

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

to si sve lazne podatke sad

to si sve lazne podatke sad stavio.. baziras postotak na broju biraca, to nasi politicari i pozivaoci na postovanje zakona ne bi nikad napravili.. ..
kad bi dao stvaran podatak baziran na popisu stanovnistva, bas kako i politika kaze, i zakon naravski... barem 20% ne bi moglo pristupiti anketi i izjasniti se osobno, a i protiv cirilice bi bilo znatno manje .. dakle, ako cemo po hrvatskim drzavnim metodama, sasvim politickim i legitimnim... ne mozes imati nikako vise od 55% protiv cirilice..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

:-)

Evo jučer je bila tzv. redovita anketa o bla bla truć, ali anketari su slučajno, o kojega li slučaja, ma posvemašnjom slučajnom slučajnošću, zaboravili pitati ljude što misle o ćirilici u Vukovaru :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Ovo si kao nesto htio reci?

Ovo si kao nesto htio reci?

bravo @martincek...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Srbin ili Jugosloven

Scarface,
Vi ste očito Srbin ili Jugosloven, a ne hrvatski Srbin koji poštuje svoju domovinu.
Nema nikakvog trošenja energije u navođenju golih podataka i činjenica. Ako je tko trošio energiju, onda ste to vi prizivajući Andriju Artukovića, odnosno ustaše po starom srpskom i jugoslovenskom obićaju etiketiranja Hrvata ustašama.
Gospon Scarface, ako vas se može nazvati gosponom, ako vam se ne sviđa u Lijepoj našoj izvolite otići bilo gdje, jer svojim političkim pogledima ovdje jednostavno zagađujete javni prostor. Po vama u demokraciji ne smije postojati volja većine, nego isključivo pravo manjine da diktira toj većini. To je u stvari kršenje ljudskih prava i negacija demokracije, ali vama koji očito imate ožiljke u logičnom razmišljanju "volja većina može dovesti direktno do kršenja temeljnih ljudskih prava". Po vama je temeljno ljudsko pravo da većina sluša manjinu. Ako je od Srbina ili Jugoslovena pa i s ožiljkom stvarno je previše "fascinantno i tužno".

Tko je glasao

Demokracija nije volja vecine

Po vama u demokraciji ne smije postojati volja većine, nego isključivo pravo manjine da diktira toj većini.

"Volja vecine" je princip odlucivanja i glasovanja, a ne princip uredjenja demokratske drzave.

"Volja vecine je da se porezi ne placaju ali drzava koja namece poreze protivno volji vecine nije zbog toga nedemokratska. Vecinski religiozno stanovnistvo bi bilo za legalizaciju pobacaja i zabranu razvoda, ali drzava dozvoljava oboje. Nepostivanje "volje vecine" dakle nije negacija demokracije. "Manjina" u oba primjera "diktira" vecini. Geddit, grandpa?

Demokracija se definira kao "volja vecine" ili "vladavina vecine" jos samo u osnovnoj skoli jer je takva definicija primjerena mladim, nesofisticiranim djecjim mozgovima koji jos nemaju sposobnost apstraktnog misljenja i razumijevanja slozenih politickih uredjenja. Uz njih, privlacna je i zapjenjenim rasistima, nacionalistickim umovima formiranim u komunizmu i politickim analfabetima.

Demokracija nije "volja vecine". Demokracija je jednakost. I vecina i manjina imaju ista prava i jednaki su.

Ta jednakost se ovdje ocituje u tome da i vecina i manjina imaju pravo koristiti svoj jezik i pismo, a u nekim slucajevima to je pravo uzdignuto na sluzbenu plocu. Ocituje se i tako da i verbalna dijareja koja ce uslijediti kao odgovor na ovaj komentar ima jednako pravo biti ovdje kao i ostalo.

Sto naravno ne znaci da joj moramo pridati istu vaznost. Dapace. Imati pravo i biti u pravu su dvije razlicite stvari.

Tko je glasao

I vecina i manjina imaju ista

I vecina i manjina imaju ista prava i jednaki su.

Patroniziraš drugima o "osnovnoj školi", a sam si i politički i pravno nepismen. Imaju li u Europskoj uniji npr. Francuska i Hrvatska ista prava? Načelno da, naravno, ali gle čudom čuda velikoga, vidi ti te razlike drastićne u broju predstavnika i glasova u europskim tijelima. Što ćemo sad? Jao! Ajme! Nepravda! Diskriminacija! Kršenje ovoga & onoga... ma idi, bre, pa se leči! :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

srbin iz londona

editor,

jednostano rečeno niti imate pravo, niti ste u pravu, a pogotovo ne da kao Srbin iz Londona, poput trgovačkog putnika koji prodaje Eskimima hladnjake, solite nama Hrvatima pamet.

Nama je dovoljan i Milorad Pupovac koji kao profesionalni Srbin iz hrvatskog Državnog proračuna dobiva godišnje 20 milijuna kuna, a kaže da je hrabrost u Hrvatskoj biti Srbin.

Tko je glasao

Srbin?

Ne razumijem, znači li ovo "Srbin" uz izostavljanje "politički" imputiranje teze da je svaki Srbin automatski i - politički Srbin? Ako da - to je vrlo ružno.

Zašto čovjeka nisi lijepo "počastio" tako da znamo točno na što misliš. Ili misliš da Srbin ne može biti politički Hrvat? Ok, malo glupo zvuči "vi kao Srbin politički Hrvat imate pravo", ali može se, uz mali trud. Kao i "Vi ste Srbin i k tome politički Srbin"... malo se plete jezik, ali ništa nije teško za jasnu misao.

Ili si jednostavno skratio "politički Srbin" u "Srbin", a čovjek je možda... Makedonac, što je svejedno, budući da je "politički Srbin" puno jača ocjena od nacije, koja je ipak stvar slučajnosti.

Tko je glasao

jel to ona fora sa Equality

jel to ona fora sa Equality and Equity ?

znas.. razlika je velika i jako jako bitna.. ne bih bas uzela zdravo za gotovo to tvoje objasnjenje.. danasnje doba je "oznaceno" redefiniranjem pojmova, na zalost vecinom u negativnom smislu... stoga

na ovaj tvoj gornji komentar treba obavezno replicirati recenicom:

Jednakost i ravnopravnost nisu isto i ne smiju se takvima tumaciti..
ni u smislu politike ni kao zakonsko pravilo, ni kao drustveno pravilo..

dakle cini mi se da grijesis u obrazlozenju

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

jel to ona fora sa Equality

jel to ona fora sa Equality and Equity ?

znas.. razlika je velika i jako jako bitna.. ne bih bas uzela zdravo za gotovo to tvoje objasnjenje.. danasnje doba je "oznaceno" redefiniranjem pojmova, na zalost vecinom u negativnom smislu... stoga

na ovaj tvoj gornji komentar treba obavezno replicirati recenicom:

Jednakost i ravnopravnost nisu isto i ne smiju se takvima tumaciti..
ni u smislu politike ni kao zakonsko pravilo, ni kao drustveno pravilo..

dakle cini mi se da grijesis u obrazlozenju

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Angela je lijepo objasnila i točka.

Demokracija je jednakost. I vecina i manjina imaju ista prava i jednaki su. Taj odnos većine i manjine lijepo je objasnila gđa A. Merkel i gospodin V.Putin, i naša Ruža.

Tko je glasao

Uopće se ne opterećujem

Uopće se ne opterećujem nacionalnim manjinama i većinama. Bez obzira što se nacionalni narod i manjine navode u Ustavu, za mene je hrvatska država servis svih svojih građana koji za njezine usluge plaćaju porez i poštuju njezin ustavnopravni poredak. Ništa više i ništa manje od toga. Državu, a još manje naciju, ne razumijem kao objekt prema kojemu trebam gajiti čuvstva. Emocije se javljaju spontano, neovisno o našoj volji. Ljubav prema zavičaju je sasvim nešto drugo od ljubavi prema državi/domovini. Tzv. ljubav prema državi je uvijek proizvedena od strane politike i propagande, slične je prirode kao navijanje za određeni nogometni klub. Netko je mogao jednako voljeti kao svoju domovinu i Austro-Ugarsku, Jugoslaviju i Hrvatsku. Teritorijalne granice države su političke, umjetne i promjenjive. Za boljitak hrvatske države nisam zbog nje same kao takve, već zato da služi na što kvalitetniji način svima nama kako bismo mogli živjeti u većem blagostanju. Stoga je za mene potpuno irelevantno tko je u toj državi nacionalna većina ili manjina pošto smo (ili bismo trebali biti) ionako svi ljudi, građani i državljani jednakih prava.
Iz istog razloga nemam ''suživot'' s pripadnicima bilo koje nacionalne pripadnosti, već naprosto živim s ljudima. Nekoga toleriram ne zbog toga što je iz tora druge nacionalnosti. Nemam tu sklonost, dapače gnušam se, da prema ikome predstavljam većinu u bilo kojem smislu (nacionalnom, ideološkom, rasnom, klasnom, religijskom...) zato što mi se osjećaj zadovoljstva javlja onda kada su i drugi ljudi oko mene jednako ili slično zadovoljni, a ne kada sam faca koja ima ono što drugi nemaju, a za čime teže.
Ali zato moram tolerirati ljude iz sasvim drugačije mentalne galaksije koji znaju bolje od mene koje sam nacionalnosti i pod kojim bih se podnebljem trebao nastaniti. To znaju bolje od mene čak i onda kada ne borave cijeli život u zemlji za koju bi navodno desnu ruku dali, i ne proživljajaju svakodnevno s tom državom sve njezine muke i probleme. Takve ljude samo toleriram zato što su manjina i ne predstavljauju više opasnost za okolinu kao nekada. I svojski ću se truditi s ostalim svojim sugrađanima zdravog razuma da ostanu manjina.

Tko je glasao

Donekle

Izdvojio bi ovaj dio:

"Uopće se ne opterećujem nacionalnim manjinama i većinama. Bez obzira što se nacionalni narod i manjine navode u Ustavu, za mene je hrvatska država servis svih svojih građana koji za njezine usluge PLAČAJU POREZ i poštuju njezin ustavnopravni poredak. Ništa više i ništa manje od toga"

Što sa onima koji ovdje ne plačaju porez?

Scarface molio bi za odgovor jer je on za mnogo što vrlo važan.

Tko je glasao

Onima koji ne plaćaju porez

Onima koji ne plaćaju porez bave se Ministarstvo financija i Porezna uprava. Zar ne vidiš koliko su predani svom poslu u zadnje vrijeme!?

Tko je glasao

Scarface

Nisam mislio na one koji su porezni obveznici u RH i koji ne plačaju porez iz raznih razloga.
Mislio sam točno onako kako si napisao:
Dakle na one koji nisu porezni obveznici u RH.

Tko je glasao

Na ''šta s onima'' ne mogu

Na ''šta s onima'' ne mogu odgovoriti. Moraš biti precizniji u pitanju čiji te odgovor jako zanima, kako bih i ja mogao dati precizan odgovor.

Tko je glasao

misli li misli

na Hrvate iz BiH?

Tko je glasao

Mr brown

Ne mislim samo na Hrvate iz BiH nego opčenito na one koji ne plačaju porez u RH (a ne da ne mogu ili neće).

Eto Skarface molio bi sad za odgovor.

Tko je glasao

Tko ne plaća porez ne bi

Tko ne plaća porez ne bi trebao niti uživati sve mogućnosti koje država pruža niti imati prema njoj jednake obveze kao hrvatski državljani i porezni obveznici. Kao što ne možeš koristiti sve performanse neke softwarske aplikacije ako umjesto full accesa imaš samo besplatnu verziju. Potpuno neovisno o nacionalnim pripadnostima, dijasporama, emocijama, sklonostima i sl. Država koja provjerava krva zrnca i ispituje emocionalna raspoloženja je opasna država.

Država je samo aparat kojega zdravo društvo želi što manje, a da bude što efikasniji. Željeti poginuti za državu kao upravljački aparat nije vrlina nego poremećaj. The point is: ako živimo slobodno, nesputano, otvorenih pogleda, neopterećeni trivijalnostima kao što su nacionalne i religijske pripadnosti, ako svu pozitivnu energiju usmjerimo na bitno - ljude do kojih nam je stalo, na mikrozajednicu, onda su puno manje šanse za izbijanje velikih ljudskih tragedija.

Tko je glasao

zasto onda nasa drzava u

zasto onda nasa drzava u najnovijim zakonima negira OBITELJ kao osnov drustva, makar je tako i Ustavu zapisano?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

A zašto se ti opterećuješ

A zašto se ti opterećuješ time što je temelj društva, i što je gdje zapisano? Ljudi koji su skloni životu u zajednici s ljudima koji se vole će tako živjeti (ako je društvo dovoljno otvoreno i blagonaklono) neovisno o tome što piše u Ustavu, Bibliji, Kuranu, i bilo kojem zakonu. Kao što će samci ostati samci jer im tako više odgovara ili nisu imali sreće naći osobu s kojom bi htjeli živjeli u ''obiteljskoj'' zajednici.
A tvoje pitanje mi smrdi na neutaživu želju da se tintom ovjekovječe tradicionalna i ustaljena stajališta plemenite i privilegirane većine, samo da bi postojali ''čudaci'' (manjine) koje možeš gledati svisoka.

Tko je glasao

dobro si to zakljucio...

dobro si to zakljucio... tradicija i tradicionalni pogled na svijet osobni mi je prioritet u zivotu i nacin samoostvarenja.. pogotovo stoga sto mi daje neslucene mogucnosti "svisokog" pogleda na ine cudake koji u to ne spadaju

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

luno, lažeš

Navedi članak Ustava RH gdje je zapisano da je obitelj osnov (temelj) društva.

Tko je glasao

Obitelj kao temelj društva

Ja se sjećam da smo to učili na marksizmu. Mislim da se i nastavna jedinica tako nekako zvala. ;-)

Tko je glasao

sigurno su ukljuceni i oni iz

sigurno su ukljuceni i oni iz kontejnerske ili pucke?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Grdi mislim da misli

na one koji su samo formalno prijavljenog prebivališta u npr. Vukovaru radi raznih državnih davanja, mirovina, socijale, dd-a i sl.

a inače uredno žive preko Dunava.

Takvih ima i kod nas ovdje, prijavljeni u RH , iz RH imaju neka beriva a žive u BiH.

Naravno, ima i Hrvata i Srba.

sve dobro...

Tko je glasao

aaaaaa kuzim... misli na

aaaaaa kuzim... misli na STANOVNISTVO.. ono popisano..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Drvo

Pa o tome piše Krsnik.
Ali mene zanima što ima za reči Skarface.
I ne žive samo u BiH.
Pa onda opet dobro, dobro pročitaj šro je napisao.

Tko je glasao

Pročitao sam

ma goni ga, prodaje rog za svijeću ili muda pod bubrege.

Neki vole Hrvatsku samo ako je srpska.

Meni su pošteniji Srbi koji su se odselili prije mirne reintegracije jer su donijeli odluku da principjelno ne žele živjeti ni u kakvoj hrvatskoj državi.

Ovi neki bi se htijeli u Hrvatskoj osjećati kao u Srbiji. Ne ide to. Nek se strpe da Srbija uđe u EU pa ponovno budemo u zajednici.

Opet ih iskorištavaju kao remetilački faktor. Njihovi političari koji od srpstva žive a i neki naši koji vole mutiti vodu.

Ako krene po zlu ponovo budu kmečali , zdvajali i naricali.

Potežu vraga za rep a zna se da taj nikad ne spava.

sve dobro...

Tko je glasao

drvosijek

ako sam dobro razumio,"opet VAS (branitelje) iskoristavaju kao remetilacki faktor.nasi politicari koji od Hrvatstva zive a i neki njihovi koji vole mutiti vodu."

Tko je glasao

Da bih uopće s tobom @tenor

razgovarao o ovim temama trebaš mi reći da li si iskoristio svoje građansko pravo da se odrekneš hrvatskog državljanstva.

Ukoliko si se odrekao onda te smatram principjelnim čovjekom kakav sam i sam.

Znači, Srbinom vrijednog poštovanja koji se zalaže za svoje interese.

Ukoliko se nisi odrekao hrvatskog državljanstva, a pišeš tako kako pišeš, onda te smatram običnom srpskom kukavicom i pobeguljom koja se nije zadovoljila ni s čime. Hrvatstvo ti je premalo i ne želiš ga a srpstvo nedostižno-

Bio bi malo ovo malo ono. Apatrid.

Vrijeme apatrida još nije došlo, sačekaj 200-300 godina , ako i tada.

Što se tiče nas branitelja, ma s nama je jednostavno. Mi se među sobom budemo nekako dogovorili, ako baš budemo morali.

pri tome bi neki Srbi mogli biti kolaterala.

sve dobro...

Tko je glasao

Pristojnost

Vidim da se prema tvojim standardima društvene komunikacije podrazumijeva zapitkivanje o privatnim stvarima koje se tebe ne tiču. Što se to tebe tiče? Tko si ti da ti ovdje itko polaže račune bilo o kakvim osobnim pitanjima?

Tko je glasao

Nema s takvima pristojno

antihrvat, nehrvat, velikosrbin, jugonostalgičar, provokator, četnik

kratko i jasno a po potrebi i skraćeno

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci